To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruská armáda pokračujú v ofenzíve v Kurskej oblasti

❚❚

Kyjev 11. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP, telegram)

Aktualizované 11. septembra 2024 20:29

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zničená výšková bytovka po údajnom ukrajinskom dronovom útoku v ruskej Moskovskej oblasti
Pohľad na zničenú výškovú bytovku po údajnom ukrajinskom dronovom útoku v ruskom meste Ramenskoje, v Moskovskej oblasti

19:55 – USA v najbližších týždňoch pošlú na Ukrajinu ďalšie systémy protivzdušnej obrany, uviedol štátny tajomník Blinken.

.

Predtým tiež uviedol, že USA poskytujú Ukrajine viac ako 700 miliónov dolárov na obnovu energetického systému, humanitárnu podporu a odmínovanie.

 

.

19:00 – Ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili o prielom na novom mieste v Kurskej oblasti, informovala BBC s odvolaním sa na ruské médiá.

Podľa týchto informácií sa ukrajinská armáda v reakcii na ruskú protiofenzívu v Gluškovskom okrese Kurskej oblasti pokúsila o prielom do Gluškovského okresu na inom mieste, na novom úseku hranice.

Takto viaceré telegramové kanály informovali o vstupe alebo pokuse o vstup ukrajinskej jednotky do pohraničnej obce Medvežje, niektoré píšu o útoku aj na inom mieste, desať kilometrov západnejšie, pri osade Nový Put.

Zároveň k večeru ruské blogy písali, že všetky útoky boli odrazené, ale ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v sústreďovaní svojej techniky v blízkosti hranice.

Ukrajinské zdroje o tom zatiaľ nič nepísali.

.

 

18:55 – Zelenskyj uviedol, že nevie, či bude s ministrom zahraničných vecí USA Anthonym Blinkenom diskutovať o tom, či USA povolia údery zbraňami dlhého doletu proti cieľom v Rusku.

Povedal to na tlačovej konferencii po samite Krymskej platformy.

„Som optimista, pokiaľ ide o ich rozhodnutie povoliť nám použitie zbraní dlhého doletu? Prial by som si, aby to záviselo od môjho optimizmu. Závisí to od ich optimizmu,“ dodal.

Hlava štátu zároveň vyjadrila nádej na „niektoré silné rozhodnutia“, ktoré sú pre Ukrajinu dôležité.

.

„Tak či onak, očakávam, že tento mesiac budeme viesť dialóg s prezidentom Bidenom. Ale náš týždenný, mesačný dialóg so Spojenými štátmi je pre nás veľmi dôležitý. Poskytujú nám najväčšiu vojenskú a finančnú podporu. Spoliehame sa na ňu a bez nej nemôžeme vyhrať,“ domnieva sa Zelenskyj.

 

18:00 – Sky News zverejňuje fotografiu ruskej lode, ktorá údajne preváža rakety z Iránu.

Sky News s odvolaním sa na ukrajinské zdroje tvrdí, že ruské plavidlo Port Oľja 3 prepravilo cez Kaspické more z Iránu do Ruska približne 220 balistických rakiet krátkeho doletu na použitie vo vojne proti Ukrajine, a ukazuje satelitné snímky v ruskom prístave spred týždňa, ako aj jej trasu.

 

17:05 – Postoj Británie k povoleniu pre Ukrajinu na údery do hĺbky ruského územia sa “nezmenil”. Stále sú zakázané.

Uviedol to predseda britskej vlády, informuje The Independent.

“Naša pozícia sa nezmenila, ale vždy budeme pokračovať v načúvaní Ukrajincom. To robíme aj dnes na Ukrajine a premiér a prezident budú diskutovať o našej podpore a o tom, ako môžeme čo najlepšie podporiť Ukrajinu v tomto kritickom období, keď sa blíži zima. Nebudem však zachádzať do operačných diskusií a ich detailov, už len preto, že by to bolo v prospech Putina,“ povedal predseda parlamentu.

Štátny tajomník Blinken predtým uviedol, že o udelení takéhoto povolenia Ukrajine budú Biden a britský premiér rokovať v piatok.

Podľa denníka Times však zatiaľ nebolo prijaté žiadne konečné rozhodnutie.

.

 

16:10 – Zelensky povedal, že o Scholzovom „mierovom pláne“ nič nevie a pochybuje, že vôbec existuje.

„Nemôžu existovať žiadne plány bez Ukrajiny o nás. Nie som si ani istý, či takýto plán existuje,“ – poznamenal Zelenskyj.

Pripomenieme, že médiá napísali, že Scholz pripravuje svoj mierový plán, ktorý predpokladá ponechanie dobytých ukrajinských území pre Ruskú federáciu. Oficiálne to však nebolo potvrdené.

 

.

15:15 – NATO zvyšuje svoj kontingent pri bieloruských hraniciach

Tridsaťdvatisíc vojakov NATO je sústredených pri bieloruských hraniciach, uviedol Valerij Revenko, zástupca vedúceho bieloruského ministerstva obrany pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu.

Sily NATO vrátane Spojených štátov a Európy naďalej zvyšujú svoju prítomnosť v regióne, povedal Revenko. Osobitná pozornosť sa venuje militarizácii Poľska, Litvy a Lotyšska. Tieto krajiny sa pripravujú na prijatie veľkých kontingentov zahraničných vojsk.

„Sledujeme procesy militarizácie na hraniciach našej republiky,“ zdôraznil predstaviteľ ministerstva obrany a dodal, že situácia si vyžaduje zvýšenú pozornosť.

 

.

15:00 – Ukrajina chce, aby India presvedčila Rusko, aby sa pripojilo k mierovým rozhovorom a „zmiernilo“ ich, uviedol ukrajinský veľvyslanec v Naí Dillí Oleksandr Poliščuk.

Jeho slová cituje agentúra Bloomberg.

Kyjev sa domnieva, že India musí zohrávať „aktívnejšiu úlohu“ pri ukončení vojny, ak chce získať stále miesto v Bezpečnostnej rade OSN, a nie sa uspokojiť s úlohou „poštára, ktorý odovzdáva správy medzi Ukrajinou a Ruskom“.

Zelenskyj predtým požiadal Módího, aby bol hostiteľom ďalšieho mierového samitu o Ukrajine, ten však neodpovedal. Putin medzi možnými sprostredkovateľmi vymenoval aj Indiu.

 

14:45 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ukrajinská armáda sa pokúsila zmocniť vrtnej súpravy Krym-2 v Čiernom mori.

Podľa verzie Moskvy sa na útoku zúčastnil námorný výsadok pozostávajúci zo 14 člnov – osem bolo potopených a šesť prežilo.

.

Ukrajina túto operáciu nepotvrdila.

vrtná súprava Krym-2
Na snímke vrtná súprava Krym-2

14:40 – Ruské telegramové kanály tvrdia, že ruská armáda pokračujú v ofenzíve v Kurskej oblasti a obsadila ďalšie tri dediny – Obuchovku, Višnevoje a Krasnooktjabrskoje.

Ide o útoky zo západnej strany ukrajinského predmostia v Kurskej oblasti – zo smeru od Gluškovského okresu a Koreneva. Predtým Rusi tvrdili, že sa tam zmocnili ďalších šiestich osád.

Ukrajina to nepotvrdila. Ukrajinskí a západní analytici OSINT však od dnešného rána písali, že Rusi vstúpili do dediny Snagost – jedného z kľúčových bodov, ktoré v tomto smere drží AFU.

Ruské ministerstvo obrany dnes nepriamo potvrdilo, že ruské sily postupujú – oznámilo protiútoky ukrajinských ozbrojených síl v dedine Apanasovka južne od Snahosti.

vojna
Situácia na fronte

14:20 – Erdogan na samit Krymskej platformy nepriletel, ale vystúpil prostredníctvom videozáznamu a vyzval na návrat Krymu Ukrajine.

Povedal, že Turecko podporuje opätovné získanie kontroly nad hranicami Ukrajiny.

.

„Podpora Turecka územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny je neochvejná. Návrat Krymu Ukrajine je požiadavkou medzinárodného práva,“ citoval tureckého prezidenta miestny denník Anadolu.

 

13:25 – Rusi obsadili dedinu Lesovka východne od Ukrajinska v pokrovsko-kurukovskom smere.

Uviedla to armáda AFU s volacím znakom „Muchnoi“.

Podľa jeho údajov dedinu pred niekoľkými dňami stratili a počas ústupu zajali niekoľko ukrajinských vojakov.

Teraz podľa „Muchnoja“ Rusi jazdia z Lesovky obrnenými vozidlami na Ukrajinu, na ktorej východnom okraji sa vyloďujú a zhromažďujú pechotu na ďalší úder.

Upozorňujeme, že DS dnes informovala o ruskom postupe v samotnom Ukrajinsku, ale nepotvrdila stratu Lesovky.

.
Rusi obsadili dedinu Lesovka východne od Ukrajinska v pokrovsko-kurukovskom smere
Rusi obsadili dedinu Lesovka východne od Ukrajinska v pokrovsko-kurukovskom smere

13:20 – V Murmanskej oblasti boli zostrelené tri drony, uviedol guvernér Čibis.

 

12:56 – Európska únia je pripravená vzdať sa ruského zemného plynu prepravovaného cez Ukrajinu, uviedol európsky komisár pre energetiku Kadri Simson.

„EÚ je pripravená žiť bez ruského zemného plynu, ktorý sa prepravoval cez Ukrajinu,“ povedala.

A poznamenala, že dovoz ruského plynu do EÚ je v súčasnosti „stále pôsobivý“, hoci sa znížil zo 45 % v roku 2021 na 15 % v roku 2023.

Zmluva o tranzite sa končí koncom tohto roka. Ukrajina opakovane vyhlásila, že ju nepredĺži. Maďarsko, Slovensko a Rakúsko nakupujú ruský plyn.

 

.

12:07 – Kremeľ sa domnieva, že rozhodnutie povoliť Ukrajine údery dlhého doletu na Ruskú federáciu západnými raketami už pravdepodobne padlo, uviedol Peskov.

Uviedol, že Rusko dá „primeranú odpoveď“ na takéto údery, ak budú nasledovať. Aká presne by to však bola odpoveď, nešpecifikoval.

Predseda ruskej Štátnej dumy Volodin predtým povedal, že Rusko v reakcii použije „silnejšie a ničivejšie zbrane“.

Biden povedal, že jeho administratíva sa teraz „zaoberá“ takýmto povolením.

 

11:09 – Do Kyjeva pricestovali štátny tajomník Blinken a britský minister zahraničných vecí Lammy.

Na fotografii je vidieť aj bývalého vrchného veliteľa Zalužného, ktorý teraz pôsobí ako ukrajinský veľvyslanec vo Veľkej Británii.

.
Do Kyjeva pricestovali štátny tajomník Blinken a britský minister zahraničných vecí Lammy
Do Kyjeva pricestovali štátny tajomník Blinken a britský minister zahraničných vecí Lammy

11:01 – A v Kostiantynovke v dôsledku ostreľovania zahynuli dvaja ľudia, informovala OVA.

Poškodené boli štyri súkromné domy, obchod a elektrické vedenie.

v Kostiantynovke v dôsledku ostreľovania zahynuli dvaja ľudia
V Kostiantynovke v dôsledku ostreľovania zahynuli dvaja ľudia

10:44 – AFU sa pokúsila zaútočiť na energetické zariadenia v Záporožskej oblasti viac ako desaťkrát, protivzdušná obrana zabrala, rozvodne neboli poškodené, uviedol Balickij.

 

10:20 – Dve bezpilotné lietadlá sa pokúsili zaútočiť na letisko Olenja, kde sa nachádzajú ruské strategické bombardéry.

.

Podľa médií boli drony zostrelené v Murmanskej oblasti v blízkosti osady Vysokij.

Letiská v Murmansku a Apatity boli dočasne uzavreté.

 

09:49 –  Biden uviedol, že sa pracuje na tom, aby Ukrajina mohla uskutočniť údery dlhého dosahu proti Ruskej federácii, informovala agentúra Reuters.

Na otázku, či Biely dom toto obmedzenie zruší, americký prezident odpovedal, že jeho administratíva „to teraz skúma“.

Agentúra Reuters zároveň píše, že USA a ďalšie krajiny NATO sa zdráhajú takéhoto použitia zbraní, pretože sa domnievajú, že by ich to mohlo vtiahnuť do vojny a vyprovokovať jadrový konflikt.

Medzitým predseda ruskej Štátnej dumy Volodin povedal, že Rusko by použilo „silnejšie a ničivejšie zbrane“, ak by dostalo povolenie na úder raketami dlhého doletu, a že západné krajiny by sa stali „priamymi účastníkmi vojenského konfliktu“.

Predtým americké médiá napísali, že Washington nemá v úmysle dovoliť Ukrajine zasiahnuť Rusko raketami ATACMS, napriek fámam, ktoré sa objavili. Zároveň je možné, že takéto povolenie bude udelené na údery britskými raketami. Hoci podľa správ médií ani v tejto veci nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.

 

09:23 – Ruskej armáde sa podarilo oslobodiť niekoľko osád v Kurskej oblasti, kde boje s AFU trvajú už viac ako mesiac – od 6. augusta, uviedol Apti Alaudinov, zástupca náčelníka hlavného vojensko-politického oddelenia ruských ozbrojených síl a veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat. Nešpecifikoval, o ktoré osady ide.

 

09:16 – Ruské jednotky pokračujú v postupe v oblasti Pokrovsk-Kurachovo.

Postúpili viac ako tri kilometre západne od Memryku a vklinili sa medzi Selidove a Ukrajinsk.

Rusi postúpili aj v samotnom Ukrajinsku a v dedine Marinovka severne od Selidovo, informovala ukrajinská vojenská webová stránka Deep State.

Ruské jednotky pokračujú v postupe v oblasti Pokrovsk-Kurachovo
Ruské jednotky pokračujú v postupe v oblasti Pokrovsk-Kurachovo

08:24 – Západné krajiny naliehajú na Kyjev, aby sformuloval presvedčivý plán vojenských akcií do roku 2025, uviedol denník Wall Street Journal.

.

Podľa neho európski diplomati tvrdia, že Ukrajina musí realistickejšie formulovať svoje ciele v konflikte, aby mohla voličom presvedčivejšie zdôvodniť, prečo naň vynakladá peniaze.

 

08:08 – Podľa úradujúceho gubernátora Smirnova bola ráno v pohraničnej oblasti Kurskej oblasti zostrelená riadená letecká bomba AFU.

 

06:50 – Deep State potvrdzuje údaje ruských médií, že Rusi zaútočili v Kurskej oblasti.

„Situácia na ľavom krídle nášho zoskupenia v Kurskej oblasti sa zhoršila,“ napísal ukrajinský vojenský publicista.

Podľa jeho údajov Rusi začali „aktívne útočné akcie, pričom najprv previezli obrnené vozidlá cez Seim a potom cez menšie rieky“.

„Ďalší úder sa uskutočnil z nedávno strateného Korneva na Snagost,“ píše DS.

Ruská vojenská verejnosť dnes už skôr písala o sérii protiútokov ruskej armády v Kurskej oblasti.

Konkrétne sa tvrdí, že Rusom sa podarilo zatlačiť AFU z Koreneva, ako aj o začiatku bojov o dediny Snagost a Apanasovka kontrolované AFU.

Posledné dve menované dediny zohrávajú dôležitú úlohu. Ich ovládnutím, ako aj niekoľkých ďalších obcí juhovýchodne od rieky Seim, AFU účinne „zatlačila“ zoskupenie ruských vojsk v Gluškovskom okrese medzi hranicou a riekou Seim (na prechodoch cez ktorú ukrajinské jednotky pravidelne útočia).

Ak Rusi zatlačia ukrajinské ozbrojené sily na juhovýchod od rieky, umožní im to zásobovať jednotky v Gluškovskom okrese po zemi, čo zlepší logistiku.

Rusi zaútočili v Kurskej oblasti
Rusi zaútočili v Kurskej oblasti

06:40 –  Blinken počas svojej návštevy Ukrajiny oznámi Kyjevu, že USA povolia použitie amerických rakiet ATACMS na údery proti Rusku, informovali americké médiá.

Ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že Blinken v stredu navštívi Ukrajinu, aby so Zelenským a vysokými miestnymi predstaviteľmi prediskutoval dlhodobé vojenské a hospodárske potreby Kyjeva.

 

.

06:30 – Vojna na Ukrajine, 10. septembra. To hlavné:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruské jednotky v priebehu dňa oslobodili Krasnogorovku, Galicynovku, Vodjanoje a Grigorovku v DĽR.

– Straty ukrajinských jednotiek za deň dosiahli celkovo až 2 175 osôb, vyplýva zo súhrnu ministerstva obrany.

– Šojgu uviedol, že Ukrajina každý deň stráca v priemere 28 km2 územia, zatiaľ čo AFU stráca do dvoch tisícok zabitých a zranených.

– Tajomník Bezpečnostnej rady tiež povedal, že Rusko nebude rokovať s Kyjevom, kým nevyženie AFU z Kurskej oblasti.

– Ráno ministerstvo obrany informovalo o zničení a zachytení 144 ukrajinských dronov nad centrálnymi oblasťami Ruska.

– Pri útoku bezpilotného lietadla v mestskej časti Ramenskij v Moskovskej oblasti zahynula 46-ročná žena a traja ďalší ľudia boli zranení, uviedol Vorobjov.

– Na prevádzku letísk Vnukovo, Domodedovo a Žukovskij boli uvalené dočasné obmedzenia. Neskôr Rosaviacia informovala, že obmedzenia boli zrušené.

– Ruský Vyšetrovací výbor začal trestné stíhanie vo veci teroristického útoku po nočnom masívnom útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel.

– Biden má v úmysle v piatok rokovať s britským premiérom Starmerom o povolení pre AFU zasiahnuť Rusko zbraňami dlhého doletu, ktoré poskytli Washington a Londýn, uviedol Blinken.

– Biely dom sa zároveň snažil ubezpečiť, že USA stále nepodporujú údery AFU hlboko na ruské územie, a to ani americkými zbraňami.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali