To najdôležitejšie z Ukrajiny: Scholz a Putin by mohli rokovať

❚❚

Kyjev 9. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, Telegram)

Aktualizované 9. septembra 16:01

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Situácia po ruskom vzdušnom útoku na Kyjev
Na snímke ukrajinský protivzdušný obranný systém zostreľuje dron Šáhid stredného doletu počas ruského vzdušného útoku na ukrajinskú metropolu Kyjev

15:35 – Situácia na fronte 9. septembra 2024

.
Situácia na fronte 9. septembra 2024
Situácia na fronte 9. septembra 2024
Situácia na fronte 9. septembra 2024
Situácia na fronte 9. septembra 2024

15:30 – Lavrov označil za podmienku Ruskej federácie pre začatie mierových rokovaní zaradenie diskusie o „právach ľudu“ do programu.

„Ak budeme diskutovať o výzvach na zastavenie paľby a uvažovať o výmene území, nie je to seriózne. Problémom nie sú územia, ale práva ľudí, ktoré boli legislatívne pošliapané. A žiadna z iniciatív, ktoré sa vznášajú v politickom priestore, ich konkrétne nespomína. Keď uvidíme serióznu pripravenosť chrániť ľudské práva, ľahko sa dohodneme na mieste a čase stretnutia,“ povedal Lavrov.

.

Lavrov zároveň podporil mierový plán Číny.

„Hovorí sa v ňom, že každý konflikt by sa mal začať posudzovať od základných príčin. Len vyriešením základných príčin sa dajú spoľahlivo odstrániť,“ povedal Lavrov.

Moskva podľa Lavrova neverí, že Západ chce o Ukrajine rokovať „férovo“, ale sleduje cieľ strategicky poraziť Rusko.

Kremeľ nikdy nebral Zelenského mierový vzorec vážne, povedal Lavrov.

 

.

15:20 – Nemecká vláda uviedla, že Scholz a Putin by mohli rokovať a že je potrebné ukončiť vojnu na Ukrajine „čo najskôr“.

„Scholz nebude váhať s telefonickým rozhovorom s ruským prezidentom, ak si bude myslieť, že je vhodná chvíľa (na rokovanie o mieri). Vo svete prevláda pocit, že táto vojna by sa mala skončiť čo najskôr,“ – povedal hovorca vlády.

 

14:30 – Si Ťin-pching vyzval na „vytvorenie priaznivých podmienok pre politické urovnanie“ vojny na Ukrajine.

Orbán medzitým vyhlásil, že v septembri obnoví svoju „mierovú misiu“ na Ukrajine. Podľa maďarského premiéra pôjde o „pozoruhodné“ podujatie, ale neuviedol žiadne podrobnosti.

.

 

13:40 – Jermak zverejnil príspevok, v ktorom uviedol, že Ukrajina bude súhlasiť s mierom len v prípade vrátenia všetkých území.

Takto zrejme šéf OP reagoval na publikácie o tom, že Ukrajine možno ponúkne, aby sa vzdala kontroly nad územiami zabratými Ruskom.

„Iba ukrajinská formula mieru, normy medzinárodného práva, územná celistvosť a suverenita Ukrajiny. To je jediná cesta k spravodlivosti“, – napísal Jermak.

 

12:45 – Kancelár Scholz pripravuje mierový plán, ktorý predpokladá, že Rusko si ponechá zabraté ukrajinské územia, píše taliansky denník La Repubblica.

„Olaf Scholz pracuje na mierovom pláne, ktorý má Rusko posadiť za rokovací stôl. Očakáva sa, že Kyjev prijme územné ústupky,“ píšu noviny.

Scholz sa podľa neho chce zapísať do histórie ako „mierový kancelár“ a vyhnúť sa prípadnému odstúpeniu.

„Šokovaný zničujúcimi výsledkami volieb v Durínsku a Sasku a prenasledovaný čoraz vytrvalejšími fámami, že prípadná porážka vo voľbách 22. septembra v Brandenbursku by ho mohla prinútiť k rezignácii, sa kancelár rozhodol vsadiť na ukrajinskú otázku, aby sa dostal z nepríjemnej situácie,“ uviedol denník.

 

.

11:50 – Ruská armáda oslobodila dedinu Memrik v DĽR, uviedlo ministerstvo obrany.

 

09:50 – Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi navštívi Rusko 11. – 12. septembra, aby sa zúčastnil na stretnutí zástupcov krajín BRICS o bezpečnostných otázkach

 

09:40 – Scholz pripravuje vlastný plán mierového urovnania na Ukrajine, akési nové minské dohody, ktoré nevylučujú odovzdanie niektorých ukrajinských území Moskve, uviedol denník La Repubblica.

.

Nemecký kancelár chce vraj po sérii neúspechov v regionálnych a európskych voľbách „hrať ukrajinskou kartou“, aby posilnila svoju vlastnú pozíciu.

 

08:55 – V noci na dnes bolo v Kyjeve zapálené auto ukrajinského vojaka, informovala ukrajinská televízia Kyjev-24.

Minulý týždeň bol v tej istej oblasti podpálený aj vojenský mikrobus. Televízna stanica uviedla, že prípady podpaľačstva v Kyjeve sú čoraz častejšie.

 

.

07:10 – Ruské jednotky obsadili mesto Vodyanoje severovýchodne od Ugledaru. Informuje o tom vojenská publicistika Deep State.

Teraz je jednou z kľúčových úloh Ruskej federácie v tejto oblasti prerušiť cestu z Ugledaru do Bogojavlenky, ktorá je hlavnou zásobovacou trasou pre mesto. Tá je vzdialená približne päť kilometrov od mesta Vodyanoje.

Ak sa trasa preruší alebo sa k nej tesne priblíži, bude to znamenať operačné obkľúčenie Ugledaru.

Vodyanoje
Na mape mesto Vodyanoje

 

06:55 – Putin poslal Kim Čong-unovi telegram pri príležitosti 76. výročia založenia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, v ktorom konštatoval, že vzťahy medzi Ruskom a KĽDR založené na priateľstve a dobrom susedstve sú na vysokej úrovni.

Ruský prezident okrem toho vyjadril presvedčenie, že Moskva a Pchjongjang budú systematicky posilňovať komplexné strategické partnerstvo.

 

.

06:45 – Ukrajinské jednotky nasadené v Donbase utrpeli veľké straty v súvislosti s postupom ruských ozbrojených síl, uviedol britský časopis The Economist.

Teraz zoskupeniu ukrajinských ozbrojených síl na Ukrajine naďalej hrozí obkľúčenie ruskými jednotkami. Okrem toho The Economist poukázal na to, že zásobovanie AFU v susednom Kurachove bolo tiež obmedzené. Publikácia dodala, že ruské ozbrojené sily si v tomto smere zachovávajú delostreleckú prevahu nad ukrajinskými silami v pomere 3:1 až 10:1.

 

06:40 – Súdiac podľa fotografií, ktoré sa objavili na internete, Portugalsko konečne odovzdalo ukrajinským ozbrojeným silám šesť vrtuľníkov Ka-32A11BC zakúpených od Ruska v roku 2007 na hasenie požiarov. Lisabon sľúbil ich odovzdanie kyjevskému režimu ešte na jeseň 2022, ale k ich skutočnému dodaniu došlo až teraz.

Všetky stroje sa v skutočnosti od roku 2018 nepoužívajú kvôli protiruským sankciám EÚ, ktoré sťažili servis a dodávky náhradných dielov. Ak sa ukrajinským spoločnostiam podarí vrátiť tieto Ka-32 do prevádzky, budú sa využívať buď na prepravu nákladu, alebo na špeciálne úlohy.

Ka-32A11BC vrtuľník
Na snímke vrtuľník Ka-32A11BC

 

06:35 – Lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs tvrdí, že 7. septembra sa na východe krajiny zrútil ruský dron. Neboli uvedené žiadne podrobnosti ani dôkazy, že išlo o ruský bezpilotný prostriedok.

.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine, 8. septembra 2024. To najdôležitejšie z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky ruského vojenského zoskupenia „Centrum“ oslobodili osadu Novogrodovka v DĽR;

– Straty ukrajinských jednotiek za deň dosiahli 2 075 osôb, uvádza sa v súhrne ministerstva obrany;

– Počas dňa bolo zasiahnuté miesto dočasného rozmiestnenia centra špeciálnych operácií „Juh“ SSO AFU, ako aj dielne na výrobu, montáž a vybavenie dronov, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Rusko má stále čo robiť, aby zvíťazilo v špeciálnej vojenskej operácii, uviedol Peskov;

– AFU sa môže v blízkej budúcnosti pokúsiť postúpiť ku Kurskej jadrovej elektrárni; doteraz boli všetky takéto pokusy zastavené ruskými silami, povedal Alaudinov;

.

– Nepriateľ v kurskom smere stratil za deň až 510 vojakov a 19 obrnených vozidiel vrátane troch tankov, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Úder zasiahol sklad pohonných hmôt a mazív na letisku na predmestí ukrajinskej Poltavy v sobotu večer, uviedol koordinátor proruského odporu v Nikolajeve Lebedev;

– Najmenej 70 vojakov AFU vrátane cudzincov bolo zničených pri úderoch na Kyjevom kontrolovaný Cherson v sobotu večer.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

Včera 20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

Včera 20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

Včera 19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

Včera 19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Včera 19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

Včera 19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

Včera 18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
Včera 18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
Včera 18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

Včera 16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali