To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajina mala vyvinúť vlastnú presne navádzanú plánovaciu bombu

❚❚

Kyjev 8. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Dnipropetrovsk Military Administration via AP)

Aktualizované 8. septembra 17:59

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Zničená bytovka po ruskom raketovom útoku v meste Pavlohrad na stredovýchode Ukrajiny 6. septembra 2024

17:59 – Ukrajina vyvinula vlastnú presne navádzanú plánovaciu bombu, uviedol Forbes s odvolaním sa na nedávne videá a vyhlásenia vojenských zdrojov.

.

Nová bomba je zrejme vybavená raketovým nosičom a zaťahovacími krídlami, čo jej dáva schopnosť letu na veľkú vzdialenosť až 40 míľ (približne 65 kilometrov).

Publikácia sa domnieva, že to otvára nové taktické perspektívy pre ukrajinské letectvo. Nedávno zverejnené video ukázalo bombardér Su-24 s prototypom novej munície namontovaným pod krídlom.

.

 

17:56 – Novinár Volodymyr Bojko, ktorý v súčasnosti slúži v AFU, sa domnieva, že na Ukrajine je oveľa viac dezertérov, ako uvádzajú úrady.

Spochybňuje údaje poslanca Gorbenka o 80 000 dezertéroch a tvrdí, že ide len o počet otvorených trestných prípadov. A v skutočnosti tých, ktorí neoprávnene opustili miesto služby, je asi 200 tisíc.

 

16:44 – Ruská federácia by sa mala zúčastniť na ďalšej mierovej konferencii o Ukrajine, uviedol nemecký kancelár Scholz.

.

„Som presvedčený, že teraz je ten správny čas na diskusiu o tom, ako sa môžeme rýchlejšie dostať z tejto vojenskej situácie a dospieť k mieru,“ povedal v rozhovore pre televízny kanál ZDF.

Scholz spomenul aj svoj nedávny rozhovor so Zelenským, ktorý podľa kancelára súhlasil s tým, že Rusko by sa malo zúčastniť na ďalšej mierovej konferencii.

Predtým sa tak vyjadril aj samotný Zelenskyj.

Putin zároveň povedal, že Rusko nebude rokovať, kým Ukrajina nestiahne vojská z Kurskej oblasti.

 

.

15:48 – Iránsky poslanec potvrdil správy médií o dodávkach balistických rakiet do Ruska.

Ahmad Bachšáješ Ardestání, člen parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť, potvrdil vojenskú pomoc Iránu Rusku.

„Musíme sa zapojiť do výmenného obchodu, aby sme uspokojili naše potreby vrátane dovozu sóje a pšenice. Časť barteru zahŕňa posielanie rakiet a druhá časť posielanie vojenských dronov do Ruska,“ povedal Ardestani v sobotu pre Didban Iran v rozhovore, z ktorého citovala agentúra Iran International.

Na otázku, či to môže viesť k ďalším sankciám voči Iránu, zákonodarca odpovedal: „Nemôže to byť horšie, ako je to teraz. Dávame rakety Hizballáhu, Hamasu a Hašd aš-Šaabí, tak prečo by sme ich nemohli dať Rusku?“

„Predávame zbrane a dostávame doláre. Obchádzame sankcie vďaka partnerstvu s Ruskom. Z Ruska dovážame sóju, kukuricu a ďalší tovar. Európania predávajú zbrane Ukrajine. NATO vstúpilo na Ukrajinu, tak prečo nepodporíme nášho spojenca tým, že pošleme rakety a drony do Ruska?“ – povedal Ardestani.

Pripomeňme, že oficiálne Irán dodávky rakiet do Ruska popiera.

 

14:30 – Poradca indického premiéra pre národnú bezpečnosť Adžit Doval navštívi tento týždeň Rusko, aby rokoval o mierových rozhovoroch o vojne na Ukrajine, uviedol televízny kanál India Today, ktorý citoval svoje zdroje.

Doval odcestuje do Moskvy od 10. do 11. septembra, kde sa stretne s Putinom a bude diskutovať o mierových snahách o ukončenie vojny na Ukrajine, uviedla India Today.

Zúčastní sa aj na stretnutí zástupcov krajín BRICS.

.

 

13:43 – Azerbajdžanský prezident Alijev uviedol, že Ukrajina, EÚ a Rusko ich požiadali, aby pomohli zachovať tranzit ruského plynu cez Ukrajinu.

„Teraz vlastne s pomocou Azerbajdžanu obe krajiny rokujú o pokračovaní tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu a o dodávkach azerbajdžanského plynu cez Rusko a Ukrajinu do Európy,“ povedal Alijev na medzinárodnom fóre v talianskom meste Cernobbio.

Podľa neho Baku rokuje už niekoľko mesiacov.

Pripomeňme, že súčasná zmluva o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu vyprší koncom tohto roka. Kyjev už vyhlásil, že nemá v úmysle predĺžiť zmluvu s Gazpromom. Ukrajinské orgány zároveň dali jasne najavo, že nebudú proti pokračovaniu tranzitu ruského plynu, ak ho budú realizovať európske spoločnosti, ktoré podpíšu zmluvu s Gazpromom.

.

 

11:36 – Ukrajinské jednotky vedú protiútok v Doneckej oblasti v New Yorku, tvrdí tamojšie velenie Azov a ukrajinská vojenská propaganda.

V piatok „Azov“ informoval o blokáde ukrajinských bojovníkov v oblasti fenolového závodu a o obsadení podniku. Zároveň sa uvádza, že bola zablokovaná cesta Rusov do Nelipovky.

Vojenský publicista Deep State včera uviedol, že AFU obsadila obilný výťah v centre Nového Mesta.

Niektoré ruské vojenské publicistiky potvrdzujú deblokaciu fenolového závodu na severe obce. Iné zároveň zverejňujú videá, na ktorých Rusi kontrolujú rôzne oblasti New Yorku.

.

Podľa Deep State väčšinu osady kontroluje Rusko. Ukrajinské ozbrojené sily získali späť len časť územia na severe.

 

11:23 – Zahraniční analytici naznačujú, že hlavná hrozba pre posádku ukrajinských ozbrojených síl v Selidove teraz neprichádza z frontu, ale z bokov.

Podľa ich názoru ruská armáda nebude bojovať priamo a v prípade potreby bude tlačiť z bokov a pokúsi sa obkľúčiť mesto pozdĺž železnice.

 

10:05 – Napriek zastaveniu ruskej ofenzívy pri Pokrovsku Rusi naďalej útočia a postupujú ďalej na juh, informoval denník New York Times.

Publikácia citovala ukrajinskú armádu, podľa ktorej Kyjev presunul jednotky 93. brigády AFU, ktoré bojovali južne od Bachmutu, na obranu Pokrovska.

.

Publikácia naznačuje, že tamojšia obrana môže byť teraz oslabená. Predtým ruská verejnosť tvrdila, že Rusi prerazili západne od Kleščevky (Ukrajina to nepotvrdila).

Ruská ofenzíva však pokračovala smerom na juh, kde ruská armáda takmer obkľúčila Ukrajinou ovládané územie medzi mestami Pokrovsk a Kurachovo, píše NYT.

 

08:15 – Najhoršia situácia s elektrinou bude túto zimu v Kyjeve, Odese a Charkove.

V hlavnom meste sa môže stať, že 16 hodín nebude vôbec žiadne svetlo, uviedol riaditeľ Výskumného centra energetiky Oleksandr Charčenko.

„Energetický systém na Ukrajine má niekoľko slabých miest. Sú to Kyjev, Odesa a Charkov, kde to teraz bude najhoršie. Sú to veľké mestá, Charkov je vo všeobecnosti pod priamou paľbou, tam môže byť kedykoľvek zničená akákoľvek rozvodňa a akákoľvek výrobná kapacita. Tam sú najvyššie vojenské riziká.

Kyjev a Odesa sú obrovské centrá spotreby a Odesa nemá takmer žiadnu vlastnú výrobu. Teraz sa tam inštalujú výrobné kapacity, ktoré, ak Boh dá, budú schopné zabezpečiť dodávky vody. Bude veľmi dobré, ak stihnú spustiť to, čo by malo zabezpečiť dodávky vody a aspoň polovicu dodávok tepla pre mesto.

.

Kyjev je mimoriadne deficitné mesto. Černobyľská elektráreň bola kedysi postavená pre Kyjev, vlastne preto, aby ho zásobovala energiou. V zime Kyjevu chýba 800 až 900 megawattov elektrickej energie, ktorá sa musí dovážať zvonka. Ak ich nebude odkiaľ doviesť, povedzme si úprimne, znamená to, že obyvatelia Kyjeva zostanú bez elektriny. To znamená, že ak bude Kyjev odrezaný od vonkajších dodávok energie, Kyjevčania budú sedieť bez elektriny 16 hodín denne, a to bude norma,“ povedal Charčenko.

 

07:54 – Situáciu pri Pokrovskom zatiaľ nemožno označiť za stabilizovanú, povedal Zelenskyj v Taliansku, kde sa stretol s premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Podľa neho situácia na tomto úseku frontu „v žiadnom prípade nie je jednoduchá“.

„Nechcem hovoriť dopredu. Ak dokážeme byť chvíľu trpezliví, keď sa tam všetko úplne stabilizuje, potom o tom budeme hovoriť,“ povedal prezident.

Poznamenajme, že pred odchodom do Európy na stretnutie „Ramstein“ Zelenskyj povedal, že situácia pri Pokrovskom sa zlepšila. O stabilizácii tamojšieho frontu hovoril aj hlavný veliteľ Syrskij.

Ukrajinská armáda zároveň zlepšenie poprela.

.

 

06:52 – Rusi obsadili dedinu Nevelskoje severovýchodne od Krasnogorovky, uviedla ukrajinská vojenská webová stránka Deep State.

Mapa

 

06:43 – Zostrelenie ruských rakiet nad Ukrajinou prináša Západu „veľa rizík“ a „obmedzené výhody“, uviedol holandský minister obrany Ruben Brekelmans.

Podľa neho to nie je „najefektívnejší spôsob riešenia problému“.

„Ak umiestnite napríklad svoje systémy protivzdušnej obrany na hranici s Ukrajinou, budú pokrývať len relatívne malú oblasť. To by potom znamenalo, že na ochranu Ukrajiny by ste museli mať na oblohe lietadlá. Potom by, samozrejme, vzniklo riziko priameho stretu. medzi vzdušnými silami NATO a Ruskej federácie, čomu sa spojenci NATO snažia zabrániť,“ povedal pre Rádio Sloboda.

Podľa jeho názoru je odmietnutie NATO zostreliť rakety aj v prospech Ukrajiny, aby sa zabránilo eskalácii vojny.

.

 

06:32 – Kancelár Scholz vyzval ukrajinských utečencov, aby si čo najskôr našli prácu v Nemecku.

V tejto súvislosti vyzval na skoršie vydávanie pracovných povolení pre Ukrajincov, ktorí majú určité špecializácie, ale nemôžu ich v Nemecku potvrdiť kvôli byrokratickým prekážkam.

„Nemôže sa stať, že z 2 000 lekárov má povolenie len 120,“ povedal Scholz.

Dodal, že počet pracujúcich Ukrajincov sa vďaka zrýchleným postupom pri zamestnávaní zvýšil na viac ako 200 000. „Pribudlo však niekoľko stotisíc ďalších, ktorí prišli z Ukrajiny,“ povedal kancelár.

Vyzval Ukrajincov, aby sa rozhodli pre prácu na čiastočný úväzok alebo zníženie kvalifikácie, ak ešte nezískali doklady o povolení na hlavnú špecializáciu.

„Je prijateľné, ak nemôžete okamžite nastúpiť do práce, na ktorú máte nárok, alebo spočiatku môžete pracovať len na čiastočný úväzok. …. Osvedčenia je možné získať neskôr,“ povedal Scholz.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali