To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 6. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-State Emergency Service of Ukraine via AP)

Aktualizované 6. septembra 19:19

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Rusko Vojna
Na snímke Štátnej pohotovostnej služby Ukrajiny dym stúpa z budovy po nočnom ruskom útoku na mesto Ľvov na západe Ukrajiny v stredu 4. septembra 2024

17:00 – Rusko sa pripravuje na nové útoky na ukrajinský energetický systém, povedal premiér Šmygal.

.

„Už poznáme spravodajské informácie, že sa pripravujú nasledujúce masívne raketové a dronové útoky na náš energetický systém,“ – povedal premiér.

 

.

16:10 – Donald Trump vyhlásil, že zruší sankcie USA voči Rusku, informuje New Republic.

„Stratíte Irán, stratíte Rusko. Čína sa snaží, aby sa jej mena stala dominantnou menou. So všetkými týmito krajinami je toľko konfliktov, že stratíte dominantné postavenie dolára,“ povedal a vysvetlil, že podľa neho sankcie voči krajinám ako Rusko oslabujú dolár.

Trump následne dodal: „V súčasnosti je dolár v pluse: „Chcem používať sankcie čo najmenej.“

 

15:15 – Ukrajina má vlastné zbrane na údery dlhého dosahu proti Ruskej federácii, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin na brífingu po stretnutí v Ramsteine a vysvetlil, prečo Kyjev nedostal povolenie na takéto údery západnými zbraňami.

.

„Ukrajina už má významné vlastné kapacity na útoky na ciele presahujúce možnosti ATACMS alebo Storm Shadow. Rusi presunuli svoje lietadlá, ktoré používajú na KAB, mimo dosahu ATACMS. Zameriavame sa na to, aby sme im pomohli účinnejšie brániť svoje územie,“ povedal Austin.

 

14:25 – Vojna na Ukrajine sa skončí za rokovacím stolom, ale zatiaľ je ťažké povedať, kedy sa tak stane, povedal šéf Pentagónu Austin.

Pripomenieme, že Zelenskyj dnes ráno vyzval Západ, aby prijal opatrenia na ukončenie vojny už na jeseň tohto roka.

 

.

13:30 – V dôsledku ranného ostreľovania bolo v Pavlograde poškodených niekoľko podnikov, informovala OVA.

Poškodených bolo aj tridsať výškových budov, materská škola a 27 obchodov. Zranených bolo päťdesiatosem ľudí.

 

12:33 – Ukrajina už začala používať stíhačky F-16, ale ich počet je stále nedostatočný, povedal Zelenskyj na Ramsteine.

„Zostreľujú rakety a drony. Sú veľmi účinné, ale nie je ich dosť. Viete o tom. A my potrebujeme oveľa silnejšiu flotilu stíhačiek F-16. A mám návrhy, ktoré poviem, keď odídu novinári,“ povedal prezident.

 

11:19 – Šéf Pentagónu Lloyd Austin dnes v Ramsteine oznámil, že USA poskytnú Ukrajine nový balík vojenskej pomoci vo výške 250 miliónov dolárov.

 

11:10 – Zelenskyj vyzval Západ, aby prijal opatrenia na ukončenie vojny na Ukrajine na jeseň tohto roku.

„Urobme z tejto jesene čas, keď sa ruská agresia skončí. Takým spôsobom, ktorý obnoví dôveryhodný medzinárodný bezpečnostný poriadok. Musíme to urobiť,“ povedal prezident na zasadnutí v Ramsteine.

.

Zelenskyj dal predtým jasne najavo, že chce usporiadať druhý mierový samit už túto jeseň a vyzvať naň Ruskú federáciu.

„Jeseň je veľmi skoro, ale ešte je čas pripraviť samit a prilákať väčšinu krajín sveta,“ povedal prezident začiatkom augusta.

Kyjev chce do tohto samitu pripraviť plán na ukončenie vojny.

 

10:15 – Zelenskyj pricestoval do Nemecka na ďalšie stretnutie „Ramstein“.

.

Prezident bude osobne naliehať na partnerov, aby odovzdali ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ďalšie predtým prisľúbené zbrane a povolili údery dlhého dosahu na ruskom území.

„Potrebujeme odhodlanie partnerov a prostriedky na zastavenie ruského vzdušného teroru. Potrebujeme, aby sa všetky zbrane z už oznámených podporných balíkov konečne dostali do bojových brigád. A potrebujeme silné riešenia dlhodobého dosahu od partnerov, aby sme sa priblížili k spravodlivému mieru, o ktorý sa usilujeme,“ píše Zelenskyj.

V pláne má aj stretnutie s nemeckým kancelárom Scholzom. Potom odletí do Talianska.

 

08:45 – Ruské jednotky sa nachádzajú v blízkosti mesta Gorňak, ktoré leží sedem kilometrov severne od Kurachova, informovala vojenská webová stránka Deep State.

.

Postup od nedávno dobytej Dolinovky bol viac ako tri kilometre (pozri prvú mapu). Súbežne s tým RF postúpila v Galicynovke a Lysovke.

Mapa 1

V tom istom čase, súdiac podľa mapy Deep State, Rusi „cestou“ do Gorňaku začali útok na Ukrajinsko z juhovýchodu, obchádzajúc mesto.

Ruské kanály píšu aj o výpade smerom na Gorňak (pozri druhú mapu). Taktiež stále píšu, že ukrajinské jednotky ešte pred pár dňami ustupovali širokým frontom od Donecka v oblasti Neveľského. Ukrajina a ukrajinské kanály to však nepotvrdzujú.

Mapa 2

Ako vidíme, pokračuje postup Ruskej federácie zo severu smerom ku Kurachovu a Kurachovskej priehrade – veľkým opevneniam AFU. Podobné pokusy sa teraz plánujú aj z juhu – z oblasti Ugledaru a Veľkej Novoselky, kam Rusi v posledných dňoch postupovali.

Inými slovami, všeobecný zámer Ruskej federácie zostáva rovnaký – obísť hlavné obranné línie AFU z tyla a vytvoriť hrozbu obkľúčenia ukrajinskej armády na širokom fronte od Ukrajinska po Ugledar, čo by AFU prinútilo ustúpiť na západ k hraniciam Doneckej oblasti s Dnepropetrovskou a Záporožskou oblasťou.

Mapa 3

Pripomeňme, že včera hlavný veliteľ AFU Syrskyj uviedol, že na Pokrovskom smere Rusi za posledných 6 týždňov „nepostúpili ani o meter“. Ako však vidíme, toto tvrdenie vyvracajú tak ukrajinské, ako aj ruské zdroje.

 

.

08:35 – Dodávky zbraní z USA na Ukrajinu sa spomalili. Bidenova administratíva naliehavo rokuje s Kongresom, aby stihla využiť vojenskú pomoc vo výške 6 miliárd USD pre Ukrajinu do 30. septembra.

Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na viaceré zdroje oboznámené so situáciou.

„Toto úsilie prichádza v kritickom čase pre ukrajinské sily, ktoré postupujú v ruskej Kurskej oblasti a zároveň zadržiavajú ruské útoky na Pokrovsk,“ píše publikácia.

Väčšina zo 7,8 miliardy dolárov pridelených v apríli sa ešte nevyčerpala a „úradníci horúčkovito hľadajú spôsob, ako zabrániť vyčerpaniu zvyšných 6 miliárd dolárov pred blížiacim sa 30. septembrom, kedy sa končí fiškálny rok 2024“.

Zdroje blízke rokovaniam uviedli, že ministerstvo zahraničných vecí navrhuje schváliť krátkodobý zákon o núdzových výdavkoch, ktorý musia Senát a Snemovňa reprezentantov schváliť tento mesiac, aby sa zabránilo zastaveniu činnosti vlády 30. septembra. Biden by potom mohol použiť šesť miliárd s prenosom do ďalšieho fiškálneho roka.

Biden však už má pripravený záložný plán pre prípad, že rokovania zlyhajú. Podľa tohto plánu by ministerstvo zahraničných vecí oznámilo dodanie do 30. septembra, čím by sa v skutočnosti využilo všetkých zostávajúcich 6 miliárd USD naraz ešte pred koncom mesiaca.

 

.

07:33 – Veliteľ Syrskyj v rozhovore pre CNN priznal, že mobilizovaní Ukrajinci sú posielaní na bojisko po „ slabšom výcviku, než by sme chceli“.

„Samozrejme, každý chce, aby úroveň výcviku bola lepšia, aby sa pripravili vysokokvalifikovaní profesionálni vojaci. Dynamika na fronte si zároveň vyžaduje, aby sme povolaných vojakov zapojili čo najskôr,“ povedal.

Syrskyj uviedol, že mobilizovaní vojaci absolvujú mesačný základný výcvik a potom „od dvoch týždňov do mesiaca“ špecializovanejší výcvik.

 

07:25 – Ukrajina stále nedokáže pochopiť a zistiť príčinu zostrelenia F-16 a smrti pilota, uviedol denník The Wall Street Journal.

Americkí predstavitelia tvrdia, že Ukrajina nenašla žiadne dôkazy o tom, že lietadlo bolo zostrelené vlastnou alebo nepriateľskou paľbou alebo v dôsledku mechanickej poruchy.

Publikácia s odvolaním sa na úradníka píše, že ruská raketa explodovala v blízkosti lietadla F-16 krátko predtým, ako zmizlo z radarov. Výbuch ho mohol poškodiť alebo spôsobiť, že pilot manévroval príliš nízko nad zemou, čo viedlo k havárii.

.

 

07:14 – Muži v brannom veku nebudú násilne vrátení na Ukrajinu, uviedol ukrajinský veľvyslanec v Českej republike Vasyľ Zvarič v komentári pre Rádio Sloboda.

„Poviem a všetkých ubezpečím, že tu nehovoríme o žiadnych donucovacích opatreniach na návrat Ukrajincov na Ukrajinu – najmä tých, ktorí sú v mobilizačnom veku,“ povedal Zvarič.

Český minister zahraničných vecí Lipovský predtým povedal, že jeho krajina nepodporuje ukrajinských mužov, ktorí sa snažia vyhnúť mobilizácii tým, že sedia v zahraničí. Zdôraznil tiež, že možnosti jeho krajiny sú obmedzené, pokiaľ ide o nútený návrat Ukrajincov do vlasti.

 

06:58 – Bývalý minister infraštruktúry Omelian hovoril o potrebe mobilizovať 20-ročných do armády.

„Napriek všetkým hrdým vyhláseniam, že túto vojnu vyhrajú ľudia s bruškami, je to sebaklam. Pokiaľ nebudeme mať primeraný počet mladých mužov, nebudeme schopní túto vojnu vyhrať. S jedným charakterom alebo odhodlaním nebude človek schopný urobiť to, čo dokáže vo veku 20 – 25 rokov,“ povedal Omelian.

.

 

06:36 – Včera vyvolal vo finančnej komunite veľký rozruch článok agentúry Bloomberg o tom, ako bude MMF tlačiť ukrajinské orgány k novej vlne devalvácie hrivny.

Podľa publikácie MMF odporúča ukrajinskej vláde nasledujúce kroky:

1. Devalvácia hrivny.

2. Zvýšenie daní (predovšetkým DPH).

3. Zníženie diskontnej sadzby Národnej banky a ďalších derivátových sadzieb – predovšetkým na štátne dlhopisy (domáce štátne dlhopisy) s cieľom znížiť výdavky štátu na obsluhu štátneho dlhu.

Hlavným dôvodom je rastúci rozpočtový deficit, ktorý ukrajinské orgány v súčasnosti odhadujú na pol bilióna hrivien a do konca roka môže byť ešte vyšší.

.

Vláda už pripravuje zvýšenie daní (hoci Rada sa s ich schválením neponáhľa). Tým sa však pokryje len časť deficitu.

Mnohí experti a bankári sú preto presvedčení, že NBÚ odovzdá devalváciu hrivny ako najrýchlejší a technicky najjednoduchší spôsob, ako zvýšiť rozpočet (čím vyšší je kurz dolára k národnej mene, tým viac hrivien sa získa pri prepočte zahraničnej finančnej pomoci). A jedinou otázkou je, na koľko sa hrivna zníži.

Kľúčovými faktormi, ktoré ovplyvnia devalváciu, sú výška západnej pomoci a rozpočtový deficit.

A potom začne platiť jednoduchý vzorec. Vezmeme rozpočtový deficit, zohľadníme zdroje, ktoré ho okrem devalvácie môžu pokryť. Potom porovnáme nekryté saldo s výškou zahraničnej pomoci, ktorú dostaneme, a odvodíme potrebnú úroveň devalvácie hrivny.

Ak je napríklad v rozpočte po všetkých opatreniach na jeho zaplnenie diera 150 miliárd hrivien a výška pomoci do konca roka bude 15 miliárd dolárov, znamená to, že kurz dolára voči národnej mene bude potrebné zvýšiť približne o 10 hrivien. Možno o niečo menej, ak vezmeme do úvahy očakávaný rast rozpočtových príjmov zo spotrebných daní a iných daní a poplatkov, ktorých sadzby sú naviazané na menu.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:05

Ceny ropy sa v pondelok ráno výraznejšie nezmenili. Trh podporili rastúce očakávania, že centrálna banka v USA tento týždeň opäť zníži úrokové sadzby. Zisky na druhej strane obmedzovali slabšie hospodárske údaje z Číny.

07:26

Z väznice v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie ušlo 281 väzňov vrátane odsúdených členov islamistických milícií Boko Haram.

07:26

Historický seriál Šógun a komediálny seriál Hacks sa stali v nedeľu večer v Los Angeles víťazmi 76. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy.

Los Angeles EMMY televízne ceny
Na snímke Justin Marks (uprostred vľavo), herec Hirojuki Sanada (uprostred vpravo) a tím pózujú s cenou za Najlepší dramatický seriál (Šógun) počas 76. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy v americkom Los Angeles 16. septembra 2024
07:24

Severokórejský parlament, Najvyššie ľudové zhromaždenie, sa 7. októbra zíde v Pchjongjangu zasadnutí, na ktorom bude rokovať o záležitostiach súvisiacich s novelizáciou ústavy.

07:24

Nemecko od pondelňajšej polnoci rozšírilo hraničné kontroly aj na svoje západné hranice. Spolková polícia potvrdila, že kontroly už prebiehajú v Dolnom Sasku a Severnom Porýní-Vestfálsku na hraniciach s Belgickom a Holandskom, v priebehu dňa sa tak stane aj na hraniciach s Luxemburskom a Dánskom.

07:23

Čínske veľkomesto Šanghaj zasiahol v pondelok ráno tajfún prvej kategórie Bebinca. Ide o najsilnejší tropický cyklón, ktorý priamo zasiahol toto finančné centrum od tajfúnu Gloria v roku 1949.

07:22

V prvej polovici 80. rokov bola na výslní československej hudobnej scény dvojica mladých interpretov Stanislav Hložek a Petr Kotvald. Oni boli aj majiteľmi najväčšieho československého hitu Holky z naší školky. Starší z dvojice Stanislav Hložek bude mať v pondelok 16. septembra 70 rokov.

Včera 20:26

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Včera 16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

Včera 16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali