To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 5. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-State Emergency Service of Ukraine)

Aktualizované 5. septembra 2024 20:07

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský útok na Ľvov
Na snímke štátnej pohotovostnej služby Ukrajiny hasič zasahuje po nočnom ruskom útoku na mesto Ľvov na západe Ukrajiny

17:55 – Vo svojom večernom prejave Zelenskyj poďakoval parlamentu za hlasovanie o výmenách vo vláde.

.

Podľa neho hlavnou úlohou, ktorú si nový kabinet ministrov stanovil, je poskytnúť väčšiu podporu frontu a zintenzívniť prácu s partnermi.

Prezident tiež vyjadril želanie, aby partneri splnili všetky svoje sľuby týkajúce sa protivzdušnej obrany, ktoré dali na júlovom samite NATO. A uviedol, že ukrajinské orgány sa už pripravili na ďalšie stretnutie „Ramstein“.

.

Zelenskyj sa vyjadril aj k situácii na fronte. Samostatne uviedol, že AFU drží obsadené línie v Kurskej oblasti.

 

17:00 – Po útoku na vojenský komunikačný inštitút v Poltave vyšetruje GBI možný nedbanlivý prístup k vojenskej službe.

Verejnému podpredsedovi výboru Rady pre obranu to povedal zástupca predsedu výboru Rady pre obranu Bezuglaja.

Tajomník výboru Kostenko uviedol, že v inštitúcii študoval personál a počas poplachu ľudia odišli do krytu.

.

„Nebola tam žiadna formácia, vzdelávací proces tam pokračoval – a to potvrdzuje aj GBI. Ale rakety zasiahli evakuačné východy práve vtedy, keď ľudia schádzali dolu,“ povedal.

 

16:20 – Ukrajina je znepokojená správami, že MMF má v úmysle obnoviť spoluprácu s Ruskom a vyslať do Moskvy misiu.

Vo vyhlásení to uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

„Naliehavo žiadame MMF, aby neobnovoval žiadnu spoluprácu s Ruskom a zostal verný cieľom a zásadám Charty OSN,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

.

MMF predtým uviedol, že misia fondu navštívi Rusko, aby diskutovala o „hospodárskom rozvoji a politike“ krajiny.

Misia sa začne online 16. septembra a bude pokračovať návštevou delegácie v Moskve, kde sa stretne s ruskými predstaviteľmi a bude diskutovať o hospodárskom rozvoji a politike krajiny.

Západné médiá poznamenali, že ich vlády po invázii na Ukrajinu nadhodili možnosť vylúčenia Ruska z MMF, čo sa však ukázalo ako ťažké pre neochotu ostatných členov s veľkými hlasovacími kvótami, ako sú Čína a India.

 

15:30 – Rakúsko vyhlásilo, že je pripravené stať sa miestom rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou o ukončení vojny.

„Berieme na vedomie vyhlásenia ruského prezidenta o jeho otvorenosti mierovým rozhovorom s Ukrajinou. Akékoľvek rokovania by sa mali uskutočniť bez predbežných podmienok a osobne. Rakúsko ako sídlo OBSE bude pripravené podporiť spravodlivý a trvalý mier založený na medzinárodnom práve a slúžiť ako miesto rokovaní,“ napísal Karl Nehammer na X.

 

14:55 – Do Inštitútu komunikácie v Poltave, kam padol úder, posielajú na výcvik vojenský personál z celej Ukrajiny a z frontovej línie, informoval Bild s odvolaním sa na svoje zdroje.

Školia sa tam špecialisti v oblasti komunikácie.

Korešpondentom publikácie sa na mieste nepodarilo overiť správy ukrajinských úradov, že nemocnica bola poškodená.

.

Vojak, ktorý sa v inštitúte cvičí a ktorý útok prežil, uviedol, že dve strely jedna po druhej zasiahli to isté miesto pri vchode do inštitútu. Keď zaznel poplach, mnohí ľudia sa tam chceli ukryť, pretože nebol čas hľadať úkryt.

„Keby som utekal rýchlejšie, pravdepodobne by ma zabili,“ povedal mladý vojak.

Povedal, že v regióne chýbala protivzdušná obrana.

 

14:00 – „Boli potrebné chytré nápady. Možno nie sú dokonalé,“ povedal Zelenskyj o invázii AFU do Kurskej oblasti.

.

V rozhovore pre americkú televíziu NBC prezident povedal, že AFU musela urobiť nekonvenčný krok, aby nahradila nedostatky západných dodávok, najmä v oblasti delostreleckých granátov.

„Pretože sme nemali rovnaké balíky zbraní. V jednom bode tejto zásobovacej diery sme mali na delostrelecké granáty použitie zbraní 1 ku 12. Nezáleží na tom, koľko ľudí tam stojí, ak oni majú 12 granátov, vy máte 1, jednoducho tam bude stáť viac ľudí a viac ľudí zomrie. A preto musíte premýšľať nad nejakými inteligentnými nápadmi. Možno nie sú dokonalé (Možno neboli dokonalé – pozn. red.),“ povedal Zelenskyj.

Podľa neho ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti prinútila Rusko stiahnuť 60 000 vojakov z iných častí frontu.

 

13:08 – Ukrajinský parlament schválil Andrija Sibigu za nového ukrajinského ministra zahraničných vecí.

.

Dmytro Kuleba bol dnes z tejto funkcie odvolaný.

 

12:39 – Pyrotechnici ruského ministerstva pre mimoriadne situácie našli a zničili bojovú hlavicu rakety Patriot v Kurskej oblasti.

Od vyostrenia situácie v regióne bolo zneškodnených celkovo 314 výbušných predmetov, uviedla tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

 

12:20 –  Viac ako 87,6 tisíc obyvateľov Kurskej oblasti dostalo platby v hodnote 1,3 miliardy rubľov, o ktoré požiadalo len viac ako 1 600 ľudí, informovala tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

 

.

12:17 – Rusko je pripravené rokovať s Kyjevom nie na základe „efemérnych požiadaviek“, ale na základe dokumentov, ktoré boli pripravené v Istanbule, povedal Vladimir Putin.

Putin uviedol, že Rusko „sa nevzdáva tranzitu cez Ukrajinu, pretože má v úmysle plniť si svoje záväzky voči zákazníkom, s ktorými má dlhodobé zmluvy“.

A ak chce Ukrajina zastaviť tranzit od budúceho roka, keď sa končí platnosť zmluvy, Rusko ju „nemôže prinútiť“.

Putin zároveň uviedol, že jeden úsek podkopaného plynovodu Nord Stream je stále funkčný a Rusko môže dodávať plyn do Nemecka, ak s tým bude súhlasiť.

Označil za „nezmysel“ a „schizofréniu“, že Európania dostávajú ruský plyn tranzitom cez Ukrajinu a Turecko, ale odmietajú ho priamo.

„Ale ak nechcú – nechcú, postupne zvýšime naše dodávky do iných regiónov sveta. Budúci rok dosiahneme s Čínou kapacitu 38 miliárd metrov kubických,“ povedal Putin.

 

.

12:01 –  Rusko je pripravené rokovať s Kyjevom nie na základe „efemérnych požiadaviek“, ale na základe dokumentov, ktoré boli pripravené v Istanbule, povedal Vladimir Putin.

 

11:33 – V odpovedi na otázku, kto by sa mohol stať sprostredkovateľom rokovaní o Ukrajine, Putin spomenul Čínu, Brazíliu a Indiu.

Povedal, že lídri týchto krajín „úprimne chcú vyriešiť situáciu“ a Moskva je s nimi v tejto otázke v neustálom kontakte.

Pripomenieme, že Zelenskyj ponúkol Módímu zorganizovať druhý mierový summit v Indii, ale ten zatiaľ nesúhlasil.

 

11:01 – V meste Homel narazil zostrelený dron do skladu, čo viedlo k požiaru, informuje bieloruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

.

Minsk zatiaľ neuvádza, čí dron vletel na jeho územie. Kyjev tvrdí, že išlo o ruský šáhid.

 

10:38 – Putin zopakoval, že Kremeľ nepodporuje Trumpa vo voľbách v USA.

Predtým povedal, že Biden je pre Ruskú federáciu výhodnejší.

„Mali sme Bidena za favorita, ale tu ho vyradili z boja. Všetkým svojim priaznivcom odporučil, aby podporili Harrisovú, takže aj my ju podporíme, ona sa tak nákazlivo smeje, že to hovorí, že sa jej darí,“ povedal Putin.

Americkí predstavitelia obviňujú Kremeľ zo zasahovania do amerických volieb s cieľom podporiť Trumpa.

 

.

10:12 – Putin povedal, že sa s Durovom v Baku pred jeho zadržaním nestretol a ani nevedel, že zakladateľ Telegramu tam bol v rovnakom čase ako on.

Podľa jeho slov sa stretli raz „pred mnohými rokmi“ na jednom zo stretnutí s podnikateľmi v Kremli a Durov mu povedal o svojich plánoch.

Tiež povedal, že by sa s ním mohol stretnúť znova, keby ho o to Durov požiadal.

Povedal, že Kremeľ nikdy nemal žiadne sťažnosti na Durova, hoci Telegram „určitým spôsobom využívajú štruktúry, ktoré môžu poškodiť ekonomiku alebo bezpečnosť“, ale „všetky platformy tohto druhu tým trpia“.

Durovovo zadržanie v Paríži označil za „nepochopiteľné“ a „selektívne“.

„Ak to robia Durovovi, potom by mali zavrieť aj ostatných,“ povedal Putin, pričom mal pravdepodobne na mysli Muska a Zuckerberga.

 

.

10:06 – AFU v noci zostrelila 60 zo 78 Šáhidov, hlásia vzdušné sily.

Uvádza sa, že jeden dron letel do Bieloruska, kde bolo predtým oznámené, že bol zostrelený dron.

Protivzdušná obrana pracovala v Kyjevskej, Čerkaskej, Kirovogradskej, Vinnickej, Charkovskej, Dnepropetrovskej, Chersonskej, Poltavskej, Černigovskej, Žitomírskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

 

09:28 – SBU preveruje verziu o oprave raketového útoku na Inštitút spojov v Poltave.

.

„Zvažujeme verzie korekcie aj možného prieskumného dronu. Nemali sme údaje o prieskumných drónoch a silách protivzdušnej obrany. Taktiež SBU vykonáva súbor kontrarozviednych a protiteroristických opatrení s každou osobou v prostredí tejto výcvikovej akcie, ktorá tam bola“, – povedal vedúci poltavského oddelenia SBU Konstantin Semenjuk.

Orgány činné v trestnom konaní tiež zisťujú, kto zverejnil fotografiu z miesta príchodu.

 

08:48 – Biely dom uviedol, že povolenie diaľkových úderov na ruské územie by Ukrajine neprinieslo veľký vojenský úžitok.

„Predstava, že ak dáme Ukrajine ATACM dlhého doletu, bude schopná zasiahnuť letecké základne a väčšinu lietadiel ostreľujúcich Ukrajinu, je mylná,“ povedal John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť USA, počas brífingu.

Podľa neho sa väčšina lietadiel útočiacich na Ukrajinu nachádza mimo 300-kilometrového pásma od ukrajinských hraníc.

 

07:27 – Kremeľ uviedol, že Rusko o mobilizácii nediskutuje.

„Žiadne takéto diskusie neprebiehajú,“ povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov, keď odpovedal na otázky na Východnom ekonomickom fóre.

Opozičné ruské médiá predtým napísali, že Kremeľ diskutoval o mobilizácii kvôli udalostiam v Kurskej oblasti, ale rozhodol sa vystačiť s brancami.

Treba poznamenať, že Rusko nedávno zvýšilo platby zmluvným vojakom a tiež im začalo dávať pôdu na Kryme.

 

07:16 – Spojené štáty majú v úmysle uvaliť sankcie na inštitúcie z tretích krajín, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať obmedzenia v oblasti prevodu finančných prostriedkov, poistenia a financovania obchodu, uviedlo americké ministerstvo financií.

 

07:10 – V bieloruskom Homeli bol v noci zostrelený dron.

.

Pripomeňme, že Homielska oblasť hraničí s Ukrajinou v Kyjevskej, Žitomírskej a Rivnenskej oblasti.

Teraz na severe Ukrajiny zostrelili Šáhidy.

 

07:00 – V Pokrovsku stále žije 26 000 obyvateľov, uviedla Deutsche Welle s odvolaním sa na šéfa doneckej OVA Vadyma Filaškina.

Podľa neho ešte pred mesiacom žilo v meste takmer dvakrát toľko ľudí – viac ako 40 tisíc.

„To znamená, že v priebehu mesiaca odišlo viac ako 20 tisíc ľudí,“ poznamenal Filaškin.

Úradník uviedol, že viac ako 90 % inštitúcií slúžiacich obyvateľstvu v meste je teraz zatvorených. Zdôraznil však, že rodinní lekári, malé obchody a lekárne, ako aj bankomaty naďalej fungujú.

V meste Mirnograd v Doneckej oblasti medzitým nezostalo viac ako 50 ľudí a v Torecku 1 700 ľudí, uviedol Filaškin.

 

06:45 –  Dôvodom odstúpenia Dmitrija Kulebu by mohlo byť to, že sa mu nepodarilo presvedčiť spojencov, aby udelili povolenie na údery raketami dlhého doletu hlboko na ruské územie.

Denník The Telegraph píše, že.

„Dmitrij Kuleba bol jedným z najznámejších členov kabinetu, ale jeho výzvy na systémy protivzdušnej obrany a zmiernenie obmedzení pre západné rakety zostali v posledných mesiacoch bez odozvy,“ píše sa v článku.

 

06:30 – Medzi Estónskom a Ukrajinou prebieha dialóg o návrate povolaných Ukrajincov zo zahraničia.

Uviedol to estónsky minister obrany Hanno Pevkur v rozhovore pre ukrajinské masmédiá.

.

Minister potvrdil, že medzi Tallinnom a Kyjevom prebiehajú rozhovory o návrate vojensky povolaných Ukrajincov zo zahraničia, ale uviedol, že Ukrajina sa spolieha na dobrovoľný návrat mužov.

„Spolupracujeme s ukrajinskou vládou v maximálnej možnej miere. Ale teraz, pokiaľ viem, sa ukrajinská vláda sústreďuje na to, aby týmto mužom ponúkla možnosť dobrovoľného návratu. Chápeme, že je to veľmi ťažká úloha, ale uvidíme, ako sa veci vyvinú a ako sa ukrajinská vláda vysporiada s mobilizáciou,“ povedal Pevkur.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:26

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Včera 16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

Včera 16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

Včera 14:57

Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

Záplavy v Česku
Na snímke hasiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky
Včera 14:19

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

“V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,” vysvetľuje polícia.

Včera 14:11

Štrajk zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing “môže chvíľu trvať”. Sú totiž presvedčení, že môžu dosiahnuť väčšie zvýšenie miezd a lepší dôchodok. Povedal to v sobotu (14. 9.) v rozhovore pre National Public Radio (NPR) odborový predák Jon Holden. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Včera 14:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval jemenských povstalcov pred odvetou za ich nedeľňajší raketový útok na strednú časť Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naprieč centrálnym Izraelom vrátane Tel Avivu sa v reakcii na prichádzajúci útok rozozvučali v nedeľu ráno aj sirény a ľudia sa utekali ukryť.

Včera 14:08

Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

Včera 14:06

Jordánsky premiér Bišár Chasawna v nedeľu niekoľko dní po parlamentných voľbách podal svoju demisiu. Uviedli to nemenovaní predstavitelia oboznámení so záležitosťou, ktorých vo svojej správe citovala agentúra Reuters.

Včera 14:05

Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Včera 14:03

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali