To najdôležitejšie z Ukrajiny: New York Times tvrdí, že F-16 na Ukrajine nezostrelil americký Patriot

❚❚

Kyjev 1. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-National Police of Ukraine)

Aktualizované 1. septembra 2024 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Situácia po ruskom raketovom útoku v Záporoží na juhu Ukrajiny
Horiaci obytný dom po ruskom raketovom útoku v Záporoží na juhu Ukrajiny

 

.

20:00 – Ukrajinské zdroje píšu v nedeľu večer o veľkom výbuchu v Sumách. Letectvo krátko predtým hlásilo hrozbu raketových útokov.

19:40 – Večer ešte stále horia polia pri Charkove pri dedine Čerkasy-Tiški. Dym z týchto a iných požiarov teraz pokrýva takmer celú obec. Miestni obyvatelia sa na sociálnych sieťach sťažujú, že sú nútení tieto požiare hasiť sami, aby zabránili požiaru dostať sa k ich domom. Ľudia píšu, že záchranári nereagujú na výzvy.

.

19:00 – Parížske médiá zverejnili prvé fotografie Pavla Durova po jeho prepustení. Údajne sa v nedeľu večer prechádzal po Champs Elysees.
Spolu s ním bola odfotená aj spoločníčka Julia Vavilova.

18:20 – Hlásia núdzové výpadky elektriny v Kyjeve a regióne, ako aj v Dnepropetrovskej a Doneckej oblasti. Informuje o tom DTEK.
Pôvodné harmonogramy odstávok nie sú platné z dôvodu zložitej situácie v energetickom systéme.

 

18:00 -Ukrajinci identifikovali, kto môže za pád dôležitej obce Karlovka

Velenie OTG „Doneck“ obvinilo zo straty Karlovky v Pokrovskom smere vojakov a veliteľa práporu 11. motorizovaného pešieho práporu 59. brigády ukrajinských ozbrojených síl. Reportoval o tom ukrajinský vojenský blog Deep State.

.

Jednotka podľa nich nedokázala udržať obranu, pretože Rusi prešli do tyla a obkľúčili bojovníkov ukrajinských ozbrojených síl. Armáda uviedla, že 13. júna bol prápor presunutý do Karlovky.

22. augusta začali Rusi masívny útok a Karlovka sa dostala pod ich paľbu. Po 2 dňoch z dôvodu rizika obkľúčenia sa ťažké delostrelectvo ukrajinských ozbrojených síl stiahlo. V dňoch 26. až 28. augusta v dôsledku zrútenia obrany Kalinovo a Memrik Rusi vstúpili do tyla zo západnej strany Karlovky a vstúpili do Galicinovky.

Vojaci povedali, že pri Galicinivke Rusi obsadili časť zákopov, ktoré vôbec nikto nebránil, pretože tam nebolo dosť ľudí. Kvôli všetkým týmto udalostiam utrpela 11. samostatná námorná brigáda ťažké straty a bola nútená sa stiahnuť.

Potom sa velenie OTG Doneck rozhodlo odvolať veliteľa 11. práporu z jeho funkcie, uviedla armáda.

Podľa bojovníkov je teraz vo veľmi ťažkej situácii aj 10. samostatná námorná brigáda v okolí Nevelskoje, keďže sú Rusi „už 10-12 kilometrov za ich líniami“.

.

 

17:45 – V súčasnosti je známe, že v dôsledku dnešných útokov na Charkov bolo zranených 44 ľudí, uviedol primátor mesta Igor Terekhov. Sedem z nich sú deti.

 

17:30 – Prvýkrát za dva roky EÚ doviezla z Ruska za štvrťrok viac plynu ako z USA.

Svedčia o tom údaje bruselskej poradenskej spoločnosti Bruegel, píše nemecký Welt.

Podľa týchto údajov EÚ v druhom štvrťroku od apríla do júna nakúpila 12,7 miliardy metrov kubických plynu z Ruska a 12,3 miliardy zo Spojených štátov. V porovnaní s prvým štvrťrokom 2024 sa dodávky z Ruska mierne znížili a zo Spojených štátov – výraznejšie.

 

17:10 – Na ruských sociálnych sieťach zverejnili video, ako sú ľahko zadymené americké tanky M1A1 prevážané z bojiska do tyla ruskej armády.

„Opustené“ vozidlá podľa všetkého patrili 47. brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny „Magura“.

 

.

17:00 – Ukrajinské Ministerstvo energetiky uviedlo, že počas dnešného raketového útoku na Charkov bolo napadnuté jedno z dôležitých energetických zariadení. Následky ostreľovania sa v súčasnosti odstraňujú.

 

16:30 – Situácia v Chersone sa v poslednom čase zhoršila v dôsledku masových náletov ruských bezpilotných lietadiel, uvádza miestny obyvateľ na sociálnej sieti TikTok.

„Cherson je momentálne ľudské safari,“ uviedol. Bezpilotné lietadlá FPV útočia na všetky prechádzajúce autá, drony zhadzujú výbušniny na okoloidúcich a na autobusových zastávkach, povedal.

„Jeden známy si prišiel do nemocnice po potvrdenie, vystúpil z autobusu. Došlo k útoku a bol zabitý,“ povedal obyvateľ Chersonu, ktorého cituje ukrajinský denník Strana.

.

Podľa neho sa delostrelecké ostreľovanie a údery z „Gradov“ stali častejšími. „Ľudia sa boja vyjsť na ulicu,“ povedal Ukrajinec.

 

16:00 – Rusko môže začať ofenzívu v Dnepropetrovskej oblasti na jar 2025, píše The Times.

Ani jedna zo strán konfliktu neočakáva riešenie na bojisku v tomto roku, ale obe strany hrajú na „veľký nápor a opotrebovanie“ v pozemnej vojne v roku 2025, uvádza publikácia.

The Times tiež píše, že Pokrovsk a Časov Jar potrebuje Rusko ako odrazový mostík pre prípadnú rozsiahlu ofenzívu v ďalších regiónoch Ukrajiny.

.

 

15:30 – Ruské médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje tvrdia, že jednotky AFU sa nachádzali v Paláci športu v Charkove, kam dnes priletela jedna z rakiet.

Ukrajina to nepotvrdila. Miestne úrady tvrdia, že údery boli vedené na civilné objekty.

 

15:00 – Ruské zdroje informujú, že od včerajšieho dňa prebieha v Ugledarskom opevnenom priestore mimoriadne silný raketový a bombový útok.

Súdiac podľa množstva prilietajúcich rakiet, akoby bol čelný okraj obrany ukrajinských ozbrojených síl pozdĺž cesty zrovnaný so zemou. V tomto smere sa nachádza niekoľko kľúčových pozícií AFU. Existuje možnosť, že niektoré jednotky AFU spod Ugledaru budú stiahnuté späť do Selidova. Ak sa tak stane, bude šanca na pozemný útok v oblasti.

 

.

14:30 – Rusko zmení svoju jadrovú doktrínu „na základe analýz nedávnych konfliktov“ a krokov Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine, uviedol to námestník ruského ministra zahraničných vecí Rjabkov.

„Ako už bolo z našej strany opakovane povedané, proces je v pokročilom štádiu a existuje jasná predstava na vykonanie korekcie, ktorá je podmienená aj štúdiom a analýzou skúseností z vývoja konfliktov v posledných rokoch, samozrejme, vrátane všetkého, čo súvisí s eskalačným kurzom našich západných protivníkov v súvislosti so Špeciálnou vojenskou operáciou,“ uviedol Rjabkov v komentári pre ruské médiá.

 

14:00 – Ukrajinskú stíhačku F-16, ktorá bola v pondelok zničená, pravdepodobne nezostrelil systém Patriot SAM. Píše o tom denník New York Times s odvolaním sa na vysokých predstaviteľov americkej armády.

„Dvaja vysokopostavení americkí vojenskí predstavitelia uviedli, že strela z vlastného systému PVO pravdepodobne nebola dôvodom zostrelenia F-16 a že americkí a ukrajinskí vyšetrovatelia zvažujú rôzne možnosti. Medzi ne by mohli patriť napríklad mechanická porucha alebo chyba pilota,“ uvádza sa v článku.

„K strate F-16 mohlo viesť mnoho vecí vrátane technického stavu lietadla, chyby pilota a vonkajších faktorov,“ povedal pre noviny Hrapčinskij, bývalý príslušník ukrajinského letectva.

Podľa neho je napríklad možné, že úlomky zničenej rakety mohli zasiahnuť dôležitú časť lietadla.

.

Pripomenieme, že predtým o tom, že lietadlo bolo zostrelené spojeneckou paľbou, tvrdila poslankyňa Maryana Bezuglajová. Potom Zelenský odvolal veliteľ vzdušných síl AFU Mykola Oleščuka.

 

13:40 – Dôležité body z vyhlásenia ruského ministerstva pre mimoriadne situácie o stave v Kurskej oblasti:

– V 30 regiónoch Ruskej federácie sa nachádza 11,5 tisíc vysídlených osôb z Kurskej oblasti, vrátane viac ako 3,5 tisíc detí;
– Viac ako 80 tisíc ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy, dostalo finančnú pomoc v hodnote 1 miliardy 194 miliónov rubľov;
– Tímy na odstraňovanie mín skontrolovali a odstránili muníciu z 9 osád v Kurskej oblasti a zneškodnili 150 kusov munície.

 

13:00 – Hlavné body z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily oslobodili Ptičie a Vyjemku v DNR;
– AFU v priebehu dňa stratila do 30 príslušníkov v smere Volčansk a Lipci;
– AFU stratila za deň do 100 vojakov a jeden tank v oblasti skupiny vojsk Vostok;
– AFU stratila do 510 vojakov v zóne zodpovednosti skupiny vojsk „Západ“;
– Systémy protivzdušnej obrany zničili za deň 171 ukrajinských bezpilotných lietadiel;
– Ruské ozbrojené sily zničili radarovú stanicu izraelskej výroby, zasiahli montážne zariadenia bezpilotných lietadiel a nahromadenie nepriateľských vojsk v 133 oblastiach.

.

 

12:30 – V dôsledku úderov na Charkov horí niekoľko súkromných domov a supermarket, píše starosta mesta Terechov. Podľa predbežných informácií sú na mieste zranení vrátane zdravotníkov.

 

12:00 – V Charkove bolo v nedeľu predpoludním počuť najmenej 7 výbuchov. Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že dochádza k ďalším raketovým útokom a vyzvali ľudí, aby zostali v krytoch.

 

11:00 – Zelenskij naznačil, že dnešný útok na ruské energetické zariadenia bol reakciou na nedávne útoky Ruskej federácie.

„Je absolútne spravodlivé, aby Ukrajinci dokázali reagovať na ruský teror presne tak, aby ho zastavili,“ povedal prezident.

.

Pripomeňme, že Ukrajina dnes zaútočila na dve vodné elektrárne v Moskovskej a Tverskej oblasti. Jednu z nich sa zrejme podarilo zasiahnuť.
Počas nedávneho útoku na Ukrajinu Rusko zasiahlo kyjevskú vodnú elektráreň a ďalšie energetické zariadenia. Už týždeň kvôli tomu dochádza k výpadkom elektrickej energie v celej krajine.

 

10:00 – Hlavný veliteľ Syrskyj uviedol, že situácia na Pokrovskom úseku frontu, kde postupujú ruské jednotky „na smere hlavného úderu nepriateľa je zložitá“.

„Všetky potrebné rozhodnutia na všetkých úrovniach sa však prijímajú bezodkladne. Napriek tomu, že nepriateľ má prevahu v počte zbraní a ľudí, vďaka našim vojakom znáša citeľné straty,“ povedal Syrskyj.

 

09:00 – V pokrovskom smere sa teraz odohrávajú hlavné boje na južnom krídle ruskej ofenzívy.

Po prvé, o Galičynivku. Ruské jednotky, súdiac podľa správ na ruských a ukrajinských vojenských blogoch, kontrolujú väčšinu dediny, ktorá pokrývala Karlovku – veľkú ukrajinskú pevnosť západne od Avdejevky s podporou na priehrade, ktorú už AFU z juhu stratila. Teraz padla do ruských rúk.

.

Halitsynivka je podľa mapy Deep State pod ukrajinskou kontrolou len na juhu. Zvyšok územia je buď pod Ruskou federáciou, alebo v šedej zóne (t. j. bojuje sa tam).

Cieľom týchto bojov je podľa ruských publicistov vytlačiť AFU z ďalšej dlhodobej bašty – v Neveľskom. Tento výbežok je posledným väčším územím kontrolovaným Ukrajinou, ktoré je najbližšie k Donecku.

V tyle Nevelskoje na západe sa nachádzajú len dve dediny – Želannoje prvé a druhé. Nachádzajú sa 2, resp. 3 kilometre južne od Halycynivky. Ich obsadenie by sa rovnalo operačnému obkľúčeniu AFU na predmostí Nevelskij, keďže na zásobovanie tamojších ukrajinských jednotiek zostanú len cesty severne od Krasnogorovky.

A podľa ruských telegramových kanálov ruské jednotky už bojujú o Želannoje Pervoje. Tvrdia tiež, že ukrajinské jednotky sa už začali sťahovať z Nevelského na západ, aby sa vyhli obkľúčeniu. Zatiaľ však o tom nie je žiadny video dôkaz.

Zároveň sa vyvíja strategicky hrozivejšia situácia pre AFU na západe – v oblasti Selidova a Novogrodovky. Z týchto osád sa otvára cesta na juhozápad – obchádza z tyla celú druhú líniu obrany AFU západne od Donecka, ktorá sa opiera o Ukrajinsk a Kurachovo.

.

Po rýchlom páde Novogrodovky si ukrajinské velenie zrejme uvedomilo túto hrozbu, preto boli podľa rôznych zdrojov na obranu Selidova presunuté rezervy a Rusom sa nepodarilo mesto úplne obsadiť. Už niekoľko dní tam prebiehajú prudké boje, počas ktorých sa ruským jednotkám podarilo uchytiť na okraji mesta a teraz sa snažia prebojovať do centra. Podľa ruských blogov tu však AFU na rozdiel od Novogrodovky kladie húževnatý odpor.

Vo všeobecnosti však zopakujme, že aktivizácia ruských vojsk je badateľná nie smerom na Pokrovsk a Mirnograd, ale na juh – smerom na Nevelskoje, Krasnogorovku a Kurachovo.

 

08:00 – Počas ukrajinskej ofenzívy v Kurskej oblasti sa Rusku podarilo obsadiť ďalšie osady v Donbase, píše nemecký denník Bild.

„Zatiaľ čo ukrajinská armáda dokázala ovládnuť len jedno malé ruské mesto Sudža (6 000 obyvateľov), ruská armáda len v auguste dobyla päť ukrajinských miest s celkovým počtom viac ako 53 000 obyvateľov – vrátane Novogrodovky, Krasnogorovky, Družby, Severného a ukrajinského New Yorku,“ uviedol denník.

„Ukrajina v Donbase platí vysokú cenu za svoje úspechy pri Kursku. Tlak Ruska na Pokrovsk a jeho evakuácia spochybňuje stratégiu ukrajinského vedenia,“ uviedol vojenský expert Nico Lange.

Lange vidí priamu súvislosť medzi úspechmi AFU v Rusku a čoraz hrozivejšou situáciou v Donbase.

„Kyjev preriedil svoje najlepšie jednotky na východe krajiny, aby mohol postupovať na západe Ruska. Poddimenzované jednotky v Donbase sa nemôžu postaviť Rusom, čo vyvoláva vnútorné diskusie a nepokoje,“ hovorí Lange.

Publikácia uvádza aj iné názory – že ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti ukázala Západu krehkosť ruských „červených línií“ a z tohto pohľadu je úspešná. Ako však píše Bild, Západ zatiaľ nereagoval tak, ako by si Kyjev želal.

„Berlín, Paríž, Londýn a Washington nerevidovali svoje zákazy používania dodaných zbraní proti ruským letiskám a iným strategickým cieľom v Rusku,“ pripomína publikácia.

 

07:30 – V noci bezpilotné lietadlá zaútočili na dve ruské elektrárne – Kaširskú elektráreň v Moskovskej oblasti a Konakovskú elektráreň v Tverskej oblasti. Napadnutá bola aj moskovská ropná rafinéria.

Okrem toho boli drony zostrelené v Ramenskom pri Moskve (v blízkosti letiska Žukovskij, ale nie je jasné, či bolo cieľom letisko).
O zničení týchto zariadení nie sú k dispozícii žiadne bližšie informácie. Regionálne úrady tvrdia, že vodné elektrárne a ropné rafinérie neboli vyradené z prevádzky.

 

07:10 – Hlavné body z posledných vyjadrení Sergeja Lavrova:

.

– Turecko je pripravené rokovať o postupe pri sťahovaní vojsk zo Sýrie, ale zatiaľ sa nepodarilo dohodnúť na konkrétnych parametroch;
– Izraelská línia úplného zničenia Hamasu je zbytočná, strany musia rokovať;
– USA sa v Sýrii neangažujú v boji proti terorizmu, namiesto toho odtiaľ aktívne vyvážajú ropu, plyn a obilie;
– Rusko, Turecko, Sýria a Irán sa v dohľadnej dobe stretnú, aby rokovali o normalizácii vzťahov medzi Ankarou a Damaskom.

 

07:05 – Ukrajina by nemala očakávať nové veľké dodávky rakiet ATACMS z USA vzhľadom na ich obmedzený počet.

Informovala o tom CNN s odvolaním sa na hovorcu Pentagónu. Pat Ryder zdôraznil, že ich výroba trvá dlho.

 

07:00 – Ukrajinské ozbrojené sily v piatok večer opäť zaútočili na Belgorod: horeli tri autá, boli poškodené okná troch domov a viaceré fasády zasiahli črepiny. Informoval o tom gubernátor Gladkov. Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym obetiam.

Na okraji mesta bolo zostrelených niekoľko vzdušných cieľov. V Belgorodskom okrese zasiahol šrapnel osobné auto.

Ďalších 14 bezpilotných lietadiel bolo zničených v Brianskej oblasti, uviedol gubernátor Bogomaz. Ani tu neboli zaznamenané žiadne obete ani vážne škody.

 

06:55 – V sobotu v noci Ukrajinci hlásili ďalšie ruské nálety v štvrti Slobodsky v Charkove. Predbežne bez obetí, informoval starosta mesta Terechov.

Gubernátor Sinegubov oznámil letecký úder na infraštruktúrne objekty.

 

06:45 – V Maďarsku v sobotu otvorili prvú ukrajinskú školu, uviedol vedúci Zakarpatskej OVA Mykyta. Škola sa nachádza v Budapešti.

Bude v nej možné študovať od 1. do 12. ročníka v ukrajinčine so súbežným štúdiom maďarčiny ako cudzieho jazyka. Škola je financovaná z maďarského rozpočtu. Otvorili ju podľa dohôd na stretnutí Orbána a Zelenského v Kyjeve.

Očakáva sa, že školu budú navštevovať deti ukrajinských utečencov, ktoré majú problémy s učením maďarčiny v miestnych školách. Orbán, ktorý prišiel do Kyjeva v júli, sľúbil, že „bude otvorených toľko ukrajinských škôl, koľko bude potrebné“.

.

Maďarsko zároveň požaduje, aby Ukrajina vrátila etnickým Maďarom na Zakarpatsku právo študovať v maďarskom jazyku, ktoré im nový školský zákon odňal. Toto je podmienka Maďarska pre vstup Ukrajiny do EÚ.

 

06:30 – Rusko nebude rokovať s Ukrajinou o územiach v Kurskej oblasti, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Lavrov.

„Som presvedčený, že o Kurskej oblasti sa nemáme vôbec čo baviť… O našom území nebudeme s nikým rokovať. Nevyjednávame o našom území,“ povedal minister.

Zároveň dodal, že Rusko považuje za „svoje územie“ štyri oblasti – Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú. A že Putin v júni 2024 ponúkol Ukrajine urovnanie situácie na základe „reálnej situácie vo frontovej oblasti“.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:59

Od začiatku júla platí na Slovensku nová regulácia v oblasti ochrany spotrebiteľa, ktorá sa okrem iného týka zliav produktov a dvojitej kvality tovarov v rámci členských štátov Európskej únie. Až teraz však zainteresované orgány začali vydávať potrebné stanoviská k danej legislatíve, upozornila advokátska kancelária Havel & Partners.

09:32

Do neobývanej oblasti v centrálnej časti Izraela dopadla v nedeľu ráno balistická raketa dlhého doletu, ktorú zrejme vypálili povstalci z Jemenu. Na niektorých miestach vrátane Tel Avivu a medzinárodného letiska Bena Guriona sa krátko pred útokom rozozvučali sirény, zranených nateraz nehlásia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Israel Palestinians Yemen Palestína Jemen raketa dopad požiar
Na snímke policajt kontroluje okolie požiaru po tom, ako armáda oznámila, že vystrelila záchytné strely na raketu vypálenú z Jemenu, ktorá dopadla do stredného Izraela
08:20

Povodňových stupňov na tokoch v Česku stále pribúda. Približne o 06.00 h v nedeľu evidoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) 256 takýchto lokalít. TASR o tom informuje podľa Českej televízie (ČT) a webového portálu Novinky.cz.

Takmer na tretine z miest platí najvyšší – tretí – stupeň alebo dokonca stav extrémnej povodne. Najhoršia situácia je v Jeseníkoch a v Moravskosliezskom kraji, kde aj naďalej prší a hladiny riek stále stúpajú.

07:32

Talianska prokuratúra v sobotu požiadala o šesťročný trest odňatia slobody pre Mattea Salviniho, talianskeho vicepremiéra, za to, že v roku 2019 bránil migrantom vo vylodení v jednom z prístavov krajiny. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Rozsudok v procese, ktorý sa začal v októbri 2021, by mohol padnúť v októbri. Salvini sa bude môcť odvolať voči akémukoľvek rozhodnutiu súdu.

“Šesť rokov väzenia za to, že som blokoval príchod migrantov a bránil Taliansko a Talianov? Šialenstvo. Obrana Talianska nie je zločin,” napísal Salvini na sociálnej sieti Facebook.

07:29

Vojenská pomoc vrátane veľkého množstva munície, ktorú Severná Kórea poskytuje Rusku, je pre Ukrajinu najväčšou hrozbou, povedal v sobotu na konferencii v Kyjeve šéf ukrajinskej tajnej služby Kyrylo Budanov. Informovala agentúra AFP.

Vyjadrenia Budanova prišli krátko po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un na rokovaniach s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Sergejom Šojguom ohlásil prehĺbenie vzťahov s Moskvou.

07:28

Najmenej 18 ľudí zahynulo a najmenej desať ďalších osôb utrpelo zranenia pri bombovom útoku, ku ktorému došlo v sobotu v somálskom hlavnom meste Mogadišo, uviedla polícia. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Hnutie aš-Šabáb ovláda časti tejto chudobnej krajiny ležiacej v regióne Africký roh, ale v uplynulých rokoch bolo z hlavného mesta vytlačené.

07:25

Život jedného dieťaťa si v sobotu vyžiadal zosuv pôdy v strednej časti Mexika. Pod troskami domov zostalo uviaznutých viacero ľudí, uviedli tamojšie úrady, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V dôsledku silných dažďov sa zrútila časť svahu v obci Jilotzingo blízko metropoly Mexiko, spresnil štátny úrad pre civilnú ochranu.

07:22

Najmenej dve obete na životoch si v sobotu vyžiadala zrážka dvoch osobných vlakov v oblasti Delty Nílu na území Egypta, uviedli miestne úrady. Zranenia utrpelo najmenej 29 ďalších osôb, informuje TASR podľa agentúry AP.

Včera 20:25

Z vojenského hľadiska je opodstatnené, aby mohla Ukrajina použiť zbrane dodané Západom aj mimo svojho územia. Dáva to zmysel a krajiny by to mali povoliť. Po rokovaní Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie v Prahe to povedal jeho predseda Rob Bauer.

Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika
Na snímke predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer
Včera 19:37

Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať

Včera 19:20

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí uviedol, že Teherán je otvorený pre diplomatické riešenie sporov, odmieta však “hrozby a nátlak”, citovali tamojšie štátne médiá.

Včera 18:47

Vo veku 89 rokov vo Francúzsku zomrela Věra Kunderová, vdova po česko-francúzskom spisovateľovi Milanovi Kunderovi.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali