To najdôležitejšie z Ukrajiny – Bidenova administratíva odmietla vyslať na Ukrajinu technikov na údržbu stíhačiek F-16

❚❚

Kyjev 31. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-National Police of Ukraine via AP, Telegram)

Aktualizované 31. augusta 19:18

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Obete po ruskom raketovom útoku v Záporoží na juhu Ukrajiny
Na snímke policajti stoja pri zakrytých telách po ruskom raketovom útoku v Záporoží na juhu Ukrajiny

19:15 – Ruské kanály Telegramu zverejnili nové zábery bieloruskej vojenskej techniky, ktorá sa presúva k ukrajinským hraniciam.

.

Tanky sú označené bielou farbou s písmenom B.

Pripomenieme, že cez víkend ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Bielorusko pod zámienkou cvičení sústredilo na hraniciach „značný počet“ vojenských jednotiek a vyzvalo na ich stiahnutie. Minsk odpovedal, že od Ukrajiny nedostal žiadne výzvy.

.
bieloruské tanky
Na snímke bieloruská vojenská technika

 

15:50 – Kyjev by nemal očakávať nové významné dodávky rakiet ATACMS zo Spojených štátov – vzhľadom na obmedzené množstvo v amerických zásobách a dlhý čas výroby týchto zbraní.

Píše o tom CNN s odvolaním sa na amerického predstaviteľa.

Ten tiež uviedol, že mnohé ukrajinské ciele v Rusku sú mimo dosahu ATACMS, pretože ruská armáda odtiaľ stiahla svoje zbrane. Hovoríme predovšetkým o lietadlách odpaľujúcich bomby s korekčným modulom.

Podľa televízneho kanála ukrajinský minister obrany Umerov napriek tomu už odovzdal Bidenovej administratíve zoznam cieľov na ruskom území, na ktoré Kyjev navrhuje udrieť – ak USA zrušia zákaz úderov americkými zbraňami dlhého dosahu na ruské územie.

.

„Vysvetlili sme, aké kapacity potrebujeme na ochranu našich občanov pred ruským terorom, ktorý nám Rusi spôsobujú, takže dúfam, že sme boli vypočutí,“ povedal Umerov pre CNN.

USA však svoje zákazy zrušiť nemienia, dodáva televízia.

 

14:00 – Švajčiarskej vláde sa odporúča, aby prehodnotila tradičnú politiku neutrality, ktorú krajina zachováva od roku 1515, a aby pracovala na „spoločnej obrannej kapacite“ s EÚ a NATO, píše Politico s odvolaním sa na správu expertov adresovanú švajčiarskej vláde.

„Od ruského útoku na Ukrajinu sa neutralita opäť stala predmetom politických diskusií doma i v zahraničí. Tlak na Švajčiarsko, aby objasnilo svoj postoj, rastie,“ uvádza sa v správe.

.

Odborníci navrhujú zvýšiť rozpočet na obranu krajiny do roku 2030 na 1 % HDP. V súčasnosti Švajčiarsko vynakladá na obranu 0,76 %.

Okrem toho sa odporúča povoliť reexport zbraní do krajín zapojených do ozbrojených konfliktov, čo by bola významná zmena švajčiarskej politiky.

Experti nenavrhujú, aby sa Švajčiarsko úplne vzdalo svojej neutrality a vstúpilo do NATO, ale vyzývajú na užšie väzby s Alianciou a EÚ v oblasti spoločného výcviku, protiraketovej obrany a bilaterálnych a multilaterálnych cvičení, uviedol denník.

 

13:00 – Ruské ministerstvo obrany o situácii v oblasti Kurska za posledných 24 hodín:

– V smere na osady Borki, Bachtinka, Komarovka, Malá Lokňa a Matvejevka bolo odrazených šesť útokov AFU;

– Pokusy o útoky v smere na Korenevo a Malú Lokňu boli zmarené, nepriateľ stratil do 30 zabitých a zranených mužov a jeden muž sa vzdal;

– Pokračujú prieskumné a pátracie operácie na zničenie sabotážnych skupín v lesných oblastiach;

– Sily AFU boli porazené v okolí 15 osád v Kurskej oblasti;

– Vzdušné údery sa uskutočnili proti koncentráciám nepriateľa v 10 okresoch Sumskej oblasti Ukrajiny;

.

– Straty AFU počas dňa – do 400 vojenských osôb a 18 obrnených vozidiel; na kurskom smere bolo stratených vyše 8200 vojenských osôb, 76 tankov, 16 odpaľovacích zariadení MLRS (štyri HIMARS a dve MLRS).

 

12:00 – Ruské ozbrojené sily oslobodili osadu Kirovo (DĽR), uviedlo ministerstvo obrany.

 

10:55 – Bidenova administratíva odmietla vyslať na Ukrajinu technikov na údržbu stíhačiek F-16.

.

Dôvodom sú obavy o bezpečnosť, uviedli americkí predstavitelia pre Wall Street Journal.

Národná bezpečnostná rada USA zvažovala návrh vyslať na Ukrajinu civilných dodávateľov, „ale spravodajská komunita a ďalší to v tejto chvíli považujú za príliš riskantné“, pretože Rusko by mohlo na nich zaútočiť.

Publikácia píše, že jedna F-16 potrebuje desiatky členov podporného personálu.

„Bez civilných dodávateľov na údržbu lietadiel, napríklad na opravu a výmenu súčiastok, bude mať Ukrajina problém udržať lietadlá poskytnuté Západom v prevádzke. USA sa však zdráhajú vyslať personál na Ukrajinu z bezpečnostných dôvodov. Malý kontingent diplomatov, vojenského personálu a ďalších vládnych dodávateľov je viazaný na veľvyslanectvo USA v Kyjeve,“ uvádza sa v článku.

Holandsko má zároveň v úmysle zaplatiť za súkromnú zmluvu medzi civilnou spoločnosťou na údržbu lietadiel F-16.

.

 

10:10 – Ukrajina vyslala do Pokrovska jednu z mála svojich útočných brigád, uviedol Forbes.

Ide o brigádu Národnej gardy Kara-Dag, ktorá má približne 2 000 mužov.

„Presun brigády z jej obvyklých pozícií na juhu Ukrajiny na neznáme bojisko na východe zdôrazňuje naliehavosť problémov Ukrajiny medzi Avdejevkou a Pokrovskom. Keď sa ruský postup v auguste zrýchlil, generálny štáb v Kyjeve s tým konečne niečo urobil. Poslal niekoľko posíl na Pokrovský smer, aby sa pripojili k poltuctu mechanizovaných, výsadkových útočných brigád a brigád Národnej gardy, ktoré tam už boli,“ uvádza sa v správe.

 

09:30 – Americké noviny New York Times potvrdili, že ukrajinské lietadlo F-16 zostrelil systém protivzdušnej obrany Patriot.

Západný predstaviteľ to pre noviny uviedol pod podmienkou zachovania anonymity. Zároveň podľa neho zatiaľ nie je vylúčená ani chyba pilota alebo technická porucha.

.

Publikácia s týmito incidentmi spája odvolanie veliteľa ukrajinských vzdušných síl Oleščuka Noviny tiež píšu, že zosnulý pilot Oleksij Mesy bol jedným z desiatich Ukrajincov, „ktorí pred vstupom do boja absolvovali zrýchlený výcvikový program, čo je prvok dodatočného rizika“.

„Bude trvať roky, kým ukrajinské vzdušné sily získajú dostatočné skúsenosti na efektívne plnenie bojových úloh“ s F-16, píšu noviny.

 

08:28 – Bidenova administratíva upustila od myšlienky vyslať na Ukrajinu americký civilný personál na údržbu stíhačiek F-16, pretože má obavy o ich bezpečnosť, uviedol denník Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Podľa týchto zdrojov sa očakáva, že EÚ prevezme zodpovednosť za údržbu stíhačiek odovzdaných Kyjevu.

 

07:45 – Čo je známe o ostreľovaní Belgorodu a Belgorodského okresu zo strany AFU:

.

– Gladkov uviedol, že AFU ostreľovala Belgorod a Belgorodský okres kazetovou muníciou z raketometov Vampire MLRS.

– Sily protivzdušnej obrany zostrelili niekoľko vzdušných cieľov na prístupe k Belgorodu a Belgorodskému okresu.

– Zahynulo pri tom päť ľudí.

– Tridsaťsedem civilistov bolo zranených, z toho šesť detí.

– Sedem dospelých a tri deti sú vo vážnom stave.

– V Belgorode boli prerazené strechy a okná dvoch obytných domov, vybité okná a v ďalšom boli poškodené sklá. Škody boli zaznamenané aj v dvoch sociálnych a dvoch obchodných zariadeniach. Šrapnely zasiahli deväť áut.

– V okrese Belgorod bolo poškodených 13 áut, dva domy sa vznietili, strechy boli poškodené a okná rozbité v jednom bytovom dome a piatich súkromných domoch.

.

 

07:29 – Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State potvrdila postup Rusov v meste Stelmachovka v Luhanskej oblasti.

Deň predtým ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dedina bola dobytá. Súdiac podľa mapy však nepriateľ plne nekontroluje jej územie. Hoci sa mu podarilo dosiahnuť západné predmestie, prerušil ukrajinskú obranu na severe a juhu Stelmachovky.

Zároveň Rusi postúpili na sever – do oblasti Peščanoje. A tento postup nesmeruje k rieke Oskol, ktorá je vzdialená päť kilometrov, ale na juh.

A súdiac podľa konfigurácie mapy sa Ruská federácia môže pokúsiť vytlačiť ukrajinské jednotky z južného krídla svojej ofenzívy smerom k Oskolu. Pravdepodobne protiúdermi zo smeru Peščanoje a Stelmachovky.

Stelmachovka Luhanská oblasť
Na mape postup Rusov v Luhanskej oblasti

 

07:15 – Ruské jednotky obsadili Karlovku v Doneckej oblasti, informovala vojenská webová stránka Deep State.

.

Dôvodom je postup Rusov v Galicynke, cez ktorú mala posádka Karlovky komunikáciu s vonkajším svetom. Karlovka bola zrejme ponechaná, aby sa vyhla obkľúčeniu.

Táto obec bola silnou baštou AFU, ktorá sa opierala o sieť vodných nádrží. Bojovalo sa o ňu niekoľko mesiacov, kým Karlovku neobišli zo západu a nezačali ju obchádzať z juhu.

Predtým ruské blogy informovali, že Karlovka bola dobytá.

Karlovka
Na mape Karlovka v Doneckej oblasti

 

07:05 – Vojenská pomoc EÚ Ukrajine dosiahla 43,5 miliardy eur, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po neformálnom stretnutí ministrov obrany 27 krajín združenia v Bruseli. Borrel dodal, že civilná pomoc EÚ Kyjevu dosiahla približne 100 miliárd eur.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine, 30. augusta. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

.

– Ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky oslobodili Konstantinovku a Novoželannoje v DĽR.

– Straty ukrajinských jednotiek v zóne SSO za týždeň dosiahli celkovo až 16910 osôb, uvádza sa v súhrne ministerstva obrany.

– Straty ukrajinských jednotiek na Kurskom smere za deň dosiahli viac ako 380 ľudí a 22 jednotiek obrnených vozidiel, uviedlo ministerstvo obrany.

– Ministerstvo zahraničných vecí odovzdá všetky informácie o zločinoch AFU v Kurskej oblasti ruským zastupiteľským úradom pri medzinárodných organizáciách, uviedol Mirošnik.

– Uviedol tiež, že v Kurskej oblasti boli spozorovaní zahraniční žoldnieri, ktorí hovoria po anglicky s gruzínskym prízvukom, ako aj poľské formácie.

.

– Denník Financial Times uviedol, že medzi verziami okolností havárie prvej ukrajinskej F-16 je chyba pilota aj paľba zo strany ukrajinských síl.

– Britský Telegraph poznamenal, že Kyjev mal pripravených len šesť pilotov na F-16, takže smrť jedného z nich je pre Ukrajinu oveľa bolestivejšia ako strata samotného stroja.

– Borrell vyzval krajiny EÚ, aby umožnili údery európskymi zbraňami na územie, ktoré EÚ uznáva za ruské.

– Neskôr uviedol, že ministri obrany EÚ ponechali na krajinách EÚ, aby rozhodli o obmedzení úderov AFU, nebude existovať žiadne celoeurópske rozhodnutie.

– EÚ sa dohodla, že výcvik ukrajinskej armády sa bude konať čo najbližšie k Ukrajine, ale nie na jej území, povedal tiež Borrel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:25

Z vojenského hľadiska je opodstatnené, aby mohla Ukrajina použiť zbrane dodané Západom aj mimo svojho územia. Dáva to zmysel a krajiny by to mali povoliť. Po rokovaní Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie v Prahe to povedal jeho predseda Rob Bauer.

Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika
Na snímke predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer
19:37

Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať

19:20

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí uviedol, že Teherán je otvorený pre diplomatické riešenie sporov, odmieta však “hrozby a nátlak”, citovali tamojšie štátne médiá.

18:47

Vo veku 89 rokov vo Francúzsku zomrela Věra Kunderová, vdova po česko-francúzskom spisovateľovi Milanovi Kunderovi.

18:34

Lider pravicovo orientovanej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski obvinil pred tisíckami stúpencov na mítingu vo Varšave úradujúcu proeurópsku poľskú vládu premiéra Donalda Tuska, že koná proti záujmom štátu a porušuje jeho zákony.

Na snímke stúpenci pravicovej opozičnej strany Právo a spravodlivosť počas protestu proti politike kabinetu premiéra Donalda Tuska pred ministerstvom spravodlivosti vo Varšave v Poľsku
17:59

Pri izraelských leteckých náletoch naprieč Pásmom Gazy zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli palestínske úrady.

17:57

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje.

17:55

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

Protipovodňové opatrenia v Holíči
Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria stavia mobilnú protipovodòovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom
17:53

Klimatickí aktivisti z organizácie Extinction Rebellion zablokovali diaľnicu smerujúcu do mesta Haag, v ktorom sídli holandská vláda. Ide o ďalšiu zo série demonštrácií proti vládnym dotáciám na fosílne palivá.

17:18

Stovky ľudí, väčšinou žien, sa zhromaždili v uliciach miest po celom Francúzsku, aby vyjadrili podporu Gisele Pelicotovej, obete dlhoročného znásilňovania, ktorej príbeh šokoval krajinu.

17:12

Najmenej piati ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:47

Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali