To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 29. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, Telegram)

Aktualizované 29. augusta 20:03

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

18:10 – Borrell uviedol, že „mnohé krajiny EÚ“ na stretnutí ministrov zahraničných vecí podporili útok AFU na Kurskú oblasť, pri ktorom zahynuli civilisti, a vyzval krajiny, aby zvýšili vojenskú pomoc Kyjevu.

.

Európsky diplomat sa zároveň domnieva, že význam diplomatického prístupu k riešeniu krízy na Ukrajine rastie, ale EÚ podľa neho zvažuje len „Zelenského plán“.

 

.

17:20 – Generálny štáb potvrdil stratu prvej F-16 Ukrajinou.

Ako informoval generálny štáb, stalo sa tak počas odrazu masívneho ruského úderu.

„Počas akcie na ďalší cieľ sa s jedným z lietadiel stratila komunikácia. Ako sa neskôr ukázalo, lietadlo sa zrútilo, pilot zahynul,“ uvádza sa v správe.

Príčiny nehody má zistiť špeciálna komisia MOU, ktorá pracuje v oblasti pádu lietadla.

Vzdušné sily medzitým pre Hlas Ameriky pod podmienkou anonymity uviedli, že sa vyšetrujú rôzne verzie havárie vrátane „priateľskej paľby“ ukrajinskej protivzdušnej obrany, technickej poruchy a chyby pilota. Presné príčiny havárie však budú známe až po ukončení vyšetrovania.

.

 

16:30 – WSJ s odvolaním sa na amerického predstaviteľa píše, že na Ukrajine sa stratila prvá F-16.

Podľa amerického predstaviteľa sa stíhačka zrútila v pondelok.

Podľa prvých informácií lietadlo nebolo zostrelené ruskou paľbou, hoci k incidentu došlo počas pondelkového ostreľovania.

S najväčšou pravdepodobnosťou k havárii došlo v dôsledku chyby pilota, píše publikácia.

.

Pripomeňme, že Lucká mestská rada informovala o pondelkovej smrti vojenského pilota Oleksija Mesju, ktorý sa predtým zúčastnil na programe výcviku ukrajinských pilotov na lietanie na lietadlách F-16.

 

16:00 – Ukrajinec podozrivý z vyhodenia do vzduchu Nord Streamu odišiel z Poľska na Ukrajinu v aute ukrajinského veľvyslanectva vo Varšave, informoval Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje.

Predtým WSJ informoval o tom, ako Berlín nedokázal prinútiť Varšavu, aby zatkla podozrivého, ktorý nakoniec opustil Poľsko napriek nemeckému zatykaču.

 

15:05 – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzval členské štáty EÚ, aby umožnili Ukrajine uskutočniť údery dlhého dosahu západnými zbraňami na územie Ruskej federácie.

Uviedol to pred neformálnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ.

Maďarsko tvrdí, že túto tému na zasadnutí tiež nastolil, ale bol odmietnutý.

„Viacerí ministri zahraničných vecí EÚ na stretnutí v Bruseli povedali, že napriek Borrellovmu tlaku nemajú mandát povoliť AFU údery hlboko na územie Ruskej federácie,“ povedal Szijjarto.

Podľa mediálnych správ proti takémuto oprávneniu sú USA a Nemecko.

.

 

14:20 – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzval členské štáty EÚ, aby umožnili Ukrajine uskutočniť údery dlhého dosahu západnými zbraňami na územie Ruskej federácie.

Uviedol to pred neformálnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ.

Maďarsko tvrdí, že túto tému na zasadnutí tiež nastolil, ale bol odmietnutý.

„Viacerí ministri zahraničných vecí EÚ na stretnutí v Bruseli povedali, že napriek Borrellovmu tlaku nemajú mandát povoliť AFU údery hlboko na územie Ruskej federácie,“ citoval ministra Szijjarta ruské informačné kanály.

.

Podľa mediálnych správ proti takémuto oprávneniu sú USA a Nemecko.

 

13:30 – Zelenskyj povedal, že sa stretol s vojenskými veliteľmi o situácii na fronte a o vývoji zbraní dlhého doletu.

„Budujeme ukrajinské sily dlhého doletu,“ píše prezident.

Na fronte podrobne diskutovali najmä o Pokrovskom a Toreckom smere, kde rýchlo postupuje ruská armáda.

.

„Zabezpečenie našich brigád a konkrétne obranné akcie. Ďakujem všetkým jednotkám, ktoré naozaj vytrvalo bojujú na pozíciách,“ píše Zelenskyj.

O kurskej ofenzíve sa uvádza, že „ciele operácie sa realizujú“.

 

12:45 – Ruská vláda vyčlení 15,5 miliardy rubľov pre Kurskú oblasť, povedal premiér. Kurskej oblasti, povedal premiér Michail Mišustin. Podľa neho sa väčšina prostriedkov použije na nákup bytov.

 

11:50 – Ruské blogy dnes zverejnili video s vyvesením ruskej vlajky v obci Sinkovka. Ide o najväčšie opevnenie ukrajinských ozbrojených síl pri Kupjansku.

Na viacerých ruských vojenských kanáloch Telegramu sa uvádza, že dedina už bola obsadená. Iné kanály uvádzajú, že ruská armáda prevzala kontrolu len nad jej časťou, kde je vyvesená vlajka.

.

Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State potvrdzuje, že Rusi vstúpili do dediny a vyvesili vlajku v dome na okraji. Podľa webovej stránky však Sinkovka zostáva pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl.

vyvesená ruská vlajka v obci Sinkovka
Na snímke vyvesená ruská vlajka v obci Sinkovka
vojna
Situácia na fronte

11:00 – Ďalšia správa ruského ministerstva obrany o ofenzíve ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti.

Podľa ruskej verzie ukrajinské jednotky za posledných 24 hodín zaútočili na oblasti osád Korenevo, Čerkasskoje Porečnoje, Borki, Kremianoje, Spalnoje, Martynovka a Čerkasskaja Konopelka.

 

10:10 – „Ak bola ukrajinská invázia do ruskej Kurskej oblasti diverzným manévrom, zlyhala,“ uvádza Forbes v titulku.

Ruské sily pokračujú v ofenzíve na Pokrovsk a AFU nemá veľa rezerv na posilnenie tejto oblasti, keďže mnohé z nich boli vyslané do Kurskej oblasti. Na druhej strane Ruská federácia svoje sily z Donbasu nepresunula a jej postup sa len zrýchlil.

„Približne šesť ukrajinských brigád, ktoré bránia Pokrovsk, má približne dvojnásobnú prevahu. Bez pomoci možno nebudú mať inú možnosť, ako Pokrovsk vzdať – a to čoskoro,“ píše sa v publikácii.

.

Analytici Conflict Intelligence Team uviedli, že ofenzíva v Kurskej oblasti nielenže nedokázala presunúť časť ruských síl z Donecka, ale tiež zhoršila nedostatok ukrajinských kontingentov v regióne.

„Hoci sme predpokladali, že mesto Novogrodovka bude obsadené v najbližších dňoch, tempo postupu ruských vojsk prekonalo naše očakávania; nielenže nespomalili, keď sa blížili k mestu, ale dokonca zrýchlili,“ uviedol CIT.

Ak Ruská federácia obsadí Pokrovsk, bude môcť oslabiť obranu Ukrajiny pozdĺž celej východnej frontovej línie, čo je rozhodujúca podmienka pre širšiu ruskú ofenzívu, ktorá by mohla viesť k úplnému ovládnutiu Doneckej oblasti, píše sa v publikácii.

„Ukrajinské vedenie má niekoľko možností, ako stabilizovať líniu, vrátane nasadenia novovytvorených brigád, presunu síl z Kurskej a Charkovskej oblasti alebo stiahnutia práporov zo stabilnejších frontov. Uvidíme, či ukrajinské velenie tieto kroky podnikne,“ – uviedli analytici Frontelligence Insight.

 

09:00 – Rusko je naďalej podozrievavé voči nezvyčajne rýchlemu rozpadu frontu ukrajinských ozbrojených síl v oblasti Pokrovska a naznačuje, že ide o súčasť nejakého „rafinovaného plánu“ ukrajinského velenia.

Známy ruský vojenský bloger Jurij Podoljaka vyslovil domnienku, že Ukrajina tým, že „necháva“ ruské jednotky pri Pokrovsku a Selidove, pripravuje úder na boky ruskej armádnej skupiny, ktorá tu postupuje – hlavný úder zo severu na Čeretino a pomocný úder z juhu.

.

Podoljak sa domnieva, že ak sa AFU podarí prerušiť na 10 – 15 kilometroch, preruší ruskú logistiku v smere na Pokrovsk a zrúti front.

„Pri takomto pláne nepriateľa všetky zvláštnosti dnešnej situácie zapadajú do seba. A rýchly ústup AFU (v priestore Pokrovska, Mirnogradu, Novogrodovky, Selidova a Ukrajinska) a boj s jeho v podstate zadným vojom a jeho súčasné vytrvalé udržiavanie Karlovky a Nevelského priestoru (čo je pre nepriateľa mimoriadne dôležité len vtedy, ak zo severu už čaká úder jeho záloh na Očeretino a ďalej na juh),“ – napísal.

Treba poznamenať, že existujú verzie rýchleho postupu ruských vojsk v Pokrovskom smere mimo rámca „rafinovaného plánu“ Ukrajiny.

Najrozšírenejšia je tá, že ukrajinské velenie, ktoré sa rozhodlo „hrať na istotu“, vrhlo svoje hlavné a najviac bojaschopné zálohy na Kurský front a teraz ukrajinské ozbrojené sily jednoducho nemajú dostatok síl na zastavenie ofenzívy ruskej armády na Pokrovskom smere. Navyše tu Rusi sústredili svoje hlavné rezervy.

 

08:05 – Za posledných 24 hodín Ruská federácia uskutočnila dva veľké útoky západne a východne od Ugledaru v Doneckej oblasti.

Svedčí o tom mapa Deep State:

.
Ugledar Donecká oblasť
Na mape útoky v Doneckej oblasti

 

07:40 – AFU potvrdila útok na ropný sklad Atlas v ruskej Rostovskej oblasti včera večer.

Generálny štáb uviedol, že nálet uskutočnili SSO a GUR.

Agentúra tiež potvrdila údery na ropný sklad Zenit v Kirovskej oblasti a poľný delostrelecký sklad ruskej skupiny síl Západ vo Voronežskej oblasti.

„Podrobné informácie o následkoch úderov sa spresňujú,“ uviedla GŠU.

 

07:10 – V Kyjeve je teraz poplach – podľa mestskej vojenskej správy nad mestom lieta dron.

.

Podľa telegramových kanálov letí smerom na Troješčynu.

Dnes už boli drony zostrelené nad Desnianskym okresom.

 

07:15 – Vedúci Zelenského úradu Jermak a ukrajinský minister obrany Umerov sa tento týždeň stretnú s predstaviteľmi americkej administratívy v snahe presvedčiť Biely dom, aby zrušil obmedzenia na údery amerických zbraní hlboko na ruskom území, informovala CNN s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa nej ukrajinskí predstavitelia poskytnú Washingtonu zoznam „prioritných cieľov“, bez úderov na ktoré bude podľa Kyjeva „ťažké zmeniť kurz vojenských akcií voči Ukrajine“.

.

 

06:30 – Snažia sa rozbiť ju na ostrovy. Čo sa deje s ukrajinskou energetikou a ako dlho budú trvať výpadky elektriny.

Na Ukrajine sa po masívnom ruskom útoku 26. augusta situácia s elektrickou energiou výrazne zhoršila.

Ak začiatkom augusta Ukrenergo deklarovalo približne „tri mesiace bez výpadkov“ a dokonca oznámilo obnovenie vývozu elektriny do Európy od 25. augusta, tak od 26. augusta krajina opäť zažíva výpadky elektriny: najprv ju odpojili v núdzovom režime, potom podľa harmonogramu.

Situácia v jednotlivých regiónoch je pritom veľmi odlišná. V Kyjeve tak mnohí spotrebitelia majú elektrinu len na niekoľko hodín a potom sa vypína na 4 až 6 hodín. Zároveň napríklad v Ľvove boli 28. augusta výpadky zrušené, hoci deň predtým boli naplánované podľa harmonogramu. K výpadkom svetla nedošlo ani v Zakarpatskej oblasti.

Odborníci, s ktorými sa „Strana“ rozprávala, vysvetľujú: Rusi tentoraz zasiahli najmä systém prenosu elektriny. Preto je zásobovanie niektorých regiónov veľmi ťažké, aj keď elektrina je, pretože nedávno bol z plánovanej opravy vyradený ďalší blok jadrovej elektrárne, navyše sa aktívne dováža. Ale dodať tento zdroj spotrebiteľom energetici jednoducho nemôžu, pretože infraštruktúra bola zničená.

„Ruská federácia sa od začiatku vojny už niekoľkokrát pokúsila rozbiť náš energetický systém na samostatné „ostrovy“. Tentoraz sa jej to takmer podarilo. Preto je časť regiónov zásobovaná viac-menej normálne, zatiaľ čo časť má veľké problémy,“ vysvetlil expert pre Energoryn.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

Včera 20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

Včera 20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

Včera 20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

Včera 19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

Včera 18:41

V Španielsku sa v piatok zišli vysokopostavení predstavitelia viacerých moslimských a európskych krajín. Diskutovali spolu o spôsoboch, ako ukončiť vojnu v Pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vypracovanie jasného harmonogramu realizácie dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Včera 18:39

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

Včera 18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

Včera 18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali