To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko dobylo Novogrodovku

❚❚

Kyjev 27. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP, Telegram)

Aktualizované 27. augusta 19:18

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine Donecká oblasť ruskí vojaci
Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v pondelok 26. augusta 2024, ruskí vojaci bojujú o prevzatie ukrajinských pozícií v smere na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:18 – Americká armáda preprogramovala systémy elektronického boja pre stíhačky F-16, ktoré Holandsko a Dánsko posielajú na Ukrajinu.

.

68. letka elektronického boja amerického letectva uviedla, že na to, aby mohli byť stíhačky integrované do ukrajinského letectva, bolo potrebné preprogramovať ich subsystémy, aby boli účinné. Špecialisti letky vycestovali do laboratória „partnerskej krajiny“, aby systém otestovali so spojencami. Podľa riaditeľa 68. letky by preprogramovanie „v určitom okamihu“ mohlo umožniť dosiahnuť vzdušnú prevahu, hoci samo o sebe nemôže zabezpečiť celkovú dominanciu.

Ukrajina dostala svojich prvých šesť stíhačiek F-16 od Holandska koncom júla.

.

 

18:24 – Vojenský expert Bildu Julian Röpcke tiež tvrdí, že Ukrajina prakticky stratila Novogrodovku na Pokrovskom smere.

Konštatuje, že mesto bolo obsadené bez jeho zničenia a veľmi rýchlo.

„Ruskej inváznej armáde trvalo tri dni, kým obsadila väčšinu mesta Novogrodovka so 14 000 obyvateľmi , ktoré sa nachádza 10 km juhovýchodne od Pokrovska, pričom nestratila ani jedno obrnené vozidlo a infraštruktúra zostala z veľkej časti nedotknutá. To je … bez komentára,“ napísal Röpcke.

Potvrdil tiež správy ruskej verejnosti o veľkom ruskom postupe pri Ugledare.

.

„Ruské invázne jednotky sa za posledné dva mesiace zmocnili približne 50 štvorcových kilometrov severovýchodne od Ugledaru…. Cesta O0532 sa už nemôže používať na zásobovanie strategicky dôležitého mesta ovládaného Ukrajinou (alebo toho, čo z neho zostalo),“ uviedol tiež s odkazom na diaľnicu, ktorá vedie severovýchodne od mesta, okolo Vodjanoje a cez Konstantinovku.

 

16:40 – Kyjev v septembri predloží USA plán na dosiahnutie svojho víťazstva, uviedol Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho tento plán „zahŕňa aj Kurskú oblasť“.

Druhou oblasťou plánu je „strategické miesto Ukrajiny v bezpečnostnej infraštruktúre sveta“, treťou je „silný balík, ako prinútiť Rusko ukončiť vojnu diplomatickou cestou“, a štvrtou je „ekonomická oblasť“, pokračoval Zelenskyj.

Plán bude najprv ukázaný Joeovi Bidenovi, ktorý určí tok pomoci a to, koľko Kyjev bude môcť „slobodne použiť toho, čo tam bude“. Potom bude predložený Kamale Harrisovej a Donaldovi Trumpovi.

.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo západné krajiny, aby sa vzdali ultimát v podobe Zelenského navrhovanej mierovej formuly, ak sú skutočne pripravené na dialóg.

 

16:06 – USA vybavili ukrajinské F-16 systémami elektronického protiopatrenia proti ruskej protivzdušnej obrane.

Informovala o tom jednotka 350. krídla pre bojové spektrum amerického letectva.

Uvádza sa tiež, že americké letectvo bude od AFU dostávať informácie o používaní týchto elektronických protiopatrení v reálnom boji, čo ich ešte viac zdokonalí.

 

15:41 – Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pricestoval do Číny a pravdepodobne bude naliehať na Peking, aby znížil podporu Ruska v jeho vojne proti Ukrajine, píše denník The New York Times.

„Je však nepravdepodobné, že by sa Peking obrátil chrbtom k Moskve, ktorá je jeho jediným partnerom spomedzi veľmocí schopným vyvažovať Spojené štáty,“ komentuje publikácia.

Sullivan bude s Číňanmi pravdepodobne diskutovať aj o obmedzení distribúcie fentanylu, o intenzívnejších vojenských kontaktoch na vysokej úrovni a o Taiwane. NYT pochybuje, že sa strany dohodnú aj na týchto otázkach.

Publikácia naznačuje, že návšteva súvisí s blížiacim sa Bidenovým odchodom a snahou Bieleho domu posilniť svoju stratégiu voči Číne napriek neistote ohľadom budúcnosti americkej zahraničnej politiky.

.

 

14:57 – Šéf MAAE Grossi navštívil jadrovú elektráreň v Kursku a našiel stopy po útokoch dronov, píše sa na ruských blogoch.

Povedal, že elektráreň funguje „takmer normálne“, ale uviedol, že v regióne existuje „riziko jadrového incidentu“.

„Ak dôjde k vonkajšiemu zásahu do jadrovej elektrárne Kursk, následky by mohli byť mimoriadne vážne,“ povedal Grossi.

Povedal, že na budúci týždeň bude v Kyjeve, aby sa stretol so Zelenským.

.

 

14:39 – Verzia ruského ministerstva obrany o tom, kde v Kurskej oblasti došlo za posledných 24 hodín k útokom ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinské útoky boli deklarované v oblastiach osád Borki, Kulbaki, KremJanoje, Malaja Lokňa, Krasnooktjabrskoje, Olgovka a Čerkasskoje Porečnoje.

Hlavný veliteľ Syrskij dnes skôr uviedol, že AFU už kontroluje 100 obývaných oblastí v Kurskej oblasti.

Mapa

 

.

14:33 – Šéf MAAE Grossi uviedol, že v Kurskej oblasti existuje riziko jadrového incidentu.

Uviedol, že so svojimi ruskými kolegami bude analyzovať, ako tomu zabrániť.

 

14:28 – Zelenskyj uviedol, že po začatí operácie v Kurskej oblasti bolo menej výziev na rokovania s Ruskom.

„Návrat ku kurskej operácii nám veľmi pomohol. Počet hlasov na túto tému sa znížil. Tu je ďalší dôležitý prvok našich krokov v Kurskej oblasti,“ povedal prezident.

Dodal, že Putin podľa neho nechce konflikt riešiť diplomaticky.

 

.

14:13 – Obrana jadrových elektrární a narušenie ukrajinských útokov. Čo je známe o situácii v Kurskej oblasti:

– Počas dňa nepriateľ stratil až 400 vojakov a 30 jednotiek obrnenej techniky;

– Celkovo počas bojov straty AFU predstavovali viac ako 6 600 vojakov, 73 tankov, 34 bojových vozidiel pechoty, 62 obrnených transportérov;

– Jednotky skupiny vojsk „Sever“ za podpory armádneho letectva a delostreleckej paľby odrazili 11 útokov AFU v smere na osady Borki, Kulbaki, Kremenoje a Malaja Lokňa;

– operačno-taktické letectvo zasiahlo priestory sústredenia personálu a vojenskej techniky nepriateľských záloh v 12 osadách Sumskej oblasti;

– Energetické štruktúry prijímajú všetky bezpečnostné opatrenia na maximalizáciu ochrany Kurskej jadrovej elektrárne, operatívna situácia je pod kontrolou, uviedla tlačová služba elektrárne s odvolaním sa na Vadima Jeleckého, zástupcu riaditeľa pre personálny manažment;

– Grossi ukončil prehliadku Kurskej JE a začal sa oboznamovať so sociálnymi zariadeniami mesta Kurčatov, kde sa elektráreň nachádza;

.

– Radiačné pozadie v Kurskej oblasti je normálne, uviedol zástupca riaditeľa odboru informačnej politiky ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Artem Šarov;

– V priebehu dňa bolo z pohraničných okresov Kurskej oblasti evakuovaných 70 ľudí, povedal Šarov.

 

14:09 – Zelenskyj sa vyjadril k zadržaniu Pavla Durova v Paríži.

Povedal, že práca Telegramu na Ukrajine „zatiaľ“ nebola nijako ovplyvnená a vo všeobecnosti je príbeh s Durovom záležitosťou európskych krajín.

 

13:48 – Zelenskyj oznámil testovanie prvej ukrajinskej balistickej rakety.

.

Ďalšie podrobnosti neuviedol s odvolaním sa na utajenie.

Predtým prezident oznámil vytvorenie rakety Paljanica, čo je bezpilotná strela.

 

13:42 – Módí informoval Putina o svojej návšteve Kyjeva a zdôraznil svoj záujem prispieť k urovnaniu situácie na Ukrajine, uviedol Kremeľ.

Najdôležitejšie body z telefonického rozhovoru Putina a Módího:

– Putin v rozhovore s Módím zásadne zhodnotil deštruktívnu líniu kyjevských orgánov a ich západných patrónov;

– Putin a Módí rokovali o vykonávaní obchodných a hospodárskych dohôd, ktoré sa dosiahli po návšteve indického premiéra v Rusku;

.

– Putin a Módí vyjadrili spokojnosť s úrovňou interakcie medzi Ruskom a Indiou v rámci BRICS;

– Módí v rozhovore s Putinom zopakoval svoju pripravenosť zúčastniť sa na samite BRICS v Kazani;

– Putin a Módí sa dohodli, že budú pokračovať v bilaterálnych kontaktoch na rôznych úrovniach.

 

13:37 – Zelenskyj opäť uviedol, že v rámci prípadných rokovaní nie je pripravený vzdať sa území.

Takto odpovedal na otázku CNN, či je Ukrajina pripravená na kompromis, ak jej bude prisľúbené členstvo v NATO.

 

.

13:31 – Ukrajina má plán víťazstva, ktorý odovzdá USA, povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii.

Kurská operácia je podľa neho jednou zo súčastí tohto plánu.

Druhou zložkou je „strategické miesto Ukrajiny v bezpečnostnej infraštruktúre sveta“. Tretím je „silný balík opatrení, ktorý má prinútiť Rusko ukončiť vojnu diplomatickou cestou“. Štvrtý je ekonomický.

„Tento plán predložím najprv prezidentovi Spojených štátov, úspech tohto plánu závisí od neho, či nám dajú to, čo je v pláne, alebo nie. Či budeme môcť slobodne použiť to, čo je v tomto pláne, alebo nie,“ povedal Zelenskyj.

Plán plánuje ukázať nielen Biden, ale aj Harris a Trump.

.

Predtým Politico informoval o pláne s cieľmi diaľkových úderov na ruskom území, ktorý Jermak a Umerov vezmú do Washingtonu.

 

13:22 – Zelenskyj uviedol, že operácia v Kursku súvisela s prípravami na druhý mierový summit.

Podľa prezidenta je „kurská operácia jedným z bodov plánu víťazstva Ukrajiny“.

Zelenskyj zároveň vyvracia medializované informácie, že ofenzíva AFU proti Ruskej federácii narušila tajné rokovania medzi Kyjevom a Moskvou pod záštitou Kataru. Tvrdí, že tieto veci spolu nesúvisia, keďže ofenzíva AFU a „mierová formula“ spolu nesúvisia.

 

13:17 – Lavrov vyzval Západ, aby rokoval o ukončení vojny „bez papierovačiek v podobe Zelenského vzorca“, ktorý predpokladá stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny.

Ruský minister zahraničných vecí uviedol, že Moskva nepôjde na druhý mierový samit, ktorý by sa podľa ukrajinských orgánov mohol konať v jednej z krajín globálneho Juhu, „ak sa bude riadiť rovnakou logikou ako prvý samit“.

Lavrov označil požiadavky Ukrajiny, aby jej Západ umožnil použiť rakety dlhého doletu na úder na Ruskú federáciu, za „vydieranie“ a pohrozil jadrovými zbraňami.

„Západ sa vrhá na eskaláciu vzťahov s Ruskom. Nechce sa jej vyhnúť. Ruská federácia má doktrínu o použití jadrových zbraní, ktorá sa teraz objasňuje,“ povedal minister.

Lavrov sa vyjadril aj k zadržaniu Durova vo Francúzsku. Uviedol, že Paríž to urobil „na niekoho radu v očakávaní, že získa prístup k šifrovacím kódom“.

 

11:35 – Putin volal Módímu, uviedol Kremeľ. O čom sa rozprávali, nebolo špecifikované.

 

11:20 – Riaditeľ americkej spoločnosti Lockheed Martin povedal, že je pripravený opraviť F-16 odovzdané Ukrajine v servisnom stredisku v Poľsku.

.

 

11:05 – Ruská federácia včera prvýkrát zaútočila kazetovými raketami na ukrajinské rozvodne, uviedol na fóre premiér Šmyhal.

Podľa neho „vďaka prvému a druhému stupňu obrany došlo k strate veľmi malého množstva zariadení“.

 

10:55 – Biden a Módí diskutovali o vojne na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

Indický premiér uviedol, že v rozhovore „potvrdil plnú podporu Indie skorému obnoveniu mieru a stability“ na Ukrajine.

Biely dom uvádza, že obaja lídri vyjadrili „podporu mierovému riešeniu konfliktu v súlade s medzinárodným právom na základe Charty OSN“.

 

10:45 – Ukrajinské ozbrojené sily ustúpili z Novogrodovky smerom na Pokrovsk, píše Vladislav „Dacík“ , bojovník 3. OŠBr.

Na mape je mesto takmer celé pod ruskou kontrolou alebo v šedej zóne.

Rusom teda trvalo len niekoľko dní, kým sa zmocnili osady s predvojnovým počtom obyvateľov 14 000.

postup Novohrodovka - Pokrovskij
Na mape postup ukrajinských ozbrojených síl

 

09:25 – Ukrajina predloží Bidenovej administratíve zoznam cieľov na ruskom území, ktoré môže zasiahnuť zbraňami dlhého doletu, ak dostane takéto povolenie, citoval Politico svoje zdroje.

Bude to ďalší pokus Kyjeva presvedčiť Washington, že toto obmedzenie by sa malo zrušiť.

 

.

09:15 – V Rostovskej oblasti už desať dní horí ropný sklad, na ktorý zaútočili ukrajinské drony, ukazujú satelitné snímky z 26. augusta.

 

 

 

07:40 – Masívny raketový útok v ranných hodinách zasiahol rozvodne, letisko a plynové vrty:

– v Poltavskej oblasti došlo k poškodeniu zariadení Ukrgazdobyča v obci Bazilovščyna: vznietila sa čerpacia stanica a 12 železničných cisterien s horľavými látkami;

– v Dnepropetrovskej oblasti došlo k útoku raketou s plochou dráhou letu na medzinárodné letisko v Dnepropetrovsku, po ktorom nasledovala činnosť záchrannej služby a hasičov;

– v Odeskej oblasti došlo k útoku na rozvodňu Usatovo a k útoku na radarovú stanicu AFU pri meste Primorske;

– v Ľvovskej oblasti sa po zásahoch vznietilo niekoľko transformátorov v rozvodni Zapadnoukrainska. Ďalších viac ako osem striel zasiahlo zásobník plynu Stryi a plynové pole Dashava;

– útok na rozvodňu Kremenčug viedol k požiaru autotransformátora AT-3. V rôznej miere boli poškodené aj rozvodne v Žitomírskej, Chmeľnickej a Volynskej oblasti.

 

07:25 – Rusi obsadili Ptičie v Pokrovskom smere, informoval ukrajinský vojenský kanál Deep State.

Taktiež uvádza, že Rusi postupujú tým istým smerom pri Kalinove, Memriku, Karlovke, Krasnom Jare, Michajlovke a Novogrodovke.

Kanál dáva jasne najavo, že situácia je mimoriadne hrozivá a môže ísť o stratu Novogrodovky a následne Selidova.

.

„To, čo sa stalo s Novogrodovkou a čo sa stane so Selidovom, by sa malo stať predmetom pozornosti nielen spoločnosti, ale aj príslušných orgánov. Skúsenosť a nepotrestanie vojakov za vzdanie Očeretina vytvorili novú tragédiu, ktorej svedkom je každý z nás,“ uvádza Deep State.

Ptičie
Na mape obec Ptičie

 

07:10 – V noci na Ukrajinu opäť zaútočili raketami.

Okolo štvrtej hodiny ráno vzlietli ruské strategické bombardéry a uskutočnili odpal. Súbežne sa používala balistická technika.

Rakety dopadli do Chmelnickej oblasti, pravdepodobne bolo napadnuté letisko v Starokonstantinove.

Podľa monitoringu ho okrem iného zasiahli tri Kinžaly.

Ukrajina rakety útok
Raketový útok na Ukrajine

 

06:50 – Americká administratíva uviedla, že jej postoj k zákazu použitia amerických rakiet dlhého doletu na údery proti Rusku sa zatiaľ nezmenil – zákaz zostáva v platnosti.

Na online brífingu to uviedol koordinátor pre strategickú komunikáciu Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

„V žiadnom prípade nejde o nové želanie prezidenta Zelenského. Svoje obavy nám vyjadril súkromne a určite ich vyjadril všetkým verejne a my chápeme, prečo to robí – jeho krajina je pod útokom. Ale ako som už mnohokrát povedal, budeme s Ukrajinou naďalej rokovať, ale budeme rokovať súkromne. A nemám žiadne zmeny v našej politike v oblasti amerických zbraní, ani žiadne zmeny v usmerneniach, o ktorých by som vás dnes mohol informovať,“ povedal.

 

06:30 – Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí nedostalo od Ukrajiny žiadnu žiadosť o stiahnutie bieloruských jednotiek z hraníc s Ukrajinou.

Uvádza sa to v komentári pre médiá hovorcu bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatolija Glaza, ktorý bol zverejnený na webovej stránke ministerstva.

„Oficiálne sme takéto výzvy z ukrajinskej strany v žiadnej forme nedostali. Túto správu sme videli len na internete. Viete, je tam dosť materiálu. Takže my sami by sme boli vďační, keby nám niekto vysvetlil logiku takýchto vyhlásení. Podľa nášho názoru veľmi zmätočná,“ povedal hovorca.

Možno, naznačil Glaz, „je tu nejaká rafinovaná hra, určená pre domácu spotrebu alebo na získanie potlesku zo Západu“.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

18:41

V Španielsku sa v piatok zišli vysokopostavení predstavitelia viacerých moslimských a európskych krajín. Diskutovali spolu o spôsoboch, ako ukončiť vojnu v Pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vypracovanie jasného harmonogramu realizácie dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

18:39

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali