To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruské jednotky postúpili smerom na Pokrovsk v Novogrodovke a blížia sa k centru mesta

❚❚

Kyjev 25. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service, telegram)

Aktualizované 25. augusta 2024 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke ruský vojak s protidronovou zbraňou na neznámom mieste

 

.

20:56 – Smer Pokrovsk o 20.00 25.04.2024: Novogrodovka južné a centrálne časti už obsadila ruská armáda …

Ruské jednotky postupujú v meste pomerne rýchlo. Zatiaľ to nie je potvrdené, ale veľmi to vyzerá, že ukrajinské jednotky Novogrodovku z väčšej časti opustil. Prinajmenšom v centrálnej a južnej časti už nie sú (prebieha čistenie).

.

Niekde ich vytlačili Rusi, niekde odišli sami.
Severnú časť však ešte stále ovládajú Ukrajinci. Ich hlavnými obrannými bodmi sú šachty č. 1 a 2 a ich haldy. Pokrývajú cestu na Mirnograd a Pokrovsk. Navyše ruské jednotky už útočia na prvú z nich.

Novogrodovka
Aktuálna situácia v Novogrodovke

 

20:43 – Svetový šampión v boxe Oleksandr Usik podporil ukrajinskú pravoslávnu cirkev a vyhlásil, že zostáva jej farníkom.

V komentári k zákonu, ktorý prijala Rada a ktorý otvára cestu k zákazu UPC, Usik povedal, že táto cirkev nemá žiadne väzby s Ruskou pravoslávnou cirkvou.

„Chodím do Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Moskovský patriarchát nemáme zdokumentovaný. Nech mi ukážu, kde je Moskovský patriarchát dokumentárne,“ povedal Usik. Dodal, že túto cirkev bude navštevovať aj naďalej.

.

Predtým Usik tiež obhajoval UPC a podporil jej hlavu metropolitu Onufrija.

 

20:21 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že v blízkosti ukrajinských hraníc sa sústreďuje veľké množstvo bieloruských vojakov. A vyzvalo ich, aby sa stiahli a vyhli sa tak „tragickým chybám“.

„Ozbrojené sily Bieloruska sústreďujú značný počet personálu, zbraní a techniky v blízkosti severnej hranice Ukrajiny pod zámienkou cvičení.

Vyzývame bieloruských predstaviteľov, aby sa pod tlakom Moskvy nedopustili tragických chýb a stiahli vojská z našich hraníc,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

.

Prednedávnom sa objavila informácia, že Bielorusko sťahuje vojská k hraniciam.

Lukašenko to vysvetlil tým, že ukrajinské drony vleteli na územie Bieloruska, keď útočili na Brjanskú oblasť Ruskej federácie.

 

19:46 – Ruská federácia uhasila požiar v muničnom sklade vo Voronežskej oblasti, ktorý v noci zasiahli ukrajinské drony.

Uviedol to gubernátor Gusev.

„Detonácie v Ostrogožskom okrese boli zastavené, požiare boli uhasené. Práve teraz sme povolili vstup do dvoch dedín, ktorých obyvatelia boli predtým evakuovaní. V ďalších dvoch osadách je priechod stále uzavretý: v nich sa vykonáva prieskum územia,“ napísal.

 

19:28 – V Kramatorsku na mieste príchodu do hotela našli telo zosnulého.

Informoval o tom vedúci mestskej správy Alexander Gončarenko.

Pripomeňme, že v hoteli sa nachádzali zahraniční novinári. Traja z nich boli zranení. O tom, kto zomrel, zatiaľ nie sú žiadne informácie.

.

 

19:00 – Hlásia výbuchy v meste Sumy. Vzdušné sily sa predtým vyjadrili o hrozbe zhodenia KAB.

 

16:33 – Zelenskyj v rozhovore pre indické médiá zopakoval, že nie je pripravený na možnosť zastavenia vojny na frontovej línii a že by si nevymenil územia, aby ukončil vojnu.

„Ukrajina nie je pripravená použiť svoje územia za možnosť ponúknutia mieru,” povedal Zelenskyj.

.

Zopakoval tiež svoju včerajšiu tézu, že ofenzíva AFU v Kurskej oblasti bola preventívnym úderom, ktorý mal zabrániť Ruskej federácii zaútočiť na Sumy.

 

15:23 – V zime, keď bude vonku teplota -10 stupňov, Ukrajinci môžu byť bez elektriny 8 až 10 hodín denne, povedal člen výboru Najvyššej rady pre energetické otázky Nagornjak.

„Pri miernych mrazoch (-2-3 stupne) sa bude možné vyhnúť dlhodobým odstávkam, možno s obmedzeniami na niekoľko hodín denne,“ povedal pre Ukraine World News.

Nagornjak poznamenal, že táto možnosť bude možná, ak nedôjde k novým raketovým útokom na energetickú infraštruktúru a ak energetický sektor dokáže do zimy obnoviť dostatočný objem výroby.

.

 

14:27 – Situácia na fronte 25. augusta 2024

Situácia na fronte 25. augusta 2024
Situácia na fronte 25. augusta 2024

 

Situácia na fronte 25. augusta 2024
Situácia na fronte 25. augusta 2024

14:04 – Pápež František v komentári k ukrajinskému zákonu, ktorý otvára zákaz Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine, vyzval „nezakazovať priamo ani nepriamo žiadnu kresťanskú cirkev“. Informoval o tom portál Vatican News.

„Nech žiadna kresťanská cirkev nie je zrušená priamo ani nepriamo,“ povedal pontifik.

Vo svojom príhovore vyjadril znepokojenie nad prijatím zákona o zákaze UPC.

„Naďalej s bolesťou sledujem nepriateľské udalosti na Ukrajine a v Ruskej federácii a pri pomyslení na zákony nedávno prijaté na Ukrajine sa obávam o slobodu tých, ktorí sa modlia, pretože tí, ktorí sa skutočne modlia, sa vždy modlia za všetkých. Nerobíte zlo, pretože sa modlíte,“ uviedol František vo vyhlásení.

.

 

12:03 – Ukrajina môže a mala by zaviesť prísnu reguláciu Telegramu. Uviedol to predseda Výboru pre slobodu slova Rady Ukrajiny Jurčišin, keď komentoval zatknutie Pavla Durova.

„Na celom svete sa zavádza prísnejšia regulácia TG. My to môžeme a mali by sme urobiť oveľa skôr. Veď sme to my, kto je v prvej línii,“ napísal Jurčišin.

Poznamenal, že „nič nezastaví rozhodnutia, čas, keď sa vrátil v roku 2022“.

 

09:47 – Ukrajina požaduje, aby Západ povolil „demonštračný úder“ raketami Storm Shadow hlboko na územie Ruska. Píše o tom denník Guardian.

Kyjev ubezpečuje svojich partnerov, že by to mohlo Moskvu prinútiť súhlasiť s ukončením nepriateľských akcií.

.

Vysokopostavené osoby v Kyjeve navrhli, že použitie anglo-francúzskych zbraní pri „demonštračnom útoku“ by Kremľu ukázalo, že vojenské zariadenia v blízkosti samotného hlavného mesta by mohli byť zraniteľné voči priamym úderom.

Vysokopostavený vládny predstaviteľ uviedol, že Rusko by zvážilo rokovania len vtedy, ak by sa domnievalo, že Ukrajina je schopná „ohroziť Moskvu a Petrohrad“.

„Je to však vysoko riziková stratégia a zatiaľ nemá podporu USA,“ ktoré takúto podporu neposkytujú.

John Foreman, bývalý britský pridelenec obrany pre Rusko a Ukrajinu, uviedol, že Kyjev „by sa nemal nechať vtiahnuť do predstavenia“ tým, že trvá na použití Storm Shadow, „a namiesto toho by sa mal sústrediť na obranu Donbasu“.

 

07:54 – V noci raketové útoky zasiahli Charkov a Čugujev. Zranených bolo 11 ľudí.

 

.

07:28 – Po útoku na dedinu Rakitnoje v Belgorodskej oblasti zahynulo päť civilistov. Informoval o tom šéf regiónu Gladkov.

Ďalších 12 ľudí bolo zranených, medzi nimi tri deti. Poškodený bol aj plynovod.

 

06:50 – Ruské jednotky postúpili smerom na Pokrovsk v Novogrodovke a blížia sa k centru mesta.

Informovala o tom vojenský kanál Deep State.

06:40 – „O tom sa ani nepíše v správach“. Obyvateľka Gluchova je pobúrená, že úrady mlčia o ťažkej situácii sumského pohraničia po začatí ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti.

„Prečo sa v správach nepretržite diskutuje o problémoch Kurskej oblasti, ale na Sumskú oblasť všetci zabudli? Ľudia nepretržite trpia kvôli bezpilotným lietadlám, navádzaným leteckým bombám a raketám. V meste Gluchov bolo 22. augusta každých 15 minút počuť výbuchy.

.

Je strašné ísť nakupovať potraviny, je strašné ísť do nemocnice, je strašné vyjsť von, takmer nie je elektrina, internet, na niektorých miestach dokonca mizne voda. Nie všetci ľudia majú možnosť sami odísť, nikto nerobí oficiálne koridory, transporty sú preplnené ľuďmi. A úrady tvrdia, že všetko je v poriadku, že ostreľovanie z hlavňového delostrelectva sa znížilo, že je menej obetí.

To je nejaký výsmech. Prečo žiadna významná oficiálna televízia nehovorí o ostreľovaní pohraničných miest a dedín Sumskej oblasti? Odkedy sa Sumská oblasť nepovažuje za potrebnú? Nielenže nikto nič nerobí na ochranu ľudí, ale dokonca sa o tom ani nepíše v správach,“ uviedlo dievča vo virálnom videu zverejnenom na TikToku.

 

06:30 – USA nie sú presvedčené, že Ukrajina má v úmysle udržať svoje pozície v Kurskej oblasti dlhší čas. Informoval o tom denník New York Times.

Ako ďaleko sa Ukrajina môže pokúsiť preniknúť do Ruska a ako dlho tam plánuje zostať, nie je jasné, uviedli americkí predstavitelia.

„Ukrajinské sily nevykopali také rozsiahle zákopy, ktoré by boli potrebné na ochranu vojakov a techniky pred nepriateľskou paľbou v prípade, že Rusko zhromaždí dostatočnú palebnú silu na odrazenie útoku. Nekládli mínové polia, ktoré by spomalili protiútok, ani nestavali zátarasy, ktoré by spomalili ruské tanky,“ napísala publikácia s odvolaním sa na úradníkov.

„Vojna nám zatiaľ ukázala, že spôsob, ako spomaliť armádu, je „hĺbková obrana“. Ak nebudú brániť územie zmesou zákopov a mín, bude prakticky nemožné udržať územie,“ povedal Seth G. Jones, starší viceprezident Centra pre strategické a medzinárodné štúdie.

.

A čím viac územia Ukrajina zaberie, tým ťažšie bude pre zhruba 10 000 ukrajinských vojakov brániť ho, uviedli americkí predstavitelia a analytici.

Predstaviteľ Pentagónu zároveň pre publikáciu uviedol, že odklad budovania opevnení nemusí nevyhnutne znamenať, že Kyjev nemá v úmysle udržať územie v Rusku.

„Ukrajina sa môže pokúsiť vybudovať obranné pozície ešte hlbšie v Rusku rozšírením dobytého územia a pridať ich tak k Zelenského nárazníkovej zóne,“ povedal americký vojenský predstaviteľ.

Tvrdí tiež, že počiatočný útok Ukrajincov „prekročil ich pôvodné ciele a teraz majú spontánnejšiu stratégiu, ktorá využila pomalú a nejednotnú reakciu Ruska“.

Podľa oficiálnych predstaviteľov Rusko pravdepodobne potrebuje 15 až 20 brigád, teda najmenej 50 000 vojakov, aby vytlačilo Ukrajinu z Kurska, a v súčasnosti ešte takúto silu v kurskej oblasti nemá.

.

Niektorí americkí predstavitelia zároveň tvrdia, že čím viac územia sa Ukrajina pokúsi obsadiť na západe Ruska, tým väčšie je riziko, že preťaží svoje zásobovacie línie a dáždnik protivzdušnej obrany. A presun ďalších síl do Kurskej oblasti vytvára slabé miesta pozdĺž frontovej línie na východnej Ukrajine.

„Ukrajina rozšírila svoju frontovú líniu, čo so sebou nesie určité riziko, pretože na jej udržanie potrebuje viac personálu a techniky – čo by zasa mohlo vyčerpať niektoré iné časti frontu alebo, čo je pravdepodobnejšie, znížiť ich dostupné rezervy,“ povedal James Rands, analytik britskej spravodajskej spoločnosti Janes.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

Včera 20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

Včera 20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

Včera 19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

Včera 19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Včera 19:27

Grécko vo štvrtok predstavilo viaceré sociálne opatrenia určené na zvrátenie klesajúcej pôrodnosti v krajine. Odborníci aj vládni predstavitelia však priznávajú, že problém s demografiou iba sociálne benefity nevyriešia.

Včera 19:25

Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že dostala ponuky od výrobcov elektrických vozidiel z Číny na minimálne dovozné ceny do Európskej únie (EÚ). Ide o spôsob, ako sa vyhnúť clám, ale všetky ich odmietla.

Včera 19:25

Bohatstvo domácností v USA v 2. štvrťroku 2024 vzrástlo na 163,8 bilióna USD (148,69 bilióna eur). To je nový rekord. Prispel k tomu nárast hodnoty nehnuteľností, ako aj rast akcií. Ukázali to vo štvrtok údaje Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky.

Včera 18:51

Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali