To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 22. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 22. augusta 2024 20:04

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Sumská oblasť-ľudia zakrývajú strechu plachtami po tom, čo ich dom zasiahol ruský nálet pri rusko-ukrajinských hraniciach v Sumskej oblasti na Ukrajine

17:05 – 3. útočná brigáda ohlásila ofenzívu v Charkovskej oblasti.

.

V jej vyhlásení sa uvádza, že v dôsledku protiútoku brigáda prevzala kontrolu nad obranným priestorom ruského práporu, opevneniami čiat a rôt a postúpila takmer 2 km2 do hĺbky frontu.

Kde presne v Charkovskej oblasti sa tieto udalosti odohrali, sa neuvádza. Hovorí sa však, že ofenzíva umožnila „stiahnuť úder nepriateľa z Makejevky“. Makejevka je frontová línia Kupjansk – Svatovo – Kremňa. Nedávno sa objavili správy o ruskom postupe v tejto oblasti.

.

Ruské blogy dnes zároveň písali, že 3. útočná garda útočí iným smerom – smerom na Glubokoje (severne od Charkova). Zároveň tvrdia, že útoky boli odrazené.

Ukrajina to oficiálne nepotvrdila.

 

16:15 – Satelitné snímky ruského letiska Marinovka, ktoré v noci zasiahli ukrajinské drony.

snímky ruského letiska Marinovka
Snímky ruského letiska Marinovka

15:20 – Hlavným dôvodom ruských úspechov na Pokrovskom smere je úbytok a nedostatok bojovníkov, napísal The Economist po rozhovore s ukrajinskými vojenskými dôstojníkmi.

.

Uviedli aj ďalšie faktory – prevahu Ruska v streľbe, ruskú taktiku útokov malej pechoty, KAB, nové typy elektronického boja, ktoré Rusko používa, a „idiotské“ rozkazy velenia.

Hlavným dôvodom sú však ľudia – „nie sú z ocele“, hovorí plukovník Pavel Fedosenko. Ruská federácia má na tomto úseku štyrikrát viac ľudí, bojovníci nemajú žiadny odpočinok, v zákopoch zostávajú 30 – 40 dní, niektorí majú dokonca mŕtvicu.

„Ukrajina mala veľké nádeje, že náhla ofenzíva v Kurskej oblasti zmierni tlak. Ruská ofenzíva sa však len urýchlila,“ píše sa v publikácii.

Podľa hodnotenia novinárov Rusko považuje dobytie Pokrovska za strategický cieľ, ktorý otvára ofenzívu na Dnepra a Záporožie.

 

.

14:30 – Situácia na fronte 22. augusta 2024

Situácia na fronte 22. augusta 2024
Situácia na fronte 22. augusta 2024
Situácia na fronte 22. augusta 2024
Situácia na fronte 22. augusta 2024

14:15 – Juhoafrická republika zablokovala dodávky munície do Poľska, aby zabránila jej prísunu na Ukrajinu, informoval denník Rzeczpospolita.

Varšava si objednala 155 mm náboje od nemeckého obranného gigantu Rheinmetall. Vyrábať ich mala spoločnosť Denel Munition, dcérska spoločnosť v Južnej Afrike, v ktorej má Rheinmetall 51-percentný podiel.

Zmluva o dodávkach však bola v júli 2023 zrušená.

Treba poznamenať, že Južná Afrika je spolu s Ruskom členom skupiny BRICS.

 

14:00 – Putin obvinil Ukrajinu z pokusu o nočný útok na jadrovú elektráreň Kursk.

Vyzval MAAE, aby prišla do elektrárne a posúdila situáciu.

 

13:31 – Český prezident povedal, že spravodlivý mier pre Ukrajinu po vojne je „ilúziou“.

.

„Spravodlivý mier, ak by bol prezentovaný v kategórii „100 % alebo nič“, by znamenal obnovenie plnej kontroly Ukrajiny nad jej územím vrátane Krymu. Zahŕňal by náhradu vojnových škôd na úkor agresora. Ako však asi všetci cítime, ide skôr o ilúziu. Skutočnosť bude trochu iná. Mali by sme hovoriť o tom, že sa chceme čo najviac priblížiť spravodlivému mieru,“ povedal Petr Pavel v rozhovore pre Novinky.

Podľa neho si Ruská federácia v dôsledku mierových rokovaní ponechá kontrolu nad určitou časťou Ukrajiny.

„Ak sa mierové rozhovory uskutočnia, je pravdepodobné, že ešte dlho budeme hovoriť o okupácii časti ukrajinského územia Ruskom. Z pohľadu demokratických krajín, ktoré sa hlásia k rešpektovaniu medzinárodného práva a Charty OSN, by sa malo stať, že budeme rešpektovať dohodu medzi bojujúcimi stranami, ale nebudeme akceptovať zmenu medzinárodných hraníc na základe agresie. Územia okupované Ruskom budeme považovať za dočasne obsadené v rámci obnovenia suverenity Ukrajiny nad územím, ktoré teraz kontroluje,“ dodal Pavel.

 

13:28 – Podľa Alexeja Smirnova, úradujúceho gubernátora Kurskej oblasti, sa v Kursku začali inštalovať železobetónové kryty. Podľa neho sa stavby objavia na miestach hromadného zhromažďovania ľudí.

.

Železobetónovými prístreškami sa v Kursku plánuje vybaviť 60 pavilónov hlavných zastávok. Ďalších 10 konštrukcií sa rozhodli inštalovať v Železnogorsku.

„V Kurčatove budú tiež inštalovať prístrešky, ich počet a miesta umiestnenia budú načrtnuté v blízkej budúcnosti,“ – povedal Alexej Smirnov.

 

12:01 – Rusko a Čína sa dohodli na vytvorení stabilných bankových zúčtovaní v čase, keď čoraz viac čínskych bánk zastavuje operácie Ruskou federáciou v dôsledku západných sankcií.

Uvádza sa to v spoločnom komuniké po včerajšej návšteve šéfa čínskej Štátnej rady Li Čianga v Moskve, ktoré zverejnila RF.

.

S ruským premiérom Mišustinom sa „v záujme zabezpečenia udržateľnosti rusko-čínskeho obchodu“ dohodli, že budú „naďalej posilňovať vzájomné porozumenie a dialóg medzi finančnými a bankovými inštitúciami a zabezpečovať hladké a normálne fungovanie zúčtovacích kanálov v obchode medzi Ruskom a Čínou“.

Najmä „posilniť a rozvíjať platobnú a zúčtovaciu infraštruktúru, a to aj otvorením korešpondenčných účtov a zriadením pobočiek a dcérskych bánk v oboch krajinách“, „rozšíriť spoluprácu v oblasti bankovníctva a poisťovníctva“.

Na pozadí týchto vyhlásení rubeľ voči jenu mierne posilnil.

 

10:29 – Vzdušné sily hlásia, že v noci zostrelili dve z desiatich stíhačiek Šáhid.

Boli tiež vypustené dva Iskandery. Uvádza sa, že „nedosiahli svoje ciele“.

 

.

08:58 – Ukrajinské drony včera zaútočili na centrum rádiotechnického prieskumu a letisko Ostafievo pri Moskve, ako aj na leteckú základňu Millerovo v Rostovskej oblasti, uviedol Budanov v komentári pre The War Zone.

V blízkosti leteckej základne Olenja v Murmanskej oblasti došlo k pokusu o útok bezpilotného lietadla, uviedla publikácia.

Celkovo bolo zapojených približne 50 bezpilotných lietadiel. Či došlo k nejakým škodám, sa spresňuje.

Pripomenieme, že Ruská federácia uviedla, že bolo zostrelených 11 ukrajinských dronov letiacich smerom na Moskvu.

 

08:15 – Premiér Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky Li Čchiang ukončil program svojej oficiálnej návštevy Ruska a opustil Moskvu. Jeho lietadlo odletelo z letiska Vnukovo-2 v hlavnom meste.

 

.

07:45 – Ruskí vojaci zničili americký tank Abrams v kurskom smere, uviedol Alaudinov.

Nepriateľ nepodnikol aktívne bojové akcie.

 

07:39 – Sily protivzdušnej obrany v noci zachytili a zničili 28 ukrajinských dronov: 13 nad Volgogradskou oblasťou, sedem nad Rostovskou oblasťou, štyri nad Belgorodskou oblasťou, dva nad Voronežskou oblasťou a po jednom nad Brjanskou a Kurskou oblasťou.

Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

 

07:10 – Drony zaútočili na vojenské letisko Marinovka v ruskej Volgogradskej oblasti.

.

Podľa gubernátora Bocharova bola „väčšina dronov zničená“.

Vyhlásil tiež, že došlo k požiaru. Ruská opozícia verejne píše, že na letisku prebieha detonácia.

 

07:05 –  Ukrajinské úrady majú v úmysle pripraviť pôdu pre možné rokovania s Ruskom na jeseň tohto roku, uviedol denník Kyiv Independent s odvolaním sa na zdroj „blízky Zelenskému“.

Podľa tohto zdroja sa Ukrajina usiluje „začať rozhovor s Ruskom“ a viesť rozhovory o výmene všetkých väzňov, potravinovej bezpečnosti a jadrovej bezpečnosti.

Pripomeňme, že Putin a ďalší predstavitelia ruských orgánov tvrdia, že po útoku ukrajinských vojsk v Kurskej oblasti Ruská federácia nebude s Ukrajinou rokovať.

 

.

07:00 –  Šéf MAAE plánuje na budúci týždeň navštíviť jadrovú elektráreň v Kursku.

Rafael Grossi to povedal denníku Financial Times.

Zároveň uviedol, že „veľmi vážne“ hodnotí riziko poškodenia kurskej JE v dôsledku ofenzívy AFU v Kurskej oblasti.

„Jadrová elektráreň sa technicky nachádza v delostreleckom dosahu ukrajinských pozícií. A keďže tam prebiehajú boje, som veľmi znepokojený,“ povedal Grossi.

 

06:50 – Gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexander Bogomaz potvrdil správy o bojoch na hranici s Ukrajinou v Klimovskom okrese. Podľa neho sa boje už skončili.

Bogomaz na svojom kanáli napísal, že ukrajinská diverzná a prieskumná skupina sa pokúšala preniknúť na ruské územie.
Podľa gubernátora bol pokus odrazený a „situácia v mieste bojov sa stabilizovala“.

.

Klimovský okres sa nachádza na rozhraní hraníc Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.

 

06:40 – Nemecký kancelár Olaf Scholz sa domnieva, že ofenzíva ukrajinských jednotiek v ruskej Kurskej oblasti bude „priestorovo a možno aj časovo obmedzená“.

Scholz to povedal v stredu v Kišiňove na tlačovej konferencii po rokovaniach s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou.

Scholz zároveň uviedol, že Ukrajina v žiadnom prípade nekonzultovala s Nemeckom začatie ofenzívy na ruskom území. Podľa kancelára to bolo „podmienené súčasnou situáciou“.

.

Scholz zopakoval, že jeho krajina zostáva jedným z hlavných poskytovateľov vojenskej pomoci Ukrajine. Poznamenal, že napriek nedávnemu rozhodnutiu nemeckej vlády neposkytnúť Kyjevu ďalšie finančné prostriedky, ktoré diktujú nemecké rozpočtové zákony, nemožno hovoriť o zmrazení pomoci.

Časť z nej však bude poskytnutá prostredníctvom medzinárodných programov, napríklad pôžička vo výške 50 miliárd eur v rámci skupiny G7.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 21. augusta. To hlavné:

– Ruské ministerstvo obrany: Skupina Centrum oslobodila Želanoj v DNR;

– AFU stratila za deň až 2 060 vojakov, dodalo ministerstvo;

– Za deň AFU stratila na Kurskom smere do 300 vojakov a 26 obrnených vozidiel, za celé obdobie vojenských operácií vyše 4,4 tisíc ľudí, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Americká predsunutá pozorovacia skupina PMC, ktorá sa objavila v Kurskej oblasti, odmietla komentovať svoju účasť na ukrajinských operáciách s odvolaním sa na zákaz Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU);

– Nemecký Rheinmetall zrušil zmluvu o dodávkach nábojov do Poľska; dodávky zablokovala juhoafrická vláda v obave, že výrobky juhoafrickej dcérskej spoločnosti koncernu skončia na Ukrajine, informoval denník Rzeczpospolita;

– Úsilie Kyjeva v Kurskej oblasti je márne, AFU čaká na neúspech, ktorý otvorí nové fronty vo vnútri samotnej Ukrajiny, povedal predseda tureckej strany Rodina Perinçek.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:32

Spotrebiteľské organizácie upozorňujú na manipulatívne praktiky videohier. Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) so sídlom v Poprade a ďalších 21 členov Európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC poslalo európskej sieti orgánov na ochranu spotrebiteľov CPC-Network oficiálnu sťažnosť. Týka sa nekalých praktík výrobcov videohier ako Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft a Clash of Clans. Informovala o tom projektová manažérka S.O.S. Petra Čakovská.

13:31

Pri žiadosti o prvú hypotéku treba mať tento krok detailne premyslený, mať dostatočnú rezervu, stabilný príjem a kvalitne zabezpečené riziká. Upozornil na to oblastný riaditeľ Swiss Life Select Slovensko Ladislav Smoroň s tým, že prvú hypotéku si väčšinou berú ľudia vo veku približne 30 rokov, ktorí si chcú zaobstarať vlastné bývanie.

13:30

 Medzinárodná agentúra pre energetiku znížila svoju prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku o 70.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne (bpd) na 900.000 bpd. Ako hlavný dôvod uviedla spomalenie dopytu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy.

13:28

Umelá inteligencia sa dostáva aj do centier zdieľaných podnikových služieb, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní nových pracovných miest. Z pohľadu príjmov štátneho rozpočtu sú centrá tretím najväčším odvetvím národného hospodárstva. Umelá inteligencia a automatizácia procesov dokáže v tomto sektore odbremeniť zamestnancov od rutinnej práce, poradiť im a prezentovať relevantné informácie. Informovala o tom Americká obchodná komora v SR v rámci Festivalu budúcnosti.

13:26

Pomer ľudí v ekonomicky aktívnom a neaktívnom veku na Slovensku prudko klesá. V súčasnosti je na úrovni 1,92 ku jednej pričom do roku 2050 klesne podľa údajov Organizácie spojených národov na 1,32 ku jednej. Najvyššiu úroveň 2,6 ku jednej dosiahol pomer ľudí v ekonomicky aktívnom a neaktívnom veku v roku 2009. Poukázal na to v aktuálnom ekonomickom prehľade Inštitút pre stratégie a analýzy.

13:22

Pri znalostiach aj záujme o investície do kryptomien sú Slováci výrazne rozdelení. Aktuálne ich vlastní 16 % Slovákov, pričom 28 % sa o obchodovanie s nimi zaujíma. Celkovo 51 % Slovákov kryptomeny dobre pozná alebo si myslí, že sa v nich orientuje. Naopak, 49 % ich vôbec nepozná alebo o nich nemá bližšie informácie.

13:04

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS). O témach štvrtkového stretnutia bude prezidentská kancelária informovať v tlačovom vyhlásení v priebehu dňa.

Stretnutie predsedov koaličných strán s prezidentom SR Petrom Pellegrinim
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)
12:19

 Turecko vyšetruje zabitie americko-tureckej aktivistky Aysenur Eygiovej počas protestu na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil minister spravodlivosti Yilmaz Tunc a dodal, že Ankara bude naliehať na OSN, aby prijala okamžité opatrenia.

12:18

 V Rakúsku sa od začiatku roka potvrdilo už 502 prípadov ochorenia na rubeolu, informovala Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín.

12:17

 V meste Gao na severe afrického štátu Mali sa po rokoch odkladov začína obnova hlinenej hrobky dynastie Askíjovcov, ktorá bola nedávno ešte viac poškodená výdatnými lejakmi – jedným z dôsledkov zmeny klímy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali