To najdôležitejšie z Ukrajiny – Jeden z najväčších útokov dronov na Moskvu

❚❚

Kyjev 21. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, telegram)

Aktualizované 21. augusta 20:09

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Sumská oblasť-ľudia zakrývajú strechu plachtami po tom, čo ich dom zasiahol ruský nálet pri rusko-ukrajinských hraniciach v Sumskej oblasti na Ukrajine

20:09 – Viaceré ruské blogy dnes večer informujú o bojoch na hraniciach v Klimovskom okrese v Brianskej oblasti. Tvrdí sa, že „ukrajinská DRG“ sa pokúša prekročiť hranice. Iné ruské blogy tieto informácie vyvracajú a tvrdia, že ide len o prestrelku na hraniciach.

.

Ukrajina tieto informácie nepotvrdila.

 

.

19:53 – Zelenskyj rokoval so západnými partnermi o urýchlení poskytnutia 50-miliardovej pôžičky Ukrajine z prostriedkov získaných zo zmrazených ruských aktív.

Prezident to uviedol vo svojom večernom príhovore.

„Príslušné diskusie trvajú príliš dlho,“ vysvetlil.

Taktiež vo večernom príhovore:

1. Rozprával o správach vrchného veliteľa Syrského o fronte, predovšetkým o Pokrovskom smere a Kurskej oblasti.

.

2. Informoval, že sa uskutočnila kontrola dodávok granátov na front.

3. Rozprával o rozhovore s konštantínopolským patriarchom Bartolomejom, ktorého informoval o prijatom zákone, ktorý dáva možnosť zakázať UPC.

 

16:15 – Ruské letisko Savaslejka bolo 16. augusta opäť napadnuté, informovali 16. augusta ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroj v ukrajinskej Štátnej spravodajskej službe (GUR).

Podľa nich úder zničil lietadlo MIG-31K/I, dve lietadlá Il-76 a poškodil asi päť lietadiel, pravdepodobne MIG-31K/I.

.

Uvádza sa tiež, že predchádzajúci útok 13. augusta na tomto letisku zasiahol vlak s palivom a mazivom a poškodil ďalšie lietadlo MIG-31K/I.

Ruské zdroje neinformovali o útoku na toto letisko 16. augusta.

 

15:27 – Švajčiarsko prijalo nové opatrenia v rámci 14. balíka sankcií EÚ voči Ruskej federácii, uviedla vláda.

 

15:03 – Putin prijal v Kremli premiéra Čínskej štátnej rady Li Čianga.

Putin odovzdal čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi svoje priateľské pozdravy. Prezident tiež pripomenul, že Si Ťin-pching je očakávaný v Rusku v októbri 2024 na samite BRICS v Kazani.

Premiér Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky Li Čchiang odovzdal Putinovi pozdravy Si Ťin-pchinga.

Putin oznámil rozsiahle plány spolupráce s Čínou na ďalšie roky.

 

.

13:57 – Ruské ministerstvo obrany informuje o svojej verzii, kde v Kurskej oblasti zaútočila AFU za posledných 24 hodín.

Útoky sa uvádzajú v oblastiach osád Komarovka, Korenevo, Malá Lokňa a Ruská Konopelka.

V porovnaní s predchádzajúcimi 24 hodinami teda nedošlo k útoku AFU na juhovýchodnom krídle v oblasti Borki (modrá značka). Bol však vyhlásený úder na AFU v tejto oblasti, čo znamená, že prítomnosť ukrajinských jednotiek tam zostáva. Inak zostáva geografia útokov približne rovnaká.

Mapa

 

13:33 – Skupina Sever zmarila pokusy útočných skupín AFU o útok v Kurskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

.

Počas pokusu o útok v Kurskej oblasti prišla AFU o viac ako 45 zabitých a zranených vojakov, dvaja boli zajatí, uviedlo ministerstvo.

 

12:24 – V Kremli sa začalo diskutovať o vyhlásení novej vlny mobilizácie kvôli ofenzíve AFU v Kurskej oblasti, zatiaľ však neexistuje žiadne riešenie a problém s nedostatkom personálu v pohraničí sa rieši na úkor brancov, informovala Meduza s odvolaním sa na zdroje.

Ruská vláda a podnikatelia blízki štátu sú proti mobilizácii.

„Vyradí z ekonomiky posledné pracovné zdroje. Už nebude mať kto pracovať. A tu jedných odvedú, druhí sa začnú skrývať,“ tvrdí zdroj z kabinetu ministrov.

.

Zdôrazňuje však, že nevie, nakoľko ruské najvyššie vedenie počúva takéto argumenty.

Podľa jeho odhadu je pravdepodobnejšie, že do bojov v Kurskej oblasti sa masovo zapoja branci. Dvaja respondenti blízki Putinovej administratíve tvrdia, že „mediálna príprava verejnej mienky“ na to už prebieha. Povedal to napríklad veliteľ Achmatu.

„Aj toto sa prezentuje ako súčasť novej normy. Keďže k nám prišiel nepriateľ, branci sa musia zúčastniť na reflexii,“ hovorí jeden zo zdrojov.

 

12:15 – Kremeľ verí, že boje v Kurskej oblasti budú trvať niekoľko mesiacov a pripravuje sa presvedčiť Rusov, že ide o „nový normál“.

Píše o tom Meduza s odvolaním sa na zdroje blízke Putinovej administratíve a vláde.

Bezprostredne po začatí operácie AFU v Kurskej oblasti boli ruské „elity“ „šokované“, ale za dva týždne „šok pominul, nastalo prispôsobenie“.

.

„Spočiatku nebolo jasné, aké sily tam idú, na ako dlho to je. Teraz je pochopenie, vždy je to jednoduchšie. Do regionálnych centier je to dlhá cesta. Ale samotný vstup na ruské územie a ovládnutie dedín je nová udalosť, a to veľmi nepríjemná,“ hovorí zdroj.

Jeden z respondentov cituje nedávny prieskum, podľa ktorého úzkostné nálady v ruskej spoločnosti vzrástli o 6 % na 45 %. Putin je takouto správou znepokojený, ale je presvedčený, že sa všetko „upokojí“ tak, ako to bolo po invázii a Prigožinovej vzbure.

 

11:11 – Pentagón sa domnieva, že vojna na Ukrajine smeruje k patovej situácii.

Podľa agentúry Bloomberg vojenská spravodajská služba nevidí na Ukrajine ani v Rusku dostatočné vojenské zdroje na vedenie rozsiahlych útočných operácií.

Rusko prijalo stratégiu vyčerpania Ukrajiny a bude schopné udržať sa na dobytom území, ale nemá dostatok síl „na to, aby hrozil hlbší postup na územie ovládané Ukrajinou, napríklad do Charkova“.

Ukrajina sa stále nemôže vyrovnať Ruskej federácii z hľadiska munície a rozsiahla protiofenzíva AFU nebude v najbližších šiestich mesiacoch možná.

.

Táto správa sa týkala obdobia do 30. júna, t. j. pred ofenzívou v Kurskej oblasti.

 

08:20 – Pri pohľade na Novogrodovku v smere na Pokrovsk vidieť výbuchy už aj v tejto obci.

Front sa v priebehu jedného dňa presunul do blízkosti tohto mesta.

 

07:45 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci bolo nad ruskými regiónmi zničených 45 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Nad Moskovskou oblasťou bolo zostrelených 11 dronov, nad Brjanskou oblasťou 23, nad Belgorodskou oblasťou šesť, nad Kalužskou oblasťou tri a nad Kurskou oblasťou dva.

Starosta hlavného mesta Sobjanin označil pokus o útok dronom na Moskvu za jeden z najväčších v histórii.

.

V súčasnosti nie sú k dispozícii informácie o obetiach a škodách v žiadnom z regiónov, kde boli bezpilotné lietadlá v noci zostrelené.

Okrem dvoch ukrajinských bezpilotných lietadiel boli v noci nad Kurskou oblasťou zostrelené aj dve rakety, uviedol úradujúci gubernátor Smirnov.

 

07:30 – Indický premiér Módí bude počas svojej návštevy Kyjeva 23. augusta rokovať so Zelenským o ukončení vojny s Ruskom.

Oznámil to on sám, napísala agentúra Reuters. Módí uviedol, že sa s ním „podelí o vyhliadky“ na mierové riešenie konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom.

„Ako priateľ a partner sa tešíme na rýchly návrat mieru a stability v regióne,“ uviedol Módí vo vyhlásení pred svojím odletom.

Módí pricestuje na Ukrajinu z Poľska. Pred niekoľkými týždňami navštívil Moskvu a stretol sa s Putinom.

.

 

07:25 – Ruské jednotky postúpili východne od Torecka – v oblasti Družby a Severného.

Ruské jednotky postúpili východne od Torecka
Ruské jednotky postúpili východne od Torecka

Zároveň podľa vojenského blogu Deep State stále prebiehajú boje v susednom New Yorku (ruské ministerstvo obrany včera uviedlo, že obec bola úplne obsadená)

Ruské jednotky postúpili východne od Torecka
Podľa ukrajinského vojenského kanálu Deep State boje ešte prebiehajú aj v New Yorku

 

Ruské jednotky postúpili východne od Torecka
Ruské jednotky postúpili pri Zavitnom a Novogrodivke

06:45 – Niektoré krajiny NATO nesplnili svoje sľuby poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, uviedla agentúra Bloomberg.

Agentúra pripomína, že v júli na summite aliancie jej členovia prisľúbili, že čoskoro poskytnú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane, najmä najmenej 5 SAM Patriot a ich obdoby, ako aj desiatky zbraní kratšieho dosahu.

Zdroje však tvrdia, že väčšina dodávok sa pravdepodobne neuskutoční do jesene, keď sa očakáva, že Rusko zintenzívni ostreľovanie kritickej infraštruktúry. V súvislosti s oneskoreniami Zelenskyj opätovne verejne vyzval západných spojencov, aby čo najskôr poskytli Ukrajine obranné vybavenie.

.

 

06:30 – Americký prezident Joe Biden povedal, že demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová sa v prípade víťazstva v nadchádzajúcich voľbách „nikdy neskloní“ pred ruským prezidentom.

„Nikdy som sa Putinovi neklaňal a sľubujem vám, že Kamala Harrisová to nikdy neurobí. Nikdy sa nebude klaňať,“ povedal na zjazde Demokratickej strany.

Biden tiež povedal, že za jeho vlády sa USA „podarilo zjednotiť Európu“, ako aj zabrániť jej technologickému zaostávaniu za Čínou.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:40

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS).

Pellegrini
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)

 

15:09

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj odmieta mierový plán Brazílie a Číny, pretože je podľa neho deštruktívny a viac v súlade so záujmami Ruska. Pre Kyjev je táto iniciatíva neprijateľná, uviedol Zelenskyj v rozhovore pre stredajšie vydanie brazílskeho periodika Metropoles.

15:08

Inflácia v Španielsku sa v auguste spomalila, rozsah spomalenia však nebol taký, na aký poukazoval predbežný odhad. Uviedol to vo štvrtok španielsky štatistický úrad INE, ktorý zverejnil konečné údaje. Napriek tomu aj vyššia než pôvodne uvádzaná inflácia bola najnižšia za viac než rok.

14:56

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire, najdlhšie slúžiaci člen vlády prezidenta Emmanuela Macrona, vo štvrtok oznámil, že končí v politike pred očakávaným vymenovaním nového kabinetu na budúci týždeň.

14:46

Na Slovensku je približne sto bioplynových staníc, ktoré by bolo možné pretransformovať na producentov biometánu. Tie by produkciou tohto obnoviteľného plynu z čistiarní odpadových vôd či zo skládok komunálneho odpadu mohli nahradiť až desatinu spotreby zemného plynu na Slovensku. Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) a Asociácia biometánu Slovensku (ABMS) podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci, ktorá by mala vyústiť do podpory rozvoja biometánu na Slovensku, informoval vo štvrtok SPNZ.

14:44

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok pricestoval do Varšavy, kde bude s predstaviteľmi poľského vedenia rokovať o ďalšej podpore pre Ukrajinu. Blinkenova návšteva sa koná v čase pokračujúcich ruských útokov na Ukrajine a počas kampane pred prezidentskými voľbami v USA.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (druhý sprava) na letisku vo Varšave 12. septembra 2024
14:43

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok uviedol, že je pobúrený smrťou šiestich zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorí zahynuli v stredu pri izraelských leteckých útokoch na budovy bývalej školy v Pásme Gazy.

14:39

Očakávané prívalové dažde, ktoré by mali zasiahnuť naše územie koncom týždňa, môžu predstavovať problémy pre vodičov na cestách. Ak dôjde ku škode na vozidle a šofér vedome podstúpil riziko súvisiace s extrémnym počasím, prípadne neprispôsobil jazdu stavu vozovky, môže poisťovňa odmietnuť platenie poistného. Upozornila na to vo štvrtok lízingová spoločnosť Business Lease Slovakia, ktorá ďalej priblížila situácie, ktoré môžu v súvislosti so silnými dažďami nastať, a poradila, ako minimalizovať riziká.

14:38

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal vo štvrtok v Budapešti prezidenta bosnianskej Republiky srbskej (RS) Milorada Dodika, s ktorým rokoval o stabilite západného Balkánu.

14:38

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor (Hyundai) rozšíri spoluprácu s americkým automobilovým gigantom General Motors (GM) v kľúčových strategických oblastiach vrátane technológií pre čistú energiu s cieľom vytvoriť synergický efekt na globálnom trhu.

14:30

Verejný dlh Británie môže v nasledujúcich 50 rokoch vzrásť na takmer trojnásobok súčasnej úrovne, ak budúce vlády nepristúpia k rozhodným opatreniam. Upozornil na to britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), ktorý ako dôvod svojich obáv uviedol starnúcu populáciu, klimatickú zmenu a bezpečnostné riziká.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali