To najdôležitejšie z Ukrajiny – Jednotky AFU sa sťahujú z Doneckej oblasti a celé úseky frontu zostávajú opustené

❚❚

Kyjev 20. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 20. augusta

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ilustračné foto

18:16 – Od začiatku vojny ruská armáda odpálila na ukrajinské územie 9 627 rakiet.

.

Z nich bolo zostrelených len 2 429. Vyplýva to z diapozitívov ukrajinského generálneho štábu, ktoré náčelník Syrskij ukázal na zasadnutí Kongresu miestnych orgánov.

To znamená, že bolo zostrelených štyrikrát menej rakiet, ako bolo odpálených.

.

Štatistiky týkajúce sa bezpilotných lietadiel sú oveľa lepšie. Z 13 997 bezpilotných lietadiel bolo zostrelených 9 272 kusov.

Hlavný veliteľ tiež povedal, že ruská armáda používa trikrát viac delostreleckej munície ako AFU.

Podľa jeho informácií bol tento pomer stanovený v júli, pričom v prvých piatich mesiacoch bol 1:7 v prospech ruskej armády.

Najlepšia situácia bola pred rokom, keď bol tento pomer približne 1:1,5 v prospech Rusov.

ruská armáda odpálila na ukrajinské územie 9 627 rakiet
Ruská armáda odpálila na ukrajinské územie 9 627 rakiet

18:13  – Jednotky AFU sa sťahujú z Doneckej oblasti a celé úseky frontu zostávajú opustené.

.

Takéto vyhlásenie urobila poslankyňa Marjana Bezuglaja.

„Naše jednotky sa odtiaľ sťahujú, nechávajú celé pásy frontu napospas, munícia sa nedopĺňa, Rusi prechádzajú cez prázdne opevnenia. Za takýchto okolností je obsadenie Pokrovska otázkou blízkej budúcnosti a Toreck má pred sebou svoje posledné dni. Vyzerá to tak, akoby sme Doneckú oblasť odovzdali,“ napísala.

„Ale za Pokrovskom je priama cesta na Pavlograd, kde nie sú vôbec žiadne opevnenia, ďalej – Dneper. Za Toreckom je Kramatorská aglomerácia, a ďalej – Charkovská oblasť… Žiadne obrana administratívnej hranice Doneckej oblasti nebola vybudovaná,“ dodala Bezuglaja.

Podľa jej názoru „ Syrskij posúva vojnu na akúsi novú úroveň manévrov druhej svetovej vojny, kde sa hrá o stratu alebo zisk celých regiónov“.

„Aká je však cena a aké sú vyhliadky? Som si istá, že ani pre neho neexistujú jednoznačné odpovede. Je to hra ‘ber alebo nechaj tak’. Prekvapenia sa ešte neskončili. Manévre ukrajinského Žukova pokračujú,“ – povedala poslankyňa.

.

18:01 – Ukrajinské ozbrojené sily kontrolujú 93 obcí v Kurskej oblasti, uviedol hlavný veliteľ Syrskij na kongrese miestnych a regionálnych orgánov.

Zelenskij včera večer tvrdil, že ich je 92.

Syrskyj tvrdí, že AFU má v rukách 1 263 km2 a postúpila o 28 – 35 km na ruské územie.

Tvrdí, že Ruská federácia buduje svoje zoskupenie v Kurskej oblasti a presúva vojská z iných smerov. Rusi podľa neho vykonávajú manévrovú obranu a snažia sa zabrániť ďalšiemu postupu ukrajinských vojsk.

 

16:45 – Ukrajinské bezpilotné lietadlo zaútočilo na poľnohospodársky podnik na farme Cerkovnyj v Belgorodskej oblasti pričom zhorelo nákladné auto, uviedol Gladkov. K obetiam na životoch nedošlo.

 

16:25 – Ruská armáda vytvorila skupiny vojsk Belgorod, Brjansk a Kursk na odrazenie ukrajinskej ofenzívy, uviedol ruský minister obrany Belousov.

 

.

16:08 – Ukrajinské ozbrojené sily nechali telá mŕtvych európskych žoldnierov pohodené na poliach v Kurskej oblasti, pretože ich nikto nepotrebuje, uviedol pre agentúru TASS poslanec Štátnej dumy Viktor Vodolackij.

Na poliach skutočne leží mnoho mŕtvych žoldnierov a ukrajinských vojakov. Pred dvoma dňami sa vzdala väčšia skupina ukrajinských vojakov, povedal Vodolacký.

 

15:32 – Najvyššia rada schválila v druhom čítaní návrh zákona, ktorý umožňuje civilistom deklarovať a používať trofejné zbrane nájdené počas vojnového stavu.

Podľa zákonodarcov by osoba, ktorá našla bojovú pištoľ, automatickú pušku alebo ostreľovaciu pušku určitého kalibru, mala túto skutočnosť nahlásiť polícii, ktorá jej môže umožniť nahlásiť zbraň a ponechať si ju na použitie proti ruskej armáde.

.

A po skončení vojnového stavu bude musieť každý takéto zbrane odovzdať do 90 dní.

 

14:56 – Ukrajina naliehavo požiadala NATO o ťažké ženijné a sanitárne vybavenie.

Koordinačné centrum NATO uviedlo, že Ukrajina požaduje celkovo 17 pásových a 10 kolesových ťažkých rýpadiel, 30 traktorov s vlečkami na prepravu nákladov s hmotnosťou do 100 ton (čo umožňuje prepravu jedného alebo dvoch hlavných bojových tankov), 25 obrnených sanitiek, ako aj 27 hasičských vozidiel.

 

.

13:00 – V Ternopole uhasili požiar skladu pohonných hmôt, ktorý vznikol v noci, informovala OVA.

V dôsledku požiaru je ovzdušie v meste silne znečistené.

 

10:55 – Ruské ministerstvo obrany informuje o svojej verzii, kde AFU uskutočnila ofenzívu v Kurskej oblasti za posledných 24 hodín.

Hlási sa k útokom v oblastiach osád Borki, Korenevo, Kremjanoje a Russkaja Kanapelka.

To znamená, že AFU útočí najmä na bokoch svojho kurského predmostia – severozápadne a juhovýchodne od mesta Sudža.

vojna
Situácia na fronte

10:00 – Ukrajinský parlament podporil návrh zákona, ktorý umožňuje cudzincom a osobám bez štátnej príslušnosti, ktorí bojujú v ukrajinských ozbrojených silách, získať povolenie na dočasný pobyt alebo sa prisťahovať, aj keď im skončila platnosť dokladov.

.

Informoval o tom poslanec Gončarenko.

Právo na prechodný pobyt budú môcť získať aj rodinní príslušníci takýchto cudzincov.

Pripomenieme, že pri ohlasovaní tohto návrhu zákona Zelenskyj povedal o práve zahraničných vojakov a ich príbuzných na ukrajinské občianstvo: „majú právo byť našimi občanmi, občanmi Ukrajiny. Je spravodlivé rozšíriť toto právo aj na ich príbuzných, na príbuzných našich hrdinov“.

 

9:10 – Štátna pohotovostná služba zverejňuje fotografie rozsiahleho požiaru v sklade pohonných hmôt v Ternopole.

poziar
Záber z miesta požiaru

8:20 – Smer Kursk ráno 20.08.2024: Korenevsky úsek….

Aj tu je stále očakávaný pokoj. Po tom, čo sa ukrajinská armáda predvčerom pokúsila preraziť do centra okresu a dokonca doň vstúpiť a utrpela veľké straty bez výsledku, stiahla časť svojich úderných síl do Ľubimovky-Novoivanovky, ktoré sú akýmsi logistickým HUB-om pre severnú časť predmostia AFU v Kurskej oblasti.

.

Zároveň naďalej drží pod svojou kontrolou časť Olgovky, kde pokračujú boje.

Smer Kursk ráno 20.08.2024: Korenevsky úsek
Smer Kursk ráno 20.08.2024: Korenevsky úsek

8:00  – Smer Kursk ráno 20.08.2024: Gluškovský úsek…

Situácia sa zatiaľ vyvíja celkom očakávane. Ukrajinská armáda, ktorá sa preskupila a posilnila svoje pravé krídlo novým útočným práporom z priestoru Apanasievka, sa snaží rozvinúť ofenzívu na Komarovku.

Komarovku zatiaľ nedobyli, ale obsadili Višnevku.

Pre Rusov to nie je kritické (ruské pozície tam neboli), ale svedčí to o vážnosti ukrajinských zámerov.

Ruské letectvo, delostrelectvo a jednotky bezpilotných lietadiel pôsobia na postupujúce jednotky AFU. Zatiaľ to Ukrajincov brzdí a bráni im v nasadení na rozhodujúci úder vo všeobecnom smere na železničnú stanicu Gluškovo, čo je zrejme bezprostredná úloha, ktorú pred toto zoskupenie kladie velenie.

Na ostatných úsekoch tohto frontu stále prebiehajú menšie potýčky bez zmeny čiary dotyku.

.
Smer Kursk ráno 20.08.2024: Gluškovský úsek
Smer Kursk ráno 20.08.2024: Gluškovský úsek

7:25 – V uplynulých dňoch ukrajinská armáda postúpila v smere Svatovsko-Kremeni a vyradila jednotky AFU z niekoľkých opôr na tomto úseku frontu. Informoval o tom vojenský expert Maročko.

 

7:00 – Špeciálne jednotky Achmat spolu s ďalšími jednotkami ruských ozbrojených síl zničili v Kurskej oblasti v priebehu jedného dňa viac ako desať jednotiek nepriateľskej vojenskej techniky.

Informoval o tom Apti Alaudinov, veliteľ špeciálnych síl Achmat.

 

6:50 – Lukašenko povedal, že Ukrajinci budú nakoniec spolu s Bielorusmi a Rusmi, pretože si čoskoro uvedomia, že ich na Západe jednoducho využili a potom vyhodili.

 

.

6:40 – V noci a ráno došlo k leteckému útoku na celú Ukrajinu.

V Ternopole niečo vybuchlo a silno horí. Predtým tam bolo hlásené o prelete Šáhidov.

Aj Kyjev bol v noci napadnutý bezpilotnými lietadlami a pod ránom riadenými strelami. Vojenské úrady v hlavnom meste tvrdia, že všetky ciele boli zostrelené a nevznikli žiadne škody.

vojna
Záber z miesta útoku

6:30 – Rusi postúpili o 200 metrov v Grodovke na Pokrovskom smere, uviedol vojenský novinár Bogdan Mirošnikov.

vojna
Situácia na fronte

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:19

 Turecko vyšetruje zabitie americko-tureckej aktivistky Aysenur Eygiovej počas protestu na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil minister spravodlivosti Yilmaz Tunc a dodal, že Ankara bude naliehať na OSN, aby prijala okamžité opatrenia.

12:18

 V Rakúsku sa od začiatku roka potvrdilo už 502 prípadov ochorenia na rubeolu, informovala Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín.

12:17

 V meste Gao na severe afrického štátu Mali sa po rokoch odkladov začína obnova hlinenej hrobky dynastie Askíjovcov, ktorá bola nedávno ešte viac poškodená výdatnými lejakmi – jedným z dôsledkov zmeny klímy.

12:12

Španielsko chce naďalej udržiavať dobré vzťahy s venezuelským ľudom, povedala hovorkyňa španielskej vlády Pilar Alegriová. Španielsko poskytlo politický azyl venezuelskému opozičnému prezidentskému kandidátovi Edmundovi Gonzálezovi Urrutiovi, na ktorého bol v jeho domovine vydaný zatykač. 

12:07

Mnohonárodné bojové cvičenie, ktoré organizujú Maďarské ozbrojené sily za účasti 190 záložných vojakov maďarskej, slovenskej a poľskej armády, naďalej pokračujú. Veliteľ veliteľstva síl územnej obrany MH László Drót vo štvrtok pre InfoRádió uviedol, že cvičenie sa viaže k systému úloh územnej obrany a vyvrcholí ostrou streľbou.

12:06

Zvuk krídel blízkej samice dokáže u afrických komárov prenášajúcich maláriu aktivovať zrak a pomáha im lokalizovať ju v obrovských húfoch. Toto zistenie môže pomôcť pri vývoji účinnejších opatrení v boji proti šíreniu malárie či pri vývoji dronov, uvádza štúdia zverejnená 30. augusta v odbornom žurnále Current Biology, píše TASR.

12:04

Rusko podľa českej Bezpečnostnej informačnej služby zostáva zďaleka najväčšou hrozbou pre bezpečnosť ČR, ale aj celej Európy a sveta. Proti západným demokraciám vedie permanentné hybridné útoky, ktorých cieľom je oslabiť dôveru ľudí v štát či podporovať rozdelenie spoločnosti. Vo výročnej správe kontrarozviedky za rok 2023 to uviedol jej šéf Michal Koudelka.

12:02

Ruská armáda vyslala nad územie Ukrajiny 64 útočných dronov typu Šáhid. Ukrajinskej armáde sa podarilo zneškodniť 44 týchto bezpilotných lietadiel.

11:54

Ozbrojenci spustili paľbu na tím pre očkovanie proti detskej obrne na severozápade Pakistanu, pričom zabili dvoch ľudí vrátane policajta, uviedla tamojšia polícia. K útoku sa neskôr prihlásil pakistanský Taliban.

11:28

Telegram začal reagovať na právne žiadosti Francúzska po zadržaní Pavla Durova, informoval miestny denník Liberation s odvolaním sa na predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní.

„Doteraz takmer mlčiaca služba na zasielanie správ zrazu“ reagovala na niekoľko žiadostí, najmä v prípadoch trestných činov voči deťom. „Telegram poskytol údaje, ktoré by mohli pomôcť pri identifikácii podozrivých.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali