To najdôležitejšie z Ukrajiny – New York bude zase Novgorodskoje. Poslední ukrajinskí vojaci dnes opustili mesto

❚❚

Kyjev 18. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 18. augusta 19:33

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina Rusko Vojna
Ilustračné foto

19:33 – MAAE potvrdila pripravenosť šéfa agentúry Grossiho navštíviť Kurskú jadrovú elektráreň, uviedol Uljanov.

.

Stály zástupca Ruska vo Viedni sa domnieva, že návšteva šéfa MAAE Grossiho v JE Kursk sa môže uskutočniť „pomerne skoro“.

 

.

19:26 – Vladimir Putin pricestoval do Baku.

Návšteva bude dvojdňová. Ruský líder bude rokovať s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

Na programe sú otázky rusko-azerbajdžanských vzťahov strategického partnerstva a spojenectva. Jednou z tém rokovania bude aj azerbajdžansko-arménske urovnanie.

 

18:12 – Kurská oblasť

.

Posledné dva dni som strávil na niekoľkých veliteľských stanovištiach jednej špeciálnej jednotky.

Situácia na ich úseku frontu sa relatívne stabilizovala. Globálny postup nepriateľa bol zastavený.

Ale.

To však neznamená, že sa situácia dramaticky zlepšila. Situácia je naďalej veľmi napätá. Nepriateľ neustále podniká protiútoky, doslova 24 hodín denne. Naši sa bránia.

Línia kontaktu je teraz veľmi premenlivá, miestami roztrhaná. Nepriateľské DRG sú aktívne.

.

Zároveň niektoré útoky ukrajinských ozbrojených síl hraničia s nerozvážnosťou. Ako sme sa dozvedeli od zajatcov, majú problémy s komunikáciou, spoluprácou a klasickým “choďte tam, tam nikto nie je”.

Situácia s dronmi je rovnaká ako všade inde – lietajú namiesto komárov. A to ako “jednorazovky”, tak aj hexakoptéry. Cestovanie po cestách bez REB je veľmi nebezpečné. A podľa mojich pocitov, čo sa týka vtákov – je tu nebezpečnejšie jazdiť v noci ako cez deň.

S delostrelectvom sme vo všeobecnosti v poriadku. Existujú nuansy, ale tie už boli uvedené vyššie. Spotreba granátov dosahuje až sto za deň. Nepriateľská technika horí dobre, jasne a veľa.

O nepriateľskom delostrelectve neviem, nepočul som o jeho vysokej aktivite. Z veľkých kalibrov majú väčšinou tanky plus Himarsy.

Ako dlho bude trvať vytlačenie nepriateľa – nebudem špekulovať. Prebieha tu intenzívna bojová činnosť. Ľudia sú hore celé dni.

Držte im päste, verte našej armáde. Zvíťazíme.

Ruský vojenský kanál Pozyvnoj Brjus

 

18:03 – Smer Toretskoje: už nie New York…

Šéf DRN Pušilin prisľúbil, že keď posledná noha vojaka AFU opustí územie osady Novgorodskoje, už nikdy sa nebude volať New York.

.

Dnes ten deň nastal. Z osady Novgorodskoje boli vyradení poslední vojaci Zelenského režimu. A z obkľúčnia na východe utiekli aj sami.

Vo všeobecnosti to už nie je New York… Novgorodskoje!

Jurij Podoljaka, ruský vojenský expert

Mapa

 

16:46 – Ukrajina stratila polovicu energetických kapacít potrebných na zimu, uviedol európsky komisár pre energetiku Kadri Simson v článku pre Financial Times.

.

 

16:30 – Nemecké dodávky zbraní na Ukrajinu, po rozhodnutí spolkovej vlády zmraziť finančnú pomoc, ohrozené, uviedol denník Bild.

Nemecká vláda podľa aktuálneho rozpočtového plánu už neplánuje poskytnúť Kyjevu žiadnu finančnú pomoc z úsporných dôvodov. Kyjev dostane len pomoc, ktorá už bola schválená. Nové objednávky sa už nebudú schvaľovať na žiadosť kancelára Olafa Scholza.

Obranný expert Andreas Schwarz pre FAS potvrdil, že v súčasnosti sa „žiadne nové objednávky pre Ukrajinu nezadávajú“, pretože už nie sú financované.

 

.

16:04 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí poprelo informácie denníka Washington Post o prerušení neverejného rokovacieho procesu medzi Ruskom a Ukrajinou v súvislosti s operáciou AFU v Kurskej oblasti.

„Nikto nič nenarušil, pretože nebolo čo narúšať. Žiadne priame ani nepriame rokovania medzi Ruskom a kyjevským režimom o bezpečnosti civilných objektov kritickej infraštruktúry sa nekonali a nekonajú,“ uviedla hovorkyňa rezortu Maria Zacharovová.

Takto komentovala materiál, ktorý sa deň predtým objavil vo WP. Zdroje novín uviedli, že delegácie sa plánujú stretnúť v Katare, aby sa dohodli na komplexnej dohode o ukončení konfliktu a aby sa dohodli, že dva mesiace nebudú útočiť na energetické zariadenia druhej strany.

 

16:03 – Ukrajinské ozbrojené sily utrpeli v Kurskej oblasti značné straty vojenskej techniky, píše publicista David Axe v článku pre časopis Forbes.

„Ukrajinci obzvlášť citeľne pociťujú straty pechotnej techniky vrátane pásových bojových obrnených vozidiel a kolesových transportérov. O tieto cenné jednotky prichádzajú takmer dvakrát rýchlejšie ako zvyčajne,“ píše sa v publikácii.

Postup AFU sa vážne spomaľuje v dôsledku neustálych útokov dronov, ostreľovania a prepadov zo strany ruských ozbrojených síl, komentuje novinár. Zároveň predpovedá, že straty Ukrajiny sa budú v budúcnosti len zvyšovať.

.

Podľa vojenských analytikov Ukrajinci počas prvých deviatich dní invázie stratili štyri tanky a 41 vozidiel pechoty. Medzi stratami bol aj tank Challenger 2 britskej výroby a niekoľko bojových vozidiel Stryker dodaných Američanmi.

 

15:56 – Ruská federácia tvrdí, že v Pokrovskom smere dosiahla nové úspechy.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie obce Sviridonovka na severnom krídle ofenzívy. Na mape ukrajinskej webovej stránky Deep State je už uvedená ako stratená.

A ruské blogy píšu o dobytí Novoželannovo a Zavetnovo, dvoch dedín na južnom krídle ofenzívy.

Ukrajina to nepotvrdila. Súdiac podľa mapy publicistického portálu Deep State, boje tam pokračujú.

Napriek tomu ruská armáda zverejňuje zábery, na ktorých je v Zavetnoje vztýčená jej vlajka.

.

Deň predtým sa objavila správa o obsadení Nikolajevky v tej istej oblasti.

Ofenzíva smeruje k mestu Selidovo. Ruské jednotky sa priblížili veľmi blízko k diaľnici, ktorá vedie do Pokrovska zo smeru Karlovka, južne od ktorej sa nachádza Selidovo.

Mapa

 

13:29 – Ruská armáda zničila odpaľovacie zariadenie viacnásobného raketometu M270 MLRS v Sumskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

13:24 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily utrpeli počas bojov v pohraničnej oblasti Kurska straty vo výške viac ako 3 460 príslušníkov vojenského personálu, 50 tankov a 45 obrnených transportérov.

 

.

13:15 – Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová poprela informácie denníka Washington Post, že Rusko plánovalo v Katare viesť tajné rozhovory s Ukrajinou o čiastočnom prímerí, ktoré boli narušené ofenzívou AFU v Kurskej oblasti.

„Nikto nič nenarušil, pretože nebolo čo rušiť. Žiadne priame ani nepriame rokovania medzi Ruskom a kyjevským režimom o bezpečnosti civilných objektov kritickej infraštruktúry sa nekonali a nekonajú,“ uviedla Zacharovová.

 

12:14 – Rusi zasiahli rozvodňu v Dnepropetrovskej oblasti, uviedlo ministerstvo energetiky.

„V dôsledku útoku bezpilotného lietadla na rozvodňu došlo k požiaru“, – uvádza sa v správe.

Počas likvidácie následkov nepriateľ zasiahol rozvodňu znova, čo malo za následok zranenie pracovníka štátnej záchrannej služby. Bol prevezený do nemocnice.

Požiar je zlikvidovaný.

.

Aj v Doneckej oblasti sa v dôsledku ostreľovania jednej z rozvodní poškodilo zariadenie. V dôsledku nepriateľských akcií boli rozvodňa, domáce spotrebiče a baňa bez napätia. V čase incidentu sa v bani nenachádzali žiadne osoby.

 

11:54 – Bielorusko presunulo tretinu svojich ozbrojených síl na hranicu s Ukrajinou, povedal Alexander Lukašenko.

„Vidiac ich agresívnu politiku, zaviedli sme tam a rozmiestnili na určitých miestach – tak, ako by to bolo v prípade obrannej vojny – našu armádu pozdĺž celej hranice. Okrem toho sú tam špeciálne služby, špeciálne jednotky – Alfa, Almaz a ďalšie – tie sú najlepšie vycvičené, robia svoju prácu,“ povedal.

Podľa Lukašenka má skupina AFU na hraniciach s Bieloruskom približne 120-tisíc ľudí.

 

11:23 – Lukašenko povedal, že Bielorusko a Rusko by mohli vypracovať plán ofenzívy proti Poľsku.

.

Podľa neho majú Moskva a Minsk „dobre vypracovaný plán“ na obranu západnej hranice Bieloruska. „V prípade potreby sa však tento plán môže zmeniť na ofenzívny.

 

11:02 – Ukrajina sa možno snaží vyprovokovať Moskvu k použitiu jadrových zbraní, vyhlásil Lukašenko, keď komentoval ofenzívu AFU v Kurskej oblasti.

Jeho ďalšie vyjadrenie odznelo v rozhovore pre televíziu Rossija-1:

– „Ukrajina ide s Kurskou oblasťou nahor, to je zlé.“

.

– „Putin a ruské vojská zničia ukrajinskú armádu v Kurskej oblasti“.

– „Putin a ja vidíme, že Západ môže voviesť svoje vojenské formácie priamo na Ukrajinu“,

– „Ukrajina drží na hraniciach s Bieloruskom viac ako 120 tisíc vojakov“,

– „Ak si nesadneme za rokovací stôl, dôjde k eskalácii, ktorá sa skončí zničením Ukrajiny“.

 

10:34 – Generálny štáb AFU potvrdil úder na Rostovskú oblasť dnes večer.

Uvádza sa, že bol zasiahnutý kombinát Kavkaz, kde sa skladovala ropa a ropné produkty. Na území objektu boli zaznamenané najmenej dve ohnivé bunky.

Predtým o prílete bezpilotných lietadiel tam informovali ruské médiá.

 

09:21 – Záber domu zasiahnutého nočným leteckým útokom v Kyjevskej oblasti.

Zasiahnutý dom

 

08:55 – AFU v noci zostrelila päť z ôsmich rakiet, hlásia vzdušné sily. Zostrelili tiež všetkých osem Šáhidov.

Zostrelené boli dve severokórejské balistické rakety KN-23 a tri strely s plochou dráhou letu neznámeho typu.

Iskander-M a dve riadené letecké strely Kh-59 sa nepodarilo zostreliť. Velenie tvrdí, že „nedosiahli požadované ciele“.

Protivzdušná obrana operovala v rámci Kyjevskej, Sumskej a Poltavskej oblasti.

.

 

07:46 – AFU podnikla dvojitý letecký útok na palivové zariadenia v Rostovskej oblasti.

Bezpilotné lietadlá zaútočili na sklad ropy pri Rostove a na sklad nafty v meste Proletarsk.

 

07:24 – Rusi sa zmocnili Nikolajevky v Pokrovskom okrese a postúpili aj pri Novoželannom a Želannom.

Informovala o tom ukrajinská vojenská webová stránka Deep State.

Ofenzíva smeruje k mestu Selidovo. Ruské jednotky sa priblížili k diaľnici, ktorá vedie do Pokrovska zo smeru Karlovka, južne od ktorej sa nachádza Selidovo.

Ruská federácia uskutočnila veľký postup v blízkosti Ugledaru. Ruské jednotky tam prerušili cestu do Konstantinovky a priblížili sa k mestečku Vodjanoje. Mesto Ugledar je tak zo severovýchodu zablokované.

Mapa 1

 

Mapa 2

 

06:43- Vojna na Ukrajine, 17. augusta 2024. To hlavné:

– Ak Ukrajina pristúpi k realizácii svojich plánov, budú okamžite prijaté tvrdé vojenské a vojensko-technické opatrenia;

– Šéf Rosatomu Lichačev v sobotu telefonicky hovoril so šéfom MAAE Grossim a informoval ho o zhoršujúcej sa situácii okolo jadrových elektrární Kursk a Záporožie;

– Likačev pozval Grossiho, aby navštívil jadrovú elektráreň Kursk a zhodnotil situáciu; MAAE uviedla, že Grossi vyjadril ochotu prísť do elektrárne;

– Ukrajinské jednotky stratili za 24 hodín viac ako 2 000 vojakov, vyplýva zo súhrnu ruského ministerstva obrany;

.

– Ruské ozbrojené sily zničili frontový bombardér Su-24, dva vrtuľníky Mi-8 a jeden Mi-17, 2 odpaľovacie zariadenia HIMARS, 4 odpaľovacie zariadenia komplexu Patriot na letiskách, uviedlo ministerstvo obrany;

– Ruskí vojaci vyhľadávajú a ničia nepriateľské mobilné skupiny, ktoré sa snažia preniknúť hlboko na ruské územie v Kurskej oblasti, ako aj odrážajú útoky útočných skupín, uviedlo ministerstvo obrany;

– Operačno-taktické letectvo zasiahlo rezervy AFU, muničné a palivové sklady v Sumskej oblasti, dodalo ministerstvo;

– V priebehu dňa prišla AFU na Kurskom smere o 300 vojakov, 3 tanky, BMP, 3 obrnené transportéry, 25 bojových obrnených vozidiel, celkovo počas bojov nepriateľ stratil až 3 160 vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Nemecké médiá uvádzajú, že Nemecko bolo nútené znížiť vojenskú pomoc Ukrajine, na tento účel neboli vyčlenené žiadne nové finančné prostriedky;

– Britský tank Challenger 2 dodaný Kyjevu bol zničený spolu s ukrajinským vojakom pri zásahu v Kurskej oblasti, uviedli noviny Sun.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:40

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS).

Pellegrini
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)

 

15:09

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj odmieta mierový plán Brazílie a Číny, pretože je podľa neho deštruktívny a viac v súlade so záujmami Ruska. Pre Kyjev je táto iniciatíva neprijateľná, uviedol Zelenskyj v rozhovore pre stredajšie vydanie brazílskeho periodika Metropoles.

15:08

Inflácia v Španielsku sa v auguste spomalila, rozsah spomalenia však nebol taký, na aký poukazoval predbežný odhad. Uviedol to vo štvrtok španielsky štatistický úrad INE, ktorý zverejnil konečné údaje. Napriek tomu aj vyššia než pôvodne uvádzaná inflácia bola najnižšia za viac než rok.

14:56

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire, najdlhšie slúžiaci člen vlády prezidenta Emmanuela Macrona, vo štvrtok oznámil, že končí v politike pred očakávaným vymenovaním nového kabinetu na budúci týždeň.

14:46

Na Slovensku je približne sto bioplynových staníc, ktoré by bolo možné pretransformovať na producentov biometánu. Tie by produkciou tohto obnoviteľného plynu z čistiarní odpadových vôd či zo skládok komunálneho odpadu mohli nahradiť až desatinu spotreby zemného plynu na Slovensku. Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) a Asociácia biometánu Slovensku (ABMS) podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci, ktorá by mala vyústiť do podpory rozvoja biometánu na Slovensku, informoval vo štvrtok SPNZ.

14:44

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok pricestoval do Varšavy, kde bude s predstaviteľmi poľského vedenia rokovať o ďalšej podpore pre Ukrajinu. Blinkenova návšteva sa koná v čase pokračujúcich ruských útokov na Ukrajine a počas kampane pred prezidentskými voľbami v USA.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (druhý sprava) na letisku vo Varšave 12. septembra 2024
14:43

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok uviedol, že je pobúrený smrťou šiestich zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorí zahynuli v stredu pri izraelských leteckých útokoch na budovy bývalej školy v Pásme Gazy.

14:39

Očakávané prívalové dažde, ktoré by mali zasiahnuť naše územie koncom týždňa, môžu predstavovať problémy pre vodičov na cestách. Ak dôjde ku škode na vozidle a šofér vedome podstúpil riziko súvisiace s extrémnym počasím, prípadne neprispôsobil jazdu stavu vozovky, môže poisťovňa odmietnuť platenie poistného. Upozornila na to vo štvrtok lízingová spoločnosť Business Lease Slovakia, ktorá ďalej priblížila situácie, ktoré môžu v súvislosti so silnými dažďami nastať, a poradila, ako minimalizovať riziká.

14:38

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal vo štvrtok v Budapešti prezidenta bosnianskej Republiky srbskej (RS) Milorada Dodika, s ktorým rokoval o stabilite západného Balkánu.

14:38

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor (Hyundai) rozšíri spoluprácu s americkým automobilovým gigantom General Motors (GM) v kľúčových strategických oblastiach vrátane technológií pre čistú energiu s cieľom vytvoriť synergický efekt na globálnom trhu.

14:30

Verejný dlh Británie môže v nasledujúcich 50 rokoch vzrásť na takmer trojnásobok súčasnej úrovne, ak budúce vlády nepristúpia k rozhodným opatreniam. Upozornil na to britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), ktorý ako dôvod svojich obáv uviedol starnúcu populáciu, klimatickú zmenu a bezpečnostné riziká.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali