To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 15. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, telegram)

Aktualizované 15. augusta 2024 15:56

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajinskí vojaci v Sumskej oblasti
Na snímke ukrajinskí vojaci sedia v obrnenom vozidle v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom v stredu

15:45 – Hovorca Bieleho domu Kirby uviedol, že nedostatok zbraní a munície zbavuje ukrajinské ozbrojené sily schopnosti uskutočniť rozsiahle ofenzívy najmenej na šesť mesiacov.

.

Niektoré typy munície, ktoré Ukrajina požaduje, sa už zároveň v USA nevyrábajú a dostupné množstvá sú nedostatočné na dosiahnutie strednodobých cieľov AFU.

Kirby uviedol, že USA poskytnú Ukrajine nové balíky pomoci v najbližších dňoch.

.

 

15:40 – Ruská federácia presunie do Belgorodskej oblasti ďalšie sily na ochranu hraníc, uviedol ruský minister obrany Belousov.

„Hovoríme predovšetkým o zlepšení efektívnosti systému riadenia vojsk […], ako aj o pridelení dodatočných síl a prostriedkov, ktoré budú vyslané na plnenie hlavných úloh,“ povedal na stretnutí s gubernátorom Belgorodu.

Dnes bol v Belgorodskej oblasti zavedený režim výnimočnej situácie federálneho rozsahu.

 

.

15:05 – Situácia na fronte 15. augusta 2024

Situácia na fronte 15. augusta 2024
Situácia na fronte 15. augusta 2024
Situácia na fronte 15. augusta 2024
Situácia na fronte 15. augusta 2024

14:15 – Ruské ministerstvo obrany uvádza, že AFU bola vytlačená z dediny Krupec v Kurskej oblasti.

Krupec sa nachádza neďaleko dediny Giryi v Belovskom okrese, kde nedávno došlo k veľkej zrážke a pokusu o útok zo strany AFU.

Uvádza sa tiež, že pokusy AFU o prielom v oblastiach Russkaja Konopelka, Kremianoje, Varvarivka, Safonivka, Šeptuchivka, Kaučuk, Aleksejevskij a Matvejevka (na mape žlto) boli zmarené.

Ruská Konopelka sa nachádza východne od mesta Suja. Vo vojenskej verejnosti sa predpokladá, že z tejto oblasti plánuje AFU zaútočiť na Belovský okres.

.

 

13:20 – Lukašenko vyzval na mierové rokovania s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.

„Sadnime si za rokovací stôl a ukončime tento boj. Nepotrebujú to ani Ukrajinci, ani Rusi, ani Bielorusi,“ povedal Lukašenko.

Podľa neho vojnu „potrebuje“ Západ.

„Nemôžem uviesť tieto fakty, sú absolútne uzavreté, kde sa hovorí otvorene – vysokopostavení ľudia. Doslova: ‘Nech sa pobijú navzájom – Ukrajinci, Rusi – nech všetci zomrú v tomto kotli,’“ povedal Lukašenko.

 

12:23 – GUR potvrdila denníku Financial Times, že sa začali rokovania s Ruskom o výmene väzňov.

Vládni predstavitelia a vojaci pre publikáciu uviedli, že v Kurskej oblasti boli zajaté „stovky“ ruských vojakov.

Ombudsman Lubinec včera uviedol, že ho kontaktovala Ruská federácia v súvislosti s možnosťou výmeny.

Dnes bolo oznámené,), že v Kurskej oblasti bolo naraz zajatých viac ako 100 ruských vojakov.

.

 

12:21 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily oslobodili osadu Ivanovka v Doneckej ľudovej republike;

– Jednotky južného zoskupenia zlepšili svoje taktické postavenie, AFU stratila až 650 vojenských osôb;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili od začiatku špeciálnej operácie viac ako 30 000 ukrajinských dronov;

.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli sklad raketovo-delostreleckých zbraní, skladisko lodí bez posádky a parkovisko pre palivové cisterny AFU;

– Ruské sily protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili 12 granátov HIMARS MLRS a 35 ukrajinských dronov;

– Skupina síl „Západ“ zaujala počas dňa výhodnejšie pozície; straty AFU v oblasti zodpovednosti skupiny predstavovali 470 vojakov;

– Jednotky skupiny „Východ“ zlepšili svoje postavenie na frontovej línii, AFU stratila až 105 vojakov;

– AFU stratila v dôsledku akcií skupiny síl „Stred“ až 470 vojakov, americké BMP Bradley a obrnené vozidlo MaxxPro.

.

 

12:03 – Ruské jednotky vyčistili od AFU dedinu Martynovka v Kurskej oblasti, uviedol zástupca náčelníka hlavného vojensko-politického oddelenia ruských ozbrojených síl Apty Alaudinov, ktorý velí špeciálnym jednotkám Achmat.

„Celkovo sa ukázalo, že v úseku, kde sa teraz nachádzam, smer Sujan, tu sme si v zátarasách počínali naozaj veľmi dobre a už sme začali vypratávať osady. Jednu osadu – Martynivku, sme vyčistili. Čerkasskoje Porečnoje a Russkoje Porečnoje – to sú dve osady, ktoré čistíme,“ povedal Alaudinov.

„V Suji sú ešte naše formácie. To znamená, že nepriateľ neovláda Suju na 100 percent,“ povedal Alaudinov.

 

11:55 – AFU pri útoku na Kurskú oblasť údajne použila britský Challenger 2, uvádza Sky News.

Publikácia sa odvoláva na anonymné zdroje. Uvádza sa, že Challenger 2 je v službe 82. výsadkovej brigády AFU od minulého roka. Časť jej príslušníkov nedávno zajali ruské ozbrojené sily v pohraničnej oblasti.

.

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva odmietlo verejne komentovať použitie britských zbraní pri útoku na Rusko.

Medzitým sieť tvrdí, že v pohraničnej oblasti Kurska už bol zničený tank Challenger 2.

Aby im Rusi mohli čeliť, musia nasýtiť front väčším počtom bezpilotných prieskumných a obranných prostriedkov. To sa zrejme postupne deje.

 

11:43 –  Rozsiahly požiar v Uchtomskom závode poľnohospodárskej techniky pri Moskve.

Úrady tvrdia, že horí sklad s dekoráciami a v ňom šesť fliaš s oxidom uhličitým. Oficiálne sa tiež tvrdí, že závod je v konkurze a nič nevyrába.

V ukrajinskej publicistike sa naznačuje, že sa tam nevyrábala len poľnohospodárska technika, ale aj vojenská technika: Buks, Pantsiri a S-300.

.

V súčasnosti však nikto nevyjadril žiadne informácie o sabotáži.

Rozsiahly požiar v Uchtomskom závode poľnohospodárskej techniky pri Moskve
Rozsiahly požiar v Uchtomskom závode poľnohospodárskej techniky pri Moskve

11:05 – Ruská federácia výrazne zintenzívnila ofenzívu na ľavom brehu Chersonskej oblasti, uviedol predseda skupiny Tavria Lichovoj.

Za posledný deň sa odrazilo 10 útokov.

Pripomenieme, že deň predtým Lichovoj povedal, že Rusko presunulo časť svojich vojsk z Chersonskej a Záporožskej oblasti do Kurskej oblasti.

 

10:58 – Británia vyzvala svojich spojencov, aby umožnili Ukrajine uskutočniť údery Storm Shadow na ruské územie, citoval denník The Times svoje zdroje.

Oficiálne stanovisko Londýna sa nezmenilo – údery raketami dlhého doletu proti Ruskej federácii sú zakázané.

.

Publikácia však píše, že britskí ministri vedú rokovania za zatvorenými dverami so západnými vládami, aby Kyjevu dali povolenie, o ktoré už dlho žiada.

Pripomeňme, že 10. júla Zelenskyj uviedol, že Británia dala povolenie na údery dlhého doletu na Rusko, ale Londýn to poprel.

 

10:22 – AFU začne používať palebné roboty, informuje ministerstvo obrany.

Ministerstvo povolilo uviesť do prevádzky prvý ženijný pozemný hasičský robotický komplex.

Operátor ho bude ovládať na vzdialenosť do 2 kilometrov v otvorenom teréne a do 400 metrov v členitom teréne.

Uvádza sa, že takýto robot je potrebný napríklad v teréne, kde sa nachádza nevybuchnutá munícia v prístupe k horiacemu zariadeniu, v ktorom hrozí riziko výbuchu munície.

.

Už skôr vyšlo najavo, že AFU začala používať prieskumné roboty.

palebné roboty
Na snímke palebné roboty

10:13 – Ukrajina rokovala o kurskej ofenzíve so západnými partnermi, uviedol poradca šéfa OP Podoljak.

„Sú určité veci, ktoré je potrebné urobiť s momentom prekvapenia a ktoré sa musia uskutočniť na miestnej úrovni. Ale medzi partnermi prebiehali diskusie, len nie na verejnej úrovni,“ povedal v rozhovore pre The Independent.

Pripomeňme, že západné krajiny tvrdili, že o útoku na Ruskú federáciu neboli informované. USA zároveň uviedli, že sa na plánovaní operácie nepodieľali.

 

09:43 – Ruská armáda je už 6 km od Selidova, ktorého strata ohrozí obranu Kurachova, uviedol vojenský dôstojník Nikolaj Vorošnov.

„Dlhodobá a efektívna obrana mesta je mimoriadne náročná vzhľadom na zložitosť krajiny. Keď sa dostanú k diaľnici, šturmovanie mesta bude rýchlejšie ako vypratanie Suja. Nepriateľ prekročil diaľnicu Ugledar-Maryinka a upevnil sa na našich bývalých pozíciách. Pád Selidova ohrozuje predovšetkým obranu mesta Kurachovo, ktoré by bolo treba kryť z výšin zo smeru od Selidova, a toto zoskupenie by bolo treba odrezať pomerne veľkou nádržou,“ píše Vorošnov.

.

Taktiež podľa jeho hodnotenia hrozí čiastočné uzavretie zoskupenia v Ugledare, ak sa Ruskej federácii podarí obsadiť niekoľko dôležitých objektov pozdĺž diaľnice Ugledar-Marinka.

Ruská armáda je už 6 km od Selidova
Ruská armáda je už 6 km od Selidova

08:13 –  Zelenskyj schválil plán na zneškodnenie Nord Stream, ale pokúsil sa svoje rozhodnutie zrušiť po tom, ako sa o ňom dozvedela CIA, píše WSJ.

Uvádza sa, že podľa pôvodného plánu operácia zahŕňala použitie malej jachty a niekoľkých potápačov, medzi ktorými mala byť určite aj žena. Jej prítomnosť mala vytvoriť ilúziu obyčajnej priateľskej plavby.

Zelenskyj plán schválil, ale CIA sa o ňom dozvedela. Ukrajinský vodca sa rozhodol operáciu zrušiť, ale Zalužnyj nielenže ignoroval jeho požiadavku, ale zmenil aj pôvodný plán.

 

.

06:50 – USA sa musia prestať hrať na svetového policajta a posielať svojich mladých občanov do „hlúpych vojen“, povedal republikánsky kandidát na viceprezidenta USA JD Vance.

„Prestaneme posielať našich mladých ľudí do vzdialených krajín. Nie sme svetovými policajtmi. Musíme využívať našich mladých ľudí ako zdroj tu doma, nie ich posielať do celého sveta,“ povedal Vance na predvolebnom podujatí.

Predtým Vance povedal, že nebude prijímať telefonáty z Ukrajiny.

 

06:45 – Generálny štáb AFU oficiálne potvrdil, že Ukrajina v noci na 14. augusta zaútočila na štyri vojenské letiská v Ruskej federácii

Ide o letiská Chalino, Savasleika, Borisoglebsk a Baltimore vo Voronežskej, Kurskej a Nižnonovgorodskej oblasti Ruskej federácie.

Na týchto letiskách sa nachádza armádne letectvo, stíhacie bombardéry Su-34, stíhačky Su-35 a ďalšie vojenské lietadlá nepriateľa.

Výsledky útoku sa spresňujú, uviedol generálny štáb.

 

06:40 – Deep State informuje, že Rusi obsadili Želannoje a Orlovku v Doneckej oblasti.

Rusi obsadili Želannoje a Orlovku v Doneckej oblasti
Rusi obsadili Želannoje a Orlovku v Doneckej oblasti

Obe osady sa nachádzajú smerom na Pokrovsk.

Ruská armáda údajne postupuje aj v Novom Yorku, Nikolajevke, Žuravke a Krasnogorovke.

Pokiaľ ide o Krasnogorovku, ruské ministerstvo obrany nedávno vyhlásilo, že jeho jednotky obsadili všetky štvrte mesta.

Rusi obsadili Želannoje a Orlovku v Doneckej oblasti
Rusi obsadili Želannoje a Orlovku v Doneckej oblasti

06:35 – Televízia CNN zverejňuje satelitnú snímku nových ruských opevnení v Kurskej oblasti.

Na snímke je vidieť široký zákop vykopaný v krajine neďaleko mesta Lgov.

.

Snímky, ktoré CNN poskytol poskytovateľ satelitných snímok Maxar, zobrazujú rôzne časti zákopu vykopaného pri obci Selektionny, ktorá sa nachádza niekoľko kilometrov západne od Lgova.

Lgov sa nachádza asi 60 kilometrov od hranice s Ukrajinou po ceste a asi 40 kilometrov od predpokladaného miesta najhlbšieho prieniku ukrajinských vojsk, poznamenala CNN.

Televízia CNN zverejňuje satelitnú snímku nových ruských opevnení v Kurskej oblasti
Televízia CNN zverejňuje satelitnú snímku nových ruských opevnení v Kurskej oblasti

06:30 – Biely dom odmietol pripustiť, že by sa USA podieľali na plánovaní alebo príprave útoku AFU na Kurskú oblasť.

Uviedol, že Washington bude naďalej poskytovať vojenskú podporu Kyjevu, ale nebude komentovať jeho útok na ruský región.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:40

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS).

Pellegrini
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)

 

15:09

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj odmieta mierový plán Brazílie a Číny, pretože je podľa neho deštruktívny a viac v súlade so záujmami Ruska. Pre Kyjev je táto iniciatíva neprijateľná, uviedol Zelenskyj v rozhovore pre stredajšie vydanie brazílskeho periodika Metropoles.

15:08

Inflácia v Španielsku sa v auguste spomalila, rozsah spomalenia však nebol taký, na aký poukazoval predbežný odhad. Uviedol to vo štvrtok španielsky štatistický úrad INE, ktorý zverejnil konečné údaje. Napriek tomu aj vyššia než pôvodne uvádzaná inflácia bola najnižšia za viac než rok.

14:56

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire, najdlhšie slúžiaci člen vlády prezidenta Emmanuela Macrona, vo štvrtok oznámil, že končí v politike pred očakávaným vymenovaním nového kabinetu na budúci týždeň.

14:46

Na Slovensku je približne sto bioplynových staníc, ktoré by bolo možné pretransformovať na producentov biometánu. Tie by produkciou tohto obnoviteľného plynu z čistiarní odpadových vôd či zo skládok komunálneho odpadu mohli nahradiť až desatinu spotreby zemného plynu na Slovensku. Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) a Asociácia biometánu Slovensku (ABMS) podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci, ktorá by mala vyústiť do podpory rozvoja biometánu na Slovensku, informoval vo štvrtok SPNZ.

14:44

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok pricestoval do Varšavy, kde bude s predstaviteľmi poľského vedenia rokovať o ďalšej podpore pre Ukrajinu. Blinkenova návšteva sa koná v čase pokračujúcich ruských útokov na Ukrajine a počas kampane pred prezidentskými voľbami v USA.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (druhý sprava) na letisku vo Varšave 12. septembra 2024
14:43

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok uviedol, že je pobúrený smrťou šiestich zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorí zahynuli v stredu pri izraelských leteckých útokoch na budovy bývalej školy v Pásme Gazy.

14:39

Očakávané prívalové dažde, ktoré by mali zasiahnuť naše územie koncom týždňa, môžu predstavovať problémy pre vodičov na cestách. Ak dôjde ku škode na vozidle a šofér vedome podstúpil riziko súvisiace s extrémnym počasím, prípadne neprispôsobil jazdu stavu vozovky, môže poisťovňa odmietnuť platenie poistného. Upozornila na to vo štvrtok lízingová spoločnosť Business Lease Slovakia, ktorá ďalej priblížila situácie, ktoré môžu v súvislosti so silnými dažďami nastať, a poradila, ako minimalizovať riziká.

14:38

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal vo štvrtok v Budapešti prezidenta bosnianskej Republiky srbskej (RS) Milorada Dodika, s ktorým rokoval o stabilite západného Balkánu.

14:38

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor (Hyundai) rozšíri spoluprácu s americkým automobilovým gigantom General Motors (GM) v kľúčových strategických oblastiach vrátane technológií pre čistú energiu s cieľom vytvoriť synergický efekt na globálnom trhu.

14:30

Verejný dlh Británie môže v nasledujúcich 50 rokoch vzrásť na takmer trojnásobok súčasnej úrovne, ak budúce vlády nepristúpia k rozhodným opatreniam. Upozornil na to britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), ktorý ako dôvod svojich obáv uviedol starnúcu populáciu, klimatickú zmenu a bezpečnostné riziká.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali