To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajinské jednotky v Kurskej oblasti stále útočia

❚❚

Kyjev 8. augusta 2024 (HSP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP, Telegram)

Aktualizované 8. augusta 17:14

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine War
Na snímke vojaci 24. mechanizovanej brigády strieľajú z protitankového granátometu SPG9 na ruské pozície v Časov Jare v Doneckej oblasti na Ukrajine

16:55 – Kurský front: mosty…

.

Sledujem rýchle pohyby nepriateľa v Kurskej oblasti a nemôžem pochopiť jednu vec. Prečo pred ním nestrhneme mosty? Prečo, keď opúšťame územie, nesťažíme AFU pohyb?

Veď naším hlavným problémom je teraz jeho mobilita. Preto je to teraz (počas presunu našich záloh) také nebezpečné. A v budúcnosti budú mosty znamenať aj logistiku, ktorú bude AFU tak či tak potrevovať zabezpečiť.

.

Teraz už mosty okolo Sudže pracujú pre nepriateľa. Bez nich by tu mal veľké problémy.

Aj keď, áno, chápem, mosty sme nestrhli, lebo sme sa plánovali rýchlo vrátiť. To som už počul. Ale je tu jeden problém. Ako si môžu byť tí, ktorí “plánujú rýchly návrat”, istí, že nepriateľ nechá mosty pri ústupe neporušené?

V tom prípade ich vyhodia do vzduchu (keď ich nebudú potrebovať a aby nám zabránili v návrate). Nie je lepšie, aby sme to urobili my? Sťažiť im to teraz?

Jurij Podoljaka

 

.

16:50 – Kurský front: AFU nasadzuje do bojov brigády “rozvitia úspechu”…

A výsledok sa prejavil hneď a všade. Už sa písalo, že obrnená skupina AFU stojí pod Balšim Soldátskym

16:45 – Ukrajina sa zmocnila meracej stanice plynu Sudža, povedal Zelenského poradca anonymne pre The Washington Post.

Niektorí analytici naznačili, že cieľom Kyjeva by mohlo byť prerušenie všetkých dodávok ruského plynu do Európy ako páka.

Plyn pritom do Európy zatiaľ naďalej prúdi.

.

Chceli by sme zdôrazniť, že Ukrajina by mohla, ak by chcela, prerušiť tranzit plynu bez toho, aby kontrolovala stanicu, keďže plyn aj tak do EÚ prúdi cez ukrajinské územie.

 

16:40 – Ukrajina môže použiť nemecké vybavenie na ofenzívu proti Rusku, uviedol šéf výboru pre obranu Bundestagu Markus Faber (FDP) v komentári pre Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

“Nevidí problém” v tom, že nemecké BMP Marder postupujú na Kurskú oblasť alebo že sa k nim pridajú tanky Leopard 2.

“Po odovzdaní Ukrajine sú to ukrajinské zbrane. To sa týka akéhokoľvek materiálu vrátane Leopardu 2. Po útoku Ruska na Ukrajinu je územie oboch štátov vojnovou zónou. Použitie zbraní sa riadi ustanoveniami medzinárodného práva,” povedal Faber.

 

16:35 – Putin podpísal zákon, ktorý dáva veliteľom ruských armádnych jednotiek na Ukrajine právo zatknúť na 10 dní vojakov za spáchanie “hrubých priestupkov”.

Medzi takéto priestupky, za ktoré sa predpokladá zatknutie, patrí nosenie pomôcok, ktoré umožňujú šírenie fotografií, zvuku, videa a geolokácie.

Nevzťahuje sa to na zariadenia, ktoré používa vojenský personál na plnenie služobných povinností.

 

.

16:30 –  Zelenského prvý komentár k ofenzíve AFU v Kurskej oblasti.

“Každý môže vidieť, že ukrajinská armáda vie prekvapiť. A vie, ako dosiahnuť výsledky,” povedal Zelenskyj na prezentácii aplikácie Army+.

Ruská federácia medzitým začala formovať rezervy na protiútok pri Sudžii, píše ukrajinský vojenský publicista “Mykolajiv Vanek”.

Podľa jeho údajov bol zaznamenaný presun samostatných jednotiek z Belgorodu do Kurska, ako aj zapojenie všeobecných armádnych pechotných a protitankových záloh.

 

.

16:25 – Podľa vojenského analytika Juliana Röpckeho z denníka Bild ruské jednotky obsadili dedinu Sergejevka a do Pokrovska im zostáva 15 kilometrov.

Mapa Deep State potvrdzuje stratu tejto dediny. Podľa nej mala Ruská federácia za posledných 24 hodín výrazný postup smerom na Pokrovsk.

Podľa Roepckeho hodnotenia dosahuje rýchlosť ruského postupu v tomto smere 5 km za týždeň a ukrajinská obrana sa “čiastočne rúca”.

Začiatkom roka stáli ruské jednotky 38 km od Pokrovska.

16:20 – Putin nemá prostriedky na útok na NATO, povedal Trumpov kandidát na viceprezidenta USA JD Vance, keď komentoval tvrdenia, že “po Ukrajine Rusko zaútočí na Európu”.

.

“Nemusíte veriť, že Putin je dobrý človek – ani ja tomu neverím – ale musíte si položiť otázku, aké sú jeho skutočné možnosti? Myslím si, že na Ukrajine ukázal, že tak ďaleko zájsť nemôže,” povedal Vance v komentári pre Semafor.

Vance neverí, že Putin zaútočí na Nemecko, ktoré vyzval, aby “zdvihlo zadok” a začalo sa zaoberať posilňovaním svojej armády.

“Keď Harrisovej administratíva hovorí, že ak nezastavíme Putina na Ukrajine, pôjde po Nemecku, po prvé to nie je pravda a po druhé, čo to hovorí o obranyschopnosti Nemecka? Je to štvrtá alebo piata najväčšia ekonomika na svete, ak nedokáže odraziť ruskú inváziu, nehovorí to, že Amerika by mala slúžiť ako obranca bezpečnosti Nemecka, ale hovorí to, že Nemci by mali zdvihnúť zadok a investovať do vlastnej obrany,” povedal Vance.

 

15:40 – Čo sa teraz deje v Kurskej oblasti?

Informácie stále prichádzajú najmä z ruských zdrojov a sú veľmi rozporuplné.

Ruské ministerstvo obrany naďalej tvrdí, že ofenzíva ukrajinských ozbrojených síl bola zastavená.

.

A Z kanály píšu o “zhoršujúcej sa situácii”.

Napríklad tvrdia, že Sudža je “prakticky pod úplnou kontrolou AFU”, hoci miestni občania od rána píšu, že v meste nie sú žiadne ukrajinské jednotky.

Neexistuje žiadne video potvrdzujúce prítomnosť ukrajinských ozbrojených síl v meste Sudža. Existuje len video streľby na civilné autá pri vstupe do mesta.

Z-verejnosť tiež tvrdí, že ukrajinské jednotky sa zakotvili v obci Mirnyj na východe mesta a v Kazašskej Lokne na severe Sudže.

V ďalšej časti ofenzívy sa ukrajinské jednotky podľa Z kanálov pokúsili zaútočiť na mestskú osadu Korenevo, ale boli odrazené.

V Z kanáloch sa tiež pravidelne objavujú správy o tom, že niektoré “ukrajinské DRG” prenikajú hlboko na územie Kurskej oblasti a dostávajú sa do osád Anastasievka a Kromskije Byki, vzdialených niekoľko desiatok kilometrov od kurskej jadrovej elektrárne. Zatiaľ však neexistuje žiadne video, ktoré by to potvrdzovalo.

Píše sa aj o presune ruských armádnych záloh do Kurskej oblasti, ako aj o hromadení ukrajinských vojsk na iných častiach rusko-ukrajinskej hranice.

.

Ukrajina a Rusko toto všetko oficiálne nepotvrdili.

Mapa pochádza z ruských vojenských kanálov.

14:45 – Kurský front: situácia o 15.00 08.08.24…

Predtuchy neboli klamlivé. Nepriateľ zapojil do boja čerstvé sily a dnes sa snaží preraziť v smere na Ľgov. Navyše to, čo na začiatku vyzeralo ako prieskum bojom, sa v druhej polovici dňa zmenilo na plnohodnotnú bitku v oblasti Ivnice, kde sa zakopala nepriateľská mobilná obrnená skupina. Boje sa presunuli k ďalšej obci Kromskie Byki, ktorá je už menej ako 30 kilometrov od jadrovej elektrárne Kursk.

Na trase z Sudže sa k ukrajinským jednotkám presúvajú posily, na ktoré ruské posádky bezpilotných lietadiel kamikadze útočia.

Takisto po stiahnutí záloh začali Ukrajinci čistiť vytvorenú “kapsu” juhozápadne od Koreneva medzi hranicou a riekou Seim, aby zabezpečil ľavé krídlo svojej ofenzívy na Ryľsk, ktorého pravé krídlo zabezpečujú nepriateľské sily bojujúce v priestore Kromskych Bykov.

A všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že už túto noc sa Ukrajina môže opäť pokúsiť zaútočiť na Korenevo

.

V Sudži zatiaľ nenastali žiadne zmeny.

To znamená, že situácia sa tu naďalej zhoršuje.

Čo včera povedal NGŠ Gerasimov? Nepriateľ bol zastavený a čoskoro bude porazený?

To ani nechcem komentovať.

Jurij Podoljaka

14:00 – Ešte jeden potenciálne nebezpečný bod. Vo všeobecnosti všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že v pohraničí Ruska sa všetko len začína a je ešte priskoro spievať víťazné piesne.

Jurij Podoljaka

.

13:15 – Severne od Charkova bola zaznamenaná koncentrácia významných nepriateľských síl.

Myslím si, že v blízkej budúcnosti sa udalosti môžu začať aj tu.

Všetko zatiaľ veľmi pripomína konanie nepriateľa pred vpádom do Kurskej oblasti.

Nie je vylúčené, že nepriateľský plán predpokladá roztrhanie a vyčerpanie ruských jednotiek častým presúvaním z jednej oblasti do druhej. Ak je to tak, potom v najbližších dňoch “vzplanie” ďalší úsek.

Jurij Podoljaka

12:20 – Kurský front: situácia k 12.00 08.08.24…

Bohužiaľ, je to čoraz horšie.

.

Od rána mobilné skupiny AFU vykonávajú palebný prieskum ruských pozícií pri obci Ivnica. Ide o takmer polovicu cesty na Ľgov (a to je smer na Kurskú jadrovú elektráreň). Tie isté skupiny a s tým istým cieľom sa opäť presunuli smerom na Korenevo. Opakujem však, že zatiaľ ide skôr o demonštráciu a sondáž.

Informácie o Sudži sú rovnaké ako ráno. Ruskí obrancovia sa stiahli za rieku (nie sú v meste) a nepriateľ sa to snaží tak udržať, čo je preňho rozhodujúce (aby nerozptýlil zrejme nie nekonečné sily).

Tu sú ruskí vojaci a ich oddelení riekou a zdá sa, že nikto sa nechystá tento status quo “prelomiť”. To však nebráni nepriateľovi manévrovať a ďalej rozvíjať svoju činnosť na severe. Pre Rusko je to výhodná obranná línia, ktorá pokrýva cestu ku Kursku a na juh do Belgorodskej oblasti.

Čo môžeme očakávať ďalej? To závisí od toho, aký je plán nepriateľa. Zatiaľ má iniciatívu on. A všetko bude závisieť od toho, či tu do boja zapojí ďalšie rezervy, alebo nie. Zatiaľ to neurobil. A začína to byť trochu napäté a na zamyslenie. Ide o to, že čas na to je práve teraz. Každým dňom tu ruské velenie nasycuje front novými jednotkami. Ale hlavný útok (ešte nie je najvhodnejšia chvíľa) ešte nezačal.

To znamená, že sa nedá vylúčiť, že tu máme do činenia s diverznou operáciou od niečoho vážnejšieho. A to ma začína znepokojovať.

.

Medzitým sem začali prichádzať ruské rezervy, a to v značnom počte.
Jurij Podoljaka

11:55 – Obyvatelia Sudže, ktorí sa pred ukrajinským ostreľovaním ukrývali v kostole Najsvätejšej Trojice, boli vyvezení z mesta, informovala televízna stanica 360 s odvolaním sa na arcikňaza Jevgenija Šestopalova.

Podľa neho sa v kostole ukrývalo mnoho ľudí vrátane detí. V tom čase bolo mesto nepretržite ostreľované viac ako 14 hodín v kuse.

“Všetci boli vyvedení von, vďaka Bohu! Zajtra sa pokúsime vrátiť do Sudže,” povedal kňaz.

 

11:30 – Ukrajinské ozbrojené sily začali ofenzívu v Kurskej oblasti s cieľom posilniť svoje vyjednávacie pozície. Toto vyhlásenie predniesol poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak v priamom prenose počas telemaratónu.

Podľa jeho názoru bude mať strata územia, ľudí a techniky zo strany Ruska pozitívny vplyv na “mierový” dialóg. A postup AFU hlboko do Ruskej federácie “vystraší” miestne obyvateľstvo a údajne zhorší jeho vzťah k prezidentovi.

“Reagujú na niečo iné ako na strach? Nie, to si treba konečne uvedomiť. RF vníma akýkoľvek kompromis ako vašu slabosť a pripravenosť kľaknúť si pred ňou na kolená,” povedal Podoljak.

 

11:05 – Od začiatku bojov v Kurskej oblasti sa straty formácií AFU zvýšili na 660 vojakov a 82 obrnených vozidiel, vrátane ôsmich tankov, 12 obrnených vozidiel BTR, šiestich BMP a 55 obrnených vozidiel, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Ozbrojené sily Ruskej federácie (RF) s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB) zasa pokračujú v ničení nepriateľa a potláčaní pokusov niektorých jednotiek AFU o prielom do hĺbky územia v kurskom smere.

 

10:56 – Vojaci ruských ozbrojených síl aktívne bojujú na území Sudžanského okresu a zatláčajú AFU. Informovala o tom správa gubernátora Kurskej oblasti.

Podľa telegramového kanála WarGonzo je predčasné tvrdiť, že ukrajinská skupina vojsk bola zastavená. Boje v okolí mesta Sudža pokračujú.

“Aktívne pracujú skupiny DRG nepriateľa, ktoré vytvárajú efekt prítomnosti. Zoskupenie AFU pripravuje pozície na kontrolovaných územiach, čo môže hovoriť o plánoch na usporiadanie dlhotrvajúcej konfrontácie na pohraničnom území Ruskej federácie”, – píše kanál.

.

Spresňuje sa, že na oblohe nad Kurčatovom bolo počuť výbuchy, ale ruská protivzdušná obrana fungovala spoľahlivo a rakety nedosiahli svoje ciele. Ruské ozbrojené sily pravidelne uskutočňujú delostrelecké a letecké útoky na logistické a tylové oblasti nepriateľa.

 

10:49 – V Rusku sa vyskytli poruchy služby hostingu videí YouTube. Služba prestala fungovať na ruských počítačoch.

Pri pokuse o otvorenie stránky prehliadač používateľovi oznámi, že neexistuje žiadne pripojenie. Niektorým používateľom sa v prehliadači zobrazuje chyba a niektorým používateľom sa stránka načítava nekonečne dlho.

Podľa služby Failure.rf bolo k 11:20 miestneho času zaznamenaných takmer päťtisíc sťažností na službu videohostingu.

 

10:37 – Objavili sa informácie o možnom atentáte na ukrajinského ministra obrany Rustema Umerova. Predseda komisie ruskej Verejnej komory pre otázky suverenity Volodymyr Rogov sa o tieto informácie podelil na svojom kanáli Telegram.

Zdôraznil, že správy pochádzajú od ukrajinských blogerov. Tieto údaje je potrebné potvrdiť.

“V Kyjeve pri Umerove vybuchla nálož, ministra odviezla sanitka. Stav pacienta zatiaľ nie je známy,” – citoval blogerov Rogov.

 

10:25 – Jednotka špeciálnych síl Achmat navýšila svoje sily v Kurskej oblasti a “splní svoju úlohu”, povedal veliteľ špeciálnych síl Apti Alaudinov.

On sám tiež pricestoval do Kurskej oblasti v súvislosti s pokusom o vpád AFU do regiónu.

“Nepriateľ vstúpil na pohraničné územia. Snaží sa postúpiť čo najviac. Tieto sily budú zničené,” citovala RT Alaudinova.

 

09:15 – Miestne kanály vyvracajú informácie o tom, že ukrajinské jednotky sú v Sudži.

.

Telegramový kanál “Rodnaja Sudža” píše, že “situácia je stabilne napätá”, ale AFU “nie je v meste”.

“Pri výjazde zo Sudže sú rozbité autá. Novozničené nie sú,” – uvádza sa v správe.

Pripomenieme, že od včera viacerí Z-blogeri píšu, že AFU vstúpila do Sudže a “mesto je vlastne stratené”. Podobné správy sa objavili na Z-blogoch aj dnes ráno. Pritom momentálne neexistujú žiadne fotografie ani videozáznamy, ktoré by svedčili o prítomnosti ukrajinských vojsk v meste.

Včera kanály Telegramu zverejnili video zo Sudže, údajne natočené o 17.30 h, v ktorom autor hovorí, že v meste nie sú žiadni Ukrajinci. Na videu tiež nebolo počuť žiadne zvuky intenzívnych bojov.

Vo všeobecnosti však situácia v meste Sudža a jeho okolí zatiaľ nie je veľmi jasná.

 

08:35 – Estónske orgány zaviedli na hraniciach s Ruskom úplnú colnú kontrolu. Píše o tom ERR s odvolaním sa na vládu.

Zmeny sa týkajú všetkých hraničných priechodov v Narve, Luhamaa a Koidule. Cieľom opatrení je vylúčiť možnosť dovozu tovaru do Ruska, ktorý spadá pod sankcie EÚ voči Moskve.

 

08:28 – Kurský front: situácia ráno 08. augusta 2024…

Naďalej je situácia vážna. K ránu sa situácia v Sudži vyjasnila. Je plná vojakov AFU.

Takže, ako sa dalo očakávať, Rusi stratili Sudžu. Je to hlavný logistický uzol. A nepriateľ sa snaží využiť túto výhodu. Zo Sudže vedie aj cesta na sever, do Ľgova. Po ktorej sa tiež snaží postupovať.

V oblasti Koreneva sa dočasne stiahol. Nie je to však dôsledok porážky, ale preto, že sa nedokázal presadiť. Takže sa o to môže pokúsiť znova.

Celkovo je situácia zložitá a stále sa zhoršuje napriek tomu, že tempo ofenzívy AFU sa citeľne spomalilo. Je to však dôsledok toho, že zatiaľ postupuje len 22. brigáda AFU a rezervy “rozvoja úspechu” zatiaľ do boja nevstúpili.

 

.

08:15 – Vojenský expert denníka Bild Julian Repcke potvrdzuje pravosť videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany a ktoré ukazuje zničenie troch ukrajinských BMP Marder v Kurskej oblasti.

“Bohužiaľ, opäť bez riadnej protivzdušnej obrany, a preto padli za obeť ruským bezpilotným lietadlám kamikadze len štyri kilometre (od hranice),” komentuje Repcke.

 

08:05 – Smer Ugledar: ruské ozbrojené sily sa presúvajú cez polia…

Na ugledarskom úseku frontu sa im podarilo dosiahnuť výsledky. Postup cez polia pokračuje a je celkom dobrý. Postupne sa širokým frontom dostávajú na cestu Ugledar-Konstantinovka.

Zároveň útočia na samotnú Konstantinovku.

 

07:55 – Pokrovský smer: ruské ozbrojené sily nepoľavujú v tempe ofenzívy…

Zatiaľ čo nepriateľ prešiel do ofenzívy v Kurskej oblasti, Rusi ho naďalej drvia na juhu. To znamená, že zatiaľ to, čo sa deje na severe, nijako zvlášť neovplyvňuje hlavné línie ruských úderov na Donbase.

V uplynulých dňoch bol nepriateľ vyradený zo Sergejevky a Želanného. Rusi výrazne postúpili aj v oblasti Ivanovky a dosiahli predmestie Grodovky.

Celkovo už stužili krídla, čo znamená, že by sme mali očakávať ďalší postup pozdĺž železničnej trate na Novogrodovku a Selidovo, ktoré sú vzdialené 4, resp. 5 kilometrov.

 

07:45 – V mestskej osade Korenevo v Kurskej oblasti, kde sa v jednom momente včerajšieho zmätku dokonca podarilo vysadiť ukrajinský prieskumný tím, bol nepriateľ, ktorý plánoval presun smerom na Rylsk, zastavený.

Boje sa skončili o 4 hodine ráno a ukrajinské ozbrojené sily sa stiahli.

 

07:35 – V dôsledku ofenzívy AFU v Kurskej oblasti bol uzavretý humanitárny koridor na hranici Sumskej oblasti s Ruskou federáciou.

Šéfka ukrajinského ministerstva pre integráciu Irina Vereščuková to uviedla v priamom prenose počas telemaratónu.

Išlo o jediný platný prechod fungujúci medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou, cez ktorý sa mohli evakuovaní z okupovaných území Ukrajinci vrátiť na kontrolované územie Ukrajiny.

Vereščuková uviedla, že prechod bude uzavretý najmenej 10 dní.

Uviedla tiež, že humanitárny koridor na hranici s Bieloruskom “Mokrany – Domanovo” naďalej funguje.

 

07:30 – Ruská VGTRK, ktorej je Poddubnyj vojnovým spravodajcom, potvrdila, že je nažive a zranený.

“Vojenský spravodajca VGTRK Jevgenij Poddubnyj bol zranený pri útoku ukrajinského dronu v Kurskej oblasti. V súčasnosti sa nachádza v regionálnej nemocnici,” uvádza sa vo vyhlásení vysielateľa.

 

06:30 – Tajomník Ruského zväzu novinárov Timur Šafir uviedol, že ukrajinskí ozbrojenci špeciálne prenasledujú vojenského spravodajcu VGTRK Jevgenija Poddubného, ktorý bol zranený pri útoku dronu AFU v Kurskej oblasti.

Šafir zdôraznil, že Kyjev nevykonáva aktivity na zabíjanie novinárov prvý rok a všetko sa to začalo ešte v roku 2014.

“Je veľká pravdepodobnosť, že Jevgenija, vynikajúceho novinára, vojnového korešpondenta, držiteľa ruského zlatého pera, sledovali, lovili a snažili sa ho cielene zabiť,” citovala Šafira televízia REN.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali