To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajinci útočia na Kurskú oblasť v Rusku

❚❚

Kyjev 7. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

Aktualizované 7. augusta 2024 20:23

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

20:20 – Poslanec Štátnej dumy Michail Deľagin oznámil úmrtie známeho ruského vojenského spravodajcu Jevgenija Poddubného.

.

Ruské vojenské tg-kanály píšu, že sa to stalo v Kurskej oblasti.

Jevgenij Poddubny
Na snímke Jevgenij Poddubny

20:15 – AFU nevstúpila do dediny Korenevo v Korenevskom okrese Kurskej oblasti Ruskej federácie a nie je ani na prístupoch k nej, uviedol starosta obce Pugačev.

.

Podľa neho je dnes v osade pokoj, ale mnohí obyvatelia ju opustili.

Korenevo je na ceste do Kurčatova, kde sa nachádza jadrová elektráreň.

Predtým Z-kanály informovali, že ku Korenevu sa priblížili “ukrajinské DRG”.

 

20:12 – Denník Wall Street Journal citoval americké oficiálne zdroje, podľa ktorých Ukrajina vopred neinformovala USA o svojom pláne zaútočiť na Rusko.

.

Zároveň sa podľa denníka v rámci vojenských operácií na ruskom území používajú zbrane dodané USA a západnými krajinami.

 

20:10 – Ruské blogy uverejňujú video zo Sudže a Gončarovky (západné predmestie Sudže, kde sa podľa niektorých správ bojovalo).

Uvádza sa, že video bolo natočené dnes o 17.30 hod. Autor videa tvrdí, že v meste Sudža nie sú žiadne ukrajinské jednotky. V Gončarovke sa tiež nebojuje.

 

.

20:05 – Napriek nepotvrdeným správam o obsadení meracej stanice Sudža na rusko-ukrajinskej hranici tranzit plynu do východnej Európy cez ukrajinské územie od poludnia pokračoval bez prerušenia.

 

20:00 – Hlavné body večerného prejavu prezidenta:

– nezmienil sa o ofenzíve AFU v Kurskej oblasti.

– Informoval o rozhovore s hlavným veliteľom Syrskim o najbližších akciách. Podrobnosti prisľúbil neskôr.

– Povedal o správe ministra obrany o raketovom programe.

4. Informoval o spustení aplikácie Army+ pre armádu, ktorá bude čoskoro predstavená.

 

19:55 – Zástupca Európskej komisie pre otázky zahraničnej politiky Stano sa vyjadril k ofenzíve AFU v ruskej Kurskej oblasti.

Uviedol, že podľa medzinárodného práva má Ukrajina “legitímne právo brániť sa, a to aj úderom na agresora na svojom území”.

.

“EÚ naďalej plne podporuje legitímne právo Ukrajiny brániť sa proti ruskej agresii a jej úsilie o obnovenie suverenity a územnej celistvosti,” povedal.

 

19:00 – Kolujú fotografie pravdepodobne ukrajinského ženijného vybavenia, ktoré sa ukrajinské ozbrojené sily snažia použiť v smere hlavného úderu.

Opäť sa využíva belgorodský scenár, ktorý sa Kyjev pokúsil dvakrát realizovať na inom úseku hranice.

fotografia pravdepodobne ukrajinského ženijného vybavenia
Fotografia pravdepodobne ukrajinského ženijného vybavenia

18:10 – Rádio Svoboda identifikovalo miesto, kde sa nachádza videozáznam, na ktorom obyvateľ sudžanského okresu narazí na kontrolné stanovište a vedľa neho ležiace telá mŕtvych príslušníkov armády.

.

Podľa Rádia Svoboda je na videu zachytená farma Zelenyj Šlach v Sudžanskom okrese, 9 km od hraníc s Ukrajinou.

miesto, kde sa nachádza videozáznam
Miesto, kde sa nachádza videozáznam

17:20 – Vojenskí analytici oslovení denníkom The New York Times sa domnievajú, že ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti “nemá žiadny zmysel”.

Publikácia citovala vojenských analytikov, podľa ktorých môže byť útok pokusom o odklonenie ruských jednotiek od frontovej línie, a tým o zmiernenie tlaku na ukrajinské jednotky. Experti však zároveň upozorňujú, že ruská armáda má dostatočné rezervy jednotiek, ktoré sa môžu zapojiť do bojov, a že útok predstavuje riziko ďalšieho roztiahnutia už aj tak menších ukrajinských síl.

“Z operačného a strategického hľadiska tento útok absolútne nedáva zmysel. Vyzerá to ako hrubé plytvanie mužmi a zdrojmi, ktoré sú tak veľmi potrebné inde,” povedal Pasi Paroinen, expert z fínskeho think tanku Black Bird Group.

Rob Lee, vedúci pracovník Inštitútu pre výskum zahraničnej politiky, na sociálnej sieti napísal, že predchádzajúce útoky mali “malý vplyv na priebeh bojov” na Ukrajine a “nemali pre Putina žiadne vážne vnútropolitické dôsledky”.

.

Zároveň, rovnako ako ďalší vojenskí experti, zdôraznil, že ak bolo cieľom tohtotýždňového útoku odkloniť ruské jednotky z iných častí frontu – má to malú šancu na úspech, konštatuje NYT.

“Rusko už má v oblasti silnejšie sily a konvenčné kapacity, lepšie velenie a kontrolu a má aj jednotky brancov, ktoré by mohli byť nasadené, ale na Ukrajine sa nepoužívajú,” povedal Lee.

“Je nepravdepodobné, že táto operácia prinúti Rusko stiahnuť významné sily z Ukrajiny,” dodal.

 

 

17:15 – Biely dom uviedol, že bude od Kyjeva požadovať informácie a vysvetlenia týkajúce sa ofenzívy v Kurskej oblasti.

.

Uviedli tiež, že postoj Washingtonu k použitiu amerických zbraní na ruskom území sa nezmenil.

Pripomenieme, že predtým Spojené štáty povolili použitie svojich zbraní v ruskej pohraničnej oblasti na odrazenie ruskej ofenzívy, ale zakázali údery hlboko vo vnútri Ruskej federácie zbraňami dlhého doletu.

 

17:10 – Poslanec Oleksandr Fedienko (Sluha ľudu) predpovedá, že koncom septembra začnú vojenskí branci dostávať prvé pokuty za neaktualizovanie svojich registračných údajov.

“Pokuty začnú prichádzať koncom septembra. Konkrétne hovoríme o pokutách, ktoré dostanú osoby podliehajúce vojenskej povinnosti po tom, ako TCK skontroluje príslušnú základňu “Obereg”, – povedal poslanec.

V súčasnosti podľa neho už dostávajú pokuty tí muži, ktorí sami prídu na TCK a zistí sa tam porušenie predpisov.

 

.

17:07 – Hlavná vec o situácii v kurskom regióne do tejto minúty

Putin na stretnutí s vládou označil udalosti v regióne za rozsiahlu provokáciu kyjevského režimu.

Prezident sa neskôr stretol s Belousovom, Šojguom, Bortnikovom a Gerasimovom, aby prediskutovali útoky AFU.

Gerasimov informoval, že straty ukrajinských jednotiek v regióne predstavujú 315 ľudí (najmenej 100 zabitých), 54 jednotiek obrnenej techniky (7 tankov).

Postup do hĺbky ruského územia bol zastavený, operácia bude ukončená porážkou nepriateľa a dosiahnutím štátnej hranice, povedal tiež Gerasimov.

Prezident poveril Manturova koordináciou práce civilných orgánov v súvislosti so situáciou v regióne.

Prvá tranža 1,8 miliardy rubľov na presídlenie obyvateľov Kurskej oblasti bude odoslaná dnes, povedal Manturov.

.

Hlava pohraničného mesta Suža v komentári pre RIA Novosti opísala situáciu v meste ako veľmi napätú, pričom mnohí obyvatelia žiadajú o evakuáciu.

Ruské regióny hromadne deklarujú pripravenosť poskytnúť Kursku potrebnú pomoc a posielajú tam lekárov.

Rusko vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo barbarský útok kyjevského režimu v Kurskej oblasti, uviedla Zacharovová.

 

17:05 – Situácia na fronte 7. augusta

Situácia na fronte 7. augusta
Situácia na fronte 7. augusta
Situácia na fronte 7. augusta
Situácia na fronte 7. augusta

17:00 – Kurský front: veci sa nevyvíjajú podľa plánu – aké môžu byť budúce kroky ukrajinských ozbrojených síl…

V skutočnosti nie len tuna pod Kurskom sa veci nevyvíjajú “podľa plánu”. Veci sa nevyvíjajú hladko ani pre nepriateľa. Nečakane (pre neho) efektívna práca pilotov pilotov dronov (vzhľadom na výskyt nových “vtákov” v ich výzbroji, ktoré nie všetky nepriateľské REB dokážu potlačiť) už do dnešného obeda značne preriedila rady ofenzívy.

.

A čo je najdôležitejšie, postavilo ich veliteľov pred dilemu – čo ďalej? Už teraz je zrejmé, že akýkoľvek prielom ku Kurskej JE neprichádza do úvahy. S takýmito stratami, aj keď do boja nasadíme všetky tu zhromaždené elitné jednotky, to všetko vyzerá ako jedno veľké dobrodružstvo.

Ale žreb bol hodený a Kyjev (a Washington) potrebuje výsledok. Aký môže byť? Vráťme sa k včerajším úvahám.

Ak sa teraz hlavný úder obráti od Kurčatova ku Korenevu a ďalej bude pôsobiť v súčinnosti s časťami pod Gluchovom na Rylsk (na mape línia 1), je možné odtrhnúť a vôbec zaokrúhliť značný kus Kurskej oblasti, ktorý potom treba udržať a dať tak Západu obraz, že tak bolo všetko myslené.

A ak ani na to sily nestačia, potom nemožno ísť ďalej ako za Korenevo a sústrediť úsilie na vyčistenie územia západne od tejto osady a južne od rieky Seim (línia 2). A držať ho ďalej. Taktiež budú predstierať, že takto bola zamýšľaná “peremoga”.

Vo všeobecnosti ešte stále existujú možnosti. Všetky však zahŕňajú riziko straty poslednej bojovej päste AFU a nie je isté, či sa podarí vytvoriť novú.

Hoci je možné, že sa prielomové jednotky AFU úplne vrátia a nebudú už riskovať poslednú strategickú rezervu. Potom sa však všetky politické nevýhody Moskvy zmenia na výhody a výhody Kyjeva na nevýhody. A nemyslím si, že Zelenskyj a jeho banda na to pristúpia. Je to pre nich otázka prežitia.

Momentálne “je nepriateľ v Kurskej oblasti zastavený” podľa údajov, ktoré mám, to tak vyzerá.

.

A nemalo by vás zmiasť, že Sudža ešte nie je obsadená nepriateľom. Je odsúdená na zánik. Jedinou otázkou je, kedy do nej nepriateľ vstúpi.

Jurij Podoljaka

Situácia na fronte
Situácia na fronte

16:20 – Starosta ruského mesta Sudža poprel informácie, že mesto je pod kontrolou AFU, a uviedol, že je plne pod kontrolou Ruska.

“Všetko je normálne, všetko je v poriadku, všetko je naše,” povedal Vitalij Slaščev ruským novinárom.

Zároveň tvrdí, že mesto je neustále ostreľované.

.

Šéf ruského generálneho štábu Gerasimov predtým Putinovi povedal, že postup AFU hlboko do Kurskej oblasti bol “zastavený”.

 

16:15 – Postup AFU hlboko do Kurskej oblasti bol “zastavený”, informoval Putina náčelník ruského generálneho štábu Gerasimov.

Zároveň uviedol, že operácia v Kurskej oblasti sa skončí “porážkou nepriateľa a vstupom ruských vojsk na ruské hranice”.

Niektoré ruské blogy predtým uvádzali, že AFU dobyla mesto Sudža, zatiaľ čo iné tvrdili, že boje prebiehajú na okraji mesta a že “ofenzíva bola zastavená”.

 

16:10 – Hlavná línia provládnych ruských médií a publicistiky v súvislosti s ofenzívou AFU v Kurskej oblasti je približne takáto: “ukrajinský útok je dôkazom agónie kyjevského režimu, provokáciou s cieľom zasiať v ruskej spoločnosti paniku a nedôveru voči úradom, prinútiť ruské velenie presunúť rezervy z frontu na Ukrajine do Kurska, aby oslabilo nápor. Preto by sa nemalo podľahnúť takýmto provokáciám. Kamkoľvek sa AFU v Kurskej oblasti dostane, bude odrazená a Ukrajina bude porazená.

Táto línia je z pohľadu ruských orgánov v súčasných podmienkach (keď podľa všetkého velenie ruskej armády naozaj nemieni stiahnuť veľké rezervy z frontu, aby rýchlo zlikvidovalo prielom) pochopiteľná.

Môže však byť narušená Z-kanálmi, ktoré sa opäť, podobne ako v časoch Prigožinovej vzbury, stávajú v súčasnosti hlavným kanálom na “vlievanie” hanby do ruskej spoločnosti. Z-telegramové kanály sú plné obvinení na adresu velenia a niekedy aj Putina. Ozývajú sa výzvy na čistky v armáde a iné destabilizujúce “pohyby”.

Vo všeobecnosti robia presne to, čo od nich očakávajú ukrajinské orgány, ktoré sa rozhodli poslať veľké sily do útoku na Kurskú oblasť namiesto toho, aby napríklad zaútočili na Toreck alebo New York s cieľom zatlačiť ruské vojská. Informačný význam bojov v Torecku a Sudži z hľadiska ich vplyvu na Rusov sa, samozrejme, nedá porovnávať.

 

15:27 – Ceny plynu v Európe stúpajú v súvislosti s bojmi v Kurskej oblasti a údajným obsadením meracej stanice, cez ktorú sa ruský plyn prepravuje do EÚ cez Ukrajinu.

Ceny na burze vzrástli o 5 % a prvýkrát od decembra dosiahli 435 USD za tisíc metrov kubických.

 

15:14 – Nová verzia toho, čo sa deje v meste Sudža.

.

Ruské blogy s odvolaním sa na očitých svedkov uvádzajú, že boje prebiehajú na západnom okraji mesta, kde “bola zastavená ofenzíva ukrajinských ozbrojených síl”.

Ukrajinské jednotky zároveň vyvesili na budovu nemocnice ukrajinskú vlajku.

 

14:34 – V ruských blogoch sa informácie o Sudži rôznia.

Niektorí píšu, že je už pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl. Iní tvrdia, že je “v operačnom obkľúčení”.

Ukrajina a Rusko tieto informácie oficiálne nepotvrdzujú.

Na zverejnenom videu zo Sudže je vidieť veľkú deštrukciu v meste. Miestni obyvatelia hovoria o masívnom ostreľovaní.

 

14:27 – Ukrajinské ozbrojené sily obsadili meraciu stanicu plynu Sudža v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza v blízkosti hraníc, informovali ruské vojenské telegramové kanály.

Ukrajina ani Rusko tieto informácie oficiálne nepotvrdili.

Teraz sa tranzit plynu uskutočňuje iba cez túto stanicu, a to z Ruska do Európskej únie cez územie Ukrajiny.

Sudža predstavuje polovicu ruského vývozu plynu dodávaného do EÚ. Hlavnými príjemcami sú Slovensko a Rakúsko, odkiaľ plyn putuje do Českej republiky, Talianska a ďalších krajín.

Zatiaľ nie je jasné, ako prevod kontroly nad stanicou na AFU ovplyvní dodávky plynu do EÚ. Na jednej strane, ak by Ukrajina chcela, mohla by prerušiť tranzit ruského plynu do Európy, ktorý už teraz prechádza cez ukrajinské územie. Na druhej strane, ak o stanicu vypuknú boje, jej prevádzka bude ohrozená. Okrem toho môže tranzit zastaviť aj samotné Rusko, ktoré to využije ako páku na nátlak na EÚ, aby prinútilo Západ povzbudiť Kyjev k zastaveniu ofenzívy.

 

14:26 – Ukrajinské ministerstvo obrany poprelo svoje vlastné vyhlásenie o účasti Ukrajiny na útoku na PMC Wagner v Mali.

.

Hovorca úradu Jusov predtým uviedol, že Kyjev pomohol ozbrojeným skupinám, ktoré sú v opozícii voči ústrednej vláde Mali, zorganizovať útok na konvoj Wagner.

Teraz pre denník Financial Times povedal, že “takéto vyhlásenia neurobil”.

Pripomeňme, že ministerstvo zahraničných vecí takisto poprelo vyhlásenie GUR, ktoré spôsobilo, že Mali a potom aj Niger prerušili diplomatické vzťahy s Ukrajinou.

 

13:24 – Putin sa prvýkrát vyjadril k ofenzíve AFU v Kurskej oblasti.

Nazval ju “ďalšou rozsiahlou provokáciou”. Obvinil Ukrajinu z “nerozlišujúceho ostreľovania” civilných objektov.

O tejto otázke sa diskutuje na zasadnutí ruskej vlády. Ďalším bodom Putinovho programu je Bezpečnostná rada, kde sa bude o tejto téme diskutovať aj s bezpečnostnými zložkami.

 

12:20 – Zelenskyj podpísal zákon, ktorý dekriminalizuje drobné krádeže do výšky 3 000 UAH.

Teraz sa nebudú trestať väzením, ale pokutou. Pokuty boli zvýšené:

– Za krádež do výšky od 757 UAH bude pokuta 850 až 1700 UAH;
– za krádež vo výške od 758 až do 3028 UAH – pokuta od 1700 do 5100 UAH;
– za opakovanú krádež – 8500 až 17 000 UAH.

 

11:55 – Kurský front: taktika ruských síl pri obrane…

Ofenzíva AFU v Kurskej oblasti trvá už viac ako deň. Zároveň má pre nepriateľa pozitívne aj negatívne aspekty.

Všetko sa stále vyvíja tak, ako v prípade nášho prielomu k Volčansku v máji tohto roku. Nečakaný úder, zmietnutá obrana, prielom (až 15 km do hĺbky o 10.00 moskovského času)….

.

A potom… Ztiaľ otázky. V podstate pri rozhovoroch s chlapcami na mieste som dospel k záveru, že naši teraz používajú proti nepriateľovi rovnakú taktiku. Krytí pechotou (žiaľ, nie v rámci plánovaného nasadenia druhého ešalónu, ale čoraz viac presúvaní na princípe sveta na šnúrke (a opäť úplná analógia s udalosťami vo Volčansku, len naopak)), naši špeciálni piloti dronov zasahujú kolóny útočníkov. A spôsobujú im ťažké straty.

Zároveň pokračuje vypĺňanie medzier na fronte čerstvými silami a ich nasycovanie REB a “vtákmi” (ktorých spotreba je obrovská).

A máme aj ďalšiu výhodu oproti nepriateľovi – naše letectvo. Od rána pracuje ako šialené, útočí na nepriateľské prielomové jednotky a tylové oblasti. Navyše pracujú Iskandery. A to vedie k ťažkým stratám na strane ukrajiny.

Zatiaľ však, žiaľ, toto dokáže nepriateľa len zdržať, ale nie zastaviť. A hlavnou otázkou teraz je, ako dlho mu vydržia rezervy.

Súdiac podľa tempa od poludnia existujú náznaky, že prielomovým jednotkám, ktoré predstavuje 22. mechanizovaná brigáda AFU, začala dochádzať para (rovnako ako SSO, ktorá je k nim pripojená). Opakujem, ich straty sú veľké. To znamená, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že “brigády rozvoja úspechu” budú čoskoro nasadené do akcie. A potom sa nápor nepriateľa opäť zvýši.
Jurij Podoljaka

 

11:45 – Ruské ministerstvo obrany uvádza, že boje v Kurskej oblasti s jednotkami AFU pokračujú.

Uvádza sa, že prebiehajú v oblastiach “bezprostredne priliehajúcich k rusko-ukrajinskej hranici” a že “postupu nepriateľa hlboko na územie Ruskej federácie sa podarilo zabrániť”.

Uvádza sa, že sa uskutočňujú údery na zálohy AFU v Sumskej oblasti.

 

10:13 – Kurský front: situácia o 10.00 07.08.2024

Od rána Ukrajinci pokračovali v rozvíjaní ofenzívy smerom na sever pozdĺž cesty Sudža – Korenevo. Zatiaľ nedošlo k žiadnemu pohybu smerom na Sudžu.

Podarilo sa im ovládnuť niekoľko ďalších osád. Celkový postup za niečo viac ako deň bol asi 15 kilometrov.

Nepriateľ zároveň pokračuje v nasadzovaní ďalších a ďalších práporov do prielomu. Na ruské územie už úplne vstúpila 22. mechanizovaná brigáda AFU.

Mapa 1

Podľa zdrojov zo Sumy sa severne a východne od mesta všetko doslova hemží vojskom. Okrem toho je tu veľa ľahkých pickupov a kolesových obrnených vozidiel. Zdroje tiež tvrdia, že podľa rozhovorov vojakov sa pripravujú na nejaký rýchly výpad.

Rovnaká situácia je aj v oblasti Lebedina. Opäť podľa informácií tu pripravené čakajú 72, 80, 82 brigády AFU. Tí, ktorí o tom nevedia, sú SUPER ELITA. Ktorá vždy za 22. OMBr, ktorá má zrejme za úlohu prelomiť ruskú obranu a zabezpečiť boky tohto prielomu, bude pravdepodobne dnes – zajtra tiež nasadená do prielomu.

A ak sa pozorne pozrieme na mapu, myslím, že už je jasné, kam smerujú.

Mapa 2

Dúfam, že to pochopí aj ruský generálny štáb….

Jurij Podoljaka

 

09:16 – Ruská armáda už za pol roka v roku 2024 obsadila viac územia (592 km2), ako Ukrajina oslobodila počas protiofenzívy v roku 2023 (321 km2), uviedol denník Financial Times.

“Naša obrana dostáva na frak,” povedal pre denník Izdinaja vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ.

Podľa neho ide zatiaľ o “taktický úspech”, ale Ruská federácia má v úmysle v ofenzíve pokračovať.

Ukrajinskí predstavitelia sú presvedčení, že Putinovým hlavným cieľom na bojisku je tento rok zabrať čo najviac územia. Niektorí sú však optimistickí a veria, že ruská ofenzíva sa spomalí, keď sa priblíži k veľkým mestám, kde je ukrajinská obrana spoľahlivejšia.

Analytici však tvrdia, že za posledný mesiac sa Rusom podarilo obsadiť “niekoľko kľúčových pozícií a terénnych objektov, zatiaľ čo situácia Ukrajincov v týchto oblastiach sa neustále zhoršuje”.

 

07:52 – Kurský front: pohraničná bitka, aké by mohli byť plány nepriateľa

Mnohí moji kolegovia, ktorí dnes hodnotia udalosti na kurskom pohraničí a snažia sa vytvoriť ucelenú logiku správania sa nepriateľa, sa naďalej domnievajú, že hlavnou úlohou nepriateľa bolo obsadiť niekoľko kilometrov štvorcových nášho pohraničia a čo najdlhšie ich udržať.

Žiaľ, s touto logikou sa nedá súhlasiť. A zmysel nie je ani v počte vojsk, ktoré už boli na tento účel stiahnuté (aký zmysel má stiahnutie značných síl do miesta prielomu). Že ide o miesto prielomu.

Tu je všetko jednoduché. Na realizáciu takéhoto plánu by bolo najjednoduchšie obsadiť nejaký výbežok ruského územia hlboko na Ukrajine, ktorý je navyše pred operáciou obkľúčený z troch strán (napríklad oblasť Tetkina, pozri mapu 1 variant 1, ako to urobili na jar), a tam sa zakopať. Týmto spôsobom by sa “vyrovnala” frontová línia a boky útočiacich jednotiek by boli spoľahlivo kryté.

.

Ak by bola potrebná väčšia operácia, ale s rovnakými cieľmi, bolo by možné udrieť o niečo ďalej na východ ku Gluškovu (tá istá mapa, variant 2). Obsadiť územie južne od rieky Seim a držať ho čo najdlhšie (kryté zo severu riekou, a tým zmenšiť potenciálne nebezpečný front pre ruské protiútoky asi o polovicu).

Mapa 1

Nič z toho sa však nestalo. Naopak, nepriateľ udrel “z výbežku”, ktorý ešte pred začiatkom bojov predstavoval klin v ruskej obrane. A včera ho vrazil ešte silnejšie, čím odhalili svoje boky a sťažili si obranu výbežku v budúcnosti (ak by sa takýto plán uskutočnil).

To je operácia na vklinenie sa a prerušenie ruskej obrany. A čo môže byť nakoniec cieľom?

Pri pozorovaní operačného pohybu nepriateľských síl (podľa mojich zdrojov), ako aj pri chápaní toho, čo dal do stávky, sa mi mimovoľne vkrádajú do hlavy zlé myšlienky.

Veď na to, aby Rusov donútili rokovať za podmienok prijateľných pre Kyjev, stačí, aby AFU prevzala kontrolu nad Kurskou jadrovou elektrárňou. A potom Rusko touto skutočnosťou vydierať a prinútiť ho sadnúť si k rokovaciemu stolu.

Neviem, ako ďaleko siahajú plány nepriateľského velenia, ktoré včera spustilo akciu (a ponechalo Toreck a možno aj Pokrovsk na pospas osudu), ale takýto “záchranný plán” možno dozrel v hlavách Zelenského a tých, čo stoja za ním.

Áno, zatiaľ to všetko vyzerá nepravdepodobne. Ale AFU má do Kurčatova vzdušnou čiarou len asi 60 kilometrov. Navyše práve tu zhromažďuje sily na ďalší postup.

Mapa 2

A ak všetko u Zelenského a spol. vyhorí, môže ich to naozaj zachrániť. Ak však nie, kolaps AFU bude nevyhnutný.

Pre nepriateľa v súčasnej situácii je to jediná šanca na záchranu, pre ktorú bude ochotný veľa obetovať.

Taká je logika…

Preto opatrne čakám na pokračovanie a navrhujem držať päste chlapcom, ktorí napriek tomu, že majú veľmi málo prostriedkov na účinnú obranu, tam teraz ešte tvrdohlavo držia obranu (hlavne pohraničníci a branci).

No a hanba tým, ktorí včera opustili svoje pozície (na pozadí bojov brancov). Bohužiaľ, aj včera ich tam bolo niekoľko. A to tu tiež zohralo svoju nepriaznivú úlohu.

Ruský vojenský analytik Jurij Podoljaka

 

07:39 – Ruské jednotky v priebehu dňa výrazne postúpili v západnej časti obce New York v toreckom smere.

Včera vojenský kanál Deep State varovala pred hrozbou straty mesta.

Mapa

 

07:06 – NATO zverejnilo video, na ktorom ukrajinskí piloti trénujú na lietadlách F-16.

Video obsahuje aj komentáre ukrajinského pilota a dánskeho generála o nových stíhačkách pre Ukrajinu.

“Je to naozaj veľmi zábavné lietadlo. Nehovorím, že MiG, na ktorom som lietal predtým, je príliš nudný, ale F-16 je určite prispôsobivejšia, pohybuje sa veľmi ľahko,” povedal pilot s volacím znakom “Moonfish”.

“Teraz je to veľmi moderné lietadlo, porovnateľné s najlepšími západnými stíhačkami. Som si istý, že ukrajinské vzdušné sily z neho budú profitovať,” povedal generálmajor dánskeho letectva Jan Dam.

 

06:54 – Niger po Mali prerušil diplomatické vzťahy s Ukrajinou, informovala tlačová agentúra France Presse.

Uvádza sa, že Národná rada pre ochranu vlasti, ktorá sa dostala k moci po minuloročnom prevrate, obviňuje Ukrajinu z “podpory teroristických skupín”.

 

.

06:42 – Situácia na hranici s Kurskou oblasťou.

Ruské vojenské blogy píšu o novom pozemnom útoku AFU, ktorý sa začal večer.

Uvádza sa, že ukrajinské sily útočia na ruskú dedinu Sverdlikovo v blízkosti hraníc. Nachádza sa na diaľnici spájajúcej mestá Korenevo a Sudži.

V rovnakom čase v meste Sudži úrady hovorili o ostreľovaní a náletoch dronov na diaľnice v okolí mesta. Ako aj o odpaľovaní rakiet.

Ukrajinské zdroje na tieto udalosti naďalej reagujú mimoriadne úsporne. Niektoré monitorovacie kanály tvrdia, že boli požiadané, aby zatiaľ nič nekomentovali.

 

06:33 – V dôsledku zhodenia výbušniny z ukrajinskej kvadrokoptéry v Kurskej oblasti boli zranené dve deti.

Stalo sa to na ceste zo Sudži do dediny Belaja v oblasti Belovskovo, uviedol zástupca gubernátora Alexej Smirnov.

Zraneným bola na mieste poskytnutá prvá pomoc. Boli poslaní do Kurskej oblastnej nemocnice.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:10

Po piatich dňoch sa v pondelok podarilo hasičom uhasiť rozsiahly lesný požiar vo Vašskej stolici na západe Maďarska. Pre agentúru MTI to uviedla v pondelok hovorkyňa stoličného riaditeľstva Úradu civilnej ochrany (OKF) Eszter Baloghová.

18:10

Orol skalný zaútočil v nedeľu v Nórsku na batoľa a pokúsil sa ho odniesť. Matka dieťaťa a jej suseda s vtákom opakovane bojovali, až kým ho kusom dreva nezabili.

18:09

Rusko pozvalo saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána na summit skupiny BRICS, ktorý sa uskutoční 22.-24. októbra v Kazani. V pondelok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

17:51

V severomaďarskom meste Ostrihom na ulici Visegrádi út našli v pondelok pri výkopových prácach bombu z 2. svetovej vojny s hmotnosťou 100 kilogramov. S odvolaním sa na hovorcu pyrotechnického pluku maďarskej armády Milána Gajdosa to uviedla agentúra MTI.

17:49

Ukrajinským orgánom v pondelok doručili prvú várku z jedného milióna učebníc z oblasti informatiky a umenia, ktoré boli vytlačené v EÚ a sú určené pre ukrajinských školákov.

17:24

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 10. septembra spúšťa projekt v hodnote dvoch miliónov eur s konkrétnymi opatreniami na riešenie problému dlhého covidu.

17:23

Českí meteorológovia tento rok zaznamenali 57 tropických dní. Ide o tretí najvyšší počet od roku 1990. Prvý tropický deň nastal už začiatkom apríla, čím bol prekonaný rekord z roku 1934. V pondelok to na Facebooku uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali