To najdôležitejšie z Ukrajiny – Nad New Yorkom vlaje ruská zástava

❚❚

Kyjev 6. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, telegram)

Aktualizované 6. augusta 2024  o 20:14 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ilustračné foto

20:10 – Donecká oblasť New York bude v blízkej budúcnosti stratená, informoval ukrajinský monitorovací portál Deep State.

.

Uvádzajú, že na internete sa objavili zábery, na ktorých je ruská vlajka vztýčená nad vzdelávacou budovou špeciálnej všeobecnovzdelávacej internátnej školy č. 38 New York v severozápadnej časti osady.

“Bohužiaľ, tieto zábery naznačujú zhoršenie taktickej situácie v osade a jej stratu v krátkom čase,” – sumarizuje Deep State.

.
Donecká oblasť New York bude v blízkej budúcnosti stratená
Donecká oblasť New York bude v blízkej budúcnosti stratená

18:36 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské jednotky boli do večera vytlačené z Kurskej oblasti na ukrajinské územie.

Podľa ministerstva obrany sa najprv jedna skupina stiahla za hranice, zatiaľ čo druhú skupinu “zablokovala ruská armáda”. Potom sa však stiahla aj ona.

Ukrajina to nepotvrdila. Nepotvrdila ani žiadne útočné akcie AFU v Kurskej oblasti.

 

16:33 –  Ruské ministerstvo obrany uvádza, že boje na hraniciach Kurskej oblasti stále pokračujú.

.

Uvádza sa, že o 8.00 hod. ráno jednotky AFU v počte 300 osôb podporované 11 tankami a 22 obrnenými vozidlami zaútočili na Kurskú oblasť.

“Jednotky kryjúce hranicu spolu s pohraničníkmi odrážajú útoky. Do oblasti bojov sa presunuli zálohy,” uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajina zatiaľ ofenzívu nepotvrdila ani nekomentovala.

 

16:27 – Situácia na fronte 6. augusta 2024

.
Situácia na fronte 6. augusta 2024
Situácia na fronte 6. augusta 2024
Situácia na fronte 6. augusta 2024
Situácia na fronte 6. augusta 2024

15:07 – Rada EÚ schválila pridelenie prvej tranže vo výške 4,2 miliardy eur Ukrajine v rámci nástroja pre Ukrajinu.

Tieto peniaze sa použijú na posilnenie makrofinančnej stability.

Aby Ukrajina získala tieto peniaze, musela splniť niekoľko podmienok a uskutočniť reformy.

Ukrajina má v úmysle získať v rámci tohto programu v roku 2024 celkovo 16 miliárd eur.

 

13:17 – Šéf ruského generálneho štábu Gerasimov už po tretíkrát v priebehu mesiaca pricestoval na veliteľstvo skupiny Centrum, ktorá bojuje na Ukrajine.

Skupina Stred pod vedením generála Mordvičeva postupuje v Pokrovskom smere. Práve tento úsek frontu by sa mohol v blízkej budúcnosti stať smerom hlavného úderu ruskej armády.

 

12:15 – Šojgu uviedol, že na stretnutiach v Iráne a Azerbajdžane načrtol pozíciu Ruska k ukrajinskému urovnaniu.

 

.

11:55 – Kurská oblasť bola vystavená masívnemu útoku bezpilotných lietadiel a rakiet, situácia zostáva zložitá a objavujú sa falošné informácie, povedal zástupca gubernátora.

 

11:43 – Ukrajina od polovice júna stratila viac ako 115 000 príslušníkov armády, povedal Šojgu.

 

11:35 – Následky ranného útoku na centra Charkova.

.

Vidno rozsiahle zrútenie budovy. Starosta informoval o poškodení polikliniky.

A gubernátor napísal, že pod troskami môžu byť ľudia.

Následky ranného útoku na centra Charkova

 

11:15- Ruská federácia uvádza, že jej príjmy z predaja ropy a plynu v júli prudko vzrástli, a to o 45 % oproti júnu a o 33 % oproti júlu 2023, píše Kommersant.

Ich celková výška vraj dosiahla 1,1 bilióna rubľov (12,22 miliardy USD). Prispeli k tomu rastúce ceny ropy a dodatočný výber dane z príjmu.

.

Ministerstvo financií Ruskej federácie zároveň počítalo s ešte vyššími príjmami, a preto sa objem meny, ktorú nakupuje do rezerv, zníži na minimálne hodnoty od januára tohto roka – 1,1 mld. rubľov denne.

Celkovo za prvých sedem mesiacov roku 2024 dosiahli príjmy z ropy a plynu 6,777 bilióna rubľov (75,3 miliardy USD), čo je o 62 % viac ako pred rokom.

 

11:08 – Na ruských blogoch sa objavila fotografia ukrajinskej techniky s trojuholníkom, ktorá útočí na ruskú Kurskú oblasť.

Podľa nich boj stále pokračuje, hoci ruské úrady predtým uviedli, že útok už bol odrazený.

Uvádza sa, že útok na okres Sujan sa začal o tretej hodine ráno ostreľovaním z delostrelectva, tankov a bezpilotných lietadiel a potom sa doň pustila technika.

Na ruských blogoch sa objavila fotografia ukrajinskej techniky s trojuholníkom, ktorá útočí na ruskú Kurskú oblasť

 

.

10:58 – Ruské vojenské blogy píšu o ďalšom útoku ukrajinských ozbrojených síl – na Tendrovskú kosu v Chersonskej oblasti.

Tvrdí sa, že na úsek pobrežia, ktorý obsadili Rusi, sa najprv spustil čln bez posádky, za ním nasledovalo deväť člnov s vojakmi, z ktorých tri boli potopené, zatiaľ čo ostatné sa otočili a odišli.

Ukrajina to nepotvrdila.

Pripomíname, že vo februári sa už pokus o vylodenie na tomto ostrohu uskutočnil – vtedy AFU potvrdila smrť príslušníkov špeciálnych jednotiek zo 73. námorného centra špeciálnych operácií.

Treba poznamenať, že dnes podľa údajov ruskej strany ukrajinské jednotky zaútočili v Kurskej oblasti Ruskej federácie v okrese Sujan.

Oficiálne sa uvádza, že útok bol odrazený, ale na viacerých ruských blogoch sa uvádza, že boje na hraniciach stále pokračujú.

Mapa

 

.

10:11 – Česká republika je nútená “znížiť svoje ambície” dodávať muníciu Ukrajine kvôli vysokej cene, konkurencii zo strany Ruska a ďalším prekážkam, uviedol švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

Vo februári český prezident prisľúbil Ukrajincom 800 000 nábojov. Teraz sa hovorí o pláne pol milióna kusov do konca roka.

Zvýšený dopyt viedol k zdvojnásobeniu ceny nábojníc. Zároveň ešte nezaplatili všetky krajiny, ktoré prisľúbili prispieť na českú iniciatívu.

Rusko, ktoré sa dozvedelo z tlače a plánov Prahy, začalo nakupovať náboje sovietskeho kalibru od tých istých tretích krajín a rýchlejšie uhrádzalo zálohy. Pre Ukrajinu sa tak môžu nakupovať len kalibre NATO.

Ďalším problémom je, že preteky medzi Východom a Západom umožňujú výrobcom predávať nekvalitné zbrane.

 

09:35 – Zábery z nočného ostreľovania mesta Suja v Kurskej oblasti Ruskej federácie.

.

Podľa gubernátora bolo zranených päť ľudí a poškodené obytné domy.

Ruská federácia tvrdí, že v tejto oblasti došlo k pokusu Ukrajiny o prelomenie hranice.

Zábery z nočného ostreľovania mesta Suja v Kurskej oblasti Ruskej federácie

 

09:16 – Gubernátor ruskej Kurskej oblasti Smirnov uviedol, že došlo k pokusu o narušenie hranice ukrajinskými jednotkami.

Predtým o tom informovali ruské médiá.

“Dnes zo Sujanského a Korenevského okresu prichádzajú informácie o pokusoch o prielom AFU na územie Kurskej oblasti. Bojovníci pohraničnej služby FSB a ruských ozbrojených síl zabránili prielomu hraníc,” povedal Smirnov.

Podľa ruských telegramových kanálov sa ukrajinská skupina asi 100 ľudí pokúsila zaútočiť na Sujanský okres s ťažkou technikou.

.

Ukrajina to nepotvrdila.

 

08:37 – Mapa nočného útoku Ukrajiny raketami a Šáhidmi

Vidíme údery v Poltavskej a Chmeľnickej oblasti, pravdepodobne zamerané na letiská v Starokonstantinove a Mirgorode. V Kyjevskej oblasti – oblasť Brovary a samotný Kyjev.

Taktiež hlboko v noci došlo k vlne Šáhidov v Odeskej oblasti, približne v oblasti Južného.

Mapa

 

08:13 – Podľa denníka Wall Street Journal sa Irán “viditeľne” pripravuje na útok na Izrael a pohyb raketových nosičov naznačuje, že by mohol zaútočiť v najbližších dňoch, zatiaľ čo USA žiadajú Teherán, aby konflikt nestupňoval.

.

 

07:20 – Na Kyjevskú oblasť včera zaútočili štyri balistické rakety Iskander (alebo kórejské KN-23).

Vzdušné sily tvrdia, že dve z nich zostrelili. Rakety leteli z ruskej Voronežskej oblasti.

Treba poznamenať, že odtiaľ je to do Kyjeva viac ako 500 kilometrov.

Takisto bolo zostrelených 15 zo 16 Šáhidov a dve rakety.

.

 

07:07 – Prítomnosť stíhačiek F-16 nemení postoj USA k úderom hlboko na ruskom území.

Uviedol to predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

“Moja odpoveď sa nezmenila, a to, že naďalej sledujeme potreby ukrajinskej armády, hodnotíme bezpečnostnú situáciu a snažíme sa reagovať na ich potreby. A to je proces, ktorý prebieha od začiatku až dodnes. Takže prijímame príslušné rozhodnutia o zbraniach, ktoré Ukrajine poskytujeme, a o prípadných obmedzeniach, ktoré na použitie týchto zbraní ukladáme,” citoval Millera Hlas Ameriky.

 

06:55 – Počas včerajšej návštevy Šojgua v Teheráne Irán požiadal Rusko o nové systémy protivzdušnej obrany. Moskva ich už začala dodávať.

Píše o tom denník New York Times s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Deje sa tak v čase príprav na možnú vojnu s Izraelom – v reakcii na vraždu politického vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha.

Bývalý ruský minister obrany rokoval o dodávkach protivzdušnej obrany s novým iránskym prezidentom Massúdom Pezeshkianom a šéfom ozbrojených síl Mohammadom Bagherim.

Dvaja iránski predstavitelia pre NYT potvrdili, že Rusko už začalo dodávať radary a ďalšie zariadenia protivzdušnej obrany

 

06:50 – Trump urobil ďalšie vyhlásenie – teraz o Ukrajine, kde sľubuje, že v januári sa bude zaoberať otázkou mieru.

“Spojím sa s Putinom, spojím sa so Zelenským – oboch veľmi dobre poznám – a presvedčím ich, aby začali rokovať o mieri. To je prvá vec, ktorú urobím, keď sa stanem prezidentom,” povedal kandidát na prezidenta USA.

Predtým Trump povedal, že v noci na dnes dôjde k útoku Iránu na Izrael.

 

.

06:42 – Televízne stanice v hlavnom meste hlásia, že v Brovari v Kyjevskej oblasti dopadli trosky rakety. Predbežne je zverejnená aj fotografia dymu na mieste pádu trosiek.

Oficiálne informácie o tom zatiaľ neboli zverejnené.

Snímka

 

06:37 – Vojna na Ukrajine, 5. augusta. To najdôležitejšie:

– V Nikolajevskej oblasti bol vykonaný útok na pristávacie letisko pre stíhačky F-16, ktoré dostala Ukrajina, informovalo podzemie.

– Celkové straty ukrajinských vojakov za posledných 24 hodín dosiahli podľa súhrnu ruského ministerstva obrany až 1 750 osôb.

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila šesť rakiet ATACMS a štyri riadené strely SCALP-EG, ako aj sedem striel HIMARS, uviedlo ministerstvo obrany.

– V Záporožskej oblasti bol zadržaný ruský občan, ktorý na pokyn ukrajinských špeciálnych služieb plánoval teroristický čin proti úradníkom regionálnej správy, uviedla ukrajinská Federálna bezpečnostná služba.

– V Charkovskej, Kyjevskej a Vinnickej oblasti Ukrajiny v noci zazneli výbuchy v rámci leteckého poplachu, informovali ukrajinské médiá.

– Berlín musí vyvinúť maximálne diplomatické úsilie na ukončenie ukrajinského konfliktu a udržanie vzťahov s Ruskom, uviedol predseda brandenburskej vlády.

– Švajčiarska vojenská justícia začala 13 vyšetrovaní švajčiarskych občanov podozrivých zo žoldnierskej činnosti na Ukrajine, uviedol predstaviteľ švajčiarskej vojenskej justície.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

Včera 19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Včera 19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

Včera 19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

Včera 19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

Včera 19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

Včera 19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

Včera 19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

Včera 19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

Včera 18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali