To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 5. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Telegram)

Aktualizované 5. augusta 18:39

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine dobrovoľníčky Bučské čarodejnice
Na snímke dobrovoľníčky ženskej mobilnej skupiny protivzdušnej obrany “Bučské čarodejnice” počas vojenského výcviku neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev

18:10 – To hlavné vo večernom prejave prezidenta

.

– Hovoril o správe ministra obrany o balíkoch pomoci od partnerov.

– Informoval o správe hlavného veliteľa, ktorý je na frontovej línii.

.

– Informoval aj o tom, že na účet ministerstva financií prišlo z USA 3,9 miliardy dolárov.

– Informoval, že prebiehajú rokovania s partnermi o spôsobe využitia úrokov zo zmrazených ruských aktív.

– Informoval, že vláda pripravuje rozhodnutia, aby maximálny počet žiakov študoval offline.

– Informoval tiež, že Botswana podpísala vyhlásenie zo švajčiarskeho samitu.

– Vyhlásil, že základňa pre mier by sa mala pripraviť už v tomto roku.

.

 

14:00 – V Nikolajevskej oblasti bolo zasiahnuté pristávacie letisko pre stíhačky F-16, ktoré dostala Ukrajina, uviedlo ministerstvo obrany

 

13:20 – 31. júla Rusi prvýkrát po piatich mesiacoch vystrelili na Ukrajinu severokórejskú balistickú raketu KN-23, informoval Defense Express.

Publikácia uviedla, že raketa bola odpálená z ruského územia v smere na Bielu Cerkev, ale explodovala vo vzduchu v Kyjevskej oblasti skôr, ako dosiahla svoj cieľ.

.

 

12:30 – Štátna služba pre mimoriadne situácie poprela informácie o požiari v Turboatome v Charkove.

Hovorca regionálneho oddelenia novinárom povedal, že sa vznietila nepoužívaná drevená konštrukcia na území jedného z infraštruktúrnych zariadení.

Požiar už bol lokalizovaný.

požiar v Turboatome v Charkove
Na snímke požiar v Turboatome v Charkove

11:45 – Ukrajinské ozbrojené sily popierajú prielom Rusov cez kanál Severský Donec-Donbas v okolí Časového Jaru a ich zakotvenie v nových pozíciách.

Uviedol to hovorca 24. samostatnej mechanizovanej brigády Andrej Poluchin.

Podľa neho Rusi pokračujú v pokusoch o útok na kanál v malých skupinách.

 

10:50 – Ukrajinský dobrovoľník Jurij Kasjanov označil príchod stíhačiek F-16 na Ukrajinu za “cenu útechy ukrajinskej národnej katastrofy”.

Podľa neho je to “anestetikum na prijatie zákulisných rokovaní” a “cena za suverenitu”.

.

“Žiadne lietadlá, rakety a tanky nenahradia spoľahlivé opevnenia, kompetentných veliteľov, starostlivý prístup k bojovníkom a celonárodnú mobilizáciu všetkých síl na boj s nepriateľom,” povedal, keď komentoval oficiálne potvrdenie dodávky stíhačiek na Ukrajinu.

Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina dostala prvé stíhačky F-16, dve aj ukázal
Na snímke stíhačky F-16 ukrajinských vzdušných síl letia na neznámom mieste na Ukrajine

 

10:05 – Nové vyhlásenia úradov o možnosti zablokovania Telegramu na Ukrajine.

Šéf výboru Rady pre informačnú politiku Nikita Poturajev povedal, že Kyjev nemôže regulovať Telegram, takže Rada môže prijať zákon, podľa ktorého “buď siete alebo platformy nadviažu dialóg s ukrajinským štátom, alebo ich štát jednoducho zatvorí”.

“Keď máte 80 percent obyvateľstva, ktoré používa nemoderovanú sociálnu sieť, a to zásadne nemoderovanú, ktorej vedenie nevstupuje do komunikácie s vaším štátom, pre ktorú existuje dostatok dôkazov, že zostáva napojená na Rusko, pod vplyvom ruských spravodajských služieb, je to veľká chyba, ktorá, opakujem, bude stáť veľa,” povedal Poturajev.

.

 

09:10 – Úmrtnosť na Ukrajine v roku 2024 bude trikrát vyššia ako pôrodnosť, uviedol Opendatabot.

Podľa údajov ministerstva spravodlivosti sa v prvom polroku narodilo 87 655 detí, čo je o 9 % menej ako v rovnakom období roku 2023 a jedenapolkrát menej ako v roku 2021.

Zomrelo 250 972 ľudí, čo je 1,4-krát menej ako v rovnakom období roku 2021, keď zúril COVID.

Na jedného novorodeného občana teraz pripadajú tri úmrtia. V rokoch 2018 – 2020, teda pred COVID-om, to boli 1 až 2 úmrtia.

.

 

06:30 – Na východných prístupoch k Torecku ruské jednotky postúpili v Severnom a Železnom.

Informovala o tom ukrajinská vojenská publicistika Deep State.

Podľa vojenského analytika denníka Bild Juliana Röpckeho bolo Železnoje obsadené na 90 percent.

postup ruských vojsk

postup ruských vojsk
Na mapách postup ruských vojsk

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

Včera 19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Včera 19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

Včera 19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

Včera 19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

Včera 19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

Včera 19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

Včera 19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

Včera 19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

Včera 18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali