To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 3. augusta 2024 2024 (HSP/Foto:TASR/AP, telegram)

Aktualizované 3. augusta 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Misia OSN bude zbierať fakty o útoku na väznicu na Ukrajine
Na snímke z videa zničená budova väznice v Olenivke v separatistami ovládanej časti východu Ukrajiny

19:37 – Zelenského večerný príhovor.

.

Vyhlásil v ňom údery “na ruské letiská, rafinériu ropy a logistiku”.

Žiadal, aby Západ posilnil schopnosť Ukrajiny uskutočňovať takéto údery.

.

 

16:53 – Ukrajinský generálny štáb sa v piatok večer vyjadril k útoku na Krym.

Podľa agentúry bola zasiahnutá ponorka Rostov na Done, ktorá sa na mieste potopila. A tiež, že štyri odpaľovacie zariadenia systému Triumf SAM boli “výrazne poškodené”.

Uvedená ponorka bola poškodená už v septembri 2023 v dôsledku raketovej paľby, ale bola opravená, uviedol generálny štáb.

Nikto z ruskej strany tieto informácie nepotvrdil.

.

 

14:18 – Rusi prerazili vodný kanál v Časovom Jare a bojujú v západnej časti mesta. Uvádza to Julian Röpke, vojenský analytik nemeckého denníka Bild.

“Ruské invázne sily pretlačili kanál v Časovom Jare a teraz postupujú do prvej západnej štvrte mesta,” napísal v X.

Röpke svoj záver vyvodil z videa, ktoré včera zverejnila bezpilotná jednotka 23. pluku AFU Ombre v Jasnom Oči.

Už skôr ruská vojenské médiá písali o tom, že Rusi prerazili na západ od kanála.

.

 

13:15 – Čoraz viac Ukrajincov by chcelo začať mierové rokovania s Ruskom. Informuje o tom denník The New York Times v článku na titulnej strane.

“Prieskumy verejnej mienky a nedávne vyhlásenia lídrov krajiny podčiarkujú hmatateľný posun v rozhovore o mierových rokovaniach – od ‘žiadnej dohody nikdy’ k ‘možnému kompromisu v určitom okamihu’,” uvádzajú noviny vo svojom článku.

Noviny citovali prieskum Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu, podľa ktorého by tretina respondentov súhlasila s odstúpením časti územia Rusku s cieľom ukončiť vojnu. To je trikrát viac ako pred rokom.

“Čoraz viac ľudí je pripravených. A hlavným dôvodom sú nesplnené očakávania z minulého roka, pretože mnohí ľudia mali väčšie nádeje,” citovali noviny výkonného riaditeľa KMIS Antona Grušeckého.

Noviny sa rozprávali aj s viacerými Ukrajincami, ktorí opakujú vetu: “Zlý mier je lepší ako dobrá hádka”.

 

12:36 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty AFU v zóne zodpovednosti Centrálneho zoskupenia ozbrojených síl RF dosiahli 400 vojakov;

– Východné zoskupenie Ozbrojených síl RF obsadilo výhodnejšie línie a počas dňa zasiahlo živú silu a techniku dvoch brigád AFU;

.

– Ozbrojené sily RF zasiahli dve odpaľovacie zariadenia systému SAM S-125 a miesto dočasného rozmiestnenia zahraničných žoldnierskych jednotiek;

– AFU stratila v oblasti zodpovednosti skupiny Vostok až 115 príslušníkov vojenského personálu;

– Vojská Centrálnej skupiny ruských ozbrojených síl pokračovali v postupe do hĺbky obrany nepriateľa a zasiahli formácie šiestich brigád AFU;

– Zoskupenie síl Dnepr zasiahlo počas dňa formácie štyroch brigád AFU;

– Ruské sily protivzdušnej obrany počas noci zostrelili jednu raketu Patriot SAM, deväť striel HIMARS a 140 bezpilotných lietadiel;

.

– AFU stratila až 470 príslušníkov vojenského personálu a dva muničné sklady v oblasti zodpovednosti skupiny “Západ”.

 

12:25 – Dôsledky nočného útoku na kritickú infraštruktúru vo Vinnickom regióne zverejňuje Štátna služba pre mimoriadne situácie a miestne médiá.

Dôsledky nočného útoku na kritickú infraštruktúru vo Vinnickom regióne
Dôsledky nočného útoku na kritickú infraštruktúru vo Vinnickom regióne

12:15 – Charkovský dobrovoľník Jurij Sapronov citoval vojenských predstaviteľov, podľa ktorých F-16 už operujú na oblohe nad Charkovom.

Pripomenieme, že západné masmédiá informovali o presune prvých lietadiel F-16 na Ukrajinu v stredu.

.

 

11:56 – Požiar palivových nádrží po nočnom útoku na Rostovskú oblasť bol zlikvidovaný, uviedol vedúci administratívy Kamenského okresu Vladimir Savin.

 

09:25 – Generálny štáb AFU potvrdil úder na letisko Morozovsk v Rostovskej oblasti Ruskej federácie.

“Zásah bol zaznamenaný najmä v muničných skladoch, kde boli uložené riadené letecké bomby. Informácie o porážke protivzdušnej obrany a leteckej techniky protivníka sa spresňujú,” uviedol GŠÚ.

Podľa neho išlo o spoločnú operáciu SBU, GSU a AFU.

“Obranné sily zaútočili aj na viaceré sklady ropy a sklady pohonných hmôt a mazív ruských okupantov v Belgorodskej, Kurskej a Rostovskej oblasti. Existujú informácie o zasiahnutí a následnom zapálení najmenej dvoch nádrží s ropnými produktmi,” uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu.

.

Ruské úrady predtým potvrdili útoky na ropné sklady. Pokiaľ ide o Morozovsk, bolo uvedené, že bol zasiahnutý sklad, ale nebolo špecifikované s čím.

 

09:18 – V noci sa pod paľbu dostalo centrum Pokrovska v Doneckej oblasti.

Poškodených bolo osem bytových domov, dve administratívne budovy, tri kultúrne inštitúcie, tri vzdelávacie inštitúcie, z ktorých dve boli zničené. Poškodená bola aj nemocnica.

V noci sa pod paľbu dostalo centrum Pokrovska v Doneckej oblasti
V noci sa pod paľbu dostalo centrum Pokrovska v Doneckej oblasti

07:23 – Úrady v Rostovskej oblasti uviedli, že ide o jeden z najmasívnejších útokov dronov vôbec. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že bolo zostrelených 36 dronov.

Najviac zasiahnutý bol Morozovský okres, kde sa nachádza vojenské letisko (žiadne útoky neboli potvrdené). Výbuchy bolo počuť aj v Rostove, Batajsku, Taganrogu, Azove a Kamensku.

“Škody boli spôsobené na skladoch v Kamenskom a Morozovskom okrese a na sklade ropy pri Kamensku. Likvidujú sa požiare,” povedal gubernátor Golubev.

.
jeden z najmasívnejších útokov dronov
Jeden z najmasívnejších útokov dronov

07:20 –  V ruskom meste Orel zasiahli 16-poschodovú budovu dva drony, informovali miestne úrady. Ďalšie tri drony boli zostrelené.

Neboli zaznamenané žiadne obete.

 V ruskom meste Orel zasiahli 16-poschodovú budovu dva drony
V ruskom meste Orel zasiahli 16-poschodovú budovu dva drony

07:15 – Vzdušné sily tvrdia, že v noci na 3. augusta zostrelili 24 z 29 Šáhidov.

Došlo aj k úderom dvoma raketami S-300 v Donbase a dvoma protiradarovými raketami Kh-31P z vôd Čierneho mora. Tie neboli zostrelené.

Protivzdušná obrana pôsobila v rámci Chersonskej, Odeskej, Nikolajevskej, Poltavskej, Sumskej, Dnepropetrovskej, Kyjevskej, Vinnickej a Žitomírskej oblasti.

 

07:00 – Rusi sú len 100 metrov od Torecka, uvádza Deep State s odvolaním sa na prápor bezpilotných síl VORON 100.

.

“Bojová línia sa spresňuje, ale nepriateľ má určite taktické úspechy a môže sa pokúsiť vstúpiť do samotného Torecka,” píše sa.

Predtým šéf AFU Syrskij potvrdil, že v hraniciach mesta Toreck sa už pravidelne bojuje.

Rusi sú len 100 metrov od Torecka
Rusi sú len 100 metrov od Torecka

06:50 –  Počas uplynulej noci systémy protivzdušnej obrany zachytili a zničili celkovo 75 ukrajinských dronov, z toho 36 nad Rostovom, 8 nad Kurskom, 9 nad Belgorodom, 17 nad Orelom, 2 nad Riazanskou oblasťou, po jednom bezpilotnom lietadle nad Voronežskou oblasťou, Azovským morom a Krasnodarským krajom, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

06:40 – Orelská oblasť bola vystavená masívnemu útoku bezpilotných lietadiel AFU, uviedol šéf regiónu.

Tri bezpilotné lietadlá boli zničené silami elektronického boja a protivzdušnej obrany. Ďalšie dva drony zasiahli obytný dom. Požiar, ktorý na mieste vypukol, bol lokalizovaný, nedošlo k žiadnym obetiam.

 

.

06:30 – Vojna na Ukrajine, 2. augusta 2024. To najdôležitejšie z pohľadu ruskej strany

– Ministerstvo obrany: 11 skupinových úderov na ukrajinské obrnené podniky, dielne bezpilotných lietadiel, muničné sklady a miesta dočasného rozmiestnenia AFU a žoldnierov v priebehu týždňa;

– Skupina vojsk “Stred” oslobodila počas týždňa päť osád, spresnilo ministerstvo obrany;

– Kyjev v priebehu týždňa stratil 13570 vojakov, 14 tankov, 42 obrnených vozidiel a 189 poľných delostreleckých zbraní, uvádza sa v súhrne;

– Boli zostrelené ukrajinské lietadlá MiG-29 a Su-25, zničené tri odpaľovacie zariadenia a radary komplexu Patriot, dodalo ministerstvo;

– V Deň výsadkových vojsk veliteľ Teplinskij uviedol, že viac ako 70 výsadkárov sa počas obdobia SDF stalo Hrdinami Ruska a viac ako 71 000 ich dostalo štátne vyznamenania;

– Trump uviedol, že viceprezident Harris údajne tri dni pred ZSSR nadviazal kontakt s ruským vedením, aby zabránil kríze na Ukrajine;

.

– 57 % Ukrajincov sa domnieva, že je potrebné začať “rokovania s Ruskom a pokúsiť sa dosiahnuť mier”, ukázal prieskum agentúry KMIS.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:05

Ceny ropy sa v pondelok ráno zotavili zo strát z minulého týždňa, ktoré utrpeli po zverejnení slabších než očakávaných údajov o zamestnanosti v USA.

07:32

Všetci traja prezidentskí kandidáti v Alžírsku vrátane ohláseného víťaza, úradujúceho prezidenta Abdala Madžída Tabbúna, v nedeľu kritizovali volebný úrad za nezrovnalosti pri oznámení výsledkov.

07:32

Tisíce Indov sa v nedeľu zhromaždili vo viac ako 130 mestách v 25 krajinách a dožadovali sa spravodlivosti po znásilnení a vražde mladej lekárky, ktorej telo bolo nájdené v auguste v univerzitnej nemocnici v Kalkate, metropole indického štátu Západné Bengálsko.

06:55

Podporovatelia ruského prezidenta Vladimira Putina vedú v regionálnych voľbách v Kurskej, Lipeckej a Brianskej oblasti. Vyplýva to z priebežných výsledkov, o ktorých v noci na pondelok informovala agentúra Reuters.

06:49

V nedeľu večer sa oficiálne skončili XVII. paralympijské hry v Paríži. Zavŕšil ich záverečný ceremoniál na štadióne Stade de France, kde si organizátorskú štafetu prebrali zástupcovia nasledujúcich hier v Los Angeles.

PH2024 Paríž SR záverečný ceremoniál
Na snímke uprostred slovenskí vlajkonosiči Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský počas záverečného ceremoniálu na XVII. paralympijskách hrách 2024 v Paríži v nedeľu 8. septembra 2024
06:42

Najmenej 24 ľudí zomrelo a ďalších 200 utrpelo zranenia v severnom Vietname počas tajfúnu Jagi. Oznámili to v nedeľu miestne úrady s tým, že záchranné a pomocné práce pokračujú.

tajfún Jagi
Na snímke zrútený most v dôsledku záplav spôsobených tajfúnom Jagi v provincii Phu Tho vo Vietname v pondelok 9. septembra 2024
06:42

Premiér ČR Petr Fiala z dôvodu choroby zrušil svoj pondelkový program v Moravskosliezskom a Zlínskom kraji. Oznámil to v nedeľu večer na sociálnej sieti, píše TASR.

“Nie je to nič vážne, je toho teraz všade plno, tak sa to nevyhlo ani mne. Verím, že budem čo najskôr naplno späť v práci,” napísal Fiala. Ochorenie nešpecifikoval.

06:40

Poľský meteorologický ústav (IMGW) oznámil, že na rieke Visla nameral v nedeľu vo Varšave v dôsledku sucha rekordne nízku hladinu vody.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali