To najdôležitejšie z Ukrajiny – Dva prápory ukrajinských ozbrojených síl svojvoľne opustili svoje pozície

❚❚

Kyjev 28. júla 2024 (HSP-Russian Defense Ministry Press Service via AP, Jacob King/Pool Photo via AP)

Aktualizované 28. júla 19:44

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine samohybné delo 257M Malka ruskí vojaci
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany, ruskí vojaci obsluhujú samohybné delo 2S7M Malka na neznámom mieste

19:40 – Ďalší strategický cieľ Rusov je jasný. Ako dlho udrží AFU Pokrovsk?

.

Denník Washington Post píše, že ruské jednotky rozvinuli v Donbase útočný oblúk v snahe dobyť mesto Pokrovsk, ktoré je kľúčovým tranzitným uzlom. Ruské jednotky teraz postupujú v oblúku z troch kľúčových bodov: Časov Jar – Toreck – Očeretino.

Ofenzíva sa rozvíja v situácii, keď je v AFU nedostatok vojakov a hovorí sa o tom, že Kyjev môže byť čoskoro nútený rokovať o odovzdaní územia výmenou za ukončenie vojny.

.

Po tom, čo prílev amerických zbraní a peňazí pomohol Ukrajine v máji zadržať inváziu v Charkovskej oblasti, ruskí velitelia znovu zamerali svoju pozornosť na Doneckú oblasť, ktorá je pravdepodobne Putinovým hlavným územným cieľom, uviedol americký denník.

Opakovaná invázia do Charkovskej oblasti priniesla Ruskej federácii určité výhody, ale zároveň odklonila ukrajinské zdroje.

Alexander, veliteľ práporu 47. brigády bojujúcej v okolí Očeretina, uviedol, že ukrajinské sily majú problémy. „Ich stratégia je šikovná: snažíte sa sústrediť nepriateľské sily jedným smerom a potom ich odkloniť iným smerom. Ich prvým cieľom je zničiť nás. Druhým cieľom je zatlačiť na nás, aby získali viac pák na mierové rokovania a viac našich ústupkov,“ vyhlásil.

Ofenzíva pri Donecku podľa publikácie ukazuje výrazné zlepšenie taktiky ruských veliteľov, ktorí sa zrejme poučili z minulých chýb a teraz dosahujú stabilné úspechy.

„Tento nový nápor v Doneckej oblasti je veľmi zaujímavý, pretože poukazuje na širšiu zmenu v ruskom operačnom plánovaní. Predtým zmysluplný postup brzdili ruské taktické chyby. Kedysi sa jednoducho vrhalo do zdĺhavých operácií s vysokými stratami. Teraz sa ruskí operační velitelia učia, ako viesť simultánne a komplementárne ofenzívy a vyvíjať neustály tlak na ukrajinské zdroje,“ uviedla analytička ISW Caroline Heardová.

.

Vyčerpané ukrajinské sily sú pod tlakom, ktorý ešte zhoršujú vyčerpávajúce letné horúčavy. Ukrajinskí velitelia a vojaci, s ktorými sa rozprával denník The Washington Post, uvádzali vyčerpanie a ubúdajúce zdroje vrátane vážneho nedostatku ľudskej sily.

Jeden 56-ročný seržant s volacím znakom „Bart“ označil situáciu za kritickú a povedal, že na frontovej línii vládne „vážny chaos“. Obviňuje z toho velenie.

Michail, veliteľ mínometnej batérie AFU bojujúcej v Krasnogorovke, uviedol, že spravodajské informácie odhalili, že Rusko nedávno vyčlenilo značné zdroje vrátane pechoty a tankov na ofenzívu pri Donecku.

Minulý týždeň sa ruským silám podarilo postúpiť západne od Očeretina a prinútiť ukrajinskú pešiu brigádu, ktorá držala líniu v obci Progres, k ústupu. Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda bola nútená k „chaotickému ústupu“ pre nedostatok vojakov.

Jedny z najintenzívnejších bojov tohto leta sa teraz odohrávajú v okolí Torecka, kde Rusko dosiahlo významné taktické úspechy. Velitelia a vojenskí analytici uviedli, že cieľom týchto bojov je preraziť do Konstantinovky. Niektoré ruské jednotky sa tiež presúvajú na západ smerom ku Kurachovu.

.

Viacerí ukrajinskí velitelia upozornili na novú taktiku Rusov, ktorí používajú bezpilotné lietadlá a REB. Ukrajinské ozbrojené sily mali kedysi výhodu a boli efektívnejšie, „ale teraz to tak nie je,“ povedal Michail. Ukrajinskí vojaci tiež zaznamenali zvýšené používanie leteckých bômb Rusmi, ktoré ničia opevnenia a majú demoralizujúci účinok na personál.

 

18:15 – Významné udalosti v rámci “Špeciálnej vojenskej operácie” – 28. júla:

Ruské ozbrojené sily oslobodili osady Progres a Jevgenevka v DĽR, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Kumulatívne straty ukrajinských jednotiek za deň dosiahli až 1 930 osôb, vyplýva zo súhrnu ministerstva obrany.

Ruské letectvo a delostrelectvo zasiahlo radary systému protivzdušnej obrany Patriot, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

V noci protivzdušná obrana zachytila a zničila päť bezpilotných lietadiel nad Belgorodskou a dve nad Kurskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany.

V noci ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na ropný sklad v Kurskej oblasti, tri palivové nádrže sa vznietili, nikto nebol zranený, uviedol úradujúci gubernátor Smirnov.

Cudzinci hromadne odchádzajú z AFU a nadávajú na podmienky služby v nej, povedal bývalý podplukovník SBU Prozorov.

V „medzinárodnej légii“ AFU, ktorá sa vytvorila zo zahraničných žoldnierov, je asi 3 000 ľudí, povedal Prozorov.

.

Rozhovory o možnosti rokovaní s Moskvou sú taktickým trikom Kyjeva a Západu, aby si vydýchli, zatiaľ čo v skutočnosti kyjevský režim nerobí nič pre rokovania, povedal Patrušev.

 

17:44 – Kyjev začne „podrobné rokovania s príslušnými krajinami o otázkach územnej celistvosti“. Ukrajina vypracuje akčný plán na dosiahnutie mieru do konca novembra, povedal Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre japonskú televíziu NHK.

Zároveň uviedol, že „nemôže reagovať na výzvy na prímerie, pokiaľ Rusko bude naďalej okupovať ukrajinské územie“.

Na ukončenie vojny je podľa Zelenského potrebná „trpezlivosť, podpora a diplomatický tlak – to sú tri faktory na spravodlivé ukončenie vojny“.

.

„Ak USA a európske krajiny zostanú jednotné, bude to ďalší tlak a ukáže Moskve, že nemá šancu,“ povedal prezident.

 

17:20 – Obyvatelia Fínska by si mali zvyknúť na to, že vojna príde až k ich hraniciam, povedal prezident krajiny Alexander Stubb.

Takto komentoval správy v médiách o možnom útoku bezpilotného lietadla na vojenské letisko „Olenja“, ktoré sa nachádza 150 kilometrov od fínskych hraníc.

„Z Helsínk je let do Kyjeva veľmi krátky. Musíme si zvyknúť na to, že Ukrajina musí použiť všetky prostriedky, aby vyhrala túto vojnu, a to sú aj rôzne údery. A Rusko pokračuje v hybridných útokoch,“ poznamenal Stubb.

.

 

16:53 – Malajzia poslala Rusku žiadosť o vstup do BRICS. Oznámil to predseda malajzijskej vlády Anwar Ibrahim.

 

16:20 – Dva prápory ukrajinských ozbrojených síl svojvoľne opustili svoje pozície pri osadách Lozovatskoje a Progres (Donecká ľudová republika), uviedol britský expert.

Analytik Oleksandr Merkuris uviedol, že ukrajinské jednotky uviazli v kotli. Neuposlúchli rozkazy velenia, „vzali všetko do vlastných rúk“ a stiahli sa z oblasti, zdôraznil.

 

15:45 – Ukrajinská poslankyňa Maryana Bezuglaja nesúhlasila s vyhlásením ministerstva obrany, že 75 percent zranených na Ukrajine sa vracia do akcie.

.

„Je to preto, že skutočne ťažko zranení sa nedostanú na stabilizačný bod, zomrú… kriticky zranení sa nedostanú do zdravotníckych centier“, uviedla.

Bezuglaja ako dôvod uviedla okrem ťažkostí s evakuáciou počas bojov aj zlú kvalitu taktickej medicíny, problémy s transfúziou krvi a štatistikou počítania.

„Je to rovnaká kultúra klamstiev ako pri zostrelených dronoch a nových zombie brigádach namiesto doplnenia tých existujúcich na fronte,“ povedala poslankyňa.

 

15:20 – Ukrajinci vo veku od 18 do 25 rokov môžu byť za určitých podmienok mobilizovaní.

Podľa náborovej služby odeskej oblasti osoba podliehajúca vojenskej povinnosti v tejto vekovej kategórii podlieha mobilizácii, ak:

  • absolvovala povinnú vojenskú službu v čase mieru;
  • absolvovala vysokú školu alebo vojenskú katedru a získala určitú vojenskú špecializáciu;
  • bola uznaná za nespôsobilú na službu v čase mieru a spôsobilú na službu v čase vojny.

Okrem toho „obmedzene spôsobilí“, naďalej podliehajú vojenskej službe, aj keď majú menej ako 25 rokov. V prípade absencie aktuálnych údajov môžu byť odoslaní na výcvik a následne na front.

.

 

14:45 – Neďaleko Moskvy pred hlavným ruským vojenským chrámom udrel blesk a zasiahol štyroch ľudí.

Stalo sa to v parku Patriot. Verejnosť informuje, že blesk zasiahol ženu a troch mužov. Žena vstala a nemala vážnejšie zranenia. Muži sú vo vážnom stave.

 

14:05 – V Nikolajeve horí rozsiahly požiar, obyvatelia sú vyzvaní, aby neotvárali okná.

Zatiaľ nie je známe, čo presne horí a čo požiar spôsobilo.

 

.

13:20 – Hlavné body z brífingu ruského ministerstva obrany:

Ruské jednotky oslobodili osady Progres a Jevgenevka v DĽR;

Skupina „Sever“ porazila tri brigády AFU v Charkovskej oblasti, AFU stratila až 205 vojakov;

AFU stratila až 540 vojakov a obrnený transportér Stryker v oblasti zodpovednosti skupiny „Západ“;

Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 5 rakiet HIMARS, 2 bomby Hammer a 34 bezpilotných lietadiel, z toho 12 mimo zóny špeciálnej operácie;

Straty AFU dosiahli v zóne Južného zoskupenia celkovo až 560 vojakov;

Južné zoskupenie porazilo živé sily piatich brigád AFU vrátane brigády špeciálnych síl Azov (uznanej za teroristickú v Ruskej federácii);

.

AFU zasiahla radarovú stanicu systému SAM Patriot americkej výroby;

AFU stratila až 385 vojakov v oblasti zodpovednosti skupiny Stred;

Skupina síl „Východ“ zlepšila svoje postavenie na frontovej línii, nepriateľ stratil až 140 vojakov a 3 muničné sklady.

 

12:50 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dve dediny v Doneckej oblasti – Progress a Jevgenevka (severozápadne od Avdejevky a západne od Očeretina).

Ukrajinská a ruská vojenská verejnosť už dlhší čas informujú o obsadení týchto dedín. Uvádzali tiež, že Rusi pokračujú v ofenzíve týmto smerom.

 

.

12:20 – Čo je známe o Tuarégoch, ktorí zničili konvoj Wagnerovcov v západnej Afrike?

Ide o kmene žijúce v saharskej púšti, ktoré vyznávajú sunitský islam. Tuaregovia bojujú za odtrhnutie obrovského územia na severe Mali. To znamená, že sú to separatisti, ktorí navyše spolupracujú s radikálnymi islamistami.

Vojna v Mali prebieha s rôznou intenzitou približne od roku 2012. Práve v tomto období bolo po zvrhnutí Kaddáfího z Líbye vyhnaných mnoho Tuarégov, ktorí slúžili v líbyjskej armáde a bojovali na jeho strane.

Potom sa vrátili do Mali, kde začali bojovať za odtrhnutie provincií Timbuktu, Gao, Kidal a časti regiónu Mopti. To je približne polovica krajiny. Tuaregovia sa zmocnili kľúčových miest v týchto provinciách, vyhlásili „štát“ Azawad a dokonca začali ofenzívu v južných oblastiach krajiny.

V tejto fáze proti nim začala bojovať nielen malijská vláda, ale aj francúzske jednotky, ktoré postup Tuarégov zastavili. K vonkajšiemu zásahu viedla aj skutočnosť, že územie, ktorého sa islamisti zmocnili, obsahuje množstvo nerastných surovín – vrátane veľkých ložísk zlata.

.

V reakcii na to Tuaregovia podnikli nájazdy proti Alžírsku, aby ovplyvnili Francúzov. Na pomoc Mali však prišli aj ďalšie západoafrické štáty a časť územia, ktorého sa separatisti zmocnili, bola znovu získaná.

Potom vojna Tuarégov proti vláde prešla do fázy vyjednávania a partizánskej vojny. A v tejto podobe situácia pretrvávala až do roku 2017, po ktorom Tuaregovia, ktorí sa spojili s inými džihádistickými skupinami, opäť prešli do ofenzívy.

Na pozadí neschopnosti úradov vyrovnať sa so separatistami sa v roku 2021 uskutočnil v Mali prevrat a na čelo sa dostala armáda, ktorá si v roku 2021 na pomoc zavolala PMC „Wagner“.

Potom boli z krajiny stiahnuté francúzske jednotky a rokovania s Tuarégmi boli obmedzené. Následne začali postupovať malijské jednotky. A v tejto chvíli – práve v júli – sa im podarilo dosiahnuť hranice Mali s Alžírskom.

Konkrétne do pohraničného mesta Tin Zouatin, kde sa Tuaregovia ocitli medzi malijskou armádou na jednej strane a alžírskymi ozbrojenými silami na druhej strane hranice.

Práve tu sa odohrala bitka, v ktorej zahynulo alebo bolo zajatých mnoho wagnerovských vojakov pri džihádistickom prepade.

 

11:48 – Alexej Smirnov, úradujúci gubernátor Kurskej oblasti, informoval o útoku ukrajinského dronu na ropný sklad v regióne.

Vznietili sa tri palivové nádrže. Do likvidácie požiaru sa zapojilo 82 záchranárov a 32 jednotiek špeciálnej techniky. V jednej z nádrží už bol požiar zlikvidovaný.

 

11:20 – Rusko sa nebude považovať viazané moratóriom na rozmiestnení rakiet stredného a krátkeho doletu v prípade, že sa v Nemecku objavia americké rakety, povedal dnes Putin.

Pripomeňme, že na základe zmluvy medzi USA a ZSSR z roku 1987 obe krajiny zrušili svoje arzenály rakiet stredného a krátkeho doletu.

 

10:55 – Putinov pobočník Nikolaj Patrušev (bývalý tajomník ruskej bezpečnostnej rady) uviedol, že vyhlásenia Ukrajiny a Západu o rokovaniach sú „taktickým trikom“.

Podľa jeho názoru sa táto taktika využíva „na vydýchnutie“, pretože Rusko „má vo vojne výhodu.

.

Ukrajina zároveň nepodniká žiadne reálne kroky smerom k rokovaniam, povedal bývalý tajomník ruskej bezpečnostnej rady
Kremeľ je oficiálne za rokovania a obviňuje Ukrajinu, že ich nechce viesť. Volodymyr Zelenskyj nedávno opakovane vyhlásil, že Rusko by malo byť pozvané na druhý „mierový samit“ a ukončiť vojnu do konca roka.

Zelenského administratíva je zároveň proti podpísaniu mieru „v blízkej budúcnosti“.

 

10:20 – Na sociálnych sieťach sa objavilo vyhlásenie, že džihádistickí Tuarégovia v Mali sú pripravení odovzdať zajatých „wagnerovcov“ Ukrajine. O útoku na konvoj skupiny Wagner sme písali v nedeľu v tomto článku.

 

 

„Zajali sme veľký počet wagnerovských žoldnierov a chceme vám týchto zajatcov odovzdať na znak podpory a solidarity,“ napísal na sieti X jeden z blogerov, ktorý podporuje túto skupinu. Príspevok bol napísaný v ukrajinčine.

Zároveň nie je známe, do akej miery tento odkaz odráža oficiálne stanovisko Tuarégov – alebo ide o osobnú predstavu blogera.

 

09:38 – Telefonický rozhovor medzi Trumpom a Zelenským pomohol na žiadosť Kyjeva zorganizovať maďarský premiér Viktor Orbán. Píše o tom maďarský investigatívny novinár Szabolcs Pányi.

„Zelenskyj požiadal Viktora Orbána počas stretnutia v Kyjeve 2. júla, aby pomohol zorganizovať telefonát s Donaldom Trumpom – ktorý sa nakoniec uskutočnil 19. júla. Nie je však jasné, čie sprostredkovanie bolo dôležitejšie,“ píše.

Informácie o Zelenského žiadosti poskytol novinárovi „zdroj s dobrými kontaktmi súvisiacimi s ukrajinsko-maďarskými vzťahmi“.
Orbán sa následne 11. júla stretol s Trumpom, zatiaľ čo kandidát na prezidenta USA sa 19. júla rozprával so Zelenským.

Novinár dodáva, že podľa jeho informácií to nie je len Orbán, kto pomáha Kyjevu nadviazať vzťahy s Trumpom. V tomto úsilí sa angažujú aj bývalý britský premiér Boris Johnson a poľský prezident Andrzej Duda.

 

09:05 – Washington Post brzdí nadšenie z príchodu F-16 na Ukrajinu.

.

Stíhačky F-16 pravdepodobne nebudú mať „okamžitý vplyv“ na bojisko na Ukrajine, uvádza Washington Post s odvolaním sa na ukrajinských a západných predstaviteľov.

„Je tam jednoducho príliš málo lietadiel a príliš veľa ruskej protivzdušnej obrany, ktorá ich môže zostreliť,“ píše sa v článku.
Podľa autora prvé lietadlá F-16 budú slúžiť skôr na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany než na údery na ruské jednotky a vojenské zariadenia v blízkosti frontu.

Vzhľadom na to, že stíhačky „pravdepodobne nebudú lietať príliš blízko frontovej línie“, nie je jasné, či budú schopné zostreliť ruské lietadlá, ktoré podnikajú údery z ruského vzdušného priestoru.

Zdroje z ukrajinského ministerstva obrany uviedli, že stíhačky F-16 odovzdané AFU budú niesť rakety vzduch-vzduch AIM-120, ktoré sa používajú aj v systéme protivzdušnej obrany NASAMS. Dosah niektorých modifikácií tejto rakety je až 160 kilometrov. Kyjev má však príliš málo týchto rakiet a bude ich musieť rozdeliť medzi F-16 a NASAMS.

Ďalším problémom sú ruské údery na letiská. Ukrajinskí vojenskí predstavitelia pre publikáciu uviedli, že koncom minulého roka Rusko z Krymu odpálilo rakety S-400 na letisko v Kremenčuku – a tak otestovalo schopnosť F-16 poraziť lietadlá s dlhým doletom.
Existujú aj otázky týkajúce sa rýchlosti dodávok. Obmedzuje ju čas výcviku (len výučba angličtiny trvá štyri mesiace), nedostatok pilotov v Kyjeve a nedostatok inštruktorov a technického personálu. „Hlavným obmedzením je počet lietadiel a čas výcviku,“ povedal ukrajinský predstaviteľ.

„Belgicko, Dánsko, Holandsko a Nórsko prisľúbili poskytnúť Ukrajine 80 stíhačiek F-16, ale väčšina z nich príde až o mnoho rokov… Tento rok to bude maximálne jedna letka – približne 20 lietadiel – a len šesť pilotov, ktorí by mali výcvik ukončiť do tohto leta,“ uvádza sa v článku.

 

08:30 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo nesúhlas s vystúpením ruskej herečky Čulpan Chamatovovej na filmovom festivale v Benátkach.

Herečka emigrovala z Ruska po začiatku vojny na Ukrajine a teraz kritizuje Kremeľ. Kyjev ju však obviňuje z „bývalých väzieb na Putina“.

„Chamatovová, bývalá Putinova stúpenkyňa, hrala na filmovom festivale v Benátkach vo filme Tichý život. Hoci opustila Rusko, jej minulé väzby na Putina vyvolávajú otázky. Tí, ktorí pomáhali upevňovať jeho moc, by sa nemali objavovať na červených kobercoch, zatiaľ čo Ukrajinci sú zabíjaní,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Ministerstvo zahraničných vecí pridalo k vyhláseniu starú fotografiu Čulpan Chamatovovej, na ktorej je odfotografovaná s Putinom.

 

08:00 – Ukrajinské zdroje potvrdzujú, že ruské jednotky postúpili v Krasnogorovke, ktorej dobytie včera oznámila ruská vojenský vojenskí blogeri na sieti X.

Ukrajinský vojenský telegramový kanál Deep State píše, že ruské sily postúpili na severný okraj mesta.
Už skôr ruské kanály uviedli, že bolo obsadené celé územie Krasnogorovky južne od rieky Lozovaja. Takéto informácie však Ukrajina nepotvrdila.

Generálny štáb AFU od rána hlási, že „na Kurachovskom smere sa nepriateľ 18-krát pokúsil prelomiť obranu vojsk v oblasti Krasnogorovky, Georgievky a Paraskovejevky“.

.

Ukrajinský generálny štáb v nedeľu neinformuje o strate pozícií v Krasnogorovke.

 

07:29 – Na druhej strane, ukrajinské drony v noci zaútočili na ropný sklad pri Kursku v Ruskej federácii.

Vznietili sa tri palivové nádrže, regionálne úrady uviedli, že nedošlo k žiadnym obetiam.

 

07:00 – Ukrajinci informujú o nočnom nálete ruských bezpilotných lietadiel na Odeskú oblasť: AFU oznámila, že zostrelila 7 z 8 útočiacich dornov Šahid.

Viaceré kanály na Telegrame tiež hlásili útok na mesto Južnyj.

 

06:38 – Trump vsádza na biznis s kryptomenami, s ktorým má jeho potenciálny viceprezident J. D. Vance úzke prepojenia.

Republikánsky kandidát na prezidenta USA sa objavil na konferencii Bitcoin 2024 a povedal, že USA by mali viesť v odvetví kryptomien „skôr ako Čína a ostatní“.

„Nemalo by sa to diať nikde inde. A ak kurz bitcoinu vyletí na Mesiac, chcem, aby Amerika viedla tento let. Budete mať z toho veľkú radosť,“ vyhlásil Trump.

 

06:25 – Počas výcvikového letu v Charkove havaroval kadet leteckej univerzity v Kožedugu. Lietal na ukrajinskom ľahkom lietadle K-10 Swift.

„Na mieste leteckej nehody pracujú vyšetrovatelia, experti, špecialisti vzdušných síl AFU,“ uviedla univerzita. Príčiny incidentu sa zisťujú.

 

06:13 – Ukrajina okrem toho v sobotu prišla o dediny Progres a Volče v Doneckej oblasti. Túto informáciu potvrdil veliteľ práporu 47. brigády AFU Alexander Širšin s volacím znakom Genius.

„Momentálne Progres nie je náš. Volče nie je naše. Nemôžem povedať, že sa to stalo kvôli jednému faktoru. Je to otázka výcviku personálu, pochopenia zásad riadenia, množstva munície a techniky, je to kompetencia dôstojníkov, riadiaceho personálu, je to motivácia ľudí. Bohužiaľ, toto je vojna,“ povedal Širšin pre publikáciu Liga.

Už skôr o strate týchto osád na Pokrovskom smere informovala ukrajinská vojenská verejnosť.

Aj skupina AFU Chortyca dala jasne najavo, že v Progrese už nie sú ukrajinské jednotky.

 

06:00 – Na ruských vojenských blogoch sa píše o dobytí takmer celého mesta Krasnogorovka, mesta západne od Donecka v Kurachovskom smere.

Tvrdia, že boli obsadené všetky štvrte južne od rieky Lozovaja, a zverejňujú fotografie s ruskou vlajkou na jednom z krajných domov. Pod AFU zostáva oblasť bývalého kolchozu Zarečie, píšu viaceré kanály na sieti X.

Zároveň jeden z ruských vojnových spravodajcov už v sobotu napísal, že Krasnogorovka je „zatlačená“. Ďalší ruskí publicisti tvrdia, že mesto je obsadené na 90 %.

Ukrajinský vojenský dôstojník s volacím znakom „Alex“ dnes popoludní tiež napísal, že Rusi sa „snažia zatlačiť“ Krasnogorovku a zapojili 16 jednotiek obrnenej techniky do útoku na pozície AFU.

Oficiálne Ukrajina stratu mesta ani postup ruských jednotiek v ňom nepotvrdila.

Na mapách ukrajinského blogu Deep State sa uvádza, že Rusi mali včera v Krasnogorovke postup, ale severné časti mesta sú buď v šedej zóne, alebo pod kontrolou AFU.

Z toho vyplýva, že situácia v Krasnogorovke sa momentálne zhoršuje (ak mesto nie je dokonca stratené).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:04

Organizácia Spojených národov (OSN) v nedeľu vyzvala Izrael na otvorenie ďalších hraničných priechodov do Pásma Gazy, aby tak uľahčil dodávky humanitárnej pomoci.

13:54

Vietnamské Národné zhromaždenie (parlament) začne v pondelok proces výberu nového prezidenta. V nedeľu to potvrdil šéf parlamentného výboru pre poslanecké záležitosti.

13:28

Americký výrobca lietadiel Boeing a odbory dosiahli predbežnú dohodu na vyriešení mzdového sporu, ktorý niekoľko týždňov paralyzoval výrobu. Spoločnosť okrem iného ponúkla pracovníkom zvýšenie miezd o 35 % počas štyroch rokov.

13:27

Ceny potravín sú témou, ktorej sa musí venovať aj predseda vlády. Spolu s poľnohospodármi, potravinármi a obchodníkmi je potrebné nájsť spôsob, aby sa v nich od budúceho roka prejavilo zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny z 10 % na 5 %. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

13:26

Ceny ropy v piatok (18. 10.) klesli a za celý týždeň si odpísali viac ako 7 %. Vývoj ovplyvnilo najmä spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom komodity.

13:24

Hurikán Oscar zasiahol v nedeľu bahamský ostrov Inagua a smeruje k východnému pobrežiu Kuby. Oznámilo to americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

13:23

Väčšina Poliakov sa domnieva, že poľskí ústavní činitelia zarábajú príliš veľa. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnil denník Super Express počas rokovania parlamentu o zákone o budúcoročnom rozpočte. Podľa návrhu sa má plat prezidenta, premiéra, poslancov parlamentu a senátorov zvýšiť o 4,1 percenta.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali