To najdôležitejšie z Ukrajiny – Stíhačky F-16 začnú bojovať na Ukrajine už tento rok

❚❚

Kyjev 27. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 27. júla 2024 o 19:42

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Rusko Vojna ukrajina
Dym stúpa po ruskom raketom útoku v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok 8. júla 2024

19:42 – Švajčiarsko odmietlo previesť na Ukrajinu výnosy zo zmrazeného ruského majetku uloženého vo švajčiarskych bankách.

.

Informovala o tom spravodajská a analytická webová stránka Swissinfo.

EÚ v piatok oznámila, že Ukrajine uvoľní prvé príjmy z ruských aktív v hodnote 1,5 mld. eur. Švajčiarsko však nebude nasledovať tento príklad, uviedol štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti.

.

Rozhodnutie bolo prijaté „v súlade so švajčiarskym právom a medzinárodnými záväzkami“.

Od apríla 2024 je vo Švajčiarsku zmrazených viac ako sedem miliárd švajčiarskych frankov patriacich Ruskej federácii.

 

19:35 – Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že Ukrajina zostane „nárazníkovým štátom“ medzi Západom a Ruskom a v dôsledku vojny nebude môcť vstúpiť do EÚ. Povedal to počas svojej návštevy Rumunska.

Podľa neho „EÚ prehrala vojnu a bude za ňu musieť zaplatiť, pričom táto cena bude vysoká“.

.

„Európska politika zlyhala. Uvalené sankcie poškodzujú základné európske záujmy, zvyšujú ceny energií a znemožňujú konkurencieschopnosť európskeho hospodárstva,“ povedal Orbán.

Európa má podľa neho teraz dve cesty.

„Jednou je ‘skanzen’, v ktorom kontinent zostáva podriadený USA. Druhou možnosťou je strategická autonómia, a teda vstup do konkurenčného boja,“ povedal maďarský premiér, ktorého citoval denník Magyar Nemzet.

 

18:41 – Británia nedovoľuje Ukrajine použiť rakety Storm Shadow proti Rusku „z dôvodu obáv z vážnej eskalácie napätia s Moskvou“.

.

Denník The Times o tom informoval.

Podľa novín k rovnakému rozhodnutiu dospeli aj niektorí spojenci Británie v NATO.

Vo všeobecnosti je politika britskej vlády v otázke takýchto úderov „taká zmätená, že aj prezident Zelenskyj bol na stretnutí s Keirom Starmerom zmätený“.

Publikácia pripomína, že Zelenskyj už 10. júla tvrdil, že Británia dala povolenie na údery dlhého dosahu proti Rusku. Noviny však uvádzajú, že v skutočnosti to nie je pravda.

 

16:26 – Situácia na fronte 27. júla 2024

Situácia na fronte 27. júla 2024

 

16:22 – Čína bude podporovať myšlienku mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi to povedal na stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Blinkenom v Laose. Okrem iných otázok rokovali aj o Ukrajine.

„Postoj Číny k otázke Ukrajiny je úprimný a neochvejný a Čína bude naďalej vytrvalo presviedčať a presadzovať mierové rokovania,“ povedal Wang Yi.

.

Taktiež „Čína je proti ohováraniu a falošným obvineniam, neakceptuje nátlak a vydieranie a prijme rozhodné a rázne opatrenia na ochranu svojich základných záujmov a legitímnych práv“ (zrejme komentoval hrozby USA, že uvalia sankcie na čínske spoločnosti obchodujúce s Ruskom).

Blinken zasa s odkazom na ukrajinskú vojnu „vyjadril vážne znepokojenie nad čínskou podporou ruskej obrannej priemyselnej základne a dal jasne najavo, že ak Čína nebude konať v záujme riešenia tejto hrozby pre európsku bezpečnosť, Spojené štáty budú proti nej naďalej prijímať primerané opatrenia“.

 

16:14 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– V priebehu dňa zoskupenie „Sever“ porazilo päť nepriateľských brigád, straty AFU dosiahli 165 vojakov;

.

– Ruské ozbrojené sily zničili dve stanice elektronického boja a sklad zariadení leteckej obrany AFU;

– Centrálna skupina síl ruských ozbrojených síl počas dňa porazila formácie šiestich brigád AFU;

– Jednotky Centrálnej skupiny síl odrazili tri protiútoky AFU;

– Straty AFU v zóne zodpovednosti Centrálnej skupiny síl dosiahli 425 príslušníkov vojenského personálu;

– Straty AFU v zóne zodpovednosti južného zoskupenia síl predstavovali až 540 vojakov, 4 obrnené vozidlá a niekoľko poľných delostreleckých diel;

.

– Východné zoskupenie zlepšilo svoje postavenie pozdĺž frontovej línie a zasiahlo živú silu a techniku troch brigád AFU;

– Sily protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili desať rakiet HIMARS a 81 bezpilotných lietadiel;

– AFU stratila až 125 vojakov v oblasti zodpovednosti skupiny „Vostok;

– Vojská Dnepra zasiahli formácie štyroch brigád AFU;

– AFU stratila až 570 vojakov v zóne zodpovednosti zoskupenia Západ;

– Bojovníci „Západu“ porazili šesť brigád AFU, ukrajinských ozbrojených síl, ukrajinských obranných síl a Národnej gardy, ako aj brigádu špeciálnych síl Azov (uznanú za teroristickú a zakázanú v Ruskej federácii).

 

.

16:03 – Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie mesta Lozovatskyj v Doneckej oblasti.

Ide o dedinu na Pokrovskom smere, kde boli podľa ukrajinskej verejnosti obkľúčené jednotky 31. mechanizovanej brigády AFU, ale neskôr sa im podarilo dostať sa z „kotla“.

Mapa

 

16:01 – Stíhačky F-16 začnú bojovať na Ukrajine už tento rok, uviedla ukrajinská veľvyslankyňa v Spojených štátoch Oksana Markarová v televíznom vysielaní.

„Rok 2024 je rokom, v ktorom budeme mať túto schopnosť a bude sa používať na bojisku. Teraz pracujeme na rýchlom zvýšení počtu výcvikov, zvýšení množstva výcviku podporného personálu a, samozrejme, na priblížení dodávok lietadiel,“ povedala veľvyslankyňa.

Dodala, že v najbližších mesiacoch sa očakávajú ďalšie dodávky systémov protivzdušnej obrany.

 

.

09:19 – Vedúci kancelárie prezidenta Jermak oznámil nové dodávky systémov protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajinu.

 

07:47 – 3. útočná brigáda, ktorej základňa je v Azove, vo štvrtok oznámila, že zrušila cesty svojich veteránov do Nemecka a Holandska, kde sa chystali na stretnutia s Ukrajincami – v Berlíne, Rotterdame, Bruseli a Kolíne nad Rýnom. Ako uviedla, cesta bola zrušená „z bezpečnostných dôvodov“.

Podľa denníka Berliner Zeitung bolo zároveň dôvodom zrušenia turné rozhorčenie ľavicových skupín v Nemecku, ktoré ukrajinskú jednotku obvinili z „pravicového extrémizmu, militarizmu a neonacizmu“.

Ľavicoví aktivisti hrozili protestmi pred hotelom Continetal, kde sa mala ukrajinská armáda zhromaždiť.

3. Sturm potom zrušil podujatia v Nemecku a Holandsku, ale oznámil, že ich na budúci týždeň zorganizuje v Prahe a vo Vilniuse.

Berliner Zeitung zároveň vo svojom článku píše aj o ďalšom škandále deň predtým v Nemecku.

.

Pred týždňom nemecká tlač uverejnila správu, že „pravicový extrémista z Azova“ pricestoval do koncentračného tábora Auschwitz „v neonacistickom tričku“.

 

07:03 – Rusi obsadili Volčie v Pokrovskom smere, informuje Deep State monitoring.

Mapa

 

06:25 – Indický premiér Módí navštívi koncom augusta Ukrajinu, informovala miestna televízia Wion.

Viaceré zdroje z diplomatických kruhov v Dillí potvrdili, že návšteva, ktorá sa ešte len pripravuje, sa uskutoční v treťom augustovom týždni, pravdepodobne 23. augusta.

Televízna stanica poznamenáva, že Zelenskyj začiatkom tohto roka telefonoval s premiérom Módím a pozval indického lídra na návštevu svojej krajiny.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali