To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 26. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Aktualizované 26. júla 2024 o 19:52

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine ruskí vojaci
Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany ruskí vojaci obsadzujú bašty ukrajinskej armády na neznámom mieste na Ukrajine

19:52 – To hlavné z večerného príhovoru Zelenského

.

1. Informoval o stretnutí s ministrom obrany, na ktorom rokovali o nových balíkoch vojenskej pomoci, ktoré pripravujú partneri.

2. Diskutoval aj o situácii na Pokrovskom smere. Zazneli dve správy Syrského, hovorili o potrebe posilniť obranu.

.

 

18:59 – Šéfka parlamentného rozpočtového výboru Roksolana Pidlasa uviedla, že vojenský personál môže zostať bez platov už koncom septembra.

Podľa nej sa tak stane, ak Najvyššia rada nepridá do rozpočtu na obranu 500 miliárd hrivien a včas neschváli zvýšenie daní.

Pidlasa sa tiež domnieva, že bolo potrebné zvýšiť dane na Ukrajine už včera, keďže príslušné zmeny by mali platiť od 1. septembra.

 

.

18:01 – Rumunské ministerstvo obrany poprelo správy, že rumunská armáda v noci zostrelila ruské drony.

„Radi by sme upozornili na sériu nepravdivých správ šírených na platforme X (bývalý Twitter) a iných sociálnych sieťach, v ktorých sa tvrdí, že prostriedky protivzdušnej obrany rumunskej armády rozmiestnené na hraniciach strieľali na drony,“ uviedlo rumunské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

 

16:16 – Rusko začalo používať lacné bezpilotné lietadlá vyrobené z polystyrénu a preglejky na prieskum a odvrátenie pozornosti ukrajinskej protivzdušnej obrany, povedal agentúre Reuters hovorca GUR Andrej Čerňak.

Takéto bezpilotné lietadlá sa začali objavovať v posledných dvoch alebo troch týždňoch.

.

Nemajú žiadne výbušniny, ale niekedy sú vybavené kamerami a SIM kartou ukrajinského mobilného operátora na odosielanie snímok.

 

15:58 – Ukrajinská protiofenzíva z minulého leta bola „hlúpa“, povedal náčelník štábu Azova Bohdan Krotevič.

Pôvodný plán útoku na päť ruských obranných línií považuje za neúspešný.

Vtedy na začiatku 47. brigáda prerazila líniu a postúpila do hĺbky 9 km, ale predbehla ju susedná ukrajinská brigáda a začal sa „mlátičkový“ útok. Potom 47. ustúpila a ostatným sa nepodarilo preraziť.

Krotevič hovorí, že veliteľ tohto smeru odmietol prísť na miesto, aby koordinoval spoluprácu brigád.

 

14:59 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily podnikli počas týždňa 33 úderov vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami proti podnikom ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu a energetickým zariadeniam, ktoré ich zásobujú;

– Ruské sily protivzdušnej obrany počas týždňa zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8 a 623 bezpilotných lietadiel;

.

– Južná skupina oslobodila Ivano-Darjevku v DNR a počas týždňa zlepšila svoje postavenie pozdĺž frontovej línie;

– AFU stratila počas týždňa v dôsledku akcií skupiny síl Dnipro až 800 príslušníkov vojenského personálu;

– AFU stratila v zóne zodpovednosti Južnej skupiny síl počas týždňa až 4 640 vojakov;

– Skupina síl „Sever“ porazila 9 nepriateľských formácií, odrazila 21 protiútokov a AFU počas týždňa stratila až 1 385 vojakov;

– Jednotky skupiny Stred počas týždňa zlepšili svoje taktické postavenie a porazili útočnú brigádu Ljut;

.

– Skupina „Východ“ počas týždňa obsadila výhodnejšie pozície, AFU stratila až 835 vojakov, 2 tanky;

– Počas týždňa sa vzdalo 63 ukrajinských vojakov, z toho 27 v oblasti zodpovednosti skupiny Dnipro;

– V priebehu týždňa stratila AFU v oblasti zodpovednosti skupiny Stred až 2525 vojakov a päť tankov vrátane dvoch tankov Abrams;

– Západná skupina ruských ozbrojených síl oslobodila osady Rozovka v LĽR a Peščanoje Nižne v Charkovskej oblasti a zaujala výhodnejšie pozície;

– Ruské ozbrojené sily počas týždňa zničili dve odpaľovacie zariadenia HIMARS MLRS, sedem odpaľovacích zariadení Grad MLRS, dva systémy Patriot SAM a dve odpaľovacie zariadenia S-300 SAM AFU;

.

– AFU stratila počas týždňa v zóne zodpovednosti ruského zoskupenia „Západ“ až 3 640 príslušníkov a štyri tanky vrátane Leopardu.

 

13:50 – Generálny štáb potvrdil nočný útok na letisko Saki na Kryme.

Informácie o následkoch sa spresňujú.

 

12:10 – Podpísať mierovú dohodu s Ruskom v blízkej budúcnosti „sa bude rovnať uzavretiu dohody s diablom“, povedal poradca šéfa OP Mychajlo Podoljak v rozhovore pre agentúru AP.

Rusko podľa neho musí len prehrať, inak časom opäť napadne Ukrajinu.

.

„Ak chcete podpísať dohodu s diablom, ktorý vás potom potiahne do pekla, nuž smelo do toho. To je to, o čo Rusku ide. Ak dnes podpíšete niečo s Ruskom, ktoré vojnu neprehrá a nebude právne zodpovedné za masové zločiny, bude to znamenať, že ste si podpísali vstupenku na pokračovanie vojny v inom rozsahu, s inými aktérmi, s iným počtom zabitých a umučených ľudí,“ povedal Podoljak.

 

08:25 – Pentagón opäť zistil chyby vo svojich výpočtoch týkajúcich sa zbraní zasielaných na Ukrajinu. Tentoraz o 2 miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa novej správy americkej audítorskej komory malo ministerstvo obrany problémy s presným odhadom hodnoty zaslaných zbraní „kvôli nejasným účtovným definíciám“.

Napríklad 10 vozidiel bolo ocenených na 7 miliónov dolárov, pričom z podpornej dokumentácie vyplývalo, že mali byť ocenené nulovou hodnotou – ich čistou účtovnou hodnotou.

Pripomeňme, že v roku 2023 Pentagón už zistil chyby za 6,2 miliardy dolárov, ktoré umožnili poslať Ukrajine ďalšie zbrane.

A prednedávnom vyšlo najavo, že americká armáda zlyhala pri overovaní viac ako päťdesiatich účtov v rámci transakcií podľa zmlúv o pomoci Ukrajine vo výške 20 miliónov dolárov.

.

 

07:55 – Ukrajinské ministerstvo obrany pripustilo zníženie mobilizačného veku, ak sa situácia na fronte zmení.

Uviedol to hovorca ministerstva Dmytro Lazutkin. Zároveň podľa neho v súčasnosti neexistuje takáto „akútna“ potreba.

„V súčasnosti počet tých, ktorí si aktualizovali vojenské doklady, výrazne prevyšuje potreby vojsk v súčasnosti. Preto v súčasnosti neexistuje akútna potreba znížiť mobilizačný vek. Situácia vo vojne však závisí od mnohých faktorov a môže sa zmeniť. Teraz takúto potrebu nevidíme,“ povedal Lazutkin v rozhovore pre NV.

Predstavitelia AFU zároveň tvrdia, že vojakov nie je dosť a mobilizačný vek by sa mal znížiť. Vitalij Litvin, dôstojník Rubežskej brigády Národnej gardy, o tom hovoril v televíznom programe

Povedal, že „mobilizovať je možné už vo veku 22 rokov. Podľa neho sa táto situácia vyvinula „v dôsledku nedostatku personálu v jednotkách“.

 

.

07:30 – „Ukrajinská brigáda sa zrútila a teraz sú stovky vojakov obkľúčené neďaleko Progresu“. Článok s týmto titulkom vyšiel v časopise Forbes.

Publikácia píše, že v posledných dňoch sa západne od Avdejevky objavili znepokojujúce signály: ruské motostrelecké pluky postúpili za týždeň o 6,5 kilometra, čo sa v meradle rusko-ukrajinskej vojny považuje za významný úspech.

Keď sa priblížili k Progresu, ruské sily sa rozdelili na dve časti a takmer obkľúčili dva prápory 31. mechanizovanej brigády AFU, informoval Forbes.

Hoci strata niekoľkých polí v okolí malej dediny nie je pre Ukrajinu katastrofou, okolnosti, ktoré k nej viedli, sú znepokojujúce. Predsunutá brigáda AFU sa zrejme rozpadla kvôli problémom s velením a riadením, čo je typické pre celú oblasť, konštatuje publikácia s odvolaním sa na ukrajinského novinára Butusova.

Forbes konštatuje, že pokus elitnej 47. mechanizovanej brigády AFU, vybavenej americkými obrnenými vozidlami, uzavrieť medzeru a zabrániť ďalšiemu postupu ruských jednotiek bol neúspešný vzhľadom na ich početnú prevahu nad Rusmi.

Odrezané prápory v blízkosti Progresu sa budú musieť buď prebojovať na západ, alebo počkať na svojich spolubojovníkov z východu. V opačnom prípade budú buď pomaly vyčerpané, alebo sa rýchlo zrútia pod náporom ruských síl, sumarizujú noviny.

 

.

07:15 – Čína nazýva vojnu na Ukrajine skôr „ukrajinskou krízou“ než vojnou, a to aj počas rokovaní s Ukrajinou. Uviedol to šéf ukrajinského rezortu zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre TSN po návšteve Pekingu.

„Držali sa svojej terminológie – „ukrajinská kríza“,“ – povedal Kuleba.

Minister uviedol, že šéf čínskeho rezortu zahraničných vecí povedal, že na Ukrajine potrebujú „spravodlivý a trvalý mier“. Kuleba zároveň neodpovedal na otázku, aký mier považuje ČĽR za „spravodlivý“.

„Nechajte to na diplomatoch,“ povedal.

Aj na otázku, „či existuje pocit, že by sa Čína mohla postaviť na stranu Ukrajiny“, minister povedal, že „Čína bude stáť len na strane Číny“.

„Nikto nebude Ukrajinu nabádať k rokovaniam. Ukrajina sa sama rozhodne, kedy a s kým bude rokovať,“ povedal Kuleba v rozhovore.

Kuleba tiež neodpovedal na otázku, či sa Čína zúčastní na druhom mierovom samite, a vyhol sa aj odpovedi na otázku, či so svojím čínskym kolegom hovoril o vojenskej pomoci Pekingu Rusku.

.

Okrem toho minister vyzval, aby sa téma Taiwanu nešliapala do pedálov, pretože „nikto nespochybňuje zvrchovanosť Číny nad Taiwanom“.

Vrátane toho, že podľa jeho slov „nikto z našich partnerov v Európe a Amerike“ nespochybňuje zvrchovanosť Číny nad ostrovom.

 

06:30 – Ukrajinské ministerstvo energetiky opäť poprelo informácie o nehode v juhoukrajinskej jadrovej elektrárni a označilo ich za „ruskú propagandu“.

Informovala o tom tlačová služba ministerstva.

.

Podľa ministerstva bol tento podvrh spustený v reakcii na pokusy Ruska „utajiť haváriu vo vlastnej Rostovskej jadrovej elektrárni“.

Ministerstvo energetiky tvrdí, že v juhoukrajinskej jadrovej elektrárni nedošlo k vypnutiu transformátora, ktoré sa v správach spomínalo.

Ministerstvo požiadalo Radu národnej bezpečnosti a obrany a Bezpečnostnú službu Ukrajiny (SBU), aby prijali opatrenia na stíhanie tých, ktorí „šíria ruskú propagandu a destabilizujú situáciu na Ukrajine“.

Chceli by sme zdôrazniť, že hlavným zdrojom informácií o problémoch v juhoukrajinskej jadrovej elektrárni neboli Rusi, ale známy ukrajinský expert, riaditeľ Centra energetických výskumov Oleksandr Charčenko, ktorého tradične hojne citujú masmédiá. Uviedolo troch požiaroch prúdových transformátorov v Juhokrajinskej jadrovej elektrárni, ktoré viedli k zhoršeniu situácie so svetelnými obmedzeniami na Ukrajine.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali