To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 25. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP, Telegram)

Aktualizované 25. júla 2024 o 18:38

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina Rusko Vojna
Ilustračné foto

18:20 – Experti NATO identifikovali viac ako tucet znakov, ktoré možno použiť na identifikáciu možnej „plnohodnotnej ruskej invázie“ vo fáze príprav, uvádza agentúra Reuters.

.

Vďaka tomu je možné buď reagovať na pohyby ruských vojsk, alebo sa okamžite zapojiť do boja. Aké presne sú tieto znaky, agentúra neuvádza.

Podľa zdroja musí byť Európa pripravená rýchlo presunúť jednotky k potenciálnej frontovej línii ako odstrašujúci prostriedok a zapojiť sa, ak by napätie prerástlo do vojny.

.

 

16:00 – „Povedal som Zelenskému, že túto vojnu musíme ukončiť.“

Uviedol to kandidát na prezidenta USA Donald Trump, keď komentoval svoj telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom.

„Prezident Zelenskyj mi zavolal a mali sme dobrý rozhovor. A ja som povedal, že musíme ukončiť túto vojnu. Táto (ruská armáda – pozn. red.) je vojnová mašinéria. Čelíte vojnovej mašinérii. To je to, čo robia – vedú vojny. Porazili Hitlera. Porazili Napoleona. A k jarnej ofenzíve nikdy nedošlo. A povedal som, že Rusi majú milióny mín a tisíce armádnych tankov. Povedal som, že musíme ukončiť túto vojnu. Zahynulo veľa Rusov, ale aj veľa Ukrajincov. Je to úplný neporiadok. Nemalo sa to stať,“ povedal Trump.

Za jedného z vinníkov vojny označil aj amerického prezidenta Bidena.

.

„Biden nemal dovoliť, aby sa to stalo. Dalo sa to ľahko zastaviť. Prezident Putin by to nikdy neurobil, nikdy, z dvoch dôvodov. Po prvé, ceny ropy boli za mojej vlády nízke. Udržiaval som ich na nízkej úrovni. Udržiaval som nízke ceny benzínu. Len čo nastúpila nová vláda, ropa stúpla takmer na 100 dolárov za barel, čo je dvakrát viac, ako by mala byť, a Rusko zrazu malo obrovské množstvo peňazí, ktoré nemalo. A tiež si myslím, že jedným z dôvodov, prečo do toho Putin išiel, je, že videl Afganistan, ako sme z neho vyšli. Putin to videl, čínsky prezident Si, silní chlapi, silní ľudia,“ povedal Trump.

 

14:55 – Rusko možno bude potrebovať päť rokov a stratu viac ako 1,5 milióna ľudí, aby sa úplne zmocnilo štyroch regiónov Ukrajiny, na ktoré si robí nárok. Tento názor vyjadril nový veliteľ britskej armády Roly Walker.

Ide o Chersonskú, Záporožskú, Doneckú a Luhanskú oblasť.

„Ak budú takto pokračovať, Rusom bude pravdepodobne trvať päť rokov, kým dosiahnu svoje minimálne ciele v týchto štyroch oblastiach. Pri súčasnom tempe úbytku zabitých a zranených to znamená, že na dosiahnutie tohto cieľa budú pravdepodobne potrebovať oveľa viac ako 1,5 milióna obetí, ako aj nevyčísliteľné miliardy v stratenom vybavení. Rusko by malo mať lepšie starosti ako stratiť najlepšiu časť z 1,5 až 1,8 milióna ľudí kvôli kúsku Ukrajiny,“ povedal Walker na konferencii Royal United Services Institute (RUSI).

.

Ako však vidíme, Walker svoj výpočet urobil na základe tempa súčasnej ruskej ofenzívy (ktoré sa môže zmeniť tak či onak, v závislosti od mnohých faktorov).

Sám Walker na to tiež prihliada. Podľa neho je veľkou otázkou pre Ukrajinu, či bude schopná naďalej udržať svoju obranu pri súčasnom priebehu udalostí na bojisku.

 

14:20 – Aktuálny vývoj bojov:

fronty
Aktuálny stav frontov

 

13:14 – Český prezident vyzval Rusko a Čínu, aby sa zapojili do mierových rokovaní o Ukrajine.

Zvlášť dôležité je zapojiť Čínu ako „významného globálneho hráča“, ktorý bude môcť ovplyvniť Moskvu, povedal Petr Pavel v rozhovore pre ČTK.

Ak Čína odmietne rokovať, Rusko „nebude cítiť vnútornú potrebu konať“ a „bude sa snažiť získať výhody pre seba“.

Pavel tiež očakáva „určitý posun“ vo vojne na Ukrajine koncom roka 2024 alebo začiatkom roka 2025 kvôli voľbám vo svete vrátane USA a „únave z vojny, ktorá postihne obe bojujúce strany“.

Súdiac podľa tejto vety, „posun“ by mal nastať ku koncu konfliktu.

.

 

12:47 – Ruská armáda obsadila Novoselovku Pervaja na Pokrovskom smere, uviedol vojenský pozorovateľ Bildu Julian Repke a zverejnil ruské video s vlajkou na západnom okraji dediny.

Dedinu nazýva „poslednou baštou ukrajinských vojsk pri Očeretine“.

„Bitka o strategicky dôležitú osadu trvala len dva týždne. Očakáva sa, že ukrajinské jednotky sa v oblasti stiahnu za rieku Volčju. Ruské jednotky sa teraz nachádzajú 22 kilometrov východne od Pokrovska. Pre porovnanie, začiatkom tohto roka to bolo 38 kilometrov,“ píše Repke.

Ukrajina stratu osady nepotvrdila. Na mape Deep State je väčšina dediny označená pod ruskou kontrolou, zatiaľ čo zvyšok je v šedej zóne.

.

 

12:07 – Fotografia požiaru z miesta útoku na infraštruktúrny objekt v Žitomírskej oblasti

Vidno hustý čierny dym. Požiar už bol uhasený, informuje štátna pohotovostná služba.

Zasiahnuté boli aj susedné súkromné domy.

Fotografia požiaru z miesta útoku na infraštruktúrny objekt v Žitomírskej oblasti

 

.

11:42 – V ruskej Kalužskej oblasti sa zrútil ruský vrtuľník Mi-28, ktorý zostreľoval drony. Zahynula dvojčlenná posádka.

Ruské ministerstvo obrany uvádza ako príčinu technickú poruchu.

Pred haváriou sa posádka vracala z bojovej misie na hraniciach s Brjanskou oblasťou.

Poznamenávame, že gubernátor Brjanska sa dnes prihlásil k útoku na administratívne centrum Suzemského okresu, kvôli ktorému bola prerušená dodávka elektrickej energie. Neupresnil, čím bol útok vykonaný.

 

10:53 – Operačno-taktický raketový systém Iskander-M uskutočnil skupinový raketový úder na objekty Charkovského obrneného závodu.

V dôsledku úderu boli zničené dve dielne na opravu a obnovu obrnených vozidiel. Obnova obrnených vozidiel AFU v dielňach závodu bola zastavená.

.

 

10:39 – Počas ostreľovania zo strany AFU bol v Šebekine zabitý jeden človek, uviedol gubernátor Belgorodu Gladkov. Ďalší dvaja civilisti boli zranení.

V jednom obytnom dome boli poškodené sklá a fasáda, v druhom bola v dôsledku priameho zásahu granátom prerazená strecha. Na území priemyselného podniku boli poškodené výrobné zariadenia. Na obchodnom objekte bola porezaná fasáda a poškodené jedno osobné auto.

Bytový dom

 

10:18 – Veliteľ Národnej gardy Oleksandr Pivnenko predpovedal, že o mesiac a pol ruské jednotky nebudú schopné viesť aktívne útoky na mnohých smeroch a prejdú do defenzívy.

Momentálne označil situáciu na fronte za „zložitú“.

„Útočné možnosti nepriateľa však nie sú neobmedzené a koľko strát utrpí….. myslím, ešte mesiac a pol – a nebudú schopní viesť aktívne útoky na mnohých smeroch naraz a v každom prípade sa dostanú do obrany. A počas tohto času musíme sformovať naše jednotky a pripraviť ich,“ povedal Pivnenko.

.

Ukrajina sa podľa neho musí „prispôsobiť, zmeniť model riadenia“ a vyskúšať rôzne prístupy.

 

09:35 – Lukašenko zamieril na návštevu Ruska a stretne sa s Putinom.

Lukašenko bude s Putinom diskutovať o pokroku v spojeneckých projektoch a regionálnej bezpečnosti.

 

08:58 – Prípravy na Putinovu návštevu Turecka aktívne prebiehajú, dátum ešte nebol stanovený, povedal Peskov.

 

.

08:24 – Putin sa v Moskve stretol so sýrskym prezidentom Asadom.

Situácia na Blízkom východe má tendenciu zhoršovať sa, a to aj v Sýrii, uviedol Putin na stretnutí s Asadom v Moskve.

 

07:52 – V identifikačnej zóne protivzdušnej obrany Aljašky boli zistené ruské a čínske vojenské lietadlá, uviedlo Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD).

Podľa americkej armády dva ruské bombardéry Tu-95 a dva čínske H-6 zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstúpili do suverénneho vzdušného priestoru USA alebo Kanady. NORAD poznamenalo, že ruská a čínska aktivita v tejto zóne sa nepovažuje za hrozbu.

 

07:26 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že nad ruskými regiónmi bolo v noci zničených 11 ukrajinských dronov. Štyri bezpilotné lietadlá boli zostrelené nad Kurskou oblasťou, tri nad Belgorodskou oblasťou a štyri nad Krymom.

.

Vo vodách Čierneho mora boli zničené aj dva člny bez posádky pohybujúce sa smerom na Krym.

 

07:07 – V Žizdrinskom okrese Kalužskej oblasti sa zrútil vrtuľník Mi-28, uviedol gubernátor Šapša.

Na mieste pracuje zásahová jednotka a záchranári.

 

07:01 – Fotografia požiaru po útoku na okupovanú Novú Kachovku v Chersonskej oblasti

Na sníme požiar po útoku na okupovanú Novú Kachovku v Chersonskej oblasti

 

.

06:59 – Peskov uviedol, že proces rokovaní o urovnaní na Ukrajine môže skomplikovať nelegitímnosť Volodymyra Zelenského a jeho dekrét o neprípustnosti rokovaní s Moskvou

Kremeľ dúfa, že v blízkej budúcnosti dostane vysvetlenia týkajúce sa vyhlásenia ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu o pripravenosti Kyjeva rokovať s Moskvou.

 

06:05 – Vojna na Ukrajine, 24. júla 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Podľa súhrnu ruského ministerstva obrany stratila AFU za 24 hodín až 2005 mužov.

.

– Ruská armáda zničila Iskanderom veliteľské stanovište 63. brigády AFU v Krasnom Limane, uviedlo ministerstvo obrany.

– Kyjev je pripravený rokovať s ruskou stranou, povedal Kuleba v rozhovore s čínskym ministrom zahraničných vecí.

– Odkaz, ktorý vyslovil ukrajinský minister zahraničných vecí o pripravenosti začať rokovania, ide v zhode s postojom Moskvy, dôležité sú však detaily, povedal Peskov.

– Po tom, ako Ukrajina prijala zákon o posilnení mobilizácie, sa výrazne zvýšil tok únikov, ktorí nelegálne opúšťajú jej územie, povedal pre RIA Novosti bývalý podplukovník SBU Vasilij Prozorov.

– Spoločnosť Rheinmetall uviedla, že od Ukrajiny dostala prvú objednávku na výstavbu závodu na výrobu munície.

– Veľvyslanci 27 členských štátov EÚ sa v stredu stretnú, aby prediskutovali návrh EK na znehybnenie aktív ruskej centrálnej banky na dobu neurčitú, informoval denník Financial Times.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali