To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kyjev mal plán, ako si vziať späť Krym

❚❚

Kyjev 24. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP, Telegram)

Aktualizované 24. júla 2024 o 19:13

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine ruskí vojaci
Na videosnímke ruskí vojaci obsadzujú bašty ukrajinskej armády na neznámom mieste na Ukrajine

19:13 – To najdôležitejšie z večerného prejavu Zelenského

.

1. Povedal o vojenskej správe o práci protivzdušnej obrany a nasadení Patriotov na Ukrajine.

2. Informoval o správe šéfa SVR Ivaščenka o nadchádzajúcich udalostiach.

.

3. Vyjadril sa k návšteve Kulebu v Číne: je to jasný signál, že Peking podporuje územnú celistvosť Ukrajiny a nebude dodávať zbrane Ruskej federácii.

 

18:54 – Česká republika v rámci svojej iniciatívy dodá Ukrajine do konca roka 2024 približne 500 tisíc kusov munície.

Oznámil to predseda vlády Českej republiky Petr Fiala v rozhovore pre ukrajinské médiá.

„Dodávky budú pokračovať predvídateľným tempom aj v nasledujúcich mesiacoch, do konca roka bude ukrajinskej armáde dodaných približne 500 tisíc kusov munície kalibru 155 mm,“ – uviedol Fiala.

.

Pripomeňme, že v marci sa objavila informácia, že Česká republika už súhlasila s nákupom 800 tisíc kusov nábojov pre Ukrajinu.

 

18:46 – Fotografiu následkov zásahu v Charkove zverejnila regionálna prokuratúra.

Podľa jej údajov bol okolo 16:45 vykonaný letecký útok na súkromný sektor v Ševčenkovskom okrese mesta.

Zranené boli tri osoby: dvaja muži a 45-ročná žena. Poškodených bolo najmenej šesť obytných domov, päť garáží a tri hospodárske budovy. Zničené boli tri autá.

.

Podľa predbežných údajov prokuratúry úder prišiel z územia Belgorodskej oblasti Ruska.

Následky zásahu v Charkove

 

16:59 – Ukrajina má v dôsledku vojny najväčší rozpočtový deficit na svete, uviedol člen rozpočtového výboru Rady Pavlo Frolov.

Výdavky krajiny sú dvakrát vyššie ako jej príjmy.

Tento rok 40 miliárd dolárov z deficitu pokrývajú západní partneri.

V budúcom roku „je situácia oveľa horšia“, preto Kyjev žiada svojich partnerov, aby svoju podporu neznižovali.

 

16:23 – Ruský Su-27 sprevádzal prieskumné lietadlo RC-135 a dve stíhačky britského letectva Typhoon nad Čiernym morom.

K narušeniu štátnej hranice nedošlo, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

.

15:47 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy Číny hovoril o rokovaniach s Ruskom.

„Dmytro Kuleba potvrdil konzistentný postoj Ukrajiny, ktorým je pripravenosť rokovať s ruskou stranou v určitej fáze, keď bude Rusko pripravené rokovať virtuálne, ale zdôraznil, že takáto pripravenosť z ruskej strany zatiaľ nebola zaznamenaná,“ uviedlo ministerstvo.

 

15:44 – V Charkovskej oblasti došlo k útoku na infraštruktúrne zariadenie v Lozovej, informovala OBA.

Spod trosiek vytiahli telo muža. Štyria boli zranení, po dvoch sa stále pátra.

.

 

15:04 – Ruská armáda podnikla útok Iskanderom na veliteľské stanovište 63. brigády AFU v Krasnom Limane, informovalo ministerstvo obrany.

Zničené bolo veliteľské stanovište s operačným štábom, dve veliteľské a štábne vozidlá, 10 bezpilotných lietadiel a viac ako 300 FPV dronov.

 

12:00 – Čínske ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo tlačovú správu o výsledkoch rozhovorov medzi Kulebom a čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I.

.

Vojna na Ukrajine má podľa Pekingu hrozbu eskalácie a rozšírenia. Čína uprednostňuje politické riešenie za rokovacím stolom. Konštatuje sa, že Ukrajina a Rusko nedávno „vyslali signály o svojej ochote rokovať v rôznej miere“.

„Hoci neexistuje dohoda o podmienkach a načasovaní takýchto rozhovorov, podporujeme všetky snahy, ktoré podporujú mier, a sme pripravení naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu pri dosahovaní prímeria a obnovení mierových rozhovorov,“ uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Kuleba podľa vyhlásenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí tiež zrejme povedal, že Ukrajina „pozorne preštudovala“ čínsko-brazílske vyhlásenie, ktoré vyzýva na zvolanie mierovej konferencie o Ukrajine za účasti Ruska.

„Ukrajina prikladá veľký význam názorom Číny a pozorne si preštudovala „šesťbodový konsenzus“, ktorý dosiahli Čína a Brazília o politickom riešení ukrajinskej krízy. Ukrajina je ochotná a pripravená zúčastniť sa na dialógu a rokovaniach s Ruskom. Samozrejme, rozhovory by mali byť rozumné a vecné, zamerané na dosiahnutie spravodlivého a trvalého mieru,“ citoval Peking z Kulebovho stanoviska vo vyhlásení.

 

10:35 – Kuleba v Číne povedal, že Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskou federáciou.

„Rokovania by však mali byť racionálne a mali by mať praktický význam zameraný na dosiahnutie spravodlivého a pevného mieru,“ citoval ministra hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

.

Na videozázname je zachytené stretnutie Kulebu s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I.

 

09:20 – Syrskyj poskytol rozhovor denníku The Guardian. Kľúčové výroky:

– „Viem, že vyhráme – a ako.“

– Generál vie, kedy priletia stíhačky F-16, ale nechce to povedať. K frontu sa nedostanú bližšie ako 40 kilometrov, aby ich nezostrelili;

– RF napadla so 100-tisícovými silami, teraz sa ich počet zvýšil na 520-tisíc a do konca roka 2024 sa plánuje zvýšiť na 690-tisíc;

– RF má výhodu 1:2 alebo 1:3 vo vybavení. Od roku 2022 sa počet ruských tankov „zdvojnásobil“ z 1 700 na 3 500, obrnených transportérov zo 4 500 na 8 900 a počet delostreleckých systémov sa strojnásobil;

.

– Ruskú ofenzívu možno zastaviť, „závisí to od našich statočných vojakov, našich dôstojníkov“. Úspechy RF sú „taktické“, nedošlo k operačnému prelomu. „V zásade nepriateľ neurobil výrazný pokrok“.

– RF sa pokúsila dobyť Charkov a susednú Sumskú oblasť, ale tento pokus „zlyhal“;

– Ak RF pripravuje ofenzívu na juhu Záporožskej oblasti, „budeme im môcť dať dobrú odpoveď“;

– „Je pre nás veľmi dôležité zachovať životy našich vojakov. Nebránime ruiny na smrť“ a nevrháme našich mužov do ‚zbytočných mäsiarskych útokov‘.

– Kyjev mal plán, ako si vziať späť Krym. „Je to realistické. Samozrejme, je to veľké vojenské tajomstvo. Urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli medzinárodne uznané hranice z roku 1991.“

 

07:50 – Ruské jednotky obsadili Pesčanoje v Charkovskej oblasti a postupujú smerom k rieke Oskol, informovala vojenská webová stránka Deep State.

.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že Pesčanoje bolo dobyté.

Do najbližšej obce Kolesnikovka je to viac ako šesť kilometrov a do Oskolu približne osem kilometrov.

Ruské jednotky tiež postupujú v Pokrovskom smere – pri obci Volchye, kde Rusi rozvíjajú ofenzívu po dobytí Pokroku.

Severne od Progresu sa Ruská federácia snaží obkľúčiť časť skupiny AFU pri Lozovatskoje (vyznačené na mape) a prebojovať sa k Ivanovskoje. Neexistuje žiadny rozkaz na ústup, píše Deep State s odkazom na bojovníkov 31. brigády, ktorí sa ocitli prakticky v obkľúčení.

„Južne od Lozovatského nepriateľ vytvoril šiju, cez ktorú musíme držať niekoľko pozícií západne od výšky 236,9 … Vedenie brigády chce, aby bojovníci pokračovali v obkľúčení – do posledného vojaka. Riadenie rôt prakticky absentuje, pretože ich velitelia sú zranení alebo mŕtvi,“ – informuje spravodajský kanál.

Kolesnikovka
Na mape obec Kolesnikovka

 

Oskol
Na mape obec Lozovatskoje

 

.

07:00 – Ukrajina nevstúpi do EÚ, kým úrady v Kyjeve nevyriešia otázky volynského masakru.

Toto vyhlásenie predniesol šéf poľského ministerstva obrany Vladyslav Kosyniak-Kamyš vo vysielaní televízneho kanála Polsat.

„Musíme jasne povedať: ak sa nevyrieši otázka volynského masakru, k vstupu Ukrajiny do EÚ nedôjde,“ – povedal politik.

Vysvetlil, že Varšava by nemala vyvíjať nátlak na Kyjev tým, že by otázku exhumácie tiel obetí volynského masakru podmieňovala poskytnutím vojenskej pomoci. Napriek tomu by ukrajinské orgány mali pochopiť, že ďalšie európske vyhliadky Ukrajiny budú závisieť od splnenia poľských požiadaviek v tejto otázke.

 

06:30 –  V Španielsku dostal dôchodca, ktorý poslal list s výbušninou na ukrajinské veľvyslanectvo, 18 rokov väzenia.

Ako píše agentúra Reuters, Najvyšší súd Španielska odsúdil 74-ročného muža na 18 rokov odňatia slobody za to, že koncom roka 2022 poslal 6 balíkov s výbušninami veľvyslanectvu Ukrajiny a ďalším úradom v Španielsku.

.

Okrem ukrajinského veľvyslanectva dostala v Španielsku obálku s výbušninami zbrojárska spoločnosť, ktorá vyrábala zbrane pre Ukrajinu, úrad predsedu španielskej vlády, ministerstvo obrany, letecká základňa Torrejon de Ardos a veľvyslanectvo USA v Španielsku.

Väčšinu balíkov sa podarilo včas zneškodniť, ale pracovník ukrajinského veľvyslanectva Mykola Veličko bol ľahko zranený.

Súd uviedol, že Pascual konal „s cieľom vyvolať veľké znepokojenie v španielskej spoločnosti, aby vyvinul tlak na španielsku vládu a vládu USA, aby prestali podporovať Ukrajinu v jej vojne proti Rusku“.

Súd Pascualovi udelil 10 rokov väzenia za terorizmus a 8 rokov za výrobu výbušnín.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali