To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruské jednotky postúpili v New Yorku

❚❚

Kyjev 22. júla 2024 (HSP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP)

Aktualizované 22. júla 2024 o 18:35

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine War Doneck húfnica M-109 Paladin
Na snímke vojaci 24. mechanizovanej brigády strieľajú zo 155 mm húfnice M-109 “Paladin” na ruské sily pri frontovom meste Chasiv Jar v Doneckej oblasti na Ukrajine

18:35 – Aktuálna situácia na frontoch ukrajinskej vojny

.

 

 

.

18:26 – „Johnson koná výlučne z vlastnej iniciatívy”: podpredsedníčka vlády Olga Štefanišinová reagovala na ‚mierový plán‘ bývalého britského premiéra.

„Snažil sa vysvetliť situáciu na Ukrajine. Takýto hlas je veľmi cenný, pretože má autoritu, uznanie a komunikáciu s kolegami z republikánskej strany“, – povedala Štefanišinová.

Pripomenieme, že Boris Johnson ponúkol Donaldovi Trumpovi v prípade jeho víťazstva vo voľbách zvýšenie pomoci Ukrajine s cieľom dosiahnuť mier za podmienok vstupu Ukrajiny do NATO a hraníc z 24. februára 2022 výmenou za ochranu práv ruského jazyka a úplné obnovenie štatútu Ruskej federácie ako krajiny G8.

 

18:21 – Šéf Ukrenergo Volodymyr Kudrickij uviedol, že september a október môžu prejsť bez výpadkov.

.

Očakáva sa, že o niekoľko týždňov sa situácia v energetickej sústave zlepší, pretože ds ukončis opravy niektorých výrobných kapacít. To pomôže mierne znížiť deficit, vysvetlil Kudrickij.

„V septembri a októbri, ak nedôjde k novým rozsiahlym odstrelom, máme celkom dobrú šancu prejsť týmto obdobím buď bez výpadkov, alebo s radikálne menším počtom výpadkov ako teraz,“ povedal.

Kudrickij tiež pripomenul, že polovica generátorov, ktoré boli na Ukrajine začiatkom marca, bola poškodená alebo rozbitá.

 

17:48 – Ukrajinské jednotky boli opäť vytlačené z Hlubokovo na severe Charkovskej oblasti.

.

Píše o tom vojenský pozorovateľ denníka Bild Julian Röpcke s odvolaním sa na ruské zdroje a „vizuálne indície“

Podľa neho sa najbližšie pozície AFU „teraz nachádzajú 500 metrov južne od Rusmi obsadenej osady“.

Medzitým Deep State kanál na svojej mape označuje osadu sčasti pod ruskou kontrolou, sčasti v šedej zóne.

Glubokoje obsadila Ruská federácia ešte na jar, potom ukrajinské jednotky podnikli protiútok a podľa niektorých zdrojov opäť vstúpili do dediny, kde sa rozpútali boje.

 

14:23 – Vatikánsky sekretár Pietro Parolin pricestoval do Kyjeva. Prijal ho premiér Šmyhaľ.

„Diskutovali sme o nastolení spravodlivého mieru pre Ukrajinu, potravinovej bezpečnosti, návrate väzňov a ukrajinských detí,“ povedal.

Deň predtým bol Parolin v Odese.

 

14:06 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

.

– V zóne kontroly ruského zoskupenia „Juh“ stratila AFU až 620 vojenských a 2 tankové vozidlá;

– AFU stratila až 520 vojakov a tank Leopard v zóne zodpovednosti ruského zoskupenia „Západ“;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 163 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

– AFU stratila až 335 vojakov v zóne zodpovednosti skupiny Stred;

– Skupina Dneper zasiahla tri ukrajinské brigády, AFU stratila vyše 115 vojakov;

.

– Skupina Východ v priebehu dňa zlepšila svoje taktické postavenie a odrazila jeden protiútok AFU;

– Skupina síl Sever porazila štyri brigády nepriateľa, ktoré stratili až 270 vojakov.

 

14:04 – Ukrajinci vykúpili všetky autá vystavené v showroomoch za niekoľko dní po tom, ako vláda predstavila návrh zákona o zavedení novej 15 % dane.

Informuje o tom AUTO-Consulting s odvolaním sa na generálneho riaditeľa VAAID Olega Nazarenka.

.

Pripomenieme, že vo štvrtok vláda predložila v Rade návrh zákona č. 11416, ktorý stanovuje zavedenie 15 % vojenského odvodu z nákupu (prvej registrácie) automobilov a ďalších dodatočných daní.

 

12:15 – Kremeľ Bidenovo odstúpenie z volebného súboja veľmi neprekvapilo, pretože sa už naučili, že ich v súvislosti s USA nesmie nič prekvapiť, vyhlásil hovorca Peskov.

Niekoľko ďalších Peskovových vyjadrení:

– Kremeľ neočakáva od odchádzajúcej administratívy USA nič dobré pre Rusko.

– Moskva zatiaľ nemôže hodnotiť americkú viceprezidentku Harrisovú a z jej strany nebol zaznamenaný žiadny prínos pre vzťahy s Ruskom. Zároveň boli Harrisovej vyhlásenia plné nepriateľskej rétoriky voči Rusku.

– Peskov označil budúcnosť rusko-amerických vzťahov za veľmi dôležitú pre Ruskú federáciu a poznamenal, že „teraz prechádzajú najhorším obdobím v histórii“.

.

– Podľa Kremľa je zrejmé, že USA budú naďalej pomáhať Ukrajine, ale s rastúcim finančným zaťažením Európy.

– Rusko považuje za neprijateľné, že Francúzsko odmietlo udeliť novinárom z Ruska právo pokrývať olympijské hry, Paríž tým porušuje svoje záväzky. Rusko očakáva, že na toto francúzske rozhodnutie zareagujú organizácie na ochranu ľudských práv.

 

12:00 – Ukrajina má nedostatok zamestnancov – potrebuje ďalších 4,5 milióna pracovníkov, aby do roku 2030 zabezpečila ročný rast WFP o 7 %, uviedla námestníčka ministra hospodárstva Tetjana Berežnaja na stretnutí so zástupcami MMF.

V dôsledku vojny a migrácie je nedostatok zamestnancov a štrukturálna nezamestnanosť. Kým v roku 2021 bolo na oficiálnom trhu práce 11,5 milióna pracovníkov, v roku 2023 tento počet klesol na 9 miliónov.

 

11:40 – Mnohé európske krajiny obnovili povinnú vojenskú službu alebo zvažujú jej obnovenie kvôli hrozbe konfliktu s Ruskom. Informovala o tom televízia CNN.

.

Podľa televíznej stanice medzi krajinami, ktoré už zaviedli brannú povinnosť, sú Lotyšsko a Nórsko.

 

10:00 – Minister zahraničných vecí Kuleba tento týždeň navštívi Čínu, kde bude rokovať s čínskym ministrom Wangom I o ukončení vojny.

Rozhovory inicioval Peking.

„Počas stretnutí a rokovaní si strany vymenia názory na súčasný stav a perspektívy rozvoja bilaterálnych vzťahov. Hlavnou témou rozhovorov bude hľadanie spôsobov zastavenia ruskej agresie a možná úloha Číny pri dosahovaní udržateľného a spravodlivého mieru,“ informoval hovorca.

Pripomeňme, že Orbán nedávno tiež navštívil Peking, sa na svojej mierovej ceste stretol so Zelenským, Putinom, Siom a potom s Trumpom.

 

.

07:55 – Zelenskyj označil Bidenovo rozhodnutie odstúpiť z volieb za „ťažké, ale silné“.

„Rešpektujeme jeho dnešné ťažké, ale silné rozhodnutie. Vždy budeme vďační za vodcovstvo prezidenta Bidena. Podporil našu krajinu v najdramatickejšej chvíli dejín a pomohol nám zabrániť Putinovej okupácii,“ napísal ukrajinský prezident v X.

Zároveň vyjadril nádej, že „pokračujúce silné americké vedenie zabráni ruskému zlu v úspechu alebo výsledkoch jeho agresie“.

 

07:30 – Sily protivzdušnej obrany zničili v noci nad ruskými regiónmi 75 bezpilotných lietadiel, uviedlo ministerstvo obrany.

Nad Rostovskou oblasťou bolo zostrelených 47 dronov, po jednom nad Belgorodskou, Voronežskou a Smolenskou oblasťou a ďalších osem nad Kubáňou. Nad vodami Čierneho a Azovského mora bolo zničených 17 bezpilotných lietadiel.

V Tuapse vypukol požiar na ploche 50 metrov štvorcových v oblasti rafinérie v dôsledku pádu trosiek bezpilotného lietadla, uviedol regionálny operačný štáb.

.

 

07:00 – Ruské jednotky postúpili v New Yorku a Južnoj na toreckom smere.

Informoval o tom ukrajinský vojenský kanál Deep State.

Vstúpili aj do obce Železnoje, za ktorou sa začína samotný Toreck.

Okrem toho Rusi postúpili v oblasti Kalinovka, severne od Časov Jaru.

 

06:30 – Na ukrajinských blogoch sa objavili fotografie balónov, ktoré údajne Rusi vypúšťajú na fronte – pravdepodobne na organizáciu rádiového spojenia.

.

Tieto balóny sú na pozíciách Rusov v špeciálnych výklenkoch, pripravené na vypustenie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:01

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok upozornil, že ak by Ukrajina dostala povolenie na používanie západných zbraní na útoky hlboko v Rusku, ako to žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situáciu na bojisku by to nezmenilo. Americký minister to povedal novinárom na záver schôdzky Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej leteckej základni Ramstein.

06:59

Odchádzajúci japonský premiér Fumio Kišida v piatok počas návštevy Soulu opätovne vyjadril súcit s utrpením Kórejčanov počas japonskej koloniálnej nadvlády. Kišida s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom taktiež zdôraznili potrebu udržiavania vzťahov medzi oboma krajinami.

Kišida
Na snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida
06:58

Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok informoval, že ukončil trestné konanie voči bývalému politickému vodcovi palestínskeho Hamasu Ismáílovi Haníjovi, ktorého 31. júla údajne zabil Izrael na území Iránu.

06:57

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v kauze podplácania pornoherečky odsúdia až po novembrových prezidentských voľbách. V piatok to oznámil sudca Juan Merchan, ktorý nový možný termín stanovil na 26. novembra.

06:57

Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec požiadal generálnu prokuratúru, aby začala vyšetrovať prípad muža, ktorý údajne zomrel po tom, ako ho zadržali a zbili náboroví pracovníci armády v Zakarpatskej oblasti.

06:56

Izraelská armáda v piatok v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu údajne zastrelila 26-ročnú Aysenur Eygiovú, ktorá mala americké a turecké občianstvo.

06:56

Poľský súd v piatok vydal zatykač na troch predstaviteľov Bieloruska. Obviňuje ich, že v roku 2021 nelegálne nariadili odklon letu spoločnosti Ryanair s cieľom zadržať novinára Ramana Prataseviča na palube.

06:55

Približne osem hodín v piatok zasadala vyšetrovacia komisia Poslaneckej snemovne českého parlamentu, ktorá sa zaoberá prípadom tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe z decembra minulého roka. Na jej treťom zasadnutí poslanci vypočúvali svedkov z polície. V piatok to uviedol predseda komisie Pavel Kašník, ktorý zároveň avizoval, že zasadnutia má komisia naplánované do decembra.

06:54

Advokát republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v piatok požiadal federálny odvolací súd, aby zrušil verdikt poroty, podľa ktorého je Trump vinný zo sexuálneho útoku na novinárku E. Jean Carrollovú a urážku na jej cti.

06:53

Legendárny brazílsky hudobník Sérgio Mendes zomrel vo štvrtok o veku 83 rokov v americkom Los Angeles, informovala rodina v piatkovom vyhlásení.

06:51

Kandidáta na post tuniského prezidenta Ajášího Zámmila zadržali krátko po tom, ako ho prepustili z vyšetrovacej väzby, kde bol pre podozrenie z falšovania podpisov na podporu svojej kandidatúry. Z toho istého dôvodu ho teraz znovu umiestnili do väzby v inom meste, uviedol v piatok jeho právny zástupca.

Včera 20:16

V piatkovom zápase 3. skupiny B-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Kazachstanu s Nórskom 0:0. Hostia, v drese ktorých nastúpil aj kanonier Erling Haaland, nepremenili na gól ani jednu z celkovo 20 striel. V 2. skupine C-divízie sa v Kaunase zrodilo víťazstvo hostí z Cypru nad Litvou 1:0.

Včera 20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali