To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 21. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Kin Cheung, telegram)

Aktualizované 21. júla 2024 o 20:22 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zelenskyj v Británii
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

20:00 – Zelenskyj vo večernom príhovore oznámil príchod nemeckého systému Patriot na Ukrajinu a hlásenie hlavného veliteľa Syrského, ktorý prišiel z frontu.

.

Zelenskyj nahral svoj posledný videopríhovor 17. júla.

 

.

17:29 – Fínsko začalo cvičenia pozemných síl v blízkosti ruských hraníc. Potrvajú do 26. júla.

Zapojí sa do nich približne 1 700 ľudí a 300 vozidiel.

 

17:19 – Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli štyri osady v Belgorodskej oblasti. Tri súkromné domy boli poškodené, dva úplne zhoreli, uviedol Gladkov.

 

.

16:23 – Zelenskyj umožnil rozhovory s Putinom napriek tomu, že na Ukrajine platí dekrét, ktorý takéto rozhovory zakazuje.

„Na druhom mierovom summite, ak bude plne pripravený plán, ak bude Rusko pripravené hovoriť prostredníctvom tohto plánu, potom budeme pripravení hovoriť spolu s našimi partnermi s ruskými zástupcami,“ povedal ukrajinský prezident v rozhovore pre BBC.

 

15:15 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8;

.

– Straty AFU v zóne zoskupenia „Juh“ dosiahli za deň celkovo až 510 vojenských osôb;

– Jednotky zoskupenia „Východ“ ruských ozbrojených síl zlepšili svoje taktické postavenie a porazili 5 brigád AFU;

– Straty AFU v zóne zodpovednosti východného zoskupenia síl dosiahli za deň viac ako 115 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zničili odpaľovacie zariadenie HIMARS MLRS a muničný sklad AFU s až 400 tonami munície;

– Skupina vojsk „Stred“ porazila 5 nepriateľských brigád a odrazila 7 protiútokov, straty AFU dosiahli 330 vojakov;

– Vojská skupiny „Dnipro“ porazili tri brigády AFU, nepriateľ stratil vyše 80 vojakov;

– Bojovníci skupiny „Sever“ porazili štyri brigády obranných síl, AFU a Národnej gardy v Charkovskej oblasti;

– AFU stratila v oblasti zodpovednosti skupiny „Sever“ až 145 vojakov;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili vrtuľník, dve bomby Hammer, dva granáty HIMARS a 40 bezpilotných prostriedkov AFU;

– AFU stratila viac ako 520 príslušníkov v oblasti zodpovednosti skupiny „Západ“.

.

 

14:45 – Ruské ozbrojené sily oslobodzujú Rozovku (LĽR) a Peščanoje Nižne (Charkovská oblasť) – uviedlo ministerstvo obrany.

 

12:50 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské jednotky obsadili dediny Peščanoje a Rozovka v kupjansko-oskolskom smere.

Ukrajina to nepotvrdila.

.

Na mape DeepState sa uvádza, že Rusi postupujú v oboch dedinách.

ruské jednotky obsadili dediny Peščanoje a Rozovka v kupjansko-oskolskom smere
Ruské jednotky obsadili dediny Peščanoje a Rozovka v kupjansko-oskolskom smere

12:23 – Ukrajina v situácii nedostatku elektrickej energie plánuje do 24 hodín požiadať o pomoc Rumunsko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko, uviedlo ukrajinské ministerstvo energetiky.

 

10:58 – Stroje MiG-29 a MiG-31 sa vzniesli do vzduchu kvôli dvom americkým strategickým bombardérom B-52H, ktoré sa blížia k ruským hraniciam nad vodami Barentsovho mora.

Keď sa ruské stíhačky priblížili, bombardéry amerického letectva korigovali kurz letu a vzdialili sa od hranice. Stroje MiG-29 a MiG-31 sa potom vrátili na svoje domovské letiská.

.

„Nedošlo k narušeniu štátnej hranice Ruskej federácie,“ zdôraznilo ministerstvo obrany.

 

09:34 –  Zábery z Torecka v Doneckej oblasti, kde postupujú ruské jednotky.

Zábery z Torecka v Doneckej oblasti
Zábery z Torecka v Doneckej oblasti

08:44 – Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State potvrdila stratu dediny Pokrok v Pokrovskom smere o ktorej predtým informovali Rusi a západní analytici

Telegramový kanál píše, že boje o Pokrok trvali od konca apríla, ale Ruskej federácii sa v posledných dvoch dňoch podarilo zvrátiť tamojšiu situáciu.

Deep State uvádza, že dedinu 19. júla opustila jedna z peších brigád, ktorá nevydržala ruský útok. AFU potom na západné predmestie Progresu presunula jednotky ďalšej mechanizovanej brigády, ale pre nedostatok síl sa 20. júla aj ona stiahla zo svojich pozícií.

Cez Progress vedie železničná trať do Pokrovska. Vojenská verejnosť sa domnieva, že po strate obce bude brigáda stojaca pozdĺž železničnej trate nútená obrátiť svoje pozície na bok. Okrem toho hrozí obkľúčenie a neexistuje rozkaz na vyrovnanie línie.

.

„Ďalší postup nepriateľa má hneď dva ciele. Prvým je priblížiť sa alebo prerušiť trasu Pokrovsk-Konstantinovka. Okrem toho západne od Vozdviženky je výšina 229,0, Druhým je postup po hrebeni, po ktorom ide železnica s následným prístupom k výšine 224,8 a Novogrodovke“, – píše Deep State.

Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State potvrdila stratu dediny Pokrok v Pokrovskom smere o ktorej predtým informovali Rusi a západní analytici
Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State potvrdila stratu dediny Pokrok v Pokrovskom smere o ktorej predtým informovali Rusi a západní analytici

08:34 – Trump usporiadal svoje prvé predvolebné zhromaždenie po atentáte – v štáte Michigan. Vystúpil na ňom aj jeho potenciálny viceprezident Vance a obaja sa zmienili o Ukrajine.

„Ešte predtým, ako nastúpim do Oválnej pracovne, krátko po tom, ako vyhráme prezidentské voľby, vyriešim tento strašný vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Som jediný, kto môže urobiť toto vyhlásenie: zabránim tretej svetovej vojne,“ povedal Trump.

Vance však Ukrajinu konkrétne nespomenul, ale vyzval, aby sme „nezatiahli Ameriku do každého konfliktu na druhej strane zemegule“.

„Viete, na posilňovaní národnej bezpečnosti nie je nič zlé. Keď ideme do vojny, udierame a tieto údery sú silné, ale mali by sme si dávať pozor, aby sme sa nesnažili zatiahnuť Ameriku do každého konfliktu na druhej strane zemegule. Priatelia, niekedy to jednoducho nie je naša vec a mali by sme sa do toho nemiešať. Na tom nie je nič zlé, len zdravý rozum,“ povedal senátor.

 

07:00 – Článok bývalého britského premiéra Borisa Johnsona v denníku Daily Mail, v ktorom sa delí o svoje myšlienky, ako by sa mohla ukončiť vojna medzi Ukrajinou a Ruskom v prípade Trumpovho víťazstva (Johnson sa domnieva, že Ruská federácia by mohla byť dotlačená k hranici februára 2022, po ktorej by Ukrajina mohla byť prijatá do NATO a Ruská federácia by mohla ponúknuť obnovenie vzťahov), bol v ukrajinských a následne ruských telegramových kanáloch interpretovaný ako „Johnson vyslovil Trumpov plán na ukončenie vojny“.

.

V skutočnosti Johnson nikde v článku nepíše, že vyslovuje Trumpove myšlienky. Naopak, zdôrazňuje, že ide o jeho (Johnsonove) osobné predpoklady a želania, nie o vyslovené Trumpovo stanovisko.

„Verím, že Trump to (vojnu na Ukrajine – pozn. red.) môže ukončiť – za správnych podmienok pre Ukrajinu a Západ. Zdôrazňujem, že si nemôžem byť istý, čo presne urobí, ak bude zvolený. Ale toto by mohol urobiť,“ píše Johnson.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine, 20. júla. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Podľa súhrnu ministerstva obrany stratila AFU za tento deň až 1 895 vojakov.

– AFU sa začala častejšie vzdávať v chersonskom smere, uvedomujúc si márnosť rozkazov svojho velenia, informoval Saldo.

– Stiahnutie ukrajinských jednotiek z pravobrežnej časti Chersonskej oblasti sa blíži, uviedol Saldo.

.

– Ruskí špecialisti si zadovážili a preskúmali najnovšie ukrajinské lietadlo kamikadze, povedal Kuziakin, generálny riaditeľ Centra pre komplexné bezpilotné riešenia.

– Trump informoval o svojom telefonickom rozhovore s Volodymyrom Zelenským, pričom rozhovor označil za „veľmi dobrý“.

– Zelenskyj tvrdí, že počas telefonického rozhovoru s Trumpom sa dohodol, že s ním na osobnom stretnutí prediskutuje kroky na nastolenie mieru na Ukrajine.

– Sily protivzdušnej obrany v noci nadnes zničili 26 ukrajinských dronov nad Rostovskou oblasťou a jeden nad Smolenskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Pri ostreľovaní Šebekina v Belgorode zo strany AFU bolo zranených sedem civilistov, uviedol Gladkov.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

18:08

K rozsiahlemu narušeniu železničnej dopravy došlo v sobotu v strednej časti Nemecka. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB), ktorá problémy pripísala technickej poruche. Do jej vyriešenia museli mnohé vlaky čakať na staniciach.

17:52

Hokejisti Sheffieldu Steelers vyhrali v sobotnom zápase druhého kola Ligy majstrov na ľade Växjö Lakers 3:2 po predĺžení. Víťazný gól zariadil v poslednej minúte extračasu Marc-Olivier Vallerand.

17:48

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda vyhrali v sobotnom prípravnom dueli nad maďarským prvoligistom ETO FC Győr 4:1. Dva góly zaznamenal Matej Trusa.

17:30

V sobotňajšom zápase 4. skupiny C-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Faerských ostrovov so Severným Macedónskom 1:1. Oba góly padli z pokutových kopov, na presný zásah domáceho Viljormura Davidsena z 9. minúty odpovedal krátko po zmene strán Enis Bardhi.

17:23

Policajné psy na letisku Viedeň-Schwechat našli v invalidnom vozíku 39-ročného pasažiera z Venezuely ukrytých 14 kilogramov kokaínu, uviedla v sobotu polícia.

16:43

Alžírčania sa v sobotu vybrali k volebným urnám, aby odovzdali svoj hlas v prezidentských voľbách. Podľa všeobecných očakávaní v nich opätovne zvíťazí súčasný prezident Abdal Madžíd Tabbún.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali