To najdôležitejšie z Ukrajiny – Najnovšia ofenzíva je ďalším dôkazom kolapsu ukrajinského frontu v Doneckej oblasti

❚❚

Kyjev 20. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Anton Shtuka)

Aktualizované 20. júla 2024 o 18:31

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina Rusko Vojna
Ilustračné foto

18:31 – Deep State informuje, že ruská armáda obsadila centrum obce Pesčanoje na Kupjanskom smere.

.

Predtým viaceré ruské tg-kanály zverejnili fotografie a videá, na ktorých ich armáda vyvesila vlajku pri pomníku vojaka Červenej armády v centre obce.

Deep State potvrdzuje autentickosť týchto záberov.

.

„Ak sa ukáže, že dedina je dobytá, tak do preseknutia obranných síl Ukrajiny na východnom brehu rieky Oskol zostane už iba pole a Kolesnikovka,“ píše publick.

Mapa

 

16:20 – Kyjevská verejnosť píše, že v noci na hlavné mesto zaútočil nový ruský dron, ktorý lieta nižšie ako „Shahed“ (Geraň) – vo výške 20-30 metrov.

Jeho trosky sa teraz skúmajú.

Zverejnená je aj údajná snímka tohto dronu.

.

Táto informácia nebola oficiálne potvrdená. Vzdušné sily ráno uviedli, že zostrelili jeden dron neznámeho typu.

Kyjevská verejnosť píše, že v noci na hlavné mesto zaútočil nový ruský dron, ktorý lieta nižšie ako „Shahed“ (Geraň)

 

15:41 – Ruské jednotky obsadili Razdolovku v Doneckej oblasti, píše vojenský telegramový kanál Deep State.

Táto obec sa nachádza severne od Soledaru smerom na Seversk.

Treba poznamenať, že ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie dediny ešte koncom júna. Iné zdroje to však nepotvrdili.

.
Mapa

 

15:14 – Diplomati vedú konzultácie o možnostiach vývoja situácie s nemeckým občanom odsúdeným na popravu v Bielorusku, uviedla agentúra RIA Novosti v správe bieloruského ministerstva zahraničných vecí.

Ministerstvo zahraničných vecí Spolkovej republiky Nemecko predtým informovalo o odsúdení nemeckého občana, žoldniera, ktorý bojoval na strane AFU, v Bielorusku.

“Vzhľadom na žiadosť ministerstva zahraničných vecí SRN boli bieloruskou stranou navrhnuté konkrétne riešenia dostupných možností vývoja situácie. Konzultácie na túto tému vedie ministerstvo zahraničných vecí… Konzulárny prístup k tejto osobe je zabezpečený v plnom súlade s medzinárodnými normami a bilaterálnymi dohodami,“ uviedli na bieloruskom rezorte diplomacie.

 

13:27 – Severokórejský vodca Kim Čong-un sa stretol s ruskou vojenskou delegáciou vedenou námestníkom ruského ministra obrany Alexejom Krivoručkom a povedal, že armády oboch krajín, ktoré spájajú dlhé historické tradície, by sa mali pevnejšie spojiť, aby zohrávali dôležitú úlohu pri ochrane regionálneho a globálneho mieru a medzinárodnej spravodlivosti.

Vzhľadom na skutočnosť, že Alexej Krivoručko je námestníkom ruského ministra obrany pre obstarávanie zbraní, odborníci sa domnievajú, že táto návšteva už nie je len „výmenou zdvorilostí“ a „politickými pukancami“, ale praktickou realizáciou plnohodnotnej vojensko-technickej spolupráce medzi Ruskom a Severnou Kóreou.

Predovšetkým vzhľadom na oblasť zodpovednosti Alexeja Krivoručka môžeme špekulovať, že je pravdepodobné, že so Severnou Kóreou budú uzavreté nejaké zmluvy o nákupe ich zbraní. Môžeme len hádať, aké zbrane bude Rusko nakupovať….

 

13:00 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

.

– V priebehu dňa ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili dve rakety ATACMS a 74 ukrajinských dronov;

– Skupina Stred v priebehu dňa zlepšila svoje taktické postavenie, osem protiútokov AFU bolo odrazených;

– Ruské ozbrojené sily zničili dve odpaľovacie zariadenia a radarovú stanicu protilietadlového raketového systému Patriot;

– Skupina „Východ“ obsadila počas dňa výhodnejšie pozície, AFU stratila až 110 vojakov;

– Skupina „Sever“ porazila tri nepriateľské brigády v Charkovskej oblasti, straty AFU za deň dosiahli 185 vojakov;

.

– Straty AFU v oblasti zodpovednosti skupiny „Západ“ za deň dosiahli 540 vojakov;

– AFU v oblasti zodpovednosti skupiny „Juh“ stratila až 640 vojakov a dva muničné sklady;

– AFU stratila až 140 vojakov v oblasti zodpovednosti skupiny Dnepr.

 

12:22 – Trump môže prísť na Ukrajinu. Uviedol to hovorca prezidenta Sergej Nikiforov vo vysielaní telemaratónu.

.

„Včera sa počas rozhovoru skutočne diskutovalo o tom, kedy (stretnutie Zelenského a Trumpa – pozn. red.) by sa malo uskutočniť a kde by sa malo uskutočniť. Ale konkrétne informácie sú veľmi predčasné – aj formát, aj čas, aj miesto.“

Podľa Nikiforova bola zaznamenaná „principiálna dohoda“ o stretnutí Zelenského a Trumpa.

 

11:49 – Nemecký kancelár Scholz uviedol, že Rusko by sa malo zúčastniť na ďalšom samite o Ukrajine.

„Už sa o tom veľa diskutovalo, naposledy vo Švajčiarsku. A som veľmi rád, že aj ukrajinský prezident chce, aby sa Rusko zúčastnilo na ďalšom stretnutí,“ povedal Scholz.

Zároveň vyzval na podporu mierových rokovaní, ale „nie formou kapitulácie Ukrajiny“.

 

.

09:48 – Poradca kancelárie prezidenta Sergej Leščenko už vyhlásil, že „Irinu Farionovú zabili Rusi“.

„Sú to oni, kto z toho má jediný prospech. Teraz namiesto jednoty proti vonkajšiemu nepriateľovi budú organizovať vnútorné rozbroje, Ukrajinci sa budú hádať medzi sebou,” napísal Leščenko v X.

O verziách vyšetrovania po atentáte na Farionovú sme písali tu.

 

09:45 – Ruské jednotky obsadili obec Progress na Pokrovskom smere. Píše o tom vojenský pozorovateľ Bildu Julian Röpcke.

„Ruská invázna armáda sa zmocnila Progressu 22 kilometrov východne od Pokrovska. Najnovšia ofenzíva (3 km za týždeň) je ďalším dôkazom kolapsu ukrajinského frontu vo viacerých oblastiach Doneckej oblasti,“ domnieva sa novinár.

Ukrajina stratu dediny nepotvrdila. O jej dobytí však už skôr písali ruské kanály Telegramu.

.

Vojenský publicista Deep State dnes večer informoval, že Rusi postúpili v severozápadnej časti obce, ale zatiaľ ju úplne nezískali.

Mapa

 

08:57 – Podľa operačného velenia „Juh“ bola Odeská oblasť včera večer zasiahnutá protiradarovou raketou Ch-31P.

Neupresňuje sa, či bola zostrelená.

Treba poznamenať, že tieto rakety sú určené na zasahovanie systémov protivzdušnej obrany a rádiolokačných staníc.

 

08:25 – V noci ruské drony útočili na energetické zariadenia nielen v Sumskej oblasti.

.

Zasiahnuté boli aj energetické prenosové sústavy v Poltavskej a Černigovskej oblasti.

Priemyselní odberatelia v týchto regiónoch boli odpojení od elektrickej energie. Teraz sa väčšine z nich podarilo obnoviť dodávky elektriny.

 

08:12 – V noci Rusi zasiahli železnicu v Charkovskej oblasti. Štyria ľudia boli zranení, budovy a koľajové vozidlá boli poškodené.

„Okrem toho bola v dôsledku následkov úderov poškodená trakčná sieť na výjazde zo samotného Charkova a na odstránenie následkov čakali vlaky Kyjev – Charkov 63 a 719. V noci sa pohyb obnovil, vlaky smerujú do hlavného mesta,“ uviedli v ‚Ukrzaliznici‘.

Intercity vlak do Kramatorska má tiež meškanie.

 

.

08:05 – Vyšetrovanie vraždy Iriny Farionovej má dve hlavné verzie.

„Hlavné verzie, ktoré sa v súčasnosti zvažujú: osobná nevraživosť, spoločenská a politická aktivita pani Farionovej. Nevylučujeme, že vražda mohla byť uskutočnená na objednávku“, povedal šéf ministerstva vnútra Klimenko na nočnom brífingu vo Ľvove.

Pripomeňme, že podľa neho kamery na mieste vraždy nefungovali kvôli výpadkom elektriny

 

07:51 – Dôsledky nočného útoku dronov v Poltavskej oblasti.

„V Mirgorodskom okrese bola poškodená civilná infraštruktúra. Vznikol tam požiar, záchranári ho už zlikvidovali. V Poltavskom okrese je bez dodávok elektrickej energie 16 osád: asi 3,8 tisíc spotrebiteľov, bez dodávok vody asi 700. Na obnove už pracujú špecializované služby,“ uviedla OBA.

 

.

07:35 – Oficiálne údaje ukrajinských ozbrojených síl o nočnom leteckom útoku.

Rusi použili štyri rakety Iskander z ruskej Voronežskej oblasti a 17 útočných dronov.

Podarilo sa im zostreliť 13 bezpilotných lietadiel (jedno z nich bližšie nešpecifikovaného typu), uviedli vzdušné sily.

Protivzdušná obrana pôsobila v Charkovskej, Poltavskej, Sumskej, Černigovskej a Kyjevskej oblasti.

 

.

07:28 – V noci sa uskutočnil masívny nálet dronov na Rostovskú oblasť Ruskej federácie. Úrady regiónu tvrdia, že bolo zostrelených približne 26 dronov.

Miestne blogy ukazujú požiar spôsobený dronmi v blízkosti mesta Millerovo. Pri Millerove sa nachádza aktívne vojenské letisko. Či však bolo zasiahnuté, sa neuvádza.

 

07:15 – Nočný letecký útok na Ukrajinu. Čo je v tejto chvíli poznáme:

– dron zasiahol energetické zariadenie v blízkosti Konotopu v Sumskej oblasti.

– došlo k príletu v blízkosti Poltavy a Migorodu (tu bola poškodená civilná infraštruktúra). Nie sú hlásené žiadne obete. Vzdušné sily hlásili útoky dronov a rakiet v Poltavskej oblasti.

– v Kyjeve spadli trosky dronu v Solomenskom okrese, bez poškodenia.

 

07:02 – A tu je Zelenského vyhlásenie po rozhovore s Trumpom. Povedal, že sa dohodli, že na osobnom stretnutí prediskutujú, „aké kroky môžu urobiť svet čestným“

“Hovoril som s Donaldom Trumpom. Zablahoželal mu k nominácii od Republikánskej strany a odsúdil hrozný pokus o atentát v Pensylvánii. Zaželal mu silu a absolútnu bezpečnosť do budúcnosti. Upozornil som na zásadný význam dvojstrannej a dvojkomorovej americkej podpory obrany slobody a nezávislosti nášho národa. Ukrajina bude vždy vďačná za pomoc USA pri posilňovaní našej schopnosti postaviť sa ruskému teroru. Ruské útoky na naše mestá a dediny pokračujú každý deň. Dohodli sme sa s prezidentom Trumpom, že počas osobného stretnutia prediskutujeme, ktoré kroky môžu urobiť mier čestným a skutočne trvalým.”

Pripomenieme, že Trump vo svojom vyhlásení po rozhovore uviedol, že keď sa stane prezidentom, ukončí vojnu a „obe strany“ (t. j. Ukrajina a Rusko) budú môcť „rokovať o dohode“.

 

06:30 – Včera boli ukrajinskí vojaci vytlačení z osady Progress. Kládli prudký odpor, pretože je ťažké oceniť stratu tohto miesta.

Má podobný význam ako Očeretino, po prielome ruských jednotiek doň front AFU na západ a severozápad od Avdejevky praskal vo švíkoch. A nepriateľské velenie sa muselo veľmi snažiť, aby sa nerozpadol.

Teraz sa odohráva podobná situácia. Ak sa Rusom podarí zatlačiť nepriateľa na tomto veľkom opornom bode (ktorý drží 47. brigáda AFU) severne od Progressu, majú výborné vyhliadky na ďalšiu ofenzívu cez Mirnograd na Pokrovsk.

.

A budu môcť obísť aj silné pozície AFU na juhu (na západnom, vysokom brehu rieky Volčie). Navyše vytvoria ďalší tlak na tylo ukrajinského toreckého opevnenia.

Mapa

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali