To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 17. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service, telegram)

Aktualizované 17. júla 2024 16:08

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke bomby FAB-500 zhodené ruským bombardérom Su-34 na neznámom mieste

16:08 – Obrovské zásoby sovietskych zbraní v Rusku by mohli byť vyčerpané do konca budúceho roka, píše The Economist.

.

Rusko nemá problém s pracovnou silou a raketami. Publikácia píše, že Moskva je zrejme schopná každý mesiac naverbovať 25 000 vojakov, aby udržala početnú silu frontu približne 470 000.

Ruská federácia je však podľa publikácie schopná kompenzovať stratu tankov, obrnených transportérov a delostrelectva najmä stiahnutím zo skladov a obnovením sovietskych zásob. Ktoré sú síce obrovské, ale nie nekonečné.

.

S odvolaním sa na západné spravodajské služby publikácia uvádza, že Rusko v prvých dvoch rokoch vojny stratilo približne 3 000 tankov a 5 000 ďalších obrnených vozidiel. Zároveň podľa The Economist dokáže vyrobiť približne 30 nových tankov ročne

K februáru tohto roka zostalo približne 3 200 starých, ale väčšina z nich, ako uvádza publikácia, je “vo veľmi zlom stave”. Odborníci sa domnievajú, že pri súčasnom tempe vyraďovania dosiahne obnova ruských tankov a bojových vozidiel pechoty zo skladov “kritický bod vyčerpania” v druhej polovici budúceho roka.

V prípade delostrelectva má Rusko len dve továrne s rakúskymi rotačnými kovacími strojmi, ktoré sú schopné spolu vyrobiť len asi 200 kusov ročne v porovnaní s tisíckami potrebných.

Rusko v súčasnosti odstraňuje hlavne zo starých ťahaných delostreleckých kanónov a nasadzuje ich na samohybné húfnice. Odborníci sa domnievajú, že do začiatku tohto roka bolo vymenených približne 4 800 hlavní a zostáva ich približne 7 000.

 

.

14:43 – Zelenskyj potvrdil výmenu väzňov s Ruskou federáciou podľa vzorca “95 za 95” a ukázal fotografie prepustených Ukrajincov.

Fotografia prepustených Ukrajincov

 

 

13:07 – Na internete sa objavilo ďalšie video zo zhodenia trojtonovej riadenej leteckej bomby ruským letectvom.

Píše sa v ňom, že ich zhadzujú z výšky približne 10 kilometrov, aby dosiahli dosah 50 kilometrov.

.

Moskva už predtým zverejnila podobné videá.

 

11:14 – Hovorca Pentagónu Patrick Ryder uviedol, že USA nezmenili svoj postoj k zákazu diaľkových úderov hlboko v Ruskej federácii.

“Naša politika v oblasti úderov dlhého dosahu sa nezmenila. Myslím si, že v tomto prípade je dôležité pochopiť, že nechceme vidieť nezamýšľané dôsledky, eskaláciu, ktorá by mohla zmeniť tento konflikt na širší konflikt, ktorý by presahoval hranice Ukrajiny. Myslím si, že s tým musíme všetci počítať a brať to veľmi vážne,” povedal pre Hlas Ameriky.

 

10:54 – Ukrajina a Rusko dnes plánujú výmenu 90-90 sprostredkovanú Spojenými arabskými emirátmi, citovala agentúra Bloomberg zdroj.

Pôjde o šiestu výmenu sprostredkovanú SAE v tomto roku.

Ombudsman Dmytro Lubinec predtým uviedol, že počas ďalšej výmeny sa na Ukrajinu vráti mnoho väzňov ženského pohlavia.

 

10:07 – Pri útoku ukrajinského dronu v kurskej obci Novoivanovka boli zranení traja ľudia, uviedol zástupca šéfa regiónu Smirnov.

.

Zranenia utrpel vodič nákladného auta a dvaja zamestnanci poľnohospodárskeho podniku.

 

09:17 – Nemecko zníži vojenskú pomoc Ukrajine v roku 2025 o polovicu – z 8 miliárd eur na 4 miliardy eur, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na návrh nemeckého rozpočtu na budúci rok.

Vláda má v úmysle dokument schváliť dnes.

Rozpočet sa prijíma so schodkom 17 miliárd eur. Berlín však dúfa, že hospodársky rast mu pomôže tento rozdiel znížiť.

.

 

09:02 – Grécko chce predať 32 zastaraných stíhačiek F-16 do USA, aby ich zmodernizovalo a presunulo na Ukrajinu, citovala Al-Džazíra svoje zdroje.

Grécko zároveň kúpi 24 stíhačiek Rafale od Francúzska. Americký Kongres tiež povolil Grécku nákup až 40 stíhačiek F-35.

Podľa agentúry Bloomberg Ukrajina očakáva, že do konca leta dostane od západných partnerov 6 lietadiel F-16 a do konca roka celkovo 20 lietadiel. Zelenskyj zároveň uviedol, že je potrebných 128 lietadiel.

 

.

07:28 – V Kurskej oblasti v noci vrtuľník zhodil výbušné zariadenie na budovu hasičskej stanice v Tetkine, podľa zástupcu gubernátora Alexeja Smirnova bol zranený záchranár, poškodené bolo služobné vozidlo a osobné auto.

 

07:15 – Včera večer sily protivzdušnej obrany zostrelili dva drony vo Voronežskej oblasti a jeden v Belgorodskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany.

Gubernátor Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz informoval o zostrelení ďalších dvoch dronov.

 

07:10 – Ruské jednotky postúpili na viacerých miestach na Pokrovskom smere, informuje Deep State.

Zároveň skutočne potvrdila stratu Krynoku v Chersonskej oblasti, o ktorej včera informovali ukrajinské médiá.

.

Poslankyňa Marjana Bezuglaja o strate dediny písala už pred viac ako mesiacom

Ruské jednotky postúpili na viacerých miestach na Pokrovskom smere
Ruské jednotky postúpili na viacerých miestach na Pokrovskom smere

06:50 – Poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre portál Wirtualna Polska uviedol, že NATO sa pripravuje na vojenský konflikt.

Podľa Dudu by aliancia mala byť taká silná, aby nikto nemal dôvod na ňu útočiť.

Dodal, že “potenciálna vojna Ruska so Západom bude neuveriteľne blízko, ak Moskva získa prevahu v konflikte na Ukrajine”.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 16. júla. Najdôležitejšie udalosti dňa z poľadu ruskej strany

– Podľa súhrnu ruského ministerstva obrany dosiahli kumulatívne straty ukrajinských vojakov za celý deň až 1 920 osôb.

.

– Orgány Belgorodskej oblasti od 23. júla obmedzujú vstup do 14 osád z dôvodu napätej operačnej situácie, uviedol gubernátor Gladkov.

– Ukrajinský dron zhodil výbušné zariadenie na územie továrne v Koreneve v Kurskej oblasti, obete neboli, uviedol zastupujúci gubernátor Smirnov.

– Vyšetrovatelia vyšetrujú okolnosti streľby na ruského vojaka, ktorej videozáznam zverejnili na internete bojovníci Azova (v Rusku zakázané), uviedol Vyšetrovací výbor.

– Náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov navštívil veliteľské stanovište skupiny vojsk Vostok, vypočul si správu veliteľa a konštatoval úspech skupiny pri oslobodzovaní Urožajnoje, uviedlo ministerstvo obrany.

– Odmena za prvé zostrelené lietadlo F-16 bude predstavovať 15 miliónov rubľov, takúto sumu prisľúbilo vedenie spoločnosti Fores.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:01

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok upozornil, že ak by Ukrajina dostala povolenie na používanie západných zbraní na útoky hlboko v Rusku, ako to žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situáciu na bojisku by to nezmenilo. Americký minister to povedal novinárom na záver schôdzky Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej leteckej základni Ramstein.

06:59

Odchádzajúci japonský premiér Fumio Kišida v piatok počas návštevy Soulu opätovne vyjadril súcit s utrpením Kórejčanov počas japonskej koloniálnej nadvlády. Kišida s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom taktiež zdôraznili potrebu udržiavania vzťahov medzi oboma krajinami.

Kišida
Na snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida
06:58

Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok informoval, že ukončil trestné konanie voči bývalému politickému vodcovi palestínskeho Hamasu Ismáílovi Haníjovi, ktorého 31. júla údajne zabil Izrael na území Iránu.

06:57

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v kauze podplácania pornoherečky odsúdia až po novembrových prezidentských voľbách. V piatok to oznámil sudca Juan Merchan, ktorý nový možný termín stanovil na 26. novembra.

06:57

Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec požiadal generálnu prokuratúru, aby začala vyšetrovať prípad muža, ktorý údajne zomrel po tom, ako ho zadržali a zbili náboroví pracovníci armády v Zakarpatskej oblasti.

06:56

Izraelská armáda v piatok v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu údajne zastrelila 26-ročnú Aysenur Eygiovú, ktorá mala americké a turecké občianstvo.

06:56

Poľský súd v piatok vydal zatykač na troch predstaviteľov Bieloruska. Obviňuje ich, že v roku 2021 nelegálne nariadili odklon letu spoločnosti Ryanair s cieľom zadržať novinára Ramana Prataseviča na palube.

06:55

Približne osem hodín v piatok zasadala vyšetrovacia komisia Poslaneckej snemovne českého parlamentu, ktorá sa zaoberá prípadom tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe z decembra minulého roka. Na jej treťom zasadnutí poslanci vypočúvali svedkov z polície. V piatok to uviedol predseda komisie Pavel Kašník, ktorý zároveň avizoval, že zasadnutia má komisia naplánované do decembra.

06:54

Advokát republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v piatok požiadal federálny odvolací súd, aby zrušil verdikt poroty, podľa ktorého je Trump vinný zo sexuálneho útoku na novinárku E. Jean Carrollovú a urážku na jej cti.

06:53

Legendárny brazílsky hudobník Sérgio Mendes zomrel vo štvrtok o veku 83 rokov v americkom Los Angeles, informovala rodina v piatkovom vyhlásení.

06:51

Kandidáta na post tuniského prezidenta Ajášího Zámmila zadržali krátko po tom, ako ho prepustili z vyšetrovacej väzby, kde bol pre podozrenie z falšovania podpisov na podporu svojej kandidatúry. Z toho istého dôvodu ho teraz znovu umiestnili do väzby v inom meste, uviedol v piatok jeho právny zástupca.

Včera 20:16

V piatkovom zápase 3. skupiny B-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Kazachstanu s Nórskom 0:0. Hostia, v drese ktorých nastúpil aj kanonier Erling Haaland, nepremenili na gól ani jednu z celkovo 20 striel. V 2. skupine C-divízie sa v Kaunase zrodilo víťazstvo hostí z Cypru nad Litvou 1:0.

Včera 20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali