To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusko tvrdí, že zmarilo snahu Ukrajiny o únos strategického bombardéra

❚❚

Kyjev 8. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Dnipro Regional Administration, telegram)

Aktualizované 8. júla 2024 18:58

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina: Pri ruskom útoku na mesto Dnipro zahynuli traja ľudia
Ilustračné foto

16:45 – Vstup Ukrajiny do NATO si vyžaduje politickú vôľu členov aliancie, ktorá v súčasnosti neexistuje, uviedol Biely dom.

.

 

15:55 – Zničené odpaľovacie zariadenia HIMARS použila ukrajinská armáda 23. júna na útok na Sevastopol, uviedlo ministerstvo obrany

.

 

15:00 – Obranná dohoda s Poľskom “počíta s možnosťou zachytenia ruských rakiet a bezpilotných lietadiel”, uvádza kancelária prezidenta.

V samotnom dokumente sa zároveň uvádza, že strany sa dohodli na pokračovaní dialógu o “uskutočniteľnosti” takýchto možných akcií v budúcnosti.

“Účastníci sa zhodli na potrebe pokračovať
bilaterálneho dialógu a dialógu s ďalšími partnermi zameraného na štúdium opodstatnenosti a uskutočniteľnosti možného zachytenia rakiet a dronov vystrelených v ukrajinskom vzdušnom priestore smerom na poľské územie, pričom je potrebné dodržiavať potrebné postupy dohodnuté štátmi a zúčastnenými organizáciami,” uvádza sa v dohode.

 

.

14:20 – Na celej Ukrajine je po raketovom útoku už 28 mŕtvych a 112 zranených, uviedlo ministerstvo vnútra.

V Dnepropetrovskej oblasti zahynulo 11 ľudí (1 v Dnipre a 10 v Krivom Rogu) a 17 v Kyjeve.

Poškodených bolo viac ako 50 civilných objektov: obytné budovy, obchodné centrum a dve zdravotnícke zariadenia.

 

14:15 – Zelenskyj vo Varšave požiadal Tuska, aby mu odovzdal sovietske stíhačky MiG.

.

Tusk odpovedal, že Poľsko tak zatiaľ nemôže urobiť, pretože sa podieľajú na hliadkovaní oblohy v rámci programu NATO.

Varšava by však mohla o odovzdaní uvažovať, ak ich krajiny NATO nahradia Poľsku modernejšími lietadlami.

 

13:55 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

V reakcii na pokusy kyjevského režimu o poškodenie ruských energetických a ekonomických zariadení Ozbrojené sily Ruskej federácie dnes ráno podnikli skupinový úder presnými zbraňami dlhého dosahu na objekty ukrajinského vojenského priemyslu a letecké základne AFU.

Ciele úderu boli dosiahnuté. Určené zariadenia boli zasiahnuté.

Vyhlásenia predstaviteľov kyjevského režimu o údajne zámernom raketovom útoku Ruska na civilné zariadenia sú absolútne nepravdivé.

Početné zverejnené fotografie a videozáznamy z Kyjeva jednoznačne potvrdzujú skutočnosť deštrukcie spôsobenej pádom rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany vypálenej z protilietadlového raketového systému na území mesta.

Osobitne poznamenávame, že k podobným hystériám kyjevského režimu dochádza už nie prvý rok a zakaždým v predvečer ďalšieho stretnutia (summitu) jeho patrónov z NATO.

Cieľom takýchto provokácií je zabezpečiť ďalšie financovanie kyjevského režimu a pokračovanie vojny do posledného Ukrajinca.

.

 

13:54 – Ukrajina počas ranného útoku zostrelila 30 z 38 rakiet, uviedol veliteľ vzdušných síl Oleščuk.

 

13:53 – Na celej Ukrajine je už 27 mŕtvych a 100 zranených pri dnešnom rannom masívnom útoku, uviedol Zelenskyj.

 

.

13:52 – Zelenskyj a Tusk podpíšu obrannú dohodu Ukrajiny s Poľskom.

 

13:51 – Indický premiér Módí pricestoval do Ruska.

Bude sa snažiť o prepustenie indických občanov z ruskej armády.

 

.

13:50 – V obci Nikolskoje v ruskej Belgorodskej oblasti boli po ostreľovaní reštaurácie zabití dvaja ľudia, uvádzajú ruské médiá.

Osem ľudí bolo zranených, pod troskami sú ľudia

 

13:45 – Letecký pohľad na zničenú budovu nemocnice v Ochmatdete. V Ochmatdete bolo zranených šestnásť ľudí, povedal Kličko. Sedem z nich boli deti.

vojna
Záber z miesta útoku

13:40 – Kancelária ukrajinského prezidenta obvinila Rusko z úmyselného útoku na kyjevskú nemocnicu. Strážcovia zákona vyzývajú civilistov, aby opustili územie “Ochmatdetu”, aby mohla pracovať ťažká technika.

vojna
Záber z miesta útoku

13:30 – Zelenskyj aj Putin odmietli Orbánov návrh, aby sa najprv vyhlásilo prímerie a až potom začali rokovania.

Maďarský premiér to uviedol v rozhovore pre denník Bild.

.

“Pýtal som sa hláv oboch štátov a vlád: existuje možnosť dohodnúť sa na časovo obmedzenom prímerí, ktoré by urýchlilo mierové rokovania? A už potom vychádzať z prímeria. Pretože teraz všetci rozmýšľajú opačne. Najprv uzavrieť mierovú dohodu a potom odložiť zbrane. Obaja si nie sú istí. Ukrajinci aj Rusi odpovedali to isté, čo vy: že prímerie je v záujme nepriateľa, pretože počas neho sa bude môcť reorganizovať a pripraviť na pokračovanie vojny,” povedal Orbán.

Podľa neho je Putin presvedčený o svojom víťazstve.

“[Putin] to má jednoduché: pozrite sa na fakty, energetické zdroje, obyvateľstvo. Putin nemôže prehrať, je to veľmi logické. Ak sa pozriete na vojakov, zbrane a technológie, ktoré sa používajú vo vojne, poraziť Rusko – to je myšlienka, ktorú je ťažké si vôbec predstaviť. Pravdepodobnosť, či sa Rusko vôbec dá poraziť, sa nedá vypočítať,” povedal Orbán.

 

13:25 – V Kyjeve boli úplne zničené alebo poškodené tri transformátorové stanice spoločnosti DTEK, uviedla spoločnosť.

Nachádzajú sa v Golosejevskom a Ševčenkovskom okrese.

Poškodené boli aj rozvodné siete.

.
vojna
Následky útoku

12:55 – Záber následkov útoku na Krivý Rog.

V meste zahynulo 10 ľudí.

vojna
Následky útoku

12:00 – Maďarský premiér Orbán zverejnil video o tretej zastávke svojej mierovej misie – Pekingu.

Orbán vo videu hovorí, že vyriešenie krízy je na stranách konfliktu, ale rozhodujúci vplyv na jej ukončenie majú USA, Čína a EÚ.

 

11:07 – Približná mapa dnešného raketového útoku na Ukrajinu.

Bolo vypálených viac ako 40 rakiet.

.
Približná mapa dnešného raketového útoku na Ukrajinu
Približná mapa dnešného raketového útoku na Ukrajinu

09:10 –  Prímerie na Ukrajine možno dosiahnuť, keď všetky hlavné mocnosti prejavia “pozitívnu energiu namiesto negatívnej”, povedal Si Ťin-pching na stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

“Medzinárodné spoločenstvo by malo vytvoriť podmienky a pomôcť obom stranám obnoviť priamy dialóg a rokovania,” povedal Si Ťin-pching.

 

08:50 – Si Ťin-pching podporil postoj Maďarska k Ukrajine.

“Hlavné oblasti úsilia Číny a Maďarska v súvislosti s Ukrajinou sa zhodujú. Čo najskoršie prímerie na Ukrajine a hľadanie politického riešenia v záujme všetkých strán,” povedal čínsky líder.

 

08:30 –  Odchádzajúci generálny tajomník NATO Stoltenberg spresnil svoje slová, že Ukrajine môže trvať až desať rokov, kým sa stane členom aliancie.

.

“Nikto nepovedal presne 10 rokov, ale je zrejmé, že pre Ukrajinu je to veľmi vážna otázka. Pretože Ukrajina je teraz vo vojnovom stave,” povedal generálny tajomník v rozhovore pre televíziu CBS.

Za “podmienku akéhokoľvek budúceho členstva Ukrajiny” označil jej “víťazstvo” vo vojne s Ruskou federáciou. Preto vyzval na väčšiu podporu zo strany Západu.

 

08:06 – Objavili sa satelitné zábery z Voronežskej oblasti, kde včera dron zasiahol muničný sklad.

Je vidieť, že časť územia v blízkosti dvoch fariem bola zničená požiarom.

07:15 – Nikto nemôže zaručiť členstvo Ukrajiny v NATO presne za desať rokov.

.

Toto vyhlásenie predniesol Jens Stoltenberg v televízii CBS, pričom opäť poznamenal, že Západ by mal posilniť svoju podporu Kyjevu.

Predtým generálny tajomník NATO vyjadril nádej, že Ukrajina sa stane súčasťou aliancie do roku 2034.

 

07:00 – Vladimir Putin sa v Moskve stretne s indickým premiérom Naréndrom Módím, ktorý pricestuje do Ruska na oficiálnu návštevu.

Cesta indického premiéra je naplánovaná na dva dni – 8. a 9. júla.

.

 

06:45 – FSB tvrdí, že zabránila únosu strategického bombardéra Tu-22M3.

Podľa FSB sa Ukrajina a špeciálne služby NATO pokúsili naverbovať ruského pilota, pričom mu sľúbili peniaze a talianske občianstvo. Za to mal odletieť na Ukrajinu na raketovom nosiči.

Podľa všetkého mal letieť na letisko Ozernoje pri Žitomire. FSB tvrdí, že počas “operačnej hry” bolo toto letisko zasiahnuté.

To znamená, že pilot operoval pod ruskou kontrolou. Ruská federácia zverejňuje videozáznam uvedeného lietadla a pilota a ukazuje vyšetrovacie úkony. Súdiac podľa videa pilot spočiatku pracoval pod kontrolou FSB a sám sa dostal do kontaktu s ukrajinskou rozviedkou.

Ukrajina túto skutočnosť nepotvrdila.

 

06:30 – Ukrajinské letectvo informovalo o piatich strategických bombardéroch Tu-95, ktoré vzlietli v Rusku.

V noci tiež písali o útoku raketami s plochou dráhou letu. Rakety vstúpili na Ukrajinu cez Černihivskú a Sumskú oblasť. Smerujú do Kyjevskej, Čerkaskej a Žitomirskej oblasti.

Okrem toho ráno vzlietli MiG-31K.

O výsledkoch útoku zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne údaje.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

V 5. kole Tipos SBL vyhrali basketbalisti MBK Baník Handlová nad tímom Nitra Blue Wings 76:66.

Včera 20:13

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc viacerých veľkých miest po celom svete, aby pred blížiacim sa prvým výročím začiatku vojny v Pásme Gazy žiadali ukončenie konfliktu.

Včera 20:03

Spišskí Rytieri zdolali v 5. kole Tipos SBL basketbalistov Slávie SPU Nitra 122:101.

Včera 19:49

Tisíce demonštrantov s maďarskými vlajkami sa v sobotu zhromaždili pred sídlom štátnej mediálnej spoločnosti MTVA v Budapešti a vyzývali na ukončenie podľa ich slov propagandistickej mašinérie vlády premiéra Viktora Orbána v médiách. Od vlády požadovali nezávislé verejnoprávne médiá.

Včera 19:41

Volejbalisti VK Slávia SPU Nitra zdolali v 1. kole Niké extraligy TJ Slávia Svidník 3:0.

Včera 19:40

Vo 4. kole Tipos extraligy prehrali basketbalistky UMB Banská Bystrica s bratislavským Slovanom 75:84.

Včera 19:03

Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky zablahoželal Claudii Sheinbaumovej k jej nástupu do funkcie mexickej prezidentky.

Včera 19:01

Európske akciové trhy ukončili slabý týždeň miernym oživením. V piatok (4. 10.) podporila náladu investorov pozitívna správa z amerického trhu práce, ktorá ukázala, že ekonomika USA zostáva odolná.

Včera 18:59

Ruská armáda si v sobotu omylom zostrelila svoje vlastné bojové lietadlo Suchoj Su-25, tvrdí ukrajinské letectvo.

Včera 18:57

Odchádzajúci generálny tajomník medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Jürgen Stock varoval pred operáciami medzinárodných gangov. Podľa jeho slov hrozí, že svet prehrá boj proti nadnárodnému organizovanému zločinu.

Včera 18:56

Maďarsko úspešne ukončilo evakuačnú operáciu s pomocou “svojich slovenských priateľov”, uviedol v sobotu popoludní tamojší minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

Včera 18:54

Izraelská armáda nevylúčila, že v predvečer výročia útoku Hamasu 7. októbra podnikne „významný a vážny“ úder proti Iránu.

Píše o tom denník Guardian.

Armáda nevylučuje ani aktiváciu na iných frontoch. IDF tak nariadila palestínskym občanom v niektorých oblastiach pásma Gazy, kde sa nachádzajú veľké tábory vnútorne vysídlených osôb, aby sa evakuovali, pričom uviedla, že Izraelské obranné sily plánujú proti tam operujúcemu Hamasu zakročiť „s veľkou silou“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali