To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 5. júla 2024 (HSP/Foto:Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Aktualizované 5. júla 2024 19:08

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine húfnica ruskí vojaci
Na videosnímke, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v stredu 3. júla 2024, ruskí vojaci pália z húfnice na ukrajinské jednotky na neznámom mieste na Ukrajine

14:29 – 16-ročná tiktokerka z Charkova, ktorá na Majdane v Kyjeve tancovala na ruskú pieseň, bola postavená pred administratívnu zodpovednosť.

Reklama

Informovala o tom polícia.

Na námestí sa nachádza pamätník Hrdinom Nebeskej stotiny, preto v konaní dievčaťa identifikovali znaky drobného chuligánstva.

Reklama

 

13:45 – Marine Le Penová vyhlásila, že ak vyhrá voľby, premiér z jej Národného zhromaždenia zablokuje vyslanie francúzskych vojakov na Ukrajinu, informuje CNN.

Takisto má v úmysle zrušiť povolenie Ukrajiny pre francúzske zbrane dlhého doletu na ostreľovanie ruského územia.

“Ak chce Emmanuel Macron poslať vojakov na Ukrajinu a premiérk je proti, na Ukrajine nebudú žiadne jednotky. Posledné slovo má premiér,” povedala.

 

Reklama

12:55 – Kabinet ministrov vymenoval nových námestníkov ministra obrany: Anatolija Kločka a Oleksandra Sergeja.

Kločko v rokoch 2020 až 2022 pôsobil ako vedúci Ústredného odboru pre zabezpečenie obranných prostriedkov a od októbra 2022 slúžil vo vojenskej jednotke A0515.

Sergej od roku 2010 pôsobil vo vedúcich funkciách v AFU a bol zodpovedný za oblasti logistickej podpory armády.

 

12:00 – Ukrajina sa vyjadrila k Orbánovej návšteve Moskvy a k jeho rokovaniam s Putinom.

Reklama

“Rozhodnutie uskutočniť túto cestu prijala maďarská strana bez dohody alebo koordinácie s Ukrajinou. Pripomíname, že pre náš štát zostáva zásada ‘žiadne dohody o Ukrajine bez Ukrajiny’ nedotknuteľná a vyzývame všetky štáty, aby ju neochvejne dodržiavali,” uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že na zasadnutí sa bude diskutovať o Ukrajine.

EÚ uviedla, že Orbánovi nedala mandát ani na návštevu Moskvy.

 

11:09 – Veliteľ námorníctva Neižpapa povedal agentúre Reuters, že stíhačky F-16 budú brániť “úplnej nadvláde” Ruskej federácie na oblohe nad Čiernym morom a chrániť obchodné koridory.

“Stroje F-16 s príslušnou výzbrojou budú schopné zatlačiť späť ruské bojové lietadlá. Severozápadná časť Čierneho mora, najmä koridor pre civilné lode, bude chránená takmer na 100 %,” povedal.

Ukrajina chce rozšíriť svoj lodný koridor, ktorý v súčasnosti pokrýva len námornú dopravu z troch hlavných prístavov v Odese, o prístavy Nikolajev a Cherson, čo však nie je možné, pretože Rusko kontroluje Kinburnsku kosu na tejto trase.

 

10:41 – Systémy protivzdušnej obrany pracujú pri pobreží Krymu, informovali ruské “úrady”.

Verejne internetové kanály písali o štarte rakiet Storm Shadow.

Reklama

 

09:49 – Poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak vyhlásil, že Ukrajina nebude prijatá do NATO, kým bude prebiehať vojna.

“Vedúci predstavitelia Ukrajiny sú realisti a vedia, že krajina, ktorá je vo vojne, ktorá bola napadnutá, nebude prijatá do NATO,” povedal Tomasz Siemoniak v poľskom rozhlase.

Podľa neho na samite NATO, ktorý sa uskutoční 9. – 10. júla, Ukrajine len “ukáže perspektívu” členstva v aliancii.

Západní experti predtým vyzvali NATO, aby Ukrajinu neprijímalo.

Reklama

 

09:25 – Miestne telegramové kanály hlásia výbuchy v Mirgorode. Monitorovacie zdroje informujú o zásahu balistickou raketou.

Nad mestom bol tiež spozorovaný prieskumný dron.

 

08:08 – V noci v Odese zhorelo auto vojaka, informujú miestne médiá.

Reklama

Spresňujú, že nešlo o zamestnanca TCK.

Ide o druhý podpaľačský útok na auto vojenského dôstojníka na tejto ulici v priebehu týždňa.

auto vojaka
V Odese zhorelo auto vojaka

 

06:38 – Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že v noci na dnes zostrelili všetkých 32 lietadiel typu Shahed. Sily protivzdušnej obrany operovali v Nikolajevskej, Odeskej, Chersonskej, Dnepropetrovskej, Kyjevskej, Černigovskej a Čerkaskej oblasti.

Podľa monitoringu kanálov Telegramu drony leteli z juhu do Odeskej oblasti a zo severu do Kyjevskej oblasti. Ľudia píšu o prílete do Makarivského okresu Kyjevskej oblasti.

 

V Odeskej oblasti sa podľa niektorých správ údery uskutočnili v okresoch Černomorsk a Zatoka.

Reklama

06:30 – Rostovskú oblasť a Krasnodarský kraj dnes v noci napadli bezpilotné lietadlá.

Útok bol zameraný na Rostov a Primorsko-Achtarsk.

Rostov si vyslúžil “požiare v krajine” bez obetí na životoch.

Média písali o bezpilotných lietadlách v blízkosti mestskej elektrárne TEC-2, ale údaje o jej zasiahnutí nie sú k dispozícii.

V Primorsko-Achtarsku zároveň v dôsledku pádu dronu na obytný dom zahynulo šesťročné dievča. Ďalších päť osôb bolo zranených.

Dom, súdiac podľa fotografie, je značne zničený.

V tomto meste došlo aj k úderu na elektrickú rozvodňu, ktorá zásobuje väčšinu spotrebiteľov v Primorsko-Achtarsku.

Reklama

Podľa oficiálnych údajov Ruskej federácie bolo nad Rostovskou oblasťou zostrelených celkovo 10 dronov. Nebolo špecifikované, koľko dronov bolo nad Krasnodarským krajom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:58

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii. Rozhodol o tom v piatok súd v Bukurešt.

18:54

Futbalisti Spartaka Trnava prehrali v piatkovom prípravnom zápase na pražskej Letnej s domácou Spartou 0:3. Úradujúci český majster rozhodol o svojom triumfe v druhom polčase, keď postupne skórovali Tomáš Wiesner, Victor Olatunji a Tomáš Schnánělec.

18:54

V bratislavskej mestskej časti Rača na ulici Pri Šajbách je v piatok pre údržbu úplne uzavreté železničné priecestie. Obchádzka vedie po Rybničnej ulici a cez Vajnory. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Cestári zároveň upozorňujú na nehodu v stúpaní na Pezinskú Babu z Pezinka, kde v zákrute havarovala motorka. Prejsť sa tam dá striedavo.

18:33

Štyria ľudia zahynuli a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

18:06

Lídri členských krajín NATO sa budú presadzovať aktívnejšiu úlohu Severoatlantickej aliancie pri koordinácii medzinárodnej pomoci a vojenského výcviku pre Ukrajinu, avšak bez toho, aby na budúci týždeň na summite vo Washingtone stanovili konečný termín vstupu Ukrajiny do tejto organizácie. Uviedol v piatok na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:58

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová.

17:27

Putin označil rokovanie s Orbánom za úprimné a užitočné a poďakoval mu za návštevu Ruska. Hovorili aj o aktuálnych aspektoch bilaterálnej spolupráce i o naliehavých medzinárodných a regionálnych otázkach. Moskva podľa neho vníma návštevu maďarského premiéra ako pokus o obnovenie dialógu.

16:31

Čína oznámila ďalšie kroky v rámci svojho antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z Európskej únie (EÚ). Urobila tak deň po tom, ako EÚ uvalila na dovoz elektromobilov vyrábaných v Číne dočasné vyrovnávacie clá. Napätie vo vzájomných vzťahoch medzi dvomi ekonomickými veľmocami sa tak opäť zvýšilo.

16:18

Ruského opozičného politika Vladimira Karu-Murzu previezli do väzenskej nemocnice a jeho právnikom zakázali prístup k nemu. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na príspevok jeho manželky Jevgenije na sociálnej sieti X.

16:06

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali