To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 2. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)

Aktualizované 2. júla 2024 20:13

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina Charkov vojna
Policajt zbiera dôkazy po ruskom útoku na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny v nedeľu 30. júna 2024

20:05 – Vo väčšine krajín sveta, v ktorých sa uskutočnil prieskum Pew Research, je počet tých, ktorí Zelenskému nedôverujú, vyšší ako počet tých, ktorí ukrajinskému prezidentovi dôverujú.

Reklama

Prieskum sa uskutočnil v 35 krajinách a v 20 z nich Zelenskému viac nedôverujú ako dôverujú.

Lídrami z hľadiska nedôvery sú Maďarsko (83 nedôveruje, 14 dôveruje) a Grécko (72:14).

Reklama

Na tomto zozname sú aj dve krajiny G7, Taliansko (60:39) a Francúzsko (53:43).

Okrem toho sa medzi “nedôverujúcimi” nachádzajú štáty ako Turecko (60:31), Južná Afrika (42:20), Brazília (54:29) a Argentína (49:30).

Lídrom v dôvere je Švédsko (80 dôveruje, 14 nedôveruje), za ktorým nasleduje Veľká Británia (72:27) a Holandsko (66:31).

Do zoznamu sa dostali aj Japonsko (63:34), Austrália (62:32) a Nemecko (54:44).

Skóre USA je 48:39 v prospech “dôverujúcich”.

Reklama

India (28:27 v prospech “dôverujúcich”) a Španielsko (48:46 v prospech “dôverujúcich”) sú na tom takmer rovnako.

 

19:45 – Na summite NATO zaznejú “dobré správy” o dodatočnej protivzdušnej obrane pre Ukrajinu.

Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí agentúre povedal, že jeho krajina očakáva počas samitu NATO niekoľko nových oznámení o systémoch protivzdušnej obrany.

“Počuli ste, že Ukrajinci sa usilujú o ďalšie systémy Patriot alebo podobné systémy. A myslím si, že v tejto oblasti máme pre nich ďalšie dobré správy,” dodal.

Reklama

Zdroj agentúry nezverejnil žiadne podrobnosti.

 

19:40 – Ak Trump zvíťazí v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, zastaví rozširovanie NATO na východ vrátane Ukrajiny a Gruzínska.

Píše o tom denník Politico s odvolaním sa na svoje zdroje.

“V rámci doteraz neoznámeného plánu týkajúceho sa Ukrajiny predpokladaný republikánsky kandidát uvažuje o dohode, v ktorej sa NATO zaviaže nerozširovať sa na východ – najmä na Ukrajinu a do Gruzínska – a rokuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o tom, koľko ukrajinského územia si Moskva môže ponechať, uvádzajú ďalší dvaja experti na národnú bezpečnosť, ktorí podporujú Trumpa,” píše publikácia.

Uvádza sa tiež, že Trump môže zrušiť bezpečnostné záruky pre krajiny aliancie, ktoré na obranu vynakladajú menej ako 2 % HDP.

Politico zároveň poznamenáva, že stále hovoríme o návrhu, nie o hotovom riešení.

Samotný Trump ani jeho predstavitelia nepotvrdili existenciu plánov na zrušenie rozširovania NATO.

 

18:55 – Lukašenko komentoval vyhlásenia svojich generálov o hromadení vojsk AFU na hraniciach s Bieloruskom.

Reklama

Uviedol, že sa tam “nedeje nič zvláštne”.

“Naši susedia sa v posledných dňoch veľmi aktivizovali. A naša armáda si to okamžite všimla. V žiadnom prípade by sme nemali dovoliť akúkoľvek eskaláciu a akékoľvek zhoršenie situácie. Chcem, aby to ukrajinské vedenie počulo,” povedal bieloruský prezident.

Poznamenal, že “NATO nechce ukončiť vojnu na Ukrajine a chce zatiahnuť Bielorusko do bojov. Ubezpečil však, že to nedovolí.

“Garantujem vám, že nedovolíme žiadne strety na hraniciach s Ukrajinou. K nim nedôjde,” povedal Lukašenko.

Zároveň uviedol, že protivzdušná obrana a vzdušné sily Bieloruska boli uvedené do vysokej pohotovosti. Podľa neho boli do pozície uvedené raketové systémy Polonez a Iskander.

Reklama

 

18:00 – Zástupca vedúceho OP Ihor Žovkva sa vyjadril k Orbánovmu návrhu Zelenskému zastaviť paľbu a začať mierové rokovania.

V televíznom vysielaní telemostu povedal, že Orbánov nápad je “ruským rozprávaním a Ukrajina takéto veci odmieta”. A spýtal sa Žovkva, aká bude reakcia Bánkvy.

Jermakova zástupkyňa však neodpovedala tak kategoricky. A ani raz priamo neuviedla, že Orbánov návrh je neprijateľný.

“Poviem vám, že to nie je prvá krajina, ktorá hovorí o tomto možnom scenári. Ukrajinský prezident si vypočul svojho partnera, ale v odpovedi mu načrtol svoj postoj. Pozícia Ukrajiny, ako ste správne povedali, je úplne jasná, zrozumiteľná a známa,” povedal zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie.

Reklama

Spresnil však, že “nejde len o ruský príbeh”. Podľa Žovkva “takéto procesy nemožno vnímať odtrhnuto”.

Ďalej načrtol, že plánom Ukrajiny je do druhého samitu vypracovať v spolupráci s ďalšími krajinami plán urovnania, ktorý bude následne navrhnutý Rusku.

Na základe tejto odpovede Kyjev neuvažuje o možnosti vyhlásiť prímerie, kým sa na druhom “mierovom samite” nezačnú rozhovory s Ruskom.

 

17:05 – Úrady litovského hlavného mesta nakupujú “dračie zuby” a protitankové ježky na ochranu mesta.

Oznámil to primátor Vilniusu Valdas Bencunskas, píše Delfi.

Podľa primátora v prvom rade považujú mestské orgány za potrebné inštalovať prostriedky zabraňujúce mobilnému pohybu vojenskej techniky na prístupe k Vilniusu.

Reklama

“Vilnius je hlavné mesto, takže je cieľom a cieľom č. 1,” vysvetlil Bencunskas dôvody takýchto opatrení.

 

16:15 – Štátny tajomník Blinken opísal, ako USA vnímajú úspech Ukrajiny na konci vojny.

“Čo je úspech? Myslím si, že pre nás je úspech veľmi jasný. Je to Ukrajina, ktorá je silnou, úspešnou krajinou, ktorá je čoraz viac integrovaná so Západom, a krajina, ktorá sa dokáže postaviť na vlastné nohy z vojenského, hospodárskeho a demokratického hľadiska,” povedal v Brookings Institution.

Návrat území v rámci hraníc z roku 1991 Blinken vo svojom zozname toho, čo chápe ako úspech po vojne, nespomenul.

 

15:20 – Situácia na fronte 2. júla 2024

Reklama
Situácia na fronte 2. júla 2024
Situácia na fronte 2. júla 2024
Situácia na fronte 2. júla 2024
Situácia na fronte 2. júla 2024

14:30 – Orbánovo vyhlásenie , v ktorom navrhuje Zelenskému “ísť opačným smerom” a zastaviť paľbu.

“Vojna, v ktorej teraz žijete, veľmi intenzívne ovplyvňuje aj bezpečnosť Európy. Veľmi si vážime všetky iniciatívy prezidenta Zelenského v záujme mieru. Povedal som pánovi prezidentovi, že tieto iniciatívy si vyžadujú veľa času. Vzhľadom na pravidlá medzinárodnej diplomacie sú veľmi komplikované. Požiadal som pána prezidenta, aby sa zamyslel nad tým, či nie je možné ísť trochu inou cestou, prímerím a potom pokračovať v rokovaniach,” povedal maďarský premiér v Kyjeve.

Súdiac podľa tohto vyhlásenia maďarský premiér navrhuje, aby sa začali rokovania s Ruskou federáciou, zastavili paľbu na oboch stranách a potom pokračovali v rokovaniach.

Moskva predtým uviedla, že počas trvania rokovaní paľbu nezastaví.

 

14:00 – Ukrajina si “nemôže dovoliť” takéto straty na lietadlách v dôsledku útokov na letiská.

Píše o tom Forbes po včerajšom útoku na Mirhorod, kde boli zasiahnuté bojové lietadlá Su-27.

Reklama

Publikácia uvádza, že za posledných deväť mesiacov bolo na zemi zasiahnutých najmenej päť lietadiel. A to aj vo frontových mestách Mirgorod a Dolgincevo.

Forbes konštatuje, že ak sa lietadlá F-16 a Mirages nachádzajú aj na otvorených letiskách v blízkosti frontu, budú rovnako zraniteľné ako sovietske lietadlá.

 

13:28 – Zelenskyj potvrdil, že s Orbánom diskutovali o tom, “ako priblížiť spravodlivý a trvalý mier”.

Na videozázname, ktorý zverejnila OP, Orbán na začiatku stretnutia Zelenskému hovorí, že chce počuť “vašu víziu šancí na mier”.

Po stretnutí Orbán uviedol, že Zelenskému ponúkol prímerie, aby mohol začať rokovania s Ruskom. Čo Zelenskyj odpovedal, zatiaľ nie je známe.

Lídri sa tiež dohodli na otvorení prvej ukrajinskej školy v Maďarsku na náklady Budapešti.

Reklama

 

13:22 – Ukrajinské vzdušné sily tvrdia, že 1. júla lietadlo zasiahlo muničný sklad na Kryme.

Deň predtým ruské “úrady” tvrdili, že na Kryme neboli žiadne letecké prílety a všetko bolo zostrelené.

 

13:16 – Gruzínske ministerstvo obrany informovalo o havárii lietadla Su-25 a smrti pilota.

K nehode došlo počas plánovaného cvičenia, príčiny nie sú známe, uviedlo ministerstvo.

 

Reklama

13:12 – Orbán povedal, že na stretnutí navrhol Zelenskému prímerie, aby sa začali rokovania s Ruskom.

Verí, že by to urýchlilo tento proces.

 

13:07 – Zelenskyj a Orbán po stretnutí uviedli, že sa dohodli na práci na dohode, ktorá by vyriešila bilaterálne problémy.

“Obsah nášho dialógu o všetkých dnešných otázkach sa môže stať základom budúceho bilaterálneho dokumentu medzi našimi štátmi, ktorý bude upravovať všetky naše vzťahy a bude založený na zrkadlovom prístupe vo vzťahoch medzi krajinami,” povedal ukrajinský prezident.

Reklama

“Chceme nadviazať vzťahy medzi našimi krajinami, chceme s Ukrajinou podpísať globálnu dohodu o spolupráci, podobnú tým, ktoré máme uzavreté s ostatnými susedmi Maďarska,” dodal maďarský premiér.

Orbán uviedol, že Budapešť je pripravená pomôcť Ukrajine počas jej predsedníctva v Rade EÚ a podporuje modernizáciu ukrajinského hospodárstva.

Pripomenieme, že Budapešť predložila Kyjevu svoje požiadavky na vstup do EÚ. Kabinet ministrov uviedol, že ich plánuje splniť.

 

12:22 – Ukrajina chce od Západu získať 10 miliárd dolárov na nákup zbraní od ukrajinských výrobcov, uviedol poradca ministra pre strategický priemysel Jurij Sak.

“Celková suma finančných prostriedkov (potvrdená Západom – pozn. red.) k dnešnému dňu je už 675 miliónov dolárov. A, samozrejme, celkovým cieľom je uskutočniť celosvetovú kampaň na získanie finančných prostriedkov a vyzbierať 10 miliárd dolárov, pretože toľko nestačí na to, aby sme naložili naše výrobné zariadenia tak, ako sú toho schopné,” povedal Sak v éteri telemostu.

Podľa neho je ukrajinský obranný priemysel schopný vyrobiť oveľa viac, ako si krajina dokáže kúpiť sama.

Dánsko, Kanada a Holandsko zatiaľ prisľúbili vyčleniť 675 miliónov z týchto 10 miliárd.

 

10:17 – Ruské ozbrojené sily tlačia na armádu AFU na severe Volčanska, kam boli presunuté elitné jednotky a žoldnieri, povedal Alaudinov.

 

9:11 – Štyria ľudia zranení pri ostreľovaní Sevastopola 23. júna sú naďalej vo vážnom stave, uviedlo ruské ministerstvo zdravotníctva.

Ministerstvo dodalo, že v mestských nemocniciach, federálnych centrách a moskovských nemocniciach sa lieči 37 ľudí.

 

8:41 – Orbán prišiel do Kyjeva, so Zelenským mieni rokovať o “možnosti nastolenia mieru” a bilaterálnych vzťahov, uviedol hovorca maďarského premiéra.

Reklama

 

7:45 – USA potrebujú dodať Ukrajine nové systémy protivzdušnej obrany, aby ochránili záujmy amerických podnikov.

O tom hovoril americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken vo washingtonskom Brooklynskom inštitúte.

“Snažíme sa priviesť na Ukrajinu súkromné investície, aby sme zabezpečili rast a prosperitu jej ekonomiky. Už sme videli, že z Čierneho mora Ukrajina vyváža toľko, koľko vyvážala pred februárom 2022. Ukrajinská ekonomika má pri správnych investíciách výnimočný potenciál,” povedal.

Ale “musíte sa uistiť, že máte vzdušnú obranu, aby ste sa pokúsili ochrániť oblasti, do ktorých investujete”.

Podľa Blinkena prídu ďalšie správy o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany v čase budúcotýždňového samitu NATO.

 

7:40 – Sily protivzdušnej obrany v noci nad Krymom, Brjanskou a Belgorodskou oblasťou zostrelili 11 dronov, uviedlo ministerstvo obrany.

 

7:00 – Maďarský premiér Viktor Orbán dnes pricestuje do Kyjeva, aby sa stretol so Zelenským.

Informuje o tom denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Bude to Orbánova prvá návšteva Ukrajiny od začiatku totálnej vojny.

Deň predtým sa Zelenskyj a Orbán stretli v Bruseli.

Maďarsko stojí na čele Rady EÚ od 1. júla do konca roka 2024.

Ukrajina predtým uviedla, že splní všetkých 11 podmienok Maďarska na vrátenie jazykových a iných práv maďarskej národnostnej menšiny na Zakarpatsku

Reklama

 

6:58 – Bývalý hovorca vzdušných síl AFU Jurij Ignat potvrdil stratu lietadiel na vojenskom letisku v Mirgorode

“Došlo k úderu. Sú tam určité straty, ale vôbec nie také, aké si nepriateľ pripisuje,” napísal Ignat (pripomeňme, že Rusi tvrdia, že boli zničené 2 a poškodené 4 lietadlá).

Zároveň vyzval médiá, aby “upokojili emócie”, pričom narážal na kritiku velenia kvôli tomu, že lietadlá boli zaparkované na otvorenom priestranstve.

“Keď nepriateľ udiera, a čo si budeme hovoriť, denne sa trápi na našich letiskách, snaží sa zničiť ukrajinské letectvo a niekedy dosiahne svoj cieľ, potom sme pripravení roztrhať na sociálnych sieťach všetkých a všetko, čo “sme nemohli, neuhlídali” a podobne,” napísal Ignat.

 

6:55 – Ruská federácia musí prestať zasahovať do činnosti satelitných systémov európskych krajín, informuje agentúra Reuters.

Výbor Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU) vyzval Rusko, aby prestalo zasahovať do satelitov. Minulý týždeň posudzoval niekoľko sťažností od Ukrajiny, Francúzska, Holandska, Švédska a Luxemburska na takéto zasahovanie, do ktorého je údajne zapojené Rusko.

Niektoré z týchto krajín tak oznámili, že zistili nezrovnalosti v signále GPS, ktoré ohrozujú riadenie lietadiel. Podľa agentúry Reuters sa zdá, že narušenia francúzskej a švédskej satelitnej siete “pochádzali z pozemných staníc v moskovskej a kaliningradskej oblasti”. Takéto správanie je “mimoriadne znepokojujúce a neprijateľné”, uviedla ITU vo svojom vyhlásení.

Správy o tom, že Ruská federácia by mohla rušiť satelity, sa začali objavovať v marci. Londýn tak uviedol, že Moskva mohla rušiť GPS v lietadle britského ministra obrany, keď sa vracal z Poľska do Spojeného kráľovstva. Neskôr Švédsko obvinilo Rusko zo zasahovania do satelitov.

 

6:52 – Holandsko udelilo povolenie na vývoz 24 stíhačiek F-16, pričom prvé lietadlá budú čoskoro dodané Ukrajine.

 

6:50 – Vojna na Ukrajine, 1. júla. To najhlavnejšie z pohľadu ruskej strany

– Ruské jednotky oslobodili Stepovaja Novoselovka v Charkovskej oblasti a Novopokrovskoje v DĽR, uviedlo ministerstvo obrany.

Reklama

– Straty Kyjeva za deň dosiahli viac ako 2 000 vojakov, spresnilo ruské vojenské ministerstvo.

– Letectvo, delostrelectvo a bezpilotné lietadlá zasiahli ukrajinské lietadlá v oblasti parkoviska a infraštruktúry letiska, opravárenského a regeneračného komplexu, skladov a výcvikových miest pre lode bez posádky, uviedlo ministerstvo obrany.

– Ruskí špecialisti skúmajú systém navádzania a korekcie letu americkej operačno-taktickej rakety ATACMS, vďaka získaným prvkom je možné analyzovať činnosť systémov po celej trajektórii letu rakety, uviedli špecialisti.

– Generálny tajomník NATO Stoltenberg obvinil Čínu, že údajne podporuje výrobu dronov v Rusku na úkor technológií a elektroniky a “podnecuje” najväčší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

– Ukrajina môže nesplatiť svoj dlh už v auguste, ak sa jej úrady nedohodnú s veriteľmi na reštrukturalizácii dlhu, uviedlo britské vydanie časopisu Economist.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:24

Anaheim Ducks podpísali zmluvu s americkým hokejistom Carsonom Meyerom. Útočník uzavrel v stredu s klubom NHL jednoročný dvojcestný kontrakt, ktorého detaily neboli zverejnené. Informácie priniesla agentúra Reuters.

08:10

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Investori zostali opatrní vzhľadom na očakávania nižšieho dopytu, keď údaje o zamestnanosti a vývoj v sektore služieb USA naznačili, že hospodárstvo tejto krajiny sa možno začína ochladzovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 7.04 h SELČ 86,89 USD (80,77 eura) za barel (159 litrov).

08:09

Veľkú časť Ruska na oboch kontinentoch zasiahli v stredu mimoriadne vysoké teploty. V Moskve namerali až 32,5 stupňa Celzia. Takéto horúčavy tu 3. júla nezaznamenali viac než storočie. V obci Mamakan na juhovýchode Sibíri bolo dokonca až 38,7 stupňa, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Moscow Times.

08:02

Palestínske hnutie Hamas v stredu uviedlo, že jeho vodca Ismaíl Haníja uskutočnil telefonické rokovania so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v súvislosti s dosiahnutím dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Haníja podľa hnutia o najnovšom vývoji komunikoval aj s tureckými predstaviteľmi.

08:01

Vláda nepálskeho premiéra Pušpu Kamala Dahala prišla v stredu o väčšinu po tom, ako jeho kľúčový koaličný partner stiahol svoju podporu, čo vyvolalo novú politickú neistotu v parlamente tejto himalájskej krajiny. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Očakáva sa, že Dahal bude do 30 dní vystavený hlasovaniu o vyslovení dôvery v parlamente.

08:01

Francúzsky socialistický politik Roland Dumas, dlhoročný bývalý minister zahraničných vecí za vlády prezidenta Francoisa Mitterranda, zomrel v stredu vo veku 101 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Dumas bol synom hrdinu francúzskeho odboja, ktorého počas druhej svetovej vojny zastrelili členovia nacistickej Tajnej štátnej polície (Gestapo).

07:56

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril v stredu znepokojenie v súvislosti s vyhliadkami na víťazstvo pravice v druhom kole predčasných volieb vo Francúzsku, ktoré sa bude konať cez víkend. Informovala o tom agentúra AFP.

Pravicové a protiimigračné Národné združenie (RN) Marine Le Penovej dominovalo v prvom kole hlasovania, a nedeľňajšie druhé kolo by mu mohlo umožniť prvýkrát prevziať kontrolu vo francúzskej vláde.

07:32

Americká tenistka Cori Gauffová sa suverénnym spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Finalistka Roland Garros Talianka Jasmine Paoliniová ako nasadená sedmička prešla cez Belgičanku Greet Minnenovú po výsledku 7:6 (5), 6:2.

Talianka Jasmine Paoliniová postúpila do 3. kola dvojhry na grandslame vo Wimbledone
Na snímke talianska tenistka Jasmine Paoliniová (vľavo) si podáva ruku s porazenou Belgičankou Greet Minnenovou po jej výhre v 2.kole dvojhry na grandslamovom turnaji Wimbledon
07:29

Dovedna 25 vojakov obvinených “z úteku pred nepriateľom” počas bojov proti rebelom v Konžskej demokratickej republike (KDR) bolo v stredu odsúdených na trest smrti, uviedli ich obhajcovia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

K verdiktom došlo po jednodňovom procese.

Pred vojenský súd provincie Severné Kivu sa dovedna postavilo 31 obžalovaných vrátane 27 vojakov a štyroch civilistov. Vojenský súd sa nachádza v meste Butembo v blízkosti frontovej línie.

07:27

Demokratickí guvernéri amerických štátov New York, Minnesota a Maryland vyjadrili v stredu po schôdzke a úprimnej diskusii podporu a dôveru prezidentovi USA Joeovi Bidenovi, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Prezident USA sa stretol s demokratickými guvernérmi štátov USA, ktorých časť sa pripojila pomocou videokonferencie, aby ich ubezpečil, že je na výkon funkcie spôsobilý.

07:26

Spojené štáty sa nepodieľali na minulotýždňovom neúspešnom pokuse o štátny prevrat v Bolívii, uviedol v stredu Biely dom. Informovala agentúra Reuters.

Bývalý bolívijský generál Juan José Zuňiga minulú stredu (26. júna) nasadil vojakov a tanky do centra hlavného mesta La Paz v snahe preniknúť do sídla prezidenta.

07:25

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nemôže byť sprostredkovateľom na mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Včera 20:20

Nemecký súd v stredu zrušil zatykač na Christiana Bruecknera, hlavného podozrivého v prípade zmiznutia britského batoľaťa Madeleine McCannovej. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a AFP.

Štátny súd v Braunschweigu uviedol, že zrušil zatykač v jednom z prípadov, ktoré sú vedené voči Bruecknerovi, pretože v súčasnosti neexistuje žiadne bezprostredné podozrenie. Rozhodnutie by podľa jeho právnika mohlo byť signálom, že Brueckera oslobodia v prebiehajúcom súdnom procese. Konečný verdikt vyhlási súd až v októbri.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali