To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 1. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)

Aktualizované 1. júla 18:53

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Útok na Charkov vojna na Ukrajine
Na snímke záchranár hasí požiar dodávky, ktoré bolo zničené pri ruskom útoku na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny

15:15 – To hlavné zo Zelenského večerného príhovoru

Reklama

– Informoval o správach vrchného veliteľa Syrského a náčelníka generálneho štábu Bargileviča. Kľúčové smery – Pokrovskoje a zvyšok Doneckej oblasti.

– Povedal, že ukrajinská vláda mobilizuje svet na podporu Ukrajiny.

Reklama

– Informoval o stretnutí s dvojstrannou delegáciou Kongresu USA a o telefonickom rozhovore s prezidentom Zambie.

 

14:30 – “Guvernér” Sevastopola Razvožajev tvrdí, že štyri rakety letiace na mesto a okolie boli zostrelené.

“Fragmenty zostrelených cieľov však dopadli do pobrežnej zóny a okresu Balaklava,” spresňuje a informuje, že “odraz raketového útoku pokračuje”.

Médiá medzitým naďalej zverejňujú fotografie dymu, ktorý sa údajne nachádza v blízkosti Balaklavy.

Reklama
vojna
Na snímke miesto útoku na Sevastopol

13:45 – Poľsko odblokovalo hranice pre ukrajinské nákladné vozidlá, uviedol zástupca šéfa ukrajinského ministerstva infraštruktúry Sergej Derkač.

Pripomenieme, že hranica bola od polnoci zablokovaná pre ukrajinské nákladné vozidlá.

 

12:55 – Ukrajina nemá dostatočné sily na uskutočnenie útočných operácií.

Denník Wall Street Journal o tom napísal v článku “Ukrajina a Rusko čelia smrtiacemu letu bez veľkej nádeje na veľké zisky”, pričom citoval odhady nemenovaného predstaviteľa západných tajných služieb.

Reklama

Podľa neho sa Ukrajine “podarilo vybudovať dostatok síl na vyrovnanie strát a určité rezervy”. “Na začatie akejkoľvek väčšej ofenzívy však potrebuje niekoľkonásobne viac”.

Nemenovaný ukrajinský predstaviteľ, ktorého cituje WSJ, zasa priznal, že po neúspechu minuloročnej protiofenzívy, ktorú začali ukrajinské ozbrojené sily, stojí teraz pred úlohou “použiť západné zbrane na udržanie pozícií”.

 

12:00 – Satelity NASA zaznamenali silný požiar v blízkosti parkoviska pre stíhačky na letisku Mirgorod v Poltavskej oblasti. Pravdepodobne boli po zásahu Iskanderu zasiahnuté najmenej dve lietadlá.

poziar
Označené miesto požiaru

11:05 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily oslobodili osadu Stepovaja Novoselovka v Charkovskej oblasti;

– Ozbrojené sily RF oslobodili Novopokrovskoje v DĽR;

– V dôsledku akcií Južnej skupiny vojsk Ozbrojených síl RF prišla AFU v priebehu dňa až o 620 vojakov, štyri obrnené vozidlá vrátane dvoch amerických M113;

– Ozbrojené sily RF zasiahli lietadlá ukrajinského letectva na otvorenom parkovisku a infraštruktúru vojenského letiska;

– Prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili osem riadených striel Storm Shadow, päť leteckých riadených bômb Hammer, 72 bezpilotných lietadiel;

Reklama

– AFU stratila v zóne zodpovednosti Centrálnej skupiny ozbrojených síl až 405 vojakov a BMP Bradley;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli miesta, kde boli uskladnené a na použitie pripravené člny bez posádky AFU;

– Jednotky skupiny Vostok obsadili výhodnejšie pozície, AFU stratila až 120 vojakov;

– AFU presunula jednotky centra špeciálnych operácií “Vostok” do Charkovskej oblasti, pričom skupina “Sever” odrazila dva protiútoky;

– AFU stratila až 475 vojakov a americký obrnený transportér v zóne zodpovednosti ruskej skupiny “Západ”;

Reklama

– Skupina ruských ozbrojených síl Dnipro porazila tri ukrajinské brigády v Záporožskej a Chersonskej oblasti.

 

10:15 – Podľa časopisu The Economist má Ukrajina mesiac na to, aby sa vyhla platobnej neschopnosti.

Publikácia považuje za “nepravdepodobné”, že sa podarí dosiahnuť novú dohodu s veriteľmi o splátkach dlhovej služby pred 1. augustom, keď vyprší platnosť súčasnej zmluvy.

“Ak Ukrajina zlyhá, bude to odrazom znepokojujúceho nedostatku dôvery súkromných investorov v záväzky Západu. Z dlhodobého hľadiska by to mohlo znamenať katastrofu pre obnovu krajiny,” uvádza sa v článku.

Reklama

Kyjev v júni ponúkol veriteľom 60 % zníženie súčasnej hodnoty ukrajinských dlhov; veritelia ponúkli 22 %. Ale aj táto ponuka by Ukrajine umožnila “len vystačiť s peniazmi”.

Do konca roka sa pomer jej dlhu k HDP priblíži k 94 %.

Ak nedôjde k dohode, Ukrajina má dve možnosti: opätovne rokovať o predĺžení zmrazenia dlhovej služby alebo zlyhať.

Držitelia dlhopisov tiež neveria, že dlhodobé oživenie Ukrajiny im prinesie zisky a umožní im splatiť dlhy, ak ich odpíšu teraz.

 

09:20 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa podarilo obsadiť Stepovaja Novoselovka pri Kupjansku a Novopokrovskoje v smere na Pokrovsk.

Deep State potvrdzuje stratu Novopokrovskoje.

Reklama

 

08:30 – Ukrajina komentovala vyhlásenia Minska o posilnení AFU na hraniciach s Bieloruskom.

Hovorca Štátnej pohraničnej služby Demčenko uviedol, že ukrajinské sily posilňujú tento úsek kordónu.

“Hranica s Bieloruskom zostáva pre nás hrozivým smerom a my ju naďalej posilňujeme aj po technickej stránke a udržiavame tam potrebné množstvo síl a prostriedkov, aby sme zabránili akýmkoľvek akciám, ktoré môžu prísť z územia Bieloruska,” – povedal Demčenko v éteri telemostu.

Zároveň označil vyhlásenia Minska za “informačnú operáciu” a poznamenal, že ich nepočuje po prvý raz.

Podľa Demčenka Minsk od 21. júna preveruje bojovú pripravenosť svojich vojenských jednotiek, takže by mohlo ísť o “jednu zo zložiek, ktoré majú preniesť zodpovednosť na Ukrajinu”.

 

Reklama

07:35 – Téma s útokmi na “starých generálov” ukrajinských ozbrojených síl sa už dostala na stránky západnej tlače.

“Ukrajina nebude schopná poraziť Rusko bez radikálnych zmien zameraných na zbavenie armády generálov sovietskeho typu ľahostajných k životu obyčajných vojakov,” citoval denník The Guardian ukrajinskú poslankyňu Maryanu Bezuglajovú, ktorá nedávno ostro kritizovala hlavného veliteľa Syrského a viacerých ďalších predstaviteľov velenia AFU.

Bezuglajová novinám povedala, že niektorí generáli posielajú vojakov na “samovražedné” misie s cieľom opätovne zaujať pozície “len preto, aby si odškrtli správne políčka”.

Noviny poznamenali, že na začiatku vojny boli ukrajinskí generáli “honorovaní”, ale po neúspechu protiofenzívy na juhu a nedávnych úspechoch Moskvy sa “sťažnosti na ich taktiku a prístup k vojakom stali častejšími”.

Zdroj z ukrajinského ministerstva obrany pre publikáciu uviedol, že Bezuglajová bola v armáde spočiatku neobľúbená pre svoju kritiku Zalužného a pokusy “veliť generálom” v štýle “komisára občianskej vojny”. Teraz však armáda “číta jej komentáre s potešením, pretože nastoľuje dôležité otázky”.

 

07:00 – Na ukrajinskom trhu práce “dochádzajú” muži. Zamestnávatelia hovoria o viacerých problémoch naraz.

Reklama

Po prvé, ide o masovú mobilizáciu.

Po druhé, mnohé podniky nemôžu objednať ani kľúčových odborníkov.

“Naše podniky majú štatút strategických, to znamená, že si môžu rezervovať ľudí. Ale kým sa rezervácia vybavuje, pracovníkom sa doručujú predvolania. A nie všetci čakajú na odklad,” hovorí Alexander Barsuk, šéf koncernu Yaroslav.

Po tretie, kvôli strachu z doručenia predvolania začali muži hromadne podávať výpovede. Tento proces sa zintenzívnil po 18. máji, pretože podľa nového zákona o mobilizácii sú zamestnávatelia povinní informovať TKK o všetkých mužoch podliehajúcich vojenskej službe a v prípade potreby ich dokonca “doručiť” vojenským komisiám.

V dôsledku toho mnohé tradične mužské voľné pracovné miesta teraz jednoducho nemá kto obsadiť.

Podniky sa snažia nájsť východisko z tejto situácie a už aktívne vykonávajú personálne experimenty.

Napríklad sa snažia zamestnať viac žien, a to aj na také “mužské” pracovné miesta, ako sú napríklad vodiči ťažkých nákladných áut alebo špeciálnej techniky. Niektoré sa dokonca podujali na úlohu naučiť nežné pohlavie riadiť sklápače a nákladné autá.

Reklama

Súbežne s tým sa do podnikov začali vracať do práce dôchodcovia, láka mladých chlapov, ktorí nedosiahli odvodový vek.

To však nezachraňuje. Preto sa už na ukrajinských stavbách objavili napríklad migranti zo Strednej Ázie a dopravné firmy hľadajú vodičov so zahraničnými pasmi.

 

06:30 – Členovia NATO odovzdávajú Ukrajine informácie získané prieskumnými lietadlami vybavenými systémami AWACS, informoval britský denník Defence Journal.

Údaje zhromažďujú lietadlá na diaľkovú radarovú detekciu počas pravidelných letov nad Poľskom, ktoré monitorujú situáciu v ukrajinskom vzdušnom priestore. To umožňuje Ukrajine odraziť hroziace údery.

“Oficiálne sa všetky získané spravodajské informácie posielajú len krajinám NATO, ale každý vie, že niektoré z týchto krajín sa rýchlo podelia s Ukrajinou o informácie, ktoré im umožňujú odraziť útoky. Západné spravodajské informácie dávajú Ukrajine možnosť reagovať oveľa rýchlejšie,” povedal bývalý dôstojník britského kráľovského letectva pre britský časopis Defence Journal pod podmienkou zachovania anonymity.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký súd v stredu zrušil zatykač na Christiana Bruecknera, hlavného podozrivého v prípade zmiznutia britského batoľaťa Madeleine McCannovej. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a AFP.

Štátny súd v Braunschweigu uviedol, že zrušil zatykač v jednom z prípadov, ktoré sú vedené voči Bruecknerovi, pretože v súčasnosti neexistuje žiadne bezprostredné podozrenie. Rozhodnutie by podľa jeho právnika mohlo byť signálom, že Brueckera oslobodia v prebiehajúcom súdnom procese. Konečný verdikt vyhlási súd až v októbri.

20:18

Talianske úrady zadržali záchrannú loď loď MV Louise Michel pre účasť na záchrane 37 osôb v Stredozemnom mori. Dôvodom je nerešpektovanie úradných príkazov.

20:18

Dánske úrady v stredu obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Právnik podozrivého 39-ročného muža Henrik Karl Nielsen uviedol, že jeho klient si nepamätá, čo presne sa stalo a na súde neprizná vinu. Večer 7. júna na námestí v Kodani pristúpil k dánskej premiérke a udrel ju do hornej časti ruky. Frederiksenová utrpela menšie poranenie v oblasti šije. Podľa dánskych médií bol muž v čase incidentu pravdepodobne pod vplyvom drog a opitý.

Mette Frederiksenová
Na archívnej snímke z 27. júna 2024 dánska premiérka Mette Frederiksenová prichádza na summit EÚ v Bruseli. Dánske úrady v stredu 3. júla 2024 obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik
19:19

Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v prvom polroku 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 41 % na 5,698 bilióna rubľov (65,12 miliardy USD, 60,7 miliardy eur). Na vývoj pozitívne vplývali rastúce ceny ropy a slabší rubeľ.

19:18

Stredopravicová politická skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) z Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Bruseli dokončila dotváranie svojich vedúcich štruktúr a zloženia. Informuje o tom spravodajca TASR.

19:17

Ukrajinský minister zahraničných vecí v stredu rokoval so svojím izraelským náprotivkom Jizraelom Kacom o regionálnych a globálnych hrozbách zo strany Ruska, Iránu a KĽDR. S americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom hovorili o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. TASR informuje podľa Kulebovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

19:16

Lídri hlavných britských politických strán aj deň pred parlamentnými voľbami pokračovali v kampani v tzv. kampaňových autobusoch jazdili po volebných obvodoch v krajine. TASR informuje podľa stanice BBC.

Británia Voľby
Tabuľka s nápisom volebná miestnosť v Londýne v stredu 3. júla 2024
18:42

Ruský prezident Vladimir Putin a čínska hlava štátu Si Ťin-pching dali štátnym spoločnostiam pokyn, aby sa “čo najskôr” dohodli na podmienkach dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:36

Bulharský parlament neschválil v stredu vznik menšinovej vlády navrhnutej stredopravou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Krajinu to zrejme priblížilo k ďalším predčasným voľbám a v takom prípade by to boli už siedme od apríla 2021. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali