To najdôležitejšie z Ukrajiny: Hlásia ďalší pokus o raketový útok na Krym

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Hlásia ďalší pokus o raketový útok na Krym

Kyjev 29. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Laurent Cipriani)

Aktualizované 29. júna 2024 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zelenskyj počas návštevy vojakov na fronte kritizoval niektorých členov vlády
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

18:34 – Ruské zdroje informujú o útoku v kameňolome v Záporožskej oblasti, kde ukrajinské ozbrojené sily vybudovali sklad s muníciou a vojenským materiálom.

Reklama

Okrem toho došlo k silnému výbuchu v Matvjevke v Záporožskej oblasti, kde sa nachádza sklad Ozbrojených síl Ukrajiny s raketami pre systémy HIMARS.

 

Reklama

18:20 – Zajtra bude elektrina na Ukrajine opäť obmedzená počas celého dňa.

Zároveň od 17:00 do 23:00 môže byť rozsah obmedzení zvýšený, uvádza Ukrenergo.

 

18:10 – Rusi zaútočili na mesto Volnjansk v Záporožskej oblasti, uviedol šéf Záporožského OVA Ivan Fedorov.

Podľa predbežných údajov zahynulo šesť ľudí a osem bolo zranených.

Reklama

Poškodená bola kritická infraštruktúra, obchod a obytné budovy.

 

17:55 – Miestni obyvatelia hlásia v sobotu popoludní masívny letecký útok v Konstantinovke.

 

17:42 – Joe Biden odíde z prezidentského súboja, ak sa tak rozhodnú jeho najbližší príbuzní a priatelia, uvádza zdroj Axios s odvolaním sa na svoje zdroje.

Reklama

Zdroje publikácie zároveň tvrdia, že takýto krok zo strany blízkeho okruhu šéfa Bieleho domu je sotva možný a bol by „šokujúci a neočakávaný“.

Medzi jeho blízkymi, ktorí ovplyvňujú prezidentove rozhodnutia, portál označuje prvú dámu Jill Bidenovú, mladšiu sestru amerického prezidenta Valerie Bidenovú, priateľa a poradcu Teda Kaufmana, ako aj malú skupinu poradcov Bieleho domu.

Ako poznamenáva Axios, táto „rada starších“ sa vytvára už dlhé roky a „zdieľa každé veľké i malé rozhodnutie v Bidenovom živote a prezidentovaní“.

“Vedia, že neúspešná televízna debata s Trumpom bola katastrofa. Myslia si však, že existuje iskierka nádeje,” uviedol zdroj.

V článku sa tiež uvádza, že priaznivci Bidena analyzovali všetky možné scenáre a vidia len malú šancu, aby sa niekto iný ako viceprezidentka Kamala Harrisová stal demokratickým kandidátom, ak hlava štátu odstúpi z prezidentského súboja. Prezidentovi blízki sú však presvedčení, že má oveľa väčšiu šancu poraziť republikána Donalda Trumpa ako Harrisová.

Rozhodnutie súčasného amerického lídra môže byť zároveň ovplyvnené Demokratickým národným výborom (DNC), ktorý vo štvrtok po prvej televíznej debate medzi Bidenom a Trumpom dostal správy od „spanikajúcich zákonodarcov, ktorí sa obávajú, že by Bidenova slabosť mohla stálo stranu miesta v Kongrese USA v novembrových voľbách.

 

17:00 – Rusko zasiahlo ukrajinský objekt kritickej infraštruktúry v Kyjevom kontrolovanej časti Záporožskej oblasti, k obetiam nedošlo, informovali miestne úrady.

Ukrajinské kanály na Telegrame tiež informovali o výbuchoch v blízkosti Charkova. Neuvádza sa, ktorý objekt bol zasiahnutý.

 

Reklama

16:07 – Dôležité body z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Skupina Stred oslobodila Šumy v Doneckej ľudovej republike;
– Ruské ozbrojené sily zostrelili stíhačku MiG-29 ukrajinských vzdušných síl;
– Ruské ozbrojené sily zničili dve odpaľovacie zariadenia protilietadlového raketového systému S-300PS AFU;
– AFU stratila v oblasti zodpovednosti skupiny “Sever” až 270 príslušníkov;
– Jednotky “Západ” zaujali výhodnejšie pozície a porazili formácie siedmich brigád AFU, Síl národnej obrany a Národnej gardy;
– AFU stratila v oblasti zodpovednosti skupiny “Západ” viac ako 500 vojakov a boli zničené dva muničné sklady;
– Dneperská skupina ruských ozbrojených síl zničila v priebehu dňa do 100 vojakov AFU;
– Zoskupenie “Juh” zlepšilo situáciu, AFU stratila v oblasti svojej zodpovednosti viac ako 430 vojakov;
– Jednotky zoskupenia “Východ” zaujali výhodnejšie pozície, AFU stratila až 135 vojakov;
– Skupina “Juh” počas dňa zničila päť muničných skladov AFU.

 

15:50 – Rusi zasiahli objekt kritickej infraštruktúry v Záporožskej oblasti, uviedol šéf Záporožskej OVA Ivan Fedorov.

Podľa neho boli zaznamenané škody na zariadení, k obetiam na životoch nedošlo.

Reklama

Pred výbuchmi bol v Záporožskej oblasti vyhlásený letecký poplach.

 

15:15 – Ukrajina rokuje o zmene premiéra.

Novým šéfom vlády by sa už v lete mohla stať prvá vicepremiérka a ministerka hospodárstva Julija Sviridenková, uviedli pre denník Strana zdroje z politických kruhov.

Iniciatíva pri výmene premiéra patrí prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a vedúcemu prezidentskej kancelárie Andrijovi Jermakovi.

Reklama

“Úlohou je pripísať súčasnému premiérovi Šmyhalovi všetky negatíva, ktoré sa v spoločnosti nahromadili voči vláde. Pokiaľ ide o mobilizáciu, zvyšovanie ciel, korupciu, otázky týkajúce sa výstavby opevnení, na ktoré boli vyčlenené miliardy z rozpočtu. A ukázať, že prezident tieto problémy vidí, rieši ich a zlepšuje efektívnosť vlády,” povedal zdroj.

Zároveň dodal, že zmena premiéra zásadne neovplyvní politické usporiadanie v rámci mocenského systému.

“Všetko zostane tak, ako to bolo. Výmena predsedu vlády bude čisto technickou výmenou,” povedal zdroj.

Zároveň nevylučuje, že zmenu vlády využije Zelenského režim na “očistenie” kabinetu ministrov od viacerých ministrov, ktorí sa v poslednom čase, ako trebárs nedávno odvolaný vicepremiér Kubrakov, snažili hrať vlastnú hru a budovať vzťahy so západnými štruktúrami “poza chrbát” prezidenta.

Podľa tohto zdroja sa o myšlienke vymeniť Šmyhala za Sviridenkovú aktívne diskutuje v politickom vedení Ukrajiny, ale zásadné rozhodnutie – vymeniť alebo nie – sa prijme o niečo neskôr.

“Vyhodnocujú sa možné riziká. Napríklad, ak bude jasné, že premiér sa bude meniť, Západ môže začať vyvíjať tlak na Zelenského, aby za nového šéfa vymenoval inú osobu, ktorá bude prijateľnejšia pre USA a EÚ a menej kontrolovaná. Môžu tiež začať presadzovať vlastných kandidátov na ministerské posty. Napätie v už aj tak zložitých vzťahoch so západnými partnermi sa zvýši. Vo všeobecnosti sa zvažujú všetky pre a proti,” uviedol zdroj.

 

Reklama

14:52 -Rusko naverbuje 25 000 až 30 000 nových vojakov mesačne, píše New York Times s odvolaním sa na predstaviteľov západných armád.

To umožňuje kompenzovať údajne približne podobné straty, ktoré v máji predstavovali tisíc zabitých a zranených ľudí denne.
Odhady ruských obetí z pohľadu amerických médií sú založené na satelitných snímkach, zachytených komunikáciách, správach zo sociálnych médií a médií od reportérov a oficiálnych správach z Ruskej federácie a Ukrajiny.

“Ale odhady sa líšia aj v rámci vlády USA,” píše sa v článku.

Na základe približnej parity strát a prílevu regrútov analytici západných spravodajských služieb tvrdia, že Rusko nebude musieť tento rok uskutočniť ďalšiu mobilizáciu. A Moskva bude môcť pokračovať v napredovaní súčasným tempom – s pravdepodobným posunom ohniska vojenských akcií na juh a východ v najbližších týždňoch.

Zároveň je vraj ťažšie získať odhady strát ukrajinských ozbrojených síl, pretože „ukrajinskí predstavitelia tieto čísla starostlivo strážia“

„Niektorí predstavitelia USA tvrdia, že nemajú presné informácie,“ píše sa v článku.

V publikácii sa píše, že číslo 31-tisíc mŕtvych ukrajinského vojenského personálu oznámené Zelenským je jednoznačne podhodnotené.

Reklama

 

13:26 – Bielorusko oznámilo, že posilní bezpečnosť svojej hranice s Ukrajinou v dôsledku „zvýšenej aktivity Ukrajincov“.

Ministerstvo obrany Bieloruska uvádza, že „v dôsledku prudkého nárastu počtu letov“ bezpilotných lietadiel v severnej časti Ukrajiny a „hromadenia síl protivzdušnej obrany“ v regióne Žytomyr, sily a prostriedky protivzdušnej obrany boli dodatočne stiahnuté „na pokrytie vojenskej a kritickej civilnej infraštruktúry“ republiky.

Pripomeňme, že toto nie je prvé vyhlásenie z Minska, v ktorom sa uvádza, že v blízkosti hraníc s Bieloruskom sa zvyšuje vojenská aktivita Ukrajiny.

Bieloruské úrady včera oznámili, že na hraniciach so Žitomirskou oblasťou sa objavil ruský dobrovoľnícky zbor bojujúci na strane Ukrajiny. Údajne sa na hraniciach objavili aj jednotky ukrajinských špeciálnych síl.

„V posledných týždňoch pozorujeme v blízkosti našich hraníc z Ukrajiny aktivitu, ktorá nám stále nie je jasná. Jednotky špeciálnych síl 1. prezidentskej brigády dorazili do osady Ovruch, ktorá je v smere Žitomir, Rivne-Žytomir,“ informoval náčelník bieloruského generálneho štábu Pavel Muraveiko.

„Situáciu na bielorusko-ukrajinskej hranici charakterizuje rastúce napätie,“ cituje Interfax Vadima Lukaševiča, zástupcu veliteľa špeciálnych operačných síl ozbrojených síl Bieloruska.

Reklama

Tvrdí, že podľa informácií ministerstva obrany Bieloruska Ukrajina presúva vojská, zbrane a vojenskú techniku k bieloruským hraniciam. Najmä podľa neho „v oblasti Žitomyr sú rozmiestnené americké bojové vozidlá pechoty, viacnásobné odpaľovacie raketové systémy, ťažké delostrelectvo s dlhým doletom a ďalšie vybavenie“.

„Okrem toho vieme, že ukrajinské ozbrojené sily rozmiestnili v blízkosti našich hraníc elektronické spravodajské sledovacie systémy a vo veľom používajú bezpilotné lietadlá. Z času na čas narušia hranice a priletia na naše územie,“ hovorí Lukaševič.

Ministerstvo obrany Bieloruska tvrdí, že to môže znamenať „prípravu na prienik sabotérov z Ukrajiny na územie Bieloruska“.
Ukrajina tieto informácie nepotvrdila ani nekomentovala.

 

12:30 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že prevzalo kontrolu nad obcou Šumy pri Horlivke a Torecku.

Ukrajina to oficiálne nepotvrdila, ale ukrajinské aj ruské vojenské blogy písali o obsadení obce Šumy Rusmi už minulý týždeň.

 

Reklama

11:52 – Niektoré skupiny ukrajinských mužov mladších ako 25 rokov, ktorí môžu byť mobilizovaní, uviedla vedúca Ukrajinského centra pre ochranu ľudských práv a bývalá ombudsmanka Ľudmyla Denysová.

Uviedla, že existujú tri kategórie mladých mužov do 25 rokov, ktorí môžu byť mobilizovaní:

1. Vojenskí branci mladší ako 25 rokov, ktorí absolvovali vojenskú katedru a sú dôstojníkmi v zálohe, ale teraz neštudujú na magisterskom stupni.

2. Odvedenci, ktorí si predtým odslúžili povinnú vojenskú službu (okrem poslednej demobilizácie odvedencov nebudú mobilizovaní po dobu jedného roka).

3. Osoby, ktoré boli predtým uznané a evidované ako nespôsobilé na vojenskú službu v čase mieru alebo obmedzené v čase vojny.

V poslednej kategórii už boli zaznamenané prípady mobilizácie.

 

Reklama

11:40 – EÚ rozšírila viaceré sankcie, ktoré už boli uvalené na Rusko aj na Bielorusko.

Zakazujú najmä:

– dovoz zlata, diamantov, hélia, uhlia a minerálnych produktov, ropy;

– prepravu tovaru motorovými vozidlami vrátane prívesov a návesov registrovaných v Bielorusku.

EÚ tiež zaviazala európske spoločnosti, aby zabránili reexportu obmedzeného tovaru do Bieloruska.

Reklama

 

11:30 – Ukrajinské ozbrojené sily rozmiestnili elektronické sledovacie systémy v blízkosti bieloruských hraníc, uviedlo bieloruské ministerstvo obrany.

Ministerstvo uviedlo, že ukrajinská armáda okrem toho vybavila priechody množstvom mín a výbušných zátarás na hranici s Bieloruskom.

 

11:20 – Čo znamená Bidenova neúspešná debata pre Ukrajinu?

Posledná debata ukázala, že Biden môže v novembri prehrať voľby s Trumpom, ak nenastanú nejaké dramatické zmeny. A to stavia Demokratickú stranu pred ťažkú voľbu – kandidovať Bidena alebo ho nahradiť iným kandidátom.

Demokrati však momentálne nemajú ľudí s ratingom, ktorí by mohli Trumpovi konkurovať. A existuje riziko, že nový kandidát môže získať ešte menej hlasov ako súčasný prezident.

Pre Ukrajinu z toho zatiaľ vyplýva jediný záver – Trumpovo volebné víťazstvo sa stalo ešte pravdepodobnejším. A Kyjev sa musí pripraviť na to, že prezidentom USA by mohol byť človek, ktorý sa opakovane vyjadril skepticky k poskytovaniu vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine.
A ani raz sa na rozdiel od Bidena nevyjadril, že Rusko by malo vrátiť Ukrajine všetky dobyté územia a tiež ju v tejto vojne poraziť.
Trump, súdiac podľa vyjadrení svojich poradcov, má v úmysle posadiť Kyjev a Moskvu za rokovací stôl a zmraziť vojnu, pričom územnú otázku vynechá (t. j. v podstate ponechá časť Ukrajiny obsadenú Ruskom pod ruskou kontrolou). Čo je úplne v rozpore so Zelenského formulou, ktorá predpokladá stiahnutie ruských vojsk k hraniciam z roku 1991.

Prípadne, ako minimálny program, by sa americký prezident mohol jednoducho abstrahovať od Ukrajiny, prestať ju financovať a nechať Európu, aby sa s problémom vysporiadala na vlastných hraniciach.

Prípadné Trumpovo víťazstvo tak pre ukrajinské vedenie prináša veľmi ťažké výzvy. A debaty túto perspektívu síce nie na 100 % – ale citeľne priblížili.

Pravdepodobne vzhľadom na tieto hrozby sa Ukrajina snaží uniesť rokovací program. A vytvoriť si pre ňu určitú základňu do Trumpovho pravdepodobného “príchodu” koncom roka 2024.

Zelenskyj včera povedal, že “tento rok” bude pripravený plán na ukončenie vojny.

“Je pre nás veľmi dôležité ukázať plán na ukončenie vojny, ktorý podporí väčšina sveta. Je to diplomatická cesta, na ktorej pracujeme. Nie všetko závisí od nás, výroba technológií, dronov, delostrelectva sa naozaj zvyšuje, pretože musíme byť silní na bojisku. Pretože Rusko nerozumie ničomu inému ako sile. Sú to dva paralelné procesy: byť silný a vypracovať podrobný zrozumiteľný plán a ten bude pripravený tento rok,” povedal Zelenskyj.

Upozorňujeme, že ukrajinský mierový plán Zelenskyj predstavil už dávnejšie. Predpokladá stiahnutie ruských vojsk na hraniciach. Mnohé krajiny sveta (najmä predstavitelia “globálneho Juhu”) ho však považujú za nereálny.

To znamená, že sa pravdepodobne pripraví nejaký nový plán – s prihliadnutím na vojenské a geopolitické skutočnosti, ktoré sa v tom čase objavujú. A je možné, že bude bližšie k Trumpovým plánom na ukončenie vojny na frontoch ako niekdajšia “Zelenského mierová formula”.

Reklama

Ďalšou možnosťou je, že Bidenova administratíva (ak zostane demokratickým kandidátom na prezidenta) sa pokúsi zastaviť vojnu na Ukrajine ešte pred voľbami, aby vyrazila tento tromf z Trumpových rúk. Rýchle ukončenie vojny je však vzhľadom na súčasný stav na bojisku možné len na súčasnej frontovej línii. A tiež pod podmienkou niektorých dôležitých ústupkov Západu voči Putinovi, aby súhlasil so zrušením požiadavky na odovzdanie celého územia Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti Ruskej federácii.

Tento scenár sa však zatiaľ javí ako ťažko realizovateľný zo všetkých strán.

V tejto súvislosti sa často objavuje verzia, že v najbližších mesiacoch sa AFU pokúsi o veľkú ofenzívu s cieľom oslobodiť niektoré územia a zlepšiť tak rokovaciu pozíciu a celkovú situáciu Kyjeva v predvečer možného návratu D. Trumpa do Bieleho domu, aby mu ukázala, že

Ukrajina má šancu prevziať iniciatívu vo vojne, a preto by jej mala naďalej poskytovať podporu.

 

11:00 – Zelenskij zverejnil video s desiatimi zajatcami vrátenými na Ukrajinu.

Ide väčšinou o civilistov zatknutých na dobytých územiach Ukrajiny aj Bieloruska.

Pokiaľ ide o návrat desiatich civilných Ukrajincov, ktorí boli v ruskom zajatí, domov. Zatiaľ nebolo oznámené, za akých podmienok boli prepustení a výmenou za koho.

Podľa vedúceho kancelárie prezidenta Jermaka sa tak však stalo za sprostredkovania Vatikánu (medzi prepustenými sú aj dvaja kňazi).

Treba poznamenať, že pred týždňom bol do Ruska vydaný metropolita Jonafan, ktorý bol na Ukrajine odsúdený na päť rokov. Ruské médiá napísali, že sa tak stalo aj za účasti pápeža Františka.

O tom, či s tým súvisí včerajší návrat ukrajinských väzňov, nie je oficiálne nič známe. Ako však vidíme, sprostredkovanie Vatikánu bolo potvrdené na oboch stranách.

Zdroje denníka “Strana” z cirkevných kruhov potvrdzujú, že ukrajinské úrady opakovane ponúkali kňazom, proti ktorým boli vedené trestné konania, aby “išli na výmenu” do Ruska.

“Stanovisko cirkvi k tomu je však jednoznačne odmietavé – nesúhlasiť s výmenou. Po prvé, kňazi Cirkvi sú vraj ukrajinskí vlastenci a nechcú ísť do Ruska. Po druhé, takáto výmena vytvorí precedens a otvorí Pandorinu skrinku – kňazov jednoducho začnú hromadne zatýkať kvôli doplneniu výmenného fondu. Nevedno, či Jonafán dal súhlas na výmenu. Existuje však schéma, v ktorej sa súhlas nevyžaduje. Hovoríme o zbavení osoby ukrajinského občianstva, po ktorom je vyhostená z Ukrajiny,” povedal zdroj.

Jonafan však nemusí byť jedinou osobou, ktorú Ukrajina vydala Rusku.

Podľa Strany Ukrajina v polovici júna poslala do Ruska na výmenu šesť civilistov, ktorí boli zatknutí na základe zverejňovania “politických” článkov. Táto skutočnosť nebola oficiálne oznámená.

Reklama

 

10:00 – V zime môžu byť Ukrajinci bez elektriny 12 hodín denne. Túto prognózu vyslovil generálny riaditeľ spoločnosti Yasno Serhij Kovalenko.

“Moja základná prognóza je, že v energetickej sústave bude deficit v rozsahu 30 – 35 %. Čo to znamená pre spotrebiteľov? Ak sa ozdraví kritická infraštruktúra a potom sa bude distribuovať zvyšok, deficit pre spotrebiteľov bude 50 %. To znamená, že základná prognóza je 12 hodín bez svetla,” povedal Kovalenko pre publikáciu Delo.

Podľa neho konečnú prognózu bude možné urobiť v auguste – vtedy bude jasnejšie, koľko zničených elektrární sa podarí obnoviť do príchodu chladného počasia a aká krutá bude zima.

Teraz sú obyvatelia Kyjeva v priemere sedem hodín denne bez elektriny.

 

09:30 – V sobotu ráno bol vyhlásený letecký poplach na Kyjevom.

Vojenské blogy informovali, že bol zaznamenaný vzlet ruského stroja MiG-31K, ktorý môže niesť rakety Kinžal.

 

08:45 – Ukrajinské médiá informovali, že v krymskom Sevastopole Rusi zostrelil dva vzdušné ciele. Úlomky dopadli v pobrežnej zóne.

Zranení boli traja ľudia, poškodený bol súkromný dom.

Ruské zdroje k tejto udalosti potvrdzujú, že boli zlikvidované dva vzdušné ciele nad vodnou plochou a v Balaklavskom okrese, pričom črepiny dopadli do pobrežnej zóny a Balaklavského okresu, uviedol šéf miestnej samosprávy Razvožajev.

Traja ľudia boli zranení, sú hospitalizovaní s ľahkými šrapnelovými zraneniami, podotkol Razvožajev.

 

08:17 – Podľa miestnych správ zo sociálnych sietí došlo v sobotu ráno k ďalšiemu raketovému útoku na Krym. Na mieste zaznamenávajú aktivitu systémov PVO.

Reklama

 

08:00 – Ruské jednotky postúpili smerom na Toreck. Obsadili časť dediny Pivdenoje a postupujú smerom k ceste, ktorá vedie do New Yorku zo severu.

Potvrdzuje to aj proukrajinský blog Deep State.

Ukrajinský Generálny štáb vo svojej poslednej správe uviedol, že v toreckom smere došlo k 15 útokom ruských jednotiek, z ktorých 14 bolo odrazených a jeden stále prebieha.

 

07:30 – Pri útoku ukrajinského dronu v ruskej Kurskej oblasti údajne zahynulo päť ľudí, uviedol gubernátor Alexej Smirnov.

Dron sa zrútil na dom v obci Gorodišče v Rylskom okrese pri ukrajinských hraniciach. Medzi mŕtvymi boli aj dve deti. Dve osoby útok prežili.

 

07:00 – V noci zaútočilo na Ukrajinu desať ruských bezpilotných lietadiel typu „šahid“, všetky boli zostrelené, tvrdí ukrajinské letectvo.

 

06:40 – Trump dal jasne najavo, že pod jeho vedením USA a Rusko nebudú nepriateľmi.

“Ak mám byť úprimný, máme vonkajších nepriateľov: Čínu, Rusko, Severnú Kóreu. Ale v skutočnosti to nie sú nepriatelia, ak máte inteligentného prezidenta. Ak máte inteligentného prezidenta, nie sú to nepriatelia, postaráte sa o to, aby boli skvelí,” povedal v piatok exprezident Trump.

 

06:38 – Biden priznal, že poslednú debatu s Trumpom viedol zle.

Americký prezident to povedal na predvolebnom mítingu v Severnej Karolíne, kde komentoval debatu s Trumpom, informuje agentúra Reuters.

“Poviem očividné: viem, že už nie som mladý. Viem, že už nechodím tak ľahko ako kedysi, nehovorím tak súvisle ako kedysi, nedebatujem tak dobre ako kedysi, ale viem, čo viem. Viem hovoriť pravdu,” povedal Biden.

Povedal tiež, že sa zameriava na víťazstvo najmä v Severnej Karolíne.

“Nekandidoval by som znova, keby som celým srdcom a dušou neveril, že dokážem túto prácu zvládnuť. V stávke je príliš veľa,” dodal Biden.

 

06:36 – Ruské ministerstvo obrany informovalo o útoku Iskanderu na ukrajinský komplex protivzdušnej obrany S-300 v Odeskej oblasti.

Ministerstvo doplnilo, ktoré konkrétne súčasti systému S-300 boli zasiahnuté: “V dôsledku úderu boli zničené: rádiolokačná stanica RPN (radar), NVO (detektor malých výšok) a bojová riadiaca kabína,” uviedlo ministerstvo vo vyhlásení..

 

06:34 – Ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie potvrdila zrútenie časti domu v Dnepri, ktorý v piatok zasiahla ruská strela.

Záchranári uvádzajú, že požiar po nálete už bol uhasený.

Podľa doterajších informácií zahynul jeden človek, zranených bolo 9, záchranárom sa z trosiek podarilo zachrániť dvoch ľudí.

 

06:32 – Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že AFU mala zničiť ruské vesmírne pozorovacie a komunikačné centrum na Kryme.

Rusko úder na centrum nepotvrdilo.

 

06:30 – Výkonná rada Medzinárodného menového fondu (MMF) schválila ďalšiu tranžu pôžičky pre Ukrajinu vo výške 2,2 mld. Dolárov.

Reklama

Po zohľadnení posledného balíka celková suma úverových prostriedkov MMF pridelených Ukrajine dosiahne 7,6 mld.

MMF však neuvažuje o scenári možnej reštrukturalizácie ukrajinského dlhu, uviedol vedúci misie MMF na Ukrajine Gavin Gray.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:59

Španielsky Najvyšší súd v pondelok odmietol udeliť amnestiu bývalému šéfovi regionálnej katalánskej vlády Carlesovi Puigdemontovi v prípade obvinenia zo sprenevery. Súd potvrdil, že zatykač na Puidgemonta za neúspešný pokus o odtrhnutie Katalánska z roku 2017 je stále v platnosti.

16:53

Dve pištole, ktorými sa chcel kedysi francúzsky cisár Napoleon Bonaparte zastreliť, pôjdu na budúci víkend do dražby. Podľa očakávania aukčného domu ich cena môže dosiahnuť až 1,5 milióna eur.

16:34

Politika Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björna Höckeho súd v nemeckej spolkovej krajine Durínsko uznal v pondelok znovu za vinného a udelil mu pokutu za vedomé použitie zakázaného nacistického sloganu.

16:16

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predala za prvý polrok tohto roka štátne dlhopisy v nominálnej hodnote 9,858 miliardy eur. Z toho 6,209 miliardy eur priniesli dlhopisy ponúkané investorom v tradičných aukciách a 3,649 miliardy eur cenné papiere predané formou tzv. syndikátu. Informovala o tom agentúra vo svojej pravidelnej mesačnej správe za jún 2024.

15:33

Holandské mestá Dordrecht a Arnhem sa formálne ospravedlnili za svoju minulosť spojenú s obchodovaním s otrokmi. Stalo sa tak pri príležitosti Keti Koti, výročnej spomienky na zrušenie otroctva v Suriname, bývalej holandskej kolónii.

15:23

Americké ministerstvo spravodlivosti ponúklo spoločnosti Boeing možnosť uzavretia dohody o vine a treste v dvoch prípadoch tragických nehôd lietadiel typu 737 MAX. Spoločnosť by sa vďaka tomu mohla vyhnúť súdnemu procesu, čo rozhorčilo právneho zástupcu pozostalých obetí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali