To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 26. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk)

Aktualizované 26. júna 18:27

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke bytový dom zničený po neustálom ostreľovaní v meste Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

18:10 – Kim Čong-un pomôže Putinovi tým, že pošle ženijné jednotky armády KĽDR do vojny na Ukrajine, uviedol nemecký publicista Juergen Nauditt.

Reklama

Podľa neho Ústredná vojenská komisia KĽDR oznámila, že Severná Kórea spojí svoje sily s ruskou armádou.

Už budúci mesiac bude do Donecka vyslaná ženijná jednotka severokórejskej armády v rámci vojenského spojenectva medzi Severnou Kóreou a Ruskom.

Reklama

Nauditt predpokladá, že Západ bude reagovať slovnými protestmi.

Pentagón už komentoval informácie o možnom vyslaní severokórejských jednotiek na Ukrajinu, aby sa zúčastnili na vojne, a označil ich za “rozhodne hodné monitorovania”.

 

17:20 – Srbský premiér Miloš Vučevič uviedol, že neobmedzí predaj zbraní západným krajinám napriek ich transferu na Ukrajinu.

“Nechcem brániť spoločnostiam predávať našu muníciu do Španielska, Českej republiky alebo Spojených štátov. Výroba zbraní a munície nie je niečo zakázané a nemorálne, hoci zbrane sa môžu používať všade tam, kde prebiehajú nepriateľské akcie.”
– uviedol.

Reklama

 

16:35 – Fotografia následkov ostreľovania frontovej línie v Torecku, Donecká oblasť.

vojna
Následky ostreľovania

15:40 – Ku komuniké švajčiarskeho samitu o Ukrajine sa pripojila ďalšia krajina – Guyana.

Informovala o tom tlačová služba švajčiarskej vlády.

Komuniké tak doteraz podporilo 83 štátov a päť organizácií.

Reklama

 

14:50 – Niektoré krajiny NATO odmietajú prijať konkrétne dlhoročné záväzky týkajúce sa výdavkov na vojenskú pomoc Ukrajine, citovala agentúra Bloomberg svoje zdroje.

Hovoríme o Stoltenbergovom návrhu vynakladať na vojenskú pomoc Ukrajine najmenej 40 miliárd eur ročne.

Niektoré krajiny chcú jednoducho prisľúbiť, že budú pokračovať v poskytovaní pomoci, iné nechcú zverejniť objem svojich investícií. Preto je pravdepodobné, že pomoc a jej výška sa bude schvaľovať každoročne.

Viacročný plán podpory Ukrajiny chcú predstaviť na júlovom samite NATO vo Washingtone.

 

14:00 –  Scholz bol proti rokovaniam s Ruskom o vojne na Ukrajine. Je tiež proti akýmkoľvek územným ústupkom Ruskej federácii.

“Putin sa naďalej sústreďuje výlučne na vojnu a zbrojenie, nikto to nemôže ignorovať,” povedal nemecký kancelár v prejave v Bundestagu.

Povedal, že tí, ktorí veria, že územné a politické ústupky Kyjeva Putinovi povedú k trvalému mieru v Európe, “zrejme veľa sledujú Russia Today”.

“Bohužiaľ, Rusko nechce mier. A Ukrajina chce spravodlivý mier bez podrobenia a strachu z novej agresie,” povedal Scholz.

Reklama

Vyzval na podporu iniciatív, ako je mierový samit vo Švajčiarsku.

 

13:05 – Britský minister zahraničných vecí pripustil, že Trump by v prípade víťazstva vo voľbách chcel podporiť stranu, ktorá má lepšiu pozíciu na bojisku.

Povedal to v rozhovore David Cameron. “Myslím si, že kľúčovým bodom je, že ak sa nám podarí zabezpečiť, aby do novembra bola Ukrajina v prvej línii a Putin ustúpil, potom bude chcieť (Trump) podporiť víťaznú stranu, ak to môžem takto povedať. To je to, čo musíme zaručiť. A práve preto je toto leto také dôležité,” povedal Cameron.

Deň predtým Trumpovi poradcovia uviedli, že mu poradili, aby Ukrajinu aj Rusko prinútil k rokovaniam tým, že im pridelí ďalšiu vojenskú pomoc a zmrazí vojnu na frontovej línii. Zelenskyj dal takýto plán zamietnuť

Reklama

 

12:15 – NATO nevstúpi priamo do vojny na Ukrajine, povedal Scholz z tribúny Bundestagu.

Maďarsko predtým uviedlo, že Borrell navrhol, aby krajiny EÚ vyslali na Ukrajinu svojich inštruktorov. Orbán tiež tvrdil, že NATO bude mať na Ukrajine “vojenskú misiu”.

 

11:30 – Nad Dmitrijevským okresom Kurskej oblasti bola zostrelená ukrajinská raketa, uviedol gubernátor Alexej Smirnov.

Reklama

 

10:45 – Agentúra Reuters vypočítala, že príjmy Ruska z ropy a plynu by mali v júni medziročne vzrásť o viac ako 50 % na 9,4 miliardy USD (814 miliárd rubľov).

V máji to bolo 794 mld. rubľov, v júni 2023 – 529 mld. rubľov. Agentúra Reuters sa pritom opiera o údaje Ministerstva financií Ruskej federácie.

Publikácia to pripisuje zníženiu dotácií pre rafinérie a obchádzaniu západných sankcií zo strany Moskvy.

Dotácie podnecovali rafinérie, aby predávali výrobky na ruskom trhu namiesto ich vývozu za vyššiu cenu.

 

9:55 – Druhú várku munície zakúpenej v rámci českej iniciatívy dostane Ukrajina v júli, uviedol Euractiv s odvolaním sa na svoje zdroje.

Reklama

Do konca roka by Ukrajina mala dostať približne pol milióna kusov munície.

O príchode prvej dávky informovala deň predtým.

 

9:00 – Na jednu ukrajinskú protilietadlovú raketu pripadá päť alebo šesť ruských rakiet, uviedol výkonný riaditeľ DTEK Dmytro Sacharuk.

To je dôvod, prečo Ukrajina nemôže spoľahlivo chrániť svoj energetický sektor.

“Vyzerá to tak, že na každú našu raketu teraz pripadá päť alebo šesť ruských rakiet. Ak na vás letí 10 rakiet, potrebujete v systéme protivzdušnej obrany aspoň 12 rakiet. Takže aj keď začneme rekonštruovať, začneme opravovať, nie je možné teraz chrániť rekonštruované jednotky,” povedal Saharuk na fóre podľa denníka Kyiv Post.

 

Reklama

8:15 – V Belgorodskej oblasti Ruskej federácie po zásahu bezpilotného lietadla úplne zhorela škola.

Autor videa tvrdí, že počul výbuchy a predpokladá, že tam bola umiestnená munícia.

Škola sa nachádza 25 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Zo susedných domov museli evakuovať obyvateľov.

Pripomeňme, že deň predtým bol zasiahnutý muničný sklad vo Voronežskej oblasti.

 

07:21 – Americký minister obrany Lloyd Austin rokoval s novým ruským ministrom obrany Belousovom.

Informoval o tom hovorca Pentagónu Patrick Ryder na brífingu.

Reklama

Podľa neho sa rozhovor uskutočnil z iniciatívy americkej strany. Minister Austin s Belousovom diskutoval o vojne na Ukrajine a poukázal na dôležitosť udržiavania komunikácie medzi vojenskými rezortmi Spojených štátov a Ruska.

Posledný rozhovor medzi zástupcami ministerstiev obrany USA a Ruska sa uskutočnil v marci 2023 – vtedy Austin hovoril so Šojguom.

 

07:11 – Biely dom pracuje na zrušení faktického zákazu nasadenia amerických vojenských dodávateľov na Ukrajine, citovala CNN predstaviteľov.

Televízia uvádza, že takéto rozhodnutie chcú prijať, aby pomohli AFU udržiavať a opravovať zbraňové systémy poskytnuté USA.

Podľa úradníkov na tejto politike ešte stále pracujú predstavitelia administratívy a ešte nedostala konečný súhlas od prezidenta Joea Bidena .

“Neurobili sme žiadne rozhodnutie a akákoľvek diskusia o tejto otázke je predčasná,” povedal jeden z predstaviteľov administratívy.

Reklama

 

06:30 – 25. júna 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že kumulatívne straty ukrajinských vojakov za celý deň dosiahli 2 345 osôb.

– Ruské údery zničili dva sklady majetku AFU, detekčný radar P-18, uviedlo vojenské ministerstvo.

– Predsúdna komora Medzinárodného trestného súdu vydala v súvislosti so situáciou na Ukrajine zatykač na Šojgua a Gerasimova.

– V rámci prípadu havárie lietadla IL-76 v Belgorodskej oblasti v apríli bol zhromaždený súbor dôkazov, ktoré potvrdzujú účasť AFU, uviedlo IC. Lietadlo bolo zasiahnuté raketou Patriot, pričom k výbuchu jej bojovej hlavice došlo pred pilotnou kabínou.

– Na Ukrajine pokračuje dovoz rádiochemických látok na ich ďalšiu likvidáciu, pričom hlavné trasy vedú cez Poľsko a Rumunsko, uviedol veliteľ vojsk RKhBZ Kirillov.

Reklama

– Trumpovi poradcovia mu predložili plán, ako “dotlačiť” Ukrajinu k mierovým rokovaniam s Ruskom, píše agentúra Reuters. Podľa nej, ak Trump vyhrá voľby, Kyjevu sa povie, že môže dostať viac zbraní od USA, len ak vstúpi do rokovaní.

– Macron povedal, že bude pokračovať v dialógu s Putinom, pričom poznamenal, že nevylučuje možný rozhovor s ním na tú či onú tému.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:39

Päť obetí vrátane dvoch detí si vyžiadal ukrajinský dronový útok na dedinu v pohraničnej Kurskej oblasti. Uviedol to tamojší gubernátor Alexej Smirnov.

08:20

Kultúrno-zábavný komplex Crocus City Hall na predmestí Moskvy, v ktorom došlo v marci k teroristickému útoku, nebude po obnovení prevádzky fungovať ako koncertná sála. Uviedol to gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov.

07:41

Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil, že Izrael si nepraje vojnu s libanonským šiitským hnutím Hizballáh, ale jeho armáda je na ňu pripravená. 

07:39

Štyria ľudia zahynuli po tom, čo do nechtového a kozmetického štúdia na newyorskom ostrove Long Island nabúral minivan, pričom ďalší deviati ľudia utrpeli zranenia. 

07:38

Samosprávy v USA budú môcť po novom zakázať ľuďom bez domova prespávať na verejných priestranstvách. Počet ľudí bez domova pritom v USA dlhodobo narastá a nové pravidlá sa môžu dotknúť viac ako 650.000 ľudí, zatiaľ čo kapacity nocľahární nepostačujú.

07:37

Americké sily zlikvidovali v priebehu posledných 24 hodín sedem dronov a ich mobilné riadiace centrum na území Jemenu ovládanom húsíami.

07:36

Zástupcovia iránskej stálej misie pri OSN v New Yorku vyhlásili, že pokiaľ Izrael pristúpi k “plnoformátovej vojenskej agresii” voči Libanonu, jej následkom bude “vyhladzovacia vojna”. 

07:34

Trinásťročné dievča zomrelo po tom, ako ju na pláži na severe Grécka zasiahol blesk počas letnej búrky.

07:33

Rusko protestuje proti plánom Japonska usporiadať v júli na ostrove Hokkaido vojenské cvičenia s Nemeckom a Španielskom. Japonského premiéra Fumia Kišidu zároveň obvinilo z toho, že svoju krajinu stavia “na cestu nebezpečnej eskalácie”.

07:32

Päť ľudí zahynulo pri požiari, ktorý vypukol v nocľahárni v ruskom meste vzdialenom približne 25 kilometrov od Moskvy.

07:31

Americký prezidentský kandidát Donald Trump vyhlásil, že jeho podporovatelia, ktorí 6. januára 2021 zaútočili na Kapitol, by mali byť oslobodení a ich trestné stíhania zastavené, pričom sa odvolával na rozhodnutie Najvyššieho súdu v prípade muža, ktorý sa úspešne odvolal voči obvineniam z marenia volieb.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali