To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 20. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk)

Aktualizované 20. júna 20:02

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na paľbu z mínometu na ruské pozície na frontovej línii na neznámom mieste v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:45 – Mišustin nariadil prideliť 1,25 miliardy rubľov regiónom, ktoré zabezpečujú prijímanie utečencov z Ukrajiny a Rusov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy

Reklama

 

19:15 – Putin tvrdí, že Západ tlačí na Ukrajinu, aby za každú cenu vytlačila ruské jednotky zo severného Charkovského regiónu.

Reklama

“Vieme, že hlavne Američania, Európania tlačia na Ukrajinu, aby vytlačila naše jednotky k línii štátnej hranice za každú cenu, opäť to chcem zdôrazniť, presne za každú cenu, opäť za každú cenu, a plánujú to prezentovať ako veľký úspech v roku 2024 v súvislosti s očakávaným summitom NATO a potom voľbami v USA,” povedal ruský prezident.

“No, uvidíme, čo sa skutočne stane, ale tento príkaz ‘za každú cenu’ – a ubezpečujem vás, že je to tak, viem, o čom hovorím – samozrejme, ak sa nezakladá na realite, bude to ukrajinské ozbrojené sily opäť stáť veľmi veľa,” dodal.

Putin zároveň tvrdí, že ruská armáda nemá “žiadne ciele priblížiť sa k Charkovu

 

18:35 – Putin vysvetlil, o aké zmeny v ruskej jadrovej doktríne by mohlo ísť

Reklama

Podľa neho sa vyvíjajú výbušné jadrové zariadenia s ultranízkym výkonom.

Ruský prezident uviedol, že západní experti sa domnievajú, že takéto zariadenia je možné použiť v konvenčnej vojne, a s touto možnosťou súvisia aj možné zmeny v stratégii.

 

18:25 – To najdôležitejšie z večerného prejavu Zelenského

– Rozprával o stretnutí v Stavke o energetike. Treba urobiť všetko pre to, aby sa zachovali dodávky energie pre ľudí.

Reklama

– Informoval, že EÚ pripravila ďalší balík sankcií.

– Povedal, že Zambia sa pripojila ku komuniké zo švajčiarskeho samitu.

 

18:10 – Putin zopakoval, že Ruská federácia nemá v pláne priblížiť sa k Charkovu.

Potvrdil tiež, že AFU vedie protiútok na severe Charkovskej oblasti.

Podľa Putina “pokusy Kyjeva vytlačiť ruské ozbrojené sily z blízkosti Charkova za každú cenu ho vyjdú draho”.

Zopakoval tiež, že v reakcii na dodávky zbraní Západu na Ukrajinu Rusko “nevylučuje dodávky zbraní do iných krajín”. “Nech si Západ rozmyslí, kde skončia ruské zbrane neskôr,” dodal.

 

18:00 – Putin urobil niekoľko vyhlásení o rokovaniach s Ukrajinou a Západom.

Uviedol, že negatívna reakcia Západu na nedávne návrhy Kremľa “bola očakávaná”.

Reklama

“Návrhy Ruska na riešenie konfliktu na Ukrajine sa budú meniť v závislosti od situácie na mieste,” povedal ruský prezident a zrejme naznačil, že požiadavky by sa mohli sprísniť.

Zároveň “rokovania o Ukrajine by sa mohli uskutočniť aj zajtra, ale Ruská federácia bude vychádzať zo súčasnej situácie”. Putin tiež dodal, že je jedno, kde sa takéto rokovania uskutočnia (Ukrajina predtým uviedla, že Rusko by mohlo prísť na druhý “mierový summit”).

Putin však ukrajinskú mierovú formulku odmietol. “Ak Kyjev spojí vedenie rokovaní so stiahnutím ruských vojsk, nikdy k tomu nedôjde,” povedal.

Okrem toho Putin povedal, že “nádeje na zákulisné rokovania so Západom sa nenaplnili”. Ruský prezident totiž potvrdil, že sa viedli počas konfliktu, ktorý predtým prenikol do západnej tlače.

 

Reklama

17:50 – Putin na tlačovej konferencii v Hanoji povedal, že Rusko uvažuje o zmene svojej jadrovej doktríny.

Dodal však, že možnosť preventívneho jadrového úderu neprichádza do úvahy. Bude však reagovať “na globálne zmeny v bezpečnostnej sfére”.

Predtým možnosť sprísnenia doktríny oznámil námestník ruského ministra zahraničných vecí Riabkov.

Rusko v poslednom čase stupňuje svoju jadrovú rétoriku – kvôli tomu, že Západ povolil AFU údery na ruskom území.

 

Reklama

17:30 – Spojené štáty sa rozhodli previesť na úkor záujmov ostatných spojencov nielen všetky rakety Patriot, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú, ale aj všetky systémy NASAMS.

Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na predstaviteľov Bieleho domu.

Biely dom medzitým oficiálne oznámil, že prvé dodávky nových systémov Patriot a NASAMS z USA na Ukrajinu sa začnú v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov, ešte pred koncom leta.

Zároveň spresnili, že Ukrajina dostane systémy a rakety určené pre iných spojencov, ale nie tie, ktoré boli vyrobené pre Taiwan.

 

16:35 – Bezpečnostná služba Ukrajiny sa podieľala na nedávnych útokoch dronov na ropné sklady v Rusku, citovala agentúra Associated Press svoj zdroj.

Podľa jeho informácií tieto “nočné útoky” “uskutočnila SBU”.

Reklama

 

15:40 – Štátny pohraničný výbor Bieloruska tvrdí, že ukrajinské jednotky boli posilnené na hranici zo Žitomírskej oblasti.

Tvrdí sa, že boli presunuté špeciálne jednotky GŠR a technika: MTLB, BMP vrátane Bradley, HIMARS, húfnice M777, Gepardy a ďalšie zbrane.

Ukrajina to nepotvrdila.

 

15:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ciele útoku skupiny ruských ozbrojených síl na ukrajinské energetické zariadenia, ktoré podporujú výrobu zbraní a vybavenia pre AFU, boli dosiahnuté;

Reklama

– Jednotky skupiny “Sever” pokračovali v postupe do hĺbky obrany AFU vrátane porážky pri Volčansku;

– Ruské jednotky zničili od začiatku špeciálnej vojenskej operácie viac ako 26 000 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 74 ukrajinských UAV a 21 granátov HIMARS MLRS;

– Južná skupina ozbrojených síl RF zlepšila svoje postavenie pozdĺž frontovej línie a zasiahla živú silu a techniku troch brigád AFU;

– Jednotky skupiny Juh odrazili protiútok AFU a zničili päť poľných muničných skladov AFU;

– V dôsledku akcií skupiny “Sever” prišla AFU o odpaľovacie zariadenie HIMARS a až 290 príslušníkov vojenského personálu;

– AFU stratila viac ako 785 príslušníkov vojenského personálu v oblasti zodpovednosti skupiny “Juh”;

Reklama

– jednotky skupiny “Východ” zaujali výhodnejšie pozície a AFU stratila až 140 vojakov;

– Skupina “Západ” odrazila dva protiútoky a porazila tri brigády AFU, straty nepriateľa dosiahli 500 vojakov;

– AFU stratila v zóne zodpovednosti Strednej skupiny ozbrojených síl RF do 380 vojakov;

– Centrálna skupina Ozbrojených síl RF zlepšila svoje taktické postavenie a porazila formácie troch brigád AFU;

– Skupina Dnipro porazila živú silu a techniku troch brigád AFU.

 

14:30 – Novým generálnym tajomníkom NATO sa stane holandský premiér Mark Rutte, informuje Politico.

Reklama

Jeho kandidatúru podporilo všetkých 32 členov aliancie, pričom Maďarsko, Slovensko a Rumunsko tak urobili ako posledné. A rumunský prezident Klaus Iohannis svoju kandidatúru stiahol.

Rutte by mal Stoltenberga nahradiť 2. októbra, mesiac pred voľbami v USA.

 

13:55 – Podľa internetovej stránky rumunského prezidenta Rumunsko odovzdá svoj systém Patriot Ukrajine.

Bukurešť však chce na oplátku systém protivzdušnej obrany.

“Tento dar sa poskytuje pod podmienkou, že naša krajina bude pokračovať v rokovaniach so spojencami, najmä s americkým strategickým partnerom, s cieľom získať podobný alebo rovnocenný systém … zároveň je potrebné nájsť dočasné riešenie na pokrytie takto vzniknutej operačnej zraniteľnosti,” uvádza sa vo vyhlásení.

Pripomenieme, že USA sa podľa masmédií rozhodli odložiť výrobu Patriotov pre iné krajiny kvôli Ukrajine.

Reklama

 

13:05 – Napriek sankciám ruské spoločnosti stavajú viac ako tretinu nových jadrových reaktorov po celom svete, čím Moskva získala “nových priateľov”.

Píše o tom denník Financial Times.

Napríklad Rosatom teraz stavia svoju prvú jadrovú elektráreň v Bangladéši. V susednom meste sa objavili ruské nápisy a predajcovia sa naučili ruské názvy pre svoj tovar.

Podľa FT chce Rusko týmto projektom “zviazať obe krajiny na desaťročia”, rozšíriť svoj vplyv “tak, ako to urobilo s inými krajinami, ktoré nemajú vlastné jadrové kapacity”, a vyhnúť sa globálnej izolácii.

Reklama

Rusko buduje jadrové elektrárne aj v Číne, Indii, Iráne a Egypte.

Výstavba JE trvá približne 10 rokov, životnosť reaktora 60 rokov, príprava na demontáž ďalších 10 – 20 rokov. Krajiny tak podpisujú dlhodobý záväzok, že budú mať ruskú prítomnosť.

 

12:55 – Na pozadí publikácií v západných médiách o rastúcom napätí vo vzťahoch medzi Ukrajinou a USA Rusko naďalej propaguje tému, že “Západ má v úmysle odstrániť Zelenského”.

Putin sa o tom už niekoľkokrát vyjadril a dnes sa k tomu vyjadrila aj ruská zahraničná spravodajská služba.

SVR tvrdí, že USA údajne zamýšľajú “už čoskoro” nahradiť Zelenského Zalužným, aby mohli začať mierové rokovania s Moskvou

“Po tom, ako si Biely dom uvedomil márnosť nádejí na “strategickú porážku Ruska”, nebude váhať vyhodiť ho na smetisko dejín a nahradiť ho jedným z ukrajinských politikov, ktorý bude prijateľný pre rokovania s Moskvou o mierovom urovnaní konfliktu. Washington považuje za najvhodnejšieho kandidáta bývalého vrchného veliteľa AFU Zalužného,” tvrdí ruská rozviedka.

 

12:40 – Južná Kórea “prehodnotí” otázku dodávok zbraní na Ukrajinu, citovala tlačová agentúra Yonhap hovorcu prezidenta.

Žiadne ďalšie podrobnosti neboli oznámené.

Predtým sa Soul oficiálne zdržal vyzbrojovania Kyjeva. Hoci americké médiá už vlani písali, že neoficiálne Južná Kórea posiela Kyjevu veľké množstvo nábojov.

 

11:00 – Ďalší článok v západnej tlači o nezhodách medzi USA a Ukrajinou v súvislosti s korupciou:

Denník Washington Post píše, že Zelenského “sklamala Blinkenova pozornosť venovaná korupcii” počas návštevy štátneho tajomníka v Kyjeve. “Stretnutie medzi Zelenským a Blinkenom bolo napäté,” uvádza publikácia s odvolaním sa na osoby oboznámené s témou.

Nedostatočné úsilie Ukrajiny v boji proti korupcii je “zdrojom čoraz ostrejšieho napätia medzi Kyjevom a niektorými jeho najsilnejšími podporovateľmi”. To predstavuje “neustálu hrozbu pre ďalšiu hospodársku a vojenskú pomoc”, píše sa v publikácii.

Reklama

Zelenského tábor odpovedá súkromne: úsilie o boj proti korupcii odvedie pozornosť od úlohy poraziť Rusko.

“Vysokopostavení ukrajinskí predstavitelia sa sťažujú, že Američania a Európania často používajú stereotyp, že Ukrajina je skorumpovaná, ako zámienku na odklad alebo odpor voči životne dôležitej pomoci – a že toto obvinenie nie je len klišé, ale aj dôkaz pokrytectva hlavných miest s vlastnými problémami s korupciou,” píše sa v článku.

“Ukrajinci si však nemôžu dovoliť ignorovať sťažnosti Západu – bez ohľadu na to, aké sú podľa nich nespravodlivé,” píše sa v publikácii.

V poslednom čase sa v západných médiách začalo objavovať množstvo materiálov s kritikou ukrajinského vedenia.

 

10:00 – Prvá americká spoločnosť oznámila, že plánuje začať vyrábať muníciu na Ukrajine, informovala spoločnosť Breaking Defence.

Spoločnosť Northrop Grumman plánuje začať s výrobou munície stredného kalibru a potom rozšíriť výrobu na tankovú a delostreleckú muníciu kalibru 155 mm, ako aj na ďalšie strely.

Korporácia je treťou najväčšou obrannou spoločnosťou na svete z hľadiska príjmov z obrany, ktoré predstavujú približne 32,5 miliardy dolárov ročne.

 

09:30 – Objavujú sa nové podrobnosti vojenskej zmluvy medzi Ruskom a KĽDR.

Zaviazali sa, že nebudú uzatvárať dohody s inými krajinami, ktoré sú v rozpore so záujmami Pchjongjangu a Moskvy.

Článok 5 včera podpísaného dokumentu znie:

“Každá zo zmluvných strán sa zaväzuje, že nebude uzatvárať dohody s tretími štátmi, ktoré sú v rozpore so zvrchovanosťou, bezpečnosťou, územnou nedotknuteľnosťou, právom na slobodnú voľbu a rozvojom politického, sociálneho, hospodárskeho a kultúrneho systému a inými kľúčovými záujmami druhej zmluvnej strany, ako aj že sa na takýchto akciách nebude podieľať.

Zmluvné strany nedovolia, aby tretie štáty využívali ich územie na porušovanie zvrchovanosti, bezpečnosti, územnej nedotknuteľnosti druhej zmluvnej strany.”

Pripomeňme, že KĽDR je formálne vo vojnovom stave s Južnou Kóreou (žiadne skutočné nepriateľské akcie sa nekonajú). Čo teoreticky môže teraz ovplyvniť vzťahy Ruska s touto krajinou.

Reklama

V článku 16 zmluvy sa tiež uvádza upustenie od sankcií voči KĽDR.

 

08:30 – Nemecko naďalej blokuje prijatie 14. balíka sankcií EÚ, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Na žiadosť Berlína už odstránili klauzulu, ktorá by zaväzovala ruské dcérske spoločnosti v tretích krajinách “zmluvne zakázať reexport do Ruska a reexport na použitie v Rusku”.

V stredu však Nemecko opäť zablokovalo prijatie nového balíka sankcií, o ktorom sa diskutuje už viac ako mesiac. Z akého dôvodu, agentúra Reuters nespresnila.

Nové opatrenia zahŕňajú zákaz prekládky ruského skvapalneného zemného plynu a plán, podľa ktorého by hospodárske subjekty z EÚ boli zodpovedné za porušenie sankcií zo strany svojich dcérskych spoločností a partnerov v tretích krajinách.

 

07:30 – Počas noci zasiahlo Ukrajinu deväť rakiet a 27 dronov.

Päť rakiet bolo zostrelených, vrátane štyroch riadených striel a jednej leteckej rakety. Ďalšie tri rakety Iskander a jedna letecká raketa našli svoje ciele.

Ukrajinské vzdušné sily tvrdia, že hlavný úder bol v Dnepropetrovskej oblasti.

 

06:50 – Vietnamské médiá zverejňujú aj zloženie ruskej delegácie, ktorá pricestovala do krajiny spolu s ruským prezidentom.

Okrem obvyklej zostavy v nej figurujú minister spravodlivosti Konstantin Čuičenko, minister priemyslu a obchodu Anton Alichanov, minister dopravy Roman Starovoit a minister energetiky Sergej Civilev.

Vietnam navštívia aj zástupcovia Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu, ruského ministerstva obrany, spoločností Zarubežňefť, Rosatom, Rosoboronexport, Novatek, VTB Bank a ďalší politici a podnikatelia.

Vzhľadom na zloženie delegácie budú strany najaktívnejšie rokovať o vývoze ruských zbraní do Vietnamu, ako aj o spoločných aktivitách v energetickom sektore. Je možné, že budú hovoriť o prehĺbení partnerstva v týchto oblastiach, ktoré sú mimochodom už dlho “piliermi” rusko-vietnamských vzťahov.

Reklama

 

06:30 – 19. júna 2024. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– V súhrne ministerstva obrany sa uvádza, že kumulatívne straty AFU za tento deň dosiahli 1 895 osôb.

– Skupiny “Sever” a “Juh” zlepšili svoje postavenie pozdĺž frontovej línie, jednotky skupiny “Západ” zaujali výhodnejšie pozície a skupina “Stred” zlepšila svoje taktické postavenie.

– Pušilin uviedol, že pri ostreľovaní v blízkosti zastávky verejnej dopravy v Petrovskom okrese Donecka bol zabitý jeden človek a traja ďalší boli zranení. Starosta Kulemzin neskôr uviedol, že počet mŕtvych sa zvýšil na dvoch.

– Kim Čong-un na rokovaniach s Putinom poukázal na úlohu Ruska pri udržiavaní strategickej stability a rovnováhy vo svete a vyjadril podporu Ruska špeciálnej vojenskej operácii.

– Dyumin uviedol, že je potrebné zintenzívniť vývoj systémov REB a špičkových prostriedkov na porážku. Uviedol tiež, že ruská výzbroj má rezervy v modernizácii.

– Komisia ruského parlamentu odporučila, aby generálna prokuratúra a FSB iniciovali uznanie ukrajinských AFU, SBU a GUR za teroristické organizácie.

– Medzi Ruskom a Ukrajinou sa uskutočnilo už viac ako 40 výmen zajatcov, ide o zložitý dialóg, uviedla Moskalková.

– Námestníčka ministra obrany Civileva navštívila vojenskú nemocnicu v Chabarovsku a stretla sa s účastníkmi špeciálnej operácie.

– Vedúci Zelenského úradu Jermak pripustil, že na ďalšiu konferenciu o Ukrajine by mohol byť pozvaný ruský zástupca.

– Šéf francúzskej pravicovej strany Národná jednota Jordaan Bardella sa vyslovil proti vyslaniu vojsk na Ukrajinu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:35

Český premiér Petr Fiala verí, že štvrtkové rokovania v Bruseli povedú k nominácii kľúčových pozícií v EÚ a tiež k dohode na prioritách o ďalšom smerovaní Únie. Povedal to vo štvrtok pred odletom do Bruselu. Zopakoval, že pre ČR je pri obsadzovaní postov dôležitá politická, ale aj geografická vyváženosť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

14:35

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) zavádza sankcie voči spoločnosti Boeing za to, že zdieľala informácie o federálnom vyšetrovaní incidentu lietadla typu Boeing 737 Max 9 z januára tohto roka. TASR informuje podľa agentúry AP.

14:33

Mesto Trenčín bude pokračovať v rokovaniach o podmienkach zapojenia sa do integrovaného dopravného systému, ktorý je spustený na území Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a plánuje sa jeho rozšírenie na územie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Zámer pokračovať v rokovaniach odporučili vo štvrtok poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.

14:33

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR spúšťa reštart projektu digitálnych školení a tabletov pre viac ako 105.000 seniorov. Cieľom je podľa rezortu zlepšiť digitálne zručnosti dôchodcov na Slovensku. Vo štvrtok o tom po druhom zasadnutí Rady vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti EÚ informoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) za účasti štátneho tajomníka rezortu Michala Kaliňáka a zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

14:32

Spoločnosť Nexperia, jeden z najväčších svetových výrobcov základných polovodičov, vo štvrtok oznámila, že investuje 200 miliónov USD (187,11 milióna eur) do rozšírenia kapacity svojho hlavného výrobného závodu v nemeckom Hamburgu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

14:28

Produkcia japonskej automobilky Toyota klesla v máji štvrtý mesiac po sebe, pod čo sa opätovne podpísala najmä Čína. Na najväčšom automobilovom trhu sveta totiž Toyota bojuje s rastúcim tlakom miestnych značiek.

14:25

Rusko už poslalo na Ukrajinu približne 10.000 mužov, ktorí nedávno získali ruské občianstvo, aby tam bojovali vo vojne na strane Moskvy, uviedol vo štvrtok šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexander Bastrykin.

14:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verí, že Francúzsko bude aj po nadchádzajúcich voľbách naďalej podporovať Ukrajinu na bojisku. Povedal to vo štvrtok pre agentúru AFP, informuje TASR.

“Veríme, že Francúzi budú pokračovať v podpore Ukrajiny bez ohľadu na politickú situáciu,” povedal Zelenskyj. “Sme presvedčení, že ďalšia vláda bude nezávislá od ruského agresora a zostane verná európskym hodnotám a silnej a zjednotenej Európe,” povedal.

14:23

Ukrajina sa chystá podpísať bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Vyhlásil to vo štvrtok v Bruseli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa zúčastní na úvodnej časti summitu EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

Zelenskyj na sociálne sieti X ešte pred príchodom do budovy Európskej rady spresnil, že táto dohoda je “dôležitým krokom” smerom k dosiahnutiu “historického cieľa mieru a prosperity” v EÚ.

14:10

Priemerná hrubá mzda v Poľsku vzrástla v 1. štvrťroku medziročne o viac než 14 % na v prepočte vyše 1890 eur. Uviedol to vo štvrtok poľský štatistický úrad (GUS).

14:09

Sociálne zabezpečenie študentiek a študentov v dennej forme doktorandského štúdia sa nezmení. Zmena by vyplývala z návrhu novely zákona o sociálnom poistení z dielne opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR Simony Petrík a Dávida Deja (obaja Progresívne Slovensko), ktorý zákonodarcovia vo štvrtok neposunuli do druhého čítania.

14:09

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) opraví povrch vozovky na ceste I/16 v rámci mesta Košice. Veľkoplošné opravy sa zrealizujú postupne v oboch jazdných pásoch. Práce sa začnú sobotu 29. júna a v prípade priaznivých poveternostných vplyvov budú ukončené do konca augusta, informovala NDS.

14:08

Peňažný príspevok na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sa nezvýši o 200 eur, teda zo 100 na 300 eur. Vyplývalo to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ, ktorú parlament vo štvrtok neposunul do druhého čítania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali