To najdôležitejšie z Ukrajiny – Putin pricestoval na avizovanú návštevu do Severnej Kórey

❚❚

Kyjev 19. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, telegram)

Aktualizované 19. júna 2024 17:41

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ilustračné foto

16:30 – USA očakávajú, že Volodymyr Zelenskyj príde do Washingtonu na nadchádzajúci samit NATO, ktorý sa uskutoční 9. – 11. júla, a stretne sa s hlavami členských štátov aliancie.

.

V rozhovore odvysielanom v ukrajinskom telerozhlase to povedal riaditeľ pre európske záležitosti v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Carpenter.

 

.

15:50 – Európe chýba kvalifikovaný personál na zvýšenie výroby zbraní, najmä odborníci na výbušniny. Informuje Foreign Policy.

Európania výrazne zvyšujú vojenské výdavky, objednáva množstvo vojenského vybavenia, ale nie je dostatok ľudí s kvalifikáciou na jeho výrobu, čo spôsobuje obrovské meškanie výrobcov obranných zariadení.

“Školenia o výbušninách pod dohľadom odborníkov v súčasnosti takmer neexistujú, rovnako ako univerzitné kurzy na túto tému,” hovorí odborník na výbušniny Bo Yanzon.

Pripomína, že nedostatok sa začal už v 90. rokoch, keď bol kurz výbušnín na jeho štokholmskej univerzite zrušený pre nedostatočný záujem študentov. Odvtedy mnohí starí odborníci odišli do dôchodku.

Odborníci sa domnievajú, že problém nebude možné rýchlo vyriešiť, aj keby vlády začali konať hneď, pretože odborné znalosti v oblasti výbušnín sa nedajú rýchlo získať.

.

 

15:00 – Strana Rassemblement Nationale, ktorá zvíťazila vo francúzskych voľbách do Európskeho parlamentu, sa postavila proti transferu zbraní dlhého doletu na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters.

Jeden z lídrov strany Jordane Bardella uviedol, že podporuje právo Ukrajiny brániť sa proti Rusku, ale v prípade zvolenia za premiéra neodovzdá rakety, ktoré by Kyjevu umožnili zasiahnuť ruské územie.

“Chcem, aby Ukrajina mala muníciu a vybavenie, ktoré potrebuje na udržanie frontu, ale moja červená línia sa nezmení, čo je posielanie vybavenia, ktoré by mohlo mať dôsledky eskalácie vo východnej Európe. A preto neplánujem posielať, a už vôbec nie rakety dlhého doletu alebo iné zbrane, ktoré by umožnili Ukrajine zasiahnuť ruské územie,” povedal Bardella.

 

.

14:10 – Rusko presunulo takmer všetky svoje jednotky, ktoré boli umiestnené pri hraniciach s Fínskom, na Ukrajinu, informovala spravodajská a analytická webová stránka Yle s odvolaním sa na zdroj zo spravodajských služieb.

Ruské posádky a vojenské základne na hraniciach sú prakticky prázdne, hoci Moskva vyhlásila, že ich posilní.

Na Ukrajinu bolo presunutých až 80 percent vybavenia a vojakov.

Podľa fínskej spravodajskej služby je takáto situácia v súčasnosti na vojenských základniach v celej Ruskej federácii s výnimkou Moskovskej oblasti.

 

13:21 – V Zakarpatskej oblasti boli posilnené obmedzenia v pohraničných oblastiach, informovala Štátna pohraničná služba Ukrajiny.

Zakázané:

– zastavovanie vozidiel na krajnici mimo zriadených parkovísk (okrem technických porúch);

– v noci jazdiť smerom k hranici po cestách, ktoré nie sú v evidencii;

– používanie prístrojov na nočné videnie, termokamier, vysielačiek a lety ľahkými motorovými lietadlami bežnými občanmi.

.

 

12:27 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Skupina Sever porazila nepriateľa v oblastiach Volčansk, Starica a Lipcov v Charkovskej oblasti;

– Jednotky Južnej skupiny zlepšili svoje postavenie pozdĺž frontovej línie a porazili tri brigády AFU, vrátane pri Časov Jare;

– AFU stratila do 300 vojakov a muničný sklad v oblasti zoskupenia “Sever”;

.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli riadiace strediská troch brigád AFU;

– Centrálne zoskupenie ruských ozbrojených síl odrazilo päť protiútokov AFU;

– Jednotky zoskupenia síl “Stred” zlepšili svoje taktické postavenie a porazili formácie štyroch brigád AFU;

– Straty AFU v oblasti zodpovednosti skupiny Stred dosiahli 355 vojakov;

– V dôsledku akcií skupiny “Západ” stratila AFU až 450 vojakov a dva poľné muničné sklady;

.

– Ruská protivzdušná obrana zachytila tri navádzané bomby Hammer, desať striel HIMARS a 43 bezpilotných lietadiel AFU;

– AFU stratila v zóne zodpovednosti južného zoskupenia ruských ozbrojených síl až 560 vojakov a boli zničené dva muničné sklady;

– Jednotky východného zoskupenia ruských ozbrojených síl zaujali výhodnejšie pozície a porazili personál a techniku štyroch brigád AFU;

– AFU stratila do 120 príslušníkov vojenského personálu a dva poľné sklady s muníciou v oblasti zodpovednosti Východnej skupiny vojsk;

– AFU stratila do 110 vojakov v oblasti zodpovednosti skupiny síl Dnipro;

– Zoskupenie Dnipro zasiahlo v priebehu dňa formácie dvoch brigád AFU.

 

.

11:50 – Putin naznačil, že Rusko môže začať dodávať Severnej Kórei bojové lietadlá a rakety dlhého doletu.

Súdiac podľa jeho slov ide o reakciu na rozhodnutie Západu odovzdať podobné zbrane Ukrajine.

“Nová zmluva s KĽDR stanovuje vzájomnú pomoc v prípade agresie voči jednej zo zmluvných strán dokumentu. Upozorňujem na vyhlásenia Západu o dodávkach stíhačiek F-16 a zbraní dlhého doletu na Ukrajinu na údery na územie Ruska. Ruská federácia v tejto súvislosti nevylučuje vojensko-technickú spoluprácu s KĽDR v rámci podpísaného dokumentu,” povedal Putin.

Moskva a Pchjongjang predtým podpísali vojenskú dohodu o vzájomnej pomoci v prípade agresie voči jednej zo strán.

Putin nedávno pripustil, že Rusko by mohlo začať dodávať rakety dlhého doletu západným protivníkom, ak by umožnilo AFU použiť podobné zbrane na Rusko.

 

11:25 – Na samite NATO vo Washingtone bude Ukrajine prisľúbené, že jedného dňa bude prijatá do Aliancie, uviedol generálny tajomník Stoltenberg.

.

“Som presvedčený, že budeme mať formuláciu, že Ukrajina sa stane členom Aliancie. O presnom znení toho, na čom sa presne dohodneme, sa teraz diskutuje medzi členmi NATO, ale som presvedčený, že do samitu budeme mať dobrú dohodu o rozhodnutí,” povedal na tlačovej konferencii s Blinkenom.

Stoltenberg uviedol, že vyhliadka na ukončenie vojny je spojená s “dôveryhodnosťou dlhodobých záväzkov voči Ukrajine”.

Na samite bude oznámená aj nová vojenská pomoc.

Predtým Stoltenberg uviedol, že účastníci samitu NATO vo Washingtone vyhlásia, že Ukrajina musí vyhrať vojenský konflikt, aby sa mohla stať členom aliancie.

Rovnakú myšlienku zopakoval na druhý deň hovorca Bieleho domu John Kirby.

 

11:10 –  O potrebe povolávať viac mladých mužov Kudriašov. Podporil zníženie minimálneho povolávacieho veku na 21 rokov.

.

Kudrjašov sa domnieva, že takýmto spôsobom bude môcť ukrajina “kvalitatívne prevýšiť” rusov, keďže tí majú kvantitatívnu výhodu.

Mladí ľudia sú potrební najmä na lietanie s bezpilotnými lietadlami FPV.

 

10:50 – Zmluva o komplexnom strategickom partnerstve medzi Ruskom a KĽDR stanovuje pomoc v prípade agresie voči jednému z účastníkov – Putinovi.

 

10:30 – Putin daroval Kim Čong-unovi nový Aurus, admirálsky dýku a čajovú súpravu, uviedol asistent ruského prezidenta Jurij Ušakov.

Putin daroval Kim Čong-unovi nový Aurus, admirálsky dýku a čajovú súpravu
Putin daroval Kim Čong-unovi nový Aurus, admirálsky dýku a čajovú súpravu

09:57 – Putinove kľúčové vyhlásenia počas jeho návštevy v Pchjongjangu:

.

– Bol pripravený dokument, ktorý sa stane základom vzťahov medzi oboma krajinami na mnoho rokov;

– Vzájomné vzťahy medzi oboma krajinami sú založené na princípoch rovnosti a vzájomného rešpektovania záujmov;

– Rusko bojuje proti desaťročia vnucovanej “hegemonistickej politike, imperialistickej politike Spojených štátov a ich satelitov”.

– Moskva vysoko oceňuje “dôslednú a neochvejnú podporu” Pchjongjangu ruskej politike vrátane politiky na Ukrajine;

– Výdobytky predchádzajúcich generácií sú “dobrým základom” pre rozvoj vzťahov medzi Ruskom a KĽDR. Napríklad v roku 1945 sovietski vojaci bojovali s kórejskými vlastencami za oslobodenie Kórey od japonských útočníkov;

– Pchjongjang sa za posledných 24 rokov zmenil;

– Nové stretnutie sa môže uskutočniť v Moskve.

.

 

09:19 – Ukrajinské ozbrojené sily už druhýkrát zaútočili na objekt na ruskom území ukrajinskými raketami s dosahom, ktorý by mohli dosiahnuť ATACMS, informoval americký Inštitút pre štúdium vojny.

V noci na 18. júna ukrajinské rakety Neptun upravené na zasahovanie pozemných cieľov zasiahli ropný terminál Jugneftechimtransit v prístavnej obci Čuška v Krasnodarskom kraji neďaleko Kerčského prielivu.

Informovali o tom ukrajinské masmédiá s odvolaním sa na svoje zdroje. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že predmetná raketa bola zachytená. Miestni obyvatelia hlásili výbuch a požiar.

 

.

08:13 – V kyjevskej štvrti Obolon bolo rozbité auto vojenského dôstojníka a šesť ďalších civilných áut, informovali verejné médiá.

Pripomenieme, že v poslednom čase sa na Ukrajine pravidelne podpaľujú vojenské vozidlá.

 

08:02 – Estónsko je pripravené diskutovať o vyslaní svojich vojakov na Ukrajinu, pre krajinu to nie je červená čiara, uviedla pre ukrajinské médiá estónska veľvyslankyňa v Kyjeve.

 

07:57 – Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State potvrdzuje postup Ruskej federácie smerom na Toreck (ako včera informovali ruské kanály Telegramu)

Podľa jej údajov ruské jednotky postúpili zo smeru bývalého kontrolného stanovišťa Majorsk smerom k obciam Družba a Severnoje.

Týmto smerom vedie priama cesta smerom na Toreck. Ďalší postup je v oblasti obce Alexandropol južne od Nového Jorku.

postup Ruskej federácie smerom na Toreck
postup Ruskej federácie smerom na Toreck

7:43 – Ruské médiá píšu o ofenzíve a “prielome” Ruskej federácie pri Torecku a Novom Jorku v Doneckej oblasti.

Uvádza sa, že od včera prebieha v tomto smere masívna delostrelecká príprava.

Ukrajina prielom nepotvrdila. Generálny štáb AFU však vo svojom večernom súhrne napísal o aktivizácii nepriateľa v tomto smere.

“Na toreckom smere sa ruskí okupanti aktivizovali a začali naraz päť útočných akcií – v oblastiach osád Nový Jork, Sever a Juh. Ukrajinské obranné sily kontrolujú situáciu a dávajú agresorovi odpor”, – uviedla GŠU.

Mapa

7:27 – Program maďarského predsedníctva EÚ na nasledujúcich šesť mesiacov nezahŕňa podporu Ukrajiny.

Informovala o tom stanica Deutsche Welle s odvolaním sa na vyhlásenie maďarského zástupcu pri EÚ Bálinta Ódora. Na otázku DW, akú líniu možno očakávať vo vzťahu k Rusku, ktoré vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine, ako aj v oblasti pomoci Kyjevu, Ódor uviedol, že Budapešť “bude pozorne sledovať vývoj a podľa potreby zahrnie do programu všetky potrebné aspekty”.

Maďarsko zároveň pomenovalo sedem priorít svojho nadchádzajúceho predsedníctva v Rade EÚ. Medzi nimi je aj boj proti nelegálnej migrácii.

.

Budapešť sa ako predsedajúca krajina Rady EÚ zameriava aj na “vyváženie” procesov rozširovania EÚ, konkrétne na pozadí zrýchleného postupu udeľovania kandidátskeho štatútu “trojici” Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko, na zintenzívnenie činnosti EÚ v tejto oblasti týkajúcej sa západného Balkánu, uviedol na brífingu v Bruseli stály predstaviteľ Maďarska pri EÚ Bálint Ódor.

 

7:11 – Švédsky parlament schválil obrannú dohodu s USA, na základe ktorej krajina poskytne americkej strane prístup do 17 vojenských zariadení

 

7:05 – Putin pricestoval na štátnu návštevu Severnej Kórey, na letisku ho privítal Kim Čong-un

 

7:00 – Vojna na Ukrajine 18. júna 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Kyjev márne odmieta návrhy na rokovania, každá ďalšia ponuka z Moskvy bude horšia ako tá predchádzajúca, povedal podpredseda Bezpečnostnej rady Medvedev.

– Podľa súhrnu ruského ministerstva obrany ukrajinské jednotky za posledných 24 hodín stratili až 1 840 vojakov.

– Ruské jednotky zničili radarovú stanicu a dve odpaľovacie zariadenia ukrajinského systému protivzdušnej obrany S-300 a zasiahli aj sklad, z ktorého sa distribuovali západné zbrane a vojenské vybavenie, uviedlo ministerstvo obrany.

– Hackerská skupina RaHDit zverejnila údaje viac ako 1,2 tisíc prevádzkovateľov ukrajinských bezpilotných lietadiel, najmä tých, ktorí sa podieľali na útokoch na letiská v Kalužskej, Riazanskej a Saratovskej oblasti.

– Taliansko môže poslať na Ukrajinu nielen systém protivzdušnej obrany Samp-T, ale aj rakety dlhého doletu Storm Shadow, informoval denník Fatto Quotidiano.

– Francúzsko môže previesť na Ukrajinu len šesť stíhačiek Mirage 2000-5 z 26 dostupných, informovali noviny Valeurs Actuelles.

– Ukrajinská poslankyňa a šéfka osobitnej komisie Rady Ustinová obvinila USA, že zámerne zdržiavajú výcvik Ukrajincov na pilotovanie stíhačiek F-16 – do konca roka bude pripravených len 20 pilotov.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:00

Tím zámorskej NHL Vancouver Canucks podpísal novú trojročnú zmluvu s útočníkom Nilsom Höglanderom. Švédsky hokejista zarobí ročne 3 milióny amerických dolárov. Klub o tom informoval na svojom webe. Kontrakt začne platiť v sezóne 2025/26.

13:45

Český zahraničný obchod skončil v auguste s prebytkom. TASR o tom informuje na základe správy Českého štatistického úradu (ČSÚ). Bilancia českého zahraničného obchodu s tovarmi skončila v auguste v bežných cenách s prebytkom 14,3 miliardy Kč (564,17 milióna eur), uviedol vo svojom predbežnom odhade ČSÚ. To bol o 20,3 miliardy Kč lepší výsledok ako v rovnakom mesiaci pred rokom.

13:43

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok oznámila, že od 17. augusta začala trestné stíhanie proti 14 zahraničným novinárom za nelegálne prekročenie hraníc medzi Ukrajinou a ruskou Kurskou oblasťou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ako uvádza Reuters, za nelegálne prekročenie hraníc hrozí podľa ruského zákona až päťročné väzenie.

13:39

Vládna strana Gruzínsky sen opäť iniciuje procedúru impeachmentu proti prezidentke Salome Zurabišviliovej. Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to v pondelok uviedol predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili, píše TASR.

Dôvodom na odvolanie z funkcie sú podľa Papuašviliho cesty Zurabišviliovej do zahraničia – do Paríža, Bruselu, Berlína a Varšavy – bez súhlasu vlády.

Emmanuel Macron Salome Zurabišviliová
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová pózujú pred začiatkom frankofónneho summitu pred Elyzejským palácom v Paríži
13:24

Od začiatku roka podľahlo v Nigérii cholere už viac než 350 ľudí, čo proti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje 239-percentný nárast. Vyplýva to z údajov Nigérijského centra pre kontrolu chorôb.

13:22

Slováci všetkých generácií čoraz častejšie používajú sociálne médiá. 95 % používateľov internetu ich navštevuje aspoň raz týždenne. Každý deň ich používa 87 % respondentov. Informovala o tom spoločnosť AMI Digital na základe svojho prieskumu AMI Digital Index. Zúčastnilo sa na ňom 1031 používateľov internetu zo Slovenska.

13:21

Miera nezamestnanosti je na Slovensku stabilná, najväčší dopyt je po zahraničných pracovníkoch. Zamestnávateľom chýbajú najmä zamestnanci v priemysle, naopak administratívne služby zaznamenali v posledných mesiacoch nárast nových pracovníkov a miera voľných pracovných miest v tejto sfére klesala.

12:53

Neďaleko izraelského veľvyslanectva v Kodani došlo znova k výbuchu. Oznámila to tamojšia polícia.

12:36

Ruský súd odsúdil Američana Stephena Hubbarda na šesť rokov a desať mesiacov v trestaneckej kolónii pre obvinenia, že na Ukrajine bojoval ako žoldnier. V samostatnom prípade udelil súd v meste Voronež väzenský trest vo výške sedem rokov a jeden mesiac ďalšiemu americkému občanovi Robertovi Gilmanovi za násilie proti väzenskému personálu.

12:34

Izraelská armáda do vojenskej operácie v Libanone nasadila ďalšiu – v poradí už tretiu – divíziu, ktorá bude použitá v pozemnom boji proti proiránskemu militantnému hnutiu Hizballáh.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadšenci lietajúcich šarkanov počas podujatia Šarkaniáda na lúke pod Jedľovinou vo Varíne

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali