To najdôležitejšie z Ukrajiny – Varšava pripravuje zásoby vody a generátory elektrickej energie v krytoch

❚❚

Kyjev 18. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk, telegram)

Aktualizované 18. júna 2024 20:19

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke bytový dom zničený po neustálom ostreľovaní v meste Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

20:15 – To hlavné z večerného príhovoru Zelenského:

.

1. Informoval o príprave zahraničnopolitických krokov, ktoré by mali byť dejiskom druhého samitu o Ukrajine.

2. Rozprával o svojom stretnutí s predsedom litovského parlamentu.

.

 

17:50 – Taliansko odovzdá Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow.

Rakety môžu byť súčasťou deviateho balíka vojenskej pomoci Ukrajine. Jeho súčasťou môžu byť aj systémy protivzdušnej obrany SAMP/T.

 

15:35 – Taliansko považuje Putinove podmienky pre mierové rozhovory za neprijateľné, hoci podľa neho obsahujú “určité posolstvo”.

.

“Niet pochýb o tom, že návrh obsahuje určité posolstvo, ale nie je vhodný. Mier je iná vec a my na ňom budeme naďalej pracovať,” povedal taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v parlamente.

Zároveň uviedol, že samit vo Švajčiarsku umožnil účasť Ruskej federácie na budúcich stretnutiach o mierovom urovnaní.

 

14:45 – Situácia na fronte 18. júna 2024:

.

 

14:30 – Dedina Slatino neďaleko Charkova bola zasiahnutá leteckým útokom, informovali miestne úrady.

Poškodené boli obytné domy a administratívne budovy.

 

14:15 – Varšava pripravuje zásoby vody a generátory elektrickej energie v krytoch, uviedol primátor poľského hlavného mesta, ktorý zdôraznil, že je potrebné byť pripravený na “akúkoľvek situáciu”

 

14:03 – Pašinjan sa stretol s námestníkom ministra zahraničných vecí USA Richardom Vermom. Na stretnutí povedal, že je dôležité rozvíjať dvojstranný strategický dialóg.

 

13:13 – Rusko sa pripravuje na ofenzívu smerom na Borovú v Charkovskej oblasti.

Deep state informuje, že Rusi v oblasti od Raigorodky po Novovodjanoje vybudovali údernú päsť: až 10 000 pešiakov a 450 vojenských vozidiel vrátane 200 delostreleckých systémov.

.

Rusi si vybudovali početnú prevahu nad AFU a posledné tri týždne nepriateľ sondoval ukrajinskú obranu nepretržitými útokmi.

Rusko sa pripravuje na ofenzívu smerom na Borovú v Charkovskej oblasti
Rusko sa pripravuje na ofenzívu smerom na Borovú v Charkovskej oblasti

11:09 – Taliansko odovzdá Storm Shadow Ukrajine, informoval denník Fatto Quotidiano s odvolaním sa na svoje zdroje.

Rakety dlhého doletu majú byť zahrnuté do ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ríma spolu so systémom protivzdušnej obrany Samp-T, ktorý bude oznámený do konca mesiaca.

 

10:08 – Európska komisia zriadila komisiu pre audit, ktorá má monitorovať finančné prostriedky pridelené Ukrajine a predchádzať možnej korupcii.

.

Príslušné rozhodnutie bolo uverejnené na webovej stránke EÚ.

Agentúra bola zriadená v rámci fondu pomoci 2028. Bude pozostávať z troch členov a bude mať sídlo v Bruseli, zatiaľ čo samostatný sekretariát bude sídliť v Kyjeve.

Ročne sa uskutoční najmenej šesť zasadnutí komisie a najmenej šesť návštev Kyjeva.

 

09:02 – USA “úmyselne zdržujú” výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16, uviedla šéfka komisie Najvyššej rady pre zbrane a muníciu Oleksandra Ustinová.

.

Tvrdí, že z tohto dôvodu budeme mať do konca roka “menej vycvičených pilotov ako stíhačiek”.

Osem pilotov sa školí v Arizone. Ukrajina požiadala o výcvik ďalších desiatich, ale žiadosť bola zamietnutá, pretože iné krajiny si rezervovali výcvikové miesta skôr a Washington nemôže porušiť svoje záväzky voči nim.

Predstaviteľ Pentagónu tiež tvrdil, že ukrajinskí piloti majú problémy so znalosťou angličtiny a letovým programom, čo spôsobuje, že “pokrok vo výcviku na stíhačkách F-16 je dosť slabý”.

Ustinová označila takéto tvrdenia za “smiešne”.

“Nie sú to argumenty, sú to výhovorky a oni s nimi prichádzajú znova a znova,” povedala.

Ďalších 12 pilotov študuje v Dánsku. Rumunský program sa ešte nezačal.

 

.

08:59 – Nie je jasné, kedy a kde sa uskutoční ďalší mierový samit o Ukrajine. Uviedol to vedúci odboru medzinárodnej bezpečnosti švajčiarskeho ministerstva zahraničných vecí Gabriel Lüchinger.

“Určite sa nebude konať v Európe alebo na Západe. Diskutovali sme o tom so zainteresovanými krajinami v Bürgenstocku. Teraz je na nich, aby sa rozhodli. Myslím si, že v najbližších týždňoch sa niečo zmení. Uvidíme, ako sa to vyvinie,” povedal v rozhovore pre rozhlas SRF.

Za jednu z týchto pravdepodobných krajín označil Saudskú Arábiu.

Úradník tiež označil neúčasť Číny na samite v Bürgenstocku za “zlyhanie”. “Bez Číny neexistuje žiadne riešenie,” dodal.

Okrem toho je podľa Lühingera potrebné zapojiť do rokovaní aj Rusko.

“Samozrejme, Švajčiarsko má vzťahy s Ruskom. Vytvorili sme základ na to, aby sme tento proces začali teraz. Je úplne jasné, že Rusko je potrebné nejakým spôsobom integrovať,” povedal diplomat.

 

.

07:43 – USA uviedli, že Západ stále pracuje na mechanizme prevodu ziskov z ruských aktív na Ukrajinu. Koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby nekomentoval podrobnosti tohto procesu.

 

07:30 – Hlavná myšlienka z Putinovho článku v novinách Nodong Shinmun, ktorý bol uverejnený pred návštevou ruského prezidenta v KĽDR:

– Pchjongjang bol a zostáva naším verným podporovateľom a zástancom, pripraveným rozhodne sa postaviť proti kolektívnej snahe Západu zabrániť vytvoreniu multipolárneho svetového poriadku;

– Ruská federácia vysoko oceňuje pevnú podporu KĽDR ruskej špeciálnej operácii na Ukrajine;

– Rusko podporuje KĽDR a hrdinský kórejský ľud v ich konfrontácii so zákerným, nebezpečným a agresívnym nepriateľom, v ich boji za nezávislosť, identitu a právo vybrať si vlastnú cestu rozvoja;

– Ruská federácia a KĽDR budú rozvíjať humanitárnu spoluprácu medzi oboma krajinami;

.

– Plánuje sa zintenzívnenie akademickej mobility medzi ruskými a kórejskými univerzitami, zvýšenie počtu vzájomných turistických ciest, kultúrnych, vzdelávacích, mládežníckych a športových výmen;

– Moskva a Pchjongjang budú rozvíjať alternatívne mechanizmy obchodu a vzájomného zúčtovania mimo kontroly Západu a spoločne sa postavia proti nelegitímnym jednostranným obmedzeniam.

 

07:15 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že zatiaľ neexistuje konsenzus o členstve Ukrajiny v aliancii a “väčšinové hlasovanie nestačí”.

“Ukrajina sa stane členom NATO, keď dosiahneme konsenzus. Väčšina hlasov nestačí, rozhodnutie musíme prijať jednomyseľne,” povedal.

Stoltenberg zároveň vysvetlil, že “vo vhodnom čase by sa Ukrajina mala bezodkladne stať členom NATO”, ale to si podľa neho vyžaduje aj “úplné ukončenie konfliktu”.

“Musíme si byť istí, že konflikt bude ukončený, a nie pozastavený,” dodal.

.

 

07:00 – 17. júna 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

– Putin vymenoval Leonida Gornina za prvého námestníka ministra obrany a Annu Civilevovú a Pavla Fradkova za námestníkov ministra, zatiaľ čo Ruslan Calikov, Nikolaj Pankov a Taťjana Ševcovová boli uvoľnení z funkcií námestníkov ministra obrany

– Efektivita švajčiarskej konferencie o Ukrajine smeruje k nule, tvrdí Peskov

– Kumulatívne straty ukrajinských jednotiek za deň dosiahli až 1 775 ľudí, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Jednotky skupín Sever a Juh zlepšili svoje postavenie na frontovej línii, skupiny Západ a Východ zaujali výhodnejšie pozície a skupina Stred zlepšila svoje taktické postavenie, uvádza sa v súhrne ruského ministerstva obrany

– Časť obce Novaja Kachovka a šesť obcí v Chersonskej oblasti bolo v dôsledku ostreľovania AFU vyradených z prevádzky, uviedol Saldo

.

– Niektoré krajiny, ktoré “majú tradične dobré vzťahy s Ruskom”, ponúkli Kyjevu na samite vo Švajčiarsku po prvýkrát svoje komunikačné kanály s Moskvou, uviedol ukrajinský ombudsman Lubinec.

– Z ukrajinských väzníc bolo prepustených viac ako 2 750 osôb, ktoré už odišli slúžiť do ukrajinských ozbrojených síl, medzi nimi aj osoby odsúdené za obchodovanie s drogami, krádeže telefónov, ozbrojené útoky a vraždy, uviedol denník Washington Post

– Hovorca ukrajinských vzdušných síl uviedol, že nemožno očakávať žiadny rýchly efekt z dodávky stíhačiek F-16 do Kyjeva, pretože piloti si musia “zvyknúť na vzdušný priestor”.

 

06:30 -Ruské jednotky postúpili na troch miestach v Pokrovskom okrese.

.

Podľa informácií Deep State publick sa postupovalo v oblasti Archangeľskoje, Sokol a Umanske.

Ruské jednotky postúpili na troch miestach v Pokrovskom okrese
Ruské jednotky postúpili na troch miestach v Pokrovskom okrese

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

20:02

Krízou zmietaný nemecký automobilový koncern Volkswagen opäť znížil svoje vyhliadky v tomto roku. Koncern pôvodne počítal so zvýšením dodávok o 3 % v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahli 9,2 milióna vozidiel. V piatok po uzavretí burzy oznámil, že aktuálne očakáva predaj na úrovni len okolo 9 miliónov vozidiel.

19:40

Európske akciové trhy v piatok vzrástli a uzavreli na nových rekordných maximách. Podporili ich správy o čínskych stimuloch, nové údaje o inflácii z Európy, ako aj údaje z ekonomiky USA.

19:28

Päť ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane, zatiaľ čo ďalších desať utrpelo zranenia. Oznámilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali