To najdôležitejšie z Ukrajiny: Takáto je situácia s údajným stiahnutím brigád ukrajinských ozbrojených síl z okolia Volčanska

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Takáto je situácia s údajným stiahnutím brigád ukrajinských ozbrojených síl z okolia Volčanska

Kyjev 10. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko, telegram)

Aktualizované 10. júna 2024 19:47

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Raketový útok na Charkov
Na snímke policajti zakrývajú telo obete po raketovom útoku ruskej armády na obytný dom v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny

18:40 – Situácia na fronte 10. júna 2024

Reklama
Situácia na fronte 10. júna 2024
Situácia na fronte 10. júna 2024
Situácia na fronte 10. júna 2024
Situácia na fronte 10. júna 2024

18:00 – Situácia s údajným stiahnutím brigád ukrajinských ozbrojených síl z okolia Volčanska je v skutočnosti takáto:

– Všetky jednotky ukrajinskej armády rozmiestnené pri Volčansku z iných smerov sú stále na mieste a manévrujú nanajvýš v desaťkilometrovej zóne okolo mesta. Inými slovami, zatiaľ sa nehovorí o ich „stiahnutí na obnovu“.

Reklama

– Prinajmenšom 42. UMBr a 82. ODŠBr AFU, ktoré sem boli presunuté z Časov Jaru a zo záporožského smeru, ako pred rokom po prvých dvoch týždňoch ofenzívy, sa dopĺňajú z brigád TRO, aby pokryli súčasné straty, ktoré sú porovnateľné s tými, ktoré AFU utrpela v roku 2023 počas ofenzívy.

– Jednotky teritoriálnej obrany sa kvôli pohodliu rozdeľujú na malé prápory po 200 – 250 mužov a po prijatí malého množstva munície a techniky (a v niektorých prípadoch aj bez tohto postupu) sa posielajú zapchať krídla Volčanska.

– V “umení” skrytých presunov sa od protiofenzívy nič nezmenilo: pešie kolóny sú dobre viditeľné z dronov vo dne aj v noci, ich rýchlosť je pomalá – pre všetkých nie je dostatok dopravných prostriedkov. Hlavné straty tieto kolóny utrpia počas pochodu na pozície, nie v bojoch.

– Nalievanie pochodových práporov (pechoty) do brigád umožňuje AFU stiahnuť časť techniky na údržbu a drobné opravy, po ktorých sa mechanizované jednotky pokúsia opäť vstúpiť do boja.

– Dochádza ku klasickej (podobnej ako minulý rok) výmene pechoty za možnosť získať čas na preskupenie, opravy, oddych, spánok a liečenie. Z tohto dôvodu vzniká falošný pocit stiahnutia jednotiek z bojiska, hoci v skutočnosti k nemu ešte nedochádza.

Reklama

 

17:05 – Poľský prezident Andrzej Duda podpísal novelu zákona, ktorá predlžuje obdobie legálneho pobytu Ukrajincov v jeho krajine.

Informovala o tom tlačová služba poľskej prezidentskej kancelárie.

Podľa novely sa doba legálneho pobytu ukrajinských vojnových utečencov v Poľsku predlžuje z 30. júna 2024 na 30. septembra 2025. To umožní Ukrajincom naďalej mať prístup k zdravotníckym službám, rodinným a sociálnym dávkam.

Podpísaná novela stanovuje vyplácanie pomoci na vzdelávanie a pomoci Dobrý štart ukrajinským občanom v závislosti od toho, či dieťa študuje v poľskej vzdelávacej inštitúcii, ako aj definuje maximálne 36-mesačné obdobie, počas ktorého sa ukrajinskí žiaci môžu zúčastňovať na ďalších bezplatných kurzoch poľského jazyka.

Reklama

 

16:20 – V zbrojárskej továrni Mesko v meste Skarzysko-Kamienna (Poľsko), kde dnes došlo k výbuchu, sa vyrábali zbrane a munícia, okrem iného aj pre Ukrajinu, uviedla Gazeta Wyborcza.

Podľa jej informácií spoločnosť v novembri 2022 podpísala zmluvu s americkým ministerstvom obrany o dodávke prenosných protilietadlových raketových systémov Piorun, ktoré mal Pentagón previesť na Ukrajinu.

Podľa šéfky spoločnosti Elżbiety Sreniawskej došlo k výbuchu v palivovom centre rakiet, pri ktorom zahynul jeden zamestnanec spoločnosti a ďalší utrpel zranenia.

Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa, ako píšu noviny, v roku 2021 došlo v tomto závode k dvom výbuchom, v oboch prípadoch v dôsledku nedodržania bezpečnostných predpisov.

Poľský premiér Donald Tusk medzitým uviedol, že do výbuchu v zbrojárskej továrni Mesko na juhu krajiny neboli zapojené „vonkajšie sily“.

Podľa neho úrady momentálne nemajú žiadne takéto informácie

 

15:45 – Tempo mobilizácie na Ukrajine sa po nadobudnutí platnosti nového zákona výrazne zvýšilo, uviedol tajomník Výboru VR pre národnú bezpečnosť Kostenko.

“Mobilizácia sa teraz zvýšila. Za posledný mesiac sme získali možno toľko, ako za posledných šesť mesiacov. Za posledné štyri mesiace. Najväčší (nábor) sme mali v máji,“ povedal Kostenko ukrajinským médiám.

Reklama

Podotýkame, že predtým sa predpokladalo, že zákon o mobilizácii môže ovplyvniť jej tempo najskôr v polovici júla. Práve do tohto času budú musieť všetci Ukrajinci povinní vojenskou službou aktualizovať svoje údaje v TCC. Nie je veľmi jasné, čo presne sa za posledný mesiac zmenilo v práci vojenských komisií, že sa tempo mobilizácie zvýšilo šesťnásobne (ak je to pravda).

 

14:55 – Čína vyzvala na zvolanie „skutočnej mierovej konferencie, ktorú by uznalo Rusko aj Ukrajina“.

Vyhlásil to čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi na stretnutí BRICS v ruskom Nižnom Novgorode.

Zároveň uviedol, že Peking je „pripravený rozvíjať vzťahy s Moskvou a spoločne čeliť vonkajším odstrašujúcim silám“.

Reklama

Lavrov poďakoval Číne za to, že sa odmietla zúčastniť na samite vo Švajčiarsku.

 

14:00 – Americký senátor Lindsey Graham (republikán) uviedol, že Ukrajinci „majú v rukách 10-12 biliónov dolárov dôležitých nerastných surovín“.

“Mohli by byť najbohatšou krajinou v Európe. Nechcem dať tieto peniaze a aktíva Putinovi, aby sa o ne podelil s Čínou. Ak Ukrajine pomôžeme teraz, môže sa stať najlepším obchodným partnerom, o akom sme kedy mohli snívať. A tieto peniaze môže využiť Ukrajina a Amerika. Situácia na Ukrajine je veľmi dôležitá,“ povedal Graham.

 

Reklama

13:19 – Použitie taktických jadrových zbraní zo strany Ruska „by mohlo spôsobiť Západu ohromujúci šok bez toho, aby to nevyhnutne vyvolalo plnohodnotnú jadrovú vojnu“.

Tento názor vyjadrila agentúra Reuters, keď komentovala novú etapu taktických jadrových cvičení, ktoré sa začali v Bielorusku, spojenec Ruska.

Zároveň „riziko spustenia cyklu eskalácie by bolo obrovské“, spresňuje agentúra.

Podľa geolokačných údajov potvrdených agentúrou Reuters sa prvá fáza týchto cvičení uskutočnila minulý mesiac v regióne Achtuba na juhu Ruska a zahŕňala rakety Iskander a Kinžal.

Bieloruský minister obrany Chrenin dnes uviedol, že armády Bieloruska a Ruska začali druhú spoločnú etapu cvičenia.

 

11:50 – Na mierový samit vo Švajčiarsku sa prihlásilo 90 štátov, uviedla predsedníčka Viola Amherdová.

Reklama

„K dnešnému dňu sa zaregistrovalo 90 štátov, polovica z nich je z Európy a Severnej Ameriky, druhá polovica z Južnej Ameriky, Afriky, Blízkeho východu a Ázie,“ povedala Amherdová.

 

11:17 – Na Krym v noci zaútočilo najmenej 12 rakiet ATACMS, tvrdia ruské blogy a tvrdia, že útok bol odrazený.

Terčom útoku boli údajne štvrte Černomorskoje, Jevpatorija a Džankoj.

Ukrajinské blogy uvádzajú, že paľby boli zaznamenané v čistom poli, a naznačujú, že boli zasiahnuté odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany, radarové stanice a iné zariadenia.

Ukrajina a Rusko útok oficiálne nepotvrdili ani nekomentovali. Ruské ministerstvo obrany sa dnes večer vyjadrilo len k útoku dronu na Brjanskú oblasť.

Na Krym v noci zaútočilo najmenej 12 rakiet ATACMS
Na Krym v noci zaútočilo najmenej 12 rakiet ATACMS

10:10 –  Niektoré stíhačky F-16 odovzdané AFU nebudú nasadené na Ukrajine, uviedol šéf letectva na veliteľstve vzdušných síl Serhij Holubcov.

Reklama

Súdiac podľa jeho slov tieto lietadlá nebudú vzlietať zo zahraničných letísk, aby plnili bojové úlohy na Ukrajine.

“Niektoré z nich zostanú v tých strediskách, kde sa školia naši piloti a letecký personál. Určitý počet lietadiel bude uložený na bezpečných leteckých základniach, nie na Ukrajine, aby sa tu nestali terčom. A to bude naša rezerva pre prípad potreby výmeny poškodených lietadiel, počas bežnej údržby. To znamená, aby sme mohli mať neustále určitý počet lietadiel v operačnej štruktúre, ktorý bude zodpovedať počtu pilotov, ktorých budeme mať. Bude viac pilotov – bude viac lietadiel na Ukrajine”, – povedal Golubcov.

Pripomenieme, že Rusi predtým pohrozili, že budú bombardovať západné letiská, ak z nich budú štartovať ukrajinské F-16, aby sa zúčastnili na vojenských operáciách na Ukrajine.

 

07:40 – Britské médiá uviedli, že Ukrajina plánuje „teroristické aktivity“, pri ktorých budú napadnuté ruské školy a iná civilná infraštruktúra.

Pre denník Daily Express to uviedol Nicholas Drummond, obranný a bezpečnostný analytik.

Podľa neho by sa to mohlo začať, ak Ukrajina začne zlyhávať alebo ak jej budú nanútené nevýhodné mierové podmienky.

Reklama

„Ukrajina bude chcieť vykonávať teroristické aktivity v Rusku, ak Rusko na Ukrajine zvíťazí alebo získa akékoľvek víťazstvo. Myslím si, že Ukrajina bude viesť protipovstaleckú kampaň vo vnútri Ruska a bude oveľa ničivejšia ako všetko, čo sme videli na frontovej línii,“ povedal Drummond.

Tieto „aktivity budú podľa neho zahŕňať bombardovanie škôl, bombardovanie infraštruktúry… začne sa to vážne, ak bude Zelenskému nanútená akákoľvek mierová dohoda“.

„Takéto útoky by mohli byť pre Ukrajinu neúspešné, ak by Rusko zvíťazilo na Ukrajine alebo získalo akékoľvek víťazstvo. O tom niet pochýb. Myslím si, že toto je pre Putina desivejšie ako konvenčná vojna, pretože ak Ukrajinci rozpútajú túto teroristickú kampaň v Rusku, veľmi rýchlo stratí moc, pretože ľudia si povedia: ‘Neurobili ste dosť, aby ste to zastavili’,“ povedal britský expert.

 

07:20 – Ozbrojené sily Ukrajiny v sobotu večer údajne zasiahli ruskú výsadkovú loď v Azovskom mori. Informovala o tom britská televízia Sky News s odvolaním sa na zdroje na Ukrajine.

Ruská armáda využíva takéto lode na prepravu munície a nákladu do Mariupola, odkiaľ sa ďalej prepravujú na frontovú líniu.

Podľa zdroja bolo plavidlo piatou zo siedmich vyloďovacích lodí tejto triedy, ktoré boli potopené alebo „znefunkčnené“ v dôsledku ukrajinských útokov.

Reklama

Ukrajina a Rusko ale úder oficiálne nepotvrdili.

 

07:00 – Hlava Čečenska Ramzan Kadyrov tvrdí, že sa zmocnil dediny Ryževka v Sumskej oblasti na Ukrajine.

Nachádza sa v blízkosti hraníc, v susedstve ruskej obce Tetkino.

Kadyrov na svojom kanáli Telegram zverejnil video, na ktorom sú vidieť údery na dedinu. Na konci videa je zobrazený ruský vojenský dôstojník s ruskou vlajkou a potom je samostatne zobrazená tabuľa s nápisom „Ryževská dedinská rada“.

Žiadne iné dôkazy o obsadení dediny neexistujú. Ukrajina to nepotvrdila.

 

Reklama

06:30 – 9. júna 2024. Hlavné z ruského:

– Balickij: AFU dochádzajú muži, „ masových útokov“ na frontovej línii je čoraz menej;

– „Dynamika víťazstva“ v konfrontácii na Ukrajine je momentálne na strane Ruska, povedal generál francúzskych ozbrojených síl vo výslužbe Vincent Deporte;

– Jednotky skupín síl „Sever“ a „Juh“ zlepšili svoje postavenie na frontovej línii, porazili AFU a odrazili protiútoky, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Skupiny „Západ“ a „Východ“ zaujali výhodnejšie pozície, zatiaľ čo skupina „Stred“ zlepšila svoje taktické postavenie, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ukrajina je dnes priamo kontrolovaná a plne podporovaná USA a krajinami NATO, povedal Medvedev;

Reklama

– Ukrajina dosiahla dohody o dodávkach nových systémov protivzdušnej obrany: niektoré sa očakávajú čoskoro, iné sa objavia na jeseň, povedal Zelenskyj.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali