To najdôležitejšie z Ukrajiny — Ukrajina zaútočila na jadrovú elektráreň

❚❚

Kyjev 7. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP, Telegram)

Aktualizované 7. apríla 16:41

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine ukrajinský vojak
Na snímke ukrajinský vojak kľačí a modlí sa v kostole zničenom po leteckom útoku ruskej armády v meste Orichiv, ktoré sa nachádza na frontovej línii v ukrajinskej Záporožskej oblasti

16:40 – Volodymyr Zelenskyj povedal, že bez podpory Kongresu USA, ktorý musí schváliť vojenskú pomoc, bude pre Ukrajinu ťažké nielen zvíťaziť, ale aj zostať nezávislým štátom.

.

Povedal to počas video stretnutia s veľvyslancami charitatívnej platformy UNITED24.

“Bez tejto podpory Kongresu bude pre nás ťažké nielen zvíťaziť, ale aj zostať existovať. Preto je dôležité, aby sme spoločne robili veľmi konkrétne veci,” povedal prezident vo videu zverejnenom na jeho kanáli Telegram.

.

 

16:35 – Prečo sa ostreľovanie Charkova stalo častejším?

Možno uviesť niekoľko bodov.

Po prvé, od polovice marca sa ukrajinsko-ruská hranica v Belgorodskej oblasti skutočne stala novou aktívnou frontovou líniou. V dôsledku toho sa dramaticky zvýšil počet ruských úderov na pohraničné oblasti v Charkovskej a Sumskej oblasti.

Po druhé, Charkov je teraz dosiahnuteľný modernizovanými verziami ruských KAB, ktoré môžu zasiahnuť na vzdialenosť 90 kilometrov.

.

Po tretie, súdiac podľa publikácií na ruských vojenských blogoch, vďaka neustálemu používaniu špionážnych dronov ruská armáda vytvorila vizuálnu kontrolu nad Charkovom a dokázala rýchlo identifikovať ciele a korigovať paľbu.

Ostreľovanie energetických zariadení v Charkove je tiež v súlade so stratégiou Ruska spôsobiť kritické škody na ukrajinskej energetickej infraštruktúre.

Schopnosť systémov protivzdušnej obrany chrániť mesto je zároveň obmedzená vzhľadom na blízkosť hranice s Ruskou federáciou a veľmi krátky čas letu prostriedkov ničenia.

 

14:00 – Zelenskyj uviedol, že o ruských úderoch na Charkov a východné regióny Ukrajiny hovoril so šéfom Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Maljukom, šéfom GUR Budanovom a ministrom vnútra Klimenkom.

.

Povedal, že diskutovali o “konkrétnej reakcii” na ostreľovanie.

“Pracujeme na tom, aby sme našim ľuďom zabezpečili spoľahlivú obranu. Pripravujeme odpoveď pre nepriateľa – veľmi konkrétnu a spravodlivú,” napísal Zelenskyj.

Napísal tiež, že s hlavným veliteľom Syrským diskutoval o situácii na fronte a plánoval ďalšie kroky.

 

13:50 – Ako uviedol primátor mesta Igor Terechov, v dôsledku ruského ostreľovania došlo k rozsiahlym škodám na energetickom systéme mesta Charkov.

Podľa neho mesto zaviedlo prísne harmonogramy výpadkov dodávok elektriny.

“Teraz sa kritická infraštruktúra zacelila. Obytným budovám poskytujeme elektrinu podľa harmonogramov, ale často sa nedodržiavajú, pretože nie je dostatočné napätie,” povedal primátor.

Povedal tiež, že mestská elektrická doprava čiastočne funguje.

“Spustili sme metro s intervalom príchodu vlakov v špičke 10-12 minút, v ostatných časoch 20 minút. V meste denne premáva určitý počet autonómnych trolejbusov a mestských autobusov,” povedal Igor Terechov.

 

.

13:15 – Ruskom menované miestne “orgány” tvrdia, že ukrajinské ozbrojené sily uskutočnili útok kamikadze dronom na Záporožskú jadrovú elektráreň.

Tvrdí sa, že jeden prílet dronu bol v oblasti jedálne, druhý v oblasti nákladného prístavu. Tvrdia tiež, že 20 minút pred útokom z elektrárne obišli experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Ukrajina to nepotvrdila.

 

12:55 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

.

– Ruské ozbrojené sily zlepšili pozície na frontovej línii v smere na Avdejevku, odrazili 11 protiútokov AFU.

– Ruské ozbrojené sily zničili sklad s člnmi bez posádky, ktoré Ukrajine odovzdali krajiny NATO.

– AFU stratila v priebehu dňa na doneckom smere až 370 vojakov a jeden tank.

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva protiútoky v smere na Kupjansk, AFU stratila za deň do 30 mužov.

– Ruské ozbrojené sily na chersonskom smere zasiahli AFU v Rabotine, Mirnom v Záporoží, pri Novotjaginke a Ivanovke v Chersonskej oblasti.

.

– AFU na juhodoneckom smere stratila za deň až 135 vojakov a jeden tank.

– Ruské ozbrojené sily zničili dve odpaľovacie zariadenia systému protivzdušnej obrany S-300 a radar na zisťovanie a sledovanie vzdušných cieľov P-18.

– Ruské sily protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili 293 ukrajinských dronov a 4 strely HIMARS a Uragan MLRS.

 

12:40 – Izraelské obranné sily v nedeľu večer stiahli všetky jednotky z južnej časti pásma Gazy, informoval denník The Jerusalem Post.

Podľa novín tam teraz zostáva len jedna izraelská armádna brigáda, ktorej úlohou je zaistiť bezpečnosť koridoru spájajúceho juh Izraela s pobrežím pásma Gazy.

Pripomeňme, že predtým izraelský premiér Netanjahu opakovane vyhlásil, že má v úmysle uskutočniť vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu pásma Gazy. Proti tomu sa však postavil Biden, ktorý požadoval od Izraela, aby vyhlásil prímerie.

.

 

12:24 – V priemyselnej zóne v Charkove došlo k úderom Ruskej federácie, uviedol starosta mesta Igor Terechov.

Podľa neho boli zranení dvaja ľudia.

Predbežne Rusi útočili raketami S-300.

 

12:13 – Ukrajina očakáva, že Rusko koncom jari a začiatkom leta zintenzívni ofenzívne akcie, predovšetkým v okolí Donecka. Uviedol to šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Kirill Budanov v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD.

“Rusi sa mierne posunú smerom k Časov Jaru. Budú sa presúvať smerom k mestu Pokrovsk, strategickým smerom k Pokrovsku,” povedal Budanov.

.

Zároveň sa domnieva, že pred očakávanou ruskou ofenzívou nedôjde na fronte k výrazným zmenám: “Situácia je dosť komplikovaná, ale je pod kontrolou.”

Na rozdiel od mnohých vojenských expertov Kirill Budanov nevylučuje ukrajinskú ofenzívu v tomto roku.

Podrobnejšie sa však k tejto téme nevyjadril s odvolaním sa na to, že zodpovednosť za túto oblasť nesie generálny štáb AFU.

Pripomeňme, že predtým o tom, že Ruská federácia by mohla začať ofenzívu koncom jari alebo začiatkom leta, hovoril aj Zelenskyj.

 

11:46 – Charkov je opäť pod útokom, hlási OVA. Ozývajú sa výbuchy.

Mesto je dnes ostreľované prakticky nepretržite.

.

 

11:20 – Primátor Charkova Igor Terechov: “v meste boli zaznamenané celkovo štyri prílety. Jeden z nich vrazil do súkromného domu. Informácie o počte obetí sa spresňujú”.

 

11:05 – V Charkove dnes budú zvýšené výpadky elektriny, informuje “Ukrenergo”.

Dôvodom je skutočnosť, že v noci drony zaútočili na energetické zariadenie vysokého napätia.

Úrady regiónu predtým informovali len o zásahu dronov do obytného domu.

 

.

10:20 – Informujú o výbuchu v Krivom Rogu. Telegramové kanály píšu o pokusoch o zostrelenie nepriateľského dronu.

 

08:30 – Ruské letecké bomby ohrozujú strategické výšiny v okolí Časov Jaru.

Uviedol to hovorca skupiny ” Chortyca” Nazar Vološin v komentári pre CNN.

“Nazar Vološin, hovorca ukrajinskej armády na východe, priznal, že delostrelectvo a zvýšené používanie plánovacích bômb ohrozuje strategické výšiny okolo Chasov Jaru v Doneckej oblasti,” píše publikácia.

“Zhadzujú na nás ťažkú muníciu bez toho, aby sa priblížili ku kontaktnej línii alebo vstúpili do našej zóny protivzdušnej obrany,” povedal Vološin.

Podľa neho sa rovnaká taktika používa aj v oblasti Avdejevky. “Keď ich letectvo pracuje, je pre našich obrancov nemožné pracovať, môžu sa len skryť v úkryte,” – dodal hovorca.

.

 

08:20 – Ukrajina “sa pravdepodobne bude musieť vzdať niektorých taktických území a ustúpiť na obranyschopnejšie pozície”.

Televízia CNN citovala Jekaterinu Stepanenkovú, odborníčku z amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

Podľa nej k ústupu môže dôjsť “v niektorých bojových scenároch”.

Dôvodom je nedostatok nábojov a personálu.

.

Najpriaznivejším scenárom pre Ukrajinu pri súčasnej úrovni západnej pomoci je stabilizácia frontu, uviedol Matthew Schmidt, docent národnej bezpečnosti na univerzite v New Havene.

“Jedinou premennou, ktorá by to mohla zmeniť, je veľká ruská chyba. Spoliehať sa však na to, že váš nepriateľ niečo pokazí, nikdy nebolo dobrou stratégiou,” dodal Schmidt.

CNN však píše, že “Ukrajina tiež nie je pripravená na to, aby z týchto chýb profitovala”. Napríklad vysoký úbytok ruských jednotiek útočiacich na oblasť Avdejevky.

“Ruské sily stratili v kampani o Avdejevku najmenej tri mechanizované divízie a Ukrajina nebola schopná protiútoku v okolí Avdejevky a využiť podmienky ruského úbytku,” povedala Stepanenková.

Preto podľa nej Ukrajine nezostáva nič iné, len sa “zakopať a snažiť sa čo najlepšie predvídať, kde, kedy a s akou intenzitou budú ruské sily útočiť nabudúce”.

 

07:30 – Zelenskyj navrhol, aby Západ vybudoval na Ukrajine podzemné opravárenské strediská.

Takto bude podľa neho oprava zariadení rýchlejšia ako ich posielanie do západných krajín. To isté platí aj o vysielaní vojsk AFU na výcvik do iných štátov:

“Som presvedčený, že vycvičiť vojská tu je oveľa rýchlejšie ako posielať tam brigády.”

Zelenskyj dodal, že Ukrajina podporuje myšlienku rozmiestnenia zahraničných vojsk na hraniciach s Bieloruskom.

 

07:00 – Vojenská operácia, 6. apríla 2024. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ozbrojené sily v noci podnikli skupinový úder presnými raketami dlhého doletu a bezpilotnými lietadlami na podniky ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, vojenské letiská a miesta dočasného nasadenia zahraničných žoldnierov, uviedlo ministerstvo obrany;

– Podľa koordinátora nikolajevského podzemia Sergeja Lebedeva ruské vojská zasiahli muničný sklad v Charkove a udreli aj v blízkosti železničnej stanice v Nikopole v Dnepropetrovskej oblasti, pričom zabili a zranili ukrajinských vojakov. Okrem toho bolo zasiahnuté vojenské letisko Starokonstantinov v Chmelnickej oblasti, kde sa pripravuje nasadenie stíhačiek F-16;

– Ruský výrobca odstreľovacích pušiek s veľmi dlhým dosahom Lobaev Arms vytvára vežu na ochranu obrnených vozidiel pred ukrajinskými bezpilotnými lietadlami FPV, uviedol šéf spoločnosti;

.

– Na Gulajpolskom smere špeciálnej operácie ruská húfnica Hyacint SAU porazila v súboji americkú húfnicu M777, povedal pre RIA Novosti delostrelec 305. ussurijskej delostreleckej brigády;

– AFU pri ústupe z Avdejevky zamínovala a zničila obytné budovy – aj keby tam žili civilisti, odmínovanie celého územia mesta potrvá niekoľko mesiacov, povedal Gagin, poradca šéfa DĽR. Uviedol tiež, že ukrajinská armáda pociťuje nedostatok personálu;

– Protivzdušná obrana v službe dnes ráno zničila 10 rakiet RM-70 Vampire MLRS nad Belgorodskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany;

– Hlavný veliteľ AFU Syrskyj priznal, že situácia na východnom fronte je pre ukrajinskú armádu mimoriadne zložitá kvôli ruskej ofenzíve;

– Jednotky Dneperskej skupiny vojsk v noci zasiahli 5 nepriateľských člnov v miestach nakladania výsadku a pri pokusoch priblížiť sa k ľavému brehu Dnepra, straty AFU dosiahli celkovo až 30 vojakov;

– Podľa Ministerstva obrany Ruskej federácie ukrajinské jednotky počas dňa stratili na všetkých smeroch v zóne ŠVO viac ako 900 vojakov. Ruské jednotky zničili osem obrnených vozidiel a 18 kusov nepriateľského poľného delostrelectva.

 

06:30 – Ukrajinské ozbrojené sily v noci zostrelili 17 dronov Geraň v Charkovskej, Dnepropetrovskej a Poltavskej oblasti, informovali vzdušné sily.

Došlo aj k úderu Iskanderu z Krymu a leteckej rakety Ch-31 z Luhanskej oblasti – tie sa nepodarilo zostreliť.

V Dnepropetrovskej oblasti bolo v dôsledku pádu trosiek dronu poškodených niekoľko budov a áut v Kamenskom okrese. V obci Petrikov trosky ruskej rakety poškodili dva domy, autá a elektrické vedenie.

V Charkove bol v dôsledku zásahu dronu poškodený súkromný dom a zranený jeden človek. Drony zasiahli aj okresy Lozovskij a Charkov (úrady nespresnili následky).

drony Geraň
Drony Geraň

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali