To najdôležitejšie z Ukrajiny: Podľa Tajaniho môže viesť rozmiestnenie vojsk NATO na Ukrajine k tretej svetovej vojne

❚❚

:Kyjev 16. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Odesa City Administration)

Aktualizované 16. marca 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský raketový útoku na Odesu si vyžiadal 14 mŕtvych
Zakryté mŕtve telá osôb zabitých po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Odesa

20:00 -Špeciálna operácia, 16. marca. Hlavná body:

.

– Ozbrojené sily Ukrajiny boli porazené v oblastiach Ukrajiny hraničiacich s regiónmi Belgorod a Kursk – diverzanti sa pokúsili preniknúť do Ruskej federácie z obývanej oblasti Popovka v regióne Sumy, ako aj v smere osád Spodariušino a Kozinka, región Belgorod, bolo zničených asi 30 militantov, tri tanky, dve obrnené vozidlá, Vampire MLRS a Grad MLRS, informovalo ruské ministerstvo obrany;

– Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov poznamenal, že všetky nočné pokusy o inváziu v oblasti Belgorod a Kursk boli zmarené, v žiadnom z nich sa nepriateľovi nepodarilo dosiahnuť ruskú hranicu a nenahraditeľné straty ukrajinských ozbrojených síl dosiahli 60-70%;

.

– Za posledných 24 hodín ukrajinská armáda vypálila do oblasti Belgorod viac ako 130 strieľ, z toho 23 tankových nábojov, uviedol guvernér Gladkov;

– Ruská protivzdušná obrana zničila 16 bezpilotných lietadiel, 16 rakiet Vampire a raketu Točka-U nad regiónom Belgorod, informovalo ruské ministerstvo obrany;

– Ruský minister obrany Šojgu bol v sídle Spoločnej skupiny síl, informovali ho o zničení 300 militantov skupiny Kraken jedným presným zásahom leteckej bomby (ODAB) a strate troch komplexov American Patriot v Kyjeve, informovalo ministerstvo;

– Ruské ozbrojené sily porazili ukrajinské jednotky vo všetkých smeroch Severného vojenského okruhu a odrazili aj štyri útoky a tri protiútoky, straty nepriateľa predstavovali asi 870 vojakov, ako vyplýva zo správy ruského ministerstva obrany;

– Ruské delostrelectvo a letectvo zasiahli montážnu dielňu bezpilotných lietadiel v regióne Sumy, dočasné miesta rozmiestnenia pre militantov z národných formácií Ljut a Tsunami v Odeskej oblasti a štyri kontrolné body bezpilotných lietadiel, informovalo ruské ministerstvo obrany.

.

 

19:30 – Jurij Ignat bol odvolaný z funkcie predsedu vzdušných síl, uviedol veliteľ Nikolaj Olesčuk.

“Ďakujem za produktívnu prácu vo funkcii vedúceho oddelenia pre styk s verejnosťou velenia vzdušných síl. Zostane súčasťou vzdušných síl a nemenej úspešne bude pôsobiť aj iným smerom,” povedal Olesčuk.

Ignat zastáva svoju funkciu od roku 2018.

 

.

19:16 – Budanov sa prvýkrát vyjadril k bojom na hranici medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou.

Ruské dobrovoľnícke formácie bojujúce na strane ukrajinských ozbrojených síl majú podľa neho
„obmedzený úspech“.

“Pokiaľ vieme, v blízkej budúcnosti neskončia. Urobia to, na čo majú dosť síl. A ako vidíme, majú dosť sily na to, aby dosiahli aspoň obmedzený úspech. Uvidíme, čo sa stane,“ povedal šéf ukrajinskej tajnej služby.

Tiež sa domnieva, že ide o „vnútorný problém“ Ruskej federácie.

“Toto je vnútorný problém. Niektorých ľudí môžeme mať radi viac, iných menej. Aj niektorí Rusi sú iní, ako ostatní,” povedal Budanov.

Pripomeňme, že boje na hraniciach s regiónmi Belgorod a Kursk sa začali v noci na 12. marca. Aktívna fáza týchto bojov sa zrejme skončila 14. marca. Potom ruské ministerstvo obrany a Putin informovali o odrazení všetkých útokov a vysokých stratách medzi útočníkmi.
Ruský dobrovoľnícky zbor a Ruská légia slobody to nepotvrdzujú a hovoria, že kontrolujú časť pohraničného územia Ruskej federácie. Neexistujú však o tom žiadne presvedčivé dôkazy – a existujú príklady, keď sa videá z Ukrajiny vydávali za zábery z ruského územia.

 

18:35 – Putin zablahoželal politickému vedeniu Krymu, bývalému starostovi Sevastopola Čalijovi a expremiérovi Belavancevovi k 10. výročiu znovuzjednotenia polostrova s Ruskom, uviedol hovorca Kremľa Peskov.

 

18:00 – Zásoby protivzdušnej obrany Ukrajiny sa zmenšujú tak rýchlo, že čoskoro budú chýbať štyri z piatich potrebných rakiet PVO.

.

Informoval o tom denník Washington Post, ktorý už skôr tvrdil, že Ukrajina bude mať dostatok protilietadlových rakiet len do konca marca.

Namiesto toho, aby sa Ukrajina snažila zostreliť štyri z piatich ruských rakiet, ako je to teraz, bude musieť čoskoro obmedziť svoje systémy protivzdušnej obrany tak, aby mohla zostreliť len jednu z piatich, uvádza sa v článku.

To by malo “významný vplyv na mestské centrá Ukrajiny”, citoval Washington Post dvoch ukrajinských predstaviteľov, ktorí to povedali zástupcom USA na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Ako príklad nedostatočnej protivzdušnej obrany uvádza britský The Telegraph, ktorý tiež uverejnil článok na túto tému, úder na Odesu z 15. marca.

“Pri “dvojitom” raketovom útoku na Odesu v piatok zahynulo 20 ľudí, čo je najvyšší počet obetí vojny za jediný deň v hlavnom ukrajinskom prístavnom meste,” uvádza sa v článku.

.

 

17:26 – Nad Belgorodskou oblasťou bolo okolo 17:00 zničených 15 striel RM-70 Vampire, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

17:00 – Na Ukrajine sú dediny, v ktorých kvôli mobilizácii nezostali takmer žiadni muži, píše denník Washington Post vo svojej reportáži z dediny Makov v Chmelnickej oblasti.

“Tí, ktorí zostali, sa obávajú, že budú každú chvíľu odvedení. Ich susedia sú už stovky kilometrov na východ v zákopoch na frontovej línii. Niektorí boli zabití alebo zranení. Niekoľkí sú nezvestní v boji. Ostatní v tejto dedine – asi 45 kilometrov od hraníc Rumunska a Moldavska – utiekli do zahraničia alebo našli spôsob, ako uniknúť vojne, či už zákonom, alebo sa skrývajú,” uvádza publikácia.

.

Tieto informácie potvrdili novinárom v miestnej škole, ktorá vedie zoznamy žiakov, ktorých rodičia opustili dedinu.

Miestni obyvatelia tvrdia, že “vojenskí náborári chytajú každého, koho môžu” a “číhajú po takmer prázdnych uliciach a hľadajú zvyšných mužov”. Niektorí branci z Makova si teraz odpykávajú trest vo väzení za odmietnutie mobilizácie.

“Ľudí chytajú ako psov na ulici,” povedala 35-ročná Olga Kametjuková, ktorej manžel sa zastavil na kávu na diaľnici za dedinou a zadržali ho príslušníci TCC. “Napriek tomu, že mu diagnostikovali osteochondrózu, ochorenie kĺbov, za 10 minút prešiel lekárskou prehliadkou a poslali ho na front, kde bol zranený,” uvádza sa v článku.

Sergej, pešiak mobilizovaný z Makova, sa vrátil domov na návštevu a povedal, že ho chceli z ulice odviesť späť na vojenský odvod. “Keď vojaci zistili, že už slúži, spýtali sa ho, čo si myslí o ľuďoch, ‘ktorí nevideli ani deň vojny’.“Sergej odpovedal, že viac mu vadia oni (vojenskí dôstojníci – pozn. red.) než jeho spoluobčania z dediny. “Vy ste vojak a ja som civilista, ale ja bojujem a vy nie,” povedal.

Alexeja, 30-ročného obyvateľa Makova, zmobilizovali z ulice, keď opravoval svoje auto. Po návrate z frontu po niekoľkých zraneniach a pomliaždeninách povedal, že z tucta jeho vojakov sú nažive len dvaja.

Šestnásťročná Polina hovorí, že jej otca vzali do armády, keď vyšiel na nákup. Muži, ktorí zostali v dedine, tak teraz radšej jednoducho nevychádzajú z domu.

 

.

16:15 – Dnešné nočné útoky na ropné rafinérie v Samarskej oblasti uskutočnila SBU. Uviedli to ukrajinské masmédiá s odvolaním sa na svoje zdroje.

Hovoríme o ropných rafinériách Novokujbiševsk, Kujbišev a Syzran.

Ruské úrady potvrdili útoky len na dve rafinérie – na rafinériu Syzran (kde došlo k zásahu a požiaru) a na rafinériu Novokujbyševsk (kde boli činnosťou PVO zostrelené drony).

 

15:45 – Účasť v ruských prezidentských voľbách už presiahla 50 percent, viaceré médiá citujú údaje spoločnosti CEC.

 

15:00 – Väčšina nemeckej vládnucej koalície podporila v Európskom parlamente presun Taurusu do Kyjeva.

.

Za uznesenie o vyslaní rakiet hlasovalo 451 poslancov, 46 bolo proti a 49 sa zdržalo hlasovania, uviedol Bild. Bundestag 14. marca nepodporil zaslanie rakiet AFU, uvádza publikácia.

Scholz je stále proti dodávkam Taurusu na Ukrajinu. Z tohto dôvodu je Berlín obviňovaný, že “nesplnil očakávania spojencov nadmerným vyvolávaním strachu a stratou strategickej vízie”, uviedol predtým The Times.

 

14:30 – V Kachovke pri útoku bezpilotných lietadiel AFU zahynul jeden človek a štyria boli zranení, uviedol Saldo.

 

14:00 – Ukrajinské médiá znovu píšu o zvukoch sirén, mohutných výbuchov a kanonády v Belgorode.

Pripomenieme, že ruské mesto je už druhýkrát za deň pod paľbou.

.

 

13:41 – Ruské sily sa pripravujú na veľkú ofenzívu v lete 2024, píše Inštitút pre štúdium vojny.

“Ruské sily sa môžu pokúsiť udržať dynamiku svojich ofenzívnych operácií bez ohľadu na náročné poveternostné a terénne podmienky, aby využili nedostatok ukrajinského vybavenia predtým, ako do krajiny dorazí sľúbená západná bezpečnostná pomoc,” uvádza sa v správe.

Zámery a plán ruskej ofenzívy v lete 2024 zatiaľ nie sú jasné, ale je pravdepodobné, že “ruskí vojenskí velitelia majú v úmysle využiť všetky úspechy, ktoré dosiahnu v najbližších týždňoch”. Analytici inštitútu sa domnievajú, že Rusi sa sústreďujú na to, aby sa posunuli čo najďalej na západ od Avdejevky skôr, ako ukrajinské sily dokážu v oblasti vytvoriť pevnú líniu.

“Toto leto môžu byť ukrajinské ozbrojené sily zásobované ešte horšie ako teraz,” píše inštitút s tým, že kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvní schopnosť AFU udržať obranu, bude zabezpečenie dostatočného množstva zbraní pre ukrajinskú armádu zo strany západných partnerov.

“Dobre zásobované ukrajinské sily ukázali, že dokážu zabrániť ruským silám dosiahnuť aj menšie úspechy počas rozsiahlych ruských ofenzívnych snáh, a nie je dôvod pochybovať o tom, že Ukrajina by mohla v lete tohto roka ďalej stabilizovať frontovú líniu a pripraviť sa na odrazenie hlásených ruských ofenzívnych snáh, ak sa nedostatok vybavenia zmenší,” píše ISW.

 

.

13:10 – Ukrajinec sa pokúsil spáchať samovraždu v budove vojenského regrutačného úradu. Priviezli ho údajne kvôli “objasneniu vojenských registračných údajov”, ale nakoniec ho mučili a bili.

Incident nahlásila mužova priateľka. Tvrdí, že bol násilne privedený do TCC okresu Chustysk. Predtým ho podľa nej uniesli pohraničníci a obvinili ho z pokusu o prekročenie hranice.

Muž sa teraz nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti. Dievča dodalo, že sa pokúsilo podať oznámenie o únose na polícii, ale bolo odmietnuté.

 

12:45 – Podľa denníka Washington Post ostreľovanie Belgorodu namiesto toho, aby oslabilo ruskú podporu Putinovi, má opačný účinok.

Keď sa včera v celom Rusku otvorili volebné miestnosti pre trojdňové prezidentské voľby, ktoré Putin pravdepodobne vyhrá, “na ruský Belgorod dopadla salva rakiet”, ktorá poškodila obytné domy a zranila najmenej dvoch ľudí, uviedol Post.

Pre väčšinu ruských voličov zostáva dvojročná vojna na Ukrajine do veľkej miery neviditeľná, s výnimkou štátom kontrolovanej televízie alebo sociálnych médií. Belgorod však “pociťuje vojnu na vlastnej koži, keďže takmer denne čelí útokom,” píše publikácia.

.

“Nič však nenasvedčuje tomu, že by toto úsilie bolo úspešné, a pre mnohých obyvateľov takéto útoky len posilňujú ich podporu Putinovi a dokazujú názor Kremľa, že Rusi sú obeťami vojny, a nie jej páchateľmi,” uvádza sa v článku.

Namiesto toho, aby tieto údery utlmili morálku Rusov, mnohí obyvatelia Belgorodu si myslia, že oni sami sú obeťami a že ruské jednotky by mali na ukrajinského nepriateľa útočiť ešte tvrdšie, konštatuje Washington Post.

Publikácia cituje názory oslovených obyvateľov Belgorodu, ktorí tvrdia, že by volili Putina. Keď sa Janna a Michail Michičukovci pripravovali v piatok ráno odísť z domu voliť, ich obývačka vybuchla v oblaku prachu a skla, keď neďaleko ich bytového domu explodovala raketa.

“Títo… nás zasiahli, ale mňa nemôžu vystrašiť! Zajtra pôjdem voliť Putina,” povedala 55-ročná Janna…

Zdravotník z jednotiek teritoriálnej obrany v Belgorode povedal, že útoky ho viac motivovali k tomu, aby si splnil svoju občiansku povinnosť.

.

“Nikdy som nebol veľmi politický človek – nikdy predtým som nevolil. Teraz však budem voliť z princípu,” napísal.

 

12:24 – Hlavné body z dnešného brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili montážnu dielňu bezpilotných lietadiel v Sumskej oblasti, ako aj miesta dočasného rozmiestnenia militantov pri Odese;

– AFU stratila v priebehu dňa na doneckom smere 260 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili situáciu v oblastiach zodpovednosti v smere Avdijivka;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili taktické postavenie na frontovej línii na juhu Donecka, AFU stratila za deň 130 vojakov;

– AFU stratila do 30 vojenských osôb a systém VMS Vampire pri narušení pokusu o infiltráciu do Ruskej federácie

– Ruská protivzdušná obrana počas noci zostrelila 108 ukrajinských dronov, 15 striel Vampire MLRS, jeden HIMARS a jeden Grad.

 

12:00 – Ruské ozbrojené sily zasiahli viaceré koncentrácie živej sily a techniky AFU v pohraničných oblastiach Ukrajiny s Belgorodskou a Kurskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany RF.

 

11:30 – Ruské ministerstvo obrany sa vyjadrilo k včerajšiemu útoku na Odesu. Tvrdí, že boli “zasiahnuté miesta nasadenia” jednotiek Ljut a Tsunami.

Oficiálne to Ukrajina nepotvrdila. Bola však už potvrdená smrť policajtov a veliteľa práporu Tsunami počas úderu. Odeské médiá špekulujú, že úder mohol zasiahnuť miesto zhromažďovania vojenských a policajných dôstojníkov.

Oficiálne sa v súčasnosti uvádza, že v dôsledku zásahu zahynulo 21 ľudí.

.

 

10:55 – Veľký konflikt s Ruskom alebo prímerie. Vučič pomenoval možné scenáre vojny

Srbský prezident Aleksandar Vučić vyhlásil, že Západ by mal čoskoro zmeniť svoj prístup k vojne na Ukrajine, aby zabránil väčšiemu konfliktu. Vučića cituje ukrajinský denník Pravda

Na otázku, ako komentuje diskusie o možnom nasadení západných vojsk na Ukrajine, Vučić predpovedal, že v blízkej budúcnosti “dôjde k určitým zmenám v niektorých našich doktrínach”.

“Existujú dva scenáre. Buď sa Západ vydá smerom k úplnému konfliktu s Ruskom, alebo sa s pomocou USA a Číny podarí uzavrieť nejaké prímerie, čo by pre svet znamenalo obrovskú úľavu. Ak vstúpia do konfliktu, obávam sa, že z toho nikto nič nezíska,” dodal.

Vučić sa domnieva, že takýto potenciálny konflikt by mohol mať “viac obetí ako druhá svetová vojna, čo je pre 21. storočie nepredstaviteľné”.

“V tomto zmysle sme malí a bezvýznamní, ale v každom prípade sa to dotkne Srbska. Musíme byť pripravení na jedno alebo druhé riešenie a do 100 dní sa to dozvieme,” uzavrel Vučić.

Pripomeňme, že Srbsko sa odmietlo pripojiť k sankciám Západu voči Rusku. Na druhej strane, predstavitelia EÚ opakovane vyhlásili, že Srbsko musí zosúladiť svoju politiku s EÚ, ak sa k nej chce skutočne pripojiť, a varovali pred rastúcim vplyvom Ruska.

 

09:54 – Kim Čong-un po prvýkrát pricestoval na verejné podujatie v aute Aurus, ktoré mu daroval Putin.

Médiá v Rusku citujú sestru lídra Kim Jo-jong, ktorá o použití auta vodcom KĽDR hovorí ako o „živom svedectve kórejsko-ruského priateľstva, ktoré sa všestranne posilňuje a rozvíja”.

 

09:40 – Pri raketovom útoku na sanatórium Mrija v Odese zahynula veľká skupina západných žoldnierov.

Zlikvidovaných bolo približne 100 žoldnierov a viac ako 100 ďalších bolo zranených, uviedli ruské orgány činné v trestnom konaní.

 

.

09:15 – V Brjanskej oblasti bolo zničené prúdové lietadlo AFU Striž.

Sily ruskej protivzdušnej obrany v noci nad Belgorodskou oblasťou zničili tri bezpilotné lietadlá, raketu Vampire MLRS a raketu Točka-U, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Päť bezpilotných lietadiel AFU bolo zničených aj nad Kurskou oblasťou.

 

09:07 – Donecká ľudová republika tvrdí, že sa zmocnila dediny Nevelskoje južne od Avdejevky.

Ľudová domobrana zverejnila zábery z úderov na pozície AFU v dedine a z vyvesenia vlajky nad jedným z domov.

Ukrajina stratu obce Nevelskoje nepotvrdila, v rannom súhrne generálneho štábu sa neuvádza. Na mape Deep State obec zostáva pod kontrolou AFU.

Pripomenieme, že ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie Nevelskoje 12. marca. Ukrajinské velenie to na druhý deň poprelo.

 

08:50 – Dvaja ľudia zahynuli v Belgorode po rannom zásahu zo systému MLRS.

Podľa oblastného gubernátora Gladkova muž zomrel počas jazdy nákladným autom a jedna žena v garážovom komplexe.

 

08:20 – V Odese bola ukončená záchranná operácia na mieste včerajšieho leteckého útoku, pri ktorom zahynulo 20 ľudí. Počet obetí však ešte nie je konečný, uviedla hovorkyňa južných obranných síl Ukrajiny Natalia Gumenjuk.

“Od polnoci bola ukončená pátracia a záchranná operácia na mieste raketového útoku na Odesu. Žiaľ, naďalej sa objasňuje totožnosť zranených a mŕtvych, tieto počty sa menia,” povedala Gumenjuk.

Pripomeňme, že pri tomto údere zahynul najmenej jeden vysokopostavený vojenský dôstojník – Alexander Gostiščev, veliteľ útočného pluku “Tsunami” (súčasť brigády Národnej polície “Ljut”).

.

Odeské médiá špekulovali, že úder ruskej armády bol zameraný na zhromaždenie policajných alebo vojenských dôstojníkov.

08:01 – Ukrajinský prezident Zelenskyj vo svojom včerajšom prejave vyzval kabinet ministrov, aby “urobil všetko pre posilnenie výroby ešte technologicky vyspelejších a masovo vyrábaných bezpilotných lietadiel s dlhým doletom”.

Zelenskyj vo svojom večernom prejave uviedol, že drony zasiahnu “ruskú logistiku a systém financovania vojny”.

 

07:15 – Ukrajinské zdroje hlásia, že dnes ráno zasiahol Belgorod nový úder z MLRS.

Súdiac podľa zverejneného videozáznamu, jedna zo striel zasiahol auto a ďalšia mala zasiahnuť dvor obytného domu.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že bolo systémami PVO bolo zničených osem rakiet a dva drony.

 

06:42 – Zhrnutie dňa 15. marca v rámci Špeciálnej operácie na Ukrajine z pohľadu ruskej strany:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruské jednotky spolu s pohraničníkmi FSB 14. marca zmarili ďalší pokus o prelomenie hraníc, ktorý sa uskutočnil neďaleko ukrajinského územia pri obci Kozinka v Belgorode.

– Za posledné tri dni boli zmarené všetky pokusy ukrajinských ozbrojencov o prienik do Belgorodskej a Kurskej oblasti, pričom celkové straty AFU dosiahli viac ako 1 500 ozbrojencov.

– Podľa ministerstva obrany AFU stratila počas týždňa na rôznych smeroch celkovo približne 6 195 vojakov a 17 tankov.

– Ruská Federálna bezpečnostná služba informovala, že v Moskve bol zadržaný agent zakázanej ruskej Legie slobody, ktorý v blízkosti vojenských objektov vypúšťal bezpilotné lietadlá s cieľom zmiasť systémy protivzdušnej obrany falošnými cieľmi. Služba zadržala ďalšieho agenta zakázanej organizácie v Brjansku.

– Macron uviedol, že Francúzsko je pripravené reagovať na prípadnú eskaláciu zo strany Ruska a “prijať rozhodnutia, ktoré zaručia, že Rusko nikdy nezvíťazí”.

– Ukrajinské médiá informovali o niekoľkých silných výbuchoch v Odese. V Odeskej, Sumskej, Charkovskej a Mykolajivskej oblasti bol vyhlásený letecký poplach.

 

06:40 – Peking je pripravený poskytnúť Kyjevu a Moskve potrebné podmienky na rokovania, uviedol to zástupca čínskeho vyslanca pri OSN.

 

06:38 – V novom koncepte zákona o mobilizácii sa navrhuje pokuta za nedostavenie sa do náborového centra zo 100 na 200-tisíc UAH. Informoval o tom na Facebooku novinár Jurij Butusov.

Okrem toho v prípade ignorovania upozornenia na dostavenie sa do 2 týždňov prostredníctvom súdu plánujú uplatniť tieto opatrenia: blokovanie výjazdu do zahraničia; odňatie vodičského preukazu; zrušenie všetkých štátnych dávok a dotácií; zákaz čerpania úverov na 10 rokov.

 

06:36 – Ruská armáda v piatok postúpila v smere západne od Avdejevky v oblasti Tonenky a severne od Orlovky. Potvrdil to i ukrajinský vojenský blog Deep State, ktorý zverejnil aktualizovanú mapu.

Vrchný veliteľ Oleksandr Syrskyj predtým uviedol, že Rusi sa snažia prelomiť obranu AFU západne od Avdejevky.

 

06:34 – Rozmiestnenie západných vojsk na Ukrajine môže viesť k vypuknutiu tretej svetovej vojny, vyhlásil taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani, ktorého cituje tlačová agentúra ANSA.

“Nemyslím si, že by NATO malo vstúpiť na Ukrajinu,” povedal, keď komentoval slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslania vojsk na Ukrajinu.

Minister vyjadril nádej, že francúzska armáda nebude vyslaná na pomoc vo vojne s Ruskom. “Ísť do vojny s Ruskom znamená vytvoriť riziko tretej svetovej vojny,” upozornil Tajani.

 

06:32 – V piatok neskoro večer boli hlásené viaceré výbuchy v Konstantinovke v Doneckej oblasti.

Podobné správy sa objavili aj z mesta Slavjansk, tiež v Doneckej oblasti.

.

 

06:30 – Piatkový raketový útok v Odese bol zameraný na objekt, kde sa zhromaždili príslušníci armády alebo polície, uviedli miestne noviny Dumskaja.

Podľa ich údajov išlo o najväčšie ostreľovanie Odesy z hľadiska počtu obetí.

Publikácia naznačuje, že v objekte, ktorý bol zasiahnutý raketou, sa v rozpore s bezpečnostnými opatreniami konala hromadná akcia vojenského personálu.

“Kasárne v Nikolajeve, Javorov, útok na útvar 128 v Zarečnom – nie je dosť takýchto prípadov, aby sme raz a navždy pochopili, že ani v hlbokom tyle nemožno sústrediť personál a uskutočňovať masové podujatia?“ Uvádza sa v článku.

Existuje nemecké príslovie: Was wissen Zwei, wisst Schwein (“Čo vedia dvaja, vie aj prasa”). A tu to zjavne neboli dvaja – určite celé okolie vedelo, že v rekreačnom zariadení sa usadili vojenskí alebo policajní dôstojníci. A nepriateľ rýchlo zaradil túto lokalitu na zoznam prioritných cieľov. Stačilo počkať na správnu chvíľu, a tá prišla… Zároveň boli zabití aj civilisti – obyvatelia okolitých súkromných domov, hasiči a zdravotníci. Najrozsiahlejšie ostreľovanie Odesy z hľadiska počtu obetí… Koľko ľudí ešte musí prísť o život, kým sa naučíme vždy a všade dodržiavať elementárne bezpečnostné opatrenia? Otázka, ako sa hovorí, rečnícka,” píše autor.

Neskôr noviny “Dumskaja” tento príspevok vymazali.

Už skôr vyšlo najavo, že pri údere na Odesu zahynul napríklad veliteľ útočného práporu “Tsunami” či bývalý zástupca starostu mesta.

Oficiálne bolo zabitých 20 ľudí.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:30

Z väzenia s vysokým stupňom stráženia v Portugalsku unikli piati väzni. Sú medzi nimi Brit, Argentínčan, Gruzínec a dvaja Portugalci, oznámili v sobotu tamojšie úrady.

06:29

Hlavnú cenu medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, Zlatého leva, získal tento rok film The Room Next Door (Vedľajšia izba) španielskeho režiséra Pedra Almodóvara. Oznámila to v sobotu večer v závere 81. ročníka prestížneho podujatia porota.

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jazdecký klub vo Vrakúni, okres Dunajská Streda organizoval 7. septembra 2024 VIII. Putovný pohár vo westernovom jazdení. Na snímke najmladší jazdec 6-ročný Áron Egi

Autor: TASR-Edmund Örzsik

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali