To najdôležitejšie z Ukrajiny – V Belgorodskej oblasti Rusi zlikvidovali až 195 vojakov AFU, päť tankov a štyri obrnené transportéry.

❚❚

Kyjev 14. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Garba)

Aktualizované 14. marca 2024 20:28

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna, Ukrajina, vojaci
Ilustračné foto

19:05 – V Charkove a regióne je počuť výbuchy, hlásia miestni novinári. V regióne bol vyhlásený letecký poplach.

.

 

18:10 – Posledný balík americkej pomoci Ukrajine v hodnote 300 miliónov dolárov bol “jedinečný” a súvisel s potrebou naliehavej podpory Kyjevu, uviedla na brífingu zástupkyňa hovorcu Pentagónu Sabrina Singhová.

.

Podľa nej Pentagón nemá žiadne údaje o možnosti jej zopakovania.

 

17:25 – Bulharsko poslalo na Ukrajinu prvých 30 vagónov s obrnenými transportérmi.

Oznámil to bulharský minister obrany Todor Tagarev, informovala agentúra Novinite.

Operácia na prepravu obrnených vozidiel sa údajne začala 29. januára a prvý konvoj 30 vagónov odišiel 7. marca.

.

Celkové náklady na balík vojenskej pomoci presiahli 170 000 bulharských leva (vyše 94 000 USD).

V komentári k oneskoreniu dodávok pomoci Tagarev upozornil na logistickú zložitosť a dodal, že expedíciu nebolo možné urýchliť.

Uviedol tiež, že celkovo sa plánuje poslať 100 kusov APC.

 

16:45 – Nemecká vládnuca strana vyzvala na “zmrazenie” vojny na Ukrajine.

.

Vyhlásil to predseda frakcie SPD Rolf Mützenich počas rozpravy o presune rakiet Taurus v Bundestagu, informuje Bild.

Pochválil kancelára Scholza za “zodpovednosť, rozvážnosť a vyváženosť”.

“Myslím si, že by sme sa mali sústrediť na dôležitejšie veci. Prečo ostatné európske krajiny nemôžu po všetkých svojich vyhláseniach poskytnúť viac finančných prostriedkov? Nie je čas, aby sme nehovorili len o tom, ako viesť vojnu, ale aby sme sa zamysleli aj nad tým, ako vojnu zmraziť a potom ju ukončiť? V októbri 2022 sa vláda USA obávala použitia taktických jadrových zbraní na Ukrajine. To by nás malo prinútiť zamyslieť sa,” – povedal Mützenich.

Pripomenieme, že Bundestag dnes už po tretí raz odmietol opozičnú rezolúciu o dodávkach Taurusu na Ukrajinu.

 

16:30 – Dôsledky tretieho ostreľovania Belgorodu v priebehu jedného dňa.

Guvernér uvádza, že bolo zostrelených 11 vzdušných cieľov, ktoré sa približovali k mestu.

Dvaja ľudia boli zranení. Prelety boli na území stavebnej základne, obchodného podniku a na dvore súkromného domu.

 

16:05 – Švajčiarsko dúfa, že mierový proces, ktorý iniciovalo na Ukrajine, nakoniec umožní zapojenie Ruska, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí tejto krajiny.

.

 

15:40 – Systém protivzdušnej obrany v Belgorode a Belgorodskej oblasti fungoval už tretíkrát za deň, pričom bolo zostrelených 11 vzdušných cieľov, uviedol Gladkov.

 

14:55 – Belgorod je opäť pod paľbou.

Guvernér uviedol, že v regióne bolo osobné auto zasiahnuté dronom. Dvaja ľudia boli zranení.

.

 

14:10 – Predseda Snemovne reprezentantov Johnson oznámil predloženie nového návrhu zákona o financovaní Ukrajiny v Senáte, citoval The Hill svoje zdroje. Upozornil však, že tento dokument sa bude výrazne líšiť od balíka, ktorý predtým prijal Senát a ktorý vyčlenil pre Ukrajinu 60 miliárd dolárov.

Namiesto grantovej pomoci chce Johnson prideliť peniaze na úver alebo prostredníctvom mechanizmu lend-lease.

A tiež predseda parlamentu umožnil zaradenie normy, ktorá by umožnila konfiškáciu ruského majetku a vloženie výnosov z likvidovaného majetku do Fondu na podporu Ukrajiny.

“V podstate hovoríme o konfiškácii ruského majetku v hodnote 300 miliárd dolárov, čo je podľa mňa skvelý nápad,” povedal republikánsky senátor John Cornyn.

.

Johnson sa nezmienil o hranici s Mexikom, ktorú republikáni už skôr predložili ako podmienku financovania Ukrajiny.

Senátori prítomní na stretnutí uviedli, že Johnson sa “jasne” vyjadril, že chce poskytnúť finančné prostriedky pre Ukrajinu.

Počul som, ako to povedal rečník: “Neodídeme z Ukrajiny s prázdnymi rukami” alebo niečo podobné,” povedal senátor John Cornyn (republikán).

 

13:40 – AFU začala rotáciu v záporožskom smere, povedal Syrskij.

“Napriek pomerne zložitej situácii na celej frontovej línii sa nám podarilo spustiť proces rotácie a výmeny jednotiek a útvarov, ktoré dlhodobo plnia bojové úlohy na frontovej línii. To stabilizuje situáciu a pozitívne ovplyvní morálny a psychický stav našich vojakov,” píše Syrskij.

Tvrdí, že ruská armáda útočí v oblasti Rabotina a Verbovoje, ale nemá úspech.

.

 

13:20 – V Charkove a Sumách sa objavili správy o výbuchoch. Starosta mesta Terechov hovorí o príletoch v okolí mesta.

 

12:55 – Ukrajinské ozbrojené sily opäť zaútočili na mestskú časť Grajvoron v Belgorodskej oblasti, uviedol gubernátor Gladkov.

V meste sú štyri obete. V Grajvorone bol v dôsledku priameho zásahu úplne zničený obytný dom.

 

12:05 – Pokusy o vpád na ruské územie v Belgorodskej a Kurskej oblasti budú mať len mediálny efekt, uviedol Jurij Butusov v živom vysielaní.

.

Podľa neho bolo logické zaútočiť na ruské územie v roku 2022, keď sa Rusko stiahlo zo severu Ukrajiny a nemalo čas posilniť svoje pozície. Koncom roka 2022 však Rusi začali budovať opevnenia.

“Teraz už rok a pol opevňujú svoju hranicu, je už celkom dobre pripravená na obranu. Je tam veľké množstvo ženijných stavieb, je tam rozmiestnený systém pozorovania, prieskum rôznych typov. Teraz tam pracuje veľké množstvo dronov…. Nepriateľ má v tomto smere výhodu v počte dronov,” povedal Butusov.

Podľa jeho názoru tak tieto nálety už nemôžu byť prekvapivými náletmi, pretože je tu “frontová línia, ktorú treba preraziť bojom”. “Toto je už všeobecná vojenská operácia, ktorú treba pripraviť,” povedal publicista.

 

11:57 –  Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zmarilo pokus o narušenie hranice v Belgorodskej oblasti.

Tvrdí, že zlikvidovali až 195 vojenských osôb, päť tankov a štyri obrnené transportéry.

Ruský dobrovoľnícky zbor, ruská légia Sloboda Ruska a sibírsky prápor bojujúci na strane Ukrajiny zároveň tvrdia, že “oslobodzovanie ruských regiónov od teroristického režimu Kremľa v týchto minútach pokračuje”.

.

Vyzývajú úrady v ruských oblastiach Kursk a Belgorod, aby uskutočnili evakuáciu obyvateľstva.

 

09:29 – Americký “Institute for the Study of War” píše o hrozbe bezprostredného prielomu ruskej armády.

Zdroj analyzuje vyhlásenie vrchného veliteľa Syrského, že predchádzajúci deň navštívil “dve brigády, kde sa situácia postupne sťažuje a hrozí, že nepriateľské jednotky postúpia hlboko do našich bojových línií”.

A tiež rozhovor Der Spiegel s nemenovanými ukrajinskými veliteľmi, ktorí uviedli, že takmer všetky ukrajinské jednotky a útvary sú nútené šetriť muníciou a technikou a na niektorých miestach sa Ruská federácia môže zdržiavať len dovtedy, kým “nezaútočí celou silou”.

ISW dospel k záveru, že AFU dodáva viac munície do oblastí, kde Ruská federácia aktívne útočí.

“Vyhlásenia Syrského a ukrajinských veliteľov naznačujú, že zintenzívnenie ruských útočných operácií v oblasti, kde ukrajinské sily nedali prednosť distribúcii už aj tak obmedzených zásob munície, by mohlo v krátkom čase viesť k ruskému prielomu a destabilizácii na predtým stabilnom úseku frontovej línie,” komentuje ISW.

.

Analytici sa domnievajú, že súčasná frontová línia je “pravdepodobne nestabilná” a je dôležité zásobovať Ukrajinu muníciou, “aby Rusko nemohlo identifikovať a využiť možnosť prielomu na zraniteľnom úseku frontovej línie”.

 

08:25 – Putin nahral videoposolstvo Rusom pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať 15. – 17. marca.

Hlavným bodom prezidentových vyhlásení:

– Je potrebné potvrdiť našu súdržnosť, naše odhodlanie ísť spoločne vpred. Každý hlas je cenný a významný.

– Jediným zdrojom moci v našej krajine je ľud.

– Občania nebudú len hlasovať, ale budú musieť pevne deklarovať svoju vôľu a túžby, svoju osobnú účasť na ďalšom rozvoji Ruskej federácie.

.

– Hlasovať budú aj naši vojaci na fronte. Svojou účasťou vo voľbách sú príkladom pre nás všetkých.

– Krajina má svoj vlastný pohľad na budúcnosť a realizáciu ďalších plánov. Je dôležité, aby sme z tejto cesty neuhli a dosiahli stanovené ciele.

– “Žiadam vás, aby ste prišli k voľbám… hlasovať za kandidáta, ktorého ste si vybrali, za úspešnú budúcnosť nášho milovaného Ruska”.

 

08:07 – V Kyjeve bol vyhlásený letecký poplach. Rozširuje sa aj na západné regióny.

.

 

07:20 – Dôsledky útokov bezpilotných lietadiel na ruské ropné rafinérie nie sú v súčasnosti pre ruskú ekonomiku kritické, tvrdí expert Carnegie Endowment Sergej Vakulenko.

“Kvôli sankciám si oprava pokazeného zariadenia vyžiada oveľa viac času a úsilia, čo nás núti zamyslieť sa nad perspektívou – do akej miery môžu takéto útoky a nehody ohroziť príjmy ruského rozpočtu a stabilitu na domácom trhu,” píše.

Podľa neho dve rafinérie napadnuté v posledných dňoch pracujú na export a nezohrávajú významnú úlohu pri zásobovaní domáceho trhu a straty z exportu sa dajú kompenzovať predajom ropy.

 

07:10 –  Kancelár Olaf Scholz odmieta poslať Taurus na Ukrajinu z tajných dôvodov, pričom jedným z nich môžu byť obavy z ruského víťazstva vo vojne proti Ukrajine, po ktorej by rakety mohlo potrebovať samotné Nemecko, uviedol Euroactiv.

Alexander Müller (FDP, Obnoviť), popredný člen obranného výboru nemeckého Bundestagu, uviedol, že tento orgán dostal “po prvýkrát informácie, prečo Scholz nechce dodať rakety” počas tajného stretnutia v pondelok.

“Existuje jedna alebo dve veci, o ktorých nemožno verejne diskutovať a kvôli ktorým oprávnene váha,” povedal Müller.

V stredu Scholz obvinil opozičných zákonodarcov, že využívajú tému Taurus ako nástroj PR napriek tomu, že “vedia všetko” dôležité, pričom využívajú skutočnosť, že tieto “poznatky nie sú verejne dostupné”.

Nemecké médiá tiež špekulovali, že dôvodom mohli byť Scholzove obavy z možného víťazstva Ruska vo vojne na Ukrajine.

Samotné Nemecko by potom potrebovalo rakety Taurus, aby odradilo Rusko od rozšírenia kampane za hranice Ukrajiny, keďže vyčerpané nemecké ozbrojené sily by len ťažko slúžili ako odstrašujúci prostriedok, napísal Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

07:00 – Európsky parlament nesúhlasil s návrhom Európskej komisie na predĺženie bezcolného dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny do EÚ o ďalší rok, informovala webová stránka EP.

Za zmenu návrhu na predĺženie bezcolného režimu do 5. júna 2025 sa vyslovilo 347 poslancov.

Dokument bol zaslaný na finalizáciu výboru Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod.

.

Pripomenieme, že poľnohospodári z viacerých európskych krajín sú proti predĺženiu bezcolného dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Predovšetkým v Poľsku, kde sa konajú rozsiahle protesty.

 

06:50 – USA sa snažia obnoviť svoje vojenské kapacity v Arktíde, aby mohli čeliť Rusku a Číne v tomto regióne, píše Business Insider.

Podľa ich údajov USA začali opätovne investovať zdroje do vytvorenia síl schopných bojovať v chladnom podnebí s cieľom vybudovať prítomnosť, ktorá by bola dostatočná na odvrátenie konfliktov.

Nedávno sa na Aljaške konalo dvojtýždňové cvičenie 8-tisíc vojakov z americkej 11. výsadkovej divízie za účasti medzinárodných spojencov a partnerov Spojených štátov.

 

06:40 – Federálna bezpečnostná služba Ruska (FSB) oznámila, že v Petrohrade zlikvidovala tajnú bunku Ruského dobrovoľníckeho zboru, teroristickej organizácie zakázanej v Rusku, a militanti boli zadržaní.

 

06:30 – 13. marca 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

– Putin v rozhovore s Dmitrijom Kiseľovom povedal: “Rusko je pripravené na rozhovory o Ukrajine, ale mali by byť založené na realite, nie na želaniach po užití psychotropných látok.

– Prítomnosť oficiálnych zahraničných kontingentov na Ukrajine situáciu na bojisku nezmení, tvrdí Putin

– Cieľom útokov Ukrajiny na ruské regióny je zabrániť voľbám, ak nie ich narušiť, povedal ruský prezident.

– Ruská armáda zasiahla SAM Patriot na palebnom postavení v Charkovskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany v bulletine

– V Novopavlovke na území DĽR boli zničené dva ukrajinské Mi-8, za 24 hodín bolo zostrelených 136 ukrajinských dronov, uviedlo ministerstvo obrany

– Ruská armáda zaujala výhodnejšie línie a pozície na doneckom a juhodoneckom smere a zlepšila svoju frontovú líniu na smere Avdejevka.

.

– Ruské jednotky prerazili frontovú líniu vo viacerých oblastiach v Záporožskej oblasti, uviedol Rogov

– Štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na územie ropnej rafinérie v Riazani, horieť začali dve nádrže, traja ľudia boli zranení, informovali záchranné služby

– Ruské sily protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili viac ako 70 ukrajinských dronov nad regiónmi krajiny

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali