To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi obsadili dedinu Nevelskoje a zničili už druhý HIMARS

❚❚

Kyjev 12. marca 2024 (HSP/Foto:AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Aktualizované 12. marca 20:01

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ruské samohybné delo streľba kanón
Na snímke ruské 152 mm samohybné delo strieľa na ukrajinské pozície na neznámom mieste

20:00 – V Chersone sú hlásené výbuchy, v dôsledku ktorých v niektorých častiach mesta vypadla elektrina.

.

 

19:50 – Nový balík americkej pomoci Ukrajine bude stačiť na niekoľko týždňov, uviedol Biely dom.

.

Agentúra Reuters medzitým informovala, odkiaľ sa vzalo 300 miliónov dolárov pomoci ukrajinským ozbrojeným silám, keď Kongres zablokoval novú vojenskú pomoc.

Podľa agentúry ide o peniaze, ktoré boli Pentagónu pridelené na nákup zbraní pre samotnú americkú armádu.

Tieto prostriedky mali byť pôvodne použité na doplnenie arzenálu vyprázdneného dodávkami na Ukrajinu.

Uvádza sa, že naposledy USA doplnili svoje zásoby v decembri.

 

.

19:05 – Erdogan povedal, že plány na urovnanie situácie na Ukrajine, ktoré ignorujú Rusko, nepovedú k mieru a nebudú realizovateľné.

Turecký prezident to povedal na otvorení Centra kultúry a umenia v Ankare.

Erdogan tiež povedal, že očakáva, že Putin ho navštívi po voľbách, ktoré sa v Turecku uskutočnia 31. marca.

 

19:00 – Asistent prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan potvrdil, že USA prevedú balík vojenskej pomoci vo výške 300 miliónov dolárov Ukrajine.

.

 

18:45 – V Krivom Rogu boli predbežne zabití dvaja ľudia a sú aj zranení, uviedol vedúci OVA Lysak.

Šéf obrany Kryvého Rogu Vilkul medzitým uviedol, že výsledkom raketového útoku boli najmenej tri zásahy. Medzi nimi bol aj priamy zásah deväťposchodovej budovy.

 

18:15 – Fotografia požiaru v bytovom dome v Krivom Rogu v dôsledku útoku.

17:50 – EÚ je blízko k dosiahnutiu dohody o balíku vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 5 miliárd eur, informoval denník Financial Times.

Podľa novín sa členské štáty EÚ po niekoľkých mesiacoch sporov o pravidlá verejného obstarávania chystajú dohodnúť na novom doplnení fondu, z ktorého sa financujú vojenské dodávky pre Ukrajinu, o 5 mld. eur.

 

17:40 – Dánsko rozhodlo o 16. balíku vojenskej pomoci Ukrajine v celkovej výške 2,3 miliardy dánskych korún (337 miliónov dolárov).

Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany.

.

Nový balík zahŕňa poskytnutie delostreleckých systémov CAESAR, samohybných mínometov kalibru 120 mm a munície kalibru 155 mm

 

17:35 – Putin povedal, že čoskoro navštívi Jakutsko, aby prediskutoval rozvojové plány regiónu

 

17:25 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že diaľkové bombardéry Tu-22M3 a MiG-31 s komplexom Kinžal vykonali plánované lety nad Baltským a Kaspickým morom.

.

Lety Tu-22M3 a MiG-31 sa uskutočnili v súlade s medzinárodnými pravidlami, uviedol veliteľ ruského diaľkového letectva.

 

17:10 – Bez ďalšej vojenskej pomoci zo strany USA bude Ukrajina o rok nútená začať mierové rokovania s Ruskom podľa podmienok Moskvy.

Tento názor vyjadril riaditeľ CIA Robert Burns na vypočutí vo Výbore pre spravodajské služby Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.

“On (Vladimir Putin) má záujem o také rokovania, pri ktorých si môže diktovať podmienky. Myslím si, že bez ďalšej pomoci je to budúcnosť, ktorá môže Ukrajinu čakať o rok,” povedal.

.

Podľa Burnsa nedostatok novej vojenskej pomoci povedie k ešte väčšiemu ústupu AFU a stratám obývaných oblastí obsadených ukrajinskými jednotkami v tomto roku.

 

16:35 – Rumunský prezident sa rozhodol kandidovať na post generálneho tajomníka NATO

 

15:55 – USA pripravujú prvý balík vojenskej pomoci vo výške 400 miliónov dolárov pre Ukrajinu za posledné mesiace, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

“USA pripravujú balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov,” napísala publikácia.

 

.

15:05 – Takto teraz vyzerá oblasť medzi Rabotinom a Novoprokopovkou v Záporožskej oblasti, kde v lete postupovali ukrajinské ozbrojené sily a Rusi sa teraz snažia o protiútok.

14:15 – AFU opäť ostreľovala Šebekino, horel súkromný obytný dom a bolo poškodených niekoľko áut, uviedol gubernátor Belgorodu.

Došlo k poškodeniu železničnej trate a elektrického vedenia.

 

13:40 – Dron spadol na strechu nákupného centra neďaleko železničnej stanice v Belgorode, k obetiam nedošlo, poškodené bolo jedno auto, uviedol guvernér

 

13:20 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že medzi 12:40 a 13:40 moskovského času boli nad Kurskou oblasťou zničené štyri ukrajinské drony.

.

 

13:00 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že bolo zničené druhé odpaľovacie zariadenie HIMARS. Ukrajina to nepotvrdila.

Pripomenieme, že 5. marca Ruská federácia tiež tvrdila, že raketomet HIMARS bol zničený.

 

12:25 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Nevelskoje v Doneckej oblasti, ktorá sa nachádza západne od Donecka (severne od Krasnogorovky).

 

11:55 – Vatikán sa opäť vyjadril k pápežovmu vyhláseniu o potrebe, aby Ukrajina uznala svoje slabšie postavenie a “zdvihla bielu vlajku”.

.

Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin uviedol, že na to, aby sa mohli uskutočniť rokovania, musí najprv zastaviť vojenské akcie “agresor”, t. j. Rusko.

Dodal však, že je povinnosťou oboch strán usilovať sa o rokovania.

“Je zrejmé, že vytvorenie takýchto podmienok nie je zodpovednosťou jednej zo strán, ale oboch, a prvou podmienkou, zdá sa mi, je práve zastavenie agresie. Agresori by mali ako prví zastaviť paľbu – a potom začať rokovania,” povedal pre Corriere della Sera.

Parolin tvrdí, že pápež mal na mysli, že rokovania sú prejavom sily, nie slabosti.

 

11:05 – FSB uvádza, že počas útoku na hranicu z ukrajinskej strany ruské sily zneškodnili 100 ľudí, 6 tankov, Cezar SAU a 20 obrnených vozidiel.

Zároveň uvádza, že nedošlo k preniknutiu ukrajinských DRG na ruské územie.

.

“Dnes ráno ruská armáda spolu s pohraničníkmi FSB zmarila pokus Kyjeva o prielom na územie Belgorodskej a Kurskej oblasti. Po utrpení značných strát bol nepriateľ zahnaný späť,” uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Tvrdí, že údery boli na troch smeroch: v oblastiach Odnorobovka, Nechotejevka a Sidorošino, ako aj pri osade Tetkino v Kurskej oblasti.

 

09:45 – Európska komisia chce urýchliť prevod ziskov zo zmrazených ruských aktív na Ukrajinu a presmerovať ich na nákup zbraní namiesto povojnovej obnovy.

Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na návrh rozhodnutia, ktorý zatiaľ nebol zverejnený.

Ak bude rozhodnutie čoskoro schválené, prvá tranža by mohla byť odoslaná v júli. Celkovo by sa tento rok mohli vyčleniť 2 až 3 miliardy eur. EUR a do roku 2027 menej ako 20 mld.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vyzvala na nasmerovanie prostriedkov na vojenskú podporu, čo môže naraziť na odpor viacerých krajín, píše FT. Najmä Maďarska.

.

Brusel navrhuje privlastniť si 97 % čistých ziskov zo zmrazených ruských aktív v investičnom fonde Euroclear a previesť ich do rozpočtu EÚ. Peniaze by sa potom vyplácali každý štvrťrok alebo dvakrát ročne a “mohli by sa použiť v prospech Ukrajiny v súlade s rôznymi dohodami”.

Plán EÚ by nemal byť retroaktívny a takmer 4 miliardy EUR z už nahromadených ziskov by zostali v Euroclear, najmä na pokrytie právnych nákladov v dôsledku súdnych sporov s Ruskom, ktoré fond zavalilo žalobami.

 

07:25 – Nemecký kancelár Scholz odmietol možnosť výmeny rakiet dlhého doletu so Spojeným kráľovstvom.

Povedal to na spoločnom brífingu s malajzijským premiérom Anwarom Ibrahimom, informovala agentúra Bloomberg.

.

“Pokiaľ ide o tento zbraňový systém, som presvedčený, že vzhľadom na jeho vplyv a miesto použitia ho nemožno používať bez kontroly a že účasť nemeckých vojakov nemožno odôvodniť ani mimo Ukrajiny. Preto som povedal, že si nemyslím, že ich použitie je oprávnené, a že nejde o to, či sa to robí nepriamo alebo priamo. Moja odpoveď je jasná,” povedal Scholz.

 

07:15 – Zelenskyj v rozhovore pre francúzsku televíziu BFMTV povedal, že Ukrajina francúzsku armádu nepotrebuje.

Dodal, že “nevidí nič zlé” na vyslaní vojenského a technického personálu na výcvik Ukrajincov a na výrobu a opravu zbraní na Ukrajine.

Povedal, že Ukrajina “čelí ťažkostiam kvôli nedostatku delostreleckých granátov, leteckej blokáde, ruským raketám dlhého doletu a vysokej hustote ruských bezpilotných lietadiel”. Oznámil tiež výstavbu troch opevňovacích línií dlhých 1 000 kilometrov.

 

06:50 – Nový balík vojenskej pomoci USA, ak ho Kongres schváli, poskytne Ukrajine možnosť “prenikavých úderov na Krym”.

Na vypočutí senátneho výboru pre spravodajské služby to povedal riaditeľ CIA William Burns.

Uviedol, že sa práve vrátil z Ukrajiny, pričom podrobnosti návštevy nezverejnil. Podľa neho Kyjev stratí významné územia, ak USA neobnovia vojenskú pomoc: AFU dochádza munícia a USA sa kráti čas na jej dodávanie.

 

06:30 – 11. marca 2024. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Zástupca ruských bezpečnostných služieb uviedol, že velitelia a bojovníci elitných jednotiek AFU sú nespokojní so Syrským a Zelenským a diskutujú o ich zvrhnutí.

– Ruská armáda zaujala výhodnejšie línie a pozície na doneckom a chersonskom smere a zlepšila postavenie na frontovej línii na smere Avdejevka, uviedlo ministerstvo obrany.

– Kyjev prišiel o viac ako 800 vojakov, počas dňa boli zničené 2 tanky vrátane jedného Abramsu, 2 BMP, množstvo MLRS a húfnic západnej výroby, sklad paliva a 7 kontrolných bodov pre drony, uviedlo ministerstvo obrany.

– Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že náčelník generálneho štábu Radakin v novembri neodíde z funkcie a zostane v nej až do jesene 2025. Admirál podľa mediálnych správ pomáha Kyjevu s plánovaním vojenských operácií vrátane útokov na lode Čiernomorskej flotily.

.

– Šéf ukrajinskej rozviedky Budanov, ktorý predtým oznámil “prekvapenia” na Kryme, uviedol, že na polostrove sa pripravuje “vážna operácia”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:30

Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. 

07:24

Rumunský vzdušný priestor narušil malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany.

07:23

Vedci oznámili prielom v snahe “odvyhynúť” vakovlka. DNA, ktorú majú k dispozícii, je podľa ich odhadov presná na 99,9 percenta.

07:22

Sudca v severnom Grécku uložil podmienečný mesačný trest odňatia slobody mužovi, ktorý sa opakovane vkrádal do domov svojich susedov, aby tam ovoniaval ich topánky. Odsúdený 28-ročný muž nedokázal toto svoje konanie vysvetliť.

07:19

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

06:42

Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby “naliehavo” prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov. 

06:40

Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali