To najdôležitejšie z Ukrajiny – AFU v Avdejevke hrozí obkľúčenie

❚❚

Kyjev 7. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, X/Josep Borrell Fontelles, Telegram)

Aktualizované 7. februára 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinskí vojaci prinášajú svojho zraneného kolegu do zdravotníckeho zariadenia pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:48 – Ukrajinské ozbrojené sily neustále pociťujú nedostatok nábojov, zatiaľ čo európsky obranný priemysel nie je schopný konkurovať Rusku.

.

Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na tlačovej konferencii po stretnutí so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom v Kyjeve.

“Skutočne trpíme nedostatkom nábojov a hlavným cieľom je, samozrejme, zabezpečiť, aby sa nedostatok nábojov nikdy nezmenil na hlad po nábojoch,” povedal.

.

 

19:30 – Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedlo, že príčinou výbuchu pri Iževsku boli “technické práce” vo Votkinskom strojárskom závode, ktorý vyrába rakety.

Pripomeňme, že v oblasti testovacieho areálu tohto závodu pri obci Jagul stúpal veľký stĺp ohňa.

Podľa telegramu kanála “Baza” v závode oznámili ministerstvu pre mimoriadne situácie, že príčinou výbuchu bolo nejaké testovanie.

 

.

18:59 – Ruské médiá informujú o silnom výbuchu pri obci Jagul neďaleko mesta Iževsk v Rusku.

Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie.

Viaceré vojenské blogy tvrdia, že ide o požiar na testovacom polygóne jedného z podnikov vojensko-priemyselného komplexu, kde sa testujú rakety a raketové motory.

 

18:16 – Zasadnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu pod vedením USA (Ramstein) sa uskutoční 14. februára v Bruseli v predvečer zasadnutia ministrov obrany NATO.

.

Informovala o tom tlačová služba aliancie.

 

18:07 – Hlavné poznatky ohľadom Špeciálnej operácie na Ukrajine z ruského pohľadu – 7. februára:

– V dopoludňajších hodinách ruská armáda podnikla skupinový úder na podniky ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu vyrábajúce lode bez posádky, pobrežné raketové systémy a strely pre raketové systémy MLRS, uviedlo ministerstvo obrany
– Ruské letectvo a delostrelectvo zasiahlo 1. prezidentskú brigádu (jednotku ukrajinskej Národnej gardy) a dve brigády AFU v južnom doneckom smere, uviedla skupina Vostok
– Medvedev povedal, že ak Rusko pôjde do vojny s NATO, nebude sa riadiť scenárom NWO, nebude sa bojovať v zákopoch: ruská strana použije rakety, a to nepovedie k ničomu dobrému.
– Ciele strategických obranných síl sa nezmenili a zostávajú aktuálne, povedal Peskov. Patrí medzi ne zaistenie bezpečnosti Ruska v situácii, keď sa pokúšajú zničiť neutrálny štatút Ukrajiny a vtiahnuť ju do NATO
– Ruský “zabijak” americkej pušky Barrett sa bude testovať v zóne špeciálnych operácií, uviedol Vysokopresný komplex. Hovoríme o najnovších puškách MC-572
– Podľa ministerstva obrany ukrajinské jednotky počas dňa stratili vo všetkých smeroch približne 1 055 vojakov. Ruské jednotky zničili štyri obrnené vozidlá a 11 nepriateľských poľných delostreleckých zbraní

 

18:00 – Poľský prezident Andrzej Duda je presvedčený, že Donald Trump v prípade víťazstva vo voľbách dodrží svoj sľub a ukončí vojnu na Ukrajine do 24 hodín.

“Na základe svojich osobných skúseností ako prezident Poľskej republiky, ktorý kedysi spolupracoval s prezidentom Donaldom Trumpom, keď vykonával svoje prvé prezidentské funkčné obdobie, môžem povedať To, čo mi sľúbil, splnil. Takže ak som dostal od prezidenta Trumpa nejaký sľub, ak mi niečo sľúbil, tak sa to plnilo,” povedal Duda novinárom v Rwande.

“Takže môžem povedať, že prezident Trump drží slovo a ak niečo povie, berie to vážne,” dodal poľský líder.

Pripomenieme, že Trump ešte pred svojou inauguráciou povedal, že v prípade víťazstva v prezidentských voľbách zastaví vojnu na Ukrajine.

 

.

17:54 – Najvyššia rada hlasovala za to, aby sa nezničili spermie mŕtvych príslušníkov armády.

Ukrajinský parlament hlasoval za zmenu zákona, ktorý vo svojej predchádzajúcej verzii vyžadoval zničenie reprodukčných buniek mŕtvych vojakov, policajtov a záchranárov. Toto ustanovenie zákona, ktoré malo vstúpiť do platnosti v marci, vyvolalo rozruch na sociálnych sieťach.

V novelizovanom znení zákon stanovuje, že od roku 2025 sa budú reprodukčné bunky zosnulých uchovávať na náklady štátu po dobu troch rokov s možnosťou ďalšieho uchovávania na náklady osoby uvedenej v objednávke zosnulého.

Zosnulý bude oficiálne považovaný za otca dieťaťa, čo v predchádzajúcich právnych predpisoch tiež nebolo spresnené.

Za návrh zákona hlasovalo celkovo 264 poslancov, nikto nebol proti.

.

 

17:48 – Washington nezmení svoj postoj k Ukrajine kvôli fámam o pripravovanej rezignácii hlavného veliteľa AFU Valerija Zálužného.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že USA budú na pozadí takýchto správ naďalej podporovať ukrajinskú vládu aj ukrajinskú armádu.

Zároveň sa odmietol vyjadriť k Zalužného prípadnej rezignácii.

“O tom my vo Washingtone nerozhodujeme,” povedal Sullivan

.

 

17:34 – Petro Porošenko vyzval Volodymyra Zelenského, aby začal ním avizovaný reset vlády “od seba” a “od Zalužného k * …reťazcu”.

Bývalý prezident o tom napísal na svojom telegramovom kanáli.

Pripomenieme, že fámy o Porošenkovom zatknutí v poslednom čase zosilneli.

 

17:03 – Rusko dnes ráno prvýkrát použilo svoju novú hypersonickú raketu Zirkon 3M22 proti Ukrajine, informoval denník Defence Express.

Boli zverejnené fotografie trosiek s označením “3M22”.

.

Údajne sa našli v Dniprovskom okrese v blízkosti zasiahnutého elektrického vedenia. Publikácia predpokladá, že raketa bola zostrelená, keďže je nepravdepodobné, že by jej cieľom bolo elektrické vedenie.

V oficiálnom hlásení AFU sa o žiadnej takejto rakete nehovorilo. Hoci letectvo o 07:46 hlásilo “vysokorýchlostnú raketu”, ktorá sa blížila ku Kyjevu.

Zdroje Defence Express uvádzajú, že trosky rakety boli dosť poškodené, takže je ťažké ju identifikovať.

Rusko dnes ráno prvýkrát použilo svoju novú hypersonickú raketu Zirkon 3M22 proti Ukrajine
Rusko dnes ráno prvýkrát použilo svoju novú hypersonickú raketu Zirkon 3M22 proti Ukrajine

16:54 – Situácia v Avdejevke k 18.00 hod 07.02.2024 – Ruské ozbrojené sily sa snažia dostať posádku AFU do obkľúčenia

Už aj ukrajinské kanály uznávajú, že strategický železničný most južne od koksovne je pod ruskou kontrolou (prekročený včera).

Dnes (podľa ich vlastných údajov) prebieha útok na automobilovú základňu s cieľom dostať sa na okraj mesta (k známej “stéle”) a fyzicky odrezať “cestu života” AFU. Obrana AFU v tejto oblasti praská vo švíkoch.

Stále sa objavujú neoverené údaje, že niektoré ukrajinské jednotky (nie je jasné, či organizovane, alebo preto, že opustili svoje pozície) sa snažia dostať z rýchlo sa formujúceho kotla cez poľné cesty k Vlaštovke.

.
Situácia v Avdejevke
Situácia v Avdejevke

16:30 – Ruské ministerstvo obrany uvádza, že protivzdušná obrana v Belgorodskej oblasti zostrelila sedem striel MLRS a dva drony.

Gubernátor potvrdil škody na území jedného z priemyselných podnikov a informoval aj o dvoch zranených.

 

16:10 – Podiel Ukrajincov, ktorí sa domnievajú, že krajina sa uberá správnym smerom, klesol na 41 percent, čo je takmer rovnaký počet ako počet tých, ktorí majú opačný názor (38 percent). Dokazujú to údaje z prieskumu Centra Razumkov.

Uvádza sa, že najvyšší počet ľudí, ktorí sa domnievali, že udalosti sa vyvíjajú správnym smerom, bol presne pred rokom. A odvtedy tento počet neustále klesá.

O tom, že Ukrajina je schopná prekonať existujúce problémy v najbližších rokoch, je presvedčených 33 % respondentov, v dlhodobejšom horizonte 42 %. 9 % v to neverí vôbec.

Najviac Ukrajincov znepokojujú ceny, clá, ekonomická situácia krajiny (67,8 % sa domnieva, že sa za rok zhoršila), jej vyhliadky do budúcnosti, blahobyt rodín a postoj k úradom. Podľa 46 % sa zhoršil prístup úradov k občanom, 41,5 % uviedlo, že úradníci začali menej dodržiavať zákony.

.

Ale 51 % sa domnieva, že sa zlepšila obranyschopnosť krajiny a jej medzinárodný imidž. Najväčšiu dôveru majú príslušníci AFU (66,3 % jej úplne dôveruje, 28,6 % jej skôr dôveruje). Prezidentovi úplne dôveruje 21 % respondentov, skôr mu dôveruje 43,1 %.

 

15:45 – Ruská armáda pokračuje v postupe na severe Avdijivky, informoval ukrajinský vojenský zdroj Deep State.

Včera Rusi prešli cez železničný most a dnes sa už snažia prebojovať cez súkromný sektor smerom k značke pri vstupe do Avdijivky. K dnešnému dňu RF obsadila asi 18 % územia mesta a pokračuje v tlaku.

 

15:30 – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že Ukrajina nepotrebuje dodávky dronov z EÚ, pretože si ich vyrába sama.

“Nepotrebujú drony. Navštívil som niekoľko výrobných zariadení a bol som veľmi prekvapený schopnosťou vašich inžinierov vytvoriť vysokokvalitné spoločnosti vyrábajúce drony,” povedal Borrel na brífingu.

.

Fotografie výrobných zariadení Borrell zverejnil na sieti X, ale čoskoro ich vymazal. Uviedol, že navštívil startup, ktorý denne vyrobí 1 500 malých dronov.

 

15:14 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily podnikli skupinový úder zo vzdušných a námorných presných zbraní na podniky ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, pričom boli zasiahnuté všetky objekty;

– AFU stratila až 195 vojakov na juhu Donecka;

– Na záporožskom smere ruské ozbrojené sily zasiahli tri brigády AFU pri Žerebjanke a Rabotine, nepriateľ stratil do 30 vojakov;

– AFU stratila počas dňa na Kupjanskom smere až 275 vojakov;

.

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky AFU na Krasnolimanskom smere, nepriateľ stratil do 220 vojakov;

– Ozbrojené sily RF pokračujú v obsadzovaní výhodnejších línií a pozícií na doneckom smere, bolo odrazených 10 útokov AFU;

– Ruská protivzdušná obrana za posledných 24 hodín zachytila 4 strely HIMARS a zničila 104 ukrajinských dronov;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili svoje postavenie na frontovej línii v južnom doneckom smere;

– Ruská protivzdušná obrana za posledných 24 hodín zostrelila ukrajinský MiG-29 pri meste Aleksejevka;

.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli lietadlá a sklady paliva AFU;

– Celkové straty AFU v priebehu dňa na doneckom smere dosiahli 290 príslušníkov vojenského personálu a 2 obrnené vozidlá.

 

14:34 – Generálny riaditeľ MAAE Grossi už pricestoval do Záporožskej jadrovej elektrárne, informovali ruské médiá.

 

12:45 – Situácia na fronte 7. februára 2024

fronty
Stav frontov

 

12:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily podnikli skupinový úder zo vzdušných a námorných presných zbraní na podniky ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, pričom boli zasiahnuté všetky objekty;

– AFU stratila až 195 vojakov na juhu Donecka;

– Na záporožskom smere ruské ozbrojené sily zasiahli tri brigády AFU pri Žerebjanke a Rabotine, nepriateľ stratil do 30 vojakov;

– AFU stratila počas dňa na Kupjanskom smere až 275 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky AFU na Krasnolimanskom smere, nepriateľ stratil do 220 vojakov;

– Ozbrojené sily RF pokračujú v obsadzovaní výhodnejších línií a pozícií na doneckom smere, bolo odrazených 10 útokov AFU;

– Ruská protivzdušná obrana za posledných 24 hodín zachytila 4 strely HIMARS a zničila 104 ukrajinských dronov;

.

– Ruské ozbrojené sily zlepšili svoje postavenie na frontovej línii v južnom doneckom smere;

– Ruská protivzdušná obrana za posledných 24 hodín zostrelila ukrajinský MiG-29 pri meste Aleksejevka;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli lietadlá a sklady pohonných hmôt AFU;

– Celkové straty AFU v priebehu dňa na doneckom smere dosiahli 290 príslušníkov vojenského personálu a 2 obrnené vozidlá.

 

09:55 – Zelenskyj sa zúčastní na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa bude konať od 16. do 18. februára, informoval nemecký denník Tagesspiegel.

Organizátori potvrdili, že ukrajinskému prezidentovi bolo zaslané pozvanie.

Môže tam dôjsť k podpisu dohody o “bezpečnostných zárukách” Nemecka s Ukrajinou.

 

09:50 – Tri letecké bomby z územia Ruskej federácie zasiahli v noci obec Junakovska v Sumskej oblasti, uviedla prokuratúra.

Poškodených bolo šesť súkromných domov, zranená bola jedna žena.

Junakovska
Následky bombardovania v obci Junakovska

 

09:45 – Snemovňa reprezentantov USA zamietla návrh zákona svojho predsedu Johnsona, ktorý má poskytnúť peniaze len Izraelu – žiadnej Ukrajine.

Hlasovanie sa rozdelilo v pomere 250 ku 180, informovala agentúra Reuters. To nestačí, pretože dokument bol predložený v zrýchlenom konaní.

Proti návrhu zákona sa pritom postavilo 14 republikánov, zatiaľ čo 46 demokratov ho podporilo. Väčšina demokratov uviedla, že mieni hlasovať len za komplexné iniciatívy, v ktorých by sa spojili peniaze pre Ukrajinu, iné krajiny a južnú hranicu.

.

Takýto návrh zákona pripravili v Senáte, ale Johnson povedal, že v Snemovni reprezentantov by bol “mŕtvy pri príchode”.

Demokrati sa obávajú, že “Ukrajina by mohla bez americkej pomoci zaniknúť”.

 

09:35 – Zelenskyj uvádza, že dnes ráno bolo pod útokom šesť regiónov Ruskej federácie.

Prezident píše o dôsledkoch príchodu do štyroch z nich:

– Nikolajev: zničené desiatky obytných domov, jeden človek zahynul.

– Kyjev: viac ako desať ľudí bolo zranených, dvaja zomreli. Pod troskami môžu byť ľudia.

– Charkovská oblasť: dvaja zranení.

– Ľvovská oblasť: na mieste pracujú záchranári.

 

08:45 – V Kyjevskej oblasti spadli trosky rakiet v 8 obciach, informovala OVA.

Poškodených bolo 14 súkromných a 2 bytové domy, hospodárske budovy a autá.

Jedna vzdelávacia inštitúcia má čiastočne rozbité okná a porezané dvere.

Boli zaznamenané dve obete.

Neboli zaznamenané žiadne zásahy obytných budov ani kritickej infraštruktúry.

.

 

08:38 – Generálny riaditeľ MAAE Grossi prekročil kontaktnú líniu v Záporožskej oblasti, nezaznamenal žiadne nezvyčajné javy.

 

08:30 – Kyjevská protivzdušná obrana ráno odrazila približne dve desiatky rakiet. Letecký poplach v hlavnom meste trval približne tri hodiny.

Podľa vojenskej správy Rusi použili riadené strely Ch-101/Ch-555/Ch-55. Rakety vnikli do hlavného mesta v niekoľkých vlnách z rôznych smerov.

 

08:20 – Šéf diplomacie Európskej únie Borrell začal ráno v Kyjeve návštevou krytu.

“Ráno začínam v kryte, pretože po celom Kyjeve sa ozýva poplach. Toto je každodenná realita statočného ukrajinského ľudu, odkedy Rusko začalo svoju nezákonnú agresiu,” napísal diplomat na X a zverejnil fotografiu.

Borrell v Kyjeve
Na snímke šéf diplomacie Európskej únie Borrell v Kyjeve (chrbtom ku kamere)

 

08:10 – Okrem Charkova dnes v noci sa za posledných 24 hodín uskutočnili lety leteckých bômb v celej Charkovskej oblasti.

Zasiahnuté boli školy, hangáre, sklady, sklady, autá a dielne v Chuguevskom okrese, Volčansku a na ďalších miestach.

Charkov
Znničené budovy v Charkovskej oblasti

 

07:55 – Dôsledky útoku na súkromný sektor v Nikolajeve.

Úrady v regióne oznámili, že bolo zasiahnuté zariadenie infraštruktúry.

útok v Nikolajeve
Dôsledky útoku na súkromný sektor v Nikolajeve

 

07:40 – Zábery horiaceho obytného domu v kyjevskej štvrti Golosejevskij.

V oblasti horia aj autá a priestory čerpacích staníc, uviedol Kličko.

Golosevskij
Požiar v kyjevskej štvrti Golosevskij

 

07:10 – Čo je v súčasnosti známe o útokoch na Ukrajinu v noci a ráno.

V Kyjeve sa hovorí o čiastočnej absencii svetla a vody. Starosta Kličko informoval o výbuchu v meste.

V Charkovskom okrese Slobodský došlo k zásahom – sú škody na nebytovej infraštruktúre.

 

06:45 – Líder republikánov v Senáte McConnell pripustil, že kompromis o hraniciach a pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu “sa nestane zákonom”. Píše o tom Politico.

Publikácia uvádza, že Mitch McConnell v podstate vyhlásil, že balík o bezpečnosti hraníc a pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu je mŕtvy, a novinárom povedal, že “nemáme reálnu šancu prijať zákon”.

McConnell, ktorý bol predtým balíku naklonený, údajne zmenil svoj postoj po stretnutí s vedením republikánov v Snemovni reprezentantov.

“Predseda (dolnej komory Kongresu Johnson) nám dal jasne najavo, že toto sa nestane zákonom,” vysvetlil McConnell.

Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer nadviazal vyhlásením, že demokrati v Senáte vyjadrili “hnev” a “hlboké sklamanie” z postoja republikánov.

“Vodca McConnell a republikánska konferencia sa otočili o 180 stupňov. Kolená sa im trasú od strachu pred Donaldom Trumpom,” povedal Schumer.

Je pravda, že McConnell urobil ústupok a navrhol, aby sa hranica a pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu posudzovali oddelene. Povedal, že vedenie demokratov by malo “prepracovať” tieto ustanovenia o zahraničnej pomoci.

Schumer však nepovedal, či sa vráti k návrhu zákona zameraného len na pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu.

.

 

06:30 – Rusko v súčasnosti vykonáva operácie, ktoré sú taktickou prípravou na začiatok jarnej ofenzívy.

Uviedol to bývalý náčelník českého generálneho štábu Jiří Šedivý.

“Rusi teraz vykonávajú operácie, ktoré sú taktickou prípravou na začiatok jarnej ofenzívy. Majú pripravených až 60 000 vojakov a techniku. Ukrajinci budú musieť niečo urobiť a treba to riešiť hneď,” povedal Šedivý.

Podľa generála je problémom AFU nedostatok vojakov, “ale politici rozhodnutie o mobilizácii odkladajú, pretože im to zníži popularitu”.

Poznamenal, že ak Kyjev čoskoro nezmobilizuje, Ukrajina utrpí veľké straty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:50

Jedna žena zahynula pri ruskom útoku na juhoukrajinskú Chersonskú oblasť a ďalších sedem osôb utrpelo zranenia, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

10:43

Nemecký výrobca luxusných automobilov Mercedes-Benz plánuje čoskoro priviesť na trh vozidlá vybavené systémom automatizovaného riadenia, ktoré za určitých podmienok dokážu na nemeckých diaľniciach jazdiť samostatne rýchlosťou až 95 kilometrov za hodinu. 

10:42

Sieť nabíjacích staníc GreenWay mení od 1. októbra svoj aktuálny cenník. Pre zákazníkov tak prináša nový mesačný program a zároveň ruší roamingovú službu, ktorá umožňuje nabíjanie v partnerských sieťach za rovnakú cenu ako vo svojej vlastnej sieti.

10:40

Vedenie českej Pirátskej strany na čele s Ivanom Bartošom po neúspechu v krajských a senátnych voľbách rezignovalo. Stranu povedú do voľby nového predsedníctva, ktorá by sa mala uskutočniť 9. novembra. Bartoš sa o post predsedu už uchádzať nebude. Stranu viedol 15 rokov.

10:39

Šiitská aliancia ozbrojených Iránom podporovaných skupín Islamský odpor v Iraku zaútočila dronom na vojenskú základňu izraelskej brigády Golani na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

10:38

Manželky a príbuzní mužov mobilizovaných do ruskej armády do vojny na Ukrajine, ktoré demonštrovali pred ruským ministerstvom obrany v Moskve, začali stíhať za účasť na úradmi nepovolenej verejnej akcii. 

10:37

Izraelský minister obrany Joav Galant informoval svojho amerického rezortného kolegu Lloyda Austina o najnovšom vývoji v regióne, kde Izrael ráno podnikol sériu útokov na pozície proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone. 

Izrael podnikol veľký letecký útok na pozície Hizballáhu po celom Libanone
Dym stúpa z izraelského leteckého útoku na dedinu Kfar Rouman, čo je viditeľné z mesta Mardžajun v južnom Libanone
10:35

V nadchádzajúcich voľbách do dolnej komory rakúskeho parlamentu sa podľa predvolebných prieskumov očakáva tesný súboj konzervatívcov. Tesný náskok si pritom drží krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) s 27 percentami pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) pod vedením kancelára Karla Nehammera s 25 percentami. Voľby sa uskutočnia v nedeľu.

09:52

Iránske islamské revolučné gardy zakázali svojim členom používať akékoľvek komunikačné zariadenia po bombových útokoch na pager v Libanone, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

IRGC kontroluje všetky zariadenia a hľadá izraelských agentov medzi svojimi dôstojníkmi.

09:50

Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti uviedlo, že hackerská skupina Anonymous 64, ktorá je podľa neho napojená na taiwanskú armádu, uskutočňuje kybernetické útoky na ciele v Číne. Internetových používateľov vyzvalo, aby nahlasovali “antipropagandistické sabotáže”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali