To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina by mohla zaniknúť, ak republikáni nepodporia návrh zákona Senátu

❚❚

Kyjev 5. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP)

Aktualizované 5. februára 18:54

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ostreľovanie okupovaného Lysyčanska na východe Ukrajiny
Na snímke pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie zasahujú pri zrútenej pekárni po ostreľovaní východoukrajinského mesta Lysyčansk

18:00 – Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell uviedol, že EÚ neplní svoje vlastné plány na dodávanie delostreleckých granátov Ukrajine nie preto, že by krajiny EÚ nemali dostatočné výrobné kapacity, ale preto, že granáty vyvážajú do iných krajín.

.

Informovala o tom BBC.

“Problémom dnes nie je nedostatok kapacít v európskom priemysle. Nie je to o tom, že musíme (náboje) kupovať niekde inde, pretože sami nedokážeme vyrábať. Môžeme vyrábať. Ale dôležitá časť našej produkcie sa vyváža do tretích krajín,” povedal Borrell vo Varšave po stretnutí s poľským ministrom zahraničných vecí Radoslawom Sikorským.

.

EÚ minulý rok sľúbila dodať Ukrajine do marca milión nábojov, v skutočnosti však tento sľub bude môcť splniť maximálne na polovicu. Niektoré krajiny EÚ, najmä Česká republika, preto navrhujú, aby sa náboje pre Ukrajinu nakúpili mimo únie.

Podľa korešpondenta BBC vo Varšave sa Borrel domnieva, že je lepšie, aby sa krajiny EÚ dohodli so svojimi odberateľmi a odklonili výrobky na Ukrajinu.

“To znamená, že najlepším spôsobom je potom pokúsiť sa povedať ostatným: prosím, počkajte, nie ste vo vojne, môžete počkať niekoľko mesiacov – a presmerovať výrobky na Ukrajinu. Je to politické rozhodnutie, ktoré by mali prijať krajiny únie,” povedal Borrel.

 

17:15 – Ukrajina by mohla zaniknúť, ak republikáni nepodporia návrh zákona Senátu na účely národnej bezpečnosti a počkajú na návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu, povedal šéf demokratov v Senáte Chuck Schumer.

.

“Príliš veľa republikánov vrátane predsedu Johnsona sa na smrť bojí Donalda Trumpa, ktorý hovorí: – Počkajme, kým budem prezidentom, čo bude trvať najmenej rok. Ukrajina by mohla zaniknúť,” povedal v televízii MSNBC.

Podľa Schumera by sa počas Trumpovho vyčkávacieho obdobia mohla výrazne zhoršiť aj situácia na hraniciach.

Schumer tiež povedal, že bez pomoci Ukrajine by Putin “mohol preraziť cez Ukrajinu a dokonca aj do východnej Európy”, uviedol The Hill.

 

16:40 – Plány Volodymyra Zelenského na obnovu vedenia krajiny vrátane výmeny hlavného veliteľa AFU Valerija Zálužného znervózňujú západných partnerov Ukrajiny.

.

Dvaja predstavitelia krajín G7, ktorých vlády dodávajú zbrane Ukrajine, to uviedli pre Financial Times.

Podľa jedného z nich sú obavy spôsobené okrem iného Zalužného popularitou medzi radovými vojakmi a obyvateľstvom – odvolanie hlavného veliteľa môže vyvolať negatívnu reakciu, “keď je jednota kľúčová”.

Západ sa obáva aj možného vymenovania šéfa ukrajinskej rozviedky Kirilla Budanova na miesto Zalužného.

“Znervózňuje nás,” povedal jeden z respondentov novín.

 

15:55 – Poľský minister obrany berie scenár prehry Ukrajiny vo vojne “absolútne vážne”. Povedal to v rozhovore pre Super Express.

Ministra sme sa opýtali, či pripúšťa najhorší scenár rozuzlenia rusko-ukrajinskej vojny – porážku Ukrajiny a začiatok príprav Ruska na agresiu proti krajinám východného krídla NATO, najmä Poľsku.

“Pripúšťam všetky scenáre a najhorší z nich beriem absolútne vážne. To je úloha ministra obrany v situácii, v ktorej sa teraz nachádzame,” odpovedal Kosiniak-Kamyš.

Poznamenal, že situácia je veľmi napätá nielen v európskom regióne, ale aj na Blízkom východe a v Tichomorí.

“Musíte byť pripravení na všetky scenáre. Preto vykonávame audit, vyvodzujeme závery a vypĺňame nedostatky, najmä v otázke zbrojenia,” povedal minister.

.

 

15:05 – Putin telefonoval s prezidentom SAE, informoval Kremeľ.

Hlavné body:

– Putin sa pri výmene názorov na situáciu okolo Ukrajiny poďakoval emirátskej strane za sprostredkovanie výmeny zadržaných osôb;

– diskutovalo sa o podrobnostiach teroristického útoku, ktorý 24. januára uskutočnil kyjevský režim na ruské lietadlo Il-76 s ukrajinskými vojnovými zajatcami na palube;

.

– bol zdôraznený záujem Ruska o medzinárodné vyšetrovanie tohto zločinu;

– zvážila kroky na poskytnutie ďalšej humanitárnej pomoci pásmu Gazy;

– potvrdil sa zásadný postoj Ruska a SAE v prospech skorého prímeria a obnovenia politického procesu;

– dohodlo sa, že budú pokračovať rusko-emirátske kontakty na rôznych úrovniach.

 

.

14:20 – Kvôli Trumpovi sa pravdepodobnosť poskytnutia pomoci USA Ukrajine v tomto roku “čoraz viac znižuje”, píše novinár Gideon Rahman vo Financial Times.

Dôsledky tohto rozhodnutia by mohli byť “katastrofálne”, keďže Ukrajina už teraz trpí nedostatkom munície, ktorý spôsobuje rastúci počet obetí, pokles prílevu dobrovoľníkov a žiadnu schopnosť plánovať budúce operácie.

Európania nebudú schopní doplniť chýbajúce americké zbrane minimálne do roku 2025, čo “robí druhú polovicu tohto roka pre Ukrajinu potenciálne veľmi nebezpečnou”.

Jack Watling z Royal United Services Institute, ktorý často cestuje na front, sa domnieva, že dôsledky nedostatku munície “sa prejavia najprv pomaly a potom rýchlo”.

Tvrdí, že “keď sa dôsledky stanú veľmi zjavnými, bude už neskoro”.

“Zdá sa, že Trumpovi a jeho stúpencom z Republikánskej strany je to jedno. Zrejme sú ochotní riskovať víťazstvo Ruska – ak to aspoň trochu zlepší Trumpove šance poraziť v novembri prezidenta Joea Bidena. Dokonca by sa mohol tešiť aj z ukrajinskej porážky – ak sa stane v čase prezidentských volieb a umožní mu predniesť obľúbené vyhlásenia o slabosti a zlyhaní Bidenovej administratívy,” píše Rahman.

Podľa jeho hodnotenia Trump jednoducho nechce dať Bidenovi pred voľbami nič, “čo by vyzeralo ako víťazstvo”. Poznamenáva však, že Trump “by nič z toho nemohol urobiť sám” a že “súhlas republikánov v Kongrese” je kľúčový.

.

 

14:10 – Za dva roky vojny sa Ruská federácia výrazne prispôsobila a zlepšila svoju schopnosť inovovať, píše Foreign Affairs.

“Kvalitatívny rozdiel medzi Ukrajinou a Ruskom sa zmenšil. Ukrajina má stále inovatívnu vojenskú kultúru zdola nahor, ale môže mať problém zabezpečiť, aby sa tieto skúsenosti systematizovali a rozšírili v ozbrojených silách. Na druhej strane, Rusko sa učí pomalšie, ale keď sa konečne niečo naučí, dokáže to systematizovať v celej armáde a vo svojom veľkom obrannom priemysle,” píše sa v publikácii.

Ukrajina je lepšia v taktickej adaptácii, zatiaľ čo Ruská federácia je lepšia v strategickej adaptácii, ktorá je “rozhodujúca pre víťazstvo vo vojnách”.

Autor článku, generálmajor austrálskej armády vo výslužbe Mick Ryan, sa domnieva, že čím dlhšie bude táto vojna trvať, tým lepšie sa Rusko bude môcť “učiť, prispôsobovať a budovať efektívnejšie, modernejšie bojové sily”.

“Moskva bude pomaly, ale isto absorbovať nové myšlienky z bojiska a podľa toho meniť svoju taktiku. Jej strategická adaptácia jej už pomohla odraziť ukrajinskú protiofenzívu a v posledných mesiacoch pomohla ruským silám získať od Kyjeva ďalšie územia. V konečnom dôsledku, ak bude prevaha Ruska v strategickej adaptácii pokračovať bez zodpovedajúcej reakcie Západu, najhoršie, čo sa v tejto vojne môže stať, nie je patová situácia. Je to porážka Ukrajiny,” píše Ryan.

 

.

13:45 – Prijatie vládneho návrhu zákona o mobilizácii by mohlo paralyzovať ukrajinské hospodárstvo, uviedlo Európske združenie podnikateľov.

“Podnikatelia sú presvedčení, že kľúčovou úlohou by malo byť vytvorenie skutočne fungujúcich noriem, vyvážených, ktoré sa dajú implementovať a ktoré nebudú paralyzovať prácu časti krajiny. Vlastne preto by sa podľa presvedčenia Európskeho združenia podnikateľov nemal prijať uvedený návrh zákona a mali by sme ešte raz vedome pristúpiť k jeho finalizácii – aby sa nezastavila práca krajiny a najmä jej hospodárstva,” uvádza sa vo vyhlásení.

Podnikatelia sú znepokojení normami, najmä pokiaľ ide o elektronické predvolania a ukladanie obmedzení pre neplatičov na súde.

 

13:00 – Situácia na frontoch 5. februára 2024

Situácia na frontoch 5. februára 2024
Situácia na frontoch 5. februára 2024
Situácia na frontoch 5. februára 2024
Situácia na frontoch 5. februára 2024

12:30 – Grécko popiera zámer previesť systémy S-300 SAM na Ukrajinu, ako o tom informovali médiá.

“V žiadnom prípade nič také neexistuje, kategoricky to popieram, v žiadnom prípade neexistoval ani úmysel vlády riskovať obranu krajiny v rámci svojej obrannej politiky. Preto to, čo bolo napísané, v žiadnom prípade a v žiadnom zmysle neplatí,” povedal na brífingu hovorca gréckej vlády Pavlos Marinakis v odpovedi na súvisiacu otázku.

.

 

11:45 – Európa celé desaťročia neverila v možnosť vojny na svojom kontinente, preto jej vojenský priemysel nebol pripravený na inváziu do Ruskej federácie a nemohol poskytnúť sľúbený milión nábojov pre Ukrajinu.

Uviedla to veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Katarína Maternová.

“Budeme musieť jednoducho pokračovať v stimulácii a rozvoji európskeho priemyslu. A skutočne sa ukázalo, že prechod na vojenskú výrobu nie je v Európe prirodzeným inštinktom. V Európe sme desaťročia žili v pevnom presvedčení, že vojna na európskom kontinente už nie je možná,” povedala.

Podľa jej názoru sa Európa “celkom dobre vyrovnala” s “prvotným šokom z 24. februára 2022”.

EÚ bude údajne schopná do marca odovzdať len 600 000 nábojov zo sľúbeného milióna.

 

.

10:35 – Postoj Nemecka k vojenskému podpornému fondu EÚ môže oddialiť dodávky zbraní na Ukrajinu, uviedol denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Európsky mierový fond vo výške 12 miliárd eur bol vyčerpaný a diskutuje sa o jeho doplnení o 5 miliárd eur. Krajiny doň prispievajú v závislosti od veľkosti svojich ekonomík a následne dostávajú kompenzácie za zbrane dodané na Ukrajinu.

Podľa FT Brusel hovorí: “Najprv zaplaťte, potom dostanete náhradu.” Nemecko a ďalšie krajiny sú však za to, aby sa od modelu náhrad upustilo, a “tvrdia, že nie je potrebný”.

Berlín je v dôsledku rozhodnutia ústavného súdu pod vážnymi finančnými obmedzeniami a požaduje, aby sa hodnota zbraní prevedených bilaterálne na Ukrajinu započítala do jeho podielu vo fonde.

Menšie krajiny tvrdia, že by to drasticky znížilo veľkosť fondu.

 

09:55 – Ukrajina bude musieť mobilizovať viac vojakov kvôli stratám a únave jednotiek.

.

Uviedol to generál Bundeswehru Christian Freiding, ktorý na ministerstve obrany vedie ukrajinský špeciálny štáb koordinujúci západnú vojenskú pomoc.

“Ukrajina bude určite musieť zmobilizovať viac vojakov – jednoducho kvôli počtu strát, ako vidíme. Ale aj preto, že jednotky, z ktorých niektoré sú na fronte už 24 mesiacov, treba obnoviť,” povedal pre RND.

A poznamenal, že rozsah mobilizácie musí zohľadňovať demografickú a ekonomickú situáciu.

“Medzi vekovými skupinami dnešných dvadsiatnikov a štyridsiatnikov je priepasť. Preto by Ukrajinci mali venovať rovnakú pozornosť ekonomickej životaschopnosti svojho štátu ako jeho vojenskej životaschopnosti,” povedal Freiding.

 

.

09:25 – Hovorca prezidenta Volodymyra Zelenského Sergej Nikiforov zverejnil na svojej stránke na Facebooku príspevok, v ktorom poprel, že by prezident v rozhovore pre taliansku televíziu RAI hovoril o patovej situácii na fronte (ako ho vtedy všetci citovali).

“Keď hovoril o výsledkoch letných akcií, Volodymyr Zelenskyj povedal, že ich námorná časť priniesla pozitívny výsledok: Ukrajine sa podarilo obnoviť nezávislý “obilný koridor”, ale pozemná časť operácií sa skončila stagnáciou. Hovoríme konkrétne o protiofenzívach na juhu. To však nedáva právo označovať situáciu na fronte ako “patovú” vo všeobecnosti,” napísal Nikiforov.

 

08:55 – “Bude to veľmi ťažké, ale nie zahanbujúce.”

Zalužnyj zablahoželal náčelníkovi generálneho štábu Sergejovi Šaptalovi k narodeninám.

“Bude to pre nás ešte veľmi ťažké, ale určite sa už nikdy nebude hanbiť. Som šťastný, že v tomto živote a počas vojny ste boli vedľa mňa človek, pre ktorého je Ukrajina naozaj nadovšetko. Všetko najlepšie k narodeninám, priateľu! Veríme v to najlepšie. Už sme si to zaslúžili,” – napísal vrchný veliteľ.

 

08:30 – NATO nevidí “bezprostrednú hrozbu” pre žiadneho člena obrannej aliancie napriek vojne na Ukrajine.

Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg to povedal vo vysielaní nemeckej televízie ARD.

Povedal, že NATO v posledných rokoch veľa investovalo do svojej bezpečnosti a Nemecko investovalo obzvlášť veľa.

 

08:00 – Ruské jednotky podnikli nový postup v Avdejevke zo severnej strany, informovala ukrajinská vojenská webová stránka Deep State.

Podľa mapy zdroja Rusi obsadili celé územie severne od lomu.

Ruská tlač tiež tvrdí, že celé územie severne od kameňolomu už patrí pod Ruskú federáciu.

 

.

07:20 – Senát USA predložil návrh zákona, ktorý by v prípade schválenia odblokoval vojenskú pomoc Ukrajine.

Hlasovanie o ňom v Senáte je naplánované už na tento týždeň (pravdepodobne v stredu).

Dvojstranná dohoda zahŕňa 20 miliárd na posilnenie mexickej hranice. Ďalších približne sto miliárd je určených pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan.

Biden návrh zákona podporil a vyzval republikánov v Snemovni reprezentantov, aby zaň hlasovali.

Na druhej strane predseda Snemovne reprezentantov Johnson vyhlásil návrh zákona za “mŕtvy”, čím dal jasne najavo, že Snemovňa reprezentantov zaň hlasovať nebude.

“Videl som toho dosť. Tento návrh zákona je ešte horší, ako sme očakávali, a ani zďaleka nepomôže ukončiť katastrofu na hraniciach, ktorú vytvoril prezident,” povedal Johnson.

Samotný dokument nevyzýva na úplné uzavretie hraníc (ako to požadujú mnohí republikáni). Zvyšuje právomoci pohraničných a migračných orgánov. A tiež uľahčuje prisťahovalectvo do USA, napríklad Afgancom, ktorí pomáhali Američanom v Afganistane.

 

07:00 – Zelenskyj sa vyjadril k “patovej situácii” na fronte.

“Čo sa týka vojny na fronte – je to patová situácia, to je fakt, pretože došlo k oneskoreniu s technikou a oneskorenie znamená chyby. Bojujeme proti teroristom, ktorí majú jednu z najväčších armád na svete, munícia chýba, ale my potrebujeme moderné technické prostriedky,” povedal prezident v rozhovore pre taliansku televíziu Rai1.

 

06:45 – Britský minister zahraničných vecí Cameron vyzval západných politikov a novinárov, aby prestali pesimisticky hodnotiť vyhliadky Ukrajiny vo vojne.

V rozhovore pre The Sunday Times uviedol, že by sa malo prestať hovoriť o patovej situácii a o tom, že čas nie je na strane Ukrajiny.

“Naša ekonomika je 25-krát väčšia ako ruská a sme viac ako schopní ukázať, že čas je na našej strane a nie na strane Putina,” povedal minister.

 

.

06:30 – Rusko sústredilo približne 500 tankov, viac ako 600 bojových vozidiel a približne 40 000 vojakov v smere na Kupjansk s cieľom znovu získať územie Charkovskej oblasti, z ktorej sa Rusi stiahli na jeseň 2022, uvádza Forbes. Podľa publikácie plánujú obsadiť Kupjansk a dosiahnuť východný breh Oskolu ešte pred prezidentskými voľbami.

Proti ruskému zoskupeniu stojí približne 10 ukrajinských brigád s približne 20 000 vojakmi. Hlavným problémom je nedostatok munície AFU. Vďaka 5-násobnej prevahe v počte nábojov môže Rusko sústrediť delostrelectvo bez obáv z ukrajinskej protitankovej paľby.

“Táto situácia umožňuje Rusku uplatniť známy prístup: systematické ničenie mestských oblastí, čím sa stávajú nechránenými,” uvádza skupina Frontelligence Insight.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:05

Ruský tenista Alibek Kachmazov sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP v čínskom Čcheng-tu. V pozícii kvalifikanta zdolal tretieho nasadeného Nicolasa Jarryho 6:3, 6:4. Čiľan predtým vyradil slovenského tenistu Lukáša Kleina.

08:52

Pri výbuchu v uhoľnej bani na východe Iránu zahynulo najmenej 30 ľudí a ďalších 17 utrpelo zranenia, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

08:39

Proiránske hnutie Hizballáh v nedeľu spustilo na Izrael po sérii tohtotýždňových útokoch v Bejrúte masívnu ofenzívu. Z územia Libanonu bolo podľa izraelskej armády vypálených viac než 100 rakiet, pričom cieľom bol aj vojenský priemyselný komplex v severnom meste Haifa.

08:09

Člen marxistickej strany (JVP) Anura Kumara Dissanayake podľa prvých predbežných výsledkov vedie v prezidentských voľbách na Srí Lanke. Politikovi však stále chýba niekoľko percent na to, aby sa mohol stať novou hlavou štátu.

08:08

Ruský prezident Vladimir Putin žartoval o podpore pre demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú v amerických prezidentských voľbách. Vyhlásil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre Sky News Arabia

08:08

Predstavitelia Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov prijali bezpečnostné opatrenia v Indickom oceáne na summite lídrov štvorstranného bezpečnostného dialógu (QUAD) v americkom meste Wilmington.

08:07

Izraelské sily vtrhli do kancelárie katarskej televízie Al-Džazíra v Predjordánsku a vydali vojenský rozkaz na jej zatvorenie na 45 dní. Televízia o tom informovala v nedeľu ráno.

08:06

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a v sobotu konali krajské voľby. Celkovo tak získalo 292 mandátov. TASR o tom informuje po kompletnom sčítaní hlasov na základe údajov Českého štatistického úradu a spravodajského portálu Novinky.cz.

08:05

Do ekonomickej obnovy Ukrajiny po skončení vojny s Ruskom sa zatiaľ prihlásilo viac ako 3000 poľských firiem. Pre agentúru PAP to povedal Pawel Kowal, splnomocnenec poľskej vlády pre obnovu Ukrajiny

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali