To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Bratislava 21. januára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 Aktualizované 21. januára 2024 12:35

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

11:45 – Priemerný vek ukrajinských vojakov na frontovej línii je 43 rokov, uviedol britský denník The Sunday Times a položil si otázku, “či budú schopní zadržať Putina”.

.

Publikácia píše, že tí, ktorí išli bojovať dobrovoľne na začiatku vojny, sú už “psychicky a fyzicky vyčerpaní a nie je dostatok mladších bojovníkov, ktorí by ich nahradili”.

“Väčšina vojakov, ktorí brzdia inváziu armády prezidenta Putina, sú muži v strednom veku, ktorých obmedzené fyzické schopnosti komplikujú Kyjevu vojenské plánovanie,” píše sa v článku.

.

“V tomto veku je ťažké plniť úlohy. Dokonca aj nosenie munície a pancierovania do predných pozícií je pre niektorých ťažké,” uviedli ukrajinskí velitelia. Podľa nich “ľudia dochádzajú a kvalita posíl je zakaždým nižšia a nižšia”.

 

11:20 – Zelenskyj povedal, že návrh zákona o mobilizácii je “dôležitý, rozumný a spravodlivý”.

Podľa neho je mobilizácia “otázkou spravodlivosti”, pretože tí, ktorí slúžia v armáde, potrebujú náhradu.

“Ak nie je dostatok ľudí vycvičených, profesionálnych, musíme dať ľuďom (armáde – pozn. red.) nástroj, aby mohli mobilizovať časť spoločnosti a pripraviť ju,” povedal prezident v rozhovore pre britský televízny kanál Channel 4.

.

Mobilizovaní by podľa neho tiež mali vedieť, “kam idú a nakoľko budú pripravení”.

 

10:50 – AFU potvrdila stratu obce Krachmalnoje na Kupjanskom smere.

Podľa hovorcu velenia pozemných síl sa armáda stiahla “na pripravenejšie línie”, keďže dedina “nemá žiadny význam”.

“V obci Krachmalnoje žilo pred plnou inváziou 45 ľudí, to znamená, že tam bolo niekde okolo piatich domov, a tieto domy ruská armáda zničila. Preto týchto niekoľko sto metrov, ktoré Rusi zabrali, nemá žiadny význam. Naši obrancovia sa stiahli na pripravenejšie línie, kde sú ich životy v bezpečí,” povedal v teletóne.

.

“Pre susedné jednotky to nepredstavuje žiadnu hrozbu a myslím si, že ide o dočasný jav. Frontová línia sa posúva každý deň, len neohlasujeme zajatie alebo odrazenie 100 metrov, nepotrebujeme to,” – povedal hovorca.

Poznamenávame, že dnes zajatie dediny potvrdilo aj Ministerstvo obrany Ruskej federácie.

 

10:10 – Ďalšie body z Budanovho rozhovoru pre Financial Times:

– Pre Ukrajinu to bude “ťažký rok”. “Tvrdiť, že všetko je dobré, nie je pravda,” povedal.

Zároveň odmietol predpovedať rok 2024: “Dúfam, že náš úspech bude väčší ako ich.”

– Podľa Budanova. “Je nemysliteľné si myslieť, že sa zaobídeme bez mobilizácie.” “Nedostatok (personálu – pozn. red.) je citeľný,” dodal.

– Jeho manželka sa “lieči, teraz sa cíti lepšie” po otrave, ktorú tvrdí GUR.

– Budanov tiež vyslovil niekoľko “tvrdení, ktoré je prakticky nemožné overiť” – o Prigožinovi a Putinovi.

Šéf rozviedky vyzval, aby sme “nerobili unáhlené závery” o Prigožinovej smrti, pretože “neexistuje ani jeden dôkaz, že je mŕtvy”.

.

“Budanov tvrdí, že v televízii pravidelne vidí “klony” Putina. Na otázku o dôkazoch Budanov odpovedal, že jeho analytici študujú Putinovu “fyziognómiu”, ušné lalôčiky, vzdialenosť medzi obočím a podobne,” píše FT.”

 

9:30 – Trump povedal, že ak vyhrá prezidentské voľby, zastaví vojnu na Ukrajine ešte pred svojou inauguráciou.

“Túto strašnú vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou vyriešime ešte pred mojím nástupom do funkcie,” povedal počas mítingu v New Hampshire.

“Dosiahnem, aby sa táto strašná vojna medzi Ruskom a Ukrajinou vyriešila. Vyriešime ju, poznám Putina, poznám Zelenského veľmi dobre, poznám ich oboch …. Je to tam krviprelievanie, ale teraz obnovíme mier,” dodal.

.

Pripomeňme, že prezidentské voľby v USA sa budú konať v novembri 2024 a inaugurácia víťaza sa uskutoční v januári 2025.

Vyjadril sa tiež proti posielaniu miliárd dolárov na Ukrajinu. Podľa neho by to mala riešiť Európa, ktorá je z hľadiska ekonomiky porovnateľná so Spojenými štátmi.

 

9:00 – Ukrajina kope vlastnú “Surovikovu líniu” proti hroziacej ruskej ofenzíve, informuje The Telegraph a zverejňuje mapy s umiestnením týchto opevnení.

Podľa novín sa plánuje viac ako 600 míľ (965 km) nových betónových zákopov a podzemných veliteľských stanovíšť.

.

Hlavné úsilie sa teraz vyvíja v okolí Limanu a pri Avdejevke, ako aj pri Kupjansku. Publikácia spresňuje, že hlavná obranná línia sa buduje približne 16 kilometrov západne od Avdejevky. “Tu Ukrajina využíva množstvo prírodných prekážok tvorených jazerami a riekami,” píše sa v článku.

Ďalšia línia je v meste Pokrovsk, “ktoré Rusko potrebuje dobyť, aby splnilo svoj cieľ ovládnuť celú Doneckú oblasť”. Pokrovsk je chránený dvojúrovňovým systémom zákopov, ktoré vedú cez celé mesto.

vojna
Situácia na fronte
vojna
Situácia na fronte
vojna
Situácia na fronte

8:10 – V prípade víťazstva na Ukrajine môže Rusko získať kontrolu až nad 30 % svetového vývozu pšenice. V rozhovore pre denník Le Parisien to uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné,

Podľa neho to spôsobí infláciu a potravinovú krízu vo Francúzsku.

“Ak napríklad Ukrajina prehrá, 30 % svetového vývozu sa dostane pod kontrolu Ruska, francúzska pšenica bude na svetových trhoch ohrozená,” povedal minister.

Podľa neho takýto objem ruského obilia na trhu ohrozuje infláciu a potravinovú krízu. V tejto súvislosti vyzval na pokračovanie pomoci Ukrajine.

 

.

7:50 – Vojna na Ukrajine by sa mala skončiť podpísaním dohody, ktorá okrem iného znamená, že Moskva sa vzdá jadrových zbraní.

Uviedol to námestník ukrajinského ministra obrany Ivan Havryľuk v rozhovore pre nemecký Tagesspiegel.

“Dohody budú podpísané – na jednej strane koalíciou štátov podporujúcich Ukrajinu, na druhej strane Ruskom. Tento dokument by mal obsahovať zrieknutie sa Ruska jadrových zbraní, pretože predstavujú hrozbu pre mier,” povedal.

Ukončenie konfliktu je podľa neho možné až po stiahnutí ruských vojsk a návrate Ukrajiny k hraniciam z roku 1991, čo je napísané v Zelenského vzorci.

Chceli by sme zdôrazniť, že táto formula neznamená priame zrieknutie sa jadrových zbraní zo strany Ruskej federácie. Píše sa v nej len, že “Rusko by sa malo zdržať všetkých foriem jadrových hrozieb a jasne sa zaviazať, že nepoužije jadrové zbrane”.

Moskva Zelenského formulu odmieta a odmieta o nej diskutovať.

 

.

7:05 – 20. januára 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ozbrojené sily odrazili 20 útokov ukrajinských jednotiek, Kyjev prišiel až o 910 vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany v súhrne;

– Ukrajinské ostreľovanie poškodilo technickú školu, palác tvorivosti detí a mládeže a administratívnu budovu v Horlivke, uviedol starosta Prichodko;

– Slovenský premiér Fico tvrdí, že Ukrajina je pod kontrolou USA, EÚ robí chybu, že si nevytvorila vlastný názor na ukrajinský konflikt;

– Francúzsko sa zamýšľa nad žoldniermi, ktorí cestujú bojovať za Ukrajinu, obavy vyjadril líder hnutia Patrioti Filippo;

– Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, pričom škody boli spôsobené v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti kontrolovaných AFU, uviedli Kyjevom menovaní šéfovia administratívy;

– Vedúci Zelenského úradu Jermak: Ukrajinská armáda na fronte sa sťažuje na neschopnosť postupovať pre nedostatok živej sily a zbraní, RF má vzdušnú prevahu.

.

 

7:00 – Rusi obsadili dedinu Krachmalnoje medzi Kupjanskom a Svatovom.

Informovali o tom dnes popoludní ruské blogy a potvrdil to aj ukrajinský vojenský telegramový kanál Deep State.

vojna
Situácia na fronte

6:45 – Bez pomoci USA “bude Rusko schopné pokračovať vo svojej ofenzíve a rozbiť Ukrajinu”. Uviedol to americký prezident Biden v príhovore k starostom miest.

“Ak ustúpime a Rusko bude môcť udržať svoju ofenzívu a rozbiť Ukrajinu, čo si myslíte, že sa stane s balkánskymi krajinami? Čo sa stane od Poľska po Maďarsko s jeho Orbánom?” – opýtal sa prezident.

Pripomenul aj svoj rozhovor s bývalým ministrom zahraničných vecí Henrym Kissingerom krátko pred jeho smrťou.

Podľa Bidena mu Kissinger povedal, že “Európa sa od čias Napoleona nepozerala na Rusko bez hrôzy, a to trvá až doteraz”.

.

 

6:30 – Švajčiarsko sa domnieva, že je potrebné zorganizovať mierový samit o Ukrajine za účasti Ruska. Uviedla to predsedníčka konfederácie Viola Amherdová.

“Určite by sa mal (summit – pozn. red.) uskutočniť v roku 2024. Rusko sa na ňom pravdepodobne nezúčastní, zatiaľ čo my sa usilujeme o dialóg so všetkými ostatnými,” uviedla Amherdová v rozhovore pre švajčiarske noviny Schweiz am Wochenende, z ktorého citovala verejnoprávna televízia Swissinfo.

Podľa jej názoru je nepravdepodobné, že by sa samit bez účasti Ruska stal skutočnou mierovou konferenciou. Prezidentka naznačila, že Švajčiarsko je v kontakte aj s Moskvou.

“V posledných dňoch mi už niekoľkokrát povedali, aké je to dôležité a ako sa všetci tešia, že aspoň niekto je schopný hovoriť so všetkými. Máme komunikačné kanály a tie sú otvorené,” povedala Viola Amherdová.

V súčasnosti však ešte nie je známe, na akej úrovni sa samit uskutoční, či na úrovni ministrov, alebo na úrovni hláv štátov. “Samozrejme, existuje určité riziko, že sa nám samit nepodarí zorganizovať,” dodala.

Ak sa však uskutoční, “je nepravdepodobné, že by sme na konci samitu mali očakávať nejaký hotový mierový plán”. “Ak sa nám však podarí aspoň naštartovať mierový proces, už tým dosiahneme veľa,” povedala Amherdová.

.

Za kľúč k úspechu samitu považuje účasť Južnej Afriky, Indie, Brazílie, Saudskej Arábie a Číny.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:44

Bývalá dánska panovníčka Margaréta II., ktorá v januári abdikovala, si začiatkom týždňa pri páde poranila krk a zlomila ruku, pričom ju nakrátko hospitalizovali. Oznámil to v piatok kráľovský palác, informuje agentúra AFP.

19:35

Na pohreb bývalého talianskeho futbalového reprezentanta Salvatoreho “Tota” Schillaciho prišli tisíce fanúšikov. Niekdajší útočník zomrel v stredu vo veku 59 rokov po boji s rakovinou hrubého čreva.

Salvatore "Toto" Schillaci
Rakva s pozostatkami bývalého talianskeho futbalistu Salvatoreho Schillaciho je vystavená v katedrále počas pohrebného obradu v Palerme v piatok 20. septemra 2024
19:33

Ministri srbskej vlády v piatok odsúhlasili plán na opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby, ktorú v krajine zrušili pred 14 rokmi. Podľa agentúry Reuters, citovanej TASR, o tom v piatok informoval srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý tento súhlas privítal ako dôležitý krok k zlepšeniu pripravenosti krajiny na obranu.

19:25

Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v auguste v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Navyše, pokles bol miernejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov.

19:25

Mestský úrad v Klagenfurte, metropole rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, v piatok oznámil, že pitná voda bola na niektorých miestach kontaminovaná enterokokmi. Zdravotný úrad preto preventívne odporúča piť v celom meste len prevarenú vodu.

19:25

Portugalsko dostalo pod kontrolu už aj posledné lesné požiare vyčíňajúce na severe krajiny. Oznámili to v piatok tamojší hasiči, informuje agentúra AFP.

18:58

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý kandidoval v júlových prezidentských voľbách, v piatok uviedol, že hľadal diplomatický azyl po tom, ako ho varovali, že venezuelské bezpečnostné zložky prezidenta Nicolása Madura “po ňom idú”.

18:58

Mladého muža zadržaného po útoku nožom v holandskom meste Rotterdam, pri ktorom prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela vážne zranenia, podozrievajú z vraždy s teroristickým motívom. V piatok to oznámila holandská prokuratúra.

18:56

Poľská centrálna banka pokračuje vo výraznom zvyšovaní zlatých rezerv. Uviedla to banka s tým, že ku koncu augusta dosiahli jej zlaté rezervy v prepočte zhruba 29 miliárd eur.

18:55

Ruská vláda zvažuje výrazné zvýšenie jednorazového príspevku, ktorý musia zahraničné podniky, opúšťajúce ruský trh, zaplatiť do štátneho rozpočtu. Takzvanú daň z odchodu plánuje vláda zvýšiť oproti súčasnej hodnote takmer trojnásobne na 40 %. Uviedol to v piatok denník RBC, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

18:55

Financovanie nových jadrových zdrojov v krajinách OECD a v rozvojových krajinách, pripravenosť jadrového dodávateľského reťazca, rozvoj kvalifikovanej pracovnej sily či výstavba malých modulárnych reaktorov boli témami ministerskej konferencie Roadmaps to New Nuclear v Paríži. Slovensko na konferencii zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kamil Šaško. V piatok o tom informoval tlačový odbor MH SR.

18:53

Ak obce vytvárajú neúčinný systém kontroly, porušujú tým zákon o obecnom zriadení. Výkon dozoru nad dodržiavaním zákonov obcami patrí prokuratúre. Uviedol to pre TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali