To najdôležitejšie z Ukrajiny – Na pravom brehu Dnepra sa objavili nové formácie AFU. O čom to vypovedá

❚❚

Kyjev 31. decembra 2023 (HSP/Foto:AP/Ukrainian Emergency Service via AP, Telegram)

Aktualizované 31. decembra 18:16

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine War vojna na ukrajine Charkov
Na snímke poskytnutej ukrajinskou záchrannou službou je obytný dom zasiahnutý ruskou raketou v Charkove na Ukrajine

18:15 – Vzdušné sily AFU hlásia masívny útok dronov Geraň – niekoľko desiatok útočných dronov vo vzdušnom priestore Ukrajiny.

.

 

16:55 – Stav frontov k 31. decembru:

.

 

16:35 – V Červenom mori zaútočili jemenskí Húsíovia na štyroch malých plavidlách na kontajnerovú loď Maersk Hangzhou, ktorá sa plaví pod singapurskou vlajkou a patrí dánskej spoločnosti, uviedla BBC.

Hútiovia sa k nej priblížili na vzdialenosť niekoľkých metrov, pokúsili sa na ňu dostať, nastúpili na palubu a spustili paľbu z ručných zbraní na posádku.

Ochranka obchodnej lode paľbu opätovala a privolala pomoc USA.

Na signál zareagovali vrtuľníky z neďalekých amerických vojnových lodí a potopili tri z húsíjských plavidiel.

.

A štvrté plavidlo opustilo oblasť.

Zahynulo najmenej 10 Húsíov, informovala tlačová agentúra AFP.

 

16:00 – Vzdušné sily AFU a monitorovacie verejné kanály hlásia prelet rakiet a dronov v smere na Dneper a Dneprovský okres.

 

.

15:45 – V Charkovskej oblasti v okrese Čugev došlo k výbuchu, informovali miestne médiá.

Šéf OVA Sinegubov uviedol, že ruské jednotky podnikli v regióne asi štyri údery. Predbežne – raketami S-300.

 

15:05 – Policajné kontrolné stanovištia v Kyjevskej oblasti budú doručovať predvolania osobám, ktoré sa vyhýbajú odvodom, uviedol veliteľ Kyjevskej oblasti podplukovník Ruslan Olijnik v komentári pre TSN.

Podľa neho, ak policajti skontrolujú osobu v databáze a uvidia, že je hľadaná ako osoba vyhýbajúca sa odvodu alebo neodovzdala účtovné údaje do TCK, potom pracovníci územného obsadzovacieho strediska budú takýmto občanom vydávať predvolania.

 

14:50 – Informuje ruské ministerstvo obrany:

  • v smere na Kupjansk boli odrazené štyri útoky útočných skupín AFU v blízkosti lokality Sinkovka v Charkovskej oblasti; bol zničený tank Leopard-2;
  • celkové straty nepriateľa v rôznych smeroch dosiahli 670 príslušníkov armády;
  • na severovýchodnom okraji Charkova bol zničený sklad pohonných hmôt a mazív 74. zásobovacieho centra AFU;
  • v oblastiach osád Selidovo v Doneckej ľudovej republike a Glubokoje v Charkovskej oblasti boli zničené tri viacnásobné raketomety vrátane dvoch HIMARS a jedného Olcha;
  • letecké vybavenie bolo zničené v hangároch na letiskách Dnepr v Dnepropetrovskej oblasti a na letisku Školnyj v Odeskej oblasti;
  • boli zasiahnuté sklady pohonných hmôt a munície ukrajinských ozbrojených síl v oblastiach miest Záporožie a Biela Cerkev.

 

14:30 – O výbuchoch v Kropivnickom informovali miestne blogy. Vzdušné sily AFU predtým varovali pred raketovou hrozbou pre mesto.

Boli zaznamenané odpaly rakiet z lietadiel MiG-31K, informovali vzdušné sily.

.

Hlásia aj prelet rakiet smerom na Kropivnickij. Kde bolo predtým počuť výbuchy.

Hlásia aj výbuchy v Krivom Rogu.

Miestne kanály hlásia nové výbuchy v Kropivnickom a Krivom Rogu.

 

14:00 – Zelenskyj osobne vydal rozkaz šéfovi ukrajinskej Štátnej bezpečnostnej služby (GUR) Budanovovi, aby 30. decembra podnikol masívny úder AFU na Belgorod.

.

Informoval o tom zdroj RT v bezpečnostných službách.

Páchateľom útoku bol personál národného práporu Kraken pod velením Sergeja Velička. Nacionalisti sa rýchlo presunuli na pozície a zaútočili na mesto z MLRS, po čom sa stiahli do tylových oblastí Charkovskej oblasti.

Predtým sa objavili správy, že Veličko bol zlikvidovaný, ale táto informácia sa nepotvrdila.

 

13:30 – Približne 90 percent obyvateľov nových regiónov Ruskej federácie dostalo ruské pasy v roku 2023, uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Irina Volková.

.

 

11:25 – Počas stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní v krajine Lukašenko nariadil, aby všetky jednotky ministerstva vnútra vrátane vnútorných jednotiek boli zaradené do režimu posilnenej služby. Informovala o tom agentúra BelTA.

Predseda Výboru štátnej bezpečnosti Ivan Tertel informoval hlavu štátu o operatívnej situácii v okolí Bieloruska, ako aj o situácii vo vnútri krajiny. KGB pracuje v posilnenom režime.

Ministrovi obrany Viktorovi Chreninovi, ktorý prezidenta informoval o situácii v okolí krajiny vrátane hraníc so susednými krajinami, Lukašenko nariadil zvýšiť ostražitosť.

 

11:10 – To hlavné z vyhlásenia ruského ministerstva obrany:

  • V reakcii na teroristický útok AFU v Belgorode ruské ozbrojené sily zasiahli rozhodovacie centrá a vojenské zariadenia v Charkove;
  • Raketový úder na Charkov Palas zničil predstaviteľov GUR a AFU, ktorí sa zúčastnili na plánovaní a realizácii teroristického útoku v Belgorode;
  • Ruské ozbrojené sily zasiahli pobočku národného kozmického riadiaceho centra v Chmelnickej oblasti, ktorú AFU využívala na prieskum;
  • Ruské ozbrojené sily zničili palivové základne v Charkove a Záporoží, ktoré zásobovali ukrajinské vojenské skupiny v Charkovskom a Orechovskom smere;
  • Vysoko presné rakety zlikvidovali predstaviteľov vedúcich pracovníkov Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), zahraničných žoldnierov a bojovníkov jednotky Kraken, ktorí pripravovali sabotáže v Ruskej federácii;
  • Ruské ozbrojené sily podnikli raketové útoky na dočasné stanovištia ukrajinských ozbrojených síl a zahraničných žoldnierov v celkovom počte do 600 bojovníkov v Doneckej ľudovej republike;
  • Ruské ozbrojené sily podnikli raketové útoky na miesta, kde je v Doneckej ľudovej republike zaparkovaná vojenská technika a delostrelecké systémy AFU;
  • Boli zničené dve odpaľovacie zariadenia HIMARS MLRS, pomocou ktorých Kyjev plánoval počas novoročných sviatkov zaútočiť na Doneck;
  • Ruské ozbrojené sily v reakcii na útok na Belgorod zasiahli len vojenské objekty a priamo súvisiacu infraštruktúru.

 

.

10:45 – Ruské ministerstvo obrany sa vyjadrilo k večerným úderom na Charkov.

Ruská armáda tvrdí, že v reakcii na ostreľovanie Belgorodu boli zasiahnuté “rozhodovacie centrá a vojenské objekty”.

Priznáva sa úder na hotel v centre mesta.

“Raketový úder na bývalý hotelový komplex Charkov Palace zničil predstaviteľov GUR a AFU, ktorí sa priamo podieľali na plánovaní a realizácii teroristického útoku v Belgorode,” uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany.

Údajne tam bolo aj do dvesto cudzincov, ktorí mali v úmysle uskutočniť útoky na území Ruskej federácie.

Rusko tiež tvrdí, že došlo k raketovému útoku “na budovu ukrajinskej bezpečnostnej služby v Charkovskej oblasti”, ako aj na lokality Pravého sektora a Krakenu.

Ukrajina všetky tieto informácie nepotvrdila.

.

 

09:55 – Ukrajina vyslala niekoľko nových jednotiek z radov mobilizovaných vojakov do blízkosti Donecka, uviedol poradca lídra DĽR Jan Gagin.

Spresnil, že len malá časť presunutých záloh bola umiestnená na druhej a tretej línii obrany, zatiaľ čo väčšina posíl bola okamžite vyslaná na líniu kontaktu.

 

09:25 – Poplach bol vyhlásený na celom území Ukrajiny.

Dôvodom je štart niekoľkých lietadiel MiG 31K (nosičov rakiet Kinžal).

 

.

08:25 – V noci zasiahol dron “Geraň” objekt kritickej infraštruktúry v Chmelnickom regióne. Podľa regionálnej správy bol požiar zlikvidovaný.

 

08:05 – Ukrajinské ozbrojené sily v noci zostrelili 21 zo 49 dronov, uviedlo letectvo.

Väčšina dronov útočila na frontovú líniu obrany, ako aj na zariadenia v Charkovskej, Chersonskej, Nikolajevskej a Záporožskej oblasti.

 

07:35 – Na pravom brehu Dnepra sa objavili nové formácie AFU. O čom to vypovedá

Ich činnosť bola zaznamenaná relatívne nedávno, ale už teraz nám umožňuje urobiť niekoľko nezvyčajných záverov.

.

O čom hovoríme?

Koncom decembra bol na pravom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti zaznamenaný výskyt obrnených vozidiel, ktoré sa predtým v tejto oblasti nepoužívali. Konkrétne 30. decembra bol zverejnený záznam zásahu zátarasovou muníciou Lancet pri Čajkine, na ktorom je zachytený pravdepodobne zasiahnutý tank Leopard 1. O deň skôr, 29. decembra, zasiahol Lancet BTR Stryker pri Matrosovke (Berislavský okres). V ten istý deň bol zverejnený záznam raketového zásahu systému protivzdušnej obrany IRIS-T pri obci Kryničanka v Chersonskej oblasti. Táto koncentrácia nových zariadení v jednej oblasti a približne v rovnakom čase pravdepodobne nie je náhodná.

Ktoré jednotky AFU sú vyzbrojené Leopardom 1 a Strykerom?

Tanky Leopard 1A5 sú vo výzbroji 44. OMBr. Tá istá brigáda je vyzbrojená poľskými BTR Rosomak a samohybnými mínometmi Rak. BTR Stryker sú v službe u 42. OMBr a 82. ODŠBr. Podľa otvorených údajov sa 44. OMBr nachádza v oblasti Svatova, 42. OMBr je v oblasti Bachmutu (Artemovsk) a 82. ODŠBr je stále na záporožskom smere.

Ako a prečo sa ocitli v Chersonskej oblasti?

Je možných niekoľko scenárov.

Prvý: keďže hlavné sily sú vyčerpané, na chersonský smer sa presúvajú nové formácie AFU.

.

Druhý scenár: nie celé brigády, ale niektoré ich prvky sú presunuté na posilnenie jednotiek AFU na tomto smere. Tento postup sme už videli v oblasti Avdejevky, keď bol do tejto oblasti presunutý prápor 1. brigády a prvky 47. OMBr zo záporožského smeru.

Tento scenár znamená, že jednotky AFU zapojené do operácie v oblasti Krynok sú mimoriadne vyčerpané a vyžadujú okamžité posilnenie. Zároveň však velenie AFU nedisponuje žiadnymi vycvičenými zálohami, čo si vyžaduje rozdelenie frontových formácií na použitie v rôznych častiach frontu.

Obe možnosti hovoria skôr v prospech toho, že AFU posilňuje svoju obranu v Chersonskej oblasti, než aby sa pripravovala na útočné akcie. Ofenzíva, a tým menej útočná operácia zahŕňajúca prelomenie vodnej prekážky, v zimnom období za pomoci formácií alebo prvkov formácií stiahnutých z iných aktívnych úsekov frontu sa v súčasnej situácii javí ako neúčelná a nereálna.

 

07:10 – Po piatkovom raketovom útoku je v Kyjeve už 18 mŕtvych.

.

Spod trosiek skladu v Ševčenkovskom okrese vytiahli telo ďalšieho človeka.

Záchranári pokračujú v odstraňovaní trosiek, uviedol starosta Vitalij Kličko.

 

06:50 – Český zástupca sa nezúčastní na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s ostreľovaním Belgorodu, uviedol minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

“Nedovolíme, aby nás Rusko niekam predvolávalo. Praha nebude slúžiť ruskej propagande. Radi sa dostavíme na zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, keď tam Rusko bude chcieť rokovať o stiahnutí svojich vojsk z Ukrajiny.”

Podľa Ruskej federácie Ukrajina na útok použila okrem iného aj raketomety RM-70 “Vampír” českej výroby.

 

06:30 – Vojenská operácia, 30. decembra 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

AFU ostreľovala centrum Belgorodu; mesto zasiahlo niekoľko rakiet Vampire MLRS a kazetové časti zo zostrelených rakiet Olcha. Zahynulo 22 civilistov a 109 civilistov bolo zranených z toho 25 ťažko, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

V prípade priameho zásahu Belgorodu kazetovou muníciou z rakiet Olcha MLRS, a nie ich úlomkami, by boli civilné obete nepomerne vyššie, zdôraznilo vojenské ministerstvo;

Úder ukrajinských vojsk na Belgorod bol vykonaný v snahe odvrátiť pozornosť od porážok na fronte a vyprovokovať, nezostane nepotrestaný, poznamenalo ruské ministerstvo obrany;

O incidente bol informovaný Putin, uviedol Peskov. Na pokyn hlavy štátu odletel do Belgorodu tím ministerstva zdravotníctva na čele s ministrom, ako aj tím ruského ministerstva pre mimoriadne situácie, aby pomohli obetiam;

Na pokyn Baštrykina boli do Belgorodskej oblasti vyslaní vyšetrovatelia, súdni znalci a experti ústredného úradu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie. V súvislosti s touto skutočnosťou bolo začaté trestné konanie;

Rusko požiadalo o zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s teroristickým útokom v Belgorode, uviedla Zacharovová;

Moskva požiadala vyslanca Českej republiky, aby sa zúčastnil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN a podal vysvetlenie v súvislosti s dodávkami zbraní do Kyjeva;

.

FSB zaradila Ruský dobrovoľnícky zbor, ktorého bojovníci bojujú na strane AFU, na zoznam teroristických organizácií;

Ruské ozbrojené sily odrazili deväť útokov ukrajinských ozbrojených síl a ukrajinskej národnej gardy, šesť v Kupjanskej, dva v Doneckej a jeden v Krasnolimanskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

Operačno-taktické letectvo, delostrelectvo a bezpilotné lietadlá zasiahli sklady pohonných hmôt a mazív a raketovo-delostreleckých zbraní na letisku Starokonstantinov v Chmelnickom kraji a pri Černobajevke v Chersonskej oblasti a pri Lipcove v Charkovskej oblasti bolo zničené odpaľovacie zariadenie Olcha MLRS.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:47

Mnohí poslanci Európskeho parlamentu počas stredajšej diskusie v Štrasburgu s predstaviteľmi Európskej komisie a Rady EÚ o systéme povolení na pobyt pre cudzincov v Maďarsku vyjadrili obavy, že Budapešť zmiernila požiadavky na preverovanie Rusov a Bielorusov vstupujúcich do schengenského priestoru.

17:46

Španielsky premiér Pedro Sanchéz vyzval na deeskaláciu konfliktu na Blízkom východe po tom, ako tento týždeň v Libanone zahynulo 37 ľudí v dôsledku výbuchov pagerov a vysielačiek. Vyjadril sa tak vo štvrtok na stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Išlo o prvé stretnutie oboch lídrov, odkedy Španielsko oficiálne uznalo štát Palestína.

17:45

Vzhľadom na zložitú situáciu na Ukrajine chce nemecká vláda zvýšiť vojenskú pomoc plánovanú na tento rok o 397 miliónov eur. Píše sa to v liste, ktorý adresoval štátny tajomník ministerstva financií Florian Toncar predsedovi rozpočtového výboru Spolkového snemu Helgemu Braunovi.

17:44

Izrael prišiel s novým rámcom pre dohodu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorá by umožnila prepustenie všetkých rukojemníkov naraz a ukončenie bojov v Pásme Gazy spolu s bezpečným odchodom z enklávy pre vodcu Hamasu Jahju Sinwára a jeho spoločníkov.

17:43

Portugalská vláda vyhlásila na piatok deň štátneho smútku za obete požiarov, ktoré v týchto dňoch sužujú krajinu. Kabinet o tom rozhodol vo štvrtok.

17:06

Vodca Hizballáhu označil udalosti s elektronickými zariadeniami v Libanone za masový teroristický čin, genocídu, ktorá viedla k vyhláseniu vojny.

16:44

Sedem týždňov pred prezidentskými voľbami v USA získala kandidátka demokratov Kamala Harrisová v prieskumoch v štátoch Pensylvánia a Michigan mierny náskok – najmenej päť percentuálnych bodov – pred svojím republikánskym súperom Donaldom Trumpom. Podľa TASR citujúcej agentúru Reuters to vyplýva z prieskumu Quinnipiac University, súkromnej vysokej školy zo štátu Connecticut, zverejneného v stredu.

16:35

Turecko vo štvrtok obvinilo Izrael, že prostredníctvom vlny výbuchov, ktoré v utorok a stredu zasiahli príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh, sa snaží vojnu v Pásme Gazy rozšíriť aj do Libanonu.

16:33

Zvýšené ceny plynu a tepla sa dotknú niektorých domácností. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR preto pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali