To najdôležitejšie z Ukrajiny: Tvrdenia o obsadení Andrejevky ukrajinskou armádaou sa ukázali ako nepravdive

❚❚

Kyjev 14. septembra 2023 (HSP/Foto:AP/Alex Babenko, telegram, screenshot)

Aktualizované 14. septembra 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine War vojna Ukrajina
Tatiana Burčiková, matka Vadyma “Gagarina” Belova, uprostred, plače s ukrajinskou vlajkou počas pohrebu jej syna v Polonne, Chmelnickej oblasti na Ukrajine

20:19 – Rumunské ministerstvo obrany ďalej obmedzilo lety na hraniciach s Odeskou oblasťou, ktorá trpí útokmi ruských dronov.

.

Informoval o tom televízny kanál Sky.

Obmedzenia sa týkajú regiónu Severná Dobrudža medzi mestami Sulina a Galati a pokrývajú oblasť 20 – 30 kilometrov od hranice do výšky 4 000 metrov.

.

Zákaz sa nevzťahuje na lietadlá a vrtuľníky štátnych služieb.

 

19:50 – Rakety dlhého doletu Taurus nie sú to najdôležitejšie, čo Ukrajina teraz potrebuje.

Tento názor vyslovil nemecký minister obrany Boris Pistorius, informoval portál Detsche Welle.

Minister označil otázky o raketách za príliš časté – výsledok vojny podľa neho nezávisí od týchto dodávok.

.

Pistorius v prejave na Spolkovej akadémii pre bezpečnostnú politiku tiež povedal, že nie je faktom, že AFU bude schopná správne používať rakety Taurus.

Okrem toho povedal, že “z nejakého dôvodu všetci zabudli na systémy protivzdušnej obrany”, ktoré Ukrajina potrebuje oveľa viac a ktoré jej dodáva Nemecko.

Minister opäť zdôraznil, že rozhodnutie o raketách ešte nebolo prijaté, a tiež poznamenal, že Kyjev sa “nevhodne odvoláva”, keď sa nelichotivo vyjadruje o činnosti Nemecka.

 

18:40 – Stratcom ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že ukrajinská armáda zasiahla dve ruské hliadkovacie lode projektu Vasilij Bykov.

.

Ruská strana to neoznámila. Ruské ministerstvo obrany uviedlo len to, že ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili zaútočiť na raketové vznášadlo Samum Čiernomorskej flotily člnom bez posádky.

 

18:34 – NATO má kritický nedostatok rakiet a munície vo všeobecnosti, potreba nových zbraní prevyšuje výrobu, tvrdí šéf nórskych ozbrojených síl.

 

18:27 – Bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová sa označila za “chladnokrvného plaza”.

“Som skôr plaz a chladnokrvná,” povedala 83-ročná kongresmanka v rozhovore pre CNN.

Pripomeňme, že existuje populárna teória, podľa ktorej na Zemi vládnu reptiloidi – bytosti s mimozemským pôvodom a schopnosťou prijať podobu človeka.

V júli podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev nazval západných politikov “reptiloidmi”.

 

17:43 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili zaútočiť na raketové vznášadlo Čiernomorskej flotily Samum člnom bez posádky.

.

Námorný dron bol zničený štandardnou výzbrojou lode.

Ide o druhý pokus o takýto útok na loď Čiernomorskej flotily.

 

17:30 – Ruská vláda vyčlení približne 1 miliardu rubľov na obnovu kľúčových zariadení v námornom prístave Mariupol, uviedol premiér Michail Mišustin.

 

.

16:55 – Dron FPV Upír sa začal používať aj v Doneckej oblasti v rámci špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

Objem výroby FPV dronu “Upír” dosiahol 300 – 400 strojov mesačne, zariadenie sa montuje na náklady finančných prostriedkov zaslaných obyvateľmi Ruska. V prípade pomoci s priestormi pre dielne a financovania je perspektíva rastu výroby až na 1 000 dronov mesačne, uviedol zástupca podniku výrobcu.

 

16:50 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily odrazili jeden útok AFU v smere na Krasnolimansk, pričom zahynulo až 55 ukrajinských vojakov;

.

– Ruské jednotky odrazili tri útoky útočných skupín AFU pri Verbovom v Záporožskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily odrazili osem útokov ukrajinských ozbrojených síl v oblastiach Andrejevka, Byrdiči, Kleščejevka a Pervomajskoje;

– Ruské jednotky zlikvidovali v priebehu dňa až 95 ukrajinských vojenských jednotiek v Záporožskej oblasti;

– ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 4 strely HIMARS MLRS a 53 dronov AFU bolo zničených prostriedkami REB;

– Ruské ozbrojené sily zničili až 70 ukrajinských vojakov a húfnicu D-30 AFU na Chersonskom smere;

– ukrajinské ozbrojené sily stratili až 350 zabitých a zranených ukrajinských vojakov na doneckom smere;

– AFU stratila v priebehu dňa na juhu Donecka do 140 vojakov;

.

– v Charkovskej oblasti boli zničené dva muničné sklady AFU; straty nepriateľa na Kupjanskom smere dosiahli v priebehu dňa až 130 vojakov;

– Skupina vojsk “Západ” odrazila útok útočnej skupiny AFU pri Sinkovke;

– Ruské vzdušné sily zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8 pri Krasnom Limane v DĽR;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dve kontrolné stanovištia 100. brigády územnej obrany a 15. pluku ukrajinskej národnej gardy v DĽR.

 

16:47 – Útok na ruský rotiletecký systém S – 400 na Kryme. Foto pred a po útoku.

Útok na ruský rotiletecký systém S - 400 na Kryme. Foto pred a po útoku.
Útok na ruský rotiletecký systém S – 400 na Kryme. Foto pred a po útoku

16:34 – Námestníčka ministra obrany Anna Maliarová upravila svoj príspevok o oslobodení Andrejevky po vyhlásení 3. OŠBr.

.

 

16:18 – Automobilová doprava na ľavej strane Krymského mosta, ktorý bol v júli poškodený útokom ukrajinských vodných dronov, bola obnovená.

Oznámil to ruský vicepremiér Chusnullin.

 

16:15 – V Kyjeve začala pracovať terénna kancelária Medzinárodného trestného súdu, uviedla prokuratúra.

“Práca kancelárie pomôže posilniť spoluprácu medzi Ukrajinou a Medzinárodným trestným súdom. Zvýši účinnosť a rýchlosť reakcie na zločiny, ktoré Rusko naďalej každodenne pácha na Ukrajine a Ukrajincoch,” uviedol generálny prokurátor Andrij Kostin.

Uvádza sa, že táto kyjevská kancelária je najväčším zastúpením Medzinárodného trestného súdu mimo Haagu.

.

Pripomeňme, že predtým ICC vydal na Putina medzinárodný zatykač.

 

16:00 – Putin pôjde do Severnej Kórey.

Peskov uviedol, že ruský prezident prijal pozvanie Kim Čong-una na návštevu Severnej Kórey. Termín cesty bude dohodnutý neskôr.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov navštívi KĽDR v októbri.

Kim Čong-un je stále vo Vladivostoku a v Rusku zostane ešte niekoľko dní, uviedol hovorca Kremľa.

Uviedol tiež, že Putin počas ich osobného stretnutia daroval severokórejskému vodcovi rukavicu zo skafandra, ktorý bol vo vesmíre. Vymenili si tiež karabíny ruskej a kórejskej výroby.

.

A zajtra sa Putin stretne s Lukašenkom v Soči.

 

15:45 – 3. OŠBr, ktorá teraz bojuje na bachmutskom smere, uvádza, že vyhlásenie námestníčky ministra obrany Maliarovej o oslobodení Andrejevky pri Bachmute je “chybné a predčasné”.

“V súčasnosti pokračujú vážne a ťažké boje v oblastiach Kleščejevky a Andrejevky. Takéto vyhlásenia sú škodlivé, nesú v sebe ohrozenie životov personálu a škodia plneniu bojových úloh,” – uvádza sa v správe.

V posledných dňoch ruské vojenské blogy písali, že ruská armáda stiahla rezervy do oblasti Kľaščejevky a Andrejevky a podniká protiútoky v snahe znovu získať predtým stratené pozície.

 

15:30 – V Andrejevke pri Bachmute stále prebieha operácia na vyčistenie územia a je predčasné hovoriť o úplnej kontrole AFU nad obcou, uviedol ukrajinský vojenský publicistický portál DeepState po tom, ako ukrajinská zástupkyňa ministra obrany Maljarová oznámila oslobodenie obce.
Podľa DeepState 3. útočná jednotka OŠBr síce včera vstúpila do dediny a vytlačila odtiaľ časť ruských vojakov, ale niektorí sú stále “ubytovaní v podzemí” a bránia ukrajinským bojovníkom v získaní oporného bodu.

.

“3. OŠBr má dostatočne rozvinutú mediálnu zložku, aby mohla nezávisle informovať o dobytí osady,” povedal publiku anonymne jeden z bojovníkov brigády.

Osada je teraz na mape DeepState označená ako šedá zóna.

V Andrejevke pri Bachmute stále prebieha operácia na vyčistenie územia a je predčasné hovoriť o úplnej kontrole AFU nad obcou
V Andrejevke pri Bachmute stále prebieha operácia na vyčistenie územia a je predčasné hovoriť o úplnej kontrole AFU nad obcou

15:15 – Služba WhatsApp môže byť v Ruskej federácii čoskoro zablokovaná po tom, čo messenger oznámil spustenie funkcie na vytváranie spravodajských kanálov.

Informovali o tom ruská Štátna duma a Roskomnadzor.

“Ak produkt extrémistickej spoločnosti Meta (vlastní WhatsApp – pozn. red.) začne rozširovať svoju funkcionalitu smerom k masovému šíreniu informácií, oficiálne stanovisko týkajúce sa jej aktivít na území Ruskej federácie sa môže prehodnotiť,” uviedol Anton Gorelkin, podpredseda výboru Štátnej dumy pre informačnú politiku.

.

Pripomeňme, že spoločnosť WhatsApp včera oznámila, že spúšťa funkciu vytvárania spravodajských kanálov. Zatiaľ však nie pre všetkých používateľov.

 

15:05 – Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili Andrejevku, dedinu na južnom úbočí Bachmutu neďaleko Kleščejevky, informovala Anna Maljarová.

O Andrejevku a Kleščejevku sa bojuje už niekoľko mesiacov. Ruské vojenské blogy informovali, že Rusi sa minulý týždeň stiahli z Andrejevky.

Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili Andrejevku, dedinu na južnom úbočí Bachmutu neďaleko Kleščejevky
Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili Andrejevku, dedinu na južnom úbočí Bachmutu neďaleko Kleščejevky

15:00 – Boli zverejnené satelitné snímky, ktoré potvrdzujú vplyv rakety alebo dronu do oblasti dislokácie ruského komplexu S-400 do blízkosti Jevpatorije.

AFU uvádza, že komplex zasiahli. Ruské ministerstvo obrany informovalo len o tom, že v noci Rusi zostrelili 11 dronov.

satelitné snímky, ktoré potvrdzujú vplyv rakety alebo dronu do oblasti dislokácie ruského komplexu S-400 do blízkosti Jevpatorije
Satelitné snímky, ktoré potvrdzujú vplyv rakety alebo dronu do oblasti dislokácie ruského komplexu S-400 do blízkosti Jevpatorije

14:10 – Zostrelenie trosiek ruského dronu na rumunskom území nie je útokom na krajinu NATO, ale náhodným incidentom, uviedol zástupca generálneho tajomníka aliancie Mircea Gioane.

“Nemáme tu úmyselný útok na spojenca NATO. Incidenty sa môžu stať, už sa stali a môžu sa stať aj v budúcnosti. Takéto udalosti by sa mali klasifikovať ako incidenty, a nie ako úmyselné útoky. NATO prijíma opatrenia na obranu spojeneckého územia, a to aj v prípade Rumunska,” citovala ho agentúra Stiri.

Gioane odcestoval do Moldavska, kde sa stretáva s vojenským a politickým vedením krajiny.

Uviedol, že Kišiňov sa nachádza v zóne hybridnej vojny zo strany Ruskej federácie.

 

13:30 – Úrad pre hospodársku bezpečnosť uviedol, že odhalil spoločnosť, ktorá dovážala na Ukrajinu vojenskú muníciu údajne pre potreby ukrajinských ozbrojených síl a nárokovala si príslušné výhody. V skutočnosti ich predávala prostredníctvom siete maloobchodných predajní, čím nezaplatila 30 miliónov hrivien na daniach.

Doviezlo sa niekoľko dávok tovaru v hodnote viac ako 100 miliónov hrivien. UAH, pričom výrobky v hodnote 40 mil.

munícia
Na snímke tajne dovezená munícia

 

12:55 – Prezident Južného Sudánu plánuje pricestovať do Ruska 27. a 28. septembra, aby sa stretol s Putinom, uviedlo veľvyslanectvo.

.

 

12:50 – Európska komisia uviedla, že EÚ je pripravená prijať opatrenia proti Severnej Kórei, ak poskytne vojenskú pomoc Rusku.

 

12:40 – Ukrajina zažalovala dve západné vojenské spoločnosti, ktoré nesplnili zmluvy o dodávkach vojenského vybavenia, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany pre Newsweek.

Na rozdiel od iných spoločností, ktoré z nejakého dôvodu nesplnili dohodnutú objednávku, tieto dve spoločnosti nechceli vrátiť zaplatené peniaze.

Šesť zahraničných spoločností, z toho dve americké, “úplne alebo čiastočne nesplnili svoje záväzky vyplývajúce z niektorých zmlúv, ale uskutočnili čiastočné dodávky alebo úplne vrátili finančné prostriedky,” uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Dve európske spoločnosti “nedodali tovar a nevrátili zálohu”. Bola proti nim podaná žaloba.

Ukrajina už predtým vyhrala súdny spor proti jednému nemenovanému zahraničnému dodávateľovi.

“Takýchto firiem je veľa a, žiaľ, nie všetky, dokonca ani vplyvní hráči na trhu, boli schopní splniť podpísané zmluvy. Sú aj ukrajinské firmy, ktoré nedodali sľúbené dodávky, a americké,” povedal vtedajší minister obrany Reznikov.

 

12:30 – Bulharský parlament odhlasoval zrušenie zákazu dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov po 15. septembri, informovali miestne médiá.

“Vzhľadom na solidaritu Bulharskej republiky s Ukrajinou Bulharsko nepodporuje pokračovanie mimoriadneho opatrenia, ktorým sa po 15. septembri 2023 zakazuje dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien z Ukrajiny do Bulharskej republiky, Poľskej republiky, Maďarska, Rumunska a Slovenskej republiky,” uviedol parlament vo svojom rozhodnutí.

Minister poľnohospodárstva a potravinárstva krajiny bol proti zrušeniu zákazu, ale súhlasil s makroekonomickými ukazovateľmi predloženými vláde.

Deň predtým zrušenie embarga podporila vláda republiky.

Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko však stále plánujú zákaz predĺžiť. Ak sa tak stane, Ukrajina hrozí, že podá žalobu na WTO.

.

 

11:20 – Bola zverejnená poloha ruského komplexu protivzdušnej obrany pri Jevpatoriji, ktorý podľa tvrdenia AFU zasiahla.

protivzdušná obrana_Jevpatrojiji
Ruský komplex protivzdušnej obrany pri Jevpatoriji

 

11:05 – Taliansky minister obrany dúfa, že vojna na Ukrajine sa skončí do siedmich alebo ôsmich mesiacov, t. j. do konca jari.

“Dúfam, že diplomatické riešenie sa nájde v pomerne krátkom čase, v priebehu nasledujúcich siedmich alebo ôsmich mesiacov. To je moja nádej,” povedal Guido Crozetto v komentári pre denník la Repubblica.

Verí, že rokovania sa môžu začať prímerím.

 

11:00 – Ukrajinské ozbrojené sily potvrdzujú útok na ruské systémy protivzdušnej obrany v blízkosti Jevpatorije.

Už skôr médiá informovali o podrobnostiach tohto útoku. Najprv bezpilotné lietadlá SBU zasiahli radary a antény Triumfu a po nich námorné jednotky zasiahli odpaľovacie komplexy C300/400 s dvoma raketami Neptun.

Ruské ministerstvo obrany sa prihlásilo len k útoku dronov. Uvádzalo sa, že ich bolo zostrelených 11. A koľko ich bolo vystrelených, nebolo špecifikované.

 

10:15 – Lukašenko odlieta do Ruska na stretnutie s Putinom, rozhovory sú naplánované na 15. septembra.

 

10:00 – Ruský systém protivzdušnej obrany Triumf v hodnote 1,2 miliardy dolárov bol dnes v noci zničený pri Jevpatoriji úderom bezpilotných lietadiel a rakiet Neptun, uviedli ukrajinské mediálne zdroje v SBU.

Podľa nich išlo o “jedinečnú špeciálnu operáciu” vojenskej kontrarozviedky SBU a námorníctva.

.

Najprv drony SBU zasiahli radary a antény Triumfu a potom jednotky námorníctva zasiahli odpaľovacie komplexy C300/400 s dvoma raketami Neptun.

Zdroje oznamujú “nové prekvapenia” pre Ruskú federáciu na Kryme.

Ruské ministerstvo obrany sa vyjadrilo len k náletu dronov. Uvádzalo sa, že ich bolo zostrelených 11. A koľko ich bolo zostrelených, nebolo špecifikované.

 

08:45 – Krymské kanály Telegramu zverejňujú videá výbuchov pri Jevpatoriji, ktoré boli urobené ráno.

Verejnosť informovala o útoku dronu v oblasti, v dôsledku ktorého niečo prudko vybuchlo.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zostrelilo 11 dronov. Nebolo špecifikované, koľko ich bolo celkovo zostrelených.

 

08:25 – Do konca septembra začne na Ukrajine pracovať nový tím Pentagónu, ktorý bude monitorovať využívanie pomoci USA.

Oznámil to generálny inšpektor amerického ministerstva obrany, informovala CNN.

Vysoký americký úradník pracuje na Ukrajine od konca augusta a do konca mesiaca sa k nemu pridajú ďalší pracovníci. Sídlia na veľvyslanectve USA v Kyjeve.

Dôvodom sú výzvy republikánov na sprísnenie kontroly nad využívaním finančných prostriedkov USA na Ukrajine.

V správe generálneho inšpektora Pentagónu sa uvádza, že schopnosť USA sledovať miliardy dolárov pomoci plynúcej na Ukrajinu sa stretáva s “problémami” kvôli obmedzenej prítomnosti USA, uvádza CNN.

V správe z októbra 2022 sa tiež uvádza, že v prvých šiestich mesiacoch vojny sa “zločinci, dobrovoľní bojovníci a obchodníci so zbraňami na Ukrajine pokúsili ukradnúť niektoré zbrane a vybavenie poskytnuté Západom skôr, ako ich odhalila ukrajinská spravodajská služba”.

 

08:10 – V Sumskej oblasti informovali o zásahoch dvoch bezpilotných lietadiel v noci na dnes.

V obci Yunokivska v dôsledku útoku horeli priestory obchodu s potravinami. V obci Novoslobodskaja dron zasiahol budovu nefunkčného kúpeľa, ktorý tiež začal horieť.

Pripomeňme, že cez noc sa nepodarilo zostreliť päť “šáhidov”, ako informovali vzdušné sily.

 

07:55 – Kim Čong-un pozval Putina do Severnej Kórey. Ruský líder pozvanie prijal, napísala tlačová agentúra Renhap.

 

07:50 – Okolo 05:00 moskovského času sa AFU pokúsila zaútočiť na hliadkovú loď Čiernomorskej flotily Sergej Kotov s piatimi námornými člnmi bez posádky.

Počas odrazenia útoku v Čiernom mori bolo všetkých päť člnov zničených paľbou zo štandardných zbraní lode, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

07:45 – V noci bolo na Ukrajinu vypálených 22 “šáhidov”, informovali vzdušné sily. Z nich sa podarilo zostreliť 17.

Vypustenia sa uskutočnili v smere na Nikolajevskú, Záporožskú, Dnepropetrovskú a Sumskú oblasť.

 

07:40 – V noci bolo v Jevpatorii (Krym) zaznamenaných niekoľko výbuchov.

Ide vraj o útok dronom, v dôsledku ktorého niečo prudko vybuchlo.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad Krymom zostrelili 11 dronov.

.

Ministerstvo tiež tvrdilo, že päť ukrajinských hladinových dronov zaútočilo na hliadkovú loď Čiernomorskej flotily Sergej Kotov, pričom všetky boli “zničené paľbou zo štandardnej výzbroje lode”.

V noci bol krymský most opäť zablokovaný pre dopravu.

 

07:35 – Maďarská vláda obvinila Ukrajinu zo zodpovednosti za vysokú infláciu v krajine, ktorá zvýšila poplatok za tranzit ruskej ropy cez ropovod Družba na päťnásobok.

Uviedol to vedúci úradu maďarského premiéra Gergay Guillas, informovala agentúra Reuters.

Podľa neho to bol dôvod, prečo v auguste v Maďarsku vzrástli ceny benzínu a celková miera inflácie sa zvýšila o 0,5 %.

“Hlavným dôvodom je to, že za dodávky pohonných látok potrubím cez Ukrajinu musíme platiť päťkrát viac. Zvýšenie tranzitných poplatkov zo strany Ukrajiny je v rozpore so všetkými normami,” povedal Guillas

 

07:30 – Vzdušné sily hlásia ohrozenie Chersonskej, Nikolajevskej a Dnepropetrovskej oblasti dronom.

Pohotovosť v nich zatiaľ vyhlásená nebola.

 

07:25 – USA zatiaľ nevidia príležitosť ukončiť vojnu na Ukrajine za vlastných podmienok.

Uviedol to koordinátor Bieleho domu pre strategickú komunikáciu John Kirby.

“Je zrejmé, že sa to teraz nestane,” povedal na otázku o možnosti riešenia ukrajinskej krízy.

Úradník zároveň vymenoval podmienky mieru, ktoré vyhovujú Washingtonu. Kirby medzi nimi poukázal na stiahnutie ruských vojsk, rešpektovanie suverenity Ukrajiny a jej úspech pri znovuzískaní stratených území.

 

07:20 – To hlavné z večerného príhovoru Zelenského:

  1. Hovoril o zasadnutí o rozpočte 24. Na obranu bude vyčlenených minimálne 1,6 bilióna.
  2. Prisľúbil tiež dodatočné prostriedky na lieky a vzdelávanie, “výraznú” valorizáciu dôchodkov a zvýšenie minimálnej mzdy. Pokiaľ ide o “minimálnu mzdu”, premiér dostal pokyn zvýšiť ju v prvej polovici roka 2024.
  3. Informoval o zasadnutí vojenského kabinetu, ale bez podrobností.
  4. Informoval o zasadnutí o integrácii do EÚ a NATO.

 

07:15 – Ukrajinská rozviedka vyvracia správy západných médií o budovaní ruských raketových systémov.

“Ruská federácia sa z raketových zásob ani zďaleka nevrátila na predvojnovú úroveň,” povedal hovorca GUR Andrij Jusov.

 

07:10 – Európsky parlament v príslušnom uznesení uznal Lukašenkovu účasť na vojenských akciách na Ukrajine.

Poslanci tiež vyzvali Medzinárodný trestný súd v Haagu, aby vydal zatykač na jeho osobu.

 

07:00 – Ministerstvo obrany potvrdilo, že ukrajinský pokus o útok bezpilotným lietadlom bol zmarený približne o 21:30 moskovského času. Protivzdušná obrana zničila dron nad územím Belgorodskej oblasti.

.

Približne o 22:00 moskovského času boli nad územím Brjanskej oblasti zostrelené dve bezpilotné lietadlá.

 

06:50 – Nad obcou Tulianka v belgorodskom okrese Valujskij jednotky protivzdušnej obrany zostrelili vzdušný cieľ, následky na zemi sa objasňujú – predbežne nie sú žiadne obete ani škody, povedal Gladkov

 

06:40 – Dva drony boli zostrelené silami protivzdušnej obrany nad okresom Unecha v Brjanskej oblasti, nedošlo k žiadnym zraneniam ani škodám, uviedol gubernátor Bogomaz

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 13. septembra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

  • Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinskí ozbrojenci zaútočili 10 raketami s plochou dráhou letu na továreň v Sevastopole a lode Čiernomorskej flotily. Zranených bolo 24 ľudí, uviedol gubernátor Razvozžajev;
  • Ukrajina pri útoku na Sevastopol použila britské riadené strely dlhého doletu Storm Shadow, uviedla spravodajská stanica Sky News;
  • Ruská armáda vedie aktívnu obranu, ničí nepriateľský personál a techniku počas pokusov o protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl, povedal Šojgu. Rusko podľa neho nemá inú možnosť, ako na Ukrajine zvíťaziť;
  • Námorné letectvo Čiernomorskej flotily odhalilo a zničilo tri ukrajinské lode bez posádky vo vodách Čierneho mora, uviedlo ministerstvo obrany;
  • Kyjev stratil približne 370 vojakov na doneckom a juhodoneckom smere, viac ako 200 na záporožskom smere, do 85 na kupjanskom smere, viac ako 80 na chersonskom smere a do 65 na krasnolimanskom smere, uviedlo ministerstvo obrany;
  • Ruské ozbrojené sily v záporožskom smere odrazili dva nepriateľské útoky pri Verbovom a zasiahli sústredenia živej sily a techniky troch brigád AFU pri Rabotine, uviedlo ruské ministerstvo obrany;
  • V dôsledku stredajšieho ostreľovania Kyjevského okresu Donecka a Horlivky bolo zranených šesť civilistov rôzneho stupňa závažnosti, uviedol Pušilin;
  • Podľa nemeckej vlády Berlín v priebehu týždňa odovzdal Kyjevu ďalších 20 BMP Marder s muníciou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:05

Desiatky ľudí zachraňovali v piatok vrtuľníkom zo strechy nemocnice v americkom štáte Tennessee, zaplavenej po vyčíňaní hurikánu Helene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila v piatok dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove.

Na snímke z videa, ktoré poskytol portál NewsNation, vidno ľudí na streche nemocnice Unicoi County Hospital v meste Erwin v štáte Tennessee
08:03

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

08:01

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana, pri ktorej páde zahynulo vlani počas silného zemetrasenia 96 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Obžalovaného staviteľa Hasana Alpargüna v piatok uznali za vinného z potenciálne úmyselného “spôsobenia smrti a zranenia viac ako jednej osoby”, informovala turecká štátna agentúra Anadolu.

Štrnásťposchodový obytný blok v juhotureckom meste Adana bol zničený vo februári 2023 pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8.

07:59

Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril poľutovanie nad tým, že žiadna mocnosť vrátane Spojených štátov nedokáže zastaviť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je podľa Borella zrejme odhodlaný eliminovať palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy a proiránske hnutie Hizballáh v Libanone. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Borrella dal Netanjahu jasne najavo, že Izrael sa nezastaví, kým Hizballáh nezničí.

07:56

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v piatok obvinil spoločnosť Google z toho, že jej internetový vyhľadávač o ňom zobrazuje len zlé správy. Spoločnosť zároveň varoval, že ak bude opätovne zvolený do Bieleho domu, bude požadovať, aby sa voči nej začalo trestné stíhanie. Informovala agentúra AFP.

07:07

Čína a Brazília v piatok pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

Včera 20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali