To najdôležitejšie z Ukrajiny: predstavitelia politických a vojenských kruhov na Západe sú čoraz pesimistickejší

❚❚

Kyjev 12. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Emergency Service, telegram)

Aktualizované 12. septembra 2023 19:31

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský raketovový útok na ukrajinské mesto Kryvyj Rih
Na snímke hasiči zasahujú po ruskom raketovom útoku v banskom meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny

 

.

20:44 – Rumunsko buduje pri hraniciach s Ukrajinou betónové protiletecké kryty.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP

.

Po tom, ako sa na rumunskom území našli trosky ruského dronu, začali úrady krajiny budovať dva betónové protibombové kryty, ktoré budú môcť využívať obyvatelia rumunských pohraničných oblastí.

Rumunské ministerstvo obrany uviedlo, že s výstavbou krytov začalo v utorok približne 50 rumunských vojakov.

Sú určené na ochranu obyvateľov regiónu Plauru, kde sa našli trosky z ruského dronu. Táto oblasť hraničí s ukrajinským mestom Izmail v Odeskej oblasti.

Agentúra AFP uvádza, že Bukurešť tiež posilnila bezpečnostné kontroly svojho vzdušného priestoru.

 

.

20:21 – USA vynaložili na ukrajinský konflikt viac ako 100 miliárd dolárov.

Informoval o tom televízny kanál Fox News.

Zverejnil kópiu odpovede šéfa Úradu Bieleho domu pre riadenie a rozpočet skupine republikánskych senátorov, ktorí ešte v januári požiadali o správu o výdavkoch na Ukrajinu.

Z tabuľky priloženej k listu vyplýva, že USA vyčlenili na vojenskú, ekonomickú a humanitárnu pomoc Ukrajincom 110,97 miliardy dolárov, z ktorých sa už minulo 101,2 miliardy.

Táto suma nezohľadňuje 24 miliárd dolárov, ktoré Biden minulý mesiac žiadal od Kongresu pre Ukrajinu.

.

 

20:14 – Predstavitelia politických a vojenských kruhov na Západe sú čoraz pesimistickejší, pokiaľ ide o vyhliadky Ukrajiny na protiofenzívu.

Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

“Za zatvorenými dverami sú hodnotenia pesimistické. Ako sa dozvedel Handelsblatt, vrátane nedávnych správ z Ukrajiny, podľa ktorých jej vojaci prekonali prvú frontovú líniu Rusov, boli v západnom spoločenstve prijaté zdržanlivo. Diplomati tvrdia, že Ukrajinci zaznamenali taktické úspechy, ale žiadny zásadný prielom, ktorý by zmenil priebeh vojny,” uvádza sa v článku.

 

20:10 – Rusko zvýšilo počet svojich plavidiel v Čiernom mori na 17 jednotiek, vrátane zaradenia do bojovej služby malej raketovej lode projektu Bujan-M, ktorá môže byť vybavená až ôsmimi Kalibrami.

Informujú o tom Južné obranné sily na svojom kanáli tg.

 

19:25 – Úrady Záporožskej oblasti potvrdili útok balistickou raketou na Záporožskú oblasť.

Uvádza sa, že miesto zásahu sa stále zisťuje. Už teraz je však známe, že nedošlo k žiadnym obetiam.

.

 

18:45 – Hlavné udalosti z večerného hlásenia ukrajinského generálneho štábu:

– AFU pokračujú v ofenzívnych operáciách na smeroch Melitopol a Bachmut, majú čiastočné úspechy v oblastiach Kleščejevka v Doneckej oblasti a Rabotino v Záporožskej oblasti.

– Uskutočnilo sa viac ako 20 vojenských stretov. Ruské útoky boli odrazené.

– Na Volyňskom, Polesskom, Severskom, Slobodskom, Kupjanskom, Limanskom a Chersonskom smere nedošlo k výrazným zmenám.

.

– Ruská armáda uskutočnila 3 raketové a 25 leteckých úderov a 36 ostreľovaní MLRS.

– Lietadlá AFU uskutočnili 8 úderov.

 

17:45 – Nemecko pridelilo rodine ukrajinských utečencov 5 553 eur mesačne.

Informoval o tom denník Bild.

.

Peniaze boli manželskému páru s dieťaťom vyplácané od novembra do apríla.

Rodine však bolo vyplatených len 1 093 eur. Zvyšných 4 460 eur dostal prevádzkovateľ ubytovania v bývalom rekreačnom parku Harz v Günthersbergu.

 

17:10 – Dánsko poskytne Ukrajine balík v hodnote 5,8 miliardy dánskych korún (833 miliónov USD).

Zahŕňa tanky, bojové vozidlá pechoty, tankovú muníciu a protilietadlové delá, citovala agentúra Reuters dánskeho ministra obrany.

Celá suma pomoci je rozložená do troch tranží – 4,3 miliardy korún v tomto roku, 1,4 miliardy v roku 2024 a 52 miliónov v roku 2025, uviedlo ministerstvo.

“Po viac ako roku a pol vojny sme takmer vyčerpali naše obranné zásoby. Preto teraz hľadáme cielenejšie spoločné obstarávanie a medzinárodnú spoluprácu prispôsobenú potrebám Ukrajiny tu a teraz,” povedal minister zahraničných vecí Lars Lekke Rasmussen.

.

 

17:05 – Švédske úrady požiadajú svoju armádu, aby preskúmala možnosť presunu stíhačiek Gripen na Ukrajinu, uviedla webová stránka Sveriges Radio, ktorá citovala svoje zdroje.

Štokholm ešte koncom augusta odmietol žiadosť Ukrajiny o takéto dodávky s odvolaním sa na skutočnosť, že Švédsko potrebuje tieto stíhačky samo.

Teraz chce politické vedenie krajiny požiadať armádu, aby posúdila, ako by takýto transfer mohol ovplyvniť obranyschopnosť Švédska a ako rýchlo by mohlo dostať nové Gripeny ako kompenzáciu.

 

17:00 – OSN je veľmi znepokojená správami o dodávkach kazetovej munície v situácii konfliktu na Ukrajine, uviedol námestník generálneho tajomníka

 

.

16:00 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Na juhu Donecka stratila AFU až 140 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok AFU v smere na Krasnolimansk, zahynulo až 45 ukrajinských vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovište AFU v Sumskej oblasti a muničný sklad v Černigovskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov AFU v oblastiach Avdejevka, Andrejevka, Mayorsk; nepriateľ stratil viac ako 255 vojakov;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 41 ukrajinských bezpilotných lietadiel v DĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti;

– ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad AFU pri meste Velyka Novoselka v DĽR;

.

– Ruské ozbrojené sily zlikvidovali až 80 vojakov a delostrelecký systém M777 AFU na Chersonskom smere;

– ruské ozbrojené sily zničili vozidlo T-122 Sakarya MLRS tureckej výroby;

– Ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky AFU v Rabotinskom a Verbovom okrese Záporožskej oblasti, nepriateľ stratil do 35 vojakov.

 

15:45 – Situácia na frontoch 12. septembra 2023

Situácia na frontoch 12. septembra 2023
Situácia na frontoch 12. septembra 2023
Situácia na frontoch 12. septembra 2023
Situácia na frontoch 12. septembra 2023

14:45 – Ukrajinské orgány pohrozili, že v prípade predĺženia zákazu dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov do Európy podajú žalobu na Svetovú obchodnú organizáciu.

“V prípade porušenia obchodného práva v záujme predvolebného politického populizmu bude Ukrajina nútená obrátiť sa na arbitráž WTO o náhradu škody za porušenie noriem GATT (Všeobecná dohoda o clách a obchode)”, – napísal premiér krajiny.

.

 

14:40 – Nemecko tento rok zvýšilo dovoz ruskej ropy 12-krát – nie priamo, ale prostredníctvom Indie.

Uvádza to Spiegel s odvolaním sa na údaje Spolkového štatistického úradu Nemecka.

Nemecko prudko zvýšilo dovoz ropných produktov z Indie, najmä plynových olejov. Tie sa používajú na výrobu nafty alebo vykurovacieho oleja.

India vyrába tieto plynové oleje zo surovej ropy, ktorú od začiatku vojny vo veľkom nakupuje z Ruska.

 

14:00 – Denník The Times informoval, že výcvik ukrajinského vojenského personálu v Británii bol skrátený o tretinu kvôli sťažnostiam miestnych obyvateľov na hluk výbuchov a dym.

.

Hovoríme o Ukrajincoch, ktorí sa cvičia v grófstve Kent. Ľudia začali písať listy mestskej rade s požiadavkami na prijatie opatrení a niektorí dokonca žiadali základňu zatvoriť.

O hneve obyvateľov bolo informované britské ministerstvo obrany, ktoré súhlasilo so znížením množstva výcviku a tiež s obmedzením hluku z neho.

 

13:14 – Letecký koncern Antonov spúšťa výrobu dronov, informovala agentúra Reuters, ktorej novinári sa oboznámili s prezentáciou spoločnosti.

Podľa nich sa výroba už začala, o čom Kyjev informoval predstaviteľov USA ešte v júni.

.

“Antonov” na žiadosti vydania o komentár z bezpečnostných dôvodov nereagoval.

Zdroj agentúry Reuters v koncerne informácie potvrdzuje. Tvrdí, že to lepšie uspokojí vojenské potreby Ukrajiny a inžinieri Antonova budú mať viac práce.

Antonov v minulosti vyrábal bezpilotné lietadlá, najmä model Gorlica, ale jeho hlavným zameraním boli nákladné lietadlá.

Zdroj uviedol, že skúsenosti spoločnosti s nákladnými lietadlami by sa mohli uplatniť pri bezpilotných lietadlách s dlhým doletom.

 

12:42 – Jeden raketový útok bol dnes popoludní vykonaný na Záporožskú oblasť, uvádza OBA.

Prílet sa uskutočnil nad otvoreným terénom.

Informácie o obetiach a škodách sa spresňujú.

Predtým bolo v regióne počuť výbuch.

 

12:35 – Denník The Times informoval, že výcvik ukrajinského vojenského personálu v Británii bol skrátený o tretinu kvôli sťažnostiam miestnych obyvateľov na hluk výbuchov a dym.

Hovoríme o Ukrajincoch, ktorí sa cvičia v grófstve Kent. Ľudia začali písať listy mestskej rade s požiadavkami na prijatie opatrení a niektorí dokonca žiadali základňu zatvoriť.

O hneve obyvateľov bolo informované britské ministerstvo obrany, ktoré súhlasilo so znížením množstva výcviku a tiež s obmedzením hluku z neho.

 

11:50 –  Hlásenia o výbuchoch v Záporoží.

.

V regióne bola vyhlásená pohotovosť.

 

11:49 – Za posledných 6-7 mesiacov podpísalo v Rusku dobrovoľne vojenské zmluvy 270 000 ľudí, uviedol Putin.

Každý deň príde 1 – 1 500 mužov podpísať zmluvy s ruskými ozbrojenými silami, povedal prezident.

Ruskí muži podpisujú zmluvy s Ozbrojenými silami RF vedome a dobrovoľne, uvedomujúc si, že sa ocitnú v bojovej zóne.

Ruskí vojaci vedia, že majú koho chrániť, “chránia našich ľudí”, zdôraznil Putin.

 

11:47 –  Putin: FSB počas stretu na našom území chytila diverzantov ukrajinských ozbrojených síl – úlohou DRG bolo vyhodiť do vzduchu elektrické vedenie v jadrovej elektrárni s cieľom narušiť prevádzku energetického zariadenia.

Ukrajinskí diverzanti mali vyhodiť do vzduchu elektrické vedenie, nebol to prvý takýto pokus. Pri výsluchu priznali, že ich vycvičili inštruktori zo Spojeného kráľovstva.

 

11:45 – Ak sa USA domnievajú, že Ukrajina je pripravená na rozhovory, nech zrušia Zelenského dekrét o ich zákaze, povedal Putin.

 

11:44 –  Dodávky kazetovej munície na Ukrajinu nič nezmenili na bojisku, tvrdí Putin.

 

11:43 – Generálny štáb tvrdí, že AFU dosiahla úspech v oblasti Rabotina v smere na Melitopol.

.

“Mali úspech v oblastiach južne a juhovýchodne od Rabotina, upevňujú sa na dosiahnutých hraniciach,” povedal hovorca GŠ Andrej Kovaľov.

Podľa neho sa tam Ruská federácia snaží obnoviť jednotky a pokračuje v šturmovaní pozícií AFU. Obranné sily odrazili viac ako 10 útokov v oblastiach Robotino a Novodanilovka.

Treba poznamenať, že Novodanilovka sa nachádza v tyle ukrajinských síl, niekoľko kilometrov severne od frontovej línie.

Mapa ukrajinského vojenského zdroja DeepState neuvádza žiadne zmeny počas dňa z 10. na 11. septembra. A v období od 8. do 10. septembra, ako sa uvádza, sa Ruskej federácii podarilo znovu získať územie severozápadne od Verbovoye, ku ktorému sa presúva AFU. To znamená, že sa snažia obísť ukrajinské jednotky, ktoré útočia z tyla.

Potom sa k 10. septembru uvádza, že AFU sa podarilo postúpiť smerom na Novopokropovku.

AFU dosiahla úspech v oblasti Rabotina v smere na Melitopol
AFU dosiahla úspech v oblasti Rabotina v smere na Melitopol

11:24 – Na rokovaniach medzi Putinom a Kim Čong-unom sa zúčastní aj ruský minister obrany Šojgu, uviedol hovorca Kremľa Peskov.

Samostatné stretnutie ministrov obrany oboch krajín sa neplánuje.

Podľa mediálnych správ Rusko počas rozhovorov požiada KĽDR o dodávky zbraní a munície.

Očakáva sa, že rozhovory sa uskutočnia už zajtra. Kim Čong-un dnes vstúpil na územie Ruskej federácie na svojom obrnenom vlaku.

 

11:15 – Putin uviedol, že Ukrajina od začiatku protiofenzívy stratila 71 500 príslušníkov a 543 tankov.

 

11:12 – Zelenskyj informoval o zasadnutí vojenského kabinetu v “úzkom kruhu ľudí” o “úzkom kruhu otázok”.

“Dnes sa hovorilo len o fronte: pokračovanie našej ofenzívy, smery, prognózy, zásobovanie, zbrane a munícia, vlastná výroba, spravodajské informácie. A tiež o prípravách na protiútoky nepriateľa: budovanie opevnení, posilňovanie našich obrancov v príslušných oblastiach, spravodajské údaje o termínoch a smeroch,” povedal prezident.

10:53 – Putin komentoval Blinkenove slová o pripravenosti Ukrajiny začať rokovania, ak na ne bude pripravená Ruská federácia.

.

“Ak je Kyjev pripravený na rokovania, nech to povie sám. Ak sa USA domnievajú, že Ukrajina je pripravená na rokovania, nech zrušia Zelenského dekrét, ktorý ich zakazuje,” povedal Putin.

Podľa neho Západ tlačí na Ukrajinu, aby si počas protiofenzívy “odhryzla” čo najväčšiu časť svojho územia a potom začala rokovania.

Podľa Putina Moskva nemôže zastaviť bojové akcie a sadnúť si za rokovací stôl, kým Ukrajina vedie protiofenzívu.

 

10:43 – Putin uviedol, že ukrajinskí sabotéri sa pokúsili “poškodiť elektrické vedenie v blízkosti jadrovej elektrárne s cieľom narušiť prevádzku energetického zariadenia”.

Príslušníci FSB ich údajne chytili počas bitky na ruskom území.

“Pri výsluchu prezradili, že absolvovali výcvik pod vedením britských inštruktorov,” povedal ruský prezident a dodal, že “vedenie britských bezpečnostných služieb vie, že hovorím pravdu”.

Naznačil, že to bolo, “akoby Moskva vyprovokovala Ruskú federáciu k útoku na jadrové zariadenia na Ukrajine”.

 

10:26 –  Ukrajinské blogy píšu o výbuchoch a požiari v oblasti Sevastopola.

 

10:12 – Putin o účasti vo voľbách: Keď parlament stanoví termín hlasovania, potom budeme hovoriť.

 

09:22 –  Prvá fotografia posádky pristávajúceho lietadla na poli v Novosibírskej oblasti.

Prvá fotografia posádky pristávajúceho lietadla na poli v Novosibírskej oblasti
Prvá fotografia posádky pristávajúceho lietadla na poli v Novosibírskej oblasti

09:19 – Osobné lietadlo Airbus núdzovo pristálo v Rusku.

Na palube bolo 159 cestujúcich – neboli zranení.

Príčinou nehody bol problém s hydraulikou. Podvozok mohol úplne zlyhať, a kým sa tak stalo, bolo rozhodnuté pristáť v poli – priamo na zemi.

Súdiac podľa výsledkov pilot túto úlohu zvládol. Lietadlo letelo zo Soči do Omska a pristálo neďaleko Novosibirska.

Osobné lietadlo Airbus núdzovo pristálo v Rusku
Osobné lietadlo Airbus núdzovo pristálo v Rusku

09:12 –  Rusko už zarobilo dvakrát toľko, ako sú jeho zmrazené devízové rezervy, povedal Putin.

09:07 – Putin predložil Štátnej dume návrh zákona o stanovení Dňa zjednotenia Ruska a Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti na 30. septembra.

08:17 – Ruská federácia včera dvakrát ostreľovala Očakov v Mykolajivskej oblasti, pričom poškodila obytné domy a infraštruktúru, informovala OBA.

K obetiam na životoch nedošlo.

08:06 – Kim Čong-un je už v Rusku, potvrdil Peskov.

07:26 – Putin povedal, že jeho priateľské vzťahy so Si Ťin-pchingom pomáhajú rozvíjať vzťahy medzi Ruskom a Čínou.

Výsledky rozvoja hospodárskych vzťahov medzi Ruskom a Čínou sú “viac ako vynikajúce”, povedal ruský prezident.

Vzťahy medzi Ruskom a Čínou dosiahli za posledný rok absolútne bezprecedentnú historickú úroveň, povedal Putin.

 

07:24 – Obrnený vlak Kim Čong-una je už na území Ruska. Bol natočený v Primorskom kraji Ruskej federácie.

Kimovo stretnutie s Putinom by sa malo uskutočniť čoskoro – ruský prezident je teraz tiež na Ďalekom východe.

Západné médiá sa domnievajú, že Putin a Kim uzavrú vojenskú dohodu.

.

 

07:09 – Fotografia, na ktorej Kim Čong-un v nedeľu odchádza vlakom do Ruska.

Peskov uviedol, že delegácie Ruska a KĽDR budú rokovať na druhý deň, uskutoční sa komunikácia medzi štyrmi očami a oficiálna večera na počesť Kim Čong-una.

Rozhovory medzi Putinom a severokórejským vodcom, ktoré sa uskutočnia na Ďalekom východe, budú zahŕňať bohatú výmenu názorov na situáciu v regióne a strany budú diskutovať aj o bilaterálnych vzťahoch, dodal Peskov. Tlačová konferencia na stretnutí Putina s Kim Čong-unom nie je naplánovaná, uviedol a dodal, že nešpecifikoval, kde presne sa ich stretnutie uskutoční.

Kim Čong-un odchádza vlakom do Ruska
Na snímke Kim Čong-un odchádza vlakom do Ruska

07:07 – Vatikánsky vyslanec pre Ukrajinu Matteo Zuppi cestuje na rokovania do Pekingu.

Zajtra sa stretne s predsedom vlády Li Qiangom.

“Ide o poslednú etapu misie, ktorú vyslal pápež František, aby sa pokúsil umlčať zbrane na Ukrajine,” píše La Repubblica.

Publikácia spresňuje, že vatikánska diplomacia pred cestou konzultovala s USA, NATO a Talianskom.

 

07:05 – Berlín nebude automaticky dodávať Ukrajine rakety dlhého doletu Taurus, ak sa USA rozhodnú dodávať Kyjevu rakety dlhého doletu ATACMS.

Uviedol to nemecký minister obrany Boris Pistorius, informovala agentúra Reuters.

Predtým bola podobná situácia s tankami Leopard: Nemecko súhlasilo s ich dodávkou až po tom, ako Washington vyhlásil, že na Ukrajinu prevedie tanky Abrams. Teraz sú Leopardy už niekoľko mesiacov na fronte, zatiaľ čo Abrams bol údajne dodaný až koncom tohto mesiaca.

 

07:03 – Pri zatýkaní ozbrojeného útočníka bol v Kyjeve zranený policajt.

Ten podľa blogov hlavného mesta bodol strážcu zákona pri zadržiavaní podozrivého z obzvlášť závažného zločinu, čo však policajtovi nezabránilo v tom, aby útočníka spútal.

Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie.

Pri zatýkaní ozbrojeného útočníka bol v Kyjeve zranený policajt
Pri zatýkaní ozbrojeného útočníka bol v Kyjeve zranený policajt

07:00 – To hlavné z večerného príhovoru Volodymyra Zelenského

1. Informoval, že Nemecko pripravuje posilnený balík pomoci – oznámil to dnes nemecký minister zahraničných vecí Berbock, ktorý pricestoval do Kyjeva.

2. Podľa prezidenta iné krajiny medzitým pripravujú systémy protivzdušnej obrany pre Ukrajinu.

3. Informoval o stretnutí o poskytnutí AFU a transparentnosti tohto poskytnutia. Na tento účel by sa malo digitalizovať účtovníctvo.

4. Informoval o stretnutí s predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní o sprísnení trestov pre tých, ktorí “uprednostňujú svoju peňaženku pred štátom”.

5. Komentoval ruské údery na Nikopol, Očakov a ďalšie osady.

 

06:55 –  Ukrajinský dron zhodil výbušné zariadenie v meste Rylsk v Kurskej oblasti.

Podľa oblastného gubernátora Romana Starovoita nebol nikto zranený. Poškodené boli fasády dvoch budov a vyrazených bolo niekoľko okien.

.

 

06:45 – Bidenova administratíva je blízko k schváleniu dodávky rakiet dlhého doletu s kazetovými bombami do Kyjeva, informuje agentúra Reuters.

 

06:40 – Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že cvičenia arménskej a americkej armády majú rutinný charakter a nesúvisia s napätím medzi Jerevanom a Baku.

 

06:30 –  Vojna na Ukrajine 11. september 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany.

– Putinov dekrét navrhuje, aby ruskí vojenskí dôchodcovia, ktorí boli zmobilizovaní alebo podpísali zmluvu o účasti v SVO, dostali okrem základných platieb aj peňažnú náhradu vo výške 100 % dôchodku, ktorý dostávali pred návratom do vojska;

– Putin a Erdogan môžu čoskoro telefonicky rokovať o dohode o obilí;

– Rusko bude nakoniec schopné úplne eliminovať hrozbu úderov ukrajinských bezpilotných lietadiel na svojom území, povedal Peskov;

– Ukrajina neprejavuje žiadnu ochotu rokovať s Ruskom, povedal tiež Peskov;

– Ruské jednotky narušili rotáciu ukrajinských jednotiek pri Novodonecku v DNR, uviedlo ministerstvo obrany;

– Sily protivzdušnej obrany odrazili raketový útok AFU na mesto Polohy v Záporožskej oblasti, bez obetí, uviedla regionálna správa;

– Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli tromi bezpilotnými lietadlami kamikadze obytný dom a pasovú kanceláriu v meste Energodar, uviedol Rogov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:07

Zelenskyj prišiel na stretnutie s Bidenom. Predtým sa objavili informácie, že na stretnutí predstaví svoj „plán víťazstva“.

Biely dom zároveň uviedol, že po stretnutí sa neočakáva žiadne vyhlásenie o povolení Ukrajiny na údery raketami dlhého doletu na ruské územie.

18:27

Otázka volyňskej tragédie môže vážne ovplyvniť vzťahy Poľska s Ukrajinou, uviedlo poľské ministerstvo zahraničných vecí pre ukrajinské masmédiá.

„Pripravenosť na otvorenú a úprimnú diskusiu založenú na faktoch a zabezpečenie dôstojného pohrebu všetkých zabitých je prvkom identity EÚ, ktorej členom sa Ukrajina stane. Bez konkrétnych krokov zo strany Kyjeva bude takýto jednostranný prístup k spoločnej histórii čoraz viac zaťažovať bilaterálne vzťahy,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v komentári.

Poľský denník Onet predtým informoval, že Poľsko využíva predsedníctvo EÚ na nátlak na Ukrajinu v súvislosti s volynskou tragédiou. Predsedníctvo sa začne 1. januára 2025.

18:27

IDF zlikvidovali Muhammada Husajna Šuru, veliteľa vzdušných síl Hizballáhu.

Hovorca IDF oznamuje, že dnes (štvrtok 26. septembra 2024) IDF s pomocou spravodajských služieb zasiahli a zlikvidovali Muhammada Husajna Surura v Bejrúte.

18:26

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo a označilo za „neprípustné“ používanie záberov následkov vojny na Ukrajine v politickej reklame.

Predtým gruzínska vládnuca strana Gruzínsky sen porovnávala zničené ukrajinské mestá s mierovými gruzínskymi mestami, pričom použila zábery z vojny na Ukrajine s nápisom „Povedzte vojne nie! Zvoľte mier!“ vo svojej politickej reklame.

18:23

Biden povedal, že si bol istý, že by vo voľbách porazil Trumpa.

„Som presvedčený, že by som Trumpa porazil. Je to outsider. Som spokojný s týmto svojím rozhodnutím. Kamala je bystrá, tvrdá a ušľachtilá. Ona aj ja máme optimistický pohľad na budúcnosť. Rozhodol som sa, že je to tak najlepšie,“ povedal prezident pre televíziu ABC.

17:22

„Gruzínsky sen“ porovnával zničené ukrajinské mestá s pokojnými gruzínskymi.

Takéto obrázky s nápisom „Povedzte nie vojne! Zvoľte mier!“ sa objavili na bilbordoch v Gruzínsku a na sociálnych sieťach vládnucej strany.

Treba poznamenať, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu „Gruzínsky sen“ propaguje myšlienku, že je potrebné spolupracovať s Moskvou, aby sa predišlo vojne podobnej tej ukrajinskej. Tbilisi sa zároveň dostalo do konfliktu so Západom v súvislosti so zákonmi „o zahraničných agentoch“ a „o zákaze propagandy LGBT“.

O mesiac sa v krajine uskutočnia parlamentné voľby.

16:19

Irán vo štvrtok vyhlásil, že obvinenia z útokov na bývalých amerických predstaviteľov sú neopodstatnené. Reagoval tak na tvrdenie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý bez predloženia dôkazov obvinil Irán z pokusov o atentát na svoju osobu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Trump, republikánsky kandidát na prezidenta, v stredu vyhlásil, že za nedávnymi pokusmi o jeho zavraždenie môže byť Irán.

16:11

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok označil varovanie ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom jadrových zbraní adresované Západu za nezodpovedné a zle načasované, keďže prišlo v čase zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Putin v stredu uviedol, že na základe navrhovaných zmien ruskej jadrovej doktríny bude Moskva považovať za agresiu aj to, ak nejaká jadrová veľmoc podporí útok inej krajiny na Rusko.

15:44

Rada Európskej únie (EÚ) pre konkurencieschopnosť vo štvrtok v Bruseli definitívne schválila nariadenie, ktorým sa ustanovuje rámec opatrení v oblasti núdze a odolnosti vnútorného trhu, známejšie ako zákon o núdzovej situácii a odolnosti vnútorného trhu (IMERA).

Ministri zároveň prijali aj balík opatrení, ktorými sa menia a dopĺňajú existujúce právne predpisy v oblastiach týkajúcich sa vnútorného trhu EÚ a aktualizujú sa vzhľadom na krízové situácie.

15:34

Ruská vláda začala zostavovať zoznam nerastov a výrobkov z nich, ako aj rafinérskych produktov, ktorých vývoz môže byť obmedzený. Dokument by mal byť pripravený v blízkej budúcnosti. Povedal to vo štvrtok novinárom vicepremiér Alexander Novak na podujatí ruský energetický týždeň. Uviedla to agentúra Interfax, informuje správa Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jeleň sa prechádza v hlbokom lese počas ruje v regióne Taunus neďaleko nemeckého Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali