To najdôležitejšie z Ukrajiny: Britské letectvo stráži lode prevážajúce ukrajinské obilie

❚❚

Kyjev 8. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, telegram)

Aktualizované 8. septembra 2023 20:27

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Najmenej 17 mŕtvych pri ruskom ostreľovaní mesta Kosťantynivka
Na snímke ľudia odstraňujú trosky na zničenom trhovisku po ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Kosťantynivka

20:15 – OSN sa nesnaží dosiahnuť zrušenie alebo obchádzanie protiruských reštriktívnych opatrení, návrhy týkajúce sa dohody o obilí sú vypracované s ohľadom na existujúce sankčné režimy. Na brífingu to uviedol Farhan Haq, zástupca generálneho tajomníka svetovej organizácie.

.

“Takáto prípadná Interpretácia informácií je nesprávna. Zdá sa, že naznačuje, že sa snažíme nájsť spôsob, ako obísť sankcie. To je nesprávne. Už pred rokom začal generálny tajomník OSN vyvíjať úsilie, aby sa ukrajinské a ruské potraviny a hnojivá dostali na svetové trhy. Mnohokrát o tom otvorene hovoril,” povedal Haq.

“Chcel by som tiež zdôrazniť, že tu nejde o zrušenie sankcií,“ dodal.

.

 

19:59 – Západ úmyselne vyprovokoval konflikt na Ukrajine, aby odradil Rusko, povedal v piatok večer Vladimir Putin.

 

19:51 – Bojové lietadlá britského letectva začali hliadkovať vo vodách Čierneho mora. Píše o tom The Telegraph s odvolaním sa na úrad predsedu vlády.

“Využijeme naše spravodajské, pozorovacie a prieskumné služby na monitorovanie ruskej aktivity v Čiernom mori… V rámci týchto pozorovacích operácií lietadlá britského letectva prelietavajú nad oblasťou, aby odradili Rusko od nezákonných úderov na civilné plavidlá,” uviedli na Downing Street.

.

 

19:40 – Ukrajina je proti zmierneniu časti sankčného režimu voči Rusku výmenou za obnovenie dohody o obilí. Toto vyhlásenie uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko na Facebooku.

Podľa neho zmiernenie sankcií “bude víťazstvom ruského potravinového vydierania a pozvánkou Moskve na nové vlny vydierania”.

Nikolenko varoval zahraničných partnerov, že by podobne nemali pristúpiť na oslabenie protiruských sankcií. “Medzinárodné spoločenstvo by sa malo usilovať o to, aby sa Rusko vrátilo k plneniu svojich záväzkov, a nie posilňovať jeho pocit beztrestnosti a ponukou ústupkov podporovať novú agresiu,” napísal.

Generálny tajomník OSN António Guterres už skôr uviedol, že OSN je pripravená splniť všetky podmienky Ruska na obnovenie dohody o obilí.

.

 

19:33 – Medzinárodný olympijský výbor plánuje zmeniť a doplniť Olympijskú chartu s cieľom rozšíriť práva športovcov. Informovala o tom tlačová služba MOV.

Navrhuje sa doplniť dodatočnú formuláciu do odsekov 1 a 4 základných princípov olympizmu, ktoré definujú “komplexný záväzok k dodržiavaniu ľudských práv”.

Navrhované znenie odseku 4 je nasledovné: “Účasť na športe je ľudským právom. Každý by mal mať prístup k vykonávaniu športu bez diskriminácie vo vzťahu k medzinárodne uznávaným ľudským právam v rámci olympijského hnutia. Olympijský duch si vyžaduje vzájomné porozumenie, ducha priateľstva, solidarity a fair play.”

Toto znenie v skutočnosti stavia práva športovcov na súťaženie nad akékoľvek rozhodnutia štátov alebo medzinárodných orgánov vrátane sankcií voči štátom.

 

19:25 – Saudská Arábia rokuje s Francúzskom o možnosti nákupu viacúčelových stíhačiek Rafale pre vzdušné sily kráľovstva, ktoré v súčasnosti používajú americké F-15 a európske Eurofighter Typhoon. Informovali o tom dva zdroje oboznámené s rozhovormi.

 

19:18 – Experti MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni uviedli, že za posledný týždeň počuli viac ako 20 výbuchov, čo by mohlo naznačovať zvýšenú vojenskú aktivitu a potenciálne ohrozenie bezpečnosti elektrárne, uviedol Grossi.

 

.

19:10 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Zelenského:

  • Hovoril o zdržaniach v západných sankciách voči Rusku a označil ich za “príliš dlhé”.
  • Vyjadril názor, že prioritami v sankčnej politike Západu by mali byť ruský energetický sektor, prísnejšia kontrola zákazu dodávok čipov a silnejšie blokovanie ruského finančného sektora.
  • Uviedol, že v septembri sa uskutoční dôležité medzinárodné podujatie, ktoré sa v súčasnosti pripravuje. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

 

19:05 – Od 11. do 15. septembra sa v Čiernom mori a v delte Dunaja uskutočnia mnohonárodné cvičenia “Sea Breeze 23.3” rumunského a amerického námorníctva. Informuje o tom tlačová služba rumunského námorníctva.

Na cvičení sa zúčastnia aj vojaci z Bulharska, Francúzska, Veľkej Británie, Turecka a Ukrajiny. Hlavným cieľom cvičenia je rozvíjať operačnú a taktickú kompatibilitu medzi zúčastnenými krajinami v oblasti boja proti výbušným objektom, najmä morským mínam, s cieľom zabezpečiť slobodu plavby.

Z rumunského námorníctva sa cvičenia zúčastní pobrežný bagrovací čln Sublocotenent Alexandru Axente, rýchla potápačská loď Venus, obrnený čln Posada, tri obojživelné obrnené transportéry, útočné člny a iné vodné plavidlá, ako aj špecialisti na zneškodňovanie výbušnín, námorná pechota a štábni dôstojníci.

.

Spojené štáty bude zastupovať námorné hliadkovacie a prieskumné lietadlo Poseidon, potápači s člnmi a špecializovaným vybavením a ostatné zúčastnené krajiny budú zastupovať potápači, špecialisti na likvidáciu výbušnín a štábni dôstojníci.

 

19:00 – Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsakhkna v rozhovore pre agentúru Bloomberg uviedol, že Tallinn plánuje ako prvý v EÚ legalizovať konfiškáciu ruského majetku v rámci sankcií na jeho ďalšie využitie “na účely obnovy Ukrajiny”.

Podľa jeho slov sa estónska vláda chystá do dvoch týždňov schváliť príslušný návrh zákona a predložiť ho parlamentu na ratifikáciu.

 

.

18:49 – Sú známe podrobnosti o ďalšom masovom útoku dronov na Brjanskú oblasť. Dve bezpilotné lietadlá boli zostrelené nad železničnou stanicou. V regionálnom centre poškodili historickú budovu a nástupište a viedli aj k zraneniu cestujúceho v jednom z vlakov.

Ďalší dron spôsobil požiar v administratívnej budove významného výrobcu mikroelektroniky. Miestni vyšetrovatelia po týchto útokoch začali trestné stíhanie vo veci teroristického útoku.

 

18:37 – Ruská raketa údajne zasiahla policajnú stanicu v meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti.

V budove sa konalo stretnutie príslušníkov AFU a pravdepodobne aj NATO, keď ju zasiahla strela Kh-50, píše Vladimir Solovjov.

Podľa neho ukrajinské orgány potvrdili smrť len jedného policajta. Podľa neoficiálnych správ je obetí oveľa viac. Turecké médiá uvádzajú, že zahynulo 40 ľudí.

 

.

18:25 – Kľúčové body bulletinu ukrajinského generálneho štábu:

  • Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v ofenzívnych operáciách v smere na Melitopol, zaznamenali úspech v oblasti južne od Rabotina a konsolidujú sa na dosiahnutých hraniciach.
  • Došlo k 24 vojenským stretom. Ruské útoky boli odrazené na týchto smeroch: Limansk – pri Novojegorovke v Luhanskej oblasti; Bachmut – pri Belej Gore; Avdijivka – pri Avdijivke; Maryinka – v okolí Maryinky a Novomichajlovky.
  • Na Volynskom, Poleskom, Severskom, Slobodskom, Kupjanskom, Šachterskom, Záporožskom a Chersonskom smere nedošlo k žiadnym významným zmenám.
  • Ruská armáda uskutočnila 10 raketových a 60 leteckých úderov a 37 ostreľovaní MLRS.
  • Letectvo AFU uskutočnilo 10 úderov.

 

18:10 – OSN je pripravená súhlasiť so všetkými podmienkami Ruska na obnovenie dohody o obilí, citoval Bild z Guterresovho listu Lavrovovi.

Podľa novín generálny tajomník OSN navrhol vytvoriť dohodu medzi sekretariátom organizácie a Ruskom “na základe štyroch základných zásad”, ktoré by pomohli obnoviť Čiernomorskú iniciatívu:

  • zrušenie sankcií EÚ voči Rosselkhozbank;
  • poistenie ruských lodí proti ukrajinským útokom v Azovskom a Čiernom mori do štyroch až šiestich týždňov;
  • pomoc ruským spoločnostiam vyrábajúcim hnojivá pri obnove ich zmrazených aktív v EÚ;
  • obnovenie prístupu ruských lodí prepravujúcich potraviny a hnojivá do prístavov EÚ.

Nemecké noviny Bild tvrdia, že ruská strana teraz študuje návrhy OSN.

 

17:55 – Administratívna budova závodu Silicon El, jedného z najväčších ruských výrobcov mikroelektroniky, začala horieť v Brjansku po útoku dronu, informovali miestne blogy.

.

Obyvatelia počuli dva výbuchy. Úrady v regióne tvrdia, že ruská protivzdušná obrana zostrelila niekoľko dronov.

 

17:40 – Ruský kabinet ministrov zjednodušil postup vydávania potvrdení o úmrtí alebo zmiznutí účastníkov špeciálnych operácií. Tieto dokumenty budú po novom môcť vydávať aj velitelia jednotiek.

 

17:27 – V Kamenskom (bývalý Dneprodzeržinsk) v Dnepropetrovskej oblasti bol na ulici zastrelený muž.

Na videozázname, ktorý zverejnili miestne médiá, sa zosnulý najprv rozprával s iným mužom, ale potom ten vytiahol z auta zbraň a začal strieľať.

Muž sa pokúsil na strelca zaútočiť (alebo mu zbraň zobrať), ale bol niekoľkokrát zasiahnutý z bezprostrednej blízkosti.
Strelec z miesta činu ušiel. Polícia po páchateľovi pátra.

.

 

17:20 – Ruský vicepremiér Marat Chusnullin uviedol, že premávka na časti Krymského mosta poškodenej v júli bude spustená v najbližších dňoch.

Doteraz bol termín úplnej obnovy mosta po júlovom útoku stanovený na december 2023.

 

17:15 – Zelenskyj uviedol, že tempo bojov, uvalenie sankcií na Rusko a dodávky západných zbraní na Ukrajinu sa spomalili.

“Vojna sa spomaľuje. Je to tak, uznávame to. Všetky procesy sa komplikujú a spomaľujú: od sankcií až po poskytovanie zbraní. Keď niektorí partneri hovoria: tak čo je s protiofenzívou, kedy bude ďalší krok? Moja odpoveď znie: aktuálne sú naše kroky na bojisku určite rýchlejšie ako nové dodávky sankcií,” povedal prezident Ukrajiny na stretnutí o európskej stratégii na Jalte.

Vyzval, aby partneri na urýchlenie ofenzívy odovzdali Ukrajine viac zbraní vrátane stíhačiek.

.

“Sú to konkrétne štvorcové kilometre našej krajiny a každý oslobodený meter je ľudský život… Každý deň strácame ľudí…. Čím dlhšie to trvá, tým viac ľudí trpí. Ak nie sme na oblohe a je tam Rusko, zastavia nás z oblohy. Zastavujú našu protiofenzívu,” povedal Zelenskyj.

 

16:40 – Ukrajinské zdroje informujú, že počet zranených v dôsledku raketového útoku na Kryvyj Rih stúpol na 72, uviedol šéf mestskej rady pre obranu Oleksandr Vilkul.

Podľa neho bolo poškodených 79 domov a 52 áut.

 

16:00 – Na ukrajinské územie dodali zásielku prvých 10 dánskych tankov Leopard 1A5. Oznámilo to dnes dánske ministerstvo obrany.

 

.

15:30 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že približne o 17:30 boli nad Brjanskom zlikvidované tri drony.

 

14:55 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ozbrojené sily RF zlepšili postavenie na frontovej línii na kupjanskom smere;
  • Ozbrojené sily RF odrazili 12 útokov jednotiek AFU a brigády obrannej brigády na doneckom smere vrátane útokov pri Artemovsku;
  • Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky AFU na Krasnolimanskom smere, pričom zahynulo do 60 ukrajinských vojakov;
  • AFU počas dňa stratila až 190 mužov na juhu Donecka;
  • Straty AFU na doneckom smere dosiahli viac ako 215 vojakov;
  • Ozbrojené sily RF odrazili počas dňa tri útoky AFU na Kupjanskom smere, straty nepriateľa dosiahli 100 vojakov;
  • Ozbrojené sily RF zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovištia jednotiek 63. mechanizovanej brigády AFU a 100. brigády územnej obrany v DĽR;
  • Ruská armáda zničila veliteľské a pozorovacie stanovište 110. mechanizovanej brigády AFU pri Avdejevke;
  • Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili 4 strely HIMARS MLRS a zostrelili 31 dronov AFU;
  • Pri Novodonecku v DĽR bol zničený muničný sklad AFU;
  • Ruské jednotky odrazili päť útokov útočných skupín AFU pri obci Verbovoye v Záporožskej oblasti;
  • Ruské ozbrojené sily zabili viac ako 25 vojakov AFU v Chersonskej oblasti.

 

14:20 – Zelenskyj povedal, že Prigožina zabil Putin.

.

“Putin zlyhal – ako človek, ako politik. Zabil Prigožina – aspoň máme takéto informácie. My na Ukrajine sme nemali smútočné dni, keď nebo prišlo o Prigožina. Pre nás je to o jedného teroristu menej,” citovala BBC ukrajinského prezidenta.

Prigožinova smrť je podľa neho pre Ukrajinu “určite plusom”, pretože Rusko bolo “kryté” jeho žoldniermi z PMC.

Peskov predtým označil za “absolútne lži” vyhlásenia západných krajín, že Prigožina si objednal Kremeľ.

 

13:45 – Generálny tajomník OSN António Guterres tvrdí, že OSN je pripravená splniť všetky podmienky Ruska na obnovenie dohody o obilí.

Informuje o tom denník Bild s odvolaním sa na list, ktorý Guterres 28. augusta poslal ruskému ministrovi zahraničných vecí Lavrovovi.

List obsahuje také návrhy, ako napr:

  • EÚ zruší sankcie voči banke Rosselkhozbank, ktorá bola odpojená od systému SWIFT;
  • ruské nákladné lode budú poistené proti ukrajinským útokom v Čiernom a Azovskom mori za účasti veľkej poisťovacej spoločnosti Lloyd’s;
  • Gutterish umožní čiastočné vrátenie zmrazených aktív ruských výrobcov hnojív;
  • ruské lode prepravujúce potraviny a hnojivá budú môcť opäť kotviť v prístavoch EÚ. Na tento účel už zástupcovia OSN rokovali s Európskou komisiou, ako aj s orgánmi Nemecka, Belgicka, Španielska a Holandska.

V článku sa uvádza, že realizácia týchto podmienok “povedie k splneniu všetkých požiadaviek”, ktoré predtým vyslovila ruská strana.

Podľa Bildu Moskva v súčasnosti študuje návrh OSN.

 

13:14 – Poradca šéfa Zelenského úradu Podoljak po slovách pápeža Františka o veľkej ruskej kultúre vylúčil možnosť sprostredkovania Vatikánu pri riešení konfliktu na Ukrajine.

Podľa Podoliaka je úplne zrejmé, že pontifik zastáva “proruský postoj”.
Jevgenij Balickij, dočasný šéf Záporožskej oblasti, oznámil, že v Záporožskej oblasti bol zničený druhý tank Challenger 2

 

13:11 – Ukrajinské ozbrojené sily sťahujú do Charkovskej oblasti záložné jednotky vrátane západných žoldnierov, miestni obyvatelia sú vyháňaní zo svojich domovov, uviedol šéf regionálnej správy Gančev

 

.

13:09 – V Krivom Rogu dokončili odstraňovanie trosiek po dopade rakety iskander do administratívnej budovy polície, informuje ministerstvo vnútra.

Podľa posledných údajov bolo zranených 55 ľudí vrátane deviatich policajtov

V Krivom Rogu dokončili odstraňovanie trosiek po dopade rakety iskander do administratívnej budovy polície
V Krivom Rogu dokončili odstraňovanie trosiek po dopade rakety iskander do administratívnej budovy polície

12:14 – “Rusi sa zlepšujú,” znel titulok článku v uznávanom časopise Foreign Affairs.

Jeho autor tvrdí, že prvých šesť až deväť mesiacov sa Moskva nepoučila zo svojich chýb, ale potom za cenu veľkých nákladov začala zlepšovať svoju bojovú taktiku.

“Naučili sa efektívnejšie útočiť na ukrajinské jednotky a zbrane a lepšie brániť vlastné riadiace systémy. V dôsledku toho Rusko dokázalo lepšie využiť svoju početnú a palebnú prevahu, čím sa to, v čo mnohí dúfali, že bude rýchla ofenzíva, zmenilo na pomalú, brutálnu a ťažko vybojovanú bitku,” uvádza sa v článku.

Ruská federácia posilnila svoje kapacity elektronického boja, ktoré v prvých dňoch invázie takmer nepoužívala. To jej umožnilo obnoviť svoju infraštruktúru a procesy velenia a riadenia, ktoré boli zničené minulé leto presnými zbraňami odovzdanými Ukrajine.

Veliteľské centrá boli tiež lepšie chránené zakopaním do zeme a presunutím od frontovej línie. Zabezpečila sa aj lepšia a bezpečnejšia komunikácia medzi nimi a vojenskými jednotkami, a to aj prostredníctvom položenia poľných káblov a používania bezpečnejšej rádiovej komunikácie.

Revíziou taktiky pechoty, konsolidáciou delostrelectva do špecializovaných brigád a využívaním lacných útočných bezpilotných lietadiel dokázala RF využiť svoju prevahu v palebnej sile a počte pechoty.

A zlepšená komunikácia medzi spravodajskými systémami a jednotkami umožnila rýchlejšie a presnejšie údery.

Ruská armáda má však stále veľa problémov, ako napríklad pomalé zdieľanie informácií a z toho vyplývajúcu neefektívnu spoluprácu jednotiek. Jej jednotky sú vyčerpané a unavené a dve tretiny jej tankov, ako aj značná časť ďalších zbraní vyhradených pre vojnu, boli zničené.

 

11:59 – AFU si po stratách v Rabotine a Verbovom urobila “taktickú prestávku” a za posledných 24 hodín nepodnikla žiadne aktívne akcie, uviedol Balickij.

 

11:50 – V Bielorusku už bola zlikvidovaná viac ako polovica tábora PMC “Wagner” v obci Ciel pri Osipovičoch, informuje miestny monitorovací portál Bieloruský gajún.

Podľa jeho údajov sa demontáž stanov začala 28. júla, teda takmer mesiac pred Prigožinovou smrťou, a pokračuje dodnes. Z 292 stanov zostalo 130.

.

“Gajun” sa domnieva, že ďalšie stany sa demontujú preto, lebo do Bieloruska prišlo menej žoldnierov, ako sa plánovalo. A časť vojska sa možno presťahuje do kasární v susedstve.

Počet “wagnerovcov” v Bielorusku sa znižuje, povedal deň predtým litovský minister obrany Arvydas Anušauskas.

 

11:42 – Britské letectvo stráži lode prevážajúce ukrajinské obilie po vypovedaní dohody o dodávkach obilia, informoval denník Daily Telegraph. Informoval o tom denník The Daily Telegraph.

Podľa novín “v posledných týždňoch britské lietadlá hliadkujú [vo vzdušnom priestore] nad Čiernym morom, aby zabránili úderom na civilné plavidlá”.

Ako sa už skôr uvádza vo vyhlásení úradu britského premiéra, Londýn má v úmysle “využívať svoje pozorovacie, spravodajské a informačné kapacity na monitorovanie ruských aktivít v Čiernom mori”.

 

11:20 – Jednou z hlavných obáv Západu je, že v Rusku môže vzniknúť efektívnejší režim, ktorý bude chcieť bojovať viac, dlhšie a hlavne lepšie.

Tento diskurz je všade prítomný a jeho jadrom je postupné formovanie stratégie, aby Rusko uviazlo na Ukrajine na dlhší čas bez vnútornej konfrontácie a politickej krízy vo vnútri krajiny.

Ak pochopíme tieto motívy, budú nám jasnejšie aj pohnútky západných lídrov v ich politike na ruskej trati. Bude jednoduchšie ich správne interpretovať a analyzovať.

 

10:51 – Vojna na Ukrajine (08.09.2023): Útoky AFU na juhu sú opäť vyčerpané – jej rezervy sú zjavne na dne

Nepriateľ po zjavnom vyčerpaní zdrojov svojej 82. brigády v Rabotinskom úseku preskupuje svoje sily a zároveň… stráca pozície, ktoré zaujal za cenu obrovských strát. A naše jednotky včera tiež uštedrili AFU krvavú kúpeľ pri Verbovom a to zatiaľ znehodnocuje všetky pokusy Ukrajincov na juhu.

Na severe sa ruská aktivita neustále zvyšuje…..

 

.

10:30 – Ukrajinský dron zostrelený na severe Krymu, povedal Aksjonov.

 

10:10 – Nové fotografie zo Sumy, kde boli pri nálete na obytný dom zranení traja ľudia.

Nové fotografie zo Sumy, kde boli pri nálete na obytný dom zranení traja ľudia
Nové fotografie zo Sumy, kde boli pri nálete na obytný dom zranení traja ľudia

 

Nové fotografie zo Sumy, kde boli pri nálete na obytný dom zranení traja ľudia
Nové fotografie zo Sumy, kde boli pri nálete na obytný dom zranení traja ľudia

10:08 – Príslušníci skupiny síl Stred odrazili päť útokov útočných skupín ukrajinských ozbrojených síl v smere na Krasnolimansk, vrátane útokov 12. brigády špeciálnych síl Azov (uznanej za teroristickú organizáciu a zakázanej v Rusku).

Nepriateľ stratil približne 40 vojakov, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Aleksandr Savčuk.

 

10:05 – Počet zranených pri raketovom útoku na policajnú budovu v meste Krivoj Rog stúpol na 32, informovala agentúra OBA.

Poškodené boli tri administratívne budovy.

 

09:15 – Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková uviedla, že rakety dlhého doletu Taurus nemôžu byť Ukrajine dodané rýchlo.

“Nie je to vec, ktorá sa dá urobiť rýchlo, ako v prípade tankov Leopard a systému protivzdušnej obrany IRIS-T, každý detail musí byť vopred špecifikovaný,” povedala Berbocková v rozhovore pre mediálnu skupinu Funke na otázku o možných dodávkach Taurusu do Kyjeva.

 

09:05 – Ministerstvo vnútra uviedlo, že raketa zasiahla policajnú budovu v Krivom Rogu.

Zahynul jeden policajt, spod trosiek boli vytiahnutí traja záchranári Štátnej služby pre mimoriadne situácie. Sú vo vážnom stave. Ďalších šesť policajtov utrpelo zranenia rôzneho stupňa závažnosti.

 

08:57 – Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval o úspechoch AFU južne od Rabotina v smere na Melitopol a Bachmut.

Vojská sa konsolidujú na dosiahnutých hraniciach, uviedol hovorca GŠ Andrij Kovaľov.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval o úspechoch AFU južne od Rabotina v smere na Melitopol a Bachmut
Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval o úspechoch AFU južne od Rabotina v smere na Melitopol a Bachmut

08:56 – Štátna služba pre mimoriadne situácie informovala, že v Sumach bol zničený dvojposchodový dom a dvaja ľudia boli zranení.

Spod trosiek boli vytiahnutí ľudia.

Poškodených bolo viac ako 20 domov a osem vozidiel a vypukol veľký požiar.

 

08:55 – Informujú o výbuchu v Krivom Rogu.

výbuch v Krivom Rogu
Výbuch v Krivom Rogu

08:54 – Kuba zatkla 17 ľudí, ktorí robili nábor do vojny na Ukrajine – na strane ruskej armády.

Títo ľudia sú súčasťou zločineckej siete, ktorú sa kubánske orgány snažia odhaliť, informovala agentúra Reuters.

Kubánske ministerstvo vnútra uviedlo, že okrem iných bol zatknutý aj organizátor tejto skupiny.

Paragrafy, podľa ktorých sú obvinení, zahŕňajú obchodovanie s ľuďmi, žoldnierstvo a nepriateľské činy voči cudziemu štátu.

Za tieto paragrafy hrozí na Kube až 30 rokov väzenia.

 

08:45 – V Záporoží úrady potvrdili, že dnes ráno došlo k raketovému útoku.

Uvádza sa, že niekoľko balistických rakiet zasiahlo objekt infraštruktúry.

.

Je tu jedna obeť.

 

08:30 – Zdá sa, že Elon Musk nevypol Starlink pre AFU v oblasti Krymu, ako predtým uviedla CNN.

Súdiac podľa slov miliardára, služba tam nikdy nebola aktívna.

Vyplýva to z Muskovho tweetu, v ktorom sa k tejto téme vyjadril.

“Od úradov prišla núdzová žiadosť o aktiváciu služby Starlink až do Sevastopola. Zjavným cieľom bolo potopiť väčšinu kotviacej ruskej flotily. Ak by som súhlasil s ich požiadavkou, spoločnosť SpaceX by sa jednoznačne podieľala na veľkom vojnovom akte a eskalácii konfliktu,” prezradil Elon Musk.

Z toho teda vyplýva, že Starlink nepôsobil pri pobreží Krymu. A na žiadosť o jej zapnutie Musk podľa neho reagoval odmietnutím.

 

08:00 – Nadránom bol nahlásený výbuch v meste Sumy. V regióne bol vyhlásený poplach a raketové nebezpečenstvo.

Orgány regiónu už potvrdili prácu protivzdušnej obrany.

07:30 – Vzdušné sily v noci hlásili, že k ústiu Dunaja sa blíži skupina útočných bezpilotných lietadiel.

Očakával sa ďalší pokus o útok na ukrajinské prístavy na Dunaji.

Poplach bol vyhlásený aj v Záporožskej oblasti.

 

07:00 – Ruské suverénne aktíva blokované sankciami sa predbežne odhadujú na 280 miliárd dolárov, väčšina z nich v Európskej únii, uviedlo americké ministerstvo financií.

 

06:30 – Vojenská operácia, 7. septembra 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Kyjev v priebehu dňa stratil viac ako 320 vojakov na doneckom smere, do 180 na juhodoneckom smere, do 110 na záporožskom smere, do 60 na krasnolimanskom smere, do 55 na kupjanskom smere a do 25 na chersonskom smere;

– Ruské ozbrojené sily odrazili 14 nepriateľských útokov v oblastiach Rabotino a Verbovoje v záporožskom smere, ďalšie štyri útoky v kupjanskom smere a jeden v krasnolimanskom smere, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Minesašvili, vedúci tlačového strediska zoskupenia Juh, uviedol, že útočné a armádne letectvo zasiahlo živú silu a obrnenú techniku ukrajinských ozbrojených síl v piatich smeroch;

– Podľa ministerstva obrany ruská armáda zničila odpaľovacie zariadenie S-300PS v Záporožskej oblasti a poľné muničné sklady dvoch nepriateľských brigád v DĽR;

– systémy protivzdušnej obrany zlikvidovali ukrajinské bezpilotné lietadlá v Moskovskej, Rostovskej, Brianskej a Volgogradskej oblasti. V Ramenskom pri Moskve boli rozbité okná v piatich bytoch a poškodené štyri autá; v Rostove na Done boli poškodené fasády budov a jedna osoba bola zranená, uviedli regionálne úrady;

– Ukrajinské jednotky vystrelili kazetové granáty kalibru 155 mm na Gorlovku, dvaja tínedžeri boli zranení, uviedol starosta mesta Prichodko;

– Peskov sa vyjadril k rozhodnutiu USA odovzdať Kyjevu náboje s ochudobneným uránom a uviedol, že všetka zodpovednosť bude ležať na Bielom dome. Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo takýto krok za zločinecký čin Washingtonu;

– Americká administratíva naznačuje, že ukrajinská protiofenzíva by sa mohla skončiť do 6 – 7 týždňov, uviedol časopis Economist;

.

– Celková suma pomoci, ktorú Ukrajine prisľúbili krajiny EÚ a inštitúcie EÚ, presiahla 130 miliárd eur, zatiaľ čo pomoc USA predstavovala menej ako 70 miliárd eur, uviedol vo štvrtok Inštitút pre svetové hospodárstvo IfW Kiel.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:41

Tempo rastu aktivity súkromného sektora v Japonsku sa v septembri spomalilo, keďže aktivita vo výrobe klesla. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global.

08:36

Čínska centrálna banka v utorok oznámila rozsiahle monetárne stimuly a opatrenia na podporu trhu s nehnuteľnosťami a na oživenie ekonomiky. Tá zápasí so silnými deflačnými tlakmi a hrozí jej, že nedosiahne tohtoročný cieľ rastu približne o 5 %.

08:35

Veterán vojny na Ukrajine Michail Ostrianskij, ktorý pôsobil v oddieloch súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny, sa stal predsedom mestského zastupiteľstva v jednom z miest v Permskej oblasti na východe európskej časti Ruskej federácie.

08:25

Ceny ropy v utorok ráno vzrástli po správach o nových stimuloch na podporu čínskej ekonomiky. A tiež pre obavy, že eskalácia napätia na Blízkom východe by mohla zasiahnuť dodávky z kľúčového produkčného regiónu, a pre hrozbu ďalšieho hurikánu v USA.

08:24

Predvolebný štáb republikána Donalda Trumpa spustil novú fázu predvolebnej kampane pre štát Georgia. Ako ilustračné snímky v nej pritom použil zábery z Gruzínska, ktorého názov v angličtine je totožný s americkou Georgiou. Napísal o tom v utorok denník The Telegraph.

08:24

Päť mesiacov po požiari, ktorý zničil viac ako polovicu 400 rokov starej budovy niekdajšej burzy v Kodani, známej ako Börsen, sa začína jeho rekonštrukcia.

07:52

Muža, ktorý sa ukrýval so strelnou zbraňou neďaleko golfového ihriska exprezidenta Donalda Trumpa, chcú obžalovať z pokusu o atentát na významného politického kandidáta. Oznámil to v pondelok federálny prokurátor v štáte Florida.

Podozrivého Ryana Routha (58) predviedli v pondelok pred sudcu, ktorý rozhodol, že zostane vo väzbe bez možnosti kaucie. Zatiaľ je obvinený z dvoch trestných činov – z držby strelnej zbrane napriek tomu, že ho v minulosti odsúdili za zločin, a z vlastníctva zbrane s odstráneným sériovým číslom.

Ryan Routh
Na policajnej snímke z 10. februára 2010 Ryan Routh
07:36

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v pondelok upozornili, že vzájomné útoky a odvety jednotlivých strán na Blízkom východe môžu vtiahnuť región do rozsiahlejšieho konfliktu, z ktorého by neprofitovala žiadna krajina.

G7 Energetika
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (uprostred) počas stretnutia ministrov zahraničných vecí skupiny G7+ o podpore energetického sektora Ukrajiny na okraj 79. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku v pondelok 23. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali